عكاسي فضاي باز
نور قابل روئيت :
نور مرئي براي چشم انسان 680 – 370 انگتروم است .
استفاده از آب و هوايي و شرايط نوري ، نور قابل روئيت جهت عكاسي در فضاي باز است .
شرايط نوري :
شرايط متفاوت است و نتيجه حاصله هم متفاوت است . نور داراي تغيير و تحول است .
نور طبيعي :
نور خورشيد – ماه – ستارگان
نور خورشيد كاملترين نور است . نور در شرايط آب و هوايي متفاوت است .
نور مصنوعي :
پروژكتورهاي نوري- لامپ – مهتابي
الف ) نور فلاددائم است .
ب ) نور فلاش لحظه اي است .
لزوم نور :
آنچه كه در شكل گيري تصوير لازم است نور است .تصوير نقش بسيار مهمي در معرفي كالا دارد. نور بعنوان عامل اصلي در شكل پذيري تصوير از آن نام برده مي شود.
نور ويژگيهاي خاص خودش را دارد اگر نوري نباشد تصوير هم نيست . خلق زيبايي بوسيله نور را عكاسي مي گويند . بهترين زمان عكاسي زماني است كه نور خورشيد در زاويه 45 درجه است .
زمان عكاسي :
اعداد سرعت و ديافراگم مثل كفه ترازو عمل مي كنند.
زمان ضد نور بابستي يك يا دو استاپ دياف باز (بيشتر ) شود.
در موقع آفتاب سايه براي اينكه دوربين فلاش بزند . سرعت ثابت و دياف متغيير است اگرنور سنج جواب دهد .
هواي ابري 6/5 – 30
سايه 8 – 60
آفتاب معمولي11 – 125
آفتاب شديد16 يا 11 – 250
برف و آفتاب 16 – 250
فيلترها يا صافي ها :
جزء لوازم جانبي دوربين مي باشند كه از لحاظ عملي در جلوي لنز بسته مي شوند و كاربرد آنها به چهار منظور مي باشد.
1-فيلتر هاي تغيير رنگ
اين فيلتر ها در عكاسي رنگي و سياه و سفيد كاربرد دارند و از انواع شيشه هاي رنگي كه داراي خلوص بالا و عاري از ناخالصي ها مي باشند ساخته مي شوند كه انواع آن عبارتند از :
رنگهاي آبي ، سبز ، زرد ، نارنجي ، قرمز ، بنفش و ...
در بعضي مواقع اين فيلتر ها بصورت تركيبي مثلاً نيمي آبي و نيمي نارنجي تهيه مي شوند . همانگونه كه مي دانيد نور از سطوح شفاف عبور مي كند و همين عبور نور از شيشه هاي رنگي باعث مي شود كه فيلتر رنگ خاص همه رنگ ها را جذب نموده و فقط رنگ هم نام خود را اجازه عبور مي دهد و رنگهاي ديگر را اگر مخالف آن باشد تغيير مي دهد .
در عكاسي سياه و سفيد بطور مثال اگر از يك ظرف ميوه كه در جاميوه اي و بر روي پارچه اي آبي قرار گرفته باشد و ميوه هايي به رنگ سبز ، زرد ، نارنجي و قرمز داشته باشيم . مثلاً در هنگام عكاسي با فيلتر زرد باعث مي شود كه ميوه رنگ زرد روشن و پارچه آبي تيره در كادر ديده شود و اين در مورد بقيه رنگها نيز صادق است . معمولاً در عكاسي سياه سفيد اشياء رنگي با توجه به غلظت رنگي آنها بصورت توناليته هاي خاكستري ثبت مي شود . اما در عكاسي رنگي فيلترهاي رنگ رنگ هم نوع خود در فضا را تشديد مي نمايند. بطور مثال اگر از فضاي غروب خورشيد با فيلتر نارنجي عكس بگيريم رنگ فضا را نارنجي با شدت بيشتري نشان مي دهد .
2-فيلتر هاي اصلاح رنگ
اين فيلترها فقط در عكاسي رنگي كاربرد دارد . همانگونه كه اطلاع داريد فيلمها داراي حساسيتي متفاوت مي باشند بويژه در فيلمهاي رنگي دو نوع فيلم تهيه مي شود.
الف ) فيلمهاي ويژه نور طبيعي
ب) فيلمهاي ويژه نور مصنوعي
اگر عكاسي هنگامي كه از فيلم ويژه نور طبيعي در فضاي داخلي و با استفاده از نور مصنوعي عكاسي كند لايه زرد رنگي روي سطح عكس را مي پوشاند كه جهت اصلاح اين مشكل از فيلتر آبي استفاده مي شود و يا بالعكس اگر از فيلمهاي ويژه نور مصنوعي در فضاي خارجي و با نور طبيعي عكاسي شود لايه آبي رنگي روي سطح عكس را مي پوشاند كه جهت جبران اين مشكل با استفاده از فيلتر نارنجي ميتوان اين مشكل را رفع نمود . به اين فيلترها ، فيلترهاي اصلاح كلوين يا اصلاح دماي رنگ نيز مي گويند.
3-فيلتر هاي فانتزي يا جلوه ويژه
اين فيلترها از نظر رنگ تغييري در سطح عكس و فيلم بوجود نمي آورد ، اما از نظر تكنيكي و تصوير تغييراتي را بوجود مي آورد . اين نوع فيلترها بطور مشترك در عكاسي رنگي و سياه و سفيد كاربرد دارد و انواع آن عبارتند از :
فيلترهاي ستاره زن – منشوري يا چند وجهي – فگ ساز يا مه ساز – فيلتر نيم كلوزآپ – سنتر فوكوس يا وضوح مركزي و ...
4-فيلترهاي خنثي
اين فيلترها در عكاسي رنگي و سياه و سفيد بطور مشترك مورد استفاده قرار مي گيرد . از نظر رنگ ، رنگ خاصب را ايجاد نمي نمايند و تغيير رنگ نيز نمي دهند . همانگونه كه مي دانيم در فضاي اطراف ما و در طبيعت امواج بسيار زيادي وجود دارد و همچنين رنگهاي زيادي كه چشم ما فقط مقدار مشخصي از آنها را مي بيند و درك مي كند . بعضي از امواج و رنگها با چشم ما قابل روئيت نيستند .اما صفحه حساس فيلم آنها را درك نموده و متاثر مي شوند . جهت جلوگيري از تاثير اين امواج مزاحم از فيلترهايي مثل UV يا ماوراء بنفش ، ND يا غلظت طبيعي يا اسكاي لايت استفاده مي كنيم .
فيلتر UV
همانگونه كه از نامش پيدا است اشعه ماوراء بنفش موجود در فضا را اجازه عبور به سطح فيلم را نمي دهد و از اين فيلتر بعنوان محافظ لنز نيز مي توان استفاده نمود .
فيلتر ND
فيلتر ND يا غلظت طبيعي به رنگ خاكستري مي باشد و اين فيلتر نيز از نفوذ امواج مزاحم بر سطح فيلم جلوگيري مي كند .
تبصره :
فيلتر پولاريزه ، اين فيلتر در مجموع فيلترهاي خنثي مي باشد كه در عكاسي رنگي و سياه سفيد كاربرد دارد ، تاثير رنگ خاصي را بر روي نگاتيو ندارد . اما امواج انعكاس نور از روي اشياء براق ، فلزي ، شيشه و آب جلوگيري مي كند.
لنزها :
لنز وسيله اي است كه جزء ساختمان دوربين مي باشد و خود از مجموعه عدسي ها تشكيل شده است . وظيفه اصلي لنز واضح كردن و وارونه كردن تصوير است . انواع لنز بشرح ذيل مي باشد.
الف ) لنز نرمال
اين لنز داراي ديد طبيعي و معمولي مي باشد و همانگونه كه گفته شد لنز نرمال جهت هر قطع فيلم برابر با قطر آن فيلم . مثلاً در فيلم قطع 135 فاصله كانوني لنز نرمال در اين نوع دوربين برابر است با قطر فيلم كه طبق رابطه فيثاغورث اگر قطر مستطيل رسم شود ، عملاً به دو مثلث تشكيل مي شود دو ضلع يك مثلث طول و عرض فيلم مي باشد . جهت بدست آوردن ضلع سوم مثلث با استفاده از رابطه فيثا غورث برابر است با يك ضلع به توان 2 + ضلع دوم به توان 2 برابر است با ضلع سوم به توان 2كه وقتي جذر آن گرفته شود قطر آن بدست مي آيد كه اين قطر مستطيل برابر است با فاصله كانوني لنز.
<?xml:namespace prefix = v /><?xml:namespace prefix = w />B36/4 mmA
C
AC = AB 2 + BC 2 = 50
ب) لنز وايد
لنز وايد يا گشاد زاويه در فيلمهاي قطع 135 به لنزي گفته مي شود كه فاصله كانوني آن كمتر از 50 ميلي متر مي باشد كه در نوع لنز 35 و 28 توليد مي شود . اين لنز زاويه ديد عكاس را نسبت به فضا باز نموده و از نظر هنري فاصله بين اشياء را زياد نشان مي دهد . مناسب عكاسي در طبيعت و تا حدي در معماري مي باشد . جهت پرتره مناسب نمي باشد . زيرا صورت سوژه را دفرمه مي كند.
ج) لنز تله
كلمه تله به معناي دور مي باشد . لنزهاي فيلم قطع 135 كه فاصله كانوني آنها از 50 ميلي متر بيشتر باشد به عنوان لنز تله گفته مي شود . اين لنز زاويه را محدود مي كند و از نظر فني فاصله بين اشياء را كم مي سازد و اشياء موجود در فضا را بصورت فشرده نشان مي دهد.
د) لنز زوم
از مجموع سه لنز نرمال ، تله و وايد طراحي و تهيه مي شود و گاهي نيز ماكرو به آن اضافه مي شود . البته به اين نوع لنز زوم تله وايد گفته مي شود كه نوع ديگر آن تله زوم است كه فاصله كانوني لنزهاي تله را بر روي آن مي توان مشاهده كرد . در لنز هاي زوم از نوع زوم تله وايد ، عكاس اين امكان را مي يابد كه در هر زمان از فاصله كانوني لنز مناسب بدون اتلاف وقت استفاده نمايد . لنزها معمولاً به دو صورت بر روي دوربينها نصب مي شوند يا بصورت پيچي مثل دوربين زنيط يا پركتيكا MDL 50 و يا بصورت پيني يا خازني مثل دوربين هاي كانن ، ياشيكا و ماميا است .
ح ) لنز فيش آي يا چشم ماهي
اين لنز همانگونه كه از نامش پيدا ست براساس ساختمان چشم ماهي طراحي شده است و از نظر ديد زاويه بسيار وسيعي را در بر مي گيرد. فاصله كانوني اين نوع لنز 18 ميلي متر و زاويه ديد آن 180 درجه مي باشد . اين لنز در هنگام عكاسي تصوير بسيار تخيلي از اشياء بوجود مي آورد و كاربرد آن بيشتر در عكاسي سوررئاليستي يا ذهن گرايي است . اشياء داراي زاويه هاي تند و چهار گوش بصورت منحني و كروي ديده مي شوند.
و) لنز ماكرو
از اين نوع لنز براي عكاسي از اشياء ريز و كوچك و كپي برداري از اسناد و مدارك استفاده مي شود فاصله كانــوني اين لنز 50 ميلي متر است و امكان عكاسي از فـــاصله نــزديك از اشياء را فـــراهم مي سازد.
ز) لنز PC يااصلاح پرسپكتيو
اين نوع لنز در عكاسي معماري كاربرد دارد و خطاي پرسپكتيو را اصلاح مي نمايد.
در اكثر عكس هايي كه در كنار دريا گرفته مي شود بعلت افراطدر استفاده از فيلتر رنگ آب تيره تر از حد معمولي به نظر مي رسد از اين رو بكار بردن فيلترهايي مانند زرد يا سبز كه مانع عبور اشعه آبي هستند زياده روي كـــرد . مخصوصاً فـــراموش نشود كه در عكاسي سياه و سفيد زيبايي هاي رنگ هايي كه موجب فريب چشم مي شد در آن وجود نخواهد داشت . پس بايد به فكر نتيجه كار بود و آن را خوب در برابر چشم مجسم نمود تا بعد بتوان به ديگر نكات جالب تصوير توجه كرد . مانند امواج پرجوش و خروش دريا يا ماسه هاي ساحل كه بر اثر وزش باد نقش هاي زيبايي روي آنها ايجاد شده است و يا گياهان ساحلي كه در برابر آسمان خودنمايي مي كنند . فاصله دوربين را براي اولين رديف امواج تنظيم كنيد . براي اينكه امواج واضح ديده شوند از سرعت هاي بالا استفاده كنيد. در عكاسي كنار دريا فيلتر UV و يا ماوراء بنفش را فراموش نكنيد . براي پرهيز از گرفتن عكسهاي معمولي و پيش پا افتاده سعي كنيد عكسهايي با كمپو زسيونهاي دقيق و حساب شده بگيريد . معمولاً اشيايي از قبيل ني هاي كناره قايق ها و نظاير آن در پلان اول كه ارزش و اهميتي در خور داشته باشد كمك فراواني به كمپو زسيون مي كند . در مناظر رودخانه ها از خطوطي كه به طرز جالب و زيبا رفته رفته دور مي شوند مي توانيد استفاده كنيد.
برف :
گرفتن عكسهاي منظره برفي در مواقعي كـــــه آفتاب در پشت ابـــرهـــا قرار دارد و وقتي خورشيد مي درخشد و سايه هاي لطيفي از شكل درختان ، خانه ها ، انسانها و غيره را روي برف نقش بسته ساده تر و راحت تر است . هرچه آفتاب پايين تر باشد و نور مايل تر به سطح زمين بتابد نتيجه زيباتر خواهد بود در اين حالت كوچكترين پستي و بلندي ها مانند جاي پاي انسان و حيوان و حتي دانه هاي برف بطرز باشكوهي خودنمايي خواهند كرد . فيلتر UV را به هيچ وجه نبايد فراموش كرد ، هنگامي كه آفتاب مي درخشد و آسمان كاملاً صاف و آبي رنگ است ، چون سايه هاي برف انعكاسي از آبي آسمان دارند استفاده از فيلتر زرد يا زرد سبز مناسب است . اكثراً در صحنه هاي برفي نور بيش از حـــد لازم به فيلم مي رسد و باعث پر نورد ديدگي و ازميان رفتن جزئيات و ريزه كاري هاي برف مي شود . با استفاده از فيلمهاي حساسيت متوسط و حتي ضعيف و محاسبه بسيار دقيق نور و بالاخره ظهور صحيح اين امكان را براي عكاس فراهم مي سازد كه عكسهاي زيبايي از مناظر برفي تهيه كند. در مناظر برفي حالتهاي ضد نور بهترين و جالبترين تصاوير را پديد مي آورد.
كوههاي بلند :
كوههاي بلند به كوههايي گفته مي شود كه از سطح دريا بيش از 2000 متر ارتفاع دارند . در ارتفاعات پرتوهاي ماوراء بنفش به حد وفور وجود دارند كه به چشم ديده نمي شوند ولي در روي فيلم اثر مي گذارند و وضوح مناظر را از بين مي برند . با استفاده از فيلتر UV و در مواردي فيلترهاي زرد و نارنجي مي تواند در تهيه عكس كمك شاياني كند.
مطالب مشابه :
لیست پایان نامه ها و مقالات معماری و عمران
ملاقات با مشتري قبل از طراحي يك پروژه مسكوني . 48. 13. انواع پرسپكتيو . 13. 102. طراحي داخلي
اصول عكاسي معماري
ميتوان پرسپكتيو صحنه را كنترل نور يا فضاهاي داخلي بدون آنكه عكسهاي زیبا و
مباني هنرهاي تجسمي
اول اينكه ارتباط كادر را با محدوده ي داخلي همچنان كه در طراحي ( پرسپكتيو) و
فتوگرامتري چیست؟
از نور پرداخت، در اوايل قرن 18دكتر تايلور كتابي را در زمينه پرسپكتيو عكسهاي زميني و با
عكاسي فضاي باز
اگر عكاسي هنگامي كه از فيلم ويژه نور طبيعي در فضاي داخلي و با طراحي و تهيه مي پرسپكتيو .
آموزش نقشه کشی ساختمان (قسمت اول) :
با توجه به اينكه قسمتهاي داخلي پرسپكتيو تنها اين نقشه ها عموماً براي طراحي
بررسي تاثير معماري بر سينماي اكسپرسيونيست
و نئوباروك بود طراحي كرد و مهمترين داخلي يك فضاهاي روحاني و پرسپكتيو
برچسب :
عكسهاي پرسپكتيو طراحي داخلي