خودسنجی و همسال سنجی
خودسنجی و همسال سنجی
زمانی که دانش آموزان عملکرد و فعالیتهای یادگیری خودش را ارزشیابی می کند می گوییم خودسنجی انجام گرفته است در مسال سنجی دانش آموزان به ارزشیابی از عملکرد و فعالیت های یادگیری هم کلاسی هایش می پردازیم.
هدف اساسی از این روش احساس مسئولیت بیشتر نسبت به یادگیری خود و نیز آگاهی و افزایش حس مراقبت از فرایند یادگیری هدف اصلی برای استفاده از این روش است.
در این روش دانش آموز در فرایند ارشیابی از عملکرد خود و یا همکلاسی هایش بهتر می تواند به وظایف درسی نقاط ضعف خود در زمینه یادگیری آگاهی یابد.
هر چند خود سنجی و همسال سنجی توسط دانش آموزان انجام می گیرد ولی آماده نمودن شرایط برای خود ارزیابی به عهده معلم خواهد بود.
معلم در این فرایند حتماً باید فرصت خودسنجی را فراهم کند شرایط باید به گونه ای باشد که دانش آموزان در جریان عملکرد خودشان احساس آزادی کنند.
نقش والدین در این زمینه:
والدین در ارزشیابی توصیفی نقش مهم و بسزایی را ایفا می کند و در ترغیب و تشویق دانش آموزان توسط والدین می تواند عامل محرکه ای برای مشارکت دانش آموزان در فعالیت کلاسی و درسی و تعامل مطلوب با معلمشان باشد.
هدف اصلی از خود سنجسی و همسال سنجی آگاهی بهتر از وظایف درسی و نقاط قوت و نقاط ضعف در زمینه یادگیری است.
هم معلم و هم دانش آموز دارای نقش می باشند معلم از طریق آماده سازی شرایط و نظارت بر روند انجام و دانش آموز از طریق اجراء
روش های خودسنجی و همسال سنجی
مکتوب (به صورت آزاد عمل نظارتی)
غیر مکتوب (فهرست مشاهده جملات ناقص و توصیف کامل)
اصطلاح شناخت:
به فرآیند درونی ذهنی یا راه هایی که در آن اطلاعات پردازش می شود یعنی راه هایی که ما بوسیله آنها اطلاعات را مورد توجه قرار می دهیم آنها را تشخیص می دهیم و به رمز در می آوریم و در حافظه ذخیره می سازیم و هر وقت که نیاز داشته باشیم آنها را از حافظه فرا می خوانیم و مورد استفاده قرار می دهیم گفته می شود.
اصطلاح فراشناخت به دانش ما درباره فرایندهای شناختی خودمان و چگونگی استفاده بهینه از آنها برای رسیدن به هدفهای یادگیری گفته می شود مهارتهای فراشناخت به صورت آگاهی دهنده عمل می کند که در طی یادگیری و پردازش اطلاعات مورد استفاده ذهن قرار می گیرد و در جریان پردازش را تسهیل می کند به طور کلی کیفیت حافظه و یادگیری به فراشناخت وابسته است.
دمبوا فراشناخت به سه چیز اشاره می کند
1-دانش مربوط به خود یادگیرنده
2- دانش مربوط به تکلیف یادگیری
3- دانش مربوط به راهبردها و استراتژی ها یادگیری و چگونگی استفاده از آنها
سه نوع اطلاعات فراشناختی تاکنون تشخیص داده شده است
1-اطلاعات فرد در مورد نظام شناختی خود
2- اطلاع در مورد تکلیف
3- اطلاع از راهبردها
راهبرد شناختی به هرگونه رفتار اندیشه یا عمل گفته می شود که یادگیرنده در ضمن یادگیری مورد استفاده قرار می دهد و هدف آن کمک به فراگیری سازمان دهنده و ذخیره سازی دانش ها و مهارت ها و سهولت بهره برداری از آنها در آینده است.
برنامه ریزی صحیح و کنترل و نظارت بر فرایند یادگیری و اصلاح غلط ها و در صورت لزوم تغییر راهبردها از جمله دانش فراشناخت محسوب می شود.
مقایسه فرایند یادگیری سنتی با روش های نوین تدریس توصیفی
در روش سنتی: فراگیران مفاهیم تجربه ها، قوانین را می خوانند و حفظ می کنند و می کوشند به خاطر بسپارند فراگیران هر جه به طور امانت به ذهن خود سپرده اند پس می دهند و هنگام آزمون امانت های دریافتی مسترد می دارند.
معلم اغلب با روش سخنرانی تدریس می کند و نقش حل مساله را ایفا می کند معلمان اغلب جزوه می گویند مطالب کتاب را خلاصه و فراگیران را به سوی استفاده از کتاب های حل مساله سوق می دهند معلم به دانش آموزان تکلیف می دهند و فراگیران در این فرایند به عنوانه تماشاگر هستند معلم تمرین می دهد تمرین حل می کند پاسخ پرسش را می دهد و رفع مشکل می کند تدریس می کند و جزوه می گوید و هدف یاد دادن است و تکیه بر محفوظات و کسب دانستنی های ضروری و غیر ضروری بیشتر تکالیف رونویسی می باشد.
روش های نوین:
فراگیران ضمن انجام فعالیت ها و با کسب تجربه در تولید مفاهیم شرکت دارند فراگیران با تمام افراد گروه به بحث و گفتگو می پردازند و با هم کار می کنند نظارت خود را با یکدیگر مقایسه و به تصحیح اشتباهات خود می پردازند و به فراگیری دانش یاری می رسانند.
معلم راهنمای یادگیری است و به جای پاسخ مستقیم به پرسشها می کوشد یا پرسش های متعدد از فراگیران آنها را به پاسخ های صحیح هدایت و آنها را به اندیشیدن ترغیب کند. معلم فراگیران را تشویق می کند که از دیگران کمک بگیرد برای نظریه های خود وسائلی بسازد تجربه کند و گزارش دهد حضور و غیاب کار سرگروه و معلم نظارت دارد فراگیران در صحنه آموزش فعالیت می کنند و معلم راهنمای فعالیت آنهاست به کمک این الگو قدرت خلاقیت ، ثبات، یادگیری و فرضیه سازی در فراگیران تقویت می شود. در این روش سهیم شدن در عقاید و تجربیات یکدیگر تقویت حس همکاری و احساس دوستی ارزیابی افراد از خود تکالیف جمع آوری اطلاعات می باشد.
مطالب مشابه :
مديريت موفق . نقاط قوت يا نقاط ضعف
يکی از رموز موفقيت يک معلم ، يک مدير ، يک مسئول عالیرتبه و اين است که افراد تحت مديريت خود
نظر ولایتی درخصوص نقاط قوت و ضعف دولت .
نظر ولایتی درخصوص نقاط قوت و ضعف دولت . - - ( یک معلم ) نظر ولایتی درخصوص نقاط قوت و ضعف دولت .
بررسی نقاط قوت وضعف کارورزی
ققبل از اینکه در مورد تجارب کارورزی ،نقاط قوت وضعف و نقاط قوت وضعف معلم نقاط ضعف
نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید بخش آموزش و پرورش
نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید بخش آموزش و پرورش مدرک لیسانس بزرگ معلم ایران دکتر
روش های متنوع تدریس زبان و نقاط ضعف و قوت هر روش
روش های متنوع تدریس زبان و نقاط ضعف و قوت هر رابطه معلم و دانش آموز در فرایند یادگیری و
شیوه ارزشیابی پیشرفت تحصیلی درس تفکر و پژوهش ششم
به منظور شناسایی نقاط ضعف و قوت خود و تلاش بینی شده، توسط معلم و دانش آموز
ارزشیابی معلم
های مختلف از کار معلم بدست آمده است در یک مصاحبه دوستانه رودرو، نقاط قوت و ضعف معلم و
مقاله ی اول: بررسی نقاط ضعف و قوت تحصیلی دانش آموزان
مقاله ی اول: بررسی نقاط ضعف و قوت تحصیلی دانش آموزان كارهاي گرافيكي و تبلیغات:
خودسنجی و همسال سنجی
وظایف درسی نقاط ضعف خود در وظایف درسی و نقاط قوت و نقاط ضعف در معلم و هم دانش
برچسب :
نقاط ضعف و قوت معلم