نقاشی قهوه خانه
در پس ديوارهاي نمور و در تاريكي ديوارهاي نم زده كنار حوضچه هاي قهوه خانه اي نقش و نگارهايي زيبا از هنري اصيل به چشم ميخورد. نقش هايي كه دور تا دور قهوه خانه هاي قديمي را حال و هوايي ديگر ميبخشيد و اين حال و هوا روح انسان را تازه ميكرد.
نقاشي قهوه خانه اي صداي سكوت هنرمنداني است كه از ديرباز تا امروز ديده نشده اند و هنرشان تنها يادآور خاطرات مردمان گذشته است.
نقاشي قهوه خانه اي كه ريشه در تاريخ هنر ايران دارد امروزه تنها براي خاطره بازان عاشق ادبيات كهن ايران زمين و دل سوختگان داستان شاهنامه جالب و ديدني است البته براي گذراندن دوباره از پل گذشته كه ميخواهد خاطرات جواني شان را مرور كنند زمانيكه كنار حوضچه هاي قهوه خانه ها داستان شاهنامه را از زبان نقالان ميشنيدند از پرده هاي نقاشان قهوه خانه اي لذت ميبردند.
نقاشي قهوه خانه اي هنر هنرمنداني چون حسين قلدر آغاسي، محمد مدبر، فتح اله آغاسي، حسن اسماعيل زاده چليپا، عباس بلوكي فر، و بسياري ديگر كه تنها آرزوهايشان ماندگاري و حفظ اين ميراث هنري ايران است.
اين هنرمندان تنها اندوخته و تجربه خود را چون علي اكبر لرني، احمد خليلي فرد، محمد فراهاني، محمد حسيني از شاگردانشان كه به اين هنر اصيل ايراني متعهد بودند انتقال دادند.
هنرمنداني از تبار مردم ساده دل كه در شهرت خود اشك ها ريختند بر واقعه عاشورا زمانيكه به تصوير كشيدند شهادت مظلومانه امام حسين(ع) و پرده اي زدند بر قيام مختار و چهره پليد دشمنان آنان را نقش زدند و بر خاك كشيدند.
شاگردان بدعت گذاران نقاشي قهوه خانه اي از استادان خود مشق گرفتند و كشيدند و صحنه هايي از ميدان هاي نبرد و عرصه هاي عشق ورزي، دلدادگي و قهرماني را طرح زدند.
شاگرداني كه همانند استادان خود تنها آرزويشان حفظ اين ميراث هنري و آموزش دادن آن به علاقه مندان بود.
شاگرداني چو علي اكبر لرني كه آرزويش آموزش اين هنر به جوانان بود.
اين هنرمند فقيد در طول حياتش تلاش فراواني براي حفظ اين هنر با آموزش به علاقه مندان بود.
لرني در سوم دي ماه سال 90 بر اثر بيماري در سكوتي عميق درگذشت.
اين نقاش قهوه خانه اي كه جزء 4 نقاش بازمانده از اين هنر سنتي نه بيمه بود و نه حقوقي داشت اما بدون هيچ چشم داشتي به خلق اثر ميپرداخت.
هيچگاه از هنر خود كه آن را عاشقانه دوست داشت به خاطر مشكلات گريزان نشد و در همان اتاق كوچك خانه اش نقاشي قهوه خانه اي را و تمام تلاش بيش از نيم قرن خود را به هنرجويانش ميآموخت.
حالا تنها 3 بازمانده نقاش قهوه خانه اي كه پردهاي از تاريخ هنر ايران زمين باقي مانده و آنها هم دلزده از كم لطفي ها هستند اما باز هم نقش ميزنند بر پرده هاي خود و مينگارند حماسه هايي از اسطوره هاي ايران زمين و با هر نقش از ذهن ميگذرند كه از نقاشي قهوه خانه اي تنها قهوه خانه ها باقي مانده است
مطالب مشابه :
برگزاری نخستین جلسه سیاستگذاری نخستین سوگواره ی هنر عاشورایی دانشجویان مراکز فرهنگ و هنر سراسر کشور
آموزشی مرکز فرهنگ و هنر قم، جناب آقای علمی کاربردی فرهنگ و هنر سراسر کشور
تازه های نشر کتابدار
اطلاع رسانی مرکز آموزش عالی علمی کاربردی فرهنگ و هنر رسانان ، انجمن کتابداري قم ،
نقاشی قهوه خانه
تصاویر قم قدیم . فرهنگ علمی کاربردی فرهنگ و هنر نقاشي قهوه خانه اي كه ريشه در تاريخ هنر
تحصیل در سینما و هنرهای نمایشی
مرکز آموزش علمی- کاربردی فرهنگ و هنر دانشکده صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران- واحد قم.
گزارش بازدید
به سمت قم و وبلاگ گروه کتابداری واطلاع رسانی مرکز آموزش عالی علمی کاربردی فرهنگ و هنر
برچسب :
علمی کاربردی فرهنگ و هنر قم