گياهان دارويي
ثعلب
نامهای دیگر آن: خصیة الثعلب، سعلب، شاطریون، سحلب، ثعلب مصری، اركیده، اركید، سهبرگ، سالپ، ونیله، تولكی، كوكره، لومیری، اوركیس ماسكولا، سورقطون، كوكهری و گل دختر ملكه آفتاب میباشد.
۱. طبع آن گرم و مرطوب است.
۲. مقوی نیروی جنسی میباشد.
۳. در گذشته جهت تقویت كودكان همراه شیر به آنها میدادند.
۴. جهت درمان رعشه (تشنجهای كزازی) از ثعلب به صورت دمكرده میتوان استفاده كرد.
۵. برای درمان سرماخوردگی و اخلاط خونی به صورت دمكرده استفاده شود.
۶. جهت درمان ورم كلیه و مثانه از دمكرده این گیاه میتوان استفاده كرد.
۷. جهت جلوگیری از ریزش مو و تقویت موی سر ثعلب را با روغن زیتون و گل سرخ مخلوط نموده به پوست سر بمالند.
برای مشاهده ادامه این پست به مراجعه فرمایید.
۸. برای رفع ورم حاد روده در رابطه با بیماری حصبه ۲ گرم ثعلب را در ۱۵۰ سیسی آب جوشانده بنوشند.
۹. جهت كمخونی از دمكرده ثعلب میتوان استفاده كرد.
۱۰. برای جلوگیری از انزال زودرس از ثعلب استفاده كنند.
۱۱. افرادی كه لاغر هستند از ثعلب استفاده كنند مخصوصاً در تابستان عصرانه بستنی میل كنند.
۱۲. در گذشته جهت تقویت كودكان همراه شیر به آنها میدادند.
۱۳. جهت ناراحتیهای معده از دمكرده این گیاه میتوان استفاده كرد.
۱۴. مقدار دمكرده این گیاه ۱۸ گرم در ۱۰۰۰ سیسی آب میباشد.
۱۵. تقویت كننده اعصاب میباشد.
۱۶. جهت درمان فلج و لقوه از ثعلب میتوان استفاده كرد.
۱۷. از پودر ثعلب و گل پنیرك میتوان مانند ژل جهت موی سر استفاده كرد. بدین صورت كه ۵۰ گرم ثعلب را با كمی روغن نارگیل و ۲۰ گرم گل پنیرك در یك لیتر آب جوشانده سپس صاف نموده میگذاریم سرد شود این ژل برای مو مفید است.
۱۸. یك ژل دیگر جهت تقویت مو: ابتدا ۵۰ گرم سبوس برنج را در یك لیتر عرق گزنه جوشانده سپس صاف نموده آن گاه مجدداً ۵۰ گرم پودر ثعلب به محلول اضافه كرده و جوشانده صاف نموده میگذاریم سرد شود از این ژل جهت آرایش و تقویت مو میتوان استفاده كرد.
۱۹. مصرف زیاد ثعلب باعث سقط جنین میگردد.
۲۰. كسانیكه بیماری وریكوسل دارند كمتر مصرف كنند.
۲۱. مصرف زیاد ثعلب تارهای صوتی را از كار میاندازد.
دم اسب گیاهی است که از 270 میلیون سال پیش در روی زمین وجود داشته است و بعنوان گیاه داروئی در اروپا و چین بکار رفته است .
دم اسب چون دارای مقدر زیادی سیلیس می باشد بنام سیلیس Silica نیز معوف است .
دم اسب دو نوع ساقه هوایی دارد .ساقه ای که برنگ قرمز است و دراوائل بهار ظاهر می شود و دیگری ساقه نازا که برنگ سبز بوده و بعد از آن رشد می کند و مصرف طبی دارد .
دم اسب در کشورهای اروپا ، آسیا و ارتفاعات هیمالیا و شمال ایران بطور خودرو می روید.
ترکیبات شیمیایی
گیاه دم اسب دارای اسید سال سیلیک ، اسید لیوئیک ،اسید مالک ،اسید اگزالیک ، اکویس تونین ، اسید اکویس تیک ، دی متیل سولفون ، اکوتی نیک ، یک ماده تلخ ، یک ماده رزینی ، چربی ، ساپونین و همچنین دارای مقدرزیادی (در حدود 70%) سیلیس می باشد آزمایشات متعدد نشان می دهد که دم اسب مقدار بسیار کمی طلا نیز دارد .
خواص داروئی
- برا ی رفع گلو درد و ورم گلو جوشانده دم اسب را غرغره کنید .
- کمپرس آن برای برطرف کردن دردهای آرتروز و ورم مفاصل مفید است .
- برای درمان التهاب چشم ،چشمان خود را با جوشانده دم اسب بشوئید .
- ضرب خوردگی قسمت های مختلف بدن را با کمپرس دم اسب التیام دهید .
طرز استفاده:
دم کرده : یک قاشق مربا خوری از گیاه خشک را در یک لیوان آب جوش ریخته و برای مدت 10 دقیقه دم کنید .
جوشانده : مقدار 100-80 گرم گیاه خشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید برای مدت نیم ساعت بجوشد .سپس آنرا صاف کرده و بمقدار یک فنجان قبل از هر غذا بنوشید .
گرد دم اسب : گیاه خشک شده را در آسیاب برقی بریزید تا بصورت پودر دراید . مقدار مصرف پودر یک گرم قبل از هر غذا است .
مضرات : این گیاه را نباید اطفال خردسال و زنان حامله مصرف کنند. مقدار مصرف زیاد آن نیز ممکن است باعث ناراحتی معده و اختلال در دستگاه هضم و اسهال شود .
اسطوخودوس با نام علمی Lavandula angustifolia در عربی به لونده اصلیه و خزامی معروف است، گیاهی است دائمی با بوتهای به ارتفاع تا حدود یک متر و ساقههایی چهارگوش که در قسمتهای پایین، چوبی میشوند
برگهای این گیاه باریک، نوک تیز و به طور متقابل بر روی ساقه قرار میگیرند.
گلهای اسطوخودوس آبی مایل به بنفش هستند که به صورت مجتمع در انتهای ساقه قرار میگیرند.
قسمت هوایی گیاه دارای بوی نافذی است که با له کردن برگها، لای انگشتان بیشتر استشمام میشود. قسمت مورد استفادهی گیاه، اندامهای هوایی، به خصوص گل و برگ آن است. با وجودی که این گیاه در بسیاری از نقاط جهان به حالت خودرو میروید، ولی چون اسانس آن از مصرف بالایی در صنایع داروسازی و آرایشی – بهداشتی برخوردار است، در سطوح وسیعی کشت میشود. در ایران نیز، همین گونه کشت میشود و در بسیاری از پارکها و مناطق سبز تهران، در سالهای اخیر توسعه داده شده است. این محصول شامل قطعات خرد شده از ساقههای چهارگوش کمی سفید رنگ، برگهای منشعب دندانه دار، کاسبرگ و گلبرگ آبی متمایل به قرمز گیاه میباشد.
تاریخچه
اسطوخودوس در طب عامیانه، از دیرباز به عنوان ضداسپاسم، ضدنفخ، مدر و تقویت کنندهی عمومی به کار میرفته است. از عصارهی گیاه برای درمان مشکلات متفاوتی نظیر: جوش (آکنه) و میگرن استفاده میشود. گرچه اسطوخودوس، تولید صفرا و جریان آن را درون روده افزایش میدهد، ولی مهمترین استفاده آن درمان بیماریهای صفراوی نیست.
این گیاه در برخی از قسمتهای اسپانیا، به طور گستردهای به عنوان ضددیابت مصرف میشود، هم چنین در برخی از فراوردههای گیاهی ضددیابت به کار میرود. برگ و گل تازهی گیاه را برای درمان سردرد، روی پیشانی و به منظور مداوای دردهای روماتیسمی بر روی مفاصل میگذارند. برای معالجه سرماخوردگی گلهای گیاه را بخور میدهند. زنان کشور شیلی، برای به جریان انداختن قاعدگی یا افزایش خونریزی، چای آن را مینوشند.
هم چنین این گیاه دارای خاصیت ضداضطراب و صفراآور نیز میباشد. در منابع جدید، اثر ضد دیابت برای آن نیز قائل شدهاند
اسطوخودوس معمولاً به شکل دم کرده، جوشانده، و یا روغن آن برای درمان درد عصب، به طور خوراکی و یا موضعی استفاده میشود. امروزه روغن و عصارهی گیاه، در رایحههای دارویی و لوازم آرایشی به کار میرود.
از آن جا که روغن سنبلهی اسطوخودوس ارزان است، در تولید صابون مصرف میشود؛ هر چند نسبت به روغن اصل اسطوخودوس از کیفیت پایینتری برخوردار است. اسانس اسطوخودوس و اسانس تقطیر و تصحیح شده (خالص) و اسانس سنبله اسطوخودوس در عطریات، تا غلظت 2/1 درصد به کار میرود. مقدار کمی از روغن گیاه (004/0 – 002/0 درصد) برای طمع غذا مصرف میشود.
چند منظورگی اسطوخودوس در فرآوردههای متنوع آن از جمله رایحهی عطرها، محصولات حمام، فرآورده مراقبت از مو، صابونهای بهداشتی، پاک کنندهها، فرمولاسیونهای موضعی، مشتقات سنتزی و اشکال تولیدی دیده میشود.
منبع جغرافیایی
این گیاه، بومی نواحی مدیترانه است و به مقدار زیاد در آن جا میروید. بیشترین میزان گیاه، از کشورهای فرانسه، یوگسلاوی، بلغارستان و اسپانیا به دیگر نقاط جهان صادر میگردد.
ترکیبات مهم
سر شاخههای گلدار این گیاه دارای 3-1 درصد اسانس میباشد که ترکیبات گونه و واریتههای مختلف آن، ممکن است به کلی متفاوت باشد.
اسانس اسطوخودوس اکثراً حاوی لینالول، به میزان 20 تا 35 درصد، لینالیل استات به میزان 30 تا 55 درصد، اوسی من، کامفر و کاریوفیلن اکساید است. از دیگر ترکیبات گیاه، میتوان تانن به میزان 5 تا 10 درصد و کومارین، فلاوونوئیدها و فیتواسترولها را نام برد.
اثرات مهم
از اسطوخودوس به عنوان یک آرام بخش متوسط و رفع کنندهی مشکلات بدخوابی، میتوان استفاده کرد.
هم چنین این گیاه دارای خاصیت ضداضطراب و صفراآور نیز میباشد. در منابع جدید، اثر ضد دیابت برای آن نیز قائل شدهاند.
در طب عوام، به عنوان ضد اسپاسم، ضد نفخ، مقوی معده و ادرارآور استفاده میشود. از محلول دم کرده و یا جوشاندهی گیاه، به منظور شست و شو و درمان زخمها نیز استفاده میشود.
طریقه و میزان مصرف
تهیهی چای: بر روی حدود 2 گرم خرد شدهی قسمت هوایی اسطوخودوس، یک استکان آب در حال جوش میریزیم، درب ظرف را بسته و 15 دقیقه به حال خود میگذاریم؛ سپس آن را صاف کرده و میل میکنیم.
داروهای گیاهی
از گیاه و یا عصارهی آن، در داروهای آرام بخش استفادههای زیادی به عمل میآید. تنتور، کرم، لوسیون، روغن ماساژ و محلولهای تقویت مو از دیگر فرآوردههای اسطوخودوس میباشند.
در صورتی که تنتور اسطوخودوس موجود باشد مصرف خوراکی 5 میلی لیتر هر بار تا دو بار در روز برای سردرد و افسردگی مفید است
نگه داری
عصارهی گیاه باید دور از نور و هوای و در شیشههای رنگی نگهداری شود. برای نگهداری در ظروف پلاستیکی استفاده نشود.
عوارض جانبی
در موارد بسیار معدود، ممکن است تماس گیاه با بدن ایجاد درماتیت پوستی کند و هم چنین ممکن است اثر آرام بخش و خواب آوری داروهای CNS دپرسانت را در صورت هم زمانی مصرف، افزایش دهد.
مهمترین اثرات گزارش شده اسطوخودوس
ضد درد، ضد آلزایمر، ضد آریتمی، ضد میکروب، ضد تشنج ضد التهاب، ضد روماتیسم، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، آلرژی زا، ضدویروس، ضد اضطراب، ضد نفخ، ضدافسردگی، ادرارآور، قاعده آور، کاهندهی قند خون، خواب آور، هضم کننده، مقوی اعصاب، آرام بخش و مقوی معده.
نکات قابل توجه
1- در نقاط مختلف دنیا به غیر از گونه مذکور از گونههای مختلف اسطوخودوس، استفادهی دارویی به عمل میآید که مهمترین آنها شامل:
Lavandula latifolia، Lavandula stoeches، Lavandula dentate، Lavandula pubescens میباشند.
این گونهها دارای اثرات مشابهی هستند.
2- طبق شرح کتاب جناب آقای دکتر امین، گیاهی که در بازار سنتی ایران به نام اسطوخودوس معروف است، سر شاخههای گلدار گیاه Nepeta menthoides میباشد.
این گیاه از خانوادهی نعناع بوده و دارای اسانس معطری است که به عنوان آرام بخش، برطرف کنندهی دردهای معده و تب بر، استفاده میشود.
این محصول را در بازار سنتی یا عطاریها و بعضی منابع به اشتباه مربوط به گیاه Lavandula stoeches میدانند؛ در حالی که این گیاه در ایران رویش ندارد.
3- جمع آوری گلها باید در آخرین زمان گلدهی صورت گیرد. سر شاخههای گلدار در دستهجات کوچکی بسته شده و در پاکت کاغذی خشک گردند تا گلهای خشک شده درون پاکت بریزد.
4- در صورتی که تنتور اسطوخودوس موجود باشد مصرف خوراکی 5 میلی لیتر هر بار تا دو بار در روز برای سردرد و افسردگی مفید است.
5- افزودن چند قطره اسانس اسطوخودوس به کرم بابونه و مخلوط کردن آنها برای اگزما مفید است. این کرم به صورت موضعی مصرف میشود.
6- روغن جهت قفسه سینه: یک میلی لیتر از اسانس اسطوخودوس با 5 قطره اسانس بابونه را با 10 میلی لیتر روغن حامل مانند روغن بادام یا روغن زیتون مخلوط نمایید. این مخلوط برای تسکین افراد مبتلا به آسم یا برونشیت به صورت مالیدن روی قفسه سینه بسیار موثر است.
7- روغن ماساژ: یک میلی لیتر از اسانس را در 25 میلی لیتر روغن بادام یا روغن زیتون حل نمایید. این مخلوط جهت ماساژ دردهای دست و پا و گردن موثر است. همین مخلوط برای جلوگیری از آفتاب سوختگی بر روی سطح بدن مفید میباشد.
8- بر اساس تحقیقاتی که در سال 1378 توسط صالحی سورمقی و همکاران در دانشکده داروسازی تهران بر روی اسانس اسطوخودوس که به طور وسیع در شهر تهران در میادین، پارکها و مناطق مسکونی کشت شده است انجام شد، مهمترین اجسام آن شامل Limonene به میزان 28 درصد، Phellandrene خ² به میزان 5/3 درصد، Cineol 1،8 به میزان 35 درصد، Linalool به میزان 5/1 درصد، Camphor به میزان 5/12 درصد، Borneol به میزان 5/28 درصد و Delta Cadinol به میزان 2 درصد بودند.
میزان اسانس به دست آمده از گیاه تازه که در اردیبهشت ماه برداشت شده بود 8/1 درصد به دست آمد که نشان میدهد کمیت و کیفیت این اسانس در مقایسه با دیگر نقاط جهان مطلوب میباشد.
نامفارسي: باباآدم
نام علمي: Arctium lappa
نام عمومي: Burdock
نام انگليسي: Burdock
نام عربي: آراقيطون
نام فرانسوي: Bardan
نام آلماني: Klette
نامهاي مترادف: Lappa officinalis, Lappa edulis, Lappa major, Arctium major Arctium edule
نام خانواده: Compositae (كاسني)
گياهشناسي:
باباآدم گياهي است علفي و بزرگ كه ارتفاع آن تا 5/1 متر ميرسد و در بسياري از نقاط دنيا به صورت خودرو ميرويد. برگهاي آن بسيار بزرگ است و حالت قلبيشكل دارد. اين برگها هر چه به سمت بالاي گياه نزديك ميشوند، كوچكتر ميگردند. سطح برگها در قسمت فوقاني سبز تيره و در قسمت تحتاني سبز روشن است. ريشهها به قطر تا 2 سانتيمتر، دراز و دوكيشكل و به رنگ قهوهاي ميباشند. گلهاي گياه به صورت مجتمع كاپيتول هستند كه هر كاپيتول تا حدود 50 گل كوچك به رنگ ارغواني دارد. براكتههاي كاپيتول در انتها به خميدگي قلابمانندي ختم ميشوند كه به شناسايي گياه كمك ميكند. ميوه گياه پس از رسيدن كامل به فندقهاي تبديل ميشود كه سطح آن از تارهاي ريز پوشيده شده است. با اينكه باباآدم در بسياري نقاط جهان از جمله اروپا و آسيا به صورت خودرو پراكنده است، ولي به علت استفاده زياد از ريشه آن، مورد كشت قرار ميگيرد.
محلهاي مهم رويش گياه در ايران شامل گرگان، مازندران، گيلان، آذربايجان، همدان، اراك، مناطق بختياري، كرمان، خراسان، تهران، قزوين و كرج ميباشد.
تركيباتمهم:
برگها گياه حاوي آركتيول، ارموفيلن، بتااورسمول، فوكينون و تاراگزاسترول و ريشه آن حاوي اسيدهاي پليفنلي از جمله اسيد كافئيك، اسيد كلروژنيك، اسيدپروبيوتيك و اسيد آركتيك هستند.
دانه گياه حاوي تا 30 درصد روغن مايع، گلوكزيد آركتين و اسيد كلروژنيك ميباشند. هر صد گرم ريشه تازه گياه تا 77 گرم آب، تا 5/2 گرم پروتئين، 1/0 گرم چربي، 1 گرم كربوهيدرات، 7/1 گرم فيبر، 50 ميليگرم كلسيم، 58 ميليگرم فسفر، 2/1 ميليگرم آهن، 30 ميليگرم سديم، 180 ميليگرم پتاسيم، 25/0 ميليگرم تيامين، 08/0 ميليگرم ريبوفلاوين، 3/0 ميليگرم نياسين و 2 ميليگرم اسيد آسكوربيك در خود دارد.
اين گياه همچنين حاوي اينولين و گلوكزيدهاي تلخ ميباشد و ريشه تا 18/0 درصد اسانس دارد.
اثرات مهم:
ريشه باباآدم داراي خاصيت ضد ميكروبي، ضد تومور، ضد تب، ادرارآور، كاهشدهنده قند خون و معرق ميباشد.
تعدادي فراورده ضدشوره، تقويت موي سر، تميزكنندههاي پوست و مواد آرايشي بهداشتي از باباآدم تهيه شده است.
مصارف خوراكي و درمانيباباآدم:
ساقهها را قبل از گلدهي قطع كرده و پوست آن را جدا ميكنند؛ سپس آن را جوشانده و مانند مارچوبه به مصرف خوراكي ميرسانند. همچنين آن را به صورت سالاد با روغن و سركه ميتوان مصرف كرد.
جوانههاي جوان را كه در فصل بهار از آن خارج ميشود، مانند سبزي خوراكي مصرف ميكنند. همين جوانهها را پس از پوست كندن و پختن نيز ميخورند.
گاهي ريشهي باباآدم را در آب نمك ميجوشانند و با سس و كره به مصرف خوراكي ميرسانند.
در طب عوام در برخي نواحي از جمله چين، هند، اينديانا، كانادا و روسيه باباآدم به عنوان يك گياه ضدسرطان استفاده ميشود.
در هوميوپاتي از تنتور ريشههاي تازه آن براي رفع آكنه (جوش صورت)، اگزما، جوشها، نقرس، روماتيسم، دفع كرمهاي گرد و موارد ديگر استفاده ميشود.
Tierra آن را براي تصفيه خون، آرتريت، روماتيسم، لومباگو و سياتيك توصيه نموده است. همچنين تنتور آن براي درمان امراض كليه، آكنه، پسوريازيس مصرف ميشود. نكته بسيار مهم در مورد اثرات دارويي باباآدم اين است كه ريشه آن در سال اول اثرات دارويي موثرتري دارد. ريشه باباآدم قرنها به عنوان درمان مشكلات پوستي و بهخصوص اگزما استفاده ميشده است.
خمير تهيهشده از برگ گياه براي جوشها و تومورها موثر است. روغن ريشه باباآدم نيز تاثير زيادي در لطافت و نرمي پوست دارد. از باباآدم در نواحي مختلف آسيا به عنوان خوراكي استفاده ميشود. در آمريكا از ريشه تازه اين گياه به عنوان غذا و غذاي طبي استفاده ميگردد. بر اساس جديدترين مطالعات بر روي باباآدم، اين گياه در درمان و دفع سنگهاي مجاري ادرار و صفرا موثر است..
سميت:
مصرف باباآدم در حد دارويي اصولا عارضه جانبي ندارد، ولي در موارد معدودي مصرف خوراكي آن باعث ايجاد اثراتي شبيه به آتروپين از جمله سردرد، هذيان، بيقراري، روانگرداني، فعاليت زياد، خشكي دهان، تب، راش پوستي و كاهش تعريق ميشود كه به آتروپين ارتباطي ندارد. البته گزارشهاي كمي در مورد ايجاد راش پوستي به دنبال تماس با گياه وجود دارد.
مصرف در دوران بارداري وشيردهي:
با توجه به اثرات ضعيف استروژني باباآدم بهتر است در اين دوران از مصرف آن خودداري شود.
طريقه و ميزانمصرف:
به شكل دمكرده (چاي): 2 تا 6 گرم از پودر ريشه خشك را تا سه نوبت در روز به صورت خوراكي ميتوان مصرف نمود.
عصارههيدروالكلي: 2 تا 8 ميليليتر از عصاره مايع آب و الكلي را تا سه بار در روز به صورت خوراكي ميتوان مصرف نمود.
تنتور: مصرف 8 تا 12 ميليليتر تنتور تا سه نوبت در روز به صورت خوراكي بلامانع است.
كپسول: روزانه تا سه عدد كپسول به صورت خوراكي ميتوان مصرف كرد.
عصاره مايعدانهها: روزانه 5/0 تا 2 ميليليتر از عصاره مايع هيدروالكلي دانهها به صورت خوراكي ميتواند مصرف شود.
ريشه تازه: 3 گرم ريشهي تازه به صورت لهشده همراه با يك ليوان آب تا سه بار در روز ميتواند به مصرف خوراكي برسد. براي تهيه اين شكل دارويي بايد ريشه تازه را له كرده و با آب مخلوط نمود و پس از به هم زدن و صاف كردن آن را نوشيد.
مهمترين اثراتگزارششده:
اين اثرات كه مربوط به ريشه و قسمت هوايي باباآدم ميباشند، عبارتند از: ضدميكروب، پايينآورنده قندخون، ضدموتاژن، ضدسرطان، ضدتب، ضدروماتيسم، ضدنفخ، ضدعفونيكننده، مسهل، قابض، ضد سم، معرق، هضمكننده غذا، محرك معده، محافظ كبد، كاهشدهنده كلسترول خون، محرك ايمني بدن، كاهشدهنده چربي خون، مقوي رحم، اشتهاآور، صفراآور، محافظ سلولي، قارچكش و داراي خاصيت پروبيوتيك.
نكات قابلتوجه:
1- بهترين اثرات دارويي مربوط به ريشه گياه يكساله است.
2- قسمتهاي مختلف اين گياه در بازار و عطاريها وجود دارد، اما ريشههاي آن در صورت يكساله بودن داراي اثرات بيشتر و مناسبتري است. البته ريشههاي مسنتر نيز آثار دارويي دارند، ولي ضعيفتر از ريشههاي يكسالهاند.
3- امروزه در نقاط مختلف جهان، بهخصوص در اروپا، فراوردههاي متنوعي از ريشه گياه باباآدم به صورت داروهاي OTC (بدون احتياج به نسخه) وجود دارد و به طور گسترده مصرف ميشود.
4- چون ريشه باباآدم حاوي مقدار زيادي اينولين و موسيلاژ ميباشد، عصاره حاصل از ريشه در صورتي كه به مصرف خوراكي برسد، گاه ممكن است باعث ناراحتيهاي رودهاي - معدهاي شود.
بلو بری (BlueBERRY )میوه ای است كه كمتر فرد ايراني آن را مي شناسد،ولي خوب خواص اعجاب انگيزش اينقدر زياد هست كه شناخت آن لازم و ضروري است.
شايد روزي كشت و برداشت اون هم توي ايران رواج پيدا كنه و از همه مهمتر نام فارسي بهش اختصاص داده بشه.
اسم لاتين اين ميوه بلوبري است. بلوبري نوعي گياه گلدار با ميوه اي توت مانند به رنگ ابي تيره يا بنفش است. اين ميوه بومي شمال امريكا مي باشد. همان طور كه در تصوير مي بينيد گل هاي اين گياه به صورت توپي، سفيد رنگ و صورتي رنگ پريده يا قرمزمي باشد. طعم ميوه هاي اين گياه شيرين مي باشد.بوته هاي آن مي تواند ميوه از ماه مي تا ماه ژوئن (به مدت يك ماه )مي باشد كه البته مدت ميوه داري اين گياه را مي توان تغيير داد. واين تحت تاثير شرايط محلي گياه مثل ارتفاع و پهناي جغرافيايي مي باشد.
اين ميوه يكي از خوشمزه ترين ميوه هاي تابستاني مي باشد. اين ميوه به ظاهر كوچك نقش موثري در نرم كردن پوست هاي خشك، ارتقا عملكرد مغز و پيشگيري از سرطان دارد.
مطالعه اي جديد ثابت كرده كه موش هايي كه در رژيم غذايي آنها بلوبري به ميزان فراوان گنجانده شده ، بعد از مدتي چربي شكمي خود را از دست داده اند.
به گزارش گروه ترجمه سلامت نيوز،گفتني است كه اين نوع چربي ارتباط قوي با ابتلا به ديابت و بيماري قلبي دارد.
از ديگر مزاياي بلوبري كاهش كلسترول و ارتقا سطح گلوكز خون مي باشد. محققان مي گويند كه آنتي اكسيدان موجود در بلوبري روش ذخيره بدن و پردازش گلوكز و يا قند را تغيير مي دهد. بنابراين خطر ابتلا به ديابت و بيماري قلبي را كاهش مي دهد. تاكنون مزاياي خوردن ميوه ها و سبزيجات به كرات ثابت شده است. اما اين تحقيق تاثير بسزاي بلوبري در كاهش چربي شكمي را نشان مي دهد.
راجع به تاثير اين ميوه در صاف شدن شكم صحبت كرديم، حالا كمي دسته بندي شده تر بررسي مي كنيم.
جوان كنندهپوست
آنتي اكسيدان هاي موجود در اين ميوه باعث نرمي پوست مي شود. تركيب آن با آب ليمو و شكر منجر به روشن تر شدن و پوست اندازي مي شود.
كمك به مثانه
اين ميوه مثل كران بري حاوي تركيباتي است كه مانع از چسبيدن باكتري ها به ديواره مثانه مي شود. بنابر اين امكان عفونت مثانه كاهش مي يابد.
پيشگيري ازسرطان
انتوسيانين هاي بلوبري – كه به آن رنگ مات آبي مي دهد- به راديكال هاي آزاد (عامل سرطان)حمله كرده و مانع ازرشد سلولهاي سرطاني مي شود. خوردن تنها نيم فنجان از اين ميوه در روز اين نقش را به خوبي برآورده مي كند.
غذاي مغز
محققان مي گويند كه اين ميوه مانع از مشكلات مغزي نظير از دست دادن حافظه مي شود. و اين به خاطر آنتي اكسيدان ها و فلاونوئيدهاي موجود در اين ميوه است.
هرساله از اواسط خرداد ماه گياهي با نام علمي Capparis spinoza و نام هاي محلي كوبر و داغ قارپوزي ، شاخه هاي پر انشعاب خود را مي گستراند و با برگهاي سبز و گلهاي زيبايش ، منظره دل انگيزي را بر پهنه مراتع دشت مغان هديه و هزاران مرد و زن ، دختر و پسر مغاني را به آغاز فصل برداشت گلهاي ناشكفته خود فرا مي خواند .
در داخل پوشش گل اين گياه ، تعداد فراواني پرچم دراز وجود دارد كه مجموعا” ظاهري بسيار زيبا به گل مي بخشدند . ميوه هاي بيضوي شكل كور در آغاز به رنگ سبز روشن و با گوشتي تلخ ظاهر و به تدريج مايل به قرمز شده و در زمان رسيدن شيرين مي گردند . در حال حاظر مهمترين قسمت مورد استفاده اين گياه ، جوانه ها يا تكمه هاي مولد گل آنست كه معمولا” پس از چيده شدن در حدود 3 ماه در آب نمك 8% و يا سركه نگهداري شده و سپس مصرف مي گردد و يا اينكه مستقيما” به مصرف توليد اسانس كاپاري روتين ( داروي ضد نقرس و .... ) مي رسد .
خواص درماني Kavar :
* پوست و ريشه گياه سابقا” در بيماري هاي كبد و طحال مصرف فراواني داشته و در موارد ضروري به عنوان مدر ، قابض و نيرو دهنده و نيز در رفع كم خوني و رنگ پريدگي دختران جوان ، ضعف عمومي همراه با ضعف اعصاب و همچنين در نقرس معمول بوده است . ضمنا” مطالعات جديد نيز اثرات مفيد اين گياه را در درمان بيماري هاي هيستري و حالات عصبي ديگر و رماتيسم تاييد نموده است .
* پوست گياه با طعمي تند و گس ، اثر آرام كننده ، معرق ، ملين و ضد كرم دارد .
* جوانه هاي ناشكفته و مولد گل آن اثر نيرو دهنده و كمي مدر دارد و از جوشانده آن در مصارف داخلي ، هنوز هم در الجزاير براي مداواي نقرس استفاده مي شود .
* مايع غليظ حاصل از جوشانيدن قطعات كوجك ريشه ، ساقه ، گل و ميوه هاي نارس و كامل اين گياه ، اثر بسيار قابل توجهي در رفع بيماري درد مفاصل بزرگسالان دارد(تجربيات نويسنده مقاله )
* ميوه كاملا” رسيده گياه محتوي انواع الكالوئيد و گليگوزوئيد هاي ويژه اي است كه بيش از ديژل و ماژل ( داروهاي آنتي اسيد معده ) در تنظيم اسيد معده و نيز تسكين درد هاي مربوطه تاثير دارد . با اين توضيح كه خوردن مستقيم بيش از 15 عدد از قسمت گوشتي ميوه رسيده آن نقش مخدر و مسكن قوي را موجب مي گردد ( تجربيات شخصي نويسنده مقاله ) .
* ساليان درازي است كه مصرف ميوه هاي نارس و كوچك اين گياه پس از فراوري در آب نمك و يا سركه و رفع تلخي آن ، ترشي خوشمزه با خواص درماني در هضم غذاهاي سنگين و رفع يبوست در اقصي نقاط مملكت بويژه در بين مردم شهرهاي اروميه ، شيراز و جيرفت رايج است ( شيرازي ها اين ترشي خوشمزه را همراه با موسير برش داده شده ، تهيه مي كنند ). گفتني است كشورهاي زيادي از جمله استراليا ، ايتاليا ، اسپانيا ، به صورت جدي تحقيقات وسيعي را بر روي خواص درماني قسمت هاي مختلف اين گياه در درمان بيماري هاي قلب و عروق ، رماتيسم ، ناراحتي هاي عصبي ، نقرس ، غده پروستات و .... از 10 سال قبل آعاز كرده اند و با اخذ نتايج قابل توجه همچنان ادامه دارد . در ضمن در بعضي از نواحي مديترانه كشت و پروش اين گياه رواج پيدا كرده است
اندام هاي مورد استفاده كور :
تمامي اندام هاي هوائي و زميني كوبر قابل استفاده است ولي معولاً از گل هاي ناشكفته گياه بهره برداري بيشتري مي شود ،
ميزان محصول :
از هرهكتار زمين مورد كشت كوبر ( در سال دوم ) حدود 3 تن گل ناشكفته بدست مي آيد .
كاشت :
با توجه به رشد قابل توجه اين گياه فاصله كشت بذرهاي ضدعفوني شده روي رديف 3متر و فاصله رديف ها از همديگر نيز در حد 3 متر پيشنهاد مي شود .
نياز كودي و آبياري :
در پائيز و به هنگام تهيه چاله هاي كشت بذر ، مصرف 500 كيلوگرم در هكتار كود آلي گرانوله گوگردي پيشنهاد مي گردد. ، در سالهاي بعدي ريشه تنومند اين گياه نياز غذائي خود را از اعماق خاك هاي شني و ظاهراً كم ارزش مراتع تامين مي نمايد .
آفات گياه كوبر در مغان :
علاوه بر جانور باهوشي مثل روباه كه قرن هاست به ارزش داروئي اين گياه در هضم غذاهاي سنگين و نيز خواص قوي تسكيني آن پي برده است ، تنها آفت مشخص گياه كوبر در مغان ، گونه اي از پروانه هاي ساقه خوار شبيه Pyrusta است ( به اندازه 25% اندازه ساقه خوار ذرت ) كه شديدا” به اين گياه علاقه داشته و روي هر ميوه حداقل تا 20 عدد تخم به صورت منفرد مي گذارد . لاروهاي اين آفت سيكل زندگي خود را در داخل قسمت گوشتي ميوه به اتمام رسانده و پروانه ها پس از خروج و جفتگيري مجددا” روي ميوه هاي جديد تخم گذاري مي نمايند . تعداد نسل اين آفت در مغان 4 نوبت است ( تجربه شخصي نويسنده مقاله ) . مورچه ها نيز به هندوانه رسيده كوبر شديداً علاقمندند .
زمان يرداشت :
زمان برداشت گياه كوبر (اگر هدف گل هاي ناشكفته باشد) از اواسط خرداد تا اواسط شهريور ماه مي باشد .
ساير اطلاعات و پيشنهادات :
گغتني است كه :
- دستگاه فرآوري اين گياه با ارزش ، چه به صورت ترشي و يا توليد اسانس ، پيچيده نيست و از بازارهاي داخلي به قيمت مناسب قابل تامين مي باشد .
- از دفتر صادرات خارجي وزارت بازرگاني و يا دفتر گل و گياه وزارت جهاد كشاورزي ، مي توان راجع به قيمت و وضعيت كلي بازار جهاني گياهان داروئي سوال نمود
- در كتاب سال گياهان داروئي ( جهاد دانشگاهي دانشگاه شهيد بهشتي - مركز تحقيقات گياهان داروئي ) آدرس و محل كار شركت هاي گياهان داروئي نوشته شده است .
- جامعه اسلامي احياء گياه درماني زير نظر مقام معظم رهبري فعاليت ميكند.
اثرات اقتصادي گياه داروئي كور در مغان :
گياه پاياي كوبر به دليل داشتن ريشه هاي طويل عمودي ، نسبت به كمي رطوبت مراتع مفان (متوسط ميزان بارندگي مغان 300 ميلي متراست ) كاملا” پايدار بوده و به طريق بذر و به صورت طبيعي تكثير مي يابد و هر ساله هزاران تن ، گل و ميوه به مراتع مغان هديه مي نمايد .
حدود 10 سالي است كه در ماه هاي خرداد لغايت اواسط شهريور ، هر روزه هزاران نفر از روستانيان پارس آباد مغان از بامدادان تا شامگاهان جهت جمع آوري گل هاي ناشكفته اين گياه داروئي كه خريدار عمده آن كشور تركيه است ، فعاليت و به چند نفر از عوامل خريدار محلي تحويل و توسط همين عوامل به خريدار اصلي آن يعني كشور تركيه حمل و تحويل مي نمايند . گفتني است كه مواد ارسالي از مغان در صنايع مربوطه به 2 صورت فراوري مي گردد ،يعني قسمتي از گلهاي ناشكفته به مصرف توليد اسانس كاپاري روتين و قسمتي ديگر به صورت ترشي مخصوص و خوش مزه در بسته بندي هاي مناسب ، اختصاص داده مي شود و با قيمتي در حد 10 برابر قيمت خريد راهي بازارهاي جهاني مي گردد .
هر ساله قيمت گلهاي ناشكفته اين گياه ( در حد هر كيلو 6000 ريال ) . توسط عاملين خريد تعيين و پس از جمع آوري و نمك زني به مقصد كشور تركيه ، حمل و تحويل مي گردد . هر نوجوان مغاني قادر به جمع آوري حدود 5 تا 6 كيلو از گلهاي ناشكفته است و در يك فصل برداشت مي تواند حدود 500 كيلو به عاملين خريد تحويل نمايد .
2- قيمت هركيلو گل ناشكفته كوبر (در سال 1387 ) حدود 6000 ريال بوده است و از هركيلو گل نيز تا 10 ميلي گرم اسانس ( به قيمت 100.000 ريال ) بدست مي آيد. ( ارزش پروسس ) . 1- براساس تفاهم نامه 14 ماده اي وزراي محترم جهاد كشاورزي و بهداشت و درمان ، اگر زارعي اقدام به كشت گياه داروئي نمايد ، شركت دارو پخش بايد ضمن پرداخت 25% به عنوان پيش خريد ، با زارع قرارداد لازم را منعقد نمايد . متاسفانه اين تفاهم تا كنون اجرا نشده است ( دفتر گل و گياه وزارت جهاد كشاورزي ) .
روغن طبیعی گل یاس دارای خواص زیادی است. به گزارش «MSN» خاصیت دارویی این روغن عملکرد ضدافسردگی، ضدعفونی کننده و ضداسپاسمی دارد و از بدن در برابر بیماری های متعدد محافظت می کند. این روغن حاوی بنزیل و میتل است که برای درمان بسیاری از بیماری ها مفید است.
· روغن گل یاس تاثیر زیادی روی ذهن دارد و باعث آرامش می شود.
· بوی مطبوعی دارد که باعث تغییر خلق و خو در فرد می شود و در ایجاد شادابی موثر است.
· عفونت های قارچی و باکتریایی را درمان می کند.
· عفونت هایی مانند سرفه، گرفتگی ریه، آسم و ناراحتی های دیگر تنفسی را برطرف می کند.
· ناراحتی پوستی مانند لکه آبله مرغان، آکنه و ... را معالجه می کند.
· ماساژ دادن بدن با این روغن ترک های ایجاد شده بر اثر وزن بالا را برطرف می کند.
· خاصیت خلط آور دارد و به داشتن خواب آرام کمک می کند.
· بخور آن راه تنفسی را باز می کند.
· پوست را تقویت می کند و باعث انعطاف پذیری بیشتر آن می شود.
·
یاس زرد :
نام علمی : Forsythia intermedia
·
· منشاء و گسترش : موطن اصلی این گیاه چین می باشد
ارتفاع : 2.4 متر گستردگی : 2.4 متر ای شکل گل دهی : اسفند تا فروردین جنبه زینتی : گلها نوع گیاه : درختچه ای بوته دوام برگ : خزان کننده
درختچه ای هست بوته ای شکل ، خزان کننده ، دارای گلهای زرد و زیباست ، هرس پس از گل دادن انجام می شود گلها اسفند تا فروردین ماه ظاهر می شود .شاخ و برگ آن در پاییز ارغوانی رنگ می شوند
نیاز های اکولوژیک :
نور : نیاز به نور کامل آفتاب دارد خاک : خاک مرطوب و عمیق و دارای زهکشی خوب نیاز دارد
ازدیاد : در تابستان و پاییز با قلمه تکثیر می شود. در پاییز از روش خوابانیدن وپاجوش ها را در پاییز حذف نمایید. استفاده کنید
کاربرد در فضای سبز :
بوته تک کاشت ، پرچین ، به صورت توده ای در زمینه های همیشه سبز کشت می شود.
کاشت : در بهار بکارید . چوب مرده یا قدیمی با رشد ضعیف را بعد از گلدهی حذف کنید . بوته ای را رشد می دهند که روی این بخش ها ، گل های سال ها در تمام تابستان بخش های تازه بعد تولید میشوند.
کنترل آفات و بیماری ها : هیچ گونه آفت و بیماری جدی ندارد.
گونه های مهم : F.suspensa Forsythia weeping بوته ای بالا رونده با گلهای زرد بهاره و شاخه های قوسی شکل و برگ های سه قسمتی می باشد و به ارتفاع 3 متر رشد می کند.
مشکلات متداول : در اقلیم های سرد ، سرمای دیر رس به گل ها آسیب می رساند
عشقهآسيايی
Asian Ginseng
عشقه گياه ريشه اي تيره و پنچ داري است كه مردم كشورهاي آسيايي تصور مي كنند شاه تمامي گياهان است. گاهي اوقات بخش اصلي اين ريشه به بدن انسان شباهت پيدا مي كند و داراي جوانه هاي تيغ داري است كه شبيه دست و پاي آدمي است. كارشناسان گياهان دارويي صدها سال پيش از اين شكل ظاهري استنتاج مي كردند كه عشقه مي تواند تمامي امراض انسان را درمان كند و در بسياري از فرهنگهاي مختلف به عنوان داروي تمامي امراض از آن استفاده شده است. با اين حال، چيني ها نه تنها عقشه را داروي تمامي امراض تلقي مي كنند ليكن آنرا به مثابه گياهي مي دانند كه سبب طول عمر، قوت و عقلانيت استفاده كنندگان مي گردد.
عشقه هاي آمريكايي و آسيايي در درمان فشار روحي، خستگي، نقاهت و ديابت و عشقه سيبري در درمان فشار روحي، خستگي، تصلب شرايين و اختلال عملكرد كليه بهترين كارآيي را دارند. سردرگمي در اين خصوص كه براي درمان فشار روحي، خستگي و نقاهت بايد از كدام گونه عشقه آمريكايي، آسيايي يا سيبري استفاده كرد از اين ايده نشأت مي گيرد كه عنصر فعال در يك نوع عشقه به عناصر موجود در گونة ديگر برتري دارد. البته وجود چنين برتري به وضوح نشان داده نشده است. مطالعات اوليه روسها نشان داده بود كه اثرات مثبت عشقه منطقه سيبري افزون بر اثرات مشابه در عشقه آسيايي است. گزارش هاي تجربي نيز مؤيد اين مدعاي روسها گرديد اما محققاني كه اعتبار اينگونه تحقيقات و كيفيت فرآورده هاي تهيه شده از عشقه منطقه سيبري را مطالعه كرده اند، اين موضوع را تأييد نكرده اند. امروزه هر سه نوع عشقه را ژنهاي تطبيق شدني تلقي مي كنند بدين معنا كه هر سه داراي عوارض جانبي مشابهي هستند و به رغم تفاوتهاي كيفي، هر كدام براي اثرات درماني مشابهي بكار مي روند. هزينه تأمين عشقه، استاندارد بودن آن و اعتبارو شهرت توليد كننده مي تواند به عنوان نقاط تصميم گيري در انتخاب گونه مورد استفاده محسوب شود.
معرفي گياه
گياه عشقه داراي برگهايي است كه به صورت دايره اي دور ساقه مستقيمي مي پيچند. گلهاي چتري سبز مايل به زرد در مركز اين گياه مي رويند و انگور قرمز توليد مي كنند. چين و چروك موجود در گردنة ريشه گوياي ميزان سن اين گياه است. اين مسأله از اهميت زيادي برخوردار است چرا كه سن عشقه تا به چهار پنج سال نرسيده باشد آماده بهره برداري نخواهد بود.
تركيبات گياه
فرآورده هاي حاصل از عشقه از ريشه و جوانه هاي بلند و نازك آن به نام مويه هاي ريشه تهيه مي شوند. عناصر تركيبات شيميايي اصلي موجود در عشقه آسيايي عبارت است از جنسنويد (با نشان Rg1) گلوكان (پانكراس)، پلي ساكاريد 2-3DPG، پپتيد، مالتول و رغن مايع.
اشكال موجود
عشقه سفيد (خشك و پوست كنده) يا عشقه قرمز (ريشه پوست دار و بخور داده شده قبل از خشك شدن) به صورت آب، آب و الكل يا عصاره مايع الكل و به صورت انواع كپسول يا پودر است.
نحوه مصرف
عشقه سبب افزايش ميزان توانايي، قوت و شادابي ميشود. اين خواص سبب ميشود اين گياه همانند قهوه نقش يك محرك را بازي كند. اما داروهاي محرك غالباً كنشهاي بخشهاي اصلي بدن را سامان مي بخشند و زودرنجي، طپش قلب، اعتياد و نگراني در زمرة پاره اي از عوارض جانبي ناشي از مصرف اين گياه است. از طرف ديگر عشقه هيچگونه عارضه منفي از خود بر جاي نمي گذارد و در طول حداقل 2000 سال گذشته به راحتي از آن استفاده شده است.
اگر از نوعي بيماري رنج مي بريد ممكن است پزشك معالج شما مصرف عشقه را تجويز كند. اگر آدم پا به سن گذاشته اي بوده باشيد، مصرف عشقه مي تواند فاصله زماني لازم براي رجعت از حالت بيماري يا جراحي را كوتاهتر كند. مصرف اين داروي گياهي سبب ميشود كه مواظب افكار خود نيز باشيد. اگر كسي هستيد كه دچار سرماخوردگيها يا گلودردهاي زيادي ميشويد، مي توانيد براي درمان برخي از اين حالات به مصرف عشقه متوسل شويد. اين گياه دارويي در رفع مشكل عدم تمركز نيز شما را كمك مي كند. كشتي گيران براي افزايش ميزان مقاومت بدن و توان آن از عشقه استفاده مي كنند، در هر كدام از اين شرايط عشقه به مثابه نوعي ژن تطبيق شدني عمل مي كند كه به بدن كمك مي كند تا با اثرات هر نوع فشار روحي اعم از اينكه ويروس، باكتري، احساس و عاطفي، روحي يا فيزيكي بوده باشد مبارزه كند. اثرات فشار روحي ممكن است به اندازة انواع سردردها يا سرماخوردگيها چندان جدي نباشد، ليكن مي تواند در پاره اي مواقع نظير پيري زودرس و سريع، زوال حافظه. بيماري قلبي، سرطان و آرتريت از حدت و شدت بيشتري برخوردار باشد. به هنگام مصرف عشقه در پي يافتن فرآورده هاي استاندارد آن باشيد. دسترسي به فرآورده استاندارد تنها راه حصول اطمينان از كيفيت فرآورده گياهي است. براي اين منظور عشقه سفيد يا قرمز را كه به طور استاندارد حاوي 1/5 درصد جنسنوسيد است كه با علامت Rg1 مشخص شده است، مصرف كنيد. دوز تجويزي عبارت است از 1 تا 2 گرم ريشه تازه، 0/6 تا 2 گرم ريشه خشك شده يا 200 تا 600 ميلي گرم عصاره مايع روزانه.
اگر سالم هستيد و عشقه را به منظور افزايش بازدهي فيزيكي يا فكري خود، پيشگيري از مرض يا بهبود مقاومت بدن در قبال فشار روحي مصرف مي كنيد، مثلاً روزانه به مدت 15 تا 20 روز 1 تا 2 گرم ريشه تازه، 0/6 تا 2 گرم ريشه خشك، يا 200 تا 600 ميلي گرم عصاره مايع سپس به مدت دو هفته مصرف آنرا قطع كنيد. براي تقويت روند بهبودي پس از بيماري، افراد مسن بايد روزانه دو بار 0/5 گرم عشقه آنهم به مدت سه ماه مصرف كنند، سپس مصرف آنرا متوقف كنند يا اينكه روزانه دو بار 0/5 گرم عشقه به مدت يك ماه مصرف و سپس دو ماه وقفه ايجاد شود. سپس در صورت مايل اين روند مصرف از سر گرفته شود.
نكات احتياطي
انجمن فرآورده هاي گياهان دارويي آمريكا عشقه آمريكايي را به عنوان يك گياه درجه 2 ارزيابي كرده است كه اين رده بندي به معناي اعمال محدوديتهاي خاصي است. در اين مورد، فشار خون بالا محدوديت خاص است. در نتيجه افراد مبتلا به اين عارضه نبايد فرآورده هاي عشقه مصرف كنند.
افراد مبتلا به بيماري قلبي، ديابت و فشار خون پايين نيز بايد در مصرف عشقه احتياط كنند. از مصرف عشقه در صورت ابتلا به هر نوع بيماري جدي اجتناب ورزيد. اگر باردار هستيد از مصرف عشقه پرهيز كنيد چون ايمني آن در طول دوره بارداري هنوز اثبات نشده است.
تداخل هاي احتمالي
عشقه مي تواند اثرات كافئين يا ساير محركها افزايش دهد، سبب شود كه احساس نگراني يا عصبيت نماييد يا اينكه ضربان قلب و فشارخون شما افزايش يابد. ممكن است در اثر مصرف آن بيشتر عرق كنيد، با مشكلات خواب مواجه شويد يا اينكه ضربان شما نامنظم گردد.
عشقه مي تواند اثرات سولفات فنلزين 0نارديل) يا ساير داروهاي ضد رواني يا داروهاي فشارخون يا ديابت را افزايش دهد. اين داروي گياهي با استروييد تداخل پيدا مي كند. اگر از اين داروها مصرف مي كنيد هرگز بدون مشورت با پزشك معالج خود به سراغ آن نرويد
خواص گیاه یونجه
(Alfalfa)
یونجه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا یک متر میرسد. برگهای آن دارای سه برگچه میباشد. برگچه های نوک تیز، سبز رنگ و بیضی شکل است.
گلهای یونجه به شکل سبز و به رنگ بنفش تیره یا آبی روشن است.
میوه یونجه مانند صدف بوده و دانه داخل میوه مانند لوبیا ولی کوچکتر از آن میباشد.
یونجه ریشه ای بسیار عمیق دارد و ریشه آن تا سه متر به داخل زمین نفوذ میکند و بنابراین منبع ویتامینها و مواد معدنی است که از خاک میگیرد.
تاریخچه
یونجه از زمانهای بسیار قدیم در ایران کشت میشده است و در حدود پنج قرن قبل از میلاد مسیح از یاران به یونان برده شد و در قرن هفتم بعد از میلاد به اروپا راه یافت.
یونجه در ایران در مناطق مرکزی و جنوبی به مقدار بسیار زیاد کشت میشود. زنبور عسل گل یونجه را دوست دارد و از آن شهد زیادی به دست میآورد و تبدیل به عسل میکند. پرورش این گیاه در قدیم برای تهیه علوفه چها
مطالب مشابه :
گياهان دارويي
از باباآدم در نواحي مختلف آسيا به عنوان خوراكي اسم لاتين اين ميوه بلوبري است. كاشت : با
برچسب :
نواحي كاشت بلوبري