تأثیر تکنولوژی اینترنت و تلفن همراه بر فرهنگ


تاثير و كاربرد تكنولوژي امروز از جمله اينترنت و تلفن همراه در زندگي امروز و جذابيت آن براي كاربران از جمله جوانان صد چندان شده است در عصر امروزه كه به قول عصر دانشمندان عصر دانايي است نه تنها كالا ، خدمات و سرمايه ها بين المللي مختلف دنيا به آساني به گردش در مي آيد. بلكه افكار و دانش بشري نيز آسان تر و بي حد و مرزتر از گذشته مبادله مي شود كه امروزه تكنولوژي و فناوري نام برده جزئي از زندگي انسانها شده است. و سعي مي كنند كه بر اطلاعات خود بيفزايد. از اين رو مي توان گفت كه تكنولوژي و فناوري با فرهنگ انسان و جامعه ارتباط مستقيم دارد و جزئي از فرهنگ عصر امروزي شده كه بايد نحوه استفاده و قانونمندي آن براي جوانان ما مشخص و تعريف شده باشد و نحوه برخورد با اين تكنيك و تكنولوژي با احترام و از بي حرمتي هاي آن جلوگيري كرد كه در اين مقاله سعي براين شده فرهنگ اينترنت و تلفن همراه و تاثير آن بر جوانان بررسي شده و موانع و مشكلات آن بيان گردد.

فرهنگ تكنولوژي اينترنت و موبايل در عصر امروز

قبل از بررسي اين نوع تاثيرگذاري در عصر امروز بهتر است واژه فرهنگ را تعريف نموده

فرهنگ ، عبارت از توليدات در عرصه علم و هنر است

جوانان امروزي در آغاز هزاره سوم در اوج تغيير و تحولات پي در پي تكنولوژي هستند. از آنجا كه مي دانيم اينترنت و موبايل ، ارتباط انسان را با انسان و انسان را با محيط تسهيل مي كند و گاه او را به ارتقاء معلوماتي از دانش و عصر امروز مي رساند. برخلاف تصور بسياري ، فقط در ارتقاء دانش بيشتري نيست گاه باعث افت خلاقيت ها در جوانان ما مي گردد بعدا بيشتر به اين موضوع اشاره مي شود. دستگاه مالي و رايانه هاي غول آسا وارد بازار شده اند كه نقش آنها را در جوانان نبايد ناديده گرفت. ما بايد به گونه اي فرهنگ سازي كنيم كه جوانان به نحوه احسن از آن استفاده كنند.

اينترنت و موبايل را نبايد يك راه و يك روش مشخص و تك بعدي دانست بلكه هر مهارت و دانش عملي و تدبير مناسب در اين راه را بايد با آگاهي و برنامه ريزي درست ارائه داد تا بعدها دچار بحران در اقتصاد و فرهنگ عصر امروز نگردد.

اينترنت و موبايل امري خنثي نيست كه هر جامعه اي با هر فرهنگ با هر توانايي بايد بتواند از آن استفاده يكنواخت كند. كه نقش اين نوع تكنولوژي در امر تعليم و تربيت به صورت كلامي و غير كلامي در تمام سطوح جامعه نقش دارد.

استفاده از روشهايدر مهارت هاي اين گونه دستگاه مي تواند در الگوسازي و ارائه منشو شخصيت سازي قابل قبول و هم آهنگي در رعايت و اخلاق و حرمت گذاري و اعتبار سازي جوانان موثر باشد.

همچنان كه در مجله پيوند اشاره شده ( ... از اين رو مي توان گفت كه تكنولوژي و فناوري با فرهنگ انسان و جامعه ارتباط مستقيم دارد و تكنولوژي جزئي از فرهنگ است و اصولا هر فرهنگي تكنولوژي و ابزار مربوط به خودش را به وجود مي آورد و نگرشها ، مديريت ها ، تكنيك ، ابزارها و... تحت تاثير فرهنگ جوامع انساني اند. با توجه به فرهنگ اينترنت و موبايل در جوانان امروز به صورت يك مرض رشد و نمو كرده كه دكتر استيون بست و دكتر داگلاس كلنر از دانشگاه كاليفرنيا اخيرا با بررسي وضعيت اجتماعي و فرهنگي جوانان امريكايي در دوران پست مدرن تاكيد كرده اند.

اينترنت و تكنولوژي هاي چندرسانه اي كامپيوتري و اشكال فرهنگي به نحو چشمگيري جريان اطلاعات ، تصورات و انواع مختلف فرهنگ را تغيير داده اند و در اين شرايط نسل جوان بايد مهارت هاي تكنولوژي چند جانبه را براي بقا در جامعه اطلاعاتي هاي تك فرابگيرند.

البته بايد يادآور شد .كه نحوه آموخته صحيح استفاده كردن از فرهنگ اينترنت و موبايل جهت كسب اطلاعات را بايد آموخته شود تا جوانان ما در عصر حاضردچار افسردگي و ايجاد خلاء نكند. و آن را به عنوان كمك درسي در كنار بقيه دروس فرارند و جاي گزين درس و تفريح نشود آنچه كه در عصر امروز مشاهده مي شود استفاده از اين نوع فناوري به صورت تفريحي و سرگرمي شده و فراموش كرده اند كه بايد آن را كتاب مرجع به روز بداند.

نقش اينترنت در جوانان

در هر جامعه قبل از ارائه و بيشتر از هر وسيله با تكنولوژي روز بايد فرهنگ سازي شود تا نحوه درست استفاده از آن در جامعه بخصوص در جوانان روشن گردد.

نداشتن برنامه ريزي مدرن و درست كه تناسب با نيازهاي نوجوانان و جوانان باشد خطراتي به دنبال دارد.

از جمله نخستين گام براي مبارزه با اين نهادگونه تكنولوژي زنده نگاه داشتن روحيه ي اعتماد به نفس بالا و گاه آماده ساختن جوانان با تهاجم فرهنگي از طريق اينترنت مي تواند تا حدي ما را در اين راه ياري دهد.

اما از سوي ديگر جوانان به طور گسترده اي در جهان فريبنده تجارب تكنولوژي غرق مي شوند و پيوستگي خود با جاماه و توانايي ارتباط با افراد ديگر را از دست مي دهند و اين خطر بزرگي است كه آنان را تهديد مي كند. آمارها نشان مي دهد. تعداد بسيار زيادي از جوانان به فضاي سايبر دسترسي دارند و دانشجويان روزانه بيش از چهار ساعت وقت خود را صرف اينترنت مي كنند اين رسانه به هر حال سبب ايجاد نوعي ترس اخلاقي به دليل رشد داستانهاي احساسي درباره دختران و پسران جوان كه در دام سكس و يا فرار از خانه مي افتند شده است.

با گذشته چندين سال از اين نوع وسيله در هر زمان احساس خطر آن بيشتر از سود آن ديده مي شود كه گاه به صورت اعتياد درآمده.

پژوهشگران با تحقيقات از يافته هاي پژوهشي آنان به چشم مي خورد كه معتادان اينترنتي رقم بالاي را به خود اختصاص داده.

نرخ شيوع اعتياد به اينترنت در ميان دانش آموزان دبيرستان شهر تهران 8/3 است. – كاربران معتاد به اينترنت ، به طور معنادار تنهاتر از كاربران معمولي غير كاربران اند. – كاربران معتاد به اينترنت نسبت به كاربران معمولي عزت نفس پايين تر دارند.

با توجه به پيامدهايي كه اعتياد به اينترنت براي فرد يك جامعه دارد از نظر بعد صنفي عبارتنداز :

1-اعتياد

2-تغيير دادن سبك زندگي

3-كاهش روابط اجتماعي

4-پايين آوردن عزت نفس

5-بي توجهي اي به سلامت فردي

6-مخفي نگهداشتن ميزان وقت صرف شده هزينه و محتواي پيامك از اطرافيان

7-ابتلا به برخي از مشكلات جسمي در اثر ارسال پيامك

اما تنها در جهت منفي نبايد بررس كرد چون در نوع تكنولوژي در فرهنگ و عصر فرد جدا از بعد منفي داراي بعد نسبت هم مي باشد كه عبارتنداز :

1-بالا رفتن معلومات فردي

2-كاهش وقت ( زمان )

3-سرعت عمل در برقراري ارتباط

4-كاهش هزينه در ارتباطات و معلومات

5-دسترسي سريع و مناسب به اطلاعات جهان

جوانان در زمينه انجام رفتاري مانند سر و كار داشتن با اينترنت كاملا بايد آگاه باشد كه عوامل فيزيولوژيكي بدن و به دليل ترشحات هورموني احساس مطلوبي در مغز پديد مي آيد كه فرد آن را به عنوان يك احساس خوب و لذت بخش تجربه مي كند.

بنابراين لذت حاصل با وي را وا مي دارد كه به تكرار آن رفتار دست بزند و بدين ترتيب رفته رفته فرد به جاي دست زدن به انتخاب هاي آزادانه پيشين خود به حرفه استفاده از الگوهاي ناخواسته دست زد. و باعث اختلال در رفتار او كرد.

تاثير موبايل در روابط خانواده

خانواده ها كاركردهاي گوناگوني در روابط و فرهنگ تكنولوژي و اهميت والاي اين امر مهم دارند. در تاثير نهاد خانواده در فرهنگ موبايل را نبايد ناديده گرفت.

يكي از شالوده هاي مدرن در كنار تاثيرات عميقي كه در ابعاد مختلف اجتماعي جوانان دارند نهاد خانواده است. كه فرهنگ درست استفاده نموده موبايل و يا پيامكها را بايد اين نهاد خانواده به جوانان بياموزند.

‹.... مدرن و به روز بودن اصل و تماسيت خانواده ها را به چالش كشيده است فناوري و اختراعات رنگارنگ كه براي سهولت بخشيدن به زندگي هاي امروزي پا به خانه ها گذاشته اند خود به نوعي خانواده ها را دچار سردرگمي كرد و مصرف گرايي را به خانواده امروزي تحميل كرده است.

اگر خانواده ها در برابر شبيخون و غارت فرهنگي اين نوع تكنولوژي آگاه نباشد. جوانان را به خطر مي اندازند و در نتيجه سلامت جامعه و خانواده به مخاطره قرار مي گيرد. كه استفاده بي رويه از موبايل باعث استرس زايي در جوانان مي شود. و فشار رواني بي قرار در پي مي آورد.

دكتر ديويد شفيلد روانشناس از دانشگاه استافورد تاير نقل مي كند كه : فشار خون در ميان كساني كه بطور دائم از تلفن همراه استفاده نمي كند كمتر است و همچنين بيان نموده كه مشكلات رفتاري درپي اعتياد به استفاده از موبايل سبب ساز استرس خواهد شد.

عصر حاضر را مي توان تلفيقي از ارتباطات و اطلاعات دانست. عصري كه بشر در آن بيش از گذشته خود را نيازمند به داشتن يك نوع اطلاعات دانسته امروزه با دراختيار داشتن تكنولوژي هاي مختلف امكان برقراري سريع ارتباط و متبادله نظر و علم را به بشر داده است.

چكيده :

امروزه بيشتر از گذشته مردم به موبايل و اينترنت براي برقراري ارتباطات استفاده مي كنند. و والدين به عنوان يك وسيله اي براي كنترل فرزندان خود مي باشند. گاه بيان شده كه موبايل مي تواند به فرزندان آنها احساس امنيت و بزرگ منشي را بدهد و مي تواند به عنوان وسيله دفاعي باشد همانطور كه قبلا با خود اسيري اشك آور حمل مي كردند. « پروفسور جك ناصر از دانشگاه اوهايو كه اين تحقيق را سرپرستي كرده است پس از تحقيق بر روي 170 دانشجوي زن گفته است كه اين دانشجويان احساس مي كنند با به همراه داشتن يك موبايل آسيب پذير هستند ولي برخلاف اين نظر آنها به اين ترتيب كمتر به محيط اطراف خود توجه مي كنند و شواهد كمي از نقش بازدارنده موبايل براي زناني كه ممكن است در معرض خشونتهاي مجرمانه قرار گيرند وجود دارد.

از بعد مثبت مي توان به موارد زير اشاره نمود :

1-استفاده تلفن همراه هميشه دوستان را در كنار خود حس كنند

2-حمايت شدن از طرف دوستان

3-احساس استقلال در جوانان

4-احساس امنيت بالا

بعد منفي موبايل

1-اعتياد به موبايل

2-ايجاد اختلال رواني

3-كاهش و افت در تحصيل

جوانان به طور ويژه اي بايد با اينگونه مهارتها آشنا شوند تا بتواند با خشونت و ابهام در فرهنگ چپاولگر امروز مبارزه كنند و به گونه اي بايد برخورد كنند تا بتوانند به شغل مناسب در جامعه اي با تكنولوژي پيشرفته در آينده دست يابند.

آموزش صحيح و به جا مي تواند بهترين راه براي كسب آمادگي در مبارزه با اين چالش ها باشد و استفاده درست از فرهنگ موبايل و اينترنت و فناوري هاي روز زماني مفيد واقع مي شود كه برنامه ريزي درست در خانواده و جامعه حكم فرما باشد.


مطالب مشابه :


تابوت

دانشجویان کارشناسی تبلیغات فرهنگی واحد31; دانشگاه جامع انتشارات علمي دانشگاه فرهنگ و




جزوه درس انسان در اسلام

دانشجویان کارشناسی تبلیغات واحد31 دانشگاه جامع بسياري از مطالب علمي قبل از آنكه




امید به زندگی

دانشجویان کارشناسی تبلیغات فرهنگی واحد31; دانشگاه جامع انتشارات علمي دانشگاه فرهنگ و




جامعه شناسی تبلیغات در جهان امروز

دانشجویان کارشناسی تبلیغات واحد31 دانشگاه جامع مديراني كه از مشورت و روشهاي علمي




ریشه یابی علل و عوامل فقر فرهنگی

دانشجویان کارشناسی تبلیغات فرهنگی واحد31; دانشگاه جامع انتشارات علمي دانشگاه فرهنگ و




تأثیر تکنولوژی اینترنت و تلفن همراه بر فرهنگ

دكتر ديويد شفيلد روانشناس از دانشگاه فرهنگی واحد31; دانشگاه جامع علمي فرهنگي




تهاجم فرهنگی چیست؟

دانشجویان کارشناسی تبلیغات فرهنگی واحد31; دانشگاه جامع انتشارات علمي دانشگاه فرهنگ و




ما لیاقت آزادی را نداریم

دانشجویان کارشناسی تبلیغات فرهنگی واحد31; دانشگاه جامع انتشارات علمي دانشگاه فرهنگ و




علل کاهش جذابیت تیزرهای انیمیشن

دانشجویان کارشناسی تبلیغات فرهنگی واحد31; دانشگاه جامع انتشارات علمي دانشگاه فرهنگ و




برچسب :