بلوغ و سن تکلیف
بلوغ
در دوران زندگى انسان، نوجوانى از اهميت خاصى برخوردار است و شايد مهم ترين دليل آن پيدايش «بلوغ» در اين مرحله باشد. در اين دوره از زندگى، استعدادهاى مهمى که در سرشت انسان به وديعه نهاده شده شکفته مى شود و تحولات بسيارى در جسم و روان و افکار و انديشه فرد ايجاد شده و زمينه کمالات و انجام مسئوليت هاى فردى و اجتماعى فراهم مى گردد. نوجوانى برزخى ميان کودکى و بزرگسالى است. آغاز دوران نوجوانى و بخصوص بلوغ براى فرد غرورآفرين و در عين حال دلهره آور است. «بلوغ» کمال طبيعى انسان و دوره شور و شوق و تجدد و تشخص است و در يک جامعه مى توان گفت: بلوغ تولدى ديگر است.
اين مرحله از يک سو، به علت شرايط خاص فيزيولوژى و زيستى که تحول عظيمى را در جسم و روح و روان فرد ايجاد مى کند، حايز اهميت است. و از سوى ديگر به علت اين که، وظايف و تکاليفى از طرف شرع و اجتماع بر عهده او گذاشته مى شود، اهميت آن دو چندان مى کند.
در اين عرصه چون نوجوان و جوان هنوز بى تجربه است و آگاهى لازم از شرايط و ويژگى هاى اين دوران ندارد. موجب مى شود که آن ها دچار مشکلات و لغزش هايى بشوند؛ که جبران کردن آن ها خيلى مشکل است.
از اين رو آن ها بايد در گام اول آگاهى هاى خود را در اين زمينه بالا ببرند و در گام بعدى به شکوفايى استعدادهاى خود پرداخته و از بروز مشکلات پيشگيرى و مقابله کنند.
تعريف بلوغ:
بلوغ مرحله اى از رشد انسان است که در اثر بيدارى غدد غريزى و فعال شدن آن دگرگونى هاى ويژه اى در شخص پديد مى آيد که با يک سرى علائم و تظاهرات جسمانى و روانى توأم است.[1]
انواع بلوغ
ـ بلوغ بدنى: شامل نهايت رشد بدنى مى باشد، که اوج کمال رشد اندام حدود (25ـ 23) سالگى است.
ـ بلوغ جنسى: رسيدن فرد به مرحله اى که قادر به ايفاى نقش جنسى شده و قادر به توليد مثل نيز باشد. اين بلوغ در دختران با بروز اولين عادت ماهيانه (حدود 16ـ 10سالگى) و در پسران با احتلام (حدود 18 ـ 11 سالگى).
ـ بلوغ اجتماعى: مرحله اى که شخص قدرت تدبير امور خانواده را پيدا کرده و در برابر قانون پاسخگو است. همچنين بلوغى که در مورد نظام وظيفه، واحد گواهينامه و ... در جامعه مطرح است.
ـ بلوغ اقتصادى: شخص قدرت برنامه ريزى تدبير امور اقتصادى و کسب در آمد پيدا ميکند و مى تواند در اموال خود تصرف کند و خرج خانواده اش را بپردازد.
ـ بلوغ عاطفى: خروج کودک از انگيزه هاى کودکانه و نشان دادن عواطف خود به شکل بزرگترها، مخصوصاً محبت و دوستى با ديگران را.
ـ بلوغ سياسى: شخص قدرت کافى براى بررسى مسايل سياسى و حکومتى را پيدا مى کند. حق رأى دادن پيدا مى کند.
ـ بلوغ روانى: پخته شدن از نظر روانى ـ روحى که انسان قدرت تشخيص مسايل و تميز مصلحت زندگى پيدا مى کند و قادر به قبول مسئوليت هاى اجتماعى شده و قدرت رويارويى با مشکلات پيچيده زندگى را بدست مى آورد.
ـ بلوغ ذهنى و فکرى: رسيدن به کمال در هوش، عقل، حافظه، تصور و تخيل و توان برهان پذيرى و برهان آورى.
ـ بلوغ شرعى: مرحله اى از رشد که شخص بالغ و مکلّف مى شود، و انجام واجبات مثل نماز و روزه و رعايت تکاليف دينى بر او واجب مى شود. خداوند متعال با او به عنوان يک زن و مرد کامل معامله مى کند و اعمال خوب و بد او ثبت و ضبط مى شود. و تقليد از يک مجتهد اعلم و جامع الشرايط براى انجام صحيح احکام و قبولى اعمالش واجب است.
نشانه هاى بلوغ شرعى
بلوغ شرعى با نشانه هايى دانسته مى شودکه بعضى از آن ها طبيعى و ذاتى هستند و برخى قراردادى و شرعى و وجود يکى از اين علايم کافى است.
الف ـ نشانه هاى طبيعى و ذاتى: (قول مشهور فقهاء)
1ـ بروز حالت احتلام و بيرون آمدن منى (انزال)؛
2ـ روئيدن موى درشت و زبر در زهار (زير شکم، بالاى عورت)؛
ب ـ نشانه قرار دادى و شرعى:
اتمام 15 سال قمرى در پسران و نه سال قمرى در دختران
مساله 2253ـ روييدن موى درشت در صورت و پشت لب و در سينه و زير بغل و درشت شدن صدا و مانند اين ها نشانه بالغ شدن نيست*، مگر انسان به واسطه اين ها به بالغ شدن يقين کند.
* آيت الله بهجت: بعيد نيست که نشانه بلوغ باشد. [2]
* آيت الله سيستانى: بعيد نيست که روييدن موى درشت در صورت و پشت لب، علامت بلوغ باشد، ولى روييدن مو در سينه و زير بغل و درشت شدن صدا و مانند اين ها نشانه بالغ شدن نيست.
نشانه ها و تحولات دوره بلوغ جنسى
1- بروز احتلام (جنابت در خواب) و انزال در پسران؛
2- شروع قاعدگى در دختران
3- تغيير محسوس در صدا؛ (به علت ضخيم شدن و طولانى شدن تارهاى صوتى که به بم شدن صدا مى انجامد).
4- رويش مو در قسمت زهار و زير بغل: و در پسران علاوه بر آن ها رويش موهاى نرم در پشت لب و دو طرف صورت جلوى گوش ها؛
5- رشد سريع بيضه و آلت تناسلى و نعوظ آن در برابر محرک ها در پسران؛
6- رشد سينه و برآمدگى آن ها در دختران؛
7- تغييرات پوستى و زبر شدن پوست و فعاليت غدد چربى؛
8- بالا رفتن فشار خون، ضربان قلب، ازدياد چربى و پيدايش جوش صورت؛
9- ناموزون شدن بعضى از اعضاء بدن بخصوص بينى؛
10- افزايش ناگهانى قد و وزن.
عوامل مؤثر در زودرسى بلوغ:
1ـ عوامل وراثتى و نژادى: تحقيقات حکايت از آن دارد که جنبه هاى ارثى و ژنتيک و نژادى، نقش اساسى دارند. به عنوان مثال، سياه پوستان و افراد کوتاه قد در بلوغ پيشرسترند.
2ـ عوامل جغرافيايى: آب و هوا در بلوغ تأثير دارد. مثلاً در مناطق گرمسير سن بلوغ زودتر واقع مى شود.
3ـ عوامل اقتصادى: وضع اقتصادى خوب، زندگى مرفّه و تغذيه خوب و کامل.
4ـ عوامل اجتماعى و فرهنگى:
الف) مذهب و فرهنگ جامعه: وضعيت اعتقادى جامعه ها، که پيرو کدام دين و مذهب و چه فرهنگى باشند. مثلاًَ، در جامعه هاى پر آشوب که فرهنگ غربى و لائيکى حاکم است، سن بلوغ زودتر اتفاق مى افتد.
ب) چگونگى ساختار و مظاهر جامعه: رايج بودن فسادو فحشاء و مکان هاى مربوط به آن، بد حجابى و بى حجابى دختران و زنان، نوع روابط بين دختر و پسر و غيره.
ج) وسايل ارتباط جمعى: از جمله، ماهواره، اينترنت، بازى هاى کامپيوترى، مجلات، فيلم و نوارهاى غير مجاز.
5ـ اختلال در ترشح غدد هيپوفيزى: که زودتر از موعد معين، ترشح هورمون هاى جنسى را باعث مى شود.
خصوصيات اين دوره از ديدگاه روان شناسان:
1ـ دوره انتقال: به دليل اين که از مرحله کودکى و وابستگى، به مرحله استقلال و به دنياى بزرگترها، وارد مى شود؛
2ـ دوره اضطراب: به دليل شرايط خاص دنياى بلوغ و بيدارى غددهاى جنسى و مواجه با تکاليف و مسئوليت ها؛
3ـ دوره عصيان و نافرمانى: چون احساس بزرگى و استقلال مى کند؛ و در جستجوى «خويشتن سازى» است و مى خواهد به تنهايى براى خود شخصيت والا و برتر بسازد؛
4ـ دوره غرور و مستى: به دليل روياها، احتلام ها و آينده بينى هاى شيرين؛
5ـ دوره آشفتگى و فشار: به علت احساس تحميلات روانى و عاطفى برخود؛
6ـ دوره تولّد جديد: به نظر استنلى هال: تکامل يافته ترين خصايص انسانى در اين مرحله ظاهر مى شود؛
7ـ دوره بحران (crise): به ويژه که براى او بحران انطباق با شرايط جديد، محيط جديد و خواسته هاى جديد پيش مى آيد؛ و او در اين انديشه است که با هوس هاى خويش چگونه کنار آيد.[3]
تذکر مهم:
واقعيت اين است که منظور از ذکر اين واژه ها در توصيف اين دوره، معانى و جنبه هاى ظاهرى و خارجى آن نيست؛ و اين تصور که نوجوان و جوان، فردى سرکش و آشوبگر و داراى روحيه اى مضطرب و آشفته که در يک منجلاب و بحرانى گير کرده باشد. بلکه نظر روان شناسان در اين مورد به انقلاب درونى دوران بلوغ متوجه است. چرا که بخش عمده اى از شخصيت، تفکر، معيارهاى اخلاقى و رفتارى در اين دوره شکل مى گيرد.
در اين دوره، به دليل بروز تغييرات سريع و وسيع در ساختار بدنى و ظهور علائم بلوغ جنسى، که به يکباره اتفاق مى افتد؛ و همزمان با آن حالات روحى و روانى او نيز دگرگون مى شود، داراى حسّاسيت هاى ويژه اى است.
در اين عرصه، نوجوان و جوان در درون خود تحوّلات عظيم و کشش ها و گرايش هاى متفاوتى را احساس مى کند و در مقابل آن ها واکنش هايى را نشان مى دهد، که اين واکنش ها به آمادگى قبلى و آگاهى او بستگى دارد. در صورتى که آمادگى لازم را نداشته باشد و نسبت به تغييرات و تحوّلات، اثرات نامطلوبى داشته باشد و باعث واکنش هاى منفى شود. و اين واکنش هاى منفى در نوع افراطى خود، منجر به بحران و بيمارى هاى روانى مى شود؛ که بارزترين آن ها عبارتند از: اضطراب، افسردگى، انزوا طلبى، عقده حقارت، نافرمانى و عصيان با والدين، بى ثباتى و عدم تعادل، اختلال شخصيت، عدم اعتماد به نفس، سستى و بى اشتهايى و ....
راه درست کدام است؟
1ـ اين حقّ مسلم نوجوان و جوان است که استقلال طلب و آزادى خواه باشد؛ چرا که استقلال طلبى، تمايل طبيعى آماده شدن براى زندگى مستقل بزرگسالى است. و درست است که والدين و بزرگتران هم بايد روحيات شما را درک کنند، ولى آن به اين معنى نيست که لجام کج خلقى و خونسردى را به دست گرفته و با آن ها به نافرمانى و بى احترامى رفتار کنيد؛ بلکه صبر و شکيبايى پيشه کنيد و در ارضاء اين تمايلات تندروى نکنيد.
2ـ نوجوان و جوان، چون شيفته مهر و محبّت است و تمايل به مشارکت در اجتماع به صورت انتخاب دوست و عضويت در گروهى دارد. و با توجه به اين که دوستان خوب در کنار خانواده نقش مهمى در زندگى او ايفا مى کنند؛ لذا دقّت در انتخاب دوست بسيار مهم است و نبايد اين گرايش فطرى به همزيستى مفرط با گروه همسالان منجر شود و مواظب باشيد در دام گروه هاى انحرافى نيافتيد.
3ـ به دليل اين که غريزه جنسى با فرا رسيدن بلوغ، رشد کرده و در درون احساس گرايش به جنس مخالف پيدا مى شود؛ و از طرفى هم بايد معيارهاى اخلاقى و دينى را در نظر داشت و با مسئله با خويشتن دارى برخورد کرد، لذا مواظب باشيد تا اين نگرانى طبيعى شما به اضطراب و اختلالات رفتارى ديگر تبديل نشود و همچنين مراقب باشيد تا خداى نکرده دچار لغزش و انحراف جنسى نشويد.
4ـ چون اين دوره، دوره تخيل و در رؤيا فرو رفتن ها است و امکان دارد به دليل تغييرات محسوس در جسم و بلوغ جنسى، گاه اين تخيلات کانال هاى خاصى پيدا کند؛ لذا سعى کنيد وقت هاى بيکارى و تنهايى خود را با فعاليت هاى متنوع ورزشى، هنرى، فرهنگى و ... پرکنيد و نگذاريد افسردگى و گوشه نشينى گريبانگير شما شود؛ و بدانيد که با ياد خدا دل ها آرام مى گيرد.
5ـ در صورتى که در درون خود احساس بى ثباتى کرديد و يا با يک مشکل هيجانى يا اختلال رفتارى و يا يک مسئله شرعى روبرو شديد، اعتماد به نفس خود را حفظ کنيد و سعى داشته باشيد با والدين يا فردى مورد اعتماد و آگاه، مشاوره داشته باشيد.
بلوغ و گرايشات فطرى و الهى:
به طور کلى، پايه گذارى هاى مهم در حيات، سعادت و شقاوت، بهشتى شدن و جهنمى شدن ها، اغلب مربوط به اين دوره است. دوران بلوغ و جوانى، دوران بروز احساسات مذهبى و تمايلات ايمانى و اخلاقى است؛ و او دوست دارد خدا را بشناسد و عاشقانه پرستش کند. بطورکلى، روان شناسان دوران بلوغ را دوران ماوراء الطبيعه يا متافيزيک مى نامند. و اين امر حتى در مورد افرادى که در خانواده هاى مذهبى نبوده و در چنان محيطى رشد نيافته اند، صادق است. به عقيده آرنولدگزل (روان شناس معروف آمريکا)؛ «بلوغ سن شکوفايى هاست و نوجوان متوجه امور عقلانى، مذهبى و هنرى مى گردد».
«در اين دوره فطرت او همچنان بيدار و ذهن و عاطفه و روانش متوجّه خداوند است. اما شرايط خاص زيستى و بيدارى غدد او سبب مى شود که او در انديشه ديگرى باشد و بين خير و سعادت دينى و انحراف دست و پا بزند که برخى در فرجام اين تلاش غالب و برخى مغلوب هستند.»[4] و کسى که داراى تربيت صحيح و ايمانى پايدار باشد، مى تواند اين دوره را به راحتى پشت سر گذاشته و پيروز باشد. پس سعى کنيد از اين فطرت پاک استفاده کنيد و به انحرافات جنسى آلوده نشويد.
احتلام (جنابت در خواب) پسران:
احتلام عبارت است از: دست دادن حالت خاصى به انسان و انزال (خروج منى) از او، در حالت خواب که غالباً با يک لذت جنسى همراه است، چه بر اثر ديدن خواب هاى آشفته و جنسى باشد و چه به خودى خود آمده باشد، و معمولاً بدن بعد از اين اتفاق حالت سستى پيدا مى کند.
در افراد عادى و سالم از پسران، احتلام بين (10ـ12) روز اتفاق افتاده، و گاهى تا دو ماه در بين دو احتلام فاصله مى افتد. جز در احتلام هاى مکرّر که ناشى از هوس هاى جنسى بسيار است و معمولا در افرادى بروز و ظهور دارد که در محيطى نامساعد و داراى نقايض تربيتى، رشد کرده اند. و گاهى علت آن جنبه پاتالوژيک[5] دارد که شخص مريض است و بايد به پزشک مراجعه کند.
توجه ـ احساس گناه چرا؟!
متأسفانه برخى از نوجوانان و جوانان با بروز احتلام شبانه و واکنش هيجانى در مقابل محرّک هاى جنسى، دچار اضطراب و نوعى احساس گناه مى شوند. اما بايد بدانند که، احتلام يک امر طبيعى است و از نظر اسلام، گناهى متوجه او نيست. فقط بايد رطوبتى که در آن حالت از بدن خارج شده و بدن و لباس ها را آلوده کرده، تطهير نموده و سپس غسل جنابت را انجام دهد. و در اين مورد هم نبايد از اطرافيان و خانواده خود خجالت بکشد. و اين نکته را هميشه در ذهن داشته باشدکه، آن ها هم روزى جوان بوده اند و به مسائلش آگاهند.
[1] . قائمى، على، دنياى بلوغ، سازمان ملى جوانان، نشر اسپيد، 1380، ص 21، با کمى تغيير.
[2] . بنى هاشمى، سيد محمد حسن، توضيح المسائل مراجع، قم، اسلامى، 1378، ج2، ص 324 و 325.
[3] . دنياى بلوغ، ص 171.
[4] . دنياى بلوغ، ص 172.
[5] . آسيب شناسى، علم به اسباب و علل امراض (فرهنگ عميد)
منبع :مسعود نور عليزاده - مرکز مطالعات و پژوهش هاي فرهنگي حوزه علميه
مطالب مشابه :
جشن تکلیف
ترانه های کودکان - جشن تکلیف - شعر و سرود و داستان برای کودکان و اونروز که جشن تکلیف.
دکلمه جشن تکلیف
سوگند نامه ی جشن تکلیف برای خلعت زیبای تکلیف بر شما خجسته باد، ورود به سن تکلیف و متن
چرا دختران زودتر به سن تکلیف میرسند؟
چرا دختران زودتر به سن تکلیف می داده که متن آن را زیبا در نقش تکلیف برای
متن جشن تکلیف (بلوغ شرعی)
متن جشن تکلیف برابر فتاواي مراجع عظام بلوغ شرعي و سن تكليف در ارتباط با مراجع برای
سرود جشن تکلیف 3
بانک تواشیح به همراه متن. سن تکلیف تمامی حقوق برای مدیر وبگاه محفوظ است ؛ هرگونه کپی
نحوه محاسبه سن تکلیف دختران و پسران از تاریخ تولد شمسی:
سن تکلیف سنی است که انسان رسما در برابر وظایف دینی مسئولیت پیدا می کند. این سن برای دختران
116- سن تکلیف برای روزه گرفتن دختر و پسر
بنام خدا. سن تکلیف چیست آیا واقعا لازم است که سنی برای آن تعریف شود؟ سن تکلیفی که خداوند در
نمونه متن های مجری
متن مجری و هنگامه ی مقدس باتوپیمان می بندم که جزبه راه تو نروم واکنون که به سن تکلیف
آیتالله بهجت قبل از سن تکلیف چه نمازی در مسجد سهله خواند
آیتالله بهجت به نماز عشق میورزید، با اشاره به نماز پدرش قبل از سن تکلیف در برای نماز
بلوغ و سن تکلیف
پاسخ به سئوالات دانش آموزان پر تلاش خود و به اشتراک گذاردن آنها برای بلوغ و سن تکلیف
برچسب :
متن برای سن تکلیف