مختصات جغرافيايي و روش هاي پيدا كردن قبله
2- تعريف نقشه:
نقشه تصوير قائم از تمامي يا قسمتي از سطح كره زمين روي يك سطوح مستوي است كه به نسبت به مقياس معيني كوچك شده و عوارض و
3- روش تهيه نقشه: عكسهاي هوايي و تصاوير ماهواره
عكسهاي هوايي كه توسط هواپيماي مخصوص تهيه ميشوند مبنايي براي تهيه نقشه به شمار ميروند. در ايران اولين عكسبرداري هوايي در 22 ارديبهشت سال 1335 صورت گرفت (زبيري، دالكي، 1378:5) عكسهاي هوايي در اكثر رشتههاي علمي براي پيشبرد عمليات شناسايي و اندازهگيري به كار برده ميشوند. نقشهبرداري هوايي و تهيه نقشه، امور كشاورزي و منابع طبيعي، حفاظت خاك و آبخيزداري، مطالعات زيستي، تشخيص آلودگيها، بررسي توسعه شهري، طراحي راهها، گردشگري و باستانشناسي و ... از كاربردهاي عكس هوايي است. تفسير عكس هوايي توسط استرسكوپ صورت ميگيرد. امروزه تصاوير ماهوارهها به خصوص ماهوارههاي پيشرفته تهيه نقشه را نيز ميسر ساخته كه از دقت قابل توجهي نيز برخوردار است.
4- نقشهخواني چيست:
اساس نقشهخواني بر دو اصل استوار است: اول اطلاعات حاشيه نقشه و دوم اطلاعات متن نقشه كه اطلاعات حاشيه نقشه شامل موارد زير ميشود:
1ـ طول و عرض جغرافيايي.
طول جغرافيايي به موازات نصفالنهار مبدأ يا گرينويچ ميباشند كه بين
180-0 درجه شرقي و 180-0 درجه غربي قرار دارند. به عبارت ديگر نصفالنهارات دايرههايي هستند كه از دو قطب كرهي زمين عبور ميكنند و زمين را به دو نيمكره شرقي و غربي تقسيم مينمايند.
عرض جغرافيايي دوايري به موازات خط استوا هستند كه بين 90-0 درجه شمال و 90-0 درجه جنوب آن قرار ميگيرند.
2ـ كادر نقشه كه به شكل عمدتا مستطيل نقشه دربر ميگيرد.
3ـ عنوان نقشه كه در بالاي كادر نوشته ميشود.
4ـ جهتها.
ما به طور روزمره جهت بعضي از عوامل يا پديدهها را با اصطلاحات سمت راست، سمت چپ، جلو، عقب و نظاير آن نشان ميدهيم. درواقع جهت آن پديدهها نسبت به يك نقطه مبداء مشخص ميكنيم. اين نقطه مبداء ممكن است شخص ناظر يا مكان معيني باشد. اما در روي نقشههاي جغرافيايي، امتداد نقطه شمال جغرافيايي به عنوان مبداء مورد استفاده قرار ميگيرد و جهت و امتداد هر نقطهاي در سطح زمين نسبت به امتداد شمال به عنوان مبداء مقايسه ميگردد. بر اين اساس نصفالنهارات، امتداد شمال به جنوب و مدارات، امتداد مشرق به مغرب را نشان ميدهند.
اما سادهترين راه براي پيدا كردن جهتهاي جغرافيايي روشي ساده ولي عملي است به اين صورت كه اگر دست راست به سمت طلوع خورشيد و دست چپ در جهت غروب خورشيد باشد دست راست سمت مشرق و دست چپ سمت مغرب را نشان ميدهد. به اين ترتيب سمت مقابل شمال و پشت سر جنوب را تعيين ميكند كه سمت شمال به عنوان مبداء انتخاب ميگردد.
1-4- انواع شمال
همانگونه كه اشاره گرديد در تعيين جهت و امتداد نقاط و موقعيتها، امتداد شمال به عنوان امتداد مبداء درنظر گرفته ميشود. به طور كلي در كارهاي جغرافيايي براي سنجش امتدادها، سه امتداد مبنا به شرح زير وجود دارد:
الف: شمال حقيقي يا شمال جغرافيايي True North
امتداد شمال حقيقي هر نقطه همانگونه كه قبلاً اشاره گرديد، امتداد نصفالنهاري است كه از آن نقطه ميگذرد. بديهي است نصفالنهارها به قطب شمال حقيقي ختم ميگردند. امتداد شمال حقيقي را با يك فلش ì يا علامت ستاره، در حاشيه نقشه نشان ميدهند.
ب: شمال مغناطيسي: Magnetic North
هنگام استفاده از نقشه و توجيه آن، مشخص نمودن امتداد شمال حقيقي در روي زمين مشكل است و عموما براي رفع اين مشكل، از قطبنما استفاده ميكنند. جهت شمالي كه عقربه قطبنما نشان ميدهد شمال مغناطيسي ميباشد. اين امتداد، بر امتداد شمال حقيقي منطبق نيست و شمال مغناطيسي نسبت به شمال حقيقي، داراي مقداري انحراف است كه آن را «انحراف مغناطيسي» ميگويند (يماني، 1382:33).
ج: شمال شبكه: Gride North
امتداد شمالي محورهاي شبكه را در مختصات قائمالزاويهاي شمال شبكه مينامند. درحقيقت نصفالنهارات و مدارها (عرضها) برهم عمودند و بالاي آن شمال و مقابل آن جنوب قرار ميگيرند.
2-4- روش پيدا كردن شمال جغرافيايي:
چنان كه گفته شد يافتن جهت شمال يكي از ضروريات نقشهخواني است. علاوه بر توجيه نقشه اغلب در كارهاي روزانه نيز يافتن سمت شمال مسائل گوناگوني را مطرح ميسازد.
يافتن سمت شمال به كمك خورشيد و سايه سردستك
اين طريقه كه يكي از سادهترين شيوههاي يافتن ميباشد به اين شرح است كه دستكي را كه در ازاي آن حدود 120 سانتيمتر باشد انتخاب كرده و آن را در زمين آفتابگير مسطح و همواري فرو بريد و محل سايه سردستك را (در هر موقع از روز فرق نميكند) به وسيله ميخ و يا قطعه سنگي روي زمين علامت بگذاريد. حدود ده دقيقه صبر كرده و دوباره محل سايه سر دستك را با علامت ديگري مانند چوب يا ميخ روي زمين نشانهگذاري كنيد. حال دو نقطهاي را كه نشانهگذاري كردهايد به وسيله خط مستقيمي بهم متصل ساخته و آن را قدري ادامه دهيد. اين خط درواقع جهت غرب به شرق را مشخص ميسازد بدين ترتيب كه نقطه يكم سوي مغرب و نقطه دوم شرق را نمايش ميدهد.
حال خط مستقيمي را بر هر نقطه از خط مشرق مغرب كه مورد نظرتان باشد عمود سازيد تا امتداد شمال و جنوب بدست آيد. بايد توجه داشت كه عمود بودن دستك بر سطح زمين ضرورتي ندارد و مورب هم كه باشد اشكالي ندارد (جعفري، 1363:30)
يافتن شمال با استفاده از برابري سايههاي دستك
اين طريقه نسبت به روش قبل (سايه سردستك) داراي دقت بيشتري است و طرز كار آن به شرح زير ميباشد:
دستكي را به طور قائم در زمين آفتابگير همواري كه بتواند حداقل سايهاي به درازاي حدود 30 سانتيمتر ايجاد كند فرو ببريد و محل سايه را در زمان پنج تا ده دقيقه پيش از ظهر به وسيله ميخ يا قطعه سنگي روي زمين مشخص سازيد. حال كماني به مركز پاي دستك و شعاع درازاي سايه آن به كمك ريسمان روي زمين رسم كنيد.
بديهي است هرچه به ظهر نزديك شويم از طول سايه كاسته شده و درازاي آن در ظهر به حداقل ميرسد و از ظهر به بعد دوباره بر درازاي آن افزوده ميشود تا هنگامي كه سايه مزبور كمان رسم شده را قطع نمايد. محل برخورد سايه دستك با كمان مزبور را بدون درنگ روي زمين نشانهگذاري كنيد و دو نقطه مزبور را به وسيله خط راستي بهم متصل سازيد تا مشرق ـ مغرب بدست آيد.
خطي از پاي دستك به خط مشرق ـ مغرب عمود سازيد تا كمان مزبور را در نقطهاي قطع نمايد و امتداد شمال مشخص گردد. بايد توجه داشت كه دقت اين روش به سرعت عمل و دقت عامل در هنگام برخورد مجدد سايه و كمان دايره دارد.
يافتن شمال در شب
در هنگام شب براي شماليابي از ستارگان استفاده ميشود. براي اين منظور در نيمكره شمالي ميتوان از اشكال فلكي دب اكبر كمك گرفت و ستاره قطبي را به آساني پيدا كرد. در نيمكره جنوبي نيز از ستارگان ديگري به نام صليب جنوبي كمك گرفته شده و مطابق شكل محل قطب جنوب را به دست ميآورند.
مطابق شكل اگر فاصله ميان ستارگان 7 و 6 از صورت فلكي دب اكبر (خرس بزرگ) را از جهت 6 به 7 پنج برابر كنيم به ستاره نسبتا درخشاني ميرسيم كه به آن ستارهي قطبي يا ستاره جدي ميگويند. اين ستاره در امتداد محور چرخشي زمين بر فراز شمال كرهي زمين قرار گرفته و امتداد شمال جغرافيايي را نشان ميدهد.
در قطب جنوب مطابق شكل صورت فلكي صليب جنوبي اگر فاصله ميان ستارگان 2 و 3 از جهت 2 به 3 چهار و نيم برابر كنيم به نقطهاي ميرسيم كه در امتداد چرخش زمين و بر فراز قطب جنوب كرهي زمين قرار گرفته است. اين نقطه امتداد جنوب جغرافيايي را نشان ميدهد.
شماليابي به كمك ساعت:
امتداد تقريبي شمال و جنوب را ميتوان به كمك ساعت به شرح زير بدست آورد:
الف: در نيمكره شمالي
نوك عقربه ساعت شمار را طوري متوجه خورشيد بسازيد كه پايه آن درست در زير عقربه ساعتشمار قرار گيرد. در اين حال نيمساز زاويه حاصل از عقربه ساعتشمار و عدد 12 نمايشگر جنوب و سوي ديگر آن شمال را نشان ميدهد.
ب: در نيمكره جنوبي
عدد 12 ساعت را متوجه خورشيد كرده و نيمساز زاويه عقربه ساعت شمار و عدد 12 را نظري رسم كنيد. در اين حال امتداد نيمساز معرف شمال و سوي ديگر آن جنوب را بهطور تقريب نشان ميدهد.
روش پيدا كردن قبله
الف ـ قطب نما
ب ـ آزيموت مكه
چون تعيين سمت قبله يكي از مسائل مساجد و نمازخانهها است، از اين رو به نحوهي محاسبه از يموت جغرافيايي مكه كه درواقع همان سمت قبله است به شرح زير اشاره ميشود:
اصولاً براي محاسبهي سمت قبله، مختصات جغرافيايي شهري كه در آن به سر ميبريم و همچنين مختصات جغرافيايي شهر مكه ضروري است. براي اين كار اختلاف طول جغرافيايي نقطه مورد نظر يا شهر مورد نظر را با شهر مكه حساب ميكنيم سپس اختلاف عرض جغرافيايي نقطه مورد نظر با شهر مكه را نيز بدست ميآوريم و بعد اختلاف طولها را بر اختلاف عرضها تقسيم ميكنيم و عدد زاويهاي كه حاصل ميشود با مراجعه به جداول مثلثاتي يا ماشين حساب تانژانت آن را حساب ميكنيم كه اين آزيموت مستقيم مكه به تهران است.
تعيين سمت قبله با سادهترين شيوه
قبلهيابي و تعيين سمت قبله از مباحث بنيادين علم هيئت و نجوم اسلامي است و دانستن سمت قبله در بسياري از عبادات امري ضروري است. يكي از شيوههاي دقيق جهتيابي قبله، استفاده از سايه شاخص به هنگام زوال ظهر مكه معظمه در روزهاي 6 خرداد و 24 تير است. بر اين پايه ميتوانيد با استفاده از يك شاخص و تعيين سايه شاصخ در اين دو روز، سمت دقيق قبله هر مكاني را در نيمكره شمالي به سادگي بياييد.
مكه معظمه كه قبله مسلمانان در آن واقع است، در طول جغرافيايي 39 درجه و 54 دقيقه شرقي و عرض جغرافيايي 21 درجه و 27 دقيقه شمالي قرار دارد.
در روزهاي 6 خرداد و 24 تير هر سال، ميل خورشيد (فاصله مركز خورشيد تا استواي سماوي) با عرض جغرافيايي مكه برابر ميشود و به عبارت ديگر، در هنگام ظهر شرعي، خورشيد درست در سمتالرأس مكه قرار ميگيرد؛ درنتيجه شاخص در مكه سايه نخواهد داشت و لذا در هر مكاني كه ايستاده باشيد، خلاف جهت سايهي شما، سمت صحيح قبله را نشان ميدهد. براي آنكه اين عمل به دقت انجام پذيرد، ميتوان از يك ميلهي عمود بر زمين يا شاغول استفاده كرد و خلاف جهت سايهي آن را در اين دو روز از سال در هنگام ظهر مكه (ساعت 13 و 48 دقيقه روز 6 خرداد و ساعت 13 و 57 دقيقه روز 24 تير) مشخص نمود. به اين ترتيب جهت صحيح قبله در محل مورد نظر به دست ميآيد.
6 خرداد، ساعت 13 و 48 دقيقه به وقت ايران
24 تير، ساعت 13 و 57 دقيقه به وقت ايران
استفاده از دستگاه GPS
جديدترين وسيلهي تعيين مشخصات جغرافيايي و قبله GPS است كه با ارتباط با ماهوارههاي مختلف، طول، عرض، ارتفاع و جهت قبلهي هر نقطه امكانپذير است.
مطالب مشابه :
مختصات جغرافيايي و روش هاي پيدا كردن قبله
بانك اطلاعات - مختصات جغرافيايي و روش هاي پيدا كردن قبله - - بانك اطلاعات
روشهاي عملي جهت يابي و طريقه محاسبه آزيموت قبله بر روي زمين
جــغرافـــیا یعنی بـــقا - روشهاي عملي جهت يابي و طريقه محاسبه آزيموت قبله بر روي زمين
جهت قبله
Alamkal eghlid - جهت قبله مدارات در حقیقت خطوط شرقی غربی سیستم مختصات مربوط هستند.
قبله
به اسم رفیع خالق - قبله - قال رسول الله: اطلبو العلم و لو مختصات جغرافیایی شهرهای
قبله یابی برای مسلمانان
کشکول جغرافیایی - قبله یابی برای مسلمانان مختصات جغرافیایی یک محل بر روی کره زمین با
چگونه راستای مکه (قبله) و یا دیگر نقاط را بیابیم؟
نجوم و کیهانشناسی - چگونه راستای مکه (قبله) و یا دیگر نقاط را بیابیم؟ - Astronomy and Cosmology
پیدا کردن قبله
مصطفی - پیدا کردن قبله - شعرومطلب قطبنما: هرگاه با قطبنما جهت شمال را مشخص کردیم، و با
جهت قبله
براي پیدا کردن جهت قبله یک مکان می بایست طول وعرض جغرافیایی آن را بدانیم. مختصات
تعيين قبله با استفاده از روش آزيموت
انجام پروژه ها و آموزش gis - تعيين قبله با استفاده از روش آزيموت - مشاوره پایان نامه و پروژه
محاسبة عملي خطاي زاوية انحراف قبلة مسجد المهدي نسبت به امتداد جغرافيايي-علی ابراهیمی
دانشیار - محاسبة عملي خطاي زاوية انحراف قبلة مسجد المهدي نسبت به امتداد جغرافيايي-علی
برچسب :
مختصات قبله