۱۰ سؤال حياتي والدين نوزاد از پزشك
ساعت از ۲ نيمه شب گذشته است، شب اول بعد از مرخص شدن از بيمارستان است و كوچولوي شما مدام گريه مي كند. شما هم كلافه شده ايد. گرسنه است؟ جايش را خيس كرده يا خسته است؟ شما تمام كتاب هاي مربوط به نگهداري نوزاد را خوانده بوديد و فكر مي كرديد آمادگي لازم براي نگهداري از نوزاد را داريد اما بايد بدانيد كه هيچ چيز نمي تواند شما را كاملاً براي اين كار ديوانه كننده ولي جذاب، آماده كند.بسياري از والدين درباره نگهداري از نوزادشان سؤالات فراواني بخصوص در چند روز اول تولد نوزاد دارند. در اينجا ۱۰ پرسشي را كه بيشترين موارد سؤال برانگيز براي والدين است، بررسي مي كنيم.
* چرا بايد به نوزادم شير بدهم؟ آيا اين كار به او صدمه نمي زند؟
شيردادن به نوزاد بهترين كار است. شير مادر موجب مي شود تا بدن نوزاد در مواجهه با باكتري ها و ويروس ها مصون بماند. علاوه بر آن، هضم آن براي نوزاد بسيار راحت تر است، احتياج به زمان براي آماده شدن ندارد و بسيار كم هزينه است.
منفعت هاي شيردادن به نوزاد در بلندمدت نمود پيدا مي كند. مطالعات محققان نشان مي دهد كودكاني كه از شير مادر تغذيه مي كنند، در مقايسه با ساير نوزادان با مشكلات شنوايي، تنفسي و گوارشي كمتري مواجه مي شوند. آنها همچنين در معرض خطر كمتري براي ابتلابه بيماري هاي خاص نوزادان قرار دارند.
علاوه بر اين، احتمال ابتلابه سرطان در مادراني كه به نوزادشان شير مي دهند، بسيار كمتر است و شيردهي به آنها كمك مي كند تا سريع تر به شرايط قبل از دوران بارداري برگردند.
اگر هنگام يك بار شيردهي، احساس درد كرديد، عوض كردن سينه مي تواند كمك كند اما اگر هنگام دوره شيردهي سوزش يا درد شديدي در سينه تان احساس كرديد، حتماً به دكتر خود مراجعه كنيد. چون ممكن است بيماري عفوني داشته باشيد كه نياز به درمان دارد.
بيشتر شير درون سينه در همان ۵ تا ۱۰ دقيقه اول خارج مي شود؛ پس بهتر است بعد از گذشت ۱۵ تا ۲۰ دقيقه، نوزاد را از سينه تان بگيريد. مكيدن طولاني سينه مي تواند به خشك شدن سينه و آسيب ديدن آن منجر شود.
* چه نوع شيرخشكي براي نوزادم بهتر است؟
اگر نمي توانيد به نوزادتان شير بدهيد، شيرخشك هايي وجود دارند كه از مواد مغذي لازم براي رشد نوزاد برخوردارند. اما يادتان باشد استفاده از شيرخشكي را در اولويت انتخاب قرار دهيد كه آهن زياد داشته باشد؛ چون براي خون و رشد مغز مفيد است.
DHA و ARA اسيدهاي پرچربي هستند كه تأثير زيادي در رشد و تكامل نوزاد دارند و نوزادتان آنها را در طول دوران بارداري و شيردهي از شما دريافت مي كند. اگرچه نوزاد DHA و ARA را از مواد مغذي داخل شير خشك تأمين مي كند، اما برخي شيرخشك ها امروزي اين دو نوع اسيد پرچرب را در اندازه هاي مشابه با شير مادر در داخل خود دارند. بهتر است در رابطه با انتخاب نوع شير خشك با پزشك صحبت كنيد.
* چگونه تشخيص دهم نوزادم گرسنه است؟ چگونه بفهمم به مقدار كافي غذا خورده است؟
در دو هفته اول تولد، نوزاد بايد روزانه ۸ تا ۱۲ بار و هربار ۱۰ تا ۱۵ دقيقه از شير مادر تغذيه كند. اما براي نوزاداني كه از شير خشك استفاده مي كنند، ۶ تا ۱۰ بار در روز كافي است. حتماً لازم نيست تا نوزاد گريه كند تا به او شير بدهيد. در واقع، گريه كردن نوزاد آخرين تلاش او براي نشان دادن گرسنگي اش است و چنانچه مادر و نوزاد هر دو كلافه باشند، در آن صورت شيردهي بسيار سخت مي شود.
براي پي بردن به گرسنگي نوزادتان به دنبال نشانه هاي ديگري باشيد؛ مانند از خواب بلند شدن، به دهان گرفتن مشت دست، سربرگرداندن هنگام نوازش گونه اش، يا بيرون آوردن زبان. بهتر است در چند روز اول بعد از تولد هر ۲ تا ۴ ساعت به نوزاد شير بدهيد، حتي اگر مجبور شويد او را از خواب بيدار كنيد.
اگر مي خواهيد بدانيد نوزادتان به اندازه كافي شير خورده است، ترجيحاً به ميزان ادرار يا مدفوع او دقت كنيد. در دو روز اول ، نوزاد شايد فقط يك يا دو بار پوشك خود را كمي خيس يا كثيف كند. اما در روزهاي بعد، او بايد حداقل ۳ بار پوشك اش را خيس يا كثيف كند. براي هفته هاي بعد، نوزاد بايد به طور طبيعي روزانه حداقل ۶ بار پوشك خود را خيس و ۳ بار كثيف كند. (اگرچه آنها اغلب بعد از هربار شيردهي، پوشك خود را كثيف مي كنند.) در غير اين صورت، نوزادتان را نزد دكتر اطفال ببريد. فراموش نكنيد در بسياري مواقع نوزاد ادرار و مدفوع را همزمان دارد.
* چگونه بايد بدانم بالاآوردن نوزادم بعد از شيردهي طبيعي يا نگران كننده است؟
همه نوزادان معمولاً بعد از هر بار شيردهي بالامي آورند. اين به دو دليل انجام مي شود:
شيرخوردن زياد و جريان برگشت شير (Reflux) . جريان برگشت به اين دليل اتفاق مي افتد كه دريچه انتهايي مري كه به معده وصل مي شود ضعيف يا نرم است؛ همين موجب مي شود تا غذا به آساني به بالابرگردد. اما اين دريچه با رشد كودك سفت مي شود و «جريان برگشت» نيز با رسيدن نوزاد به سن يك سالگي برطرف مي شود.
مادامي كه نوزاد وزن اضافه مي كند و بالاآوردن شير نيز او را آزاد نمي دهد، نيازي به درمان از سوي پزشك نيست. براي كمك به نوزاد بهتر است ميزان شيردهي را كم و دفعات آن را زياد كنيد. علاوه برآن، بعد از هربار شيردهي نوزاد را ۱۵ تا ۲۰دقيقه به حالت ايستاده نگه داريد. اما چنانچه شير بالاآمده نوزاد همراه با خون يا به رنگ سبز باشد، يا تعداد دفعات آن را زياد و يا با شدت تشخيص داديد و يا اگر نوزاد شير بالاآمده را از دهان پرتاب كند و همين طور اگر شكم او را متورم احساس كرديد، لازم است او را به دكتر اطفال نشان دهيد.
* اگر رنگ پوست نوزادم زرد باشد، آيا بايد احتمال بدهم او يرقان دارد؟
بله. نوزاد زماني به يرقان مبتلامي شودكه ميزان رنگدانه خون او بيشتر از حد طبيعي باشد. رنگدانه با فروپاشي سلول هاي قرمز خون به وجود مي آيد. با اين حال ، اين بيماري در ميان نوزادان، اغلب طبيعي است. هرچه نوزاد بيشتر شير بخورد و ادرار يامدفوع داشته باشد، رنگدانه بيشتري از بدن او خارج مي شود و زردي پوست بدن او نيز به تدريج از بين مي رود. اگر پوست بدن نوزاد شما به زردي متمايل شد، بايد او را نزد پزشك ببريد تا ميزان رنگدانه بدن او را با يك آزمايش خون ساده كنترل كند.
*چگونه تشخيص دهم نوزادم به وزن كافي رسيده است؟
نوزادان معمولاً طي چند روز اول بعد از تولد، ۱۰درصد از وزن هنگام تولدشان را از دست مي دهند. اما بعد، شروع به اضافه كردن وزن مي كنند. در مدت دو هفته آنها بايد به وزن هنگام تولد برگردند. دراين ميان، بهتر است براي كنترل وزن نوزاد او را هرچند وقت يك بار نزد پزشك مخصوص نوزاد ببريد. بعد از آن ، معمولاً نيم اونس تا يك اونس در روز به وزن نوزاد اضافه مي شود. وزن بيشتر نوزادان در مدت ۶ ماه دو برابر مي شود و در مدت يك سال ۳ برابر افزايش پيدا مي كند.
* مدفوع نوزادم بايد به چه رنگ باشد؟
شايد بيشتر والدين فكر كنند كه مدفوع نوزادشان بايد به رنگ قهوه اي باشد. اما مدفوع نوزادان اغلب به رنگ هاي گوناگون است. در ۲۴ ساعت اول بعد از تولد، مدفوع نوزاد سفت، چسبنده و قهوه اي رنگ است. بعد از گذشت چندروز، رنگ مدفوع نوزاداني كه از شير مادر تغذيه مي كنند، از مشكي به قهوه اي ، سپس به سبز و به زرد تغيير مي كند و به تدريج از حالت چسبندگي نيز خارج مي شود. نوزاداني هم كه از شيرخشك تغذيه مي كنند، مدفوع آنان معمولاً سفت تر و به رنگ قهوه اي روشن است.
* بهترين كرم براي حساسيت پوستي ناشي از پوشك كدام است؟
نوع كرم مصرفي بستگي به حساسيت پوستي نوزاد شما دارد. در هفته اول بعد از تولد، معمولاً اين حساسيت پوستي به علت سوزش ناشي از خيسي پوشك است. به طور معمول كرم هايي كه اكسيد روي در آن استفاده شده است، براي حساسيت پوستي نوزادان بهتر است ؛ اما استفاده از كمي وازلين نيز به همان ميزان براي نوزادتان مؤثر است. براي حساسيت هايي غيراز اين، بهتر است پزشك اطفال با معاينه نوزاد و تشخيص نوع حساسيت ، دارو تجويز كند.
* چگونه به نوزادم كمك كنم تا در طول شب بهتر بخوابد؟
در روزهاي اول بعد از تولد، نوزاد معمولاً هر ۳ ساعت يك بار ، براي خوردن شير از خواب بلند مي شود. براي آن كه به او كمك كنيد فرق ميان روز و شب را بفهمد، شيردهي هنگام شب را در كمال آرامش و سكوت انجام دهيد. اما زماني كه نوزاد به ۳ يا ۴ ماهگي رسيد، ديگر مي توانيد به او بياموزيد چگونه خودش بتواند بخوابد. براي اين كار مي توانيد زماني كه نوزاد بيدار است، او را روي زمين بگذاريد. او خودش بهترين راه براي خوابيدن را پيدا مي كند.اگر شما با شيردادن يا تكان دادن نوزادتان را به خوابيدن عادت دهيد، زماني كه او نيمه شب از خواب بلند شود، براي دوباره خوابيدن به شما احتياج خواهدداشت. نوزاد در ۴ ماهگي ديگر شب ها نيازي به خوردن شير نخواهد داشت، پس ديگر لازم نيست او را بيدار كنيد، بغلش كنيد و يا هرموقع به گريه افتاد، به او شير بدهيد.
* چگونه تشخيص بدهم نوزادم بيمار است؟ آيا بايد دماي بدنش را هر روز اندازه بگيرم؟
نيازي نيست تا در طول روز چندين بار دماي بدن نوزادتان را اندازه بگيريد. اگرچه نوزادتان نمي تواند به شما بگويد مريض است، اما با تغيير رفتارهاي نرمال به شما مي گويد چه مشكلي دارد. اگر خيلي احساس گرما كند، به اندازه كافي غذا نخورد، زياد بخوابد يا بي صبري كند، دماي بدن او را با دماسنج اندازه بگيريد تا متوجه شويد تب دارد يا خير. اگر دماي بدن نوزاد شما بالاي ۳۸ درجه باشد، سريعاً او را نزد پزشك ببريد.
همچنين اگر نوزاد شما علائم ديگري مانند تنفس سريع ، كاهش ميزان ادرار، حالت تهوع، عرق كردن هنگام شيرخوردن يا آبي شدن دور دهان يا پوست داشته باشد، در آن صورت بايد به دكتر مراجعه كنيد. به ياد داشته باشيد نوزادان در برابر بيماري هاي عفوني بسيار آسيب پذير هستند.
مطالب مشابه :
۱۰ سؤال حياتي والدين نوزاد از پزشك
براي كمك به نوزاد بهتر است ميزان شيردهي را كم و دفعات يا تعداد دفعات آن مدفوع نوزاد
مدفوع نوزاد در روزهای اول
مدفوع نوزاد در روزهای تعداد زیاد دفعات مدفوع نوزاد به معنی اسهال داشتن نوزاد نیست
مراقبت از نوزاد
تاخیر در دفع مدفوع نوزاد، سابقه زردی شود، اما کم بودن تعداد دفعات دفع، هیچ
اسهال در اطفال
اسهال با آبكي بودن يا افزايش تعداد دفعات مدفوع نسبت به در حالت عادي ، مدفوع نوزاد شل و
یبوست نوزاد
یبوست نوزاد مدفوع به حدی سفت باشد که نتواند به راحتی دفع شود، اما کم بودن تعداد دفعات
نگهداری نوزاد نوزاد کودک کودک کوچک
برای جلوگیری از سوختگی پای نوزاد نخاطر ادرا و مدفوع او را و یا تعداد دفعات مدفوع در 5
برچسب :
تعداد دفعات مدفوع نوزاد