مراسم عروسی در سیریک

از آنجائي كه هر منطقه براي عروسي هايش مراسم خاصي دارد؛، سيريك نيز به عنوان يكي از همين مناطق مراسم خاص خودش را دارد كه بر گرفته از فرهنگ خاص مردم اين منطقه  است. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

در قديم در سيريك مانند بسياري از جاها نظر پسر و دختر شرط نبود و ازدواج براساس توافقي بود كه بين دو خانواده صورت مي گرفت ولي امروزه به جوانان اهميت بيشتري داده مي شود و آنها حق انتخاب در مورد آينده خود را دارند ولي همه موانع  كاملاً از بين نرفته و بايد جوانان همسران خود را از طبقاتي انتخاب كنند كه از لحاظ طبقاتي با آنها برابر مي كنند و نه اينكه پايين تر از خودشان هستند.

عروسي در اين منطقه به اين صورت است كه اگر پسري از دختري خوشش بيايد بايد با خانواده اش در ميان بگذارد كه به خواستگاري دختر مورد علاقه اش بروند و بعد از آن پدر پسر  به همراه يكي يا دو نفر از معتمدين  به خواستگاري دختر مي روند  كه در صورت رضايت دختر و والدينش يك شب را به عنوان «بله برون» كه در زبان محلي به آن «مال گيِشندِن» مي گويند تعيين مي كنند در اين شب پدر داماد به همراه بزرگان فاميلش به خواستگاري رسمي و تعيين مهريه به خانه عروس مي آيد و پدر عروس نيز بزرگان فاميل خود را دعوت مي كند و پس از صرف شام صحبت اصلي در مورد مهريه شروع مي شود ( مقدار مهريه در سيريك تعيين شده است و از 100 تا 300 متقال طلاء متفاوت است و ضرب المثلي نيز در اين زمينه در بين مردم سيريك رايج است كه مي گويد: مهريه دختر مانند مهريه مادرش است كه البته در حال حاضر طبقات پايين تر مهريه دخترانشان را تغيير داده و مقدار آن را بيشتر از قديم  مي كنند) مراسم « مال گيِشندن» جهت رسمي تر كردن خواستگاري بين دو خانواده است.

عروسي به مدت هفت شبانه روز برگزار مي شود و اولين شب عروسي را «بن سور»  مي گويند كه همه همسايه ها و طايفه هاي نزديك خود را در اين شب دعوت مي كنند (شروع عروسي در روزهاي نخستين در خانه داماد جهت رسمي تري به خود دارد و شلوغ تر است چون تمام كارها و مخارج عروسي بر عهده داماد است.)

در روزهاي اول و دوم و سوم مردها كارهاي بيرون از خانه و زنان كارهاي داخل خانه را بر عهده دارند كه آوردن هيزم عروسي و خريد گاو و گوسفند و چراغاني كردن خانه عروس و داماد و آوردن آشپز و بقيه كارها بر عهده مردان است و جمع كردن  وسايل عروسي كه قبلاَ توسط مادر و خواهران داماد تهيه شده اند و تزيين چمدانهاي عروسي بر عهده زنان است ( لوازم عروسي عبارتند از: چهل يا پنجاه دست لباس محلي و هشت جفت كفش چادر و نقاب كه زنان بلوچ به صورت خود مي زنند و عطر و لوازم آرايش و كليه وسايل مورد نياز عروس كه جمعاً پنج چمدان مي شود و علاوه بر آن تخت و كمد و پشتي و فرش و تپو و كليه  وسايل تزئيني اتاق نيز جزء وسايل عروسي مي باشند)

جشن عروسي در اين منطقه بسيار پر خرج است. عروسي از شب پنجم جنبه رسمي تري به خود     مي گيرد چون تمام مردم بخش سيريك و روستاهاي دور و نزديك را به عروسي دعوت مي كنند.

پنجمين روز عروسي كه در زبان محلي به «روزرك بران» معروف است زنان چمدانهاي آماده و تزيين شده عروسي را بر سر مي گذارند و بقيه وسايل با ماشين حمل مي شود و با سازي و دهل و خواندن شعرهاي محلي به طرف خانه عروس حركت مي كنند( اگر مسير طولاني باشد كليه وسايل با ماشين حمل مي شود و حوالي خانه عروس زنان چمدانها را بر سر مي گذارند)

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

 

مراسم روز «رك بران» در خانه عروس

و دوباره  بعد از ظهر زنان و مردان زيادي از طرف خانواده هاي عروس و داماد كه در زبان محلي به آنها « خُونْدُوغ» گفته مي شود براي دعوت به روستاها يا محله هاي اطراف مي روند و تمام مردم را دعوت مي كنند و براي روستاهاي دورتر كارت دعوت فرستاده مي شود كه اين كار را مردان انجام مي دهند.

شب همان روز شب حناء بندان مي باشد كه آن شب عروس را آرايش مي كنند و اتاق را مخصوص شب حنا به اين صورت است كه آن شب عروس را آرايش و اتاق را مخصوص شب حنا و به رنگ لباس عروس  تزئين مي كنند وسايل شب حنا شامل سيني حنا و سبدهاي تزئين شده كه پر از نقل و شكلات و بادام هستند است و از خانه داماد به خانه عروس آورده مي شود آن شب خواهر داماد و دختران عمو و عمه و خاله و دايي داماد سبدهاي را بر سر مي گذارند  و به همراهي تمام ميهمانان كه در خانه داماد هستند وسايل حنا را با خواندن شعرهاي محلي به طرف خانه عروس مي برند در اين شب به تمام ميهمانان مقدار حناء آماده و بسته بندي شده داده مي شود كه اين حناها از طرف خانواده داماد به خانه عروس آورده شده است و پس از تمام شدن مراسم و رفتن ميهمانان دست و پاهاي عروس را طرحهاي زيبا حنا مي زنند.

 

 

وسايل شب حنا

روز پس از آن روز عقد است (الان در بيشتر عروسي ها مراسم « رك بران» كه در روز قبل از عقد انجام مي شد در روز عقد نيز انجام مي شود به اين صورت كه صبح وسايل را به خانه عروس مي برند و عصر خطبه عقد را جاري مي كنند ولي شب حنا را به همان صورت قديم در شب قبل برگزار مي كنند)

خطبه عقد را در ( اگر مسجد در نزديكهاي خانه عروس باشد) يا در خانه اي نزديك خانه عروس برگزار مي كنند معمولاً عروس و داماد در موقع بسته شدن عقد در كنار يكديگر حضور ندارند و عاقد پس از اعلام رضايت داماد در حضور ريش سفيدان و معتمدين به همراه يكي از نزديكترين اشخاص به عروس (برادر يا عمو يا دايي وي)  به پيش عروسي مي رود و عروس با گفتن بله رضايت خود را نيز اعلام مي كند و پس از آن عاقد صيغه عقد را جاري مي كند.

بعد از عقد داماد براي خوشامدگويي به تمام خانه هايي كه ميهمانان دعوت شده به عروسي اعم از زن و مرد در آنجا حضور دارند مي روند و ميهمانان نيز عروسي او را تبريك گفته برايش آرزوي خوشبختي مي نمايند.

در آخرين شب عروسي داماد گروه موسيقي محلي به نام لوطي را مي آورد. و پس از صرف شدن شام در خانه داماد گروه موسيقي به همراه ساير ميهمانان به محلي كه از قبل براي اين منظور آماده شده مي روند(اين محل يك قطعه زمين خالي است كه در حوالي خانه پدر داماد قرار دارد و براي چنين شبي آن را صاف و چراغاني مي كنند) پس از شروع كردن لوطي در وسط زمين مردان جوان يكي يكي به گروه  مي پيوندند و حلقه وار به دور لوطي به طور سنتي و منظم با آهنگ دهل و ساز مي رقصند و بقيه ميهمانان اعم از زن و مرد در گوشه اي به تماشاي رقص مردان مي پردازند

آخرين روز عروسي بطور جداگانه در خانه عروسي و داماد برگزار مي شود ( مخارج عروسي در هر دو جا به عهده داماد است) و ميهمانان در خانه هاي عروسي و داماد و نزديكترين خانه ها به خانه هايشان جا مي گيرند عصر همان روز مراسم «سرتراشو»در خانه داماد برگزار مي شود به اين صورت كه داماد را در وسط حياط خانه شان در زير  چادر  سبز رنگ بزرگي كه قبلاً توسط زنان گلدوزي شده است بر روي فرش مي نشانند و آرايشگر مو و ريش او را اصلاح مي كند و نزديكترين زنان به داماد ( خواهر و مادر و عمه و خاله و.....) در زير چادر در كنار داماد مي نشينند و دستمال سبز رنگي به دست مي گيرند و با خواندن شعرهاي محلي در مورد مراسم سر تراشو آرام آرام دستمال ها را بر شانه داماد فرود مي آورند و بقيه زنان نيز به حالت ايستاده گوشه اي از چادر سبز رنگ كه بر سر داماد قرار دارد به دست مي گيرند و آرام تكان مي دهند و همراه بقيه شعر محلي مي خوانند.

 

مراسم « سرتراشو» در سيريك

پس از اصلاح، داماد به حمام مي رود و كت و شلوار دامادي را مي پوشد و او را سوار بر شتري كه از قبل تزيين شده مي كنند. خواهر داماد ساك لباس تزيين شده برادرش را بر سر مي گذارد و در حاليكه پاي برادرش را گرفته آرام در كنار شتر به طرف خانه عروس حركت مي كند (اگر داماد خواهر نداشته باشد دختر عمو يا دختر عمه يا .... اين كار را انجام مي دهند) ميهمانان مرد و لوطي كه در حال زدن ساز و دهل است و جوانان در حال رقص در جلوي شتر حركت مي كنند و زنان و بقيه ميهمانان در عقب شتر حركت مي كنند.

جلوي داماد شخصي سوار بر شتر مي شود كه در زبان محلي به آن « پيش مرد» گفته مي شود و معمولاً « پيش مرد» را از بين مردان فاميل داماد انتخاب مي كنند.

پس از طي مسافتي در محلي اطراق مي كنند حصير مي اندازند و داماد را از شتر پايين مي آورند و داماد و ميهمانان بر روي حصير مي نشينند و مادر و خواهر و عمه و خاله داماد در كنار داماد مي نشينند و او را با باد بزنهاي محلي بار مي زنند و لوطي شروع به زدن مي كند و جوانان حلقه وار به دور او مي رقصند و پس از گذشت ساعتي داماد را سوار بر شتر مي كنند و دوباره حركت مي كنند و قبل از رسيدن به خانه عروسي در زمين خالي در حوالي خانه عروس اطراق مي كنند و دوباره رقص شروع مي شود پس از تمام شدن رقص داماد به همراه پيشمرد سوار برشتر مي شود  در اين هنگام دو نفر از زنان كه رابطه خويش نزديكتري با عروس دارند پارچه سبز رنگي را به دست گرفته كه در زبان محلي به آن«قبله»  گفته مي شود و به پيشواز داماد مي آيند. پارچه را طوري به دست مي گيرند كه از دور نمايان باشد) شتر داماد به محض ديدن پارچه از جمعيت بيرون مي آيد و به طرف آن دو زن حركت مي كند وقتي به نزديك هم رسيدند زنها پارچه سبز رنگ را به گردن شتر داماد مي بندند. اين  به معني خوش آمد گويي از طرف عروس به داماد است در اين هنگام مرداني كه تفنگ در دست دارند تيرهاي هوايي شليك مي كنند و داماد سوار بر شتر منتظر جمعيت مي ايستد تا آنها به او برسند و دوباره گروه لوطي كه در حال زدن  ساز و دهل است حركت و جوانان هم با رقص به دنبال او و بقيه جمعيت هم به دنبال آنها حركت مي كنند. نزديك خانه عروس كه رسيدند چندين تير هوايي شليك مي كنند.

و پس از آن داماد وارد خانه عروس مي شود و پس از بجا آوردن نماز عروسي در كنار پيشمرد وارد حجله  مي شود.

در اينجا نيز رسم بر اين است كه عروس و داماد حداقل10 روز در خانه پدر عروس بمانند و پس از آن اگر خانه مستقل داشته باشد به خانه خود و اگر نداشته باشند به دلخواه خود در خانه پدر داماد يا پدر عروس مي مانند.


مطالب مشابه :


تزیین هدایای نامزدی عروس (یزد)

باسمه تعالی باسلام دوباره به اهالی خانه نقره ای این دفعه هدایای بله برون خانم برادرم را براتون می فرستم .. البته اینها اصلا قابل عروس گلمونو نداره. مامانم زحمت خرید وسایل کشیدند و من و دو خواهرم اونارو تزین کردیم . صندوق توری که با چادر و یک پارچه ...




وسایل بله برون

هنرهای دستی وتزیینی - وسایل بله برون - - هنرهای دستی وتزیینی. ... وسایل بله برون. چندتا عکس از تزیین وسایل بله برون گذاشتم که برای سفارش میتونید در قسمت نظرات پیام بذارید. [ دوشنبه نهم بهمن 1391 ] [ 14:35 ] [ مریم ]. 5 نظر. درباره وبلاگ.




دل نوشته 5

برای وسایل های بله برون هم گفتن تو با سلیقه ای همیشه این جور کارامونو تو کردی ما که بلد نیستیم، ریش و قیچی دست خودت - من خیلی ولخرجم اما فقط پول خودمو بلدم خرج کنم، حتی با سعید هم که بیرون می رفتم دوست نداشتم برام خرج کنه، همیشه معمولی ترین کافی شاپ می رفتیم، دوست نداشتم مثله بقیه دخترا بگن تیغش زدیم، از این لفظ ... روز بله برون یه دفعه دیدیم واااااااااااااااااااااای اصلا اون چیزایی که تزیین کرده بودم نیست...3 تا جعبه از جعبه های خرید بازار خواهر عرشیا هم رنگ و وارنگ توشون بود.




مراسم عروسی در سیریک

پنجمين روز عروسي كه در زبان محلي به «روزرك بران» معروف است زنان چمدانهاي آماده و تزيين شده عروسي را بر سر مي گذارند و بقيه وسايل با ماشين حمل مي شود و با سازي و دهل و خواندن شعرهاي محلي به طرف خانه عروس حركت مي كنند( اگر مسير طولاني باشد كليه ... عروس و داماد در موقع بسته شدن عقد در كنار يكديگر حضور ندارند و عاقد پس از اعلام رضايت داماد در حضور ريش سفيدان و معتمدين به همراه يكي از نزديكترين اشخاص به عروس (برادر يا عمو يا دايي وي) به پيش عروسي مي رود و عروس با گفتن بله رضايت خود را ...




مراحل انتخاب همسر

در آن نوشته شده که این دفترها را نیز همان مغازه وسایل عقد و عروسی می فروشند و اگر مادر داماد یا عروس هم با سلیقه باشد می تواند نقل و سکه را با کیسه های کوچک از همان مغازه ها تهیه کرده و در ظرفی قرار بدهد جهت میهمانهای بله برون که در منزل عروس هستند تعداد میهمانان بله برون محدود هستند و مجلس زنانه از مجلس مردانه یا بوسیله پرده ای جدا شده یا در دو اتاق باید باشد و مختلط نیست عکس گیفت برای جلسه بله برون یا عقد و عروسی :گیفت یک نقل تزیین شده یا تعدادی نقل و سکه مبارک باد در کیسه های کوچک ریخته ...




آداب و رسوم بختگشایی و ازدواج دختر دم بخت در تهران قدیم !( 2)

فردای آن روز مادر، خاله، عمه و دیگر اقوام نزدیک داماد برای «بله برون» به خانه عروس رفته و راجع به مهریه و روز عقد و مسائلی از این قبیل صحبت می کردند. ... پس از خواستگاری و پسند طرفین و انجام مراسم «بله برون» قرار خرید وسایل عروس، گذاشته می شد. ... آورده بودند به داماد نشان می داد و از وی رسید می گرفت علاوه بر آن دادن انعام به طبق کش ها و نقاره چی ها جزء وظایف داماد محسوب می شد طبق کش ها علاوه بر انعام مزبور اجازه داشتند نقل و پارچه های کف طبق ها را که به منظور تزیین، تدارک دیده شده بود برای خود بردارند.




وسایل بله برون

زندگى پرشى دارد ... صفحه اصلی| عناوین مطالب| تماس با من | قالب وبلاگ| پروفایل · وسایل بله برون. تاريخ : جمعه نوزدهم مهر ۱۳۹۲ | 22:4 | نویسنده : رزا | آرشیو نظرات. منو وبلاگ. صفحه اول وب · پروفایل من · عناوین مطالب. آخرین مطالب. بهانه ی زندگیم.




تزیینات بله برون

تزیینات بله برون البته من از تمام وسایل عکس نگرفتم مثلا از تغذیه تزیین اتاق




وسایل بله برون

چندتا عکس از تزیین وسایل بله برون گذاشتم که برای سفارش میتونید در قسمت نظرات پیام




چیدمان میز عروسی - نامزدی و بله برون

نامزدی و بله برون ماموریت این گروه طراحی، خرید و تزیین متفکرانه نو کردن وسایل




برچسب :