طرح آب وفاضلاب و مشکلات آن
آب و فاضلاب
اگر چه بشر در رفع مشكلات آبرساني و دفع فاظلاب در گذشته هاي دور موفقيتهايي كسب نموده ولي در شناخت كيفيت آب و فاضلاب كوششي نكرد چرا كه تا زمان گسترش شهرها مشكلات جديدي در اين زمينه پديد نيامده بود .
از اواخر قرن 18 كه انقلابات صنعتي مردم را با سرعتي غير قابل كنترل به شهرنشيني وادار ساخت تامين آب سالم و دفع فاضلاب خانگي بصورت دو موضوع مهم از نظر امكان زندگي ، ولو با حداقل بهداشت ممكن بروز كرد . براي دفع آب باران اولين بار طرح جوي سازي بوجود آمد تا بدين ترتيب آبهاي سطحي در خيابانهاي شهر جمع آوري و به اولين منبع طبيعي آب نظير نهر ، رودخانه ويا دريا هدايت و دفع گردد . فاظلاب خانه ها نيز به صورت منفرد و در زمينه هاي پشت منازل يا چاهها و يا در پاره اي از موارد مستقيما بداخل رودخانه ها دفع مي شد . در آن دوره از زندگي شهري ، مردم بهيچوجه حق دفع فاضلاب بداخل جويها را نداشتند .
بتدريج با توسعه و تورم ناگهاني شهرها كه نتيجه مهاجرت روستاييان به شهر بود وضع به كلي دگرگون شد اين تغيير و تحولات دو مشكل جديد در شهرها به همراه داشت كه اول تامين آب و به خصوص آب سالم براي صرف اهالي و دوم جلوگيري از دفع فاضلاب خانگي بداخل جويها بود كه ديگر بهيچ طريق شهر قادر به كنترل آن نبودند . زيرا با توجه به بالا بودن سطح سفره آب زيرزميني و يا سنگي بودن زمينها در بسياري از شهرهاي صنعتي ، دفع فاضلاب اري از اشكال نبود و در اكثر موارد توام با خطرات بهداشتي ميشد .
به همين جهت اهالي شهرها فاضلاب خانه ها را به داخل جويها و كانالهاي آب باران هدايت كردند تا با صطلاح در محدوده خود رفع اشكال كرده باشند . بوجود آمدن محيطي كاملا غير بهداشتي در شهرها مهندسين و معماران را وادار به تجديد نظر در طرز جمع آوري فاضلاب ساخت تا آنكه مجبور به جدا كردن شبكه فاظلاب از آب باران يعني ابداع شبكه مجزا شدند . اين راه حل نيز اگر چه تا مدتي كوتاه مسله را پايان يافته جلوه مي داد ولي با توجه به كم شدن فواصل بين شهرهاي صنعتي كه اكثر در كنار رودخانه ها و سواحل دريا گسترش مي يافتند . عملا مجالي براي تصفيه طبيعي فاضلاب دفع شده در آب رودخانه ها باقي نمي ماند .
با اين ترتيب مشكل تامين آب سالم شهرهاي پايين دست بوجود آمد . ايجاد امكاناتي در تصويه آب با استفاده از صافي هاي ماسه اي ، تا حدودي مشكل دفع فاضلاب در منابع طبيعي را بطور موقت بر طرف كرد ولي با افزايش كارخانه هاي صنعتي و تراكم منازل و ازدياد جمعيت در شهرها آب رودخانه ها آنچنان آلوده گرديد كه بوي تعفن حاصل از تجزيه مواد در كناره رودخانه ها در فصول گرم و بعلاوه خطر شيوع امراض واگير دار مردم شهر را سخت نگران ساخت .
بايد افزود كه اين امر امكان زيستن ماهي ها و استفاده از رودخانه و دريا جهت استحمام و تفريح مردم را نيز از بين برد . بدين ترتيب پاي زيستشناسان ، مهندسين ، و شيميدانان بميان كشيده شد و در اواخر قرن 19 جمع آوري بخصوص تصفيه فاضلاب بصورت مسله اي جدي در امر نوسازي شهرها مطرح گرديد . در بدر امر تصفيه خانهاي تك واحدي بوجود آمد و سپس حوض ته نشيني در طبقه يا (( ايمهاف تانك )) ابداع شد كه هم از نظير تصفيه واحدي كامل تر بود و هم داراي ظرفيت بزرگي ميتوانست باشد . پس از مدتها تصفيه شيميايي با حوضهاي ته نشيني و بلاخره استفاده از صافي هاي متناوب ماسه اي و صافي هاي چكنده بنا گرديد .
با پيشرفت تكنيك و اطلاع بيشتر از چگونگي فعل و انفعلات زيستي ، تصفيه با كمك لجن فعال شده ابداع گردييد ، و اخيران روشهاي جديدتر و كامل تري نيز در بعضي از شهرهاي كاملا صنعتي بكار رفته است . با در نظر گرفتن مطالب فوق ملاحظه مي شود كه موضوع جمع آوري و تصفيه و دفع فاضلاب در كشور هاي صنعتي سير طبيعي خود را بر اساس اجبار طي نموده ولي در مورد شهرهاي ايران گر چه شبكه هاي جمع آوري و دفع فاضلاب بعلت پراكندگي و عدم پيشرفت امور صنعتي مسله اي جدي نبوده است ، ليكن با توسعه شهرها و پيشرفت صنايع ، موضوع جمع آوري و دفع فاضلاب از نظر بهداشتي و ساير اشكالات ناشي از وضع زمين را ديگر نميتوان بروشهاي ساده و معمول از قبيل حفر چاه و غيره حل نمود .
اين اشكالا ت مخصوصا در شهرهاي ساحلي كه سطح آب زير زميني بالا است و يا در شهرهاي كه بر روي طبقات سنگي بنا گرديد اند از هم اكنون به خوبي آشكار ميگردد. عطف به آنچه بيان كرده ايم و توجه به تجارب موجود گفته مي شود كه امروزه تامين بهداشت شهرها مستلزم رعايت نكات زير است : الف : فاظلاب منازل و صنايع بايد بصورت اصولي و مطمن جمع آوري گردد. ب : پس از جمع آوري مي بايست فاضلاب را تا حد مجاز تصويه و سپس در منابع آب يا در داخل زمين تخليه و دفع نمود . ج: آبهاي سطحي را نيز كه عملا همواره توام به آلودگي هايي هستند بايد به نحوه اصولي و به طور جداگانه جمع آوري و دفع نمود .
قسمتهاي مختلف تاسيسات فاضلاب يك واحد مسكوني را مي توان به ترتيب زير خلاصه نمود : 1- دستشويي 2- ظرفشويي 3- لگن رختشويي 4- وان حمام 5- كاسه مستراح 6- كف شور 7- بيده 8- آبخوري لوله كشي ها لوله كشي ها شامل موارد زير مي باشد : 1- لوله و وصاله ( زانو . سه راه . تبديل ) فاضلاب سبك و سنگين 2- ناودانيها و يا لوله هاي تخليه آب باران 3- لوله هاي تهويه هوا ( ونت ) منظور از فاضلاب سبك در اينجا پاب دستشويي و ظرفشويي و امثال آن مي باشد و فاظلاب سنگين فاضلاب مستراحها و مشابه آن مي باشد كه محتوي فضولات انساني يا حيواني سنگين است .
اجزا تاسيسات فاضلاب ساختمان اين اجزا عبارتند از : 1- سيفونها 2- دريچه هاي بازديد و نظافت كه جهت رفع گرفتگي در لوله هاي فاضلاب به كار مي روند 3- لوازم اتصال وسايل بهداشتي به لوله كشي فاضلاب ب: شبكه جمع آوري فاضلاب شهري : اين تاسيسات شامل شبكه اي از مجاري زيرزميني متصل به هم مي باشد كه در زير كوچه ها و خيابان هاي شهر با شيب مناسب كشيده مي شوند و اصطلاحا به آنها فاضلاب رو گفته مي شوند . فاضلابهاي اماكن خصوصي و عمومي و پساب واحد هاي صنعتي از طريق لوله خروجي فاضلاب ساختمان ها و كارخانجات وارد فاضلابروهاي فرعي مي شوند . سپس توسط فاضلابرو اصلي بطرف تصفيه خانه كه معمولا در خارج شهر قرار دارد جريان مي يابد .
مطالب مشابه :
منابع تاسیسات الکتریکی و روشنایی مفید در نظام مهندسی و نظارت و طراحی برقی
مشخصات فنی عمومی و اجرایی تاسیسات برقی راهنمای طراحی تاسیسات برقی طرح و اجرای
دانلود آزمونهای نظام مهندسی سالهای گذشته ومنابع آزمون رشته تاسیسات برقی
(طرح و اجرای تأسیسات برقی ساختمانها) راهنمای مبحث سیزدهم( طرح و اجرای تأسیسات برقی
مواد آزمون حرفه ای کاردانهای فنی ساختمان
و راهنمای (طرح و اجرای تأسیسات برقی ساختمانها) (1382) · راهنمای مبحث سیزدهم (طرح
مواد آزمون ورود به حرفه مهندسان(پایه سه)
(طرح و اجرای تأسیسات برقی ساختمانها) (آسانسورها و پلههای برقی(1387) · راهنمای مبحث
طرح و محاسبه لوله کشی آبسرد و گرم
طرح و محاسبه 09123719712-33477542 - اجرای تاسیسات و لوله سیستمهای لوله كشی راهنمای لوله
دانلود تمام نشریات عمرانی سازمان معاونت برنامه ریزی و نظارت
نشريه 4 طرح و محاسبه و اجرای نشريه 56 راهنمای طرح و اجرای و اجرایی تاسیسات برقی
تهیه و ترسیم نقشه های تاسیسات برقی
مرجع راهنمای طرح و اجرای تأسیسات برقی ساختمان تأسیسات برقی ساختمان
طرح آب وفاضلاب و مشکلات آن
اجرای تاسیسات و لوله کشی ساختمان و صنعتی - طرح آب وفاضلاب و مشکلات آن مرجع راهنمای وبلاگ
برچسب :
راهنمای طرح و اجرای تاسیسات برقی