نیوزلند استرالیا - رابطه ی نیوزلند با استرالیا
جهانگردی - قاره استرالیا - نیوزلند استرالیا
نیوزیلند یا زلاند نو کشوری در جنوب غربی اقیانوس آرام است، این کشور از دو جزیره بزرگ و تعداد زیادی جزیره کوچک تشکیل شده و مناطق خودمختار نیو، جزایر کوک، توکلائو و راس را هم در بر میگیرد.
نیوزیلند فاصله زیادی با دیگر خشکیهای کره زمین دارد، به طوریکه استرالیا نزدیکترین همسایه این سرزمین در دو هزار کیلومتری آن قرار دارد، دریای میان این دو کشور به دریای تاسمان معروف است. نزدیکترین همسایگان این کشور از شمال جزایر تونگا، فیجی، نیوکالدونیا هستند.
بیشتر جمعیت نیوزیلند را مهاجران اروپایی (بهویژه بریتانیایی و ایرلندی) تشکیل میدهند. مهمترین اقلیت هم رنگین پوستان مائوری هستند که از هزار سال پیش ساکن این سرزمین شده اند، اقلیتهای کوچکتر ساکن نیوزیلند آسیاییها و پولینزی ها هستند که بیشتر در شهرهای بزرگ سکونت دارند.
رئیس حکومت زلاندنو ملکه الیزابت دوم است، فرماندار کل که با پیشنهاد پارلمان زلاندنو انتخاب میشود، مسئولیت امضای قوانین را برعهده دارد، هرچند قدرت او و ملکه کاملا تشریفاتی است و پارلمان که در انتخابات عمومی برگزیده میشود تنها مرجع قانونگذاری در کشور است و نخستوزیر را که در رأس قوه مجریه قرار میگیرد انتخاب میکند. انگلیسی زبان اصلی نود و پنج درصد مردم این کشور و نخستین زبان رسمی زلاندنو است. زبان مائوری دیگر زبان رسمی این کشور است.
مردم نیوزلند
جمعیت نیوزیلند ۴٫۳ میلیون نفر است. حدود ۷۸٪ آنان خود را اروپایی معرفی میکنند. اروپائیان زلاند نو به «Pākehā» معروف هستند.این کشور از لحاظ نژادی به دو بخش عمده و بزرگ تقسیم شده است. بیشتر اروپائیها تبار بریتانیایی یا ایرلندی دارند و مهاجرانی که از آلمان، ایتالیا، یوگسلاوی، هلند، اتریش و سوئیس آمده اند هم جمعیت قابل توجهی دارند. در سرشماری سال ۲۰۰۶ مائوریها ۱۵ درصد، آسیاییها 9.2% و پولینزیهای غیر مائوری ۶/۹٪ جمعیت را تشکیل میدادند. انگلیسی و مائوری زبانهای اصلی این کشور است.
نیوزیلند یک کشور عمدتا شهرنشین است. ۷۲٪ مردم در ۱۶ منطقه شهری این کشور زندگی میکنند و نیمی از آنها در چهار شهر اصلی آوکلند، ولینگتون و کرایست چرچ بهسر میبرند.
دولت نیوزیلند سیاست بسیار بازی نسبت به مهاجران دارند. در سند استقلال نیوزیلند حاکمان این کشور تعهد کردهاند که هر سال معادل یک درصد جمعیت این کشور مهاجر بپذیرند. در حال حاضر بیستوسه درصد جمعیت کشور در خارج از این سرزمین بهدنیا آمدهاند که یکی از بالاترین رقمها در دنیاست. بیستونه درصد آنها بریتانیایی یا ایرلندی هستند. مهاجران آسیای شرقی بهویژه چینیها در سالهای اخیر افزایش زیادی یافتهاند.
تاریخ نیوزلند
قرارداد وایتانگی در فوریه ۱۸۴۰ نیوزیلند را بخشی از شاهنشاهی بریتانیا کرد.نخستین ساکنان نیوزیلند اقوام پولینزی ساکن جزایر اقانوس آرام بودند که در حدود قرن هشتم تا سیزدهم میلادی به این سرزمین رسیدند. پولینزیهای نیوزیلند ملت و تمدن متمایزی را به نام مائوری تشکیل دادند و برخی از آنها با سفر به جزایر چاتهام تمدنی را در آن جزایر بنیان نهادند.
در ۱۶۴۹ آبل جانسون تاسمان دریانورد هلندی اولین اروپایی بود که در سواحل نیوزیلند فرود آمد. کشتهشدن چند تن از ملوانان کشتی جانسون توسط مائوریها موجب شد که اروپایی ها علاقهای به ارتباط دوباره با این جزیره نداشته باشند.
یکصد و بیست سال پس از سفر ناخدا جانسون، در سال ۱۷۶۹ جیمز کوک ناخدای بریتانیایی در حین سفرهای دریایی خود در اقیانوس آرام به نیوزیلند رفت و نقشه دقیقی از این جزیره کشید. ارتباط اروپاییها و مائوریها پس از سفر جیمز کوک ادامهیافت، بسیاری از کشتی های ماهیگیری و تجاری اروپایی و امریکایی به این سرزمین رفته و در ازای فروش کالاهای خود بهویژه مصنوعات فلزی و اسلحه جات مایحتاج ضروری خود مانند آب آشامیدنی، پوست، آثار هنری، و مواد غذایی را از آنها دریافت میکردند.
مهاجرت به نیوزیلند از قرن نوزدهم آغاز شد. اولین مهاجران عمدتاً گروههای مذهبی از جمله انگلیکن ها، کاتولیک ها، پرسبیترین ها، متدیست ها و باپتیست ها بودند که از انگلستان و اسکاتلند میآمدند. در سال ۱۸۴۰ قرارداد وایتانگی میان دولت بریتانیا و مائوریها این کشور را را تحتالحمایه بریتانیا و بخشی از این امپراتوری ساخت. در ۱۸۵۶ اولین دولت خودمختار در این کشور پاگرفت و در ۱۸۷۶ دولت مرکزی سراسر خاک جزیره را تحت تسلط خود درآورد.
نیوزیلند در سال ۱۹۰۷ استقلال خود را از بریتانیای کبیر کسب کرد. نیوزیلند پس از آن عضو اتحادیه کشورهای همسود شد و سمت تشریفاتی ریاست حکومت را نیز همچنان در اختیار پادشاه بریتانیا گذاشت. جانشین پادشاه در زلاندنو فرماندار کل است که به توصیه نخستوزیر انتخاب میشود. امروزه نیوزیلند نه فقط با بریتانیا بلکه با استرالیا، آمریکا و ژاپن نیز روابط نزدیک و مناسبات اقتصادی گستردهای دارد.
پراکندگی زیستی نیوزلند
کیوی پرنده ملی نیوزیلند
درخت پوهوتوکاوا یکی از گیاهان خاص نیوزیلنددورافتادگی این سرزمین به ایجاد یک حیات جانوری و گیاهی منحصر بهفرد منجر شده، هرچند ورود حیوانات غیر بومی توسط مهاجران آسیبهای زیادی به حیات وحش این سرزمین وارد کرده و بسیاری از گونههای جانوری این سرزمین منقرض یا در خطر انقراض قرار گرفتهاند.
هشتاد درصد حیوانات این سرزمین بومی نیوزیلند هستند، موجوداتی که نیاکان آنها هزاران سال پیش از مسیر دریا وارد آن شده و با توجه به ویژگیهای محیطی آن تغییر شکل یافتهاند.
وجود پرندگانی که قدرت پرواز ندارند و دارای رفتاری کاملا غیر تهاجمی هستند، یکی از خصیصههای حیات وحش نیوزیلند است که بهدلیل عدم وجود جانوران درنده و مار بهدست آمده است.کیوی یکی از این پرندگان است که نشان ملی این کشور شدهاست. از حشرات شگفتانگیز این سرزمین میتوان وتا را نامبرد؛ بزرگترین حشره جهان که تا اندازه موش خانگی رشد میکند.
نیوزیلندیها در سالهای اخیر با تلاش برای کاهش گونههای جانوری و گیاهی مهاجر و جایگزینی آنها با گیاهان و حیوانات بومی و احداث ذخیرهگاههای زیستی برای احیای طبیعت کشورشان تلاش کردهاند.
حکومت نیوزلند
نیوزیلند یک حکومت مشروطه سلطنتی و دارای یک دمکراسی پارلمانی است. بالاترین مقام در این شاهنشاهی ملکه الیزابت دوم است که در قانون عناوین شاهنشاهی ۱۹۷۴ ملکه نیوزیلند و رئیس کشور لقب گرفتهاست. فرماندار کل که با توصیه نخستوزیر زلاندنو منصوب میشود، نماینده ملکه و شخص اول کشور است.
این کشور همانند بریتانیا قانون اساسی مدون ندارد، اما قانون مشروطه سال ۱۹۸۶ مقررات پایه این حکومت را بیان کردهاست. نخست وزیر رئیس دولت است و توسط پارلمان انتخاب میشود، نخست وزیر فعلی این کشور هلن کلارک از حزب کار نیوزیلند است.
از مارس ۲۰۰۵ تا اوت ۲۰۰۶ نیوزیلند تنها کشور دنیا شد که ریاست هر سه قوه آن برعهده بانوان بود؛ جالب اینکه در آن هنگام مدیر عامل تلهکام نیوزیلند بزرگترین شرکت تجاری کشور هم خانم ترزا گاتونگ بود.
نیوزیلند بهطور تاریخی از پیشگامان جنبش رفع تبعیض جنسیتی بوده است. این کشور در سال ۱۸۹۳ اولین کشور جهان بود که حق رأی زنان در انتخابات را به رسمیت شناخت. البته تا سال ۱۹۱۹ زنان این کشور حق عضویت در پارلمان نیوزیلند را نداشتند.
اقتصاد
برج آسمان در آوکلند بزرگترین شهر و مرکز اقتصادی نیوزیلندنیوزیلند اقتصاد پیشرفته و پررونقی دارد. تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۰۷ به ۱۲۸/۱ میلیارد دلار و تولید سرانه آن به ۳۰۲۳۴ دلار رسید که در ردیف بیست و هشتم دنیا و نزدیک به کشورهای اروپای جنوبی قرار میگیرد (اسپانیا بیش از ۳۳ هزار دلار و آمریکا بیش از ۴۶ هزار دلار است).
از سال ۲۰۰۰ تاکنون سطح درآمد میانه خانوادههای نیوزیلندی افزایش چشمگیری داشته است. باوجود اینکه سطح درآمدهای مردم این کشور پائینتر از بسیاری از کشورهای جهان اول قرار دارد، اما تحقیقات بینالمللی نشان داده که مردم این کشور دارای سطح بالای رضایت از زندگی هستند
منبع:ویکی پدیا
ویرایش و تلخیص:برگزیده ها
,