فیلم آموزشی پراتیک: پانسمان
● پانسمان
همیشه باید زخم را با پانسمان بپوشانید. چون این کار از عفونت پیشگیری میکند. در موارد خونریزی شدید، پانسمان با فشار آوردن بر روی زخم، به لخته شدن خون کمک میکند. در صورت امکان، از یک پانسمان استریل بستهبندی شده ، استفاده کنید. در صورتی که به پانسمان استریل دسترسی ندارید، میتوانید با هر پارچه تمیز و بدون کُرک، یک پانسمان موقتی بسازید. خراشها و بریدگیهای کوچک را میتوان با پانسمانهای چسبدار پوشاند.
● اصول استفاده از پانسمانها
▪ هنگام استفاده از پانسمان، باید چند اصل را رعایت کنید. این اصول به شما امکان میدهند که پانسمانها را بهطرز صحیح به کار ببرید؛ همچنین مصدوم و شما را در برابر عفونت محافظت میکنند (مبحث « روشهایی برای پیشگیری از عفونت متقاطع » را ببینید).
▪ قبل از دست زدن به هر نوع پانسمان (غیر از چسب زخم)، در صورت امکان، همیشه دستکشهای یکبار مصرف بپوشید.
▪ همیشه از پانسمانی استفاده کنید که برای پوشاندن زخم به قدر کافی بزرگ است و میتواند بیشتر از لبههای زخم را هم پوشش دهد.
▪ لبههای پانسمان را بگیرید و انگشتان خود را کاملاً از محلی که در تماس با زخم خواهد بود، دور نگه دارید. مطمئن شوید که پانسمان برای پوشاندن زخم به اندازه کافی بزرگ است.
▪ پانسمان را مستقیماً بر روی زخم قرار بدهید؛ هرگز آن را از کنار به روی زخم نکشید.
▪ پانسمانی را که از محل خارج شده است بردارید و در جای خودش قرار دهید.
▪ اگر تنها یک پانسمان استریل در اختیار دارید، این پانسمان را برای پوشاندن زخم به کار ببرید و سایر پارچههای تمیز را روی آن قرار دهید.
▪ اگر خون به داخل پانسمان نشت کرده، پانسمان را برندارید؛ در عوض، یک پانسمان دیگر روی آن بگذارید. اگر خون به داخل پانسمان دوم هم نشت کرد، هر دو پانسمان را کاملاً بردارید و با گذاشتن یک پانسمان تازه به جای آنها، محل خونریزی را تحت فشار قرار دهید.
▪ پس از مداوای زخم، دستکشها، پانسمانهای مصرف شده و وسایل آلوده را در داخل یک کیسه پلاستیکی مناسب بریزید. همیشه تا زمانی که کارتان با مواد آلوده تمام نشده است، دستکشهای یکبار مصرف را خارج نکنید.
● پانسمانهای استریل
این نوع پانسمان، از یک لایه پانسمان متصل به یک باند رولی تشکیل شده است. این لایه پانسمان از یک قطعه گاز که زیر آن یک لایه پنبه قرار گرفته، تشکیل شده است. پانسمانهای استریل به صورت تکی و در اندازههای مختلف فروخته میشود و برای پیشگیری از آلودگی، در پوششهای محافظ پیچیده شده است اگر چسب روی پوشش این پانسمانها باز شده باشد، پانسمان دیگر استریل نیست.
▪ احتیاط!
ـ پانسمانی را که از محل خارج شده بردارید و یک پانسمان جدید به جای آن قرار بدهید.
ـ اگر خونریزی به داخل پانسمان نفوذ کرد، یک پانسمان دیگر روی اولی قرار بدهید. اگر خون به درون پانسمان دوم هم نشت کرد، هر دو پانسمان را بردارید و یک پانسمان تازه به جای آنها بگذارید.
ـ مراقب باشید که خونرسانی پایینتر از محل پانسمان را مختل نکنید.
ـ چسب روی پوشش را باز کرده، پوشش را کنار بزنید. باند را از حالت پیچیده باز کنید و مراقب باشید که رول رها نشود و به لایه پانسمان دست نزنید.
ـ با گرفتن دو طرف باند، لایه پانسمانی را باز کنید و آن را مستقیماً روی زخم قرار دهید.
ـ انتهای کوتاه (دم) باند را یک بار به دور اندام و پانسمان بچرخانید تا آن را محکم کنید.
ـ انتهای دیگر (سر) باند را به دور اندام بچرخانید تا تمام لایه پانسمان را بپوشانید. دم باند را به حال آویزان قرار دهید.
ـ برای مستحکم کردن باند، دو انتهای آن را گره بزنید. گره را مستقیماً روی لایه پانسمان ایجاد کنید تا فشار پایداری روی زخم اعمال شود.
ـ پس از محکم کردن باند، گردش خون را در قسمتهای پایین کنترل کنید. اگر باند را خیلی سفت بستهاید، آن را شل کنید.
● پانسمانهای غیراستریل
در صورتی که به پانسمان استریل دسترسی ندارید، میتوانید از وسایلی مثل پوشش گازدار یا هر نوع پارچه تمیز بدون کُرک استفاده کنید. برای جذب خون و سایر مایعات روی آن پنبه بگذارید. در هنگام استفاده از پانسمان غیراستریل دقت کنید که وسیلهای را که به کار میبرید، تمیز باشد. در صورت امکان، دستکش یکبار مصرف بپوشید و انگشتان خود را از قسمتی از سطح پانسمان که در تماس با زخم خواهد بود، دور نگه دارید. به منظور فشار آوردن روی زخم، پانسمان را با نوارچسب یا باند محکم کنید.
▪ احتیاط!
ـ هرگز چسب نواری را دورتادور اندام یا انگشت نبندید چون این کار، گردش خون را مختل میکند.
ـ قبل از استفاده از چسب نواری، کنترل کنید که مصدوم نسبت به چسب آلرژی نداشته باشد؛ اگر آلرژی وجود دارد، از باند استفاده کنید.
● پانسمانهای دارای گاز
۱) کنارههای پوشش گازدار را گرفته، آن را مستقیماً روی زخم قرار دهید.
۲) با یک لایه پنبه، روی پانسمان گازدار را بپوشانید.
۳) گاز و پوشش روی آن را با نوار چسب یا باند رولی محکم کنید.
● پانسمانهای موقتی
۱) لبههای پارچه را بگیرید. پارچه را باز کرده، مجدداً تا کنید تا سطح داخلی آن رو به بیرون قرار بگیرد.
۲) پوشش پارچهای را مستقیماً روی زخم قرار بدهید. در صورت لزوم، مقدار بیشتری پارچه روی این پوشش قرار بدهید.
۳) این پوشش را به کمک یک باند یا یک نوار پارچهای تمیز (مثل روسری یا شال) محکم کنید.
● پانسمانهای چسبدار
چسب زخم برای پانسمان کردن خراشها و بریدگیهای کوچک مفید است. این چسبها از یک لایه گازدار یا سلولزی به همراه یک نوار چسبدار تشکیل شدهاند که اغلب در بستههای مجزای استریل قرار داده میشوند. چسبهای زخم در اندازههای مختلف و به اشکال گوناگون برای استفاده در نوک انگشتان، پاشنه و آرنج تهیه میشوند؛ بعضی از انواع آنها ضدآب هستند. قبل از استفاده از چسب زخم، دقت کنید که مصدوم نسبت به پانسمانهای چسبدار آلرژی نداشته باشد. افرادی که با غذا سرو کار دارند، باید زخمهای روی دست خود را با چسب زخمهای ضدآب، مشخص و آبیرنگ بپوشانند.
▪ هشدار!
ـ همیشه از مصدوم سؤال کنید که آیا نسبت به پانسمانهای چسبدار آلرژی دارد یا خیر.
ـ پوست اطراف زخم را تمیز و خشک کنید. چسب زخم را باز کرده، نوارهای محافظ دو طرف آن را بگیرید بهطوری که لایه پوششی آن رو به پایین باشد.
ـ نوارهای محافظ را آنقدر بکشید که لایه پوششی مشخص شود ولی نوارها را کاملاً برندارید. بدون دست زدن به سطح لایه پوششی، آن را روی زخم بگذارید.
ـ با دقت نوارهای محافظ را بکشید و سپس لبههای چسب زخم را به پایین فشار دهید.
● وسایل پانسمان در کمکهای اولیه
تمام محلهای کار، مراکز تفریحی، خانهها و اتومبیلها باید به بستههای کمکهای اولیه مجهز باشند. بستههای موجود در محلهای کار و مراکز تفریحی باید با شرایط قانونی تطابق داشته باشند؛ همچنین این بستهها باید به خوبی قابل شناسایی و به راحتی در دسترس باشند. در مورد ماشین یا خانه، یا میتوانید یک بسته کمکهای اولیه خریداری کنید و یا خود اقدام به جمعآوری وسایل کمکهای اولیه و نگهداری آنها در یک محفظه تمیز و ضدآب بکنید. تمام بستههای کمکهای اولیه را باید در جای خشک نگهداری کرد و بهطور مرتب، آنها را بازرسی و تکمیل کرد تا وسایل آنها همیشه برای استفاده آماده باشند. وسایلی را که در این صفحات میبینید اجزای اساسی یک بسته کمکهای اولیه را برای استفاده در خانه تشکیل میدهند. ممکن است تمایل داشته باشید که موارد دیگری مثل آسپیرین یا استامینوفن را هم به این مجموعه اضافه کنید.
▪ پانسمان چسبدار یا چسب زخم
این وسایل که برای پوشاندن خراشها و بریدگیهای کوچک به کار میروند، از پارچه یا پلاستیک ضدآب ساخته میشوند. در مورد زخمهای دست، انواع ضدآب از بقیه مناسبتر هستند و برای افرادی که نسبت به چسب موجود در انواع معمولی آلرژی دارند، چسب زخم کمآلرژی ساخته شده است. افرادی که با غذا سر و کار دارند، باید از چسب زخمهای آبی استفاده کنند.
▪ پانسمان استریل
این وسایل از یک لایه پانسمان متصل به یک باند رولی تشکیل و کاملاً در یک پوشش محافظ پیچیده شدهاند. کاربرد آنها آسان است لذا برای مصرف در موارد اورژانس ایدهآل هستند. این پانسمانها در اندازههای مختلف در دسترس هستند.
▪ پوشش چشمی استریل
پوششهای چشمی در واقع پانسمانهایی هستند که برای محافظت از چشم آسیب دیده به کار میروند. به بعضی از پوششهای چشمی باندهایی متصل است که استحکام این پوششها را روی سر مصدوم افزایش میدهند.
● انواع باندها
▪ باندهای رولی
این وسایل برای نگه داشتن مفاصل آسیب دیده، محدود کردن حرکات، مستحکم کردن پانسمانها در محل و حفظ فشار بر روی آنها و محدود کردن تورم به کار میروند.
▪ باندهای مثلثی
این وسایل را که از پارچه کلفت تهیه میشوند، میتوان بهعنوان باند یا آویز مورد استفاده قرار داد. اگر این وسایل، استریل و دارای پوشش مجزا باشند، میتوان آنها را برای پانسمان کردن زخمها و سوختگیهای بزرگ به کار برد.
▪ باندهای لولهای
این باندها در واقع لولههای بدون درزی از گاز یا مواد کشی مستحکم هستند. این باندها در آسیبهای مفاصل یا انگشتان (پا یا دست) کاربرد دارند. انواع گازدار را با یک ابزار مخصوص به کار میبرند.
▪ سایر وسایل مفید
وسایل اصلی برای کمکهای اولیه خانگی
ـ جعبه ضدآبی که به راحتی قابل شناسایی باشد
ـ ۲۰ عدد پانسمان چسبدار (چسب زخم) در اندازههای مختلف
ـ ۶ عدد پانسمان استریل با اندازه متوسط
ـ ۲ عدد پانسمان استریل با اندازه بزرگ
ـ ۲ عدد پانسمان استریل با اندازه خیلی بزرگ
ـ ۲ عدد پوشش چشمی استریل
ـ ۲ عدد باند مثلثی
ـ ۶ عدد سنجاق قفلی
ـ دستکش یکبار مصرف
ـ ۲ عدد باند رولی کرپ
ـ قیچی
ـ انبرک
ـ پنبه
ـ دستمالهای پاککننده زخم بدون الکل
ـ نوار چسب
ـ محافظ صورت پلاستیکی یا ماسک صورت جیبی
ـ دفترچه، مداد و کارت
ـ پتو، کیسه نجات، چراغ قوه و سوت
مطالب مشابه :
یه نصیحت>>>>>
تغذیه یاسوج 92 اتوماسیون تغذیه(1) سایت دانشگاه علوم پزشکی یاسوج(2)
پست ثابت
تغذیه یاسوج 92 اتوماسیون تغذیه(1) سایت دانشگاه علوم پزشکی یاسوج(2)
عکس!
دانشجویان پزشکی 88 یاسوج اتوماسیون تغذیه پاتوق دانشجویان تغذیه دانشگاه علوم پزشکی
فیلم آموزشی پراتیک: پانسمان
پرستاری 91 یاسوج اتوماسیون تغذیه(داخلی) بیولوژی ورودی 91 دانشگاه یاسوج.
خوابگاه امام رضا
دانشجویان علوم آزمایشگاهی 90 یاسوج اتوماسیون تغذیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج.
تبریک روز پزشک
دانشجویان پزشکی 88 یاسوج سایت دانشگاه علوم پزشکی یاسوج. اتوماسیون تغذیه
برچسب :
اتوماسیون تغذیه دانشگاه یاسوج