مصاحبه ای در رابطه با بنادر خشك در مجله بندر و دریا شماره 176

رييس كميته پژوهش انجمن لجستيك ايران عنوان كرد

بنادر خشك، مديريت نوين هولدينگ كشور را نهادينه مي سازند

بندر خشك چيست؟ و تفاوت آن با پايانه هاي حمل و نقلي كه پيش از اين نيز در كشورمان وجود داشته، چه مي باشد؟ آيا اساساً راه اندازي اين مناطق مي تواند توانمندي هاي بالقوه كشورمان در حوزه حمل و نقل و ترانزيت را بالفعل نمايد؟ آيا مي بايست به اين بنادر به عنوان يك فرصت نگريست؟ در اين صورت چگونه رفتار كنيم كه اين فرصت نيز از دست مان نرود؟ اين پرسش ها و بسياري از سوالات ديگر كه تا كنون بدون پاسخ مانده، با ذكر «بنادر خشك » در ذهن تداعي مي شوند.

اين مناطق كه در كشورمان از طراوت و تازه گي برخوردارند، اگر كه، به گونه اي مناسب مورد دقت و توجه قرار نگيرند، پر واضح است كه نيامده، فرسوده خواهند شد و كارايي بايسته و شايسته خود را نخواهند داشت.

اين بار براي شناخت بهتر موضوع و بررسي شرايط بنادر خشك براي اجرا در مناطق درون ساحلي كشورمان، پاي صحبت هاي «رييس كميته پژوهش انجمن لجستيك ايران » نشسته ايم. «دكتر عباس حاج ابراهيمي » معتقد است كه: «غالب مردم، اطلاعي از نوع و كاربرد بنادر خشك ندارند و مسئولان نيز با مفاهيم آن آشنا نيستند.

اين نقيصه كه تنها با اطلاع رساني و فرهنگ سازي جبران مي شود،مسئوليت رسانه ها و نشريات تخصصي را دو چندان مي كند .»

بند ر و دریا / شماره 176

گفت و گوي ويژه

لجستيك چيست  و بزر گترين استاد لجستيك كيست؟

حاج ابراهيمي: شخصاً معتقدم، كسي كه نه ا ندام اسپارتاكوس را داشت و نه قدرت و تجهيزات نظامي بريتانيا را، اما با شناخت خوبي كه از مفهوم لجستيك داشت، توانست در مقابل بريتانيا و شايد تمام اروپا با يستد، شخص ناپلئون بناپارات بود  يعني افسر لجستيك ارتش فرانسه. ميدانيم كه كشورهاي بزرگ و قدرتمند، بخش اعظمي از بودجه هاي خود را در زمان و مكا نهاي مختلف، به عملكردهاي نظامي و لجستيك اختصاص ميدهند.

اين تجربه مجدداً توسط آمريكاييها تكرار شد. به اين نحو كه آ نان تجارب خود در دوران جنگ  دوم جهاني و لجستيك موفق در منطقه ي شرق آسيا و اروپا را پس از پيروزي در سا لهاي ۱944و 1945 وارد عرصه ي تجارت و بازار كرد ند كه بخش اعظمي از آن، عمليات لجستيك و حمل و نقل است.

در حال حاضر، سرمايه گذاري مطلوبي در اين عرصه و در مراكز تحقيقاتي و پژوهشي  انجام ميپذيرد و اين امر، به ا نجمنهاي علمي و صنعتي نيز، تسري يافته است. مديريت سا يبرنتيك نيز، اتفاق جديدي بود كه در عرصه ي لجستيك علمي، در ا بتداي دهه ي اول قرن بيست و يكم ميلادي رخ داد. مديريت سا يبرنتيك، داراي سه مولفه ي هوشمندسازي

SMARTING ، مدلسازي و شبيه سازی  MODELING & SIMULATIONو كنترل از راه دور ROBOTING ميباشد.

مهندسي ا رزش و مديريت آن بصورتي ا نعطاف پذير سازمان را طراحي میكند كه در صورت لزوم، ا نحراف از مسير براي رسيدن به هدف سازمان توجيه داشته باشد.در زنجيره چابك و زنجيره ناب تحولي بصورت  (

JITتUST IN TIMEلLEAN MANAGEMENT شعار اصلي اين شيو ه ي مديريتي است كه بسادگي و روشني زير بيان ميگردد: RIGHT AMOUNT و   THINGو  TIME و  PLACE ويعني: در يك مكان و زمان صحيح، يك محصول و كالاي صحيح و مبلغ صحيح، شما را به اهدافتان ميرساند.

پس بايد از سامانه هاي هوشمند برخوردار بود، تا به نقطه ي بهينه در يك معادله ي چند مجهولي دست يافت. در وجهه د يگر قضيه، اين مهم مطرح شد كه پس از داشتن سامانه ای هوشمند، بايد به پديده ي مدلينگ و شبيه سازي

توسل جست و به شبيه سازي هر آن چه مورد نظر است، پرداخت. يعني از د يدگاه ماكروسكوپي و نگاه از فضا و بالا برخوردار بود تا بتوان پديد ه اي را كه رخ ميدهد، مورد بررسي قرار داد و آ ثار آنرا بر ديگر اعضا اين مجموعه وبلعكس بصورت شبكه اي نگريست. در اين هنگام، ابعاد و ا نداز ه ي هر نوع سرمايه گذاري در عرصه ي لجستيك نمايان ميشود و در نهايت، بايد كنترل از  راه دور مد  نظر قرار گيرد و هر آنچه كه از طريق E-COMMERCE

,

E-TRANSPORTATION , E-BANKINGE-INSURANCE, E- LEARNING صورت ميپذيرد قابل دسترسي باشد.

پيآمدهاي ديگر مديريت سايبرنتيك در عرصه ي لجستيك علمي چه بود؟

حاج ابراهيمي: پديده ي كنترل از راه دور يا روبوتيك، ما را به سوي تجارت الكترونيکي

E Commerce و در نهايت حمل و نقل الكترونيکي E Transportation ( رهنمون ميسازد..اگر به مسير پيشرفت لجستيك از دو بُعد علم و دانش مديريت و هنر و مهارت آن بيانديشيم استانداردسازي، حمل و نقل كانتينري را از دهه 60 و 70 قرن بيستم)نسل اول( به آنچه كه دراوايل اين هزاره) نسل هفتم(به آن دست يافته ايم ، رسانده است. در واقع، حمل و نقل تركيبي يا كانتينري، بايد به جايي برسد كه تأثيرات مثبت خود را بر تمام مناطق و فرامناطق، به صورت بين لمللي بر جاي بگذارد. يكي از آثار و پيشرفتهاي ناشي از حمل و نقل تركيبي و كانتينري، پديده بندرخشك است. بایدقبول كنيم كه چنين سامانه ي در درون خود، وقتي با دو فرآيند: مديريت و استاندارد در حال رشد و به روز شدن، روبه رواست، ديگر پذيراي اين مسأله نيست كه رشد و توسعه حمل و نقل تركيبي و كانتينري، صرفاً به معناي افزايش كشتيهاي كانتينربر و بنادر كانتينري باشد، بلكه مفاهيم بين لمللي، چون بندر خشك است كه به عرصه حمل ونقل جهاني وارد شده است.

شايد طي سا لهاي اخير، شنيده باشيد كه در جهان، شهرها و مراكز لجستيک، ودهكد ه بار

FREIGHT VILLAGE( و ايجاد شد ه ؛ اين همه، حاصل و نتيجه حمل و نقل تركيبي و كانتينري است كه روز به روز، رشد و تكامل يافته است. مثلاً در ايران، منطقه آزاد كيش، ميتواند يك شهر لجست يک باشد؛ چرا كه در يك شهر لجستيک، دو اقدام اصلي صورت ميپذيرد: توريسم و تجارت. يعني در يك شهر لجستيك، همه ابزارها، امكانات، را هها و برنامه ريزيها بايد براي توسعه صنعت توريسم و فرهنگ و گردشگري به كار رود و تجارتي هم كه در خصوص صنعت توريسم مدنظر است، تجارت خرده فروشي مدرن و قوي است. بنابراين، براي توسعه اين صنعت، مراكز خريد SHOPPING CENTER(و انبارهای تخصصی خرده فروشی و نمایشگاههای حرفه ای و امکانات حمل و نقل سریع و ارزان و اقامتگاههای مناسب ضروری است.

در ايران، ما وقتي نيازمند برآوردن نیازي كوتاه مدت و ميان مدت هستيم، بودجه  هنگفتي را به آ نها اختصاص ميدهيم؛ در حالي كه راهبرد بلندمدت ما، به خصوص در زمينه لجستيك و توسعه حمل و نقل جاد ه ي و ريلي در كنار ايجاد  بنادر خشك، نيازمند چنين سرمايه گذإريهايي است.

مراكز گردشگري، طوري هماهنگ ميشوند، كه بتوان به اهداف اين نوع تجارت رهنمون شد؛ قطعاً، كالايي كه بايد وارد چنين شهر لجستیكي  شود، بدون وجود واسطه هاي زياد و با هماهنگي و برنامه ريزي، به مراكز خريد و انبارهاي مربوطه WAREHOUSE( ( ارسال ميشود. اين امر، دقيقاً كاري است كه در دبي، به عنوان يك شهر لجستيك بسيار مدرن، انجام ميدهند.

در مراكز لجستیكي، مثل: قشم و جبل علي كه به همديگر نزديك هستند- هر چند امكانات منطقهي آزاد جبلعلي، فاصله زيادي با منطقه آزاد قشم دارد- نبايد صرفاً از ديدگاه توريسم و اكوتوريسم مدنظر قرار گيرند. قشم، به عنوان يك مركز لجستیكي، كاملاً قابل تجهيز و برنامه ريزي است؛ اولاً، به جهت نزديكي به بندرعباس كه فاصله 18 كيلومتري آن، با يك پل قابل اتصال است و ميتواند به عنوان يك بندر كمكي

AUXILLIARY PORT مورد بهر ه برداري قرار گيرد تا فشار ترانزيتي و لجستیكي، از روي بندرعباس برداشته شود..

ضمناً از ديدگاه صنعت و بازرگاني نيز، ميتوان به منظر چنين مناطق لجستیكي نگاه كرد؛ زيرا  چنين مكان هايي براي رشد صنايع با رويكرد سرمايه گذاري در آن، علاوه بر عهد ه داري نقش مؤثر در امر صادرات مجدد

RE-EXPORT ادامه مطلب در مجله بندر و دریا / شماره 176

گفت و گوي ويژه

 


مطالب مشابه :


حسين سيفي بخش اول

مطالعات جامع توليد،انتقال و فوق توزيع شبكه جزيره قشم مديريت انرژي (20 مجله مهندسي برق و




مصاحبه ای در رابطه با بنادر خشك در مجله بندر و دریا شماره 176

مصاحبه ای در رابطه با بنادر خشك در مجله مهندسي ا رزش و مديريت آن قشم و جبل




منابع ازمون ورودی و نام دانشگاهها و ظرفیت پذیرش برای رشته های مدیریت اجرایی

مجموعه مديريت اجرايي با هدف رشته‌هاي فني و مهندسي وارد اين دوره مي قشم. 15 با همكاري




رزومه دکتر الهی فرد

- همکاري با سازمان مديريت و - تدريس در گروه مهندسي صنايع دانشگاه پيام نور قشم مجله




عناوین کتاب های موجود در فهرست انتشارات وزارت مسکن و شهرسازی + انجام سمینارهای مهندسی عمران کارشناسی

از توليد تا پخش آشنائي با مباني و اصول مديريت قشم از سال 85 تا 88 مجله آموزش مهندسي




چکيده مطالب شماره 105 مجله «هوش مصنوعی» - دی 1386:

چکيده مطالب شماره 105 مجله «هوش مصنوعی» شرکت قشم اخلاق در مهندسي.




برچسب :