جاذبه های طبیعی سردشت

ناحیه سردشت به دلیل وجود جاذبه های طبیعی – محیطی با داشتن پوشش جنگلی وسیع و منابع آب فراوان دارای جاذبه های بسیار زیادی است و  در آن  ترکیبی از دره ها، کوهها، د شت ها، چشمه ها، چمن زارها، بیشه ها ،مراتع، چشم اندازهای طبیعی بکر، آثار تاریخی و همچنین آداب و رسوم و دیگر ویژگی های ناحیه، در استان و حتی در کشور یک محدوده جغرافیایی استثنایی به شمار می رود. عامل اصلی جذب توریست نیز همین چشم اندازهای زیبا می باشد. در کل می توان گفت شهرستان سردشت یکی از نادرترین شهرهای ایران از لحاظ تاریخی و جذب توریسم به شمار می رود .

جاذبه های طبیعی – محیطی :

   آبشار شلمش در فاصله 5 کیلومتری شهر،آبشار رزگه، آبشار نیوه ژ، دشت وزنه، دشت مردواو( مرداب )، دشت باژار،کانی گراوان،رودخانه زاب،دره خدر آباد،بیوران،گردنه زمزیران و وجود 800 هکتار جنگل در سطح ناحیه

1-آبشار شلماش

    دره ای درجنوب شهر سردشت با آبشارهای متوالی و پوشش جنگلی می باشد دارای چشم انداز بسیار زیبای است و  از مهمترین آبشارهای حوزه زاب در مسیر رودخانه شلماش قرار دارد . و در جهت شمال غربی ( رودخانه پمو ) به زاب می ریزد . این رودخانه دقیقا بر روی گسل فرعی روستای آلمان و جنوب شرقی در پایین دست ( ویسک ) و روستای شلماش جاری است و بستر آن در محل ییلاقی فیلیت هرموژنز ( یکنواخت ) و مرمر قرار دارد که در طی مسیر گاه بر روی مرمر و گاه بر روی فیلیت جریان می یابد. در پاین دست جاده سردشت – شلماش نرسیده به روستای نامبرده 3 آبشار به فاصله ی هرکدام 200 متری نمایان هستند که آبشار جنوبی تر به علت ارتفاع زیاد و شکست شیب در مرکز آن 2 آبشار تلقی می گردد و آبشار شمالی تر که دراطراف آن پوشش جنگلی متراکم وجود دارد که از چشم اندازهای طبیعی زیبای منطقه محسوب می شود. مهمترین جاذبه ی توریستی شهرستان سردشت محسوب  می گردد و همه ساله هزاران نفر از اقصی نقاط کشور ازآن بازدید می کنند.

2-چشمه گراوان

 

     کانی گراوان  چشمه ای معدنی واقع در روستایی کانی گویز نزدیکی شهر ربط  آب این چشمه دارای املاح بوده و املاح آن پس از خروج  در محل ته نشن  شده  به  صورت  تپه نارنجی  رنگ بزرگ زیبای درآمده است.

  این چشمه از چشمه های آب معدنی می باشد که املاح موجود در آن حداقل یک گرم در لیتر می باشد. این چشمه در کل معدنی و گاز دار است که در نزدیکی روستای کانی گویز در جنوب شرقی حوضه زاب واقع است که آب جوشان از آن بیرون می آید . آب این چشمه در درمان ناراحتی های پوستی مورد استفاده قرارگرفته است . آب این چشمه پس از جاری شدن بر سطح زمین از خود موادی بر جای می گذارد که روز به روز بر حجم توده مخروطی شکل آن افزوده گردیده و یکی از نادرترین و زیباترین جلوه های طبیعت را در منطقه و حتی کشور به وجود آورده است .  آب آن از نظر سنتی جهت معالجه امراض جلدی شهرت داشته و خواص درمانی و بیو فیزیولوژیکی دارد .

3-رودخانه زاب : با طول 400 تا 440 کیلومتر که در مسیر خود دره ها و چشم اندازهای زیبایی را به وجود آورده است.

1- تفرجگاه بیوران :تفریح گاه بیوران درشمال غربی شهر سردشت باپوشش جنگلی وسیع وچشمه های فراوان آب.

3 - دشت وزنه : دشتی  واقع  در شمال  غربی  شهرستان  در ارتفاع 1700 متری  سطح  دریا  با چمن زارهای  وسیع  که  رود خانه ای از وسط آن می گذرد و در فصل بهار علاقمندان  بسیاری را به خود جلب می کند.

4- دره ی گرژال : دره گرژال در مسیر رودخانه ی زاب  در امتداد جاده ی سردشت به پیرانشهر می باشد که جلوه های زیبای  طبیعت را به نمایش می گذارد.

5- روستای نستان: واقع  در شمال غربی شهرربط  با مناظر دل انگیز .

6- منطقه ی آلان:  منطقه ای درجنوب غربی شهر سردشت که چندین روستا را در برمی گیرد دارای  پوشش جنگلی و گیاهی و باغ های فراوان میوه بوده و چشم انداز زیبای دارد .

7- غار آهکی  روستای درمان آباد : واقع  در  جنوب غربی  شهر سردشت، این غار بزرگ  بوده ولی هنوز به صورت رسمی شناسایی و مسیر یابی نشده است و فقط اهالی این روستا و تعدادی از کوه  نوردان منطقه به  درون آن راه یافته اند. لازم  به ذکر است غارهای آهکی بسیاری در منطقه وجود دارند که متاسفانه تاکنون به  صورت جدی در مورد شناسا یی آنها و فراهم نمودن امکانات به منظور جذب توریست کاری صورت نگرفته است.

آثارو جاذبه های  تاریخی:

   منطقه ی (سردشت) در دورهای مانایی، مادی، هخامنشی، سلوکی، اشکانی و ساسانی منطقه ا ی آباد بوده است ومخصوصا منطقه ی ربط با داشتن موقعیت سوق الجیشی و کاروان- سرای (رباط) اهمیت خاصی برای مردم منطقه و سلسله های مذکور داشته است. متاسفانه علیرغم اینکه سردشت یک منطقه ی باستانی با چنان سابقه ی تاریخی می باشدهنوزعملیات باستان شناسی در آن به صورت جدی انجام نگرفته است. با این وجود آثار تاریخی ازدوره های قبل و بعد از اسلام  در منطقه  مشاهده می شوند.ازجمله :

1-  تپه شماره 2 ربط : این تپه که باستان شناسان از سال 1384 ه.ش با ایجاد چند ترانشه، مطالعات لایه های تاریخی آن را شروع کرده اند|، از دوران ماقبل تاریخ تا دوره اشکانی آثار تاریخی را در خود دارد. باستان شناسان با تأکید بر هزاره أول تاریخی در پی کشف و إکتشاف شهر تاریخی موساسیر بوده و ظاهراً آن شهر را در این محدوده فرض گرفته اند.

2-قلعه ربط(قه لای ره به ت):  آثارقلعه ی درشهرربط به نام قه لای ربط  به معنی (قلعه ی ربط) مربوط به دوره ی قبل ازمیلاد.

3- قلعه مالیموس (قه لای مالیموس): آثار قلعه و باروی محکمی مربوط  به  حملات یونانیان  در  دوره ی هخامنیشی به نام  (قلای مالیموس) یعنی (قلعه ی مالیموس) از سرداران  یونانی در بالای کوهی مشرف به روستای (کانی زرد) واقع در شمال غربی شهرسردشت مرز بین ایران و عراق که هنوز آثار قلعه و برخی دیوارهای آن  پا برجاست.

4-وارشی قازی آوی: آثار قلعه ی مربوط به دوره ی اشکانیان به  نام  «وارشی قازی آوی » واقع در شهرسردشت.

5- پل قلعه تاسیان (پردی قه لاتاسیان): آثار پل و قلعه ای مربوط به دوره ی سامانیان به نام ایزدی قه لاتاسیان واقع در روستایی به همین نام در شمال شهر سردشت درمسیررودخانه ی زاب. اين پل در مسير جاده پيرانشهر به سردشت و در مسير فرعي روستاي «نبي آوا» به سپيدار قرار رگفته است .

   اين پل در شهرستان سردشت بر سر راه قديمي اميرآباد به مهاباد در قسمت شمالي رودخانه زاب كوچك ساخته شده است. احتمالاً نام اين پل از نام قلعه اي بنام قلعه « تاسيان » كه مربوط به دوره ساساني مي باشد و بقاياي آن هنوز هم در قسمت شمالي اين پل و به فاصله كمي از آن قرار گرفته مشتق شده است . تاريخ ساخت بنا ( پل ) احتمالاً مربوط به دوران قبل از اسلام مي باشد . طول پل 55 متر و عرض آن در قسمت پايين 10 متر و در قسمت فوقاني 5/4 متر و ارتفاع آن 10 متر است. صخره اي بودن بستر رودخانه و وجود صخره هاي طبيعي مانع از انجام عمليات پي سازي در اين پل شده است و پايه ها را بدون پي سازي مستقيم روي صخره ها سوار كرده اند.  طول پل تقريباً شمالي ـ جنوبي است و داراي 5 پايه است كه به استثناي يكي از پايه ها ( ستون ها)  كه از لاشه سنگ و ملات ساروج است بقيه ستونها را سنگ هاي طبيعي رودخانه تشكيل مي دهند. سطح گذر پل كه جديداً ساخته شده است از آهن و چوب مي باشد ( تعويض عناصر سازه اي ) و همچنين تعويض مصالح و ملات بكار رفته در ساختمان پل با سيمان از جمله تغييرات ايجاد شده در اين پل مي باشد .

6-حمام قدیمی( حه مامی کون): به معنای حمام قدیمی درمرکزشهرسردشت مربوط به دوره ی قاجاریه  که دارای بافتی قدیمی و دیرینه می باشد.این حمام یکی از کارهای عزیزخان می باشد.

7- کاروان سرای کورتک : این کاروان سرا بر سر راه قدیمی مهاباد سردشت واقع بوده که از کارهای عزیزخان مکری می باشد.

منابع:

1- سردشت در آیینه اسناد تاریخی، فریدون حکیم زاده، ناشر مؤلف،چاپ اول 1383

۲- جغرافیای طبیعی کردستان مکریان با تأکید بر حوضۀ زاب،(شهرستانهای سردشت، بانه، پیرانشهر، مهاباد، بوکان ، سقز، نقدهو اشنویه)،دکتر سعید خضری،تهران،انتشارات ناقوس،چ اول 1379

 

 

     


مطالب مشابه :


انگورسیاه سردشت وبرگزاری جشن ملی انگور

زانــــکــوی آزاد ســــردشــت - انگورسیاه سردشت وبرگزاری جشن ملی انگور - چاپ و




بررسی آثارباستانی وغارخشکی کنه پیسته (روستای دارمکون)

زانــــکــوی آزاد ســــردشــت محمد دمیافراغ التحصیل مقطع کارشناسی دانشگاه




جاذبه های طبیعی سردشت

زانــــکــوی آزاد ســــردشــت سردشت, دانشگاه ازاد [ دوشنبه ۴ اردیبهشت۱۳۹۱ ] [ ]




بررسی و تحلیل محتوای فصل ششم علوم پایه پنجم ابتدایی

زانــــکــوی آزاد ســــردشــت - بررسی و تحلیل محتوای فصل ششم علوم پایه پنجم ابتدایی - چاپ و




کار عملی تربیت بدنی :

زانــــکــوی آزاد ســــردشــت - کار عملی تربیت بدنی : ">مرکزآزمون دانشگاه آزاد




فوائد(انار)سردشت

زانــــکــوی آزاد ســــردشــت آ.غ:دانشگاه آزاد اسلامی سردشت بیوگرافی




برچسب :