انشا نویسی

                                                                         به نام ایزد                                                                                                     

انشا به معني ايجاد کردن،پرورش دادن،ابداع و خلق کردن است و آنچه را که امروزه فن انشا گفته مي شود از نخستين معناي آن(ايجاد)گرفته شده است. انشاء به معني نظم دادن به فکر به معني ايجاد کلام و سخن و نگارش آن است.
معادل فارسي انشا دبيري است که به معني منشيگري و کتابت مي باشد.در اصطلاح ادبيات انشاعبارت از نگارش جملات و عباراتي است که افکار نويسنده را به صورتي روشن و زيبا بيان کندبه طوری  که خواننده آن ها را به سهولت بفهمد و برايش خوشايند و مطلوب باشد.
هدف هاي آموزش انشا
1)دانش‌آموزان بتوانند آنچه را که مي‌انديشند و مي‌خوانند به ديگري بگويند و بنويسند.
2)دانش‌آموزاني که تخيل قوي و استعدادي بيشتر در نويسندگي دارند بشناسيم و در مسيري صحيح هدايت کنيم.
3)پرورش قوه استدلال،تفکر و دقت دانش‌آموزان و وادار کردن آن ها به درست ديدن و شنيدن،سپس ديده و شنيده خود را به طرز ساده و روشن بيان کردن و نوشتن است.
روش آموزش انشا
زمينه يادگيري انشا به  طفلی  مي‌ماندکه  براي سخن گفتن،غذا خوردن،راه رفتن و ..... به کمک ما نياز زیادی دارد. اين دانش‌آموز و يا نوآموز براي اينکه بهتر بنويسد و بهتر بيان کند و مطالب را آنچه که هست بازگو کند نياز به کمک و راهنمايي و هدايت ما دارد.

*پايه نوشتن صحيح و مستقل از همان کلاس هاي اوليه گذاشته مي شود.دانش‌آموزان از سال اول تحصيل مي‌آموزند که چگونه منظور خود را درست بيان کنند. در کلاس دوم علاوه بر جمله‌سازي و تکميل جمله‌هاي ناقص،با کلمه‌هاي آشنا جواب سؤالات را به صورت کتبي مي‌نويسند و از کلاس سوم نوشتن انشاعملاً آغاز مي‌گردد و دانش‌آموزان ابتدا براي هر انشاطرح‌ريزي مي‌نمايند و اين طراحي در مرحله اول به طور شفاهي انجام مي‌گيرد و بعد به صورت کتبي درمي‌آيد.

*براي  انشا، آموزگاران بايد دانش‌آموزان را هدايت و راهنمايي کنند تا شاگردان نظم فکري داشته و در مشاهدات خود دقيق باشند،درست بينديشند،خوب بيان کنند و به قاعده بنويسند.
تنها دادن موضوع براي نوشتن انشا کافي نيست. دانش‌آموزان لازم است بياموزند که قبلاً فکر کنند و ريزه‌کاري ها را دقيق مشاهده نمايند و پس از آن که فکر و مايه‌اي براي نوشتن پيدا کردند با به کارگيري اصول نگارشي که از آموزگار خود فرا گرفته‌اند شروع به نوشتن انشا نمايند.
*يکي از شرايط نوشتن انشاتسلط و مهارت يافتن در خواندن است. براي اين کار يکي از بهترين روش ها جمع کردن کتاب داستان دانش‌آموزان و دادن کتاب ها به دانش‌آموزانی که آن ها را نخوانده‌اند و به همين ترتيب تا همه دانش‌آموزان در مدت يکي دو هفته متوالي بتوانند تمامي کتاب داستان ها را بخوانند و خلاصه‌ي آن را در دفتر خود بنويسند.گاهي اوقات نوآموز نمي‌تواند فکر خود را روي موضوعي متمرکز کند و يا مايه ذهني لازم و کافي در آن زمينه ندارد.در اين صورت معلم مي‌تواند معاني و مفاهيم را به او القاء کند و شاگرد به آن معاني، لباس مناسب بپوشاند و به صورت مکتوب درآورد.
يک تذکر مهم در نوشتن انشا
دانش‌آموزان بايد بدانند همان‌طوري که در صحبت کردن نبايد از موضوع خارج شدیا بي‌مورد سخن گفت و يا زياد حرف زد؛در نوشتن هم بايد از حاشيه‌روي هاي بي‌موقع و آوردن جمله‌هاي پرلفظ و بي‌معني خودداري کرد.امروزه نوشته‌اي پسنديده است که داراي جمله‌هاي کوتاه و رعايت مساوات در کلام باشد.
*در نوشتن انشا بايد از بازي داستان‌سازي نيز استفاده کرد. داستان نيمه تمامی را برایش تعریف کنیم  و از او بخواهیم  ادامه داستان را به کمک  فکر و ذهن خود بسازد و يا اين روش را به صورت بازي دربياوريم؛ يکي از دانش‌آموزان داستاني را شروع مي‌کند و پس از گفتن يکي دو جمله نوبت به دانش‌آموز ديگر مي‌رسدتا دنباله‌ي داستان را بگويد. همين‌طور تا آخر،تا داستان تمام شود در اين بازي علاوه بر تقويت سرعت انتقال و تخيل اطفال،قدرت حفظ،رشته منطقي کلام نيز در آنها پرورش مي‌يابد.
*در درس انشا به رغبت و علاقه دانش‌آموزان و مفيد بودن آنچه آموخته مي شود بايد توجه بيشتري داشت. داشتن روزنامه ديواري،تهيه لوحه‌هاي مختلف، کمک مؤثري به انشا دانش‌آموزان مي‌کند،چون موضوعات توصيفي به  محسوسات و مشاهدات و تجربه‌هاي کودکان بستگي پيدا مي‌کند با علاقه و رغبت بيشتري مي‌نويسند.
محل مناسب نوشتن انشا(کلاس يا منزل)
معلما نی  که تنها به تعيين موضوع انشا بسنده مي‌کنند و از دانش‌آموزان مي‌خواهند در منزل انشا بنويسند و در جلسه بعد در کلاس بخوانند و مجدداً موضوعي ديگررا  براي جلسه آينده معين مي‌کنند، باعث مي شوند که تعدادي از دانش‌آموزان از اولياي خود کمک بگيرند و تعدادي اصلاً ننويسند و يا تنها به نوشتن چند جمله تکراري و بي‌سر و ته اکتفا کنند.
                               (1)
بهترين راه‌حل براي نوشتن انشا   بهتر است معلمپس از تدریس  هر درسي ابتدا هم خانواده و مخالف و هم معني کلمات موجود در  آن درس را  براي دانش‌آموزان بیان کند . بعد از چند درس دانش‌آموز ديگر مثل قبل از معلم تقليد نمي‌کند بلکه جلوتر از معلم اين کلمات را پيدا کرده و سعي در يادگيري اين کلمات مي نماید. اين کار به صورت بازي درمي‌آيد.بعد از چند جلسه بعضي از کلمات هر درس را مشخص کرده و به صورت جمله در کلاس مي‌نويسند و براي بقيه دانش‌آموزان مي‌خوانند و يا احياناً در پاي تخته مي‌نويسند تا با کلمات و جملات بيشتري آشنا بشوند در جلسات بعدي موضوعي به دانش‌آموز گفته مي شود تا در کلاس در مورد آن موضوع فقط به صورت جمله‌هاي کوتاه بنويسند و بعد از چهار ماه به دانش‌آموز کلمه انشا را بيان مي‌کنيم و در مورد انشا بيشتر صحبت مي‌کنيم و نکاتي را  که به موضوعي خاص مربوط مي شود مشخص مي‌کنيم و به نوشته‌هاي جمله‌سازي خود نظمي منطقي داده و به صورت يک نوشته کامل درمي‌آوريم . مطالب دانش‌آموزان بايد در قالب جملات کوتاه و کامل در مورد آن موضوع بيان شود.
*در کلاسهاي چهارم و پنجم شاگردان را به استفاده از تشبيهات زيبا تشويق مي‌کنيم.در کلاس اول و دوم انشا شامل جمله‌نويسي درباره کلمه يا تصوير مي باشد و گاه کامل کردن جمله. انشا از کلاس سوم شروع مي شود.دانش‌آموزاني که نمي‌توانند انشا بنويسند و نمي‌دانند چگونه شروع کنند معلم مي‌تواند به آنها کمک کند تا در کار نوشتن راه بيفتند مثلا؛ درباره ی  موضوعی  تعدادي سؤال به آنها بدهد تا پاسخ به آن سؤالات، نوشته‌ي ايشان باشد. در نوشته بايد قواعد درست‌نويسي رعايت گردد.هر مطلب انشا را در بند يا پاراگرافي جداگانه بنويسند. بهتر  است نوشته با ابيات مناسب و يا ضرب‌المثل همراه باشد.
موضوع انشا
وظيفه معلم بعد از تعلیم مفهوم و اصول انشا نویسی ، در درجه اول انتخاب موضوعي مناسب است. در کلاس هاي پايين ترموضوع باید  بسيار ساده و آسان باشد  ولي رفته رفته موضوع های  پيچيده‌تر انتخاب شود.

ساده‌ترين موضوع،انشايي است که زياد احتياج به تفکر و تعقل نباشد مثل يک توصيف کلاس،در اين حالت شاگرد آنچه را که به چشم خود مي‌بيند به صورت جملات کوتاه به روي کاغذ مي‌آورد.اگر اين موضوع براي بعضي از دانش‌آموزان مشکل بود و ندانستند که از کجا و به چه ترتيب شروع کنند معلم مي‌تواند با توصيف شفاهي آنها را راهنمايي کنند تا بتوانند بنويسند .
موضوع دوم:
تبديل شعر به نثر است که به زباني ساده و به زبان امروزي نوشته شود که در کلاس سوم به دانش‌آموزان داده ميشود.
موضوع سوم:موضوعات اجتماعي مثل وظيفه پليس و خيابان که علاوه بر چشم بينا،به قوه فکر و استدلال نياز هست در پايه چهارم به دانش‌آموزان گفته ميشود.
کم‌کم بايد از محسوسات کاست و به محتويات افزود و از موضوعهاي اجتماعي به سوي موضوعهاي اخلاقي رفت و به تدريج آنها را به انديشيدن و مدد گرفتن از تجمل واداشت البته مسايل اخلاقي و آنگونه که خود احساس کرده‌اند مي‌نويسند که در اوايل کلاس پنجم به دانش‌آموزان گفته ميشود.
در اواخر کلاس پنجم موضوعات ادبي فلسفي و موضوعهاي جامعه مانند قصه‌نويسي و رمان‌نويسي به دانش‌آموز گفته ميشود اما نگارش اين موضوعهاي جامع،کار هر شاگردي نيست،علاوه بر آموختن فنون نگارش و تعقل و استدلال و توصيف،استعدادي خاص مي‌خواهد.
در پايه سوم خلاصه‌نويسي که ميتوان يک درس يا متني را به صورت خلاصه بنويسند گاهي ميتوان يک تصوير يا سلسله تصاوير موضوع انشاء قرار داد و از شاگردان خواست که در مورد اين تصاوير مطلب بنويسند.
نکات بهداشتي را از کودکان بخواهيم مثل(چرا مسواک مي‌زنيد؟)
در پايه سوم به دانش‌آموز يادآور مي‌شويم که بهتر است نوشته خود را با يک جمله بهتر تمام کنيم و اگر دانش‌آموزان مطالب جالبي بيان کرده اما جمله‌هاي او ناصحيح است مي‌توانيم تذکر لازم را در پايين صفحه بنويسيم و به فکر و انديشه او نمره بدهيم.
يک نکته مهم
در تمامي پايه‌ها براي اين که دانش‌آموزان با نوشتن بيشتر آشنا بشوند بايد به کتاب بنويسيم بيشتر اهميت بدهيم چون تمامي نکاتي که در بنويسيم وجود دارد علائم و نشانه‌هايي هستند که در نوشتن انشاء به ما کمک مي‌کنند و به تک تک تمرينات اهميت داده و به دانش‌آموزان ياد دهيم.مثل موضوعهايي در مورد رعايت علائم دستوري در نوشتن.
در جمله و انشا علامت‌گذاري بايد مراعات شود.
نقطه(.)در پايان جمله‌هاي کامل به کار مي‌رود.
دو نقطه(:) علامت نقل قول است و گفته ديگران را در گيومه مي‌گذاريم.
(؟)علامت سؤال در پرانتز نويسنده راجع‌به آن صحبت شک و ترديد دارد.
(!)در آخر جملات عاطفي مثل به‌به! آفرين!
هر جا وَ بگذاريم نيازي به ويرگول نداريم.
؟در آخر جمله‌هاي کامل به صورت پرسشي نوشته شود.
و علامتهاي ديگري که در پايه‌هاي مختلف به دانش‌آموز گفته ميشود تا نوشته‌ي آنها کامل‌تر شود.          
(2)
نکات مهم در نوشتن انشا
*در مورد کلمه‌ي ايجاز(مختصرگويي) را بيشتر توضيح دهيم بايد مختصر نوشتن را در نوشته مراعات کنيم و کلمه‌ها و جمله‌هاي زائد را حذف کنيم و به درازا کشيدن کلام يا به کار بردن کلمات زائد خودداري کنيم و علامت‌گذاري را در نوشته مراعات کنيم.
وجود مقدمه در نتيجه‌گيري در تمامي انشاءها الزامي نيست.
کلمات را در نوشتن خود به صورت کتابي به کار ببريم و از نوشتن به صورت محاوره‌اي و شکسته خودداري بکنيم.
انواع انشا
1)توصيفي يا وصفي:
ساده‌ترين نوع انشاء است دانش‌آموز چيزهايي را که در اطراف خود مي‌بيند يا مي‌شنود يا احساس مي‌کند وصف و تعريف مي‌نمايد.
2)گزارش‌نويسي:
برخي گزارش‌نويسي را نوعي انشاي نقلي به حساب مي‌آورند.
وقتي دانش‌آموزان به گردش علمي مي‌روند معلم مي‌تواند از آنها بخواهد که گزارش از آن روز تهيه کند.غالباً براي تهيه گزارش نياز به تحقيق،سؤال و جستجو ميباشد.
٣)انشاي نقلي:براي بيان سرگذشت خود يا ديگران به کار ميرود يا معلم ميتواند براي آموزش انشاي نقلي تمرينات زير را انجام دهد داستان‌گويي،نوشتن خلاصه متن خوانده شده نوشتن خلاصه کارهايي که در زمان معيني انجام شد مثلاً روز جمعه چه کار کرده.
4)برگرداندن شعر به زبان ساده و نثر امروز:معلم مي‌تواند شعرهاي مناسبي را از کتاب فارسي يا خارج از کتاب به دانش‌آموزان داده و بخواهد که اشعار را به نثر ساده امروز بنويسند شاگردان بايد توجه کنند در اين نوع نوشته از حاشيه رفتن خودداري کنند و تنها مفهوم را به زبان ساده و گويا و کوتاه بنويسند.

5)انشاي تخيلي:محصول ذهن و ساخته و پرداخته افکار دانش‌آموز است و غالباً اساس خارجي ندارد اين نوع انشاء فرصتي است براي شناخت افکار دانش‌آموز و گرايشات دروني او که در چه دنيايي و آرزوهاي درست و غلط او چگونه است.معلم مي‌تواند شروع داستاني را بگويد و دانش‌آموزان آن را تمام کنند يا از شاگردان بخواهيم قلم،کاغذ،دفتر يا تخته سياه و سرگذشت اشياء را بيان کند.
6)خلاصه‌نويسي:موجب پرورش قدرت نويسندگي و گسترش از کودکان ميشود و آنها را آماده مي‌کند که در موقع لزوم بخوانند اصل مقصود يک درسي يا يک مقاله را استخراج نمايند.

7)نامه‌نگاري:نامه بيان کتبي موضوعي است براي مخاطبي که حضور ندارد نامه‌اي را که ما مي‌نويسيم معرف شخصيت فرهنگ،ادب و ذوق و سليقه ماست و بايد همان اثر را در مخاطب بگذارد که شخصيت خود ما مي‌گذارد.
8)انواع نامه:
نامه‌هاي خصوصي-نامه‌هاي رسمي و اداري
داشتن حاشيه سفيد نامه‌ها الزامي است حاشيه سمت راست بيشتر از سمت چپ است.
در نامه‌هاي اداري گذاشتن تاريخ در بالا گوشه سمت چپ لازم است.
نامه‌هاي خصوصي بايد ساده و بيان‌کننده روح صميميت و يکرنگي باشد.اما در نامه‌هاي اداري جنبه رسمي بودم مراعات ميشود و نامه‌هاي اداري نبايد خودماني نوشته شود.
براي نوشتن نامه نبايد از مداد استفاده کنند.
نامه‌هاي اداري يا رسمي را مي توان تايپ کرد اما اگر نامه دوستانه را تايپ کنيم نشانه بي‌صميميتي ما نسبت به گيرنده نامه خواهد بود.
قواعد علامت‌گذاري:
علامت‌گذاري در نامه مانند هر نوشته ديگري رعايت مي شود.
کلماتي را در نوشته خود به کار بريم که معني آنها را مي‌دانيم و اگر معني کلمه‌اي را نمي‌دانيم بهتر است به فرهنگ لغات مراجعه کنيم و غلط املايي در نوشته نداشته باشيم.اگر براي کسي نامه مي‌نويسيم لازم است نشاني ما را داشته باشد.نشاني در زير متن نامه بنويسيم.در نامه اداري نام و نام خانوادگي و امضا الزامي است.
ارکان يک نامه
اركان نامه شامل چهار بخش اصلي است:
1)عنوان
2)شروع نامه
3)متن نامه
4)عبارت پايان نامه                                                                     
(3)


نامه اداري حاشيه سفيد در سمت راست در نامه اداري گاه اسم دقيق اداره يا سازمان و گاه رئيس که اداره را مخاطب قرار مي‌دهند.
مثال:مدیر محترم اداره ی  آموزش و پرورش

 متن نامه اداري کوتاه و ساده باشد.ذکر مطالب اضافي خودداري گردد
مشخصات موضوعات انشاء در دوره ابتدايي
1)داشتن علاقه
2)داشتن اطلاعات
3)محدود و معين بودن موضوع انشاء
4)موضوعات بايد مربوط به محيط زندگي و مسائل روز باشد.
۵)وصف يک تصوير
6)چند کلمه که معاني آنها به هم نزديک است.
تهيه و تنظيم طرح انشا
قدمهايي که در مراحل اوليه براي تنظيم طرح و نوشتن انشاء برداشته مي شود:
1)انتخاب موضوع
2)يادداشت نکته‌هاي مختلف درباره آن
3)دسته‌بندي نکات
4)منظم کردن مطالب به ترتيب منطقي
5)صحبت کردن
6)نوشتن انشا
مشکلات نوشتن انشا در دوره ابتدايي
1)عدم داشتن مطلب
2)عدم توسعه کتابخانه دبستان و کلاس
3)عدم شرکت دادن بچه‌ها در مجالس عمومي،سخنراني،نماز جمعه،گردشها و باديدهاي علمي سطح آگاهي آنها را کاهش مي‌دهد.
4)عدم فراهم نکردن زمينه‌هاي مساعد و واقعي براي اجبار يافتن به نوشتن مانند شرکت در تهيه روزنامه‌ديواري،نوشتن نامه و دادن پيام کتبي به خانواده
5)عدم گنجينه لغات کودکان
6)عدم آموختن کلمات هم خانواده،متشابه و متضاد و افزايش لغات آنها
7)عدم آشنايي به سبک و الگوي خاص که بهترين نمونه‌ همان متون دروس کتابهاي فارسي است.
8)عدم تطابق موضوع انشاء با سن و فهم و علاقه کودکان
9)عدم توانايي در ترکيب کلمات و بيان احساس فکر
10)عدم آشنايي دانش‌آموز با چگونگي شروع انشاء
*معيارهاي تصحيح انشاء در دوره ابتدايي
1)آيا دانش‌آموز انديشه و مطلب خاصي براي نوشتن داشته است؟
2)آيا بيان مطلب با جملات روشن و درست انجام گرفته و انشاء از غلط‌هاي املايي و دستوري خالي است؟
3)آيا براي بيان مطلب با جملات روشن و درست انجام گرفته و انشاء از غلط‌هاي املايي و دستوري خالي است؟
4)هر مطلبي با توجه به اهميت آن در جاي خود قرار گرفته و از تکرار مطالب خودداري شده است؟
5)آيا علائم نقطه‌گذاري رعايت شده؟
6)آيا زيبايي و لطافت در انشاء وجود دارد؟
         
به هر حال هر معلمي با توجه به روشي که خود در نظر دارد انشاء را تصحيح مي‌کند ولي يک راه خوب و مناسب که تلفيقي از روشهاي مختلف است.
آموزگار قبلاً خود انشاها را بخواند يادآوريها و نکات لازم را در حاشيه هر انشاء تذکر دهد.نکات خوب و مثبت را در انشاها علامتگذاري کند و استخراج نمايد و همچنين نقاط ضعف انشاها را معين کند.در ساعت انشاء قبل از اين که انشاها خوانده شود راجع به نکات مثبت و منفي انشاها توضيح دهد(بدون اين که نام کسي را ذکر کند)و دانش‌آموزي جنبه‌هاي مثبت را بر روي تخته‌ي کلاس يادداشت کند و دانشآموزاني که نمره آنها از حد معيني کمتر شده موظف شوند که يک بار ديگر آن انشاء را بنويسند و عبارتهاي مورد تأييد معلم را که در روي تخته کلاس نوشته شده در انشاهاي خود بياورند
                                            (4)  Bottom of Form

روش های تقويت انشاي دانش آموزان ابتدایی

مقدمه : توصيف وضعيت موجود

در حيطه زبان آموزي, چهار ركن اصلي گوش دادن صحبت كردن  خواندن و نوشتن امروزه در دنيا به عنوان يك قانون مسلم پذيرفته شده , در آموزش تمامي زبان هاي دنيا و برنامه هاي آموزشي مدنظر قرار مي گيرد.

در اين چهار قدم به ترتيب نوشتن جايگاه چهارم را به خود اختصاص داده , چرا كه سه امر گوش دادن و صحبت كردن و خواندن براي نوشتن مقدمه و پيش سازمان دهنده , و زمينه بوده و بالاترين سطح را به خود اختصاص داده است.

 امروزه در امر زبان آموزي نگارش از اهميت بالايي برخوردار است , مخصوصاً در پايه سوم كه اولين پايه اي است كه به صورت مستقل انشا نوشته مي شود , چون در پايه دوم از جمله نويسي استفاده مي گردد , اين جملات اكثراً مرتبط با هم نيستند و هر يك به طور جداگانه نوشته مي شود و بيشتر نحوه و ساختار جمله , منظم كردن جملات در هم ريخته , كوتاه سازي , تركيب جملات ساده يا جمله سازي با كلمات ساده مد نظر است . براي دانش آموزان نوشتن جملات و متن به صورت مرتبط در پايه سوم با توالي مناسب مشكل مي باشد.

بيشتر آموزگاران نوشتن انشا در زمره تكاليف نگريسته و در پايان اين ساعت درس موضوعي را براي نوشتن انشا مطرح مي كنند و براي جلسه بعد منتظر نوشتن انشا از سوي دانش آموزان مي شوند. چون دانش آموزان خود قادر به نگارش نيستند لاجرم به اولياي خود متوسل شده از آنها حتي نه به عنوان كمك ؛ بلكه كسي كه بايد متن انشا را بصورت كامل براي آنها ديكته نمايند نگاه مي كنند كه اين امر براي ما نيز در دوره تحصيل بارها اتفاق افتاده و چه بسيار كودكاني كه براي نوشتن انشا توسط اوليا سرخورده و تنبيه شده اند , و صدمات جبران ناپذيري را تحمل نموده اند كه حاصل ايـن شيـوه نـگارش ها در بـررسـي هايي فعلي و بروندادهاي اين مدارس كه همان فارغ التحصيلان هستند كه با مدارك بالا قادر به نوشتن خواسته هاي خود در قالب جملات و بصورت مكتوب نيستند.

انشاهاي نوشته شده در منزل , چون توسط اوليا يا افرادي بوده كه از نظر سطح علمي بالاتر از دانش آموزان است , در سطح بالاي گروه سني وي بوده و حتي محتوا و كلمات نوشته شده براي دانش آموزان قابل تفهيم نيست. اين روند موجب نارضايي اوليا نيز مي گردد, اين نوع انشاها حتي در حين قرائت چندان مورد توجه دانش آموزان ديگر كلاس قرار نمي گيرد.

موضوعات ارائه شده براي انشا چندين سال است كه روش سنتي خود را طي نموده كه همان توصيفي نمودن يك پديده يا فصل و ... يا مناسبت هايي از سال چون نـوروز و تعطيلات و ... است. اين موضوعات بعضاً آن قدر كلي هستند كه در حيطه دانش آموزان مقطع ابتدايي نيست.

چگونگي اداره كـردن كـلاس ها بـا تـوجـه بـه كـم بـودن ظـرفيـت گوش دادن دانش آموز در مقطع ابتدايي بعد از دقايقي موجب سر و صدا و عدم تحمل شنيدن متن ها توسط كودكان مي گردد ,چون مطالب در خصوص موضوع واحد است و اكثر مطالب مشابه هست و هيچ جذابيت و تفنن تهيج خاصي نيست , بسيار خسته كننده و ملال آور مي شود , به طوري كه از طرف دانش آموزان فقط رفع تكليف تلقي مي گردد , به مثابه اي كه اگر در پايان اين زنگ در خصوص متن هاي خواندن شده دانش آموزان از خود آنها بپرسيم مطلبي قابل توجه و يا پيام قابل بيان براي ما و

خودشان نداشته باشند, دانش آموزان نوشتن انشا را , پر كردن يك صفحه از دفتر خود از مطالب به هر نحو كه باشد مي دانند طوري كه

دانش آموزي در توصيف بهار , 14 سطر را پر می کند . در نوشته او من جز چند جمله مطلبي قابل فهم ديده نمی شود و اين جملات را به كرات در

فاصله هاي معين تكرار می کند (( فصل بهار خوب است , چون كه خوب است و راي اين كه زيبا است , چون كه خوب است و ... ))

آموزگاري در مدرسه خود در هفته اول مهرماه موضوع انشا را در روي تخته سياه كلاس نوشت و توضيحات مختصري نيز در خصوص موضوع داده , تا براي جلسه آينده نوشته هاي خود را به كلاس ارائه دهند , در جلسه بعدي از روي دفتر نمره به طور اتفاقي چندين نفر در پاي تخته براي خواندن نوشته هاي خود حاضر شدند. تعدادي اصلاً ننوشته بودند و ادعا مي كردند كه يا اولياي آنها سواد ندارند كه براي آنها انشا بگويد ؛ بعضي نيز عدم همكاري اوليا را علت مطرح كردند و بعضي نيز جايي يا كسي را براي نوشتن اصلاً پيدا نكرده بودند ؛ اما چند نفر كه نوشته بودند , يا خط خودشان نبود كه بتوانند روان بخوانند و بعضي هم كه خواندند از كلمات سطح بالا و واژه هاي ناملموس براي اين پايه استفاده كرده بودند كه خودشان نيز معناي آن كلمات را نمي دانستند ؛ چند نفر نيز كه خودشان انشا را نوشته بودند يا جمله بندي ناقص  و مطالب نوشته شده از توالي منطقي برخوردار  نبود و نوشته ي آنها از 4 الي 5 سطر فراتر نمي رفت.

 

ما در يك جمع بندي كه انجام داديم اين امر را به چندين علت بيان كردند كه مهمترين آنها عبارت بودند از

1- عدم توجه و دقت ه جمله بندي و جمله نويسي در پايه دوم ابتدايي.

2- بي سوادي يا كم بودن سطح آگاهي و تحصيلات اوليا دانش آموزان.

3- عدم مطالعه كتاب توسط دانش آموزان و عدم امكانات و كتابخانه با توجه به دور دست بودن منطقه .

4- عـدم اشتيـاق بچه ها به زبان فارسي با توجه مغاير بودن با زبان مادري دانش آموزان.

5- عـدم پيگيـري و دقـت نظـر معلـمان و راهنمايان و خود اوليا در انشاي دانش آموزان.

6- كليشه بودن موضوعات براي معلمان و روند اجرايي تكراري باعث عدم رغبت آن ها مي شود.          

گرد آوري اطلاعات ( شواهد يك )

            در يك تقسيم بندي كاري در مرحله اول , نحوه تدريس زنگ انشاي چند نفر از همكاران را جويا شدم كه آيا نگارش ها بايد در منزل يا در كلاس بايد صورت بگيرد , نظر اولياي دانش آموزان كه در مدرسه حاضر مي شدند پرس و جو كرده و يادداشت مي كرديم كه نظرات متفاوتي ايراد مي شد در يك نمونه آماري كه بدست آورديم معلوم شد كه اكثر انشاها در منزل نوشته مي شود كه اين روش با توجه به تحقيقات و نظر اكثر علماي تعليم و تربيت كاملاً منسوخ است و اكثر اوليا از اين امر ناراضي بودند و دانش آموزان نيز در كلاس تمايل به شنيدن نوشته هاي هم كلاسي خود نشان نمي دادند.                                                                                                                           براي اكثر معلمان نيز ساعت انشا كسل كننده و خسته كننده مي باشد , در يك نظر سنجي از بچه ها , آنها نيز بيان كردند كه نمي دانند چگونه انشا بنويسند , موضوعات براي آن ها قابل فهم نيست , مورد علاقه آنها نيست و با توجه به دو زبانه بودن در جمله بندي و پيدا كردن كلمات معادل با زبان مادري مشكل دارند                                                   .

            در نوشته هايي كه در خصوص نگارش و مخصوصاً نگارش خلاق , مقطع ابتدايي لازم بود جمع آوري كرديم كه در پايان به طور مختصر گوشه هايي از مطالب يادداشت مي گردد . در ساعت انشا مي توان با ايفاي نقش , قصه گويي و نمايش خلاق به عالي ترين اهداف زبان آموزي دست يافت كه نوشتن نيز يكي از اين اهداف است ايجاد برقراري ارتباط انساني و عاطفي , نظم بخشي به افكار گفتار پرورش قوه تفكر استدلال , استنتاج و به طور كلي رشد و شكوفايي خلاقيت و استعدادهاي زباني در دانش آموزان مي انجامد.

تجزيه و تحليل اطلاعات:

علل ناتواني دانش آموزان در نگارش انشا

1- عدم آشنايي دانش آموزان با طرز و چگونگي انشا كه دلايل آن در وضعيت موجود نوشته شد , كه در دوم ابتدايي آشنايي دانش آموزان فقط با جمله بندي بوده  است.

2- دانش آموزان نمي دانند كه در مورد چه بنويسند , كدام موضوعات و مطالب در نوشتن آنها كمك خواهد كرد.

3- انشا در سر كلاس نوشته نمي شود , محول كردن نگارش به محوطه خارج از كلاس كه لاجرم دانش آموزان از اولياي دانش آموزان استفاده نمايد.

4- عدم علاقه و رغبت معلمان و همچنين عدم آشنايي با قواعد موضوعات مناسب هر پايه مطابق با اصول روان شناسي , و توانايي ذهني , حدود سني 10  الي  11 سال.

5- تقويت نكردن مهارت گوش دادن دانش آموزان به انشاهاي خوانده شده در كلاس درس.

6- عـدم فضـاي آزاد , و فضـاي پـرسـش و پـاسـخ و نقـد و بـررسـي نوشته هاي دانش آموزان در كلاس .

7- مناسب نبودن موضوعات انتخاب شده با توجه به گروه سني و همچنين تكراري بودن موضوعات.

8- عدم مطالب كتاب هاي قصه و داستان پروري ذهن هاي دانش آموزان در مدرسه و بيرون از مدرسه.

9- معلمان معيارهاي مشخص در ارزشيابي انشا در دست ندارند.

چگونه انشا بنويسيد

            دانش آموزان پايه سوم ابتدايي براي اولين بار با درس انشا آشنا مي شوند , پس بايد تناسب , اندازه و كيفيت استفاده از لغات مطابق گنجينه لغات و ساير مسايل رعايت و مدنظر قرار گيرد و حتي چند جلسه آغاز سال با روند نگارش مخصوصاً با توجه به گروه سني شان آموزش داده                                                                                                     

شوند , حتي چندين مورد از انشاهاي سوم ابتدايي هاي سال قبل خوانده شود اين آموزش ها با توجه به توانايي و ذوق و سليقه هـر معلـم و     

    ديـدگاه وي مي تـواند گوناگون باشد اما از نظر ما مي تواند بدين گونه باشد:

1- موضوعي براي انشا انتخاب مي شود بايد كاملاً واضح و محدود و توضيحات را در خصوص آن موضوع را ارائه داد.

2- چگونگي ربط دادن جملات و گسترش حوزه واژگان و افزايش كميت جمله ها آموزش داده شود.

3- تصاويري كه در اختيار دانش آموزان قرار دهيم و از آنها بخواهيم در مورد تصاوير چند سطري براي ما بنويسند.

4- جملات درهم ريخته را با اندازه هاي متفاوت در اختيار آنها قرار داد تا آنها كامل نمايند.

5- پاكيزه نويسي , رعايت اصول نگارش و علائم سجاوندي در پايه ابتدايي , چگونگي تنظيم ساختار انشا و پيش نويس و پاكنويس نيز مورد تاييد و پيگيري قرار گيرد.

6- با تعريف يك كارتون يا داستان مي توانند يك انشا خوب بنويسند , البته بهتر است اين كارتون نمايش داده شود يا داستان را خودشان بخوانند.

7- در مناطق دو زبانه بهتر است از ابتدا دانش آموزان علاوه بر زبان مادري از زبان فارسي كه زبان نوشتاري و معيار و ملاك ارزيابي ما مي باشد مدنظر همكاران بوده تا حوزه گنجينه ي لغات آنها افزايش يابد.

نحوه ارزش يابي

در مقطع ابتـدايـي بخصوص در پايه سوم چون اولين سالي است كه انشا تدريس مي گردد ,معلم دلايل برتري انشاهاي دانش آموزان را براي آنان بيان كند و نقاط قوت آنها را در اين خصوص بيان نمايد. تا از اين طريق دانش آموزان ديگر اين نقاط را در نوشته هاي هفته هاي بعدي خود مورد توجه قرار گيرد. و اين نمونه برخي از معيارها و برتري انشاها را مي توان بدين عناوين بيان كرد:

1-      جمله بندي صحيح 2- ربط داشتن جمله ها با توجه به موضوع 3- رعايت توالي زماني و مكاني و عدم تكراري بودن آن 4- رعايت جمله بندي و علائم سجاوندي , نوع جمله ها 5- طولاني نبودن داستان                         

راه هايي پيشنهادي براي نگارش انشا                                      

با توجه به ديدگاه و مطالعاتي كه انجام شد چندين راه براي فعال شدن و علاقه نشان دادن دانش آموزاني كه در درس انشا پيشنهاد شد .

- نوشتن انشا حتماً در كلاس صورت بگيرد حتي اگر 3 الي 4 سطر هم نباشد. www.zibaweb.com

- بعد از نوشتن انشا معلم كليه انشاها را بررسي نمايد و با قيد تاريخ و امضا تا تغيير متن به حداقل برسد.

- اگر زماني بعد از نوشتن متن هاي انشا مي باشد , يكي يكي از دانش آموزان را مي خواهيم تا انشا خود را بخوانند.

- چون پرورش تخيل در كودكان خيلي عالي است بنابراين سعي شود به داستانهاي خيالي و فضايي علاقه فراوان دارند موضوعات انشا به صورت داستاني انتخاب ميشود.

- معلم مربوطه مي تواند به دانش آموزان داستاني (فيلم كارتون و يا كتاب هاي داستان ) يا هر آنچه در ذهن اوست را انتخاب كرده و چند كلمه اي از آن را روي تخته سياه مي نويسد و از دانش آموزان مي خواهد دنباله داستان خود را به ميل خود ادامه دهند. كه اين امر در پرورش تخيل كودكان موثر مي باشد.

- شيوه داستان گويي مي تواند به چند شكل صورت بگيرد , به صورت نوشتاري يعني كلماتي را در روي تخته سياه كه همديگر را در حول محور موضوع مورد نظر , تداعي نمايد و خود دانش آموزان ادامه دهند, يا اين به صورت تصويري ( تصوير خواني ) تصويري كه حاوي يك موضوع و مفهوم باشد و دانش آموزان بتوانند از روي اين تصوير مطالبي را بنويسند يا به روش ديگري كه مي تواند در پرورش خلاقيت كودكاني موثر افتد , اين كه يك قسمت داستان در تخته سياه نوشته شود و در ادامه بچه ها خودشان با قوه و خلاقيت خود جملات و انشا را ادامه دهند. اين روش در مناسبت ها كاربرد بهتري دارد , مثلاً در ماه رمضان مي توانيم روي تخته سياه مطلب را اين گونه آغاز كنيم : (( در يكي از روزهاي ماه رمضان علي در مدرسه مي خواست آب بخورد و يك دفعه يادش افتاد كه ... .

- براي دانش آموزان قصه اي بخوانيم يا بعد از آنها بخواهيم دوست دارند به جاي كدام يك از شخصيت هاي قصه خوشش آمد خود را به جاي آن شخصيت قرار داده و براي ما قصه شنيده را خلاصه نويسي نمايد.

- تمامي موضوعات فصل ها را مي توانيم در قالب داستان و به زبان بسيار ساده و كودكانه شروع و ادامه دهيم.

- معلمان نيز بايد با روش داستان نويسي و ساخت داستان , طولاني نبودن انشا آشنا شوند , هدف داستان و توالي مطلب را بدانند.

چگونگي اجراي راه جديد

بعد از بيان چگونگي نگارش انشا و بيان نكات لازم نگارشي به شاگردان , چند نمونه انشا براي آنها خواندم , قرار شد كه در جلسه بعد همه دفترهاي انشا خود را به كلاس آورده  و در كلاس انشا بنويسند هـرچند در ابتدا بچه ها مخالفت   مي كردند ؛ اعتماد به نفس لازم را براي نگارش انشا را در كلاس نداشتند پس از مدتي بحث و بررسي متقاعد شدند , كه اين كار را خودشان انجام دهند تا در كلاس هاي بالاتر بتوانند از عهده اين كار بر آيند                                                                                            

            براي بار اول در مورد يك داستان كه در هفته گذشته از كتاب داستان خوانده بودم روي تخته سياه يك جمله از آن را بدين مضمون نوشتم (( يك روز خرگوش كوچولو تصميم گرفت تنهايي به جنگل برود كمي كه از خانه ي خودش دور شد يك دفعه صداي بلندي را ... . )) از دانش آموزان خواستم هر كس بنا به علاقه و سليقه خود , ادامه اين جملات را بنويسند. بچه ها خيلي احساس نارضايتي مي كردند وقتي گفتم حتي اگر دو سطر هم بنويسند قبول است , براي من خيلي اهميت دارد قبول كردند و نمره خوبي خواهند گرفت , كم كم شروع به نوشتن كردند جلسه نگارش چون اولين بار طولاني شد , تمامي انشاها و ذكر تاريخ و امضا , قرار شد كه در جلسه بعد در كلاس خوانده شود, بعضي از انشاها خيلي خوب نوشته شده بود , قدرت تخيل , خلاقيت بعضي از بچه ها خيلي خوب بود , برخي ديگر از نظر جمله نويسي و اصول نوشتاري مشكل داشتند.

            پس از بررسي معلوم شد يكي از دلايل عمده نقص نوشتاري دو زبانه بودن دانش آموزان و عدم كاربرد دقيق كلمات و واژه ها در نگارش بود , حتي در جمله بندي نيز براي آنها دشوار مي نمود. بعضي ها انشاهاي خنده داري داشتند با خواندن انشاها به كلاس شادابي مي بخشيدند , رضايت دانش آموزان را از اين روش احساس مي كرديم.

            براي بالا بردن ضريب دقت دانش آموزان و مطمئن بودن از توجه شاگردان مقرر شد كه پس از خواندن هر متن انشاي وي مورد نقد و بررسي قرار گيرد و يك نفر از بچه ها به صورت اتفاقي خلاصه انشاي وي براي كلاس بازگو نمايد هر چند شروع اين كار با سختي بود. چرا كه دانش آموزان ابتدا قادر به نوشتن نبودند از جلسه هاي آينده رغبت و علاقه دانش آموزان كاملاً مشهود بود. براي بررسي و مقايسه تفاوت روند و پيشرفت نگارش نمونه هايي از انشاهاي جلسات اول تا ششم را جمع آوري نموده كه دو نمونه از آن را به پيوست اين گزارش آورده ايم. اما نكته مهمتر از اين , آن بود كه اعتماد به نفس آنها به سطحي رسيده بود كه خودشان مي توانستند بدون كمك گرفتن و ديكته ديگران خود در مورد موضوع ارائه شده , ولو چند سطر نگارش نمايند.

گردآوري اطلاعات شواهد2

            با اين كه استقبال و علاقه و رغبت دانش آموزان به وضوح نشانگر موفقيت اين روش بود براي بالا بردن ضريب اطمينان , اطلاعات و شواهد ذيل را جمع آوري نموديم.

1- مقايسه انشاهاي جلسات اول با جلسات بعد , از نظر كميت و كيفيت يا خلاقيت تنوع و دستوري

2- نظر خواهي از اوليا در خصوص توانايي نوشتاري فرزندش

3- سكوت و توجه دقيق به انشاهاي خوانده شده دانش آموزان در كلاس و خلاصه گويي آنها.

 

تجديدنظر در روش هاي انجام گرفته

        پس از بحث و بررسي , نقد روش هاي انجام شده بدين نتيجه رسيديم كه دانش آموزان موضوعات داستاني , داستان هايي را مي توانند بهتر بنويسند كه خود قهرمان شوند مانند اين نمونه (( اگر من پادشاه تمام جهان بودم ... . )) با اين شيوه مي توان از منظر روان شناسي و روانكاوي نيز نگريست و به علايق و زمينه هاي رواني آنها پي برد , در جهت تنوع بخشي ساعت انشا مقرر شد از كارت تصويري نيز استفاده گردد, تصوير خواني                

از تصاوير عنواني براي نوشته ها استفاده گردد به كيفيت ها بيشتر از كميت ها مورد توجه قرار گيرد و در خصوص موضوع فهرستي از واژه ها قبلاً تهيه كرده و در اختيار آنان قرار داد كه بر گنجينه ي لغات آنها افزود. با اين روش ها با پيگيري و تدوين برنامه هاي جديد , مهارت هاي گوش دادن و نوشتن تقويت خواهد شد.

نتايج www.zibaweb.com

با توجه به موارد ذكر شده مي توان به نتايج زير اشاره كرد با اجراي اين روش ها :

- دانش آموزان خود قادر به نوشتن انشا شدند هر چند در حد چند سطر

- اكثريت دانش آموزان به خاطر تخيلي بودن داستان ها علاقمند به نوشتن شده بودند.

- دانش آموزان اعتماد به نفس لازم را در نوشتن پيدا كرده بودند.

- با اين روش ها بهتر مي توانيم از زمينه هاي رواني و علايق آنها پي ببريم.

- دانش آموزان مستعد در نگارش شناسايي و هدايت مي شدند.

- مهارت هاي گـوش دادن و صحبت كـردن آنها در كنار مهارت نوشتن تقويت مي شود.

- با توجه به روند صعودي پيشرفت , در مقايسه انشاها توالي مطالب , گنجينه لغات و تنوع مطلب بهتر مي شود.

- دانش آموزان با قرار دادن خود به جاي قهرمان علاقمند مي شوند و روحيه شادابي در اين رنگ دارند.

- چون خود را قهرمان داستان مي دانند در مواجه شدن با مشكلات خلاقانه تصميم مي گيرند و از مواجه با شكست هراس نداشته و آثار مطلوبي در زندگي آينده آنها خواهد داشت.

نتيجه گيري

نكته مهمي كه معلمان در زنگ انشا بايد مدنظر قرار بدهند , نوشتن انشا در سر كلاس و در حضور معلم است نه در منزل , اگر اين روند در مدارس پيگيري شود, دانش آموزان در پايه هاي بالاتر نوشته هاي قوي خواهند داشت و اين قدرت نوشتاري باعث پيشرفت تحصيلي نيز خواهد شد.

            شيوه داستان نويسي و داستان گويي از بهترين روش مي تواند باشد كه توام با علاقه و دقت دانش آموزان مناسب ترين شيوه بوده و قوه تخيل و گنجينه لغات آنها را بالا برد و در جهت پيشرفت تحصيلي نيز در بلند مدت موثر خواهد افتاد.

 

 

روش تدریس و ارزشیابی آیین نگارش

غلامرضا ارژنگ

 

ارزشیابی گاه دیده می شود که دانش آموزی از نمره ای که در درس انشا گرفته است خشنود نیست، رنجیده دلخور است،

می پندارد که درباره ی او حق کشی و بی عدالتی شده، و از این بابت از معلم خود گله مند و از نوشتن دل سرد است.

  نباید پنهان داشت که ارزشیابی انشا کار دشواری است و از این نباید گذشت که دانش آموز چنین بپندارد که نظرش درباره ی میزان درستی یا نادرستی ارزشیابی معلم درست و کاملاً رواست. باید دانش آموز را به هدف اصلی و اساسی آموزش انشا متوجه کرد تا با راهنمایی های معلم در بهبود و پیشرفت کار خود بکوشد، و از توجه بیش از حد به نمره و مقایسه ی آن با نمره های دیگران و نتیجه گیری ها و تصورات ناروا و بیهوده پرهیز کند، و بداند که ارزشیابی و نمره ی معلم براساس معیارها و ملاک هایی است که باتوجه به حدود توانایی عمومی کلاس و بدون دخالت عقاید شخصی درباره ی موضوع و احساسات خصوصی او نسبت به هر دانش آموز، داده می شود.

  گرچه معیارهای ارزشیابی در همه ی انواع انشا نمی تواند یکسان باشد، چنان که در یک انشای وصفی، زیبایی و لطافت واژه ها و شیوایی و ملاحت جمله ها بیش تر مورد توجه است و در یک انشای اجتماعی، قدرت استدلال و تفکر، ولی به طور کلی هرگونه انشایی را می توان باتوجه به معیارهای زیر ارزشیابی کرد و نمره داد:

قواعد و نکات دستوری              3 نمره

               سادگی و روانی و رسایی و روشنی جمله ها و تنوع واژه ها و ساختمان جمله  3 نمره        

میزان توفیق در بیان اندیشه و احساس      5 نمره

نظم و ترتیب و تسلسل و ارتباط مطالب (طرح)            2 نمره

میزان تازگی و اصالت طرح کلی اندیشه و احساس یا نحوه ی استدلال        5 نمره

پاکیزگی ورقه، خوانایی خط، رعایت قواعد نشانه گذاری و پاراگراف بندی و حاشیه گذاری   2 نمره

  باید دانش آموزان را به خوبی با هدف های برنامه آشنا کرد تا بدانند که هدف از آموزش نگارش آماده شدن آن هاست برای رفع نیازهای زندگی، و این کاری بالاتر از حد توانایی یک فرد متوسط و معمولی نیست.

 باید با ذکر اهمیت این درس و نقشی که در پرورش فکری و پیشرفت های آینده ی آن ها دارد، علاقه ی آن ها را نسبت به آن جلب کرد.

 باید ذوق ها و استعدادهای متنوع دانش آموزان را خوب شناخت و روش خود را در تدریس و انتخاب موضوع با ذوق و استعداد آن ها منطبق ساخت

 معلم باید در ابتدای سال برنامه ی درسی سالانه ی خود را با رعایت اصل «از ساده به دشوار» از روی برنامه ی تفصیلی تهیه و موضوعات آن را دقیقاً مشخص کند

 

 تهیه و پیش بینی طرح درس برای هر ساعت از لوازم حتمی موفقیت در تدریس است که شامل سه قسمت است:

الف تهیه ی متنی شامل معرفی موضوع هر درس و راهنمایی های لازم برای نگارش آن

ب تهیه ی سؤال های انشایی متعدد برای آن موضوع

ج تهیه ی وسایل کمک آموزشی از قبیل کتاب های لازم یا ضبط صوت یا فیلم استریپ در صورت لوزم.

- باید در انتخاب موضوع دقت شود، به طوری که با تجارب و مطالعات و امکانات ذهنی دانش آموزان متناسب باشد. سؤال انشایی کاملاً روشن و مشخص و محدود و دور از هرگونه ابهام تهیه شود.

- سؤالات انشایی با همکاری خود دانش آموزان تهیه شود تا با توانایی و انگیزه ها و خواست های آن ها متناسب باشد. برای این کار از دانش آموزان می خواهیم که موضوعاتی تهیه و پیشنهاد کنند، آن گاه آن پیشنهاد را اصلاح و کامل می کنیم و برای نوشتن به آن ها می دهیم.

- باید در حسن اداره ی کلاس خاصه در وقت خواندن انشا و اظهارنظر دانش آموزان دقت کرد، به طوری که ضمن فعال بودن کلاس و شرکت همه ی دانش آموزان در بحث و اظهارنظر، نظم و انضباط کلاس به هم نخورد.

- باید در رعایت احترام دانش آموزان و پرورش سجایای اخلاقی از قبیل حقیقت جویی و حقیقت گویی و صداقت و صراحت لهجه و شجاعت بیان کوشید و آن ها را به پرهیز از تعصب و لجاج و پرخاش جویی، پرهیز ازخشم، و حفظ خونسردی و رعایت آزادی عقیده ی دیگران و تحمل شنیدن عقاید مخالف عادت داد.

- معلم نباید عقیده ی شخصی خود را، خاصه هنگامی که بوی بدبینی و یأس و نومیدی و افسردگی و احساس بیهودگی می دهد، به دانش آموزان تحمیل یا تلقین و القا کند، زیرا نفوذ معنوی و شخصیت برتر معلم موجب می شود که دانش آموز از هر جهت آماده ی پذیرفتن عقاید او باشد. شخصیت و اخلاق انسانی معلم اقتضا می کند که حتی عقاید و نظریاتی را هم که در صحت آن ها هیچ گونه تردیدی ندارد فقط ارائه دهد و همواره دانش آموزان را وادارد که صحت آن ها را مورد تردید قرار دهند و خود درباره ی آن به تلاش فکری دست بزنند.

- باید دانش آموزان را عادت داد که انتقاد آن ها از نوشته ی دیگران با احترام و محبت و نرمی همراه باشد و از درشتی و تمسخر دیگران بپرهیزند و ضمن انتقاد از یادآوری جنبه های جالب و خوب انشای دیگران چشم نپوشد.

- کلاس انشا نباید عرصه ی خودنمایی یکی دو نفر که از همه قوی ترند بشود و دیگران، خاصه افراد خیلی ضعیف، که بیش تر احتیاج به توجه دارند، به افرادی تماشاچی و کنار گودنشین تبدیل شوند، بلکه باید به خصوص به افراد ضعیف تر بیش تر توجه کرد و با سؤال کردن از آن ها به بحث و اظهارنظر وادارشان کرد.

- باید مراقبت کرد که، در هر جلسه ی انشا، همه ی دانش آموزان انشا نوشته باشند، و نیز باید خواندن انشا به نحوی باشد که هیچ دانش آموزی نتواند پیش بینی کند که در جلسه ی آینده انشای خود را خواهد خواند یا نه، زیرا اگر دانش آموزی پیش بینی کند که در جلسه ی آینده انشا نخواهد خواند، برای رفع تکلیف چیزی خواهد نوشت و تمام         

نیرو و استعداد خود را در آن به کار نخواهد برد. در عین رعایت این نکته، باید ترتیبی داده شود که در پایان هر سه ماه تقریباً همه به یک اندازه انشا خوانده باشند و کسی احساس نکند که کم تر مورد توجه قرار گرفته یا از این راه به او ظلم شده است.

- در موقع خواندن انشا معلم باید دانش آموزان را به رعایت تناسب آهنگ گفتار با معنی و مفهوم آن و تلفظ و آهنگ رسا و محکم، و رعای جای درنگ و سکوت عادت دهد، و در از میان بردن لکنت زبان و عیب های دیگر بکوشد.

- باید ترتیبی داده شود که در هر جلسه


مطالب مشابه :


زندگينامه دکتر پرويز کردواني استاد نمونه دانشگاه تهران

نگارش پرويز کردواني داراي 4 فصل و يک پيوست شامل منابع مورد استفا ده نقشه و غلط نامه




انشای دوم راهنمایی

نام و نام خانوادگی آزمون انشاء و نگارش فارسی و بنویسید استفا ده از آرایه نامه نویسی5. ب




انشا نویسی

انشاء به معني نظم دادن به فکر به معني ايجاد کلام و سخن و نگارش نامه ‌نگاري عد م استفا ده




خلاصه نقد کتاب مدیر مدرسه جلال آل احمد

کتاب مدیر مدرسه در 19 فصل نگارش شده است و می رسد که استفا استفا نامه خود را




نمونه سوالات اتشاء ونگارش کلاس دوّم وسوّم

بهترین نمونه سوالات منتخب املا و انشا و نگارش و استفا ده از نمایش نامه ها




نمونه سؤالات زبان فارسی 1 . خرداد 1393

1-انواع نامه‌ها را بر حسب نگارش و گيرنده‌ي آن 4-با استفا ده از نمودار درختی عناصر تشکيل




نمونه سوالات انشاونگارش اول-دوم-سوم راهنمایی

3- نامه اي به يكي آزمون نگارش چهار آرایه ی ادبی نام ببرید و بنویسید استفا ده از




ثبت نام دانش آموزان اينترنتي مي شود.

شيوه نامه ي نگارش نامه هاي حضور اولياء، با استفا ده از نرم افزار تحت داس گذرثبت




برچسب :