قلعه فلکالافلاک
فَلَکالافلاک
یا دژٍ شاپورخواست قلعهای تاریخی در مرکز شهر خرمآباد در استان لرستان است. فلکالافلاک با نام قلعه دوازده برجی هم شناخته میشود. قلعه فلکالافلاک بر فراز تپهای مشرف به شهر خرمآباد و در نزدیکی رودخانه خرمآباد قرار گرفته و چشمگیرترین
اثر تاریخی و گردشگری درون شهر خرمآباد است.این بنا مربوط به دورساسانیان است
تاریخ ساخت بنا
قدمت این قلعه به دوره ساسانیان میرساند. ساسانیان شهری با نام شاپورخواست در حدود منطقه کنونی خرمآباد ساختند که بعدها ویران شد و در حدود سده هفتم هجری خرمآباد فعلی به جای آن بنا گردید. گمان میرود که قلعه فلکالافلاک همان دژ شاپورخواست باشد که در دورهساسانی کاربرد حکومتی و نظامی داشتهاست.از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر جدید خرمآباد این قلعه نیز بنام خرمآباد معروف شد و احتمالا نام فلکالافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شدهاست.
کاربری قلعه
این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیکی خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل بویه در آمد همچنین خزانه حکومتی خاندان بدر در قرن چهارم هجری و مقر حکومتی اتابکان لر کوچک و والیان لرستان در دوره صفویه تا قاجار و سرانجام پادگان نظامی و زندان سیاسی در دوران پهلوی اول و دوم از مهمترین کاربردهای قلعه در گذشته محسوب میشود.
کاربری کنونی
این اثر ارزشمند در سال ۱۳۴۹ از ارتش به وزارت فرهنگ و هنر سابق واگذار و به شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. در سال ۱۳۵۴با راه اندازی موزه مردمشناسی و مفرغهای لرستان بنا به موزه تبدیل شد. در سایهای اخیر با مرمت نمای بیرونی و داخل قلعه موزههای باستانشناسی، مردم شناسی، آزمایشگاه مرمت اشیاء، مرکز فروش تولیدات فرهنگی و چایخانه سنتی در این مجموعه فرهنگی تاریخی راه اندازی شدهاست.
فلکالافلاک در سفرنامهها
سرهنری راولینسون که در سالهای ۱۲۴۹ تا ۱۲۵۵ قمری در ایران به سرمی برده و لرستان را به صورت کامل دیدهاست، ضمن عبور از خرمآباد، قلعه فلکالافلاک را چنین وصف کردهاست :
« | صخره بزرگ و منفردی با محیط تقریبی ۹۰۰ متر قرار دارد . این صخره دارای شیب تندی است و در نزدیکی قلعه آن چشمهآبی جریان دارد . این قلعه خرمآباد است که در قسمت پایین دور تا دور آن دیوار دو لایهای کشیده شده و قصری که بر بالای آن ساخته شده از استحکامات نیرومند برخوردار است . این کاخ که بانی آن " محمد علی میرزای دولتشاه" است، ساختمان بسیار زیبایی است که در داخل آن استخر (حوض) بزرگی به طول ۶۰ متر و عرض ۴۰ متر قرار دارد که از چشمه آب میگیرد . کاخ و ساختمانهای مجاور آن همگی در داخل قلعه قرار دارند و ضمناً باغی نیز وجود دارد . خرمآباد که سردر پای قلعه و در سمت شمال غربی آن قرار دارد شهر جدید و کوچکی است که جمعیت آن تقریباً ۱۰۰۰ خانوار میباشد . رودخانه کم عمق و عریضی در جنوب شرقی شهر و قلعه که پایتخت اتابکان لر کوچک بوده در جریان است.[ | » |
در سال ۱۲۵۷ هجری قمری زمانی که بارون دوبد جهانگرد روس از خرمآباد دیدن کرد قلعه را اینگونه توصیف کرد که با شش قبضه توپ از دژ قلعه دفاع میشدهاست، به گفته وی پس از آن که محمد شاه قاجار به سلطنت میرسد بلافاصله دستور میدهد تا بخش اعظم توپهای ولایات مختلف ایران را در پایتخت متمرکز کنند، اما به توپهای قلعه فلکالافلاک که از ایام محمد علی میرزا در این جا نصب شدهاند دست نمیزند ادموندز در ۷سپتامبر ۱۹۱۷ (میلادی) در یادداشتهای سفر خود در مورد قلعه فلکالافلاک نوشتهاست :
« | کاخ و آنچه مربوط به آن است به صورت تأسف آوری رو به زوال است . سر طویله، سربازخانه و توپخانه آن ویران شدهاست . حیاط کاخ که یک استخر مربع شکل در آن قرار دارد به آن خرابی نیست ولی وضع خوبی هم ندارد. یک ردیف اطاق که در شرق حیاط قرار دارند قبلاً دیوانخانه بودهاست یعنی جایی که حکمران مینشست | » |
ویژگیها
احداث بنا بر فراز صخرههای سنگی و اشراف کامل آن بر دره تاریخی خرمآباد و نیز جاری شدن چشمه پر آب گلستان از دامنه شمالی تپه از ویژگیهای اصلی بنا به شمار میآیند. از سوی دیگر نزدیکی بنا با غارهای پیش از تاریخ دره خرمآباد و دیگر آثار دوران تاریخی نظیر سنگ نبشته،مناره آجری، آسیاب گبری، پل شاپوری و گرداب سنگی بیانگر پیوستگی تاریخی قلعه با آثار یاد شده میباشد.
نامشناسی
فلکالافلاک در لغت به معنای «سپهر سپهران» است قلعه فلکالافلاک با نامهای گوناگونی در طول زمان شناخته شدهاست. دژ شاپورخواست، سابر خواست، قلعه خرمآباد، دوازده برجی و کاخ اتابکان از آن جملهاند. قلعه خرمآباد از دوره قاجار به بعد با نام فلکالافلاک ضبط شدهاست. با توجه به اینکه ممکن است دوازده برجی، اشارهای به دوازده برج فلکی باشد، ممکن است نام فلکالافلاک نیز از همین جا ریشه گرفته باشد.
معماری
معماری کنونی بنا، بیانگر الحاقات فراوانی است که در دورانهای گوناگون به دان افزوده شده، بیشترین این تحولات مربوط به دوره صفویه تا قاجار میباشد. بر اساس مدارک تصویری تا حدود یکصد سال پیش بارویی دوازده برجی در پیرامون بنای فعلی وجود داشته، که اکنون آثار این برج از آن در محوطه شمال غربی قلعه، قابل مشاهدهاست. وسعت تقریبی بنا ۵۳۰۰ متر مربع، شامل ۸ برج دو صحن و ۳۰۰ جان پناه میباشد. ارتفاع بلندترین دیوار تا سطح تپه ۲۳ متر و مصالح آن از سنگ آجر، خشت و ملات گچ و آهک است. ورودی بنا به سمت شمال و در بدنه برج جنوب غربی تعبیه شده که پس از گذر از راهرو ورودی به حیاط اول وصل میگردد.ورودی قلعه فلکالافلاک در جبهه شمالی و در برج جنوب غربی به عرض ۱۰ متر و ۲۰ سانتیمتر و ارتفاع سه متر ساخته شده و در ساخت این بنا از مصالحی چون خشت، آجر (قرمز و بزرگ)، سنگ و ملاتاستفاده شدهاست.[۲] پلان بنای این قلعه تاریخی به صورت هشت ضلعی نامنظم استحیاط اول
ابعاد این حیاط که جهت شمالی، جنوبی طراحی شده ۲۲/۵×۳۱ متر است. پیرامون آن از چهار برج تشکیل شده که دو برج آن در شمال و شمال غربی و دو برج دیگر در جنوب و جنوب غربی قرار دارد.
حمام قدیمی
حمام قلعه در ضلع شمالی حیاط اول و در نزدیکی چاه قلعه قرار داشتهاست . این حمام تا اواخر دوره قاجار قابل استفاده بوده و اکنون آثاری از آن مانند تنبوشههای سفالی، نقشهای آهک بری و کانالهای زیر زمینی قابل مشاهدهاست.
چاه قلعه
در شمال شرقی حیاط اول و در پشت یک طاق نمای بلند، چاه آب قلعه قرار دارد. عمق این چاه که بیشتر آن با برش صخره به سرچشمه آب گلستان راه یافته نزدیک به ۴۰ متر است. در گذشته آب مورد نیاز ساکنین دژ از همین چاه تامین میشدهاست و اکنون نیز قابل بهره برداری است.
حیاط دوم
ابعاد این حیاط در جهت شرقی، غربی طراحی شده ۲۱×۲۹ متر است و همانند حیاط اول از چهار برج تشکیل میگردد. در چهار جهت این حیاط تالارهای بزرگی قرار دارد که به یکدیگر راه دارند و اکنون به موزه تغییر کاربری یافتهاند. از نکات قابل تامل در معماری بنا، وجود گریزگاه مخفی در ضلع جنوبی و فضاهای زیر زمینی در ضلع شمال و شرق آن میباشد.
قلعه در متون تاریخی
در متون تاریخی از قلعه فلکالافلاک با نامهای گوناگونی مانند دژ شاپورخواست، دز بر، قلعه خٌرمآباد، قلعه دوازده برجی از آن یاد شدهاست. فلکالافلاک که در لغت به معنی سپهر سپران یا فلک نهم است عنوانی ایت که در دوره قاجار به این بنا اطلاق شد و اکنون نیز به همین نام مشهور است.
مرمت قلعه
در نیمه ابتدایی سال ۱۳۸۹ فصل اول مرمت قلعه فلکالافلاک با هدف حفاظت و مرمت این اثر باستانی از طرف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان به اتمام رسید.در این طرح مرمت آبروهای کف حیاط با سنگ تراشیده شده به ضخامت ۶ سانتیمتر، بندکشی و تعویض آجرها، دوباره چینی کنگره های تخریب شده و قوس طاق های قلعه و همچنین مرمت مهار در و پنجره های ورودی قلعه به اتمام رسید.
مطالب مشابه :
لیست پروژه های دانشجویان آموزشکده فنی یاسوج رشته کامپیوتر
سیستم رزرواسیون هتل: سیستم کتاب مشاور املاک سپهر: مکانیزه کردن سیستم فنی و حرفه
قلعه فلکالافلاک
فلکالافلاک در لغت به معنای «سپهر سپهران» سیستم رزرواسیون بلیط های چارتری - شمیران پرواز ;
پایان نامه ها، پروژه، کارعملی، کارورزی، برنامه نویسی و مقالات رشته كامپيوتر و IT
سپهر شارژ. محیط ۱۸٫پاورپوینت تحلیل و طراحی و پیاده سازی سیستم رزرواسیون هتل
تور پوکت
برخي تاکسی های پوکت با سیستم تاکسی متر وبسایت سپهر رزرواسیون هتل با درجات کیفی
تور پوکت
غزل - تور پوکت - غزل نویسنده غزل تاریخ ارسال یکشنبه یازدهم خرداد 1393 در ساعت 10:14
ثبت نام وام بازنشستگان کشوری
ذکر شماره دفتر کل بازنشستگی، شماره ملی، شماره سپهر شبکه رزرواسیون هتل سیستم درامد
گفتوگو با فاطمه دانشور، کارآفرین موفق عرصه معدن، ورشکسته ای که میلیاردر شد !
کارآفرینی در سیستم آن شرکت بازرگاني سپهر آسياست، تاسيس کرديم و رزرواسیون
راهنمای استفاده از نرم افزار تولید شناسه قبض و پرداخت
(گروه نرم افزاری سپهر اریان) شبکه رزرواسیون هتل های سیستم اعتباری تلفن ثابت
آدرس جدید 12 سایت برتر موزیک
مرکز ملی رزرواسیون شرکت اسکان سپهر مشاوره کسب و کار،طراحی سیستم بازاریابی ویژه
برچسب :
سیستم رزرواسیون سپهر