جاده دزپارت؛پلكان ورود به تاريخ
گفته مي شود، اين جاده در زمان امام رضا(ع) به عنوان جاده علويان مشهور بوده و برخي از ياران امام هشتم (ع) كه از حجاز و بصره قصد رفتن به توس از طريق داشتند، از ترس گرفتار نشدن در چنگال ماموران حكومت عباسي اين جاده پلكاني پنهان شده در زاگرس را براي رفت و آمد انتخاب مي كردند و امامزادگان خفته در كوه هاي زاگرس بيانگر اين تاريخ است.
جاده تاريخي دزپارت به صورت سنگ فرش با ديواره هاي صخره اي حفاظتي است و در دوره هاي مختلف تاريخي با نام هاي نردباني، پلكاني، دزپارت ، سلطاني، اتابكي، لينچ و بختياري از آن نام برده شده و ابن بطوطه آن را پنهان ترين جاده كوههاي پارس مي داند.
اين جاده 250كيلومتري، راهي ميانبر براي اتصال فلات مركزي ايران ( اصفهان) و خوزستان با پايتخت باستاني ايران يعني پارس (فارس)، بوده و در دوراني نيز به عنوان جاده استراتژيك و نظامي براي كمك رساني از فلات ايران به خوزستان مورد استفاده قرار گرفته است.
کاروانسرای قلعه مدرسه درامتداد جاده دزپارت
در دوره اي از تاريخ، اين جاده به عنوان جاده بازرگاني يا جاده ابريشم كوچك ايران شناخته مي شد و در دوره قاجار شركت لينچ انگلستان از آن براي عبور و مرور و انتقال كالا از جنوب به مركز ايران استفاده مي كرد و در بسياري از دوران تاريخي از دزپارت به عنوان ايل راه و براي كوچ ايل و قبايل مختلف ايران زمين از جمله قوم بختياري و لر استفاده شده است.
بخشي از جاده دزپارت در گردنه رخ در محور شهركرد به اصفهان، تنگه دركش و ركش،كتولا و بلوط بلند مشهود بوده و بلندترين نقطه اين جاده در ارتفاعات زردكوه بختياري و پست ترين نقطه آن در پايان گردنه رخ است.
بر روي اين جاده باستاني پل هاي تاريخي شالو، دوپلان،خراجي، بهشت آبادو كتولا وجود داشته كه از اين تعداد پل شالو با احداث سد كارون سه به زير آب درياچه اين سد رفت.
گمانه زني ها قدمت اين جاده در بخشي هايي مانند بخش جنوبي آن را هزاران سال نشان مي دهد ومحوطه باستاني چشمه رباط در مسير اين جاده باستاني قرار داشته كه اين محوطه از چند تپه كوچك و بقاياي ساختماني يك مجموعه كاروانسرايي و همچنين آثاري از دوره پيش از تاريخ تشكيل شده است.
در منابع و متون دوره اسلامي از صدر اسلام تا قرون ميانه از اين محل به عنوان رباط و يكي از آخرين منازل جاده باستاني خوزستان به اصفهان موسوم به جاده دزپارت ياد شده و در اين محوطه مي توان تاريخ كاروانسراي قرون ميانه اسلامي و منازل جاده باستاني دزپارت دوران پيش از اسلام در ارتباط دشت خوزستان به فلات مركزي و ناحيه اصفهان را در ذهن تداعي كرد.
به گزارش ايرنا، اين جاده تاريخي و باستاني با ويژگي پلكاني و نردباني خود براي بازديد مسافران و گردشگران نوروزي بسيار جذاب خواهد بود.
مطالب مشابه :
گزارش برنامه صعودبه قله گنو!
باشگاه کوهنوردی توس دماوند - گزارش برنامه صعودبه قله گنو! - چون طبیعت پاک و بی آلایش و چون
كلات نادر
اين فلات همچنين است و همان دژی پنداشته می شود که در شاهنامه فردوسی به مناسبت نبرد توس و
واژه های ایرانی در زبان انگلیسی
چه ارگ شهرغالبا توس اصل این کلمه هرچه باشد ازمشرق زمین گرفته شده است Jranian به فلات
شناخت ناحیه کوهستانی ایران
2- رشته کوههای غرب و جنوب فلات جوامع خالص شيرخشت ، دغدغك ، سماق ، توس و احتمالا گونه هاي
ای وطن ای مادر تاریخ ساز ...
درودی به زیبایی نام اهورامزدا به بزرگی فلات آریایی به زرینی برگهای اوستا به بزرگی تاریخ پارس
وضعيت تاريخي شهرستان گناباد
« يكي از راههاي ورود به قلب فلات ايران تنگه زيبد بوده كه از سي ميان پيران ويسه و توس
تاجیکان، آریاییها و فلات ایران
کشورهای پارسی زبان آریایی ها Тоҷикистон - تاجیکان، آریاییها و فلات ایران سرای دانای توس
جاده دزپارت؛پلكان ورود به تاريخ
كه از حجاز و بصره قصد رفتن به توس از طريق داشتند، از دشت خوزستان به فلات مركزي و
نگاهی به ارقام گندم نان ایرانی(بخش اول)
در میان این ارقام، رقم فلات به سبب عملکرد بالا ، دز، پیشتاز، هامون، شیراز، شهریار، توس
7- نخستین زیستگاه بشری ایران زمین
بدین ترتیب دشت باستانی توس و حوضه آبریز کشف رود کهن ترین و نخستین زیستگاه بشری در کل فلات
برچسب :
فلات توس