یک دعای کوتاه پر مغز عالی درجه یک دوست داشتنی و زود حفظ کردنی

یا دائم الفَضلِ عَلی البَریَّة - یا باسِطَ الیَدَینِ بِالعَطِیَّة -یا صاحِبَ المَواهِبَ السَّنیَّة -

صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِه خَیر الوَری سَجیَّة وَ اغفِر لنا یا ذا العُلی فی هذه العَشیَّة.

(این دعا را باید مثل یک شعر خواند ...هر روز ...عجیب به انسان معنا می دهد .)

دعای شب جمعه و شب عید فطر )[1]

در آغاز دعای شب های جمعه و عید فطر، خداوند را با صفت «دائم الفضل» صدا می زنیم: یا دائم الفَضلِ عَلی البَریَّة

راغب اصفهانی در تبیین معنای فضل می نویسد: « هر بخشش و عطیّه ای که بر عطا کننده لازم نباشد فضل نامیده می شود.» آنچه راغب در معنای فضل گفته، در معنای لغوی فضل که به معنای زیادتی و فزونی است، نهفته می باشد. بنا بر این عطا و احسان خداوند نوعی فزون بخشی است؛ زیرا مخلوقات و بندگان که عطایای خدا را دریافت می کنند، حقّی بر او ندارند، لذا بخشش خداوند فضل و تفضّل نامیده می شود.

در مقام داوری الهی نیز ما سزاوار نتیجه عمل بد یا خوب خود هستیم ولی خداوند با فضل خود جزای عمل خوب ما را چند برابر می کند[2] و گاهی عمل بد ما را به لطفش چشم پوشی می نماید. به این جهت است که در مقام دعا به درگاه ربوبی چنین می گوییم: «عامِلنا بفضلک و لا تعاملنا بعدلک» خدایا، به فضل و لطفت با ما رفتار کن نه با عدل و حسابرسی دادگرانه ات!

در جمله بعدی دعا، می خوانیم: یا باسِطَ الیَدَینِ بِالعَطِیَّة

این گشاده دستی خداوند در ارزانی داشتن عطایا، از رحمانیت و مهر فراگیر او نسبت به همه بندگانش سرچشمه می گیرد.

یا صاحِبَ المَواهِبَ السَّنیَّة

تردیدی نیست که همه موهبت های الهی ارزشمند است و تنها به این مواهب نشأت گرفته از فضل و رحمت خدا باید دلخوش بود: «قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَلِكَ فَلْیَفْرَحُوا هُوَ خَیْرٌ مِمَّا یَجْمَعُونَ»[3]« بگو به فضل خدا و به رحمت او باید شادمان باشند، آن بهتر است از آنچه جمع می کنند.» ولی در روایات معصومین علیهم السلام برخی مواهب الهی، از جمله عدل، عقل و صبر بر مصیبت ها، ارجمندترین و بلندپایه ترین نعمت ها شمرده شده اند. از امیرالمؤمنین علیه السلام نقل شده است که فرمود:  أَسْنَى الْمَوَاهِبِ الْعَدْلُ[4]  ارزشمند ترین موهبت ها(ی الهی) عدل است. در روایتی دیگر از آن امام همام آمده است: خیر المواهب العقل[5] بهترین موهبت ها(ی الهی) عقل است. نیز از حضرتش چنین آمده است که: الصبر على المصائب من أفضل المواهب[6] شکیبایی بر مصیبت ها از برترین موهبت ها(ی الهی) است. چه خوب است هنگامی که خداوند را به عنوان صاحب المواهب السنیة می خوانیم، در درجه نخست از او برترین مواهب را بخواهیم.

در این دعا، پس از نامیدن خداوند با صفات زیبای او، بر رسول خدا و خاندان پاکش درود می فرستیم و از خدا در شب جمعه - که شبی بس ارزشمند است- آمرزش می خواهیم. صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِه خَیر الوَری سَجیَّة وَ اغفِر لنا یا ذا العُلی فی هذه العَشیَّة.

 در حدیثی[7] از امام علیّ بن موسی الرضا علیه السلام آمده است که به نقل از جدّ بزرگوارش پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: « خداوند در ثلث پایانی همه شب فرشته ای را به آسمان دنیا فرو می فرستد و همین فرشته از نخستین لحظات هر شب جمعه فرود می آید و به فرمان خدا ندا می دهد: آیا درخواست کننده ای هست تا من به او عطا کنم؟! آیا توبه کننده ای هست تا توبه اش را بپذیرم؟! آیا آمرزش خواهی هست تا او را بیامرزم؟! ای جویای خیر روی بیاور، و ای طالب شرّ و بدی دست بردار! این ندا تا طلوع فجر بلند است، پس آنگاه که سپیده می دمد، فرشته خدا به جایگاهش در ملکوت آسمان باز می گردد.»................(که معمولا خسته ایم و می خوابیم !!!)



[1]. خواندن دعای مشهور «یا دائم الفضل» در شب جمعه و شب عید فطر مستحبّ است.

[2]. مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْر�;">  

[3">

. یونس:58

[4]. غرر الحکم: حدیث  10209

[5]. غرر الحکم: حدیث 337 

[6]. غرر الحکم: حدیث 6266

[7]. وَ رَوَى عَبْدُ الْعَظِیمِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْحَسَنِیُّ رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ إِبْرَاهِیمَ بْنِ أَبِی مَحْمُودٍ قَالَ قُلْتُ لِلرِّضَا ع یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ مَا تَقُولُ فِی الْحَدِیثِ الَّذِی یَرْوِیهِ النَّاسُ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ ص أَنَّهُ قَالَ إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى یَنْزِلُ فِی كُلِّ لَیْلَةِ جُمُعَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْیَا فَقَالَ ع لَعَنَ اللَّهُ الْمُحَرِّفِینَ الْكَلِمَ عَنْ مَوَاضِعِهِ وَ اللَّهُ مَا قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص ذَلِكَ إِنَّمَا قَالَ[رسول اللهصلّی الله علیه و آله] إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى یُنْزِلُ مَلَكاً إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْیَا كُلَّ لَیْلَةٍ فِی الثُّلُثِ الْأَخِیرِ وَ لَیْلَةَ الْجُمُعَةِ فِی أَوَّلِ اللَّیْلِ فَیَأْمُرُهُ فَیُنَادِی هَلْ مِنْ سَائِلٍ فَأُعْطِیَهُ هَلْ مِنْ تَائِبٍ فَأَتُوبَ عَلَیْهِ هَلْ مِنْ مُسْتَغْفِرٍ فَأَغْفِرَ لَهُ یَا طَالِبَ الْخَیْرِ أَقْبِلْ وَ یَا طَالِبَ الشَّرِّ أَقْصِرْ فَلَا یَزَالُ یُنَادِی بِهَذَا حَتَّى یَطْلُعَ الْفَجْرُ فَإِذَا طَلَعَ الْفَجْرُ عَادَ إِلَى مَحَلِّهِ مِنْ مَلَكُوتِ السَّمَاءِ حَدَّثَنِی بِذَلِكَ أَبِی عَنْ جَدِّی عَنْ آبَائِهِ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ ص (من لا یحضره الفقیه: ج1 ص422)

منبع : http://saffarharandi.mihanblog.com/post/37


مطالب مشابه :


چند دعای بسار کوتاه بسیار زیبا و بی نهایت عظیم الشان

غم عشق - چند دعای بسار کوتاه بسیار زیبا و بی نهایت عظیم الشان - غم عشقت بیابون پرورم کرد




دعای درمان

دعاهای کوتاه وبسیار اثربخش - دعای درمان - بِسْمِ اللَّه الرَّحْمنِ الرَّحيمِ يا حَىُّ يا




دعای خیر مادر

داستان کوتاه - دعای خیر مادر - داستان های کوتاه برای




دعای حفظ

دعاهای کوتاه وبسیار اثربخش - دعای حفظ - بِسْمِ اللَّه الرَّحْمنِ الرَّحيمِ يا حَىُّ يا




یک دعای کوتاه پر مغز عالی درجه یک دوست داشتنی و زود حفظ کردنی

پاتوق شیشه ای - یک دعای کوتاه پر مغز عالی درجه یک دوست داشتنی و زود حفظ کردنی - وبلاگ شخصی حسن




شرح دعای روز اول ماه رمضان

سخن کوتاه - شرح دعای روز اول ماه - دعای چهل‌و چهارم صحیفه کامله را اگر در شب قبل نخوانده




برچسب :