موتور های ونکل

موتورهای وانکل یک موتور دورانی،یک موتور احتراق داخلی است درست مثل موتور اتومبیل ولی کاملا متفاوت با موتور های مرسوم پیستونی کار می کند.در یک موتور پیستونی حجم مشخصی از فضا (سیلندر) متناوبا چهار کار متفاوت را انجام می دهد.مکش،تراکم،احتراق،و خروج دود.موتور دورانی همین کار را انجام می دهد اما هر کدام در جای مخصوص خوذ انجام می شود و این شبیه این است که برای هر کدام از چهار مرحله یک سیلندر جداگانه داشته باشیم و پیستون به طور پیوسته از یکی به بعدی حرکت کند.

موتور دورانی که مخترع آن دکتر فلیکس وانکل بود، گاهی موتور وانکل یا موتور دورانی وانکل نامیده می شود.در این مقاله می آموزیم که موتور دورانی چگونه کار می کند.

مانند یک موتور پیستونی،موتور دورانی از فشار تولید شده هنگام احتراق مخلوط سوخت و هوا استفاده می کند.در موتور پیستونی،این فشار در سیلندر جمع می شود و پیستون را به جلو و عقب می راند.میل لنگ حرکت رفت و برگشتی پیستون ها را به حرکت دورانی تبدیل می کند.

در یک موتور دورانی،فشار حاصل از احتراق،در یک اتاقک ایجاد می شود که این اتاقک قسمتی از فضای موتور است که به وسیله ی وجه روتور مثلثی شکل پدید می آید و موتور دورانی از این اتاقک به جای پیستون استفاده می کند.


این قسمت ها جایگزین پیستون ها،سیلندر ها،سوپاپ ها،میل سوپاپ و میل لنگ در موتور پیستونی می شود.روتور مسیری را طی می کند که در این مسیر هر سه گوش روتور با محفظه در تماس باقی می ماند و سه حجم مجزای گاز را ایجاد می کند.وقتی روتور می چرخد،این سه حجم متناوبا منبسط و منقبض می شوند.همین انقباض و انبساط است که هوا و سوخت را به داخل موتور می کشد،آن را متراکم می کند و انرژی قابل استفاده آن را می گیرد و سپس دود را خارج می کند.

در ادامه به داخل موتور دورانی خواهیم پرداخت تا قسمت هایش را بشناسیم اما اینک به مدل تازه ی موتور دورانی نگاهی می اندازیم:

مزدا RX-8 :

0609_sccp_10_z+ls1_powered_mazda_rx_7+13



شرکت مزدا در تولید و توسعه ی خودرو هایی که از موتور دورانی استفاده می کنند سابقه ی طولانی دارد. مزدا RX-7 که در 1978 به فروش رسید موفق ترین خودرو با موتور دورانی بوده است. ولی قبل از آن خودرو ها،کامیون ها و حتی اتوبوس هایی با موتور دورانی تولید شده بودند.سرآغاز آن ها نیز Cosmo sportدر 1967 بود.آخرین سالی که RX-7 در آمریکا فروخته شد سال 1995 بود ولی موتور دورانی در آینده ی نزدیک به بازار برمی گردد .

مزدا RX-8 خودرو جدیدی از شرکت مزدا است که یک موتور دورانی جدید و برتر به نام Renesis را عرضه کرده است.این موتور که موتور بین المللی سال 2003 نامیده شد،به صورت طبیعی مکش دارد و یک موتور 2 روتوره می باشد که قدرت آن 250 اسب بخار است.

موتور دورانی یک سیستم جرقه و تحویل سوخت دارد که شبیه به قسمتهای مشابه در موتور پیستونی هستند.در ادامه به معرفی بخش های اصلی موتور دورانی می پردازیم:

روتور:

روتور سه سطح محدب دارد که هر کدام همانند یک پیستون عمل می کند.هر سطح یک فرورفتگی دارد که حجم مخلوط هوا و سوخت را در موتور افزایش می دهد.

rotary-engine-intro.jpg



در قسمت انتهایی هر سطح یک تیغه ی فلزی وجود دارد که اتاقک احتراق را آب بندی می کند و مانع خروج مواد از اتاقک احتراق می شود.همچنین حلقه های فلزی در هر طرف روتور وجود دارند که به اطراف اتاقک احتراق محکم می شوند.

روتور یک سری دندانه های داخلی دارد که در مرکز یک لبه بریده شده اند.این دندانه ها با چرخ دنده هایی که به بدنه ی موتور محکم شده اند درگیر می شوند.این در گیر شدن مسیر و جهت حرکت روتور در داخل بدنه را مشخص می کند.

بدنه:

بدنه تخم مرغی شکل است.شکل اتاقک احتراق به گونه ای طراحی شده است که سه راس روتور همواره در تماس با دیواره ی اتاقک خواهند بود و سه حجم جدای گاز را ایجاد می کنند.


mazdarx805_engine3.jpg


هر قسمت بدنه به یک مرحله از عمل احتراق اختصاص دارد.این چهار مرحله عبارتند از:

1-مکش

2-تراکم

3-احتراق

4-تخلیه



مجراهای مکش و تخلیه در بدنه طراحی شده اند. این مجرا ها سوپاپ ندارند.اگزوز خودرو مستقیما به مجرای تخلیه وصل می شود. مجرای مکش هم مستقیما به دریچه ی ساسات وصل می شود.

محور خروجی:

محور خروجی قطعه های گردی دارد که خارج از مرکز(خارج از محور میله) نصب شده اند. هر روتور روی یکی از این قطعات خارج از مرکز نصب می شود.این قطعه ها تقریبا شبیه میل لنگ عمل می کنند.هنگامیکه روتور مسیر خودش را درون بدنه طی می کند،به این قطعه ها فشار می آورد و از آن جاییکه قطعه ها خارج از مرکز اند،نیروی اعمال شده از روتور به قطعه ها گشتاوری بر میله وارد می کند و آن را می چرخاند.



اکنون بیایید ببینیم این قسمت ها چگونه به هم متصل می شوند و چگونه نیروی حرکتی را ایجاد می کنند.



یک موتور دورانی به صورت لایه ای سر هم می شود.موتور دو روتوره که ما بررسی کردیم 5 لایه اصلی دارد که به وسیله حلقه ای از غلاف های دراز کنار هم نگه داشته شده اند و سیال خنک کننده که در راههای مخصوص خود جریان دارد همه ی قطغات را در بر می گیرد.

دو لایه ی انتهایی شامل مهره ها ، یاتاقان ها و شفت خروجی می باشد.آن ها همچنین دو قسمت اتاقک را که شامل روتور ها می شوند را به هم متصل می کنند.سطح داخلی این قطعات خیلی صاف و صیقلی می باشد که کمک می کند مهره های روی روتور کار خود را به خوبی انجام دهند.یک دریچه ورودی بر روی هر کدام از این قطعات انتهایی وجود دارد.

لایه ی بعدی (از بیرون به داخل) اتاقک تخم مرغی شکل روتور است که دریچه های اگزوز را شامل می شود.



قطعه میانی شامل دو دریچه ورودی می باشد که هر کدام از آن ها برای یکی از روتور هاست.این قطعه علاوه بر این دو روتور را از یکدیگر مجزا می کند لذا سطوح خارجی آن بسیار صاف است.



قطعه ی میانی برای هر روتور یک دریچه ورودی دیگر فراهم می کند.

در مرکز هر روتور یک چرخ دنده ی بزرگ داخلی وجود دارد که روی یک چرخ دنده ی کوجک تر حرکت می کند که این چرخ دنده ی کوچک به اتاقک موتور متصل شده است. این قسمت آن چیزی است که چرخش روتور را ایجاد می کند.روتور همچنین روی پوسته بزرگ و دایروی شفت خروجی حرکت می کند.

در ادامه خواهیم دید که موتور چگونه نیروی محرک تولید می کند.



موتورهای دورانی چرخه ی چهار زمانه ای را طی می کنند که شبیه چرخه ایست که موتور پیستونی در آن کار می کند.ولی در موتور دورانی نحوه ی رسیدن به هدف کاملا متفاوت است.

قلب یک موتور دورانی،روتور آن است که معادل پیستون در موتورهای پیستونی می باشد.

روتور روی یک پوسته ی بزرگ دایروی روی شفت خروجی نصب می شود.این پوسته از خط مرکزی شفت انحراف دارد و مانند یک دسته اهرم در جرثقیل های کوچک عمل می کند و به روتور قدرت لازم برای چرخاندن شفت خروجی را می دهد.هنگامی که روتور درون اتاقک می چرخد،پوسته را حول دایره هایی می چرخاند که به ازای هر دور روتور،پوسته 3 دور می چرخد.

هنگامی که روتور درون اتاقک می چرخد سه قسمتی که توسط روتور در فضای اتاقک از هم جدا می شوند،حجمشان تغییر می کند(مطابق شکل بالا) این تغییر حجم باعث ایجاد عملیاتی شبیه به پمپ کردن می شود.حال به بررسی هر کدام از چهار مرحله ی موتور دورانی می پردازیم.



1-مکش:

فاز مکش هنگامی آغاز می شود که نوک روتور از دریچه ی ورودی عبور می کند.وقتی که دریچه مکش باز می شود در ابتدا حجم این قسمت در حداقل مقدار خود است و با ادامه حرکت روتور حجم افزایش می یابد و هوا به داخل کشیده می شود.

وقتی راس دیگر روتور از دریچه مکش عبور می کند دیگر هوایی وارد این قسمت نمی شود و مرحله تراکم آغاز می شود.

2-تراکم:

همچنانکه روتور به حرکت خود ادامه می دهد، حجم هوا کاهش می یابد و مخلوط هوا و سوخت متراکم می شود.زمانی که وجه روتور به مقابل شمع ها می رسد،حجم این قسمت به حداقل مقدار خود نزدیک می شود. در این هنگام عملیات احتراق آغاز می شود.

3-احتراق:

اکثر موتور های دورانی دو شمع دارند.زیرا اگر تنها یک شمع وجود داشت به خاطر اینکه اتاقک احتراق نسبتا دراز است،جرقه نمی توانست به خوبی و با سرعت مناسب گسترش پیدا کند.

وقتی شمع ها جرقه می زنند،مخلوط هوا و سوخت آتش می گیرد و افزایش فشار روتور را به حرکت در می آورد.

فشار حاصل از احتراق باعث می شود که روتور در جهتی حرکت کند که حجم افزایش یابد.گازهای احتراق منبسط می شوند و با حرکت دادن روتور نیروی محرکه تولید می کنند تا هنگامی که نوک روتور به دریچه تخلیه برسد.

4-تخلیه:

هنگامی که نوک روتور از دریچه ی تخلیه عبور می کند،گازهای احتراق که فشار بالایی دارند از اگزوز خارج می شوند.همچنانکه روتور به حرکت خود ادامه می دهد،اتاقک منقبض می شود و گازهای باقی مانده را به بیرون هدایت می کند.زمانی که حجم به حداقل مقدار خود نزدیک می شود، نوک روتور از کنار دریچه ی مکش عبور می کند و چرخه دوباره تکرار می شود.

نکته ی ظریف در مورد موتور دورانی این است که هر کدام از سه وجه روتور همواره در حال طی کردن یک قسمت چرخه هستند (در یک دور چرخش کامل روتور،سه بار مرحله احتراق وجود دارد). ولی به خاطر داشته باشید که شفت خروجی به ازای هر دور چرخش روتور سه دور می زند که این یعنی به ازای هر دور چرخش شفت خروجی یک مرحله احتراق داریم.

ویژگی های متعددی وجود دارد که موتور دورانی را از یک موتور پیستونی معمولی متمایز می کند:

● قسمتهای متحرک کمتر:

در موتور دورانی تعداد قسمت های متحرک به مراتب کمتر از یک موتور پیستونی مشابه است.یک موتور دورانی دو روتوره سه قسمت متحرک دارد:دو روتور و یک شفت خروجی.حتی ساده ترین موتور پیستونی چهار سیلندر،حداقل 40 قسمت متحرک دارد:پیستون ها،میل بادامک،سوپاپ ها،فنر سوپاپ ها،رقاصک ها،تسمه تایم،چرخ دنده ها و میل لنگ،میله های رابط.

این تعداد کم قسمت های متحرک،قابلیت اطمینان موتورهای دروانی را بالا می برد.به همین دلیل است که بعضی از سازندگان فضاپیما،موتورهای دورانی را ترجیح می دهند.

● یکنواختی حرکت:

همه ی قسمت های موتور دورانی در یک جهت و به طور پیوسته می چرخند و تغییر جهت های ناگهانی (مانند پیستون ها) وجود ندارد.

موتورهای دورانی از نظر داخلی به وسیله ی وزنه های تعادلی چرخان ،که برای از بین بردن ارتعاشات نصب شده اند، متعادل می شوند.

تحویل نیرو در موتورهای چرخان نیز یکنواخت تر انجام می شود.از آنجاکه هر مرحله احتراق در چرخس روتور به اندازه ی 90 درجه پایان می یابد و شفت خروجی به ازای هر دور روتور، سه دور می زند، بنابراین هر مرحله احتراق پس از 270 درجه چرخش شفت خروجی پایان می یابد. این بدان معنی است که یک موتور تک روتوره،برای 4/3 از هر دور چرخش شفت خروجی ، نیروی محرکه تولید می کند. این را مقایسه کنید با یک موتور تک سیلندر پیستونی که در آن احتراق در 180 درجه از دو دوران کامل اتفاق می افتد (یعنی 4/1 از هر چرخش میل لنگ)

● آرامتر بودن حرکت:

از آن جا که روتور ها با سرعتی به اندازه 3/1 سرعت شفت خروجی می چرخند، قسمت های متحرک موتور دورانی آرامتر از قسمت های موتور پیستونی حرکت می کنند. که این موضوع قابلیت اطمینان موتور های دورانی را افزایش می دهد.

چالش ها:

● معمولا ساختن یک موتور چرخان سخت تر از موتور پیستونی است.

● هزینه های تولید بالاتر می باشد زیرا تعداد موتورهای دورانی که تولید می شوند به اندازه تعداد موتورهای پیستونی نیست.

● موتورهای دورانی معمولا سوخت بیشتری مصرف می کنند زیرا بازده ترمودینامیکی موتور دورانی کم است.(به دلیل اتاقک احتراق بزرگ و دراز و ضریب تراکم پایین)

 
موتورهاي ونكل از نوع موتورهاي دوار(Rotary) هستند كه در دوره مورد توجه خودروسازان قرار گرفتند و انواعي از اين موتور توليد شد..اما نتونست جاي خودشو تو صنعت خودروسازي باز كنه و در حاشيه موند.مهمترين شركتي كه رو اين موتور كار كرده مزداست.. نمونه اون مدل معروف مزدا RX-8 هست. 


اين موتور در سال 1964 توسط مخترع با ذوق فليكس وانكل اختراع ميشود و همانند موتور هاي قبلي تابع چرخه اتو ميباشد.
اساس كار موتور هاي وانكل همانند ساير موتور هاي احتراق داخلي تبديل انرژي است يعني انرژي شميايي سوخت ابتدا به انرژي حرارتي و سپس به انرژي مكانيكي تبديل ميشود.
در موتور هاي پيستوني سيكل كامل در چهار كورس يا در كورس انجام ميشود (چهار زمانه يا دو زمانه)و هر مرحله كار را كورس ضربه يا زمان ميگويند در موتور هاي وانكل نيمتوان اين اصطلاحات را به كار برد زيرا حركت مشخصي در يك سيكل آن قابل تفكيك نميباشد و لذا عمليات انجام شده را تحت عنوان سيكل اتو مشخص ميكنيم.
1-مكش-با عبور رآس روتور از مقابل دريچه ورودي حجم محفظه افزايش يافته و سوخت و هوا آن را پر ميكنند.
2-تراكم-با ادامه چرخش روتور حجم محفظه كوچك شده و سوخت و هوا تحت فشار واقع ميشود.
3-توليد قدرت-در موقعي كه حجم به حداقل برسد شمع جرقه ميزند و گاز را ميسوزاند و لذا ملوكولهاي منبسط ميگردند و فشار افزايش مي يابد.روتور با نيروي فشار گاز به سرعت بدور دنده ثابت ميچرخد.
4-تخليه-با عبور رآس روتور از مقابل دريچه تخليه دود ها سيلندر را ترك ميكنند.

اختلاف اساسي بين موتور هاي پيستوني و موتور هاي وانكل
1- اساسي ترين اختلاف بين موتور هاي پيستوني و نوع روتوري در حركت روتور است.
2-درموتور هاي وانكل پيستون به روتور تبديل گرديده كه جسمي است مثلثي شكل و با وجوه محدب در داخل محفظه مخصوصي حركت دوراني ميكند.
3- در موتور هاي وانكل شاتون وجود ندارد بنابراين قدرت اعمال شده بر روتور بلافاصله بر محور موتور كه هر دو حركت دوراني هم جهت دارند منتقل ميشود.
4-در موتور وانكل قطعات زيادي حذف شده است و حذف اين قطعات هم به جهت وزني و هم به جهت اتلاف نشدن انرژي جز مزاياي موتور وانكل محسوب ميشود. در حقيقت قطعات بكار رفته در موتور وانكل نصف موتور هاي رايج بودو بعلاوه حجم منتاژ شده موتور هاي وانكل خيلي كمتر از موتور هاي رايج بوده .
5-كيفيت كاري موتور وانكل به دليل هايي كه در بحث مي آيد بيشتر از موتور هاي رايج است.
6- در موتور وانكل ميلنگ به فرم رايج U نيست و در واقع به شكل بادامك در آمده است كه در محفظه خالي وسط رتور قرار گرفته و با هم حركت ميكنند و به عبارت ديگر قسمت تو خالي وسط روتور ياتاقان بادامك محور موتور ميباشد و از همين ياتاقان نيروي روتور به بادامك و محور انتقال پيدا ميكند .
7-در وتور هاي خودرو معمولآ يك يا دو روتور وجود دارد ينابراين محور موتور معمولآ يك يا دو بادمكي ميباشد بنابراين با مقايسه با چهار لنگ موجود در ميلنگ مكوتور هشت سيلندر V شكل(از لحاظ توان خروجي برابرند) فضلي بسيار كمي در موتور وانكل اشغال ميشود.

موتورهای ونکل در هواپیما
اولین استفاده از موتورهای دوار ونکل در هواپیمای Lockheed Q-Star بود که ورژن غیرنظامی QT-2 که براساس هواپیمای بی موتور Schweizer در سال های 1968 یا 1969 ساخته شد. این هواپیما توسط موتور Curtiss-Wright RC2-60 که یک موتور دوار ونکل با قدرت 185 اسب بخار بود، نیرو می گرفت. 


این موتورها مزایایی دارند که آنها را به صنایع هوایی بازمی گرداند. موتورهای ونکل جمع و جور و کم صدا هستند بهمین دلیل مناسب برای پهپادها هستند. این موتور ها در اتومبیل پرنده ی " Moller Skycar M400 " به کار برده شده اند. این موتور ها در قدرت های 100 تا 300 اسب بخار مقرون به صرفه تر از موتورهای عادی هستند.
قابل ذکر است که کارشناسان هوایی آینده ی خوبی را برای این موتورها در هواپیماهای دست ساز(home built) متصور هستند. این موتورها سرعت چرخشی زیاد ولی گشتاور کمی دارند. 

 

 

جمع بندی و مرور موتورهای ونکل:


موتورهای سری وانكل از انواع موتورهای احتراق داخلی و یا به عبارت دیگر درون‎سوز هستند. موتورهای درون‎سوز به موتورهایی گفته می‎شود كه در آن‎ها مخلوط سوخت و اكسیدكننده (كه معمولا اكسیژن یا هواست)، در داخل فضای بسته‎ای واكنش داده و محترق می‌شوند.

در اثر احتراق، گاز با دما و فشار بالا ایجاد می‎شود كه باعث به حركت درآمدن قطعات متحرك داخل موتور شده و باعث انجام كار می‎شود. موتورهای وانكل با استفاده از طراحی دورانی ساخته شده‎اند؛ موتورهای دورانی همانند موتورهای پيستونی، از انرژی فشار ايجاد شده به‎واسطه احتراق مخلوط سوخت و هوا، استفاده می‎كنند؛ در موتورهای پيستونی فشار ناشی از احتراق به پيستون‎ها نيرو وارد كرده و آن‎ها را به عقب و جلو می‎راند. شاتون و ميل‎لنگ اين حركت رفت و برگشتی پيستون‎ها را به حركت دورانی و قابل استفاده برای خودرو تبديل می‎كنند. در صورتي‎كه در موتورهای دورانی، فشار ناشی از احتراق، نيرويی را بر سطح يك روتور مثلث شكل كه كاملا محفظه احتراق را نشت‎بندی كرده است، وارد می‎كند. اين قطعه (روتور) همان چيزی است كه به‎جای پيستون از آن استفاده می‎شود. روتور در مسيری بيضی‎شكل حركت می‎كند؛ به‎گونه‎ای كه هميشه سه رأس اين روتور را در تماس با محفظه سيلندر نگه داشته و سه حجم جداگانه از گازها، بين سه سطح روتور و محفظه سيلندر ايجاد می‎كند.

هم‎چنان كه روتور حركت می‎كند، هر كدام از اين سه حجم پی‎درپی منبسط و منقبض می‎شوند؛ و همين انقباض و انبساط است كه مخلوط هوا و سوخت را به داخل سيلندر می‎كشد، آن‎را متراكم مي‎كند، در طول فرآيند انبساط توان مفيد توليد كرده و گازهای سوخته را بيرون مي‎راند. موتورهای دورانی دارای سيستم جرقه و سوخت‎رسانی مشابه با موتورهای پيستونی هستند.

توليد توان

موتورهای دورانی همانند موتورهای رايج پيستونی از سيكل چهار زمانه استفاده مي‎كنند كه به شكل كاملا متفاوتی به خدمت گرفته شده است. قلب يك موتور دورانی روتور آن است، كه به‌صورت كلی معادل پيستون در موتورهای پيستونی است.

روتور روی يك بادامك دايروی بزرگ محور خروجی سوار شده است. اين بادامك از خط مركزی محور خروجی فاصله داشته و همانند يك ميل‎لنگ عمل مي‎كند. چرخش روتور نيروی لازم جهت چرخش محور خروجی را تأمين كرده و هم‎زمان با چرخش روتور در محفظه، اين قطعه، بادامك را در يك مسير دايروی به حركت درمی‎آورد؛ به قسمي‎كه هر دور كامل روتور، منجر به سه دور چرخش محور خروجی مي‎شود.
هم‎چنان كه روتور درون محفظه حركت مي‎كند، سه حجم جداگانه ايجاد شده توسط روتور، نيز تغيير مي‎كند. اين تغيير سايز، باعث ايجاد فرآيند پمپ كردن مي شود.

تفاوت‎ها با موتور معمولی

چند مورد زير، موتورهای دورانی را از موتورهای پيستونی متمايز مي‎كند:
1- قطعات متحرك كمتر:

موتورهای دورانی در مقايسه با موتورهای چهار زمانه پيستونی قطعات متحرك كمتری دارند. يك موتور دورانی دو روتوره، سه قطعه متحرك اصلی دارد: دو روتور و يك محور خروجی.

اين در حالي‎ست كه ساده‎ترين موتورهای پيستونی چهار سيلندر دست‎كم 40 قطعه متحرك دارند: پيستون‎ها، شاتون‎ها، ميل‎لنگ، ميل بادامك، سوپاپ‎ها، فنر سوپاپ‎ها، اسبك‎ها، تسمه تايمينگ و.... كم بودن قطعات متحرك مي‎تواند دليلی بر قابليت اعتماد و اعتبار موتورهای دورانی باشد و به همين دليل است كه كارخانه‎های سازنده وسايل هوانوردی (هواپيما و كايت‎های با موتور احتراق داخلی) موتورهای دورانی را به موتورهای پيستونی ترجيح می‎دهند.

2- كاركرد نرم و بدون لرزش:

تمام قطعات موتور دورانی به‎طور پيوسته در حال چرخش، آن هم در يك جهت هستند كه در مقايسه با تغيير جهت شديد قطعات متحرك در موتورهای پيستونی از ارجحيت خاصی برخوردارند.

موتورهای دورانی به‎دليل تقارن خاص قطعات گردنده دارای بالانس داخلی است كه هرگونه ارتعاشی را از بين می‎برد. همچنين انتقال قدرت در موتورهای دورانی نيز نرم‎تر است؛ زيرا هر احتراق در طول 90 درجه چرخش روتور حاصل می‎شود.
از آن‎جايي‎كه چرخش محور خروجی سه برابر چرخش روتور است، پس هر احتراق در طول 270 درجه چرخش محورخروجی حاصل مي‎شود. اين يعنی يك‎موتور تك‎روتوره در سه ربع گردش محورخروجی خود، قدرت انتقال می‎دهد؛ اما در موتور تك سيلندر پيستونی احتراق در طول 180 درجه از دو دور گردش ميل لنگ يا يك ربع گردش محور خروجی آن رخ مي‎دهد.

3- حركت آهسته تر قطعات اصلي موتور:

از آن‎جايي‎كه گردش روتور يك سوم گردش محور خرو‎جی آن است، قطعات اصلی موتور آهسته‎تر از قطعات موتورهای پيستونی حركت می‎كنند كه اين موضوع قابليت اطمينان به اين موتور را بالا می‎برد.

موتورهای وانكل در هواگردها

اولین مدل هواپیمایی كه با استفاده از موتورهای وانكل به پرواز درآمد، مدل غیر‎نظامي‎هواپیمای شناسایی QT_2 ارتش ایالات متحده آمریكا بود. این هواپیما از یك موتور وانكل به قدرت 185 اسب بخار استفاده می‎كرد. اما كم‎كم خاصیت‎های این موتورها مثل اندازه كوچك و صدای كم، آن‎ها را وارد دنیای هواپیماهای بدون سرنشین كرد. اما بیاییم و نگاهی به مشخصه‎های دیگری كه موتورهای هواپیماهای بی‎سرنشین بایستی داشته باشند، بیندازیم.

این موتورها بایستی در عین كم حجم و كم صدا بودن، دارای خاصیت‎هایی مثل سادگی در تعمیر و نگهداری، نسبت مناسب قدرت تولیدی به وزن و توانایی ماندگاری بالا داشته باشند.

این موتورها از ابتدای دهه 70 به‎طور گسترده بر روی هواپیماهای سبك به‎كار رفته و از خود در زمینه ایمنی ركورد بسیار جالبی به‎جا گذاشته است؛ تا به امروز تنها هفت فروند از هواپیماهای سبكی كه از موتورهای مدل وانكل استفاده كرده‌اند، سقوط كرده‌ كه این خود نشان از كیفیت و كارایی بالای این موتورها دارد.


نگاهي به ساخت موتور وانكل در كشور

يكي از ويژگي‌هاي كمتر شناخته شده هواپيماهاي بدون سرنشين ايران، دستيابي به تكنولوژي طراحي و ساخت موتور وانكل است. اگرچه اين نوع موتور سال‎هاست در اختيار صنايع دفاعي كشورهايي چون آمريكا قرار دارد، اما دستيابي متخصصان ايراني به اين توانمندي آن‎هم در شرايط سخت تحريم كشور، گوياي رشد و ارتقاء بسيار خوب سطح تكنولوژي دفاعي كشور است.


وانكل در پهپادهاي ايراني

طراحي و توليد موتور وانكل براي استفاده از انواع هواپيماهاي بدون سرنشين در سال 1386 توسط سردار محمد نجار وزير دفاع سابق كشورمان افتتاح شد.

اين طرح يكي از طرح‎هاي مهم دانشگاه صنعتي مالك اشتر اصفهان است كه در زمينه طراحي و توليد انواع وسايل بدون سرنشين، اقدامات قابل توجه و خوبي انجام داده است.
طراحي و ساخت پرنده بدون سرنشين بال متحرك، طراحي و ساخت ربات تيرانداز و نيز طراحي و ساخت ربات زيردريايي از ديگر طرح‎هاي اين دانشگاه است.

با نصب موفق موتورهاي وانكل روي پهپادهاي ايراني، هم‎اكنون هواگردهاي بدون سرنشين نيروهاي مسلح برد بلندتر و مداومت پروازي بيشتري را تجربه مي‌كنند. در عين حال، توجه به موضوعاتي چون خروجي گرماي كمتر براي جلوگيري از رديابي توسط حسگرهاي دشمن و نيز صداي كمتر به منظور نزديكتر شدن به هدف مورد نظر و شناسايي يا تخريب غافلگيرانه آن را، مي‌توان ديگر از دستاوردهاي رسيدن به اين تكنولوژي دانست.

Sikorsky Cypher UAV از موتور ونکل استفاده می کند: 


مطالب مشابه :


نقشه ساخت هواپیمای مدل(کنترل از راه دور)

نقشه هواپیمای کنترل از راه دور نقشه ساخت هواپیمای مدل(کنترل از راه دور) ملخ




جنگ پهپادها

هواپیماهای کنترل از راه دور محققان در حال ساخت هواپیماهای بی سرنشینی در حد و اندازه




ساخت هواپیمای کنترل از راه دور مجهز به دوربین تصویربرداری

شركت red5 مدل جديدي از هواپيماي كنترل از راه دور را مجهز به يك دوربين تصويربرداري پنج مگا




نقشه ساخت هواپیمای مدل(کنترل از راه دور)

ارائه دهنده ی انواع هواپیما وهلی کوپتر - نقشه ساخت هواپیمای مدل(کنترل از راه دور) - فروش




آشنایی با پهپاد

هواپیماهای کنترل از راه دور پهپاد ابابیل و مهاجر و سفره‌ماهی از پهپادهای ساخت ایران هستند.




هواپیمای بینظیر Orbiter

آنچه در مورد هواپیماهای کنترل از راه دور می دم کمتر 'پرواز بال و ساخت کامپوزیت




ساخت هواپیمای سوختی کنترل از راه دور توسط دانش آموزان

ساخت هواپیمای سوختی کنترل از راه دور توسط دانش نقشه ساخت هواپیمای مدل(کنترل از راه




موتور های ونکل

آنچه در مورد هواپیماهای کنترل از راه دور نيز طراحي و ساخت ربات زيردريايي از ديگر




ساخت هواپيماي بدون سرنشين كنترل از راه دور توسط دانشجويان دانشگاه آزاد اسلامي اراك

فیروزی همچنین از ساخت هواپیمای دیگری با هواپیمای کنترل از راه دور می‌تواند نقش




برچسب :