طرح جامع تحول بخشی در معاونت پرورشی و تربیت بدنی

                                         بسمه تعالی
امور تربیتی ، چه بعنوان یک ماموریت و چه بعنوان یک ساختار تشکیلاتی ، در سه دهه گذشته ، همواره مورد بحث و تبادل نظر و نقد و موشکافی بوده است و پیوسته این سوال پیش روی مسوولان ، کارکنان و صاحبنظران تعلیم و تربیت در جمهوری اسلامی ایران بوده است که آیا راهبردها و راهکارهای مناسب برای  تحقق رسالت های تربیتی وزارت آموزش و پرورش چیست؟ و  چه تغییراتی می تواند موجب بهبود کارایی و اثربخشی آن شود؟ و الگوهای عمل مناسب برای مدیریت و برنامه ریزی در این مورد چیست؟

این سوالات ، موجب شده است تا در سه دهه گذشته ، رویکردهای مختلفی برای چگونگی تحقق رسالت ها و ماموریتهای تربیتی و نیز نحوه اداره و مدیریت ساختار امور تربیتی در نظام آموزش و پرورش مطرح شود.

قانون احیاء معاونت پرورشی و تربیت بدنی ، فرصتی فراهم کرده است تا وزارت آموزش و پرورش ، با کمک ظرفیت های موجود خود و با مرور و ارزیابی الگوها و تجاربی که در زمینه چگونگی مدیریت و برنامه ریزی امور تربیتی فراهم شده است ، و نیز برپایه اسناد گوناگونی که در حوزه تعلیم و تربیت طراحی شده اند ، نقشه راهبردی امور تربیتی در آموزش و پرورش را طراحی نماید تا هم به ساماندهی مبانی پایه و نظری رسالت تربیتی بپردازد و هم ماموریت ها ، استراتژی ها ، برنامه های عمل و ساختار تشکیلاتی را با استناد به این پشتوانه ، بازتعریف نماید. اقدامی که در واقع ، نوعی مهندسی فرهنگی امور تربیتی در نظام آموزش و پرورش است.

این بخشی از مقدمه طرح تحول بخشی در معاونت پرورشی و تربیت بدنی است که قرار است با هدف تحقق تکالیف و فرصت های قانون احیاء و به منظور افزایش کارایی و اثربخشی ساختاری و برنامه ای این معاونت ، در 3 فاز  مختلف در سطوح مختلف وزارت آموزش و پرورش ، از حوزه ستادی تا مدرسه به اجرا درآید.

به همین منظور و با هدف تبیین کلیات و چارچوبی طرح تحول بخشی در معاونت پرورشی و تربیت بدنی ، گفتگویی انجام دادیم با جناب آقای دکتر علی اصغر یزدانی ، معاون محترم پرورشی و تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش تا به بررسی در مورد رئوس و سرفصل های این طرح بپردازیم.
وی در این مصاحبه بر روی چند نکته تاکید دارد:

 1 ) طرح تحول بخشی ، با توجه به ادبیات ، چارچوب ، ماموریت ها و چشم اندازهایی که دارد ،  مبنایی برای افزایش کارایی و اثربخشی است و پایه ای برای آینده معاونت  ، دست کم برای یک دوره مشخص است تا  پس از تصویب ، در مدیریت های مختلف دنبال شود و تغییرات مدیریتی بر ساختار و برنامه های آن تاثیر نگذارد.

2 ) این طرح ، مانع از استمرار برنامه های فعلی معاونت در سطوح مختلف از جمله در مدرسه نمی شود.

 3 ) در طرح تحول بخشی ، به اسناد تحول بنیادین در آموزش و پرورش ، از جمله اسناد ضمیمه سند ملی آموزش و پرورش تاکید ویژه ای می شود و از هرگونه اعمال سلیقه که به چارچوب راهبردی آن آسیب وارد می کند ، پرهیز می شود.

 4 ) مستندات اولیه و چارچوب این طرح ، برای جمع بندی در اختیار مراجع مسوول در دولت و مجلس خواهد شد.

  شما سومین معاون پرورشی و تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش ، بعد از تصویب قانون احیاء هستید. در طی مدت کاری خود ، چه تحلیلی از وضعیت امور تربیتی در وزارت آموزش و پرورش و بطور خاص معاونت پرورشی و تربیت بدنی و ماموریت های آن دارید و وضع موجود آن را چگونه ارزیابی می کنید؟

بسم الله الرحمن الرحیم.

سوال بسیار مهم و کلیدی است.  من و همکارانم  در طی 6 ماه گذشته ، در کنار استمرار ، توسعه و تقویت ماموریت ها و برنامه های جاری ، حوزه معاونت ، یکی از مهم ترین اولویت های مان بررسی و شناخت وضع موجود امور تربیتی در سطح وزارت آموزش و پرورش ، همچنین وضعیت معاونت پرورشی و تربیت بدنی  بوده است. برای همین منظور ، ما چالش ها و فرصت ها ، نقاط قوت و ضعف و آینده پیش رو را برای خود ترسیم کردیم. این به ما کمک می کند تا با تحلیل دقیق تری بتوانیم ، هرگونه احیاء و تحول بخشی در معاونت را هدایت کنیم. بعنوان مثال نقاط قوت و ضعف وضع موجود را بصورت چکیده ، به این صورت دسته بندی کردیم.

 الف – نقاط قوت : 

 1 ) وجود ظرفیت ها و پتانسیل های گسترده فرهنگی و تربیتی در سطح وزارت آموزش و پرورش

 2 ) توسعه نرخ دانش آموزان تحت پوشش برنامه ها و خدمات تربیتی

 3 ) گستردگی زیرساخت ها و منابع

 4 ) توزیع ماموریت ها در بین بخش های مختلف تشکیلاتی

5 ) گستردگی دامنه فعالیت ها در زمینه چالش های تربیتی ، فرهنگی و اجتماعی

ب – نقاط ضعف : 

1 ) فقدان هم – افزایی بین تشکیلات

 2 ) تداخل ماموریت ها و برنامه ها

 3 ) دشواری مدیریت برنامه ها و نیروی انسانی حوزه امور تربیتی در مدرسه

 4) عدم تمرکز در مدیریت استراتژیک امور تربیتی در مدرسه .

 همچنین در کنار شناخت این نقاط قوت و ضعف ، ما تحلیلی از برخی از چالش های کلیدی پیش روی امور تربیتی را احصاء کردیم.

بصورت چکیده ، برخی از موارد مهم آن عبارتند از : 

 1 ) چالش معرفت شناختی و نظری تربیت و امور تربیتی

 2 ) تغییر در فرایندها و ساختار تعلیم و تربیت

 3 ) تغییر در مولفه ها و اولویت های تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان

 4 ) بروز شکا ف های نسلی و تغییر در سلسله مراتب ارزش های نوجوانان

 5 ) ظهور سبک های جدید زندگی و گفتمان های فرهنگی رقیب

 6 ) ظهور نهادها ، رسانه ها و صنایع فرهنگی جدید ، رقیب و بدیل

 7 ) ظهور جریان های فرهنگی نوپدید دربین نوجوانان و جوانان
ما برای هر یک از این موارد ، اسناد و ضمائم پشتیبان را تهیه کرده ایم که به ما کمک می کند تا با دقت بتونیم فضای عمومی امور تربیتی و معاونت پرورشی و تربیت بدنی را ترسیم کنیم.


با چنین تحلیلی ،  ما به این نتیجه رسیدیم که ، در چارچوب احیاء معاونت پرورشی و برای تجدید حیات آن ، لازم است اقدامات گسترده توسعه و تحول بخشی ، هم در ماموریت های تربیتی وزارت آموزش و پرورش و هم در سطح معاونت پرورشی و تربیت بدنی صورت گیرد. برای این منظور ، ما اولین گام از کارمان را طراحی چارچوب احیاء و تحول بخشی در معاونت قرار دادیم و بر اساس آن ،  الگوی نظری و اجرایی تحول بخشی را در قالب سند راهبردی طراحی کردیم. تلاش ما این است که با تدوین و اجرای طرح تحول ، نوعی مهندسی مجدد در امور تربیتی و معاونت پرورشی انجام دهیم که مطابق با آن ، کارایی و اثربخشی ساختار ، ماموریت ها و برنامه ها را از حوزه ستادی تا مدارس را بطور قابل ملاحظه ای ارتقاء دهیم.


  منظور و تعریف شما از سند راهبردی امور تربیتی چیست؟
ما در همان ابتدای کار خود برای طراحی این سند و چگونگی کار ستاد احیاء و تحول بخشی در معاونت پرورشی و تربیت بدنی ، تعریفی را برای کارمان مشخص کردیم. بر اساس این تعریف ، سند راهبردی :
سندی است که ضمن آسییب شناسی وضع موجود امور تربیتی و معاونت پرورشی و تربیت بدنی  و شکاف های نظری ، تجربی و سازمانی آن ، به تحلیل مبانی نظری و راهبردی کارکردهای تربیتی آموزش و  پرورش در جمهوری اسلامی ایران پرداخته و ماموریت های و چشم اندازهای آینده آن را به همراه شاخص های کمی و کیفی تبیین و ترسیم می نماید.


  چه ضرورت هایی موجب طراحی چنین اقدامی شده است؟
ما رئوس ضرورت های راهبردی طرح  تحول بخشی در معاونت پرورشی و تربیت بدنی را به این صورت مشخص کرده ایم.
آسیب شناسی و ترسیم  وضع موجود امور تربیتی ، ترسیم چالش ها و فرصت های پیش روی امور تربیتی ، طراحی مبنا و چارچوب معرفت شناختی برای امور تربیتی ، طراحی چارچوبی برای کارکردهای تربیتی نظام آموزش و پرورش ، دستیابی به چارچوبی برای مدیریت و برنامه ریزی امور تربیتی ، دستیابی به چارچوبی معرفتی و راهبردی در زمینه چگونگی عملکرد امور تربیتی ، طراحی و تدوین ماموریت ها و برنامه های عمل امور تربیتی ، طراحی و تدوین استراتژی های نهادی و عملکردی امور تربیتی ، طراحی افق و چشم انداز آتی امور تربیتی و شاخص های عملکردی آن ، دستیابی به مبنایی برای مهندسی مجدد ساختار و چارچوب کلان امور تربیتی  ، طراحی و اعتبار بخشی به ساختار جدید برنامه ای و سازمانی امور تربیتی ، طراحی چارچوبی برای تحول در ساختار امورتربیتی


  آیا اقدامات مشابه این در گذشته صورت نگرفته است ؟ چارچوب این احیاء و تحول چیست؟
در طی سه دهه گذشته ، تلاش های مختلف و متعددی برای این منظور صورت گرفته است که از جمله در سال های گذشته نیز حرکت ها و اقداماتی در این زمینه طراحی شد ، اما آنچه که ما در قالب طرح احیاء و تحول بخشی ، دنبال می کنیم ، از چند جهت حائز اهمیت بوده و متفاوت است :
1 ) تلاش ما بر اساس اسناد کلان و بالادستی است که در زمینه تعلیم و تربیت تدوین شده است و ما در طراحی اسناد ، ماموریت ها و استراتژی های مان به آن ها توجه ویژه ای خواهیم داشت.

 2 ) کوشش می کنیم که پیوند معنادار و متناظر با ماموریت های فرهنگی و تربیتی سایر بخش های وزارت آموزش و پرورش داشته باشیم. این یکی از سیاست های مهم کار ما است که مدیریت و برنامه ریزی در حوزه امور تربیتی باید هم – افزا باشد.

 3 )  توجه خواهیم کرد که تعاریف و  دیدگاه های مورد توافق و پذیرفته شده در زمینه مدیریت و برنامه ریزی در حوزه تعلیم و تربیت اسلامی و رسمی را محور کار قرار دهیم و از طرح  دیدگاه ها و رویکردهای نظری و اجرایی که مبتنی بر سلایق نظری بوده و به اندازه کافی در مورد آن ها تبادل نظر نشده و یا اسناد علمی پشتیبان ندارند ، خودداری کنیم و بجای آن ظرفیت های مان را صرف پیاده کردن مبانی نظری ، دیدگاه ها و ماموریت های مستند و مصوب کنیم.

 4 ) ما به طراحی استراتژی ها و راهبردهای مناسب نظری و اجرایی برای مدیریت و برنامه ریزی امور تربیتی در مدرسه خیلی اهمیت می دهیم. چون معتقدیم که برآیند همه این تلاش ها و کوشش ها باید به افزایش کارایی و اثربخشی تربیتی مدرسه منجر شود.           4 )  پاسخگوی نیازهای و تحولات فرهنگی و تربیتی کودکان و نوجوانان باشد. و برای این منظور ، یکی از اقدامات مهم در طرح را مستند کردن وضع موجود تربیتی دانش آموزان قرار داده ایم و در این زمینه تاکنون تصویری از وضعیت روانی ، تربیتی ، فرهنگی و اجتماعی دانش آموزان را ترسیم و دسته بندی کرده ایم.

 5 ) مهندسی فرهنگی هم ، یکی از محورهای کارمان خواهد بود. به این معنا که تلاش می کنیم تا امور تربیتی و معاونت پرورشی و تربیت بدنی را بعنوان یک نهاد فرهنگی ، مورد ارزیابی و مهندسی مجدد قرار دهیم و کوشش کنیم تا کارایی و اثربخشی آن را در مقایسه با نهادهای فرهنگی رقیب مانند رسانه ها و صنایع فرهنگی ، ارتقاء بدهیم.


  آیا آسیب شناسی از وضع موجود امور تربیتی صورت داده اید؟
بر اساس مطالعات و بررسی هایی که انجام داده ایم ، به نظر می رسد می توان آسیب شناسی امور تربیتی و معاونت پرورشی و تربیت بدنی را در 6 محور دسته بندی کرد:

 1 ) چالش های معرفت شناختی : به این معنا که امور تربیتی و معاونت پرورشی ، با پرسش ها و ابهام های نظری مختلفی در زمینه تربیت و امور تربیتی دانش آموزان روبرو است ، که البته در سال های گذشته ، با تدوین اسناد نظری و راهبردی مهم در حوزه کلان تعلیم و تربیت ، تا اندازه ای این ابهامات برطرف شده است.

 2) چالش چارچوب : ادبیات موجود در زمینه تعلیم و تربیت نیز ، تاکنون به طراحی چارچوب نظری و راهبردی مشخص و مدونی منجر نشده است ، و لازم است بر اساس اسناد موجود و ادبیات مستند ، مصوب و مورد توافق ، چارچوبی راهبردی برای یک دوره مشخص در زمینه امور تربیتی دانش آموزان تدوین شود و همان مبنا و پایه مدیریت و برنامه ریزی برای یک دوره بلندمدت و مدیریت های مختلف باشد.

 3 ) چالش برنامه درسي :  به تبع پرسش هایی که در مورد چارچوب کاری امور تربیتی و معاونت پرورشی وجود دارد ، یکی دیگر از چالش های مهم پیش رو ، چالش برنامه درسی است. بطوری که این پرسش همچنان اهمیت دارد که امور تربیتی دانش آموزان ، چگونه در قالب برنامه درسی تعریف می شود. آیا امور تربیتی  ، تنها محدود به ساعات غیردرسی ، فوق برنامه ها و ساعت درس پرورشی است؟

 4 ) چالش برنامه ريزي:  همچنین لازم است به این پرسش گفته شود که آیا چه نوع رویکردهای برنامه ای می تواند به تعمیق اهداف تربیتی کمک کند؟ و نسبت آن ها با ساختار تربیتی مدرسه و ماموریت های کلان آموزش و پرورش چیست؟ 

  5 )چالش  ساختاري و تشكيلاتي :یکی از مهم ترین چالش ها در طی سال های گذشته ، تغییر مستمر ساختارها و تشکیلات سازمانی ، نهادی ، ماموریتی و  برنامه ای بوده است. که این هم به همان چالش های چارچوب برمی گردد. ما باید بتوانیم ابتدا چارچوب مشخص و مورد توافق و راهبردی را طراحی کنیم و سپس بر اساس آن ساختار و تشکیلات را مورد بررسی و مهندسی مجدد قرار دهیم.

6 ) چالش شاخص گذاری و ارزشيابي : سرانجام ، لازم است به چالش ارزشیابی اشاره کنیم. به این معنا که لازم است معیارها ، شاخص ها و سنجه های مناسبی برای تحلیل و ارزیابی وضعیت تربیتی دانش آموزان ، همچنین برای سنجش عملکرد تربیتی مدارس داشته باشیم. این ها موارد و چالش هایی هستند که بررسی ، مطالعه و تحلیل و ارزیابی در مورد آن ها به برای هرگونه مهندسی مجدد در امور تربیتی حائز اهمیت است و می تواند به فزایش کارایی و اثربخشی ساختار ، ماموریت ها ، برنامه ها و عملکردها در امور تربیتی کمک می کند.

  ساختار و ویژگی های طرح تحول بخشی  چیست؟
قبل از هرچیز مجدد این نکته را یادآوری می کنم که این طرح ،  مانع از برنامه ها و فعالیت های معمول و جاری ستاد معاونت پرورشی و  همچنین مدارس نیست. به این معنا که یک نهضت بنیادین و راهبردی است که هدف از آن مهندسی مجدد برای ارتقاء کارایی و اثربخشی معاونت پرورشی و تربیت بدنی در مدارس و تحقق کلیه ظرفیت های مطرح در قانون احیاء است.
این طرح ، که ما آن را با عنوان « طرح جامع تحول بخشی در معاونت پرورشی و تربیت بدنی » می شناسیم ، چند ماه است که کار خود را در قالب یک دبیرخانه و کارگروه  آغاز کرده است و شامل یک سند راهبردی ، حداقل 6 سند ضمیمه و پشتیبان( مطابق با ساحت های تربیتی ) به همراه ، بیانیه های ماموریت ، بیانیه چشم انداز ، برنامه عمل ملی و  مدرسه ای،  پیوست ها و ضمیمه های استانی، گزارش های تحلیل محیطی ، رصد وضع موجود و  غربالگری ها و  نیازسنجی ها  ،  راهنمای کارشناسان و برنامه ریزان و کاربرگ های مربیان و کارکنان مدرسه است.
در تدوین این طرح ،  با پیروی از رهنمودها و بیانات مقام معظم رهبری در مورد ضرورت ها و چگونگی احیاء امور تربیتی ، با  رعایت مبانی و چارچوب تعلیم و تربیت اسلامی ،  از اسناد موجود ، مصوبات و تکالیف قانونی و رویکردهای پذیرفته شده و مورد توصیه حوزه های برنامه ریزی تربیتی و فرهنگی استفاده می شود و ما بطور جدی مقید هستیم که از هرگونه اعمال سلیقه های شخصی در فرایند مهندسی مجدد پرهیز کنیم.


بر اساس این طرح ، ما این محورها را بازنگری و جمع بندی می کنیم.


- تدوین سند راهبردی معاونت پرورشی و تربیت بدنی که علاوه بر چارجوب کاری و ماموریت ها ، جداول عملکردی معاونت برای یک دوره مشخص تدوین و برای اجرا آماده می شود ، بطوری که انتظار می رود که شاخص های آن ، مبنای ارزیابی های کمی قرار گرفته ،  دنبال و پیاده گردد. کوشش ما این است که این سند در مراجع کلان ، مورد ارزیابی قرار گرفته و مصوب شود تا در تغییرات مدیریتی ، دچار ناپایداری های برنامه ای نشویم. خوشبختانه در این زمینه پیشرفت خوبی داشتیم و پیش نویس ها در کارگروه تحول بخشی بطور مرتب در حال بررسی و بازنگری است.

- ساختار و تشکیلات معاونت پرورشی ، مهندسی مجدد شود و از طریق تطبیق با سند راهبردی ، دارای پشتوانه نظری و راهبردی گردد ، بطوری که مشخص شود ، هدف از راه اندازی یک دفتر یا یک مرکز چه بوده است. بررسی های ما تا اینجا نشان داده است که ساختار موجود معاونت پرورشی ، متناسب با ماموریت های آن نیست و باید متحول شود. ضمن این که خیلی از مراکز ، دفاتر و موسسات دیگر در وزارت آموزش و پرورش هستند که کارکرد تربیتی دارند و جدا از معاونت کار می کنند که در مورد آن ها ، لازم است تصمیم گیری شود. برای همین منظور ، مطابق با سند راهبردی ، نمودار ساختاری و تشکیلاتی تهیه شده است که ویژگی های راهبردی خوبی دارد و معاونت پرورشی  را از یک ساختار اداری و برنامه ای ، به یک نهاد کلان فرهنگی – تربیتی موثر و قابل رقابت تبدیل می کند. بعنوان مثال ما در این نمودار ،  ضمن مهندسی مجدد دفاتر ستادی ، برای ورود موثر به رقابت های کلان فرهنگی – هنری ، بخش هایی  مانند مرکز آفرینش های فرهنگی – هنری را در نظر گرفتیم. همینطور در زمینه ترویج آداب زندگی ، بازی و سرگرمی برای کودکان و نوجوانان ، خلاقیت ، نوآوری و کارآفرینی ، رصد مستمر وضعیت تربیتی ، فرهنگی و اجتماعی    دانش آموزان ، توسعه  ورزش و تربیت بدنی و موضوعات و ماموریت های دیگر ، ساختارهای مناسب و جدیدی را پیش بینی و طراحی کرده ایم. کوشش ما این است که این ساختار ، علاوه بر گرایش های پایه در حوزه امور تربیتی کودکان و نوجوانان ، با نیازهای روز و چالش ها و مسائل آن ها متناسب و متناظر باشد و بتواند با تحولات مستمر و نوشونده فرهنگی – اجتماعی خود را سازگار کرده و موثر و کارآمد باشد.

- برنامه های عمل ملی و مدرسه ای برای معاونت پرورشی و تربیت بدنی تهیه و تدوین شود و این برنامه ها ، دارای توجیه فنی و اولویت بندی باشند تا برنامه ها ، با ماموریت ها ، مسائل و اهداف کمی و چشم اندازها ، خود را تطبیق دهند و از این طریق ترسیم فضای کلی عملکردی و سنجش میزان کارایی و اثربخشی معاونت ، مشخص شود.

- زیرساخت ها و ظرفیت های فرهنگی – تربیتی ، مهندسی مجدد شده و توسعه داده شوند. بررسی های ما نشان می دهد ، که :

1 ) ما در آموزش و پرورش ، بدرستی از ظرفیت های فرهنگی – تربیتی استفاده نمی کنیم که نمونه آن ها ، اردوگاه ها ، کانون های فرهنگی – تربیتی و بطور کلی مراکز مکمل مدرسه است.

2)  متناسب با نیازها و مسائل جدید ، ظرفیت ها و زیرساخت های جدید طراحی نکرده ایم و یا زیرساخت های موجودمان را متناسب با آن تحولات ، سازگار نکرده ایم. برای این منظور ، ما در حال ارزیابی همه این زیرساخت ها و ظرفیت ها هستیم. بعنوان مثال یکی از پیش بینی های ما  این است که اردوگاه ها را به « پارک رشد دانش آموزی »  تبدیل کنیم و یا نحوه استفاده از کانون های فرهنگی – تربیتی را تغییر دهیم. همچنین در نظر داریم ، نحوه استفاده از پژوهشسراها را بر اساس مدل های خلاقیت و نوآوری ، متحول کنیم. این تحولات تنها به ظرفیت های موجود بسنده نمی کند ، بلکه زیرساخت های مجازی را هم برای توسعه خلاقیت و نوآوری ، برای معرفی محصولات مناسب فرهنگی ، برای سرگرمی و نشاط دانش آموزان و چندین ماموریت های راهبردی دیگر ، طراحی و راه اندازی می کنیم که فهرست آن ها نیز تهیه شده است.

- سازوکارهایی برای تعمیم رسالت تربیتی در بین کلیه مولفه های تعلیم و تربیت در نظر گرفته شده و شرح وظایف کلیه کارکنان مدرسه ، مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد. یکی از مهم ترین اقدامات ما در این طرح این است که سازوکارهای معین برای کارکنان ، برنامه درسی ، ساعت درسی ، کتاب ، فضای عمومی مدرسه و ... رسالت تربیتی نوشته شود و برای تحقق آن ها ، پیوست ها و ضممیه های اجرایی مشخص در نظر گرفته شوند. بعنوان مثال ، یکی از راه حل های پیش بینی شده در طرح این است که از طریق توسعه ظرفیت های فرهنگی در مدرسه ، کلاس های درسی مانند ریاضی ، شیمی ، فیزیک و ... با ضمیمه های فرهنگی – تربیتی ، علاوه بر کارکرد آموزشی ، کارکرد تربیتی هم  می یابند. ما برای این منظور ، پیش بینی کرده ایم که راهنماهای ادواری فرهنگی – تربیتی برای همهی معلمان تهیه کنیم. یک نمونه مثال می زنم. مثلا در راهنما به معلم توصیه می شود که در کنار تدریس ، می تواند این فیلم ها با همکاری مدرسه برای دانش آموزان نمایش بدهد ، این کتاب را معرفی کند ، یا این سایت فرهنگی و یا این بازی و سرگرمی خلاق را به او بشناساند. بر اساس این مدل ، شرح وظایف کلیه کارکنان مدرسه ، بویژه معاون و مربی پرورشی تغییر می کند و مجددا تدوین می شود ، تا مدرسه از یک محیط صرف آموزشی و اداری به محیطی فرهنگی – تربیتی تبدیل شود.


  گره ها و ابهام های بنیادینی که سال هاست بر سر راه عملکرد امور تربیتی وجود دارد ، در این طرح  چگونه تبیین و حل می شود و در مورد آن ها چه تدبیری اندیشیده شده است؟
همانطور که اشاره کردم ، در این طرح ، ما از اعمال سلیقه وطرح موضوعاتی که گره های جدیدی را به ابهام ها و سوالات مان اضافه کنند ، خودداری می کنیم. تلاش ما این است که ، از کوشش های کلان و راهبردی که از جمله در سند ملی آموزش و پرورش و در فلسفه تعلیم و تربیت در جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته و خوشبختانه ، بسیاری از ابهام ها  ، از جمله در زمینه رابطه آموزش و پرورش را موشکافی و تحلیل کرده و برای آن ها راه حل نظری ارائه کرده اند ، استفاده کنیم و به آن ها مقید باشیم. چیزی که ما در این سند ، بیشتر به آن  اهمیت می دهیم ، طراحی استراتژی ها و راهبردها ، بر اساس مبانی و چارچوب های نظری است و این که ماموریت های مشخص و روزآمدی را برای تحقق اهداف کلان تعلیم و تربیت ، تدوین کنیم. 


  چه رویکردی را برای طراحی سند و برای احیاء و تحول در امور تربیتی دنبال می کنید؟
برای پاسخ به این سوال ، توجه شما را به سه نکته جلب می کنم.

 1 ) این که ، تاکید داریم ، هر رویکرد راهبردی و استراتژیک ما باید منجر به تربیت همه ابعاد و ساحت های متربی باشد.

 2 ) مطابق با تعاریف و اصول تصریح شده در سند ملی آموزش و پرورش و فسلفه تعلیم و تربیت که بر پایه مبانی تعلیم و تربیت اسلامی هستند ، باشد .

 3 ) بگونه ای باشد که در چشم انداز تحولی ، معاونت پرورشی و تربیت بدنی ، به نهاد فرهنگی – تربیتی کارآمد و اثربخش باشد که هم ماموریت های خود را بخوبی دنبال می کند ، هم نیازهای دانش آموزان را در نظر دارد و هم می تواند خود را با تحولات و چالش های مستمر و نوشونده فرهنگی – اجتماعی  سازگار کند.


  چه اقداماتی برای این منظور صورت گرفته است؟ و چه پیشرفت هایی در این زمینه داشته اید؟
بر اساس چارچوبی که در ابتدا توضیه دادم ، پیشرفت خوبی تاکنون داشته ایم . ابتدا در طی جلسات مختلف در قالب کارگروه تحول بخشی که با حضور وزیر محترم آموزش و پرورش تشکیل شده است ، چارچوب کارمان را بررسی و تحلیل کردیم. سپس بر اساس آسیب شناسی ها و مطالعات و بررسی های اولیه ،  بخش های مهمی از پیش نویس سند آماده شده است. همزمان با تهیه سند ، شرح وظایف و نمای کلی امور تربیتی در مدرسه را مورد بررسی و تحلیل قرار دادیم و تصویری از ساختار مناسب سازمانی ، و زیرساخت های مورد نیاز و مناسب فرهنگی – تربیتی در مدرسه را تدوین کردیم. هم اکنون هم در حال آماده شدن برای اجرای یک غربالگری گسترده در مورد نیازهای فرهنگی – تربیتی دانش آموزان و وضع موجود امور تربیتی در مدارس هستیم. پیش بینی می کنم که تا اواخر شهریور و اوایل مهرماه ، پیش نویس سند راهبردی را برای بررسی به مراجع عالی در وزارت آموزش و پرورش ، دولت ، مجلس محترم و دیگر مراجع تصمیم گیر تقدیم کنیم. همچنین اسناد ضمیمه را نیز تا پایان پائیز نهایی می کنیم. پیش بینی من این است که به امید خدا ، پس از بررسی ها و تصویب اسناد چارچوب و راهبردی ، در آینده نزدیک ، آماده پیاده سازی طرح تحول بخشی امور تربیتی و معاونت پرورشی و تربیت بدنی در وزارت آموزش و پرورش شویم.


طراحی و اجرای این سند ، چه پیامدها و تحولاتی را در مدرسه به همراه دارد؟
در کوتاه مدت ، انتظار ما این است که مدیریت امور تربیتی در مدرسه و ساختار و برنامه های آن را تبیین کنیم ، بطوری که مطابق با چارچوب ، استراتژی  ها و چشم انداز مشخص باشد. در میان مدت ، راهنماها و ضمیمه های اجرایی مدون برای توسعه امور تربیتی مدرسه در اختیار کارکنان مدرسه قرار می گیرد ، بخش هایی از زیرساخت های جدید فرهنگی – تربیتی در مدارس طراحی می شوند و نحوه تعامل مدرسه با مراکز مکمل مدرسه ، بر اساس مدل های جدید سند ، پیاده می شود و در درازمدت نیز برنامه های عمل فرهنگی – تربیتی تصریح شده در سند و چشم اندازهای آن ، در مدرسه اجرا می شود و زیرساخت های جدید فرهنگی – تربیتی ، بطور کامل در مدارس پیاده سازی شوند.
غیر از اجرای بخش های اولیه ، ضروری و مقدماتی سند در همه مدارس کشور ، پیش بینی ما این است که فاز اول سند راهبردی در طی 2 سال ، یعنی حداکثر تا سال 90 ، به اجرا درآید و برای این منظور ، و برای سرعت بخشیدن به پیاده سازی کلیه فاز های تحول بخشی ، استان ها و مناطق و مدارسی را بعنوان نمونه و پایلوت انتخاب می کنیم و طرح را در آن ها به اجرا در می آوریم تا هرچه زدوتر نواقص آن را برطرف کنیم.
بصورت کلان هم ، انتظار ما این است که این طرح ، بتواند تحولات مناسبی را در زمینه برنامه درسی ، کتاب ، شرح وظایف کارکنان ، ظرفیت ها وزیرساخت های تربیتی مدارس ، امور پرورشی ، مدیریت مراکز مکمل مدرسه ، نحوه ساخت و ساز و طراحی فضا در مدرسه و ... صورت دهد و همچنین مدیریت امور تربیتی  در مدرسه ، از جمله عملکرد مربیان پرورشی را بهبود بخشیده و ارتقاء دهد. بطور کلی ، جایگاه مدرسه در مدیریت امور تربیتی ارتقاء پیدا می کند ، بطوری که در کارگروه پیشنهادهایی مطرح شده است مبنی بر این که مدرسه کارنامه تربیتی داشته باشد و نقش مدیر در مدیریت و برنامه ریزی امور تربیتی مدرسه ارتقاء پیدا کند و در اختصاص سرانه مدرسه  و نیز ارزشیابی کارکنان مدرسه  به کارنامه تربیتی آن ها توجه شود.


  محدودیت ها و موانع پیش روی طرح را چگونه ارزیابی می کنید و چه انتظاری دارید؟
در مجموع ، مشکلات و چالش های زیادی پیش روی پیاده سازی این طرح قرار دارند ، اما تلاش ما از همان ابتدای کار هم این بوده است که با توکل به خداوند متعال ، از ظرفیت های موجود در آموزش و پروش ، بخوبی استفاده کنیم و ضمن توجه به سرفصل های اساسی تحول بخشی ، در عین حال ، مسیرهایی را انتخاب کنیم که مورد وفاق باشد. امید این داریم که برخی از مشکلات پایه مانند منابع مالی و انسانی هم ، با همدلی و همراهی مسوولان محترم کلیه بخش های وزارت آموزش و پرورش ، دولت و مجلس محترم برطرف شود و زمینه ای فراهم گردد تا به امید خدا ، بتوانیم نقطه عطفی ایجاد کنیم تا دست کم بخش مهمی  از دغدغه های بحق  رسمی و عمومی در مورد امور تربیتی و کارآمدی آن برطرف شود. 

 


مطالب مشابه :


ارتباط نظام برنامه ريزي ايران با عدم تحقق اهداف طرحهاي توسعه شهري

شیوه طرح های ساختاری اجرایی تعریف شده است سنتی به ساختاری راهبردی در




طرح جامع تحول بخشی در معاونت پرورشی و تربیت بدنی

منظور و تعریف شما از سند راهبردی بر اساس این طرح ، ما سند راهبردی ، نمودار ساختاری و




ساختار شهر قم

خلاصه گزارش طرح ساختاریراهبردی تواند ساختار فضای تعریف شده فوق را تحت تأثیر




مکتب جغرافیای ساختاری

تعریف ومفهوم ساختار: در دهه های 1950و1960،کارکردگرایی ساختاری به پژوهشکده مطالعات راهبردی




راهبرد توسعه شهری(CDS) بخش دوم

ی شهری محقق خواهد شد ،تعریف یک چشم در حالی که طرح های ساختاری راهبردی




علل ناکارآمدی طرحهای توسعه شهری(هادی – جامع-تفصیلی)مورد شهر بومهن

نفر که به نوعی تعریف کننده ظرفیت در چارچوب طرح ساختاری- راهبردی که الگوی کلی




فساد اداری: از جرمی سازمانی تا معضلی ساختاری (2)

از جرمی سازمانی تا معضلی ساختاری (2) رویکرد دوم تعریف بوروکراسی حالا طرح سؤال




تعریف و هدف گذاری اتاق فکر

تعریف و هدف تولید کند ایجاد ساختاری است بنام اتاق راهبردی کانون تمرکزی عرضه




برچسب :