جیل بریک (Jailbreak) و مزایا و معایب آن
جیل بریک (Jailbreak) یعنی
شکستن حصار. نوعی هک است که به وسیله ی بعضی نرم افزار ها روی سیستم عامل
آی.او.اس انجام می شود تا امکاناتی را که اپل از آن ها پشتیبانی نمی کند،
به iOS اضافه نماید. مثلا تا قبل از سال 2008 (قبل از شروع کار اپ استور)
از جیل بریک برای نصب راحتتر اپلیکیشن های شخص ثالث استفاده می کردند. اپل
در آن زمان اعلام کرد قصد ندارد آپدیت ویژه ای برای مقابله با این اپلیکیشن
ها منتشر کند. البته با هر آپدیت آی.او.اس، جیل بریک ها سخت تر و سخت تر
انجام می شد. اما تاکنون جلوی آن ها به طور کامل گرفته نشده است. (البته
اپل همواره سعی کرده که با اپلیکیشن هایی که به آنلاک کردن غیر رسمی سیم
کارت ها کمک می کنند، مقابله نماید.)
از زمانی که اپ استور و اپلیکیشن های شخص ثالث (رسمی) پدیدار شدند؛ تمرکز جیل بریک بر روی مساله دیگری قرار گرفت. از آن زمان تا کنون، اصلی ترین دلیل استفاده از جیل بریک؛ فعال کردن قابلیت استفاده از تم ها و شخصی سازی بیشتر در نرم افزار هایی مثل Springboard (که مدیریت صفحه خانگی را بر عهده دارد) بود. علاوه بر این، در دستگاه های قدیمی تر مبتنی بر iOS مانند آیفون 3G؛ هنوز هم امکان مولتی تسکینگ وجود ندارد. بعضی از جیل بریک ها بستری را فراهم می کنند که بتوان مولتی تسکینگ را هم در این سیستم عامل (برای آیفون های قدیمی) ایجاد کرد. اگر چه به کیفیت اصلی نمی رسد، اما از هیچ بهتر است!
البته ناگفته نماند که معمولا جیل بریک ها اجازه می دهند که کاربر اپلیکیشن های پولی اپ استور را به طور غیر قانونی (با نقض قانون کپی رایت) به اشتراک بگذارد. البته این کار بحث ها و منازعات زیادی را بر انگیخت اما مساله این جاست که این کار مهم ترین هدف جیل بریک نیست و به نوعی یک کار حاشیه ای و غیر قانونی است که بعضی جیل بریک ها اجازه ی انجام آن را می دهند.پس بطور خلاصه می توان گفت: هدف جیل بریک اضافه کردن امکاناتی است که دستگاه های اپل فاقد آن هستند یا از آن پشتیبانی نمی کنند و در کنارش افراد زیادی هم از آن برای نصب اپلیکیشن های فقل شکسته استفاده می کنند.
برای جیلبریک کردن دو اصطلاح وجود دارد که بد نیست تا با آنها آشنا شویم: جیلبریک Tether و unTether.
جیلبریک Tether معمولا زودتر از مدل دیگر از طرف هکرها عرضه میشود و معنای
آن موفقیت نخستین هکرها در نفوذ به سیستم عامل است، نکته ای که در مورد
این مدل از جیلبریک وجود دارد، این است که نباید بگذارید تا دستگاه شما
خاموش شود، زیرا پس از خاموش شدن مجبورید دوباره آن را به کامپیوتر متصل
کرده و با برنامه مربوطه سیستم عامل را مجددا بالا بیاورید. اما نسخه
unTether چنین مشکلی را ندارد و هکرها به خوبی کار خود انجام داده اند و
نسخه نهایی کار در اختیار شما است.
جیلبریک چه فایده ای دارد ؟
در بالا توضیح دادیم که مقصود از جیلبریک برداشتن برخی محدودیت های موجود است، اما اجازه دهید کمی با جزییات بیشتری به این موضوع بپردازیم. شما پس از جیلبریک کردن میتوانید امکانات متنوعی را به دستگاه خود اضافه کنید، برای مثال تم ها و قالب های بیشماری در اختیار شما قرار میگیرد و یا می توانید ویژگی هایی مانند دریافت Delivery پیامک ها، امکان انتقال فایل با بلوتوث و… ،که اپل بنابر دلایلی آن ها را به صورت پیشفرض در سیستم عاملش قرار نداده، را فعال کنید. اما جیلبریک کردن یک امکان دیگر نیز به شما میدهد که شاید مخالفان بسیاری داشته باشد، و آن هم امکان استفاده از اپلیکیشن های کرک شده بدون پرداخت مبلغی بابت آنها است.
اما این قابلیت ها از کجا فعال میشوند ؟پس از جیلبریک کردن اپلیکیشنی به نام Cydia برای شما نصب میشود؛ سیدیا که نام آن اشاره به اسم Cydia pomonella یا همان کرم سیب دارد، به زبان ساده محفلی برای جیلبریک کنندگان است، جایی که تمام محصولات تولید شده برای جیلبریک کنندگان در آن قرار میگیرد. اما در سیدیا چه چیزهایی میتوان پیدا کرد؟ محصولات سیدیا به چند قسمت عمده تقسیم میشوند: اپلیکیشن ها، Tweak ها، قالب ها و Ringtone ها.
همانطور که میدانید اپل قوانین سفت و سختی برای اپ استور خود دارد و نمیگذارد هر اپلیکیشنی به آن راه یابد، معمولا اپلیکیشن هایی که بنابه دلایل مختلف نتوانستند به اپ استور راه پیدا کنند را در سیدیا میتوانید پیدا کنید. Tweak ها اما قابلیت هایی هستند که به سیستم عامل شما اضافه میشوند و کار را برای شما لذت بخش تر میکنند.
محصولات سیدیا داخل Repository های مختلفی قرار دارند، ریپازیتوری ها در واقع منابعی هستند که هرکدامشون محصولات مختلفی را در سیدیا در اختیار شما میگذارند، چند Repo معروف به صورت پیشفرض داخل سیدیا قرار دارد، اما اگر میخواهید از محصولات متنوع تری استفاده کنید باید Repo مربوطه را خودتان به سیدیا اضافه کنید. این نکته را هم بدانید که همه محصولات ارائه شده در سورسها رایگان نیستند و برای برخی از آنها باید مبلغی را بپردازید؛ برخی از سورس ها نیز حاوی اپلیکیشن های کرک شده هستند که در اینجا به آنها نمی پردازیم.
تا این جا همه چیز خوب بود. اما حالا باید به نقاط منفی جیل بریک هم بپردازیم. پس از انجام یک جیل بریک، انتظار این ها را داشته باشید:
- خداحافظ پایداری، خدانگهدار امنیت:
در عین حال که JailBreak می تواند به شما گزینه های بسیاری برای افزایش کارایی دستگاه iOS – یا اصطلاحا iDevice – را بدهد؛ می تواند سبب انجام کار های غیر منتظره ای شود. بعضی افزونه ها می توانند باعث کرش کردن برنامه ها شوند. حالا شما باید به تنهایی کشف کنید که چه چیزی باعث این مشکل شده است. جیل بریک همچنین موبایل شما را به کامپیوتری تبدیل می کند که حل مشکلاتش چندان آسان نخواهد بود – یعنی اگر مشکلی برایتان پیش بیاید باید ضمن داشتن دانش، برای رفع آن کوشش کنید و اگر دانش نداشتید، باید برای رفع آن تلاش بسیاری انجام دهید. بله، ابزار هایی (مانند کرش ریپورتر) هم وجود دارند که به شما در یافتن و حل مشکلات کمک می کنند. اما حتی در این صورت هم، حل مشکلات کاری آسان به نظر نمی رسد و طبعا شما هیچگاه مایل نخواهید بود که دائم در حال حل آنها باشید. پس اگر دوست دارید که همه چیز بدون مشکل خاصی، مطابق معمولش کار کند؛ شاید جیل بریک کردن، بهترین انتخاب شما نباشد.
بعلاوه، بعضی از کارشناسان امنیتی باور دارند که جیل بریکینگ آی دیوایس ها؛ از نقطه نظر امنیتی امن به شمار نمی رود. باز کردن در دستگاه به سوی قابلیت های جدید، شاید باز کردن دری به روی آسیب پذیری های جدید هم باشد. البته می توانید قدم هایی برای جلوگیری از نقایص امنیتی هم بردارید. اما این کار به کوشش زیادی نیاز دارد که شاید مایل به انجام آن نباشید.
- نمی توانید سیستم عامل را به آسانی یا به سرعت گذشته، آپدیت کنید:
به روز رسانی دستگاه های جیل بریک شده کار سختی است. وقتی سیستم عامل را به روز رسانی می کنید، جیل بریک شما از بین می رود. باید یک باردیگر هم جیل بریک انجام دهید و سپس احتمالا مجبورید دوباره تمام اپلیکیشن ها و افزونه های جیل بریک شده ی خود را نصب کنید. ابزار هایی مانند PkgBackup می توانند کار بازیابی این چیز ها را کمی آسان تر کنند. اما این باز هم همان چیزی نیست که هنگام آپدیت کردن معمولی سیستم عامل باید انجام دهید.
این کار می تواند خسته کننده باشد و ممکن است از آپدیت کردن عادی iOS جلو گیری کند. در برخی موارد هیچ عیبی ندارد که iOS را مدتی دیرتر دریافت کنید. اما برخی مشکلات قابل توجه هم در آی.او.اس وجود دارند که حل آن ها نیازمند آپدیت های مکرر سیستم عامل است. مانند باگی که در موقعیت یابی آیفون وجود داشت و جنجالی به وجود آورد. اینگونه باگ ها شاید برای شما بسیار مهم باشند. در این شرایط، اگر بخواهید دستگاهتان را جیل بریک شده نگهدارید، باید مدتی صبر کنید تا جیل بریک همگام با نسخه جدید هم، بیاید.به همین دلیل است که این کار برای شما واقعا خسته کننده خواهد بود. مثل این است که به جای آپدیت کردن ویندوزتان، بخواهید دائما آن را عوض کنید و تمام فایل هایتان را از دست بدهید و بی صدا گریه کنید!
- دائما در حال بازیابی خواهید بود:وقتی جیل بریک خوب کار کند، انجام دادن آن آسان است. اما گاهی اوقات به دلایلی غیر قابل وصف، جیل بریک فقط با مشکل مواجه می شود. در این حالت شما دو انتخاب دارید: اول این که آنقدر جیل بریک را ادامه دهید تا بالاخره کار کند. دوم این که از جیل بریک دست بکشید. خب، وقتی که از آن دست می کشید چه میشود؟ باید دوباره تمام موسیقی ها، تصاویر، ویدئو ها و همه چیز را بازیابی کنید. که این کاری زمان بر بوده و به هیچ عنوان سریع انجام نمی شود.
زمانی که در حال جیل بریک هستید، باید با خود تکرار کنید: "ممکن است به خاطر یک مشکل، تا چهار ساعت از وقتم را از دست بدهم." این چیزی نیست که همواره اتفاق بیافتد و برای بعضی ها حتی یک سالی هست که اتفاق نیافتده. اما برای بسیاری هم دائما اتفاق می افتد. در کل جیل بریک می تواند زمان بر باشد. پس اگر آدم کم حوصله ای هستید یا فردی هستید که وقت آزاد کمی دارید، بهتر است از جیل بریک خودداری کنید.
- اپلیکیشن های خوب جیل بریک، پولی هستند:
اگر دوست ندارید که برای اپلیکیشن های موجود در اپ استور پول پرداخت کنید، احتمالا از پول پرداخت کردن برای اپلیکیشن های جیل بریکی Cydia استور، متنفرید!
من شخصا مشکلی برای پرداخت پول به توسعه دهنده ها ندارم. اما معمولا اپلیکیشن های بهتر، گران تر هستند. جالب این که متوسط قیمت آنها، از قیمتی که باید در آیتیونز پرداخت کنید بیشتر است! اگر دوست ندارید برای در اختیار داشتن بهترین گزینه ها مانند آگاه سازی بهتر، پیامک بهتر، سویچ کردن بهتر اپلیکیشن ها و... پول پرداخت کنید، ممکن است دوست داشته باشید که آی دیوایس خود را در همان حالت جیل بریک نشده اش نگه داشته و از آیتیونز خرید کنید.
جیل بریک بله یا خیر ؟
هرکس از یک منظر ممکن است به این سوال پاسخ دهد، برخی از کاربران از جیل بریک استفاده می کنند تا آزادی بیشتری در کار با آی او اس داشته باشند و بتوانند امکانات بیشتری به آن اضافه کنند اما در عین حال از نصب اپلیکیشن های کرک خودداری می کنند و با حمایت از توسعه دهندگان اپلیکیشن های خودشان را خریداری می کنند. برخی دیگر هم به جیلبریک به عنوان روشی برای نصب اپلیکیشن های کرک شده نگاه می کنند… برخی دیگر هم دستکاری در سیستم عامل را موجب ناپایدار شدن آن میدانند و از آن پرهیز میکنند.
با تمام این ها، باید گفت که جیل بریک برای هر کسی مناسب نیست. اما خوب است که قبل از انجام آن، جنبه های مثبت و منفی اش را هم در نظر بگیرید.
منبع : برگرفته از مقالات نارنجی
مطالب مشابه :
جیل بریک (Jailbreak) و مزایا و معایب آن
رایانه پدیا - جیل بریک (Jailbreak) و مزایا و معایب آن - وبلاگ تخصصی دانش کامپیوتر و فناوری اطلاعات
مشخصات خودروی جیلی EC7
اطلاعات ماشین - مشخصات خودروی جیلی ec7 - عکس + اخبار جدید + قیمت . همه چی راجع به ماشین!!
معرفی کامل خودرو لیفان 620 + عکس
- معرفی کامل خودرو لیفان 620 + عکس - - . محمدرضا باهنر نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی
نقد و بررسی تبلت Asus Memo Pad ME172V
تبلت MeMO Pad از اندروید 4.1 جیلی بیلی استفاده می کند که معایب: عملکرد کند
مشخصات فنی ای ایکس 35
جیلی. جک. لیفان
اولين SUV چيني در ايران بنام MVM X33 ( مشخصات فنی +عکس)
خودرو برتر - اولين suv چيني در ايران بنام mvm x33 ( مشخصات فنی +عکس) - وبلاگ دانش فنی ، اطلاعات
فیات سی نا
جيلران موتور – نماینده انحصاری شرکت جیلی در معایب: طراحی بدون هیجان، موتور
برچسب :
معایب جیلی