اصفهان شهر مناره ها
اگر مسجد موزه هنر های اسلامی است ، مناره آیینه تمام نمای آن موزه است . در تاریخ معماری مناره ها طراحی و ساخت و نقوش متفاوتی با دیگر آثار دارند . <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
ریشه کلمه مناره در زبان عربی از " نار " گرفته شده و به معنای " مکان مشخص و محدودی است که بر روی آن آتش روشن میکردند " . در کتب مختلف چنین بیان شده که مناره ها به دو دسته تقسیم میشوند .
مناره های درون شهری که به عنوان برج دیده بانی از آنها استفاده می شد و قبل از اسلام " آتش مقدس زرتشتیان " بر روی آنها روشن میشد که این شعله های طلایی می توانست مسیر عبور را برای کاروانیان مشخص کند .
مناره های برون شهری برای راهنمایی مسافران و پیدا کردن مسیر از دور دست بوده است .
کاربرد مناره ها در قدیم با توجه به بافت تنگ و پیچ در پیچ بودن شهر و کوچه ها از لحاظ امنیتی و سیستم آّب رسانی بود . استقرار مناره ها محل مساجد را از فواصل دور و نزدیک به مردم نشان میداد و بعد از ظهور اسلام مناره ها جایگاهی برای " موذن ها " شد .
بر طبق برخی گزارشها مسجد حکیم اصفهان که در آغاز مسجد دیلمی بوده ، مناره ای با ارتفاع بیش از صد متر داشته که بعضی از منابع تخریب آنرا به مغول و بعضی به تیمور لنگ نسبت میدهند . وجود چنین مناره هایی نشان از اهمیت آنها به عنوان یک مرکز دیده بانی و علامت دهی در هنگام دفاع از شهر در برابر دشمنان بود .
مناره ها علیرغم اینکه عناصری لاغر و کم تعادل به نظر میرسند ، بسیار پر دوام هستند . علت این دوام را میتوان در محدودیت بام آن و نفوذ کمتر برف و باران دانست . از طرف دیگر شکل مخروطی و استوانه ای آن عاملی مقاوم در برابر زلزله است . به صورتی که هنگام وقوع زلزله با جذب نوسانات رفت و برگشت نیروهای پرشی پایه از طراز کف تا تراز فوقانی خود از میزان نوسانات ناشی از زلزله کم میشود .
از نظر ظاهری مناره ها از پایین به بالا دارای یک " ساق " هستند که در فراز آن به یک طوق بر میخوریم که به آن " گلوگاه " مناره میگویند . در بالای گلوگاه قسمتی به شکل چتر قرار دارد که به آن " نعلبکی " میگویند . به بالاترین قسمت مناره هم " تاج " میگویند که اگر بخش " شالوده " به آن اضافه شود میتوان مناره را به پنج قسمت تقسیم کرد .
با توجه به اینکه اصفهان یکی از بزرگترین مراکز تمدنی گذشته ایران زمین بوده ( خصوصا در زمان سلجوقی و صفویه ) بیشترین تعداد مناره ها را که 17 عدد میباشد در خود جای داده است . وجود مناره ها عمدتا در کنار گنبد مساجد قرار دارد .
مناره ها در قدیم مورد توجه سیاحان و گردشگران بوده و در حال حاضر هم جذاب ترین بخش از لحاظ ارتفاع ، نوع و سبک معماری ، گره چینی و کتیبه و گچ کاری و کاشی کاری است .
تمامی 17 مناره اصفهان با همکاری سازمان میراث فرهنگی به ثبت ملی رسیده و در انتظار ثبت جهانی یونسکو است .
--------------------
بر گرفته از روزنامه اصفهان زیبا 5/6/86
مطالب مشابه :
اعلان اقدام برای راه اندازی سایت های کتاب شهر
اعلان اقدام برای راه اندازی سایت های کتاب شهر ( موسسه پویانمای نظر اصفهان ) آرم و
ایرانگردی،شهر شناسی - اصفهان در یک نگاه
وجه تسميه؛ جمعيت شهر اصفهان؛ کتاب شناسي اصفهان سایت تخصصی دانلود کتاب و
ليست كتابخانه هاي استان اصفهان
شهر مهاباد . این وبلاگ وابسته به فروشگاه کتاب زیتون اصفهان است. کتابهای آموزش طراحی سایت.
اصفهان شهر مناره ها
تهیه کتاب اصفهان سایت شهر اصفهان میراث فرهنگی
معرفی اجمالی شهر اصفهان:
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت شهر اصفهان، مرکز دانلود کتاب
معرّفی شهرهرند در کتاب های معروف
سيان جرقويه اصفهان معرّفی شهرهرند در کتاب های این شهر 17 رشته قنات که بعضا طول آنها
نقشه شهر اصفهان با فرمت jar
نقشه شهر اصفهان با نرم افزار,بازی,کتاب,موبایل. بهترین سایت دانلود رایگان نرم افزار
برچسب :
سایت شهر کتاب اصفهان