پژوهشگاه رویان

پژوهشگاه رویان در سال‏های ۱۳۷۷ و ۱۳۸۷ به ترتیب مجوز مراکز تحقیقات علوم سلولی و مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل را از شورای گسترش دانشگاه‏های علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت کرد و آبان ماه ۱۳۸۸ شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با ارتقای آن از پژوهشکده به پژوهشگاه رویان موافقت کرد.

 

 86629326737089220554.jpg

 

 

فعالیت های پژوهشگاه

این پژوهشگاه فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی و نیز درمانی خود را در قالب سه پژوهشکده و دو مرکز خدمات تخصصی (مرکز درمان ناباروری و مرکز سلول درمانی) با راهبرد از علم تا کاربرد انجام می‌دهد.

 

۱. پژوهشکده زیست شناسی و فناوری سلول¬های بنیادی رویان: این پژوهشکده در زمینه طب پیوند با شناخت مبانی پایه زیست شناسی سلول¬های بنیادی، توسعه تحقیقات ترجمانی سلول¬های بنیادی روی حیوانات آزمایشگاهی- با همکاری تیم دامپزشکی- و انجام کارآزمایی¬های بالینی فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی سلول های بنیادی و زیست شناسی تکوینی، فناوری نانو و زیست مواد، زیست پزشکی ترمیمی و سلول درمانی، زیست شناسی سامانه های مولکولی است.

 

۲. پژوهشکده زیست شناسی و طب تولید مثل رویان: این پژوهشکده در زمینه افزایش میزان باروری، سلامت جنین و بهبود سلامت جامعه از طریق تحقیق و درمان ناباروری در حوزه¬های مختلف تولید مثل فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی ژنتیک تولید مثل، جنین شناسی، اپیدمیولوژی و سلامت باروری، اندوکرینولوژی و ناباروری زنان، آندرولوژی، تصویربرداری تولید مثل است.

 

۳. پژوهشکده زیست فناوری جانوری: این پژوهشکده بر تولید دام و محصولات وابسته مرتبط با زیست فناوری در شهر اصفهان فعالیت دارد. پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی مهندسی ژنتیک، زیست شناسی سلول جنسی و گروه زیست فناوری جانوری است.

 

نیروی انسانی مرتبط مشغول به کار

 

در حال حاضر تعداد ۳۱ محقق با مدرک PhD، تعداد ۳۰ محقق با مدرک MD و ۱۲۰ نفر با مدرک MSc مشغول به کار هستند

 

نتایج انتشارات پژوهشی

 

•    چاپ    ۱۴ کتاب فارسی و انگلیسی به صورت تالیف و ترجمه

•    چاپ    ۶ فصل کتاب در کتب بین المللی

•    چاپ    ۶۰۰ مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی و خارجی

 

نتایج پرورش نیروی انسانی

 

•    فارغ التحصیلی  ۶۷ دانشجوی PhD که پایان نامه خود را در رویان گذرانده‌اند.

•     فارغ التحصیلی ۱۳۵ دانشجوی کارشناسی ارشد که پایان نامه خود را در رویان گذرانده‌اند.

•    ۲۶ مورد ثبت اختراع

•    اعطای ۷ جایزه از سوی جشنواره رازی و نظایر آن به پژوهشگاه

•    اعطای ۱۴ جایزه در جشنواره رازی و کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و ۱۴ جایزه در سطح بین المللی به محققان پژوهشگاه

 

افتخارات رویان

 

پژوهشگاه رویان در زمینه خدمات درمان ناباروری، سلول‌های بنیادی و زیست‌فناوری نیز تا کنون موفقیت‌های زیادی را به نام خود ثبت کرده است. از جمله:

 

تولّد اولین کودک حاصل از روش باروری آزمایشگاهی IVF در تهران (۱۳۷۱)

تولد اولین کودک حاصل از روش میکرواینجکشن ICSI در کشور (۱۳۷۳)

تولد اولین کودک حاصل از روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانه‌گزینی جنین (PGD ) در ایران (۱۳۸۳)

استفاده از سلول‌های بنیادی برای ترمیم ضایعات قلبی ناشی از سکته برای نخستین بار در کشور (۱۳۸۳)

استفاده از سلول‌های بنیادی برای ترمیم ضایعات قرنیه چشم برای نخستین بار در کشور (۱۳۸۴)

تاسیس نخستین بانک خصوصی خون بند ناف نوزادان (۱۳۸۴)

تولد نخستین حیوان شبیه سازی شده خاورمیانه (رویانا) (۱۳۸۵)

تولد دو گوساله و سه بزغاله شبیه سازی شده (۱۳۸۸)

تولید سلول‌های بنیادی پرتوان القایی انسانی (iPS) (۱۳۸۷)

استفاده از سلول‌درمانی برای بهبود و درمان بیماران ویتیلیگو برای نخستین بار در کشور (۱۳۸۷)

تاسیس نخستین بانک عمومی خون بند ناف (۱۳۸۷)

تولد اولین بزغاله تراریخته حاوی ژن تولید کننده فاکتور ۹ انعقادی خون انسان (۱۳۸۸)

تولد اولین بزغاله تراریخته حاوی ژن Tissue Plasminogen Activator(tPA ) انسانی (۱۳۸۹)

 

 

جانوران همانندسازی‌شده در پژوهشکده رویان

 

رویانا دومین گوسفند همانندسازی‌شده در ایران

حنا اولین بز همانندسازی‌شده در ایران

بنیانا اولین گوساله همانندسازی‌شده در ایران

تامینا دومین گوساله همانندسازی‌شده در ایران

بووانا اولین گوساله حاصل از انتقال جنین‌های لقاح آزمایشگاهی در ایران

 

04605366782618944355.jpg


 56098983404782835945.jpg

 

بخش های درمانی

 

الف) کلینیک تخصصی زنان:

کلینیک تخصصی زنان با بهره گیری از پیشرفته ترین امکانات و دستگاه های تشخیصی و درمانی و با همکاری متخصصان و اعضای هیئت علمی آمادگی کامل جهت ارائه خدمات دارد. اولتراسونوگرافی واژینال و ابدومینال، سونوگرافی داپلر سه بعدی و چهاربعدی،‌ لاپاراسکوپی،‌ هیستروسکوپی، هیستروسونوگرافی و شروع سیکل های درمانی IUI, IVF, ICSI از جمله اقداماتی است که در این کلینیک انجام می شود. ویزیت خانم توسط متخصص زنان و زایمان اولین قدم درمانی زوج نابارور است. در این ویزیت پزشک بعد از گرفتن شرح حال، تاریخچه بیماری و معاینه، آزمایش های لازم  هورمونی  نظیر: LH ،FSH ، پروژسترون، استرادیول،  پرولاکتین و آزمایش های عملکرد تیروئید و در صورت ضرورت لاپاراسکوپی،  هیستروسکوپی و عکس رنگی از رحم را درخواست مــی کند و پس از مشاهده نتایج، روش درمانی مناسب را پیشنهاد می کند.

 

ب) کلینیک تخصصی مردان (آندرولوژی):

معمولا در بعدازظهر همان روزی که خانم ویزیت می شود ویزیت آقا نیز قابل انجام است. در این ویزیت بعد از گرفتن شرح حال و تاریخچه بیماری و انجام معاینه، آزمایش های هورمونی و همچنین اسپرموگرام درخواست می شود. در صورتی که بیمار دچار آزواسپرمی باشد ممکن است کاندید عمل  TESE یا PESA جهت استخراج اسپرم از بیضه یا اپیدیدیم باشد. به هرحال پزشک پس از مشاهده نتیجه آزمایش ها، روش درمانی مناسب جهت زوجین را پیشنهاد می کند.

 

ج) کلینیک مشاوره ناباروری:

به منظور پاسخ به سوالات بیماران در شروع و در حین درمان و همچنین ارتقاء کمی و کیفی ارائه خدمات،‌ کلینیک مشاوره ناباروری نیز فعال است. در این کلینیک کلیه سوالات بیماران توسط متخصص زنان و زایمان، روانپزشک،  پزشک عمومی و کارشناسان مجرب مامایی پاسخ داده می شود.

 

د) کلینیک تخصصی مشاوره ژنتیک:

نظر به اینکه امروزه بیماری های ژنتیکی به عنوان بخشی از علل عدم موفقیت درمان ناباروری‌، ایجاد سقط مکرر و ناباروری مطرح هستند، در کلینیک ژنتیک با استفاده از جدیدترین تکنولوژی های تشخیصی، بیمارانی که نیاز به بررسی ژنتیکی دارند مورد ارزیابی قرار می گیرند.

یکی از تازه ترین اقدامات، تشخیص اختلالات ژنتیکی قبل از لانه گزینی جنینی (PGD) است که خوشبختانه در این کلینیک به راحتی قابل انجام است.

 

ه) آزمایشگاه جنین شناسی:

این مرکز دارای پیشرفته ترین تجهیزات انجام لقاح آزمایشگاهی است. در این آزمایشگاه با همکاری متخصصان جنین شناسی و کارشناسان با تجربه علوم آزمایشگاهی علاوه بر انجام عمل IVF و میکرواینجکشن امکان انجماد اسپرم و جنین نیز وجود دارد. سیستم انجماد این آزمایشگاه این امکان را به زوج های نابارور می دهد تا در صورت درخواست بتوانند اسپرم و یا جنین خود را به منظور استفاده های بعدی در آینده ذخیره و نگهداری کنند. انجام عمل لیزر هچینگ جدیدترین روشی است که به منظور افزایش شانس لانه گزینی جنین در رحم در دنیا مرسوم است و در این آزمایشگاه نیز انجام می شود.

 

و) مرکز تصویربرداری تخصصی ناباروری:

در این قسمت با استفاده از پیشرفته ترین روش های تصویربرداری نظیر سونوگرافی ساده، رادیوگرافی های ساده و رنگی، هیستروسونوگرافی و داپلر رنگی، علل ناباروری تشخیص داده می شود تا براساس آن روش درمانی مناسب انتخاب گردد. در رابطه با ناباروری مردان از روش سونوگرافی ترانس رکتال (TRUS) نیز استفاده می شود.

در ضمن پیگیری رشد و سلامت جنین های حامله از حاملگی های ایجاد شده نیز تا زمان تولد انجام می شود.

 

ز) آزمایشگاه روتین:

ارزیابی وضعیت هورمونی زوجین و آزمایش اسپرم، از مهمترین اقدامات تشخیصی است که در آزمایشگاه روتین انجام می شود. همچنین در این آزمایشگاه عوامل عفونی مؤثر در ناباروری نیز مورد بررسی قرار می گیرند.

 

ح)‌اطاق های عمل:

اطاق های عمل پژوهشکده رویان  مجهز به تجهیزات و امکانات لازم و کادری مجرب برای انجام لاپاراسکوپی، هیستروسکوپی،  شیرودکا، واریکوسلکتومی، وازووازوستومی، کورتاژ تشخیصی و سایر جراحی های تخصصی و فوق تخصصی در ارتباط با برداشتن موانع بارداری است.

 

ط) واحد مددکاری و روان شناسی:

ناباروری یک بیماری مزمن و درمان آن عمدتا طولانی و با رنج فراوان توام است. زوجین به علت مراجعات مکرر و عمل‌های متعدد دچار خستگی و گاه مشکلات خانوادگی می شوند. در فرهنگ ما تولد فرزند یکی از پایه های اصلی ساختار خانواده را تشکیل می دهد.

اغلب پدرها و مادرها در انتظار تولد نوزاد پس از ازدواج زوج های جوان هستند.

به این دلایل زوجین در رابطه با درمان ناباروری دچار مشکلات خانوادگی، زناشویی و یا ارتباطی با یکدیگر می‌شوند.  که به دنبال آن میتواند حالاتی مثل اضطراب، استرس بیش از حد و یا افسردگی را به دنبال داشته باشد. و از آنجایی‌که این موارد اثرات سوئی بر روند درمان ناباروری دارد پژوهشگاه رویان واحدی به نام واحد روانپزشکی را برای این مشکلات اختصاص داده است.

 

این کلینیک به بررسی موارد زیر می پردازد:

•    تشخیص و درمان اضطراب و یا افسردگی احتمالی در زوجین

•    بررسی اختلافات و حل مشکلات خانواده

•    مشاوره برای کمک به تصمیم¬گیری نوع درمان ((Decision making  

به طور مثال تصمیم برای دریافت جنین اهدایی و یا پذیرش فرزند

•    مشکلات زناشویی

 

به علت مراجعه زیاد در این خصوص، کلینیک اختصاصی مسائل زناشویی روزهای چهارشنبه در پژوهشگاه رویان دایر است.

این مسائل می تواند شامل این موارد باشد:

•    اختلالات جنسی در مردان

•    اختلالات جنسی در زنان

•    ترس از نزدیکی (واژینیسموس)

•    اختلالات ارگاسم

 

ناباروری را این طور تعریف کرده اند: ناتوانی یک زوج در باردار شدن پس از یک سال رابطه جنسی بدون جلوگیری از بارداری.

ناباروری در ده تا پانزده درصد از زوج ها دیده می شود. علل ناباروری می تواند مربوط به زن یا مرد یا هر دو باشد. حدود ۴۰% از مشکلات ناباروری مربوط به مردان، ۴۰% مربوط به زنان و حدود۱۰% مربوط به هر دو است. در حدود ۱۰% از زوج ها نیز عامل ناباروری مشخص نیست. به عبارت دیگر در این زوج ها هر دو نفر با توجه به انجام آزمایش های موجود مشکلی ندارند ولی به علل نامشخصی بچه دار نمی شوند.

طی دو دهه اخیر گام های بلندی در رابطه با تشخیص و درمان ناباروری برداشته شده است و حدود ۶۵ درصد از زوج های نابارور با استفاده از روش های موجود صاحب فرزند شده اند.

 

علل ناباروری در زنان

 

۱) اختلال در تخمک گذاری

اختلال در تخمک گذاری، علت عمده ناباروری در زنان است. به طوری که ۳۹% علل ناباروری زنان مربوط به این مسئله است . بدون عمل تخمک گذاری لقاح انجام نمی شود و بنابراین زن باردار نمی شود . بعضی از زن ها ممکن است تخمک گذاری نکنند و یا به طور نامنظم و کم تخمک گذاری کنند و بنابراین ممکن است یا عادت ماهیانه نداشته باشند و یا عادت ماهیانه آنها کم و نامنظم باشد و حتی بعضی خانم ها با آنکه دارای عادت ماهیانه منظم هستند، دارای اختلال در تخمک گذاری هستند.

 

۲) اختلال در لوله های رحمی

در بعضی زنان، لوله های رحمی به طور کامل و یا ناقص بسته است. در نتیجه اسپرم به تخمک نمی رسد. بسته بودن لوله های رحمی می تواند به دلیل عفونت، آندومتریوز و یا چسبندگی هایی پس ازعمل جراحی باشد. همچنین ممکن است این لوله ها پس از یک حاملگی خارج رحمی بسته شوند. در کشورهای در حال توسعه نسبت به کشورهای توسه یافته به علت شیوع بیماری های عفونی دستگاه تولیدمثلی، میزان اختلال در لوله های رحمی بیشتر است. به طور کلی ۳۰% علل ناباروری زن ها مربوط به اختلال در لوله های رحمی است .

 

۳) آندومتریوز

آندومتریوز، حالتی است که در آن سنگفرش رحم (آندومتر)‌ رشد می کند و از رحم هم فراتر می رود و لوله های رحمی را نیز می پوشاند و حتی آنها را می بندد و در عمل تخمک گذاری اختلال به وجودمی آورد. آندومتریوز علت ۱۳% موارد ناباروری است  و حدود ۷۰% زنان دارای آندومتریوز، نابارور هستند.

 

۴)‌اختلال درگردن رحم یا رحم

ناهنجاری های گردن رحم می تواند سبب ناباروری شود که از آن جمله می توان به مشکلات مربوط به ساختمان بدن، عفونت های گردن و رحم و یا کیفیت نامناسب ترشحات رحم اشاره کرد. از طرفی تومورهای بدخیم رحم و یا بعضی جای زخم های موجود در دیواره رحم مسبب ناباروری است.

 

۵)‌ مشکلات دستگاه ایمنی بدن

مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن و عوامل ایمونولوژیک نقش مهمی در ایجاد ناباروری دارند. تشخیص و درمان اینگونه بیماران مشکل است. در بعضی خانم ها،‌ علیه اسپرم مرد ماده ای بنام آنتی بادی ترشح می شود که اسپرم ها را از بین می برد و یا آنها را غیرفعال می کند و یا حتی سبب سقط خود به خود در بعضی از آبستنی ها می شود.

 

علل ناباروری  در مردان

۱)اختلالات مربوط به اسپرم

به طور طبیعی، در بیضه مرد اسپرم تولید می شود و به هنگام انزال از وی خارج می شود. اگر در موارد زیر اختلالی باشد، شانس لقاح کم شده و مرد نابارور محسوب می شود.

 

‌تعداد کم اسپرم

عدم بلوغ اسپرم

شکل غیرطبیعی اسپرم

عدم توانایی حرکت مناسب اسپرم

عواملی که بر تعداد،  شکل،‌ بلوغ و حرکت اسپرم تأثیر منفی دارند عبارتند از:

 

بیماری های عفونی: بیماری های عفونی با شرایط التهابی نظیر بیماری اوریون سبب عفونت مجاری تناسلی یا التهاب و از بین رفتن بیضه ها در مرد می شوند. حدود ۲۵% مردانی که بعد از بلوغ دچار اوریون می شوند نابارور می شوند.

‌اختلالات هورمونی

اختلالات هورمونی سبب حدود ۵-۲% مشکلات ناباروری در مردان می شود. تولید نامناسب هورمون های FSH وLH بر تولید هورمون مردانگی یا تستوسترون و تولید اسپرم تأثیر دارند.

مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن

در بدن بعضی مردان علیه اسپرم خودشان ماده ای به نام آنتی بادی تولید می شود که سبب کاهش حرکت اسپرم یا به هم چسبیدن آنها می شود.

 

۲)‌ ناهنجاری های مربوط به ساختمان بدن

بعضی عوامل نظیر بسته بودن لوله های خروج اسپرم (دفران، اپیدیدیم)‌ سبب ناباروری در مردان می شود . بسته شدن لوله های خروج اسپرم می تواند به علل مادرزادی، نقص ژنتیکی، عفونت ها یا التهاب های دستگاه ادراری – تناسلی باشد. البته جای جراحی های قبلی نیز می تواند این لوله ها را ببندند.

از جمله عوامل دیگر ناباروری در مردان واریکوسل است. در این حالت رگهای درون کیسه بیضه متسع می شود و کیفیت اسپرم کاهش می یابد.

۳)‌ عوامل دیگر

عوامل دیگری نظیر ناتوانی جنسی و یا انزال زودرس نیز می تواند عامل ناباروری  در مردان باشد.

 

‌علل ناباروری ژنتیکی

علل ناباروری اعم از مشکلات هورمونی و چاقی تا غیر طبیعی بودن سلول های جنسی (تخمک و اسپرم) همگی می تواند به نوعی تحت تاثیر عوامل ژنتیکی باشد. برای مثال استعداد چاقی، ابتلا به عفونت و حتی لزوم انجام یک جراحی که به ناباروری می انجامد همگی هر چند کوچک می توانند به عوامل ژنتیکی مربوط باشند. امروزه مطالعات بر روی ژنهای خاص در انسان و مدل های آزمایشگاهی تا حدودی تاثیر عوامل ژنتیکی بر ناباروری را آشکار ساخته اند.

بعضی از عوامل ژنتیکی بر ناباروری مردان تاثیر می گذارند، در حالی که بعضی عوامل دیگر بر روی هر دو جنس و یا فقط بر روی زنان تاثیر گذارند. برای مثال جابجایی های کروموزومی می تواند بر روی مردان و زنان تاثیر بگذارد اما سندروم کلاین فلتر که در آن ترکیب کروموزوم های جنسی به صورت XXY در می آید تنها مختص مردان است و سندروم ترنر که در آن بیمار فقط دارای کروموزوم جنسی X است تنها مختص زنان است.     

 

عوامل ناشناخته

گاه ممکن است پس از یک معاینه دقیق پزشکی، زن و شوهر کاملا‌ سالم تشخیص داده  شوند ولی به علل ناشناخته بارور نشوند. اگرچه معمولا بعد از دو سال تعداد زیادی از این زوج ها بچه دار می شوند، اما تعدادی از آنها حتی بعد از گذشت سه سال بدون استفاده از روش های پیشگیری بچه دار نمی شوند، در این صورت باید تحت درمان قرار بگیرند.

 

بانک DNA

تشخیص اختلالات ژنتیکی و تحقیقات پایه ای درباره ژن ها نیازمند ژنوم انسان است. جمع آوری نمونه یکی از اساسی ترین بخش‌های یک تحقیق محسوب می شود. نمونه های ژنتیکی جزء ذخایر گرانبهای هر کشوری محسوب می شود. از آنجا که از سراسر کشور و از قومیت های مختلف به علل ناباروری، سقط مکرر و … به پژوهشگاه رویان مراجعه می کنند و گاه در بین مراجعان مواردی خاص مشاهده می شود، این مرکز از جمله مراکزی است که دارای توانایی بالقوه خوبی در زمینۀ تهیۀ نمونه های بانک DNA  است.

بانک  DNA، نمونه های مرتبط به یک تحقیق را فراهم می‌کند و این امکان را مهیا می سازد که طرح های پژوهشی در زمینۀ ژنتیک، داخل پژوهشگاه و در صورت لزوم در خارج از پژوهشگاه با سرعت بیشتری انجام شود. با حفظ نتایج طرح های تحقیقاتی که با کمک بانک انجام می شود در هر زمان، تحقیق بر روی نمونه هایی صورت خواهد گرفت که قبلا از لحاظ جنبه های دیگر مورد بررسی قرار گرفته اند. لذا هیچ تحقیقی به ارزشمندی انجام آن با نمونه‌های نگهداری شده در بانک نخواهد بود.

در حال حاضر نمونه های زیر در بانک موجود است:

۱-    نمونه هایی از مردان نابارور

۲-    نمونه هایی از زنان نابارور

۳-    نمونه هایی از زوجین

۴-    سایر موارد

جهت استفاده از نمونه های موجود در بانک DNA پژوهشگاه رویان توجه به ضوابط بانک ضروری است.

 

ضوابط بانک DNA پژوهشگاه رویان

 

۱٫    بانک DNA نمونه های مورد نیاز جهت تحقیق را تامین خواهد کرد.

۲٫    محقق ملزم است نتایج به‌دست آمده بر روی هر نمونه را جهت تکمیل کردن اطلاعات هر بیمار به بانک ارائه کند.

۳٫    بانک DNA حق استفاده از نتایج منتشر شده توسط محقق را با ذکر منبع و ماخذ دارد.

۴٫    محقق ملزم است که از نمونه های DNA صرفا برای تحقیق مذکور استفاده کند و حق استفاده از آنها در تحقیق دیگری را ندارد.

۵٫    محقق مجاز نیست از نمونه ها برای اهداف تجاری استفاده کند.

۶٫    محقق ملزم است باقی مانده نمونه های مورد استفاده خود را به بانک DNA باز گرداند.

۷٫    محقق ملزم است در صورت چاپ مقاله و هرگونه انتشارات نهایی و گزارش‌های ارائه شده در کنگره و رسانه ها در بخش مواد و روش‌ها و همچنین تقدیر و تشکر قید کند که از نمونه های بانک DNA گروه پژوهشی ژنتیک ناباروری پژوهشگاه رویان استفاده کرده است و یک کپی از مقالات منتشر شده یا گزارش نهایی را به بانک DNAپژوهشگاه رویان ارسال کند.

۸٫    محقق مجاز نیست نمونه¬ها را در اختیار محققان دیگر بگذارد، مگر اینکه از بانک DNA پژوهشگاه رویان کسب اجازه کرده باشد.

۹٫    در پروژه های داخلی چنانچه بانک DNA تهیه نمونه را بپذیرد، نمونه متعلق به بانک خواهد بود و محقق صرفا برای تحقیق مصوب می‌تواند از آن استفاده کند و باقی مانده نمونه می‌تواند توسط بانک در اختیار سایر محققان قرار گیرد.

۱۰٫    نمونه های اهدایی محققان به بانک می‌تواند با ذکر حقوق معنوی محقق در اختیار سایرین برای تحقیق قرار گیرد.

۱۱٫    محققان خارج از پژوهشگاه رویان می‌توانند به دو گونه از نمونه های بانک DNA استفاده کنند:

•    به صورت پروژۀ مشترک با پژوهشگاه مطرح شود و یک محقق از پژوهشگاه به عنوان همکار اصلی طرح معرفی شود.

•    هزینه هر نمونه پرداخت شودد ولیکن بند ۶ رعایت گردد.

 

 66270138513403587793.jpg

 

 

 

پذیرش بیمار و سیر انجام کار

 

تعیین وقت برای بیماران به صورت حضوری و تلفنی امکان پذیر است. این تعیین وقت شامل وقت ویزیت خانم و وقت ویزیت آقا و انجام آزمایش اسپرموگرام آقا است.

پس از مراجعه بیماران در وقت تعیین شدن، تشکیل پرونده خانم در واحد کامپیوتر انجام می شود و به بخش پذیرش ارجاع می شود و از آنجا به مطب شماره یک راهنمایی می شود. در مطب شماره یک پس از گرفتن تاریخچه کامل از بیمار و مشاهده مدارک و آزمایشهای قبلی، معاینات اولیه نیز توسط یک پزشک عمومی یا ماما انجام می گیرد. سپس بیمار به مطب شماره دو ارجاع می شود. در مطب شماره دو پزشک متخصص زنان و زایمان با بررسی مجدد پرونده و آزمایش ها در صورت نیاز بیمار به اقدامات تشخیص تکمیلی نظیر عکس رنگی رحم، لاپاراسکوپی، سونوگرافی داپلر و… بیمار را ارجاع می کند و در نهایت روش درمان را به بیمار پیشنهاد می کند.

به موازات معاینات خانم،‌ آزمایش اسپرموگرام آقا نیز معمولا همان روز و قبل از ظهر و ویزیت آقا توسط پزشک متخصص نیز بعدازظهر انجام می شود. پس از ویزیت آقا مشخص می شود که به اقدامات تشخیصی تکمیلی مانند تکرار آزمایش اسپرم، نمونه برداری از بیضه و بررسی کروموزومی و یا انجام اقدامات درمانی نظیر عمل واریکوسل قبل از شروع درمان ناباروری نیاز است یا خیر.



مطالب مشابه :


'محصولات دستکاری شده ژنتیکی مجوز ورود به بازار ندارند'

'محصولات دستکاری شده ژنتیکی مجوز ورود از مهندسی ژنتیک در ایران تهیه مطب a & m بلاگ من




معرفی رشته دانشگاهی بینایی سنجی

ژنتیک و چشم : 25: (مطب) بینایی سنجی با كسب مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی.




دستورالعمل ممیزی املاک شهرداری در محدوده سطح شهر (بخش دوم)

سید کریم موسوی - دستورالعمل ممیزی املاک شهرداری در محدوده سطح شهر (بخش دوم) - شهرسازی-ژنتیک




تاریخچه فیزیوتراپی در ایران

در سال 1378هجری شمسی مجوز مطب های فیزیوتراپی به فیزیوتراپیست ها هم داده بیماری های ژنتیک




انجام معاینات کارگری توسط خانم دکتر سعادت جلالی

بهداشت حرفه ای مرکز بهداشت دلیجان - انجام معاینات کارگری توسط خانم دکتر سعادت جلالی




پژوهشگاه رويان

پژوهشگاه رویان در سال‏های ۱۳۷۷ و ۱۳۸۷ به ترتیب مجوز مراکز ژنتیک ، زیست به مطب شماره یک




پژوهشگاه رویان

پژوهشگاه رویان در سال‏های ۱۳۷۷ و ۱۳۸۷ به ترتیب مجوز مراکز ژنتیک، زیست




آیین نامه انتظامی رسیدگی به تخلفات صنفی وحرفه ای شاغلین حرفه های پزشکی و نظام پزشکی

ژنتیک پزشکی و نیز سایر حرفه های وابسته به امور پزشکی که فعالیت آنها نیاز به اخذ مجوز مطب




برچسب :