ایستگاه سوال و جواب ( با دکتر شمشیری)

روزي که در خدمت جناب دکترشمشیری بودم  يکي  از مراجعه کننده ها با ناراحتي تمام انگار که از دکتر طلبکار باشد جلوي ایشان را گرفت و بعد از کلي مقدمه چيني گفت: براي برآورده شدن حاجتي چند سالي است كه من و همسرم با نذر كردن و خواندن نمازهاي مستحبي و توسل به ائمه عليه‌السلام دعا مي‌كنيم، مستجاب نمي‌شود، اما افراد بي نماز و حتي شراب خوار دعا مي‌كنند برآورده مي‌شود. اين مسئله باعث مي‌شود كم كم ايمان خود را از دست بدهيم. ما را راهنمايي كنيد.

وقتي که حسابي حرفهايش را زد. گويا که دلش خالي شد و آرام گرفت. و قرار شد که جناب دکتر شمشیری جواب ایشان را بدهند.

خواهش مي‌کنم چند دقيقه‌اي وقت بگذاريد و جواب دکتر را بخوانيد و اظهار نظر کنيد.

             با کمال تشکر از شما دوست عزيز

           باسمه تعالي

گاهي خداوند وقتي بنده مؤمني را دوست داشته باشد، اجابت دعاي او را به تأخير مي‌اندازد. در حديث است كه خداوند استجابت دعا بنده مؤمن خود را به تأخير مي‌اندازد، به خاطر آن كه صداي او را دوست دارد و مي‌خواهد بنده بيش تر به درگاهش الحاح و اصرار كند.
 چون تأخير در اجابت سبب تكرار دعا مي‌شود و در نتيجه باعث تقويت نيروي روحي و ايمان دعا كننده مي‌گردد. اما فاسق را چون دوست ندارد، فورا اجابت مي‌كند تا دعا را تكرار نكند و ضمنا حجت تمام مي‌شود و در قيامت نتواند احتياجي نمايد.

امام صادق عليه‌السلام مي‌فرمايد: «بنده اي كه دوست خداست، وقتي حادثه اي برايش رخ مي‌دهد، به درگاه خدا دعا مي‌كند. خداوند به فرشته اي كه موكل بر اجابت اوست مي‌فرمايد: حاجت بنده ام را برآور، ولي در آن شتاب مكن كه من ميل دارم صدا و آواز او را بشنوم.
 اما بنده دشمن خدا وقتي دعا، خداوند بر فرشته موكل به آن حاجت دستور مي‌دهد: حاجتش را زود برآوريد و در برآوردن آن شتاب كنيد. كه من خوش ندارم صدا و آواز او را بشنوم».

گاهي دعا به اجابت مي‌رسد، اما مصلحت هايي اقتضا مي‌كند تحقق خارجي آن به تأخير افتد. حضرت موساي كليم مي‌گويم: پروردگارا! تو به فرعون و طرفدارانش در زندگي دنيا زيورها و مال هاي فراوان داده اي! او مردم را از راه تو گمراه مي‌كند. پروردگارا! اموالشان را نابود ساز و دل هايشان را سخت گردان كه ايمان نياورند تا عذاب دردناك تو را ببينند!

خداوند در پاسخ موسي و برادرش فرمود: قد أجيب دعوتكما؛  دعاي شما را اجابت نمودم».

امام صادق عليه‌السلام فرمود: «ميان دعاي حضرت موسي عليه‌السلام تا غرق شدن فرعون، چهل سال طول كشيد!»

    (‌ما از باطن هستي و مصالح حقيقي بي خبريم)

به علت عدم آگاهي از باطن هستي و حقيقت غيبي، گاهي مي‌پنداريم كه خير ومصلحت ما در تحقق و برآورده شدن حاجتي يا دفع مشكل و مانعي است، در حالي كه اگر حجاب حقيقت كنار رود و آينده براي ما حاضر و روشن گردد، از تقاضا و درخواست خود منصرف مي‌شويم.

قرآن كريم مي‌فرمايد: «عسي أن تكرهوا شيئا و هو خير لكم و عسي أن تحبوا شيئا و هو شرّ لكم؛ چه بسا چيزي را خوش نداريد، در صورتي كه براي شما خوب است، و چه بسا چيزي رادوست داريد كه براي شما بد است».

از روايات استفاده مي‌شود كه هيچ دعايي بي اثر نيست و هر دعايي در دنيا و آخرت تأثير مناسب خود را دارد، پس در واقع هر دعائي به استجابت مي‌رسد، اما گونه هاي استجابت آن مختلف است.


 امام سجاد عليه‌السلام مي‌فرمايد: «دعاي مؤمن يكي از سه فايده را دارد: يا براي او ذخيره مي‌گردد يا در دنيا برآورده مي‌شود يا بلايي را كه مي‌خواست به او برسد،‌ از وي مي‌گرداند»

بنابراين انسان مؤمن در هيچ حالي نبايد از دعا مأيوس شود، چه دعايش مستجاب گردد يا به عللي به اجابت نرسد و يا اجابت آن به تأخير افتد، چون اولا دعا عبادت است و موجب تكامل روحي و معنوي و تقرب به ذات الهي مي‌گردد. ثانيا در هر صورت و با هر حالي كه باشد.حتي دعاي اشخاص فاسق و گناهكار بر جسم و جان و زندگي آنان تأثير مثبت دارد. همان دعاي مستجاب نشده وقتي تكرار شد و روي هم انباشته گرديد، آثار نيكي در روح او ايجاد و در سرنوشتش تأثير سازنده اي دارد.


 پيامبر اكرم صلي‌الله‌عليه‌و‌آله مي‌فرمود: «خدا رحمت كند بنده اي را كه حاجت خود را از خدا بخواهد و در دعا پافشاري كند؛ چه حاجتش برآورده شود و چه نشود»

 
در حديث ديگري از حضرت نقل شده: «هيچ مسلماني نيست كه به درگاه خدا دعا كند جز آن كه دعايش مستجاب مي‌شود، منتها گاهي اثر آن را دير يا زود در دنيا مي‌بيند و گاهي سبب كفاره گناهان او مي‌شود و گاهي نيز خداوند او را براي آخرتش ذخيره مي‌گردد

     (وعده الهي مشروط است، نه مطلق)

خداوند مي‌فرمايد: «ادعوني استجب لكم؛ دعاي شما را اجابت مي‌كنم». اين وعده الهي، مطلق و بي قيد و شرط نيست، بلكه مشروط به تحقق شرايطي است. برخي از شرايط به مقدمات و شيوة دعا و الفاظي كه بايد به كار ببريم بستگي دارد. برخي به شخص دعا كننده مربوط مي‌گردد. بعضي از شرايط به مطلوب مورد تقاضا ارتباط دارد.

به بيان ديگر: دعا مقدماتي ويژه و فرايندي ضابطه مند و شراطي مشخص دارد كه با «بايدها» و «نبايدها» همراه است كه از آن به «شرايط استجابت يا موانع استجابت دعا» ياد مي‌كنيم.

شيوة دعا كردن و مقدماتي كه در استجابت مؤثر است:

1 – معرفت و شناخت؛ نخستين شرط استجابت دعا، شناخت كسي است كه انسان او را مي‌خواند. به همين جهت قرآن در آموزش شيوة دعا كردن مي‌فرمايد «ادعوا ربكم تضرعا و خفية»؛ پروردگار خود را به زاري و پنهاني بخوانيد يعني بدانيد كسي را كه مي‌خوانيد، «رب» شماست، آفرينش رشد و تعالي و پرورش شما در دست قدرت اوست.

بهترين دعا آن است كه با ربوبيت آغاز گردد. نگاهي به شيوة دعا كردن انبيا و اولياي الهي در قرآن نشان مي‌دهد كه آنان دعاي خود را با «ربي» يا <<ربنا>> آغاز مي‌كردند، زيرا اين واژه انسان را متوجه مي‌سازد با مبدأيي ارتباط برقرار ساخته است كه از نخستين لحظات وجود تا آخر عمر او

 و بعد از آن انسان را غرق در الطاف ربوبي خويش مي‌سازد.

2 – دعا بايد با اخلاص و از صميم قلب و با حال تضرع و تواضع باشد. تنها با زبان دعا نكند، بلكه روح دعا بايد در جان و در تمام ذرات وجود آدمي رسوخ كند.

امام صادق عليه‌السلام مي‌فرمايد: «خداوند دعايي را كه از دل غافل و بي خبر برخيزد، مستجاب نمي‌كند».

3 – دعا بايد در حالت بيم و اميد باشد. نه آن چنان از اعمال خود راضي باشيد كه گمان كنيد هيچ نقطة تاريكي در زندگي شما نيست و هيچ گناهي مرتكب نشده ايد و نه آن چنان مأيوس باشيد كه خود را شايستة عفو و بخشش خدا و اجابت دعا ندانيد.

از خود راضي بودن و نديدن عيب هاي خويش، ضمن اين كه جهل مركب و عامل مهمي براي عقب گرد انساني و سقوط اخلاقي است، باعث مي‌شود كه انسان به جاي عيوب خويش، عيب هاي ديگران را ببيند؛ يعني به بيماري كه شيطان مبتلا بود «انا خير منه؛ من از آدم بهترم» مبتلا شود.

چنان كه «يأس و ناميدي» هم از دامها و حربه هاي شيطان است.

4 – خدا را در پنهاني خواندن، دعا را زودتر به اجابت مي‌رساند «ادعوا ربكم تضرعا و خفية»؛
 بخوانيد پروردگارتان را در حال تضرع و در پنهاني» دعا در خلوت با تمركز فكر و حضور قلب همراه است و به اخلاص نزديكتر و از ريا و خودنمايي دور است. به همين جهت دعا در نيمه هاي شب و در نماز شب، آن هنگام كه همگي در خواب راحت به سر مي‌برند، زودتر مستجاب مي‌گردد.

 
پيامبر اكرمصلي‌الله‌عليه‌و‌آله مي‌فرمايد:
«خير الدعا الخفيّ، بهترين دعا آن است كه پنهاني (و از روي اخلاص) صورت گيرد».

5 – تطهير مال و ثروت و خانه و زندگي از مالي كه از راه غصب، ظلم، رشوه، ربا، دزدي، غش در معامله و فريب پيدا كرده يا مالي كه خمس يا زكات و انفاقات آن پرداخت نشده است.

6 – اجتناب از خوردن غذاي شبه ناك و تطهير لقمة خود و افراد تحت تكفل از حرام.

7 – عدم غفلت از مبارزه با فساد و امر به معروف و نهي از منكر، بي اعتنايي در مقابل فسادهاي اخلاقي و اجتماعي و اباحه گري و ناديده گرفته شدن ارزش هاي ديني: موجب عدم استجابت دعا مي‌گردد.
 پيامبر اكرم صلي‌الله‌عليه‌و‌آله فرمود: «بايد امر به معروف و نهي از منكر كنيد. در غير اين صورت خداوند انسانها شرور (و كساني كه تعهداتي ديني و اخلاقي) بر نيكان شما مسلط مي‌كند و هر چه بكنيد، مستجاب نمي‌شود».

 عمل به پيمانهای اللهی  نخستين شرط استجابت دعا

نظير سؤال شما را روزي مردي از اميرالمؤمنين عليه‌السلام پرسيد و گفت: مگر خداوند نمي‌فرمايد «ادعوني استجب لكم؛ مرا بخوانيد ا اجابت كنم شما را» پس چرا ما هر چه دعا مي‌كنيم، مستجاب نمي‌شود؟!

حضرت فرمود: «چون دل هاي شما در هشت مورد خيانت و بي وفايي کرده . آن را اصلاح كنيد تا دعايتان مستجاب گردد:

1 – خدا را شناختيد، ولي حقش را آن گونه كه به شما واجب بود، ادا نكرديد.

2 – به پيامبر خدا ايمان آورديد، آن گاه با سنت و روش او مخالفت كرديد و دين و شريعت او را در مقام عمل از بين برديد.

3 – كتاب خدا (قرآن) را كه بر شما فرود آمد خوانديد، ولي به آن عمل نكرديد. گفتيد «سمعنا و اطعنا؛ به گوش و دل مي‌پذيريم» ولي در عمل با آن به مخالفت برخاستيد.

4 – گفتيد: خدايا! ما از آتش دوزخ مي‌ترسيم، ولي پيوسته به واسطة گناهان و معاصي خود، به سوي دوزخ شتاب مي‌كنيد.

5 – گفتيد: ما راغب و علاقه مند بهشتيم، ولي مدام كارهايي انجام مي‌دهيد كه شما را از بهشت دور مي‌سازد.

6 – نعمت خداي خود را خورديد، ولي سپاس گزاري نكرديد.

7 – خداوند شما را به دشمني باشيطان فرمان داد و فرمود: «ان الشيطان لكم عدوا فاتخذوه عدوّا؛ شيطان دشمن شما است او را دشمن خود بدانيد» ولي به زبان با او دشمني كرديد و در عمل به دوستي برخاستيد.

8 – عيب هاي مردم را برابر ديدگانتان قرار داديد و عيب هاي خود را پشت انداختيد و آن را ناديده» گرفتيد. در نتيجه پشت سر كسي مي‌گوييد و ملامت مي‌كنيد كه خود به آن ملامت سزاوارتريد».

بعد فرمود: «با اين وضع چه دعايي از شما مستجاب گردد. درصورتي كه شما درهاي دعا و راه هاي آن را بسته ايد؟ پس راه تقوا پيشه كنيد و از خدا بترسيد. كارهايتان را اصلاح كنيد و امر به معروف و نهي از منكر كنيد تا خدا دعايتان را مستجاب كند.

      ( كيفيت شروع دعا )

1 – دعا بايد با حمد و ثناي الهي همراه باشد. جهت آموزش شيوة دعا كردن، دعاي فرشتگاني را كه حاملان عرش خدا هستند و فرشتگاني كه گرداگرد آن قرار دارند، توصيف نموده است.


 آنان ابتدا «تسبيح و حمد» خدا را مي‌گويند و ايمان خود را اظهار و ابراز مي‌دارند. سپس براي مؤمنان استغفار مي‌كنند. آنان مي‌گويند: پروردگارا رحمت و علم تو همه چيز را فرا گرفته. تو از گناهان بندگانت با خبري و نسبت به آنان رحيمي. آنان را كه توبه كرده‌اند و از راه تو مي‌روند، ببخش و بيامرز و از عذاب دوزخ نگاه دار...»

 سپس در حق ديگران دعا نمودند تا خدا دعا را در حق تان نيز مستجاب گرداند.

2 – دعا را با ذكر صلوات بر محمد و آل محمد بايد شروع نمود،
زيرا صلوات درخواست سلام و درود از خداوند براي پيامبر اسلام و اهل بيت طاهرين اوست كه سلام خالق هستي و همة خلايق پاك بر آنان باد اين دعا قطعا مستجاب است. وقتي در ابتدا و انتهاي دعا ذكر صلوات قرار گرفت، خداوند به خاطر اول و آخر دعا، آن چه را كه در وسط قرار گرفته، اجابت خواهد كرد.

3 – تطهير قلب و روح: از كثافات و كدورت هاي گناهان، به وسيلة اعتراف به گناه و توبه در پيشگاه خداوند.

4 – در پايان، دعا را با تمسك به صفات او به اتمام برسانيد، مثلا بگوييد، برحمتك يا ارحم الرحمين.

سبحانك الله لا اله انت وحدك لا شرك و لا حول و لا قوه الا بالله العلي العظيم

           (برخي موانع استجابت دعا)


1 – گناه: گناهان سه گونه اثر مي‌گذارند:
الف – توفيق دعا كردن را سلب مي‌كنند.

ب – حالت تضرع و تواضع و توبه و انا به و اشك و گريه را مي‌گيرند و نمي‌گذارند بنده با حضور قلب، توجه اش به سوي خدا متمركز گردد و مجذوب نفحت رحماني او شود.

ج – در صورت خواندن دعا، دعايش مستجاب نمي‌گردد.

علي عليه‌السلام مي‌فرمايد: «المعصيه تمنع الاجابه... گناه از اجابت دعا جلوگيري مي‌كنند»


در دعاي كميل، شبهاي جمعه دقت نماييد، آن جا كه مي‌خوانيد: «اللهم اغفرلي الذنوب التي تجس الدعا و... خدايا گناهاني كه مانع استجابت دعاي من شده‌اند بيامرز»

2 – ترك دعا در هنگام خوشيها: خداوند به حضرت داود عليه‌السلام وحي فرمود: مرا در روزهاي خوش و آسايش ياد كن تا من دعاي تو را در ايام گرفتاري و سختي اجابت كنم.

3 – نافرماني و رنجاندن والدين.

4 – تأخير انداختن نمازهاي واجب از اول وقت.

5 – در گفتار، بد زبان بودن.

6 – نسبت به افراد مؤمن سوء ظن داشتن و بد طينت بودن.

7 – با برادران يا خواهران مؤمن، دو رويي و منافقانه برخورد كردن.

8 – ترحم نكردن به افراد ضعيف...  


در پایان لازم به ذکر است که همه ی  این مطالب برگرفته از 

 فیلم ظبط شده این مجلس بوده  وبصورت متن برای استفاده

 شما عزیزان درامده 
 سعی ما در انتشار اینگونه رهنمود های جناب دکتر شمشیری  برای شما
دوستان هست تا بیشتر با استاد شمشیری آشنا شوید

                                             التماس دعا
--------------------------------------------------------------------------------

 


مطالب مشابه :


دانلود نمونه سوالات کار وفناوری ششم ابتدایی (درس چهارم وششم)

تیبیان:: سامانه ثبت نام دانش آموزان :: شبکه کودک




عکس دکتر عبدالکریم شمشیری (محمد دوست)

مطالب قرآنی - عکس دکتر عبدالکریم شمشیری تیبیان قرآن




شعرادب

تیبیان. طلاییه دفاع




هدیه ماه رمضان

مطالب قرآنی - هدیه ماه رمضان تیبیان قرآن




تلاش برای حل مشکلات اجتماعی

تیبیان. rss . powered by blogfa.com




عکسی از دکتر عبدالکریم شمشیری (محمد دوست)

مطالب قرآنی - عکسی از دکتر عبدالکریم شمشی تیبیان قرآن




درمان ناتوانی جنسی بدون استفاده از دارو

سایت تیبیان کتاب های اسلامی سایت




رمز موفقیت و سعادتمندی در کلام استاد شمشیری

مطالب قرآنی - رمز موفقیت و سعادتمندی در ک تیبیان قرآن




ایستگاه سوال و جواب ( با دکتر شمشیری)

مطالب قرآنی - ایستگاه سوال و جواب ( با دکت تیبیان قرآن




برچسب :