وزارت علوم - دانشگاه تهران
نامور، زهرا. بررسي روند تاخير نشر مقالات نشريات بين المللي علمي: مطالعه مقايسه اي چند رشته اي، پايان نامه كارشناسي ارشد رشته كتابداري و اطلاع رساني، به راهنمايي كيوان كوشا، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1389.
در اين پژوهش به بررسي سهم هريك از مراحل و عواملي كه باعث تاخير در روند نشر مقالات علمي از مرحله ارسال تا انتشار آنلاين مي شوند، پرداخته شده است. از آنجا كه اين تاخير مي تواند در بين حوزه ها و رشته هاي علمي متفاوت باشد، نقش تفاوت هاي ميان رشته اي در تاخير نيز مورد بررسي قرار گرفته است. جامعه مورد مطالعه تعداد 11.598 مقاله از 102 نشريهي متعلق به هفت رشته علمي در حوزه هاي علوم و علوم اجتماعي مي باشد كه در سال 2009 منتشر شده اند. در اين پژوهش از مقالات نمونه گيري صورت نگرفته است و از سرشماري استفاده شده است. نتايج اين پژوهش نشان داد كه بيشترين و كمترين ميانگين زماني از بين سه مرحله مورد بررسي در كل مقالات به ترتيب متعلق به مرحله ارسال – اصلاح (8ماه) و اصلاح – پذيرش (1ماه) مقالات در نشريات مورد بررسي مي باشد. ميزان فواصل زماني در مراحل مختلف بررسي مقالات در هر رشته نيز متفاوت بود و درصد بسيار كمي از نشريات هر رشته كمترين تاخير را داشتند. بدين ترتيب كه 56% مقالات رشته شيمي، 57% مقالات رشته زيست شناسي، 47% مقالات رشته جراحي، 72% مقالات رشته كامپيوتر.
ذراتی، ماشاالله. بررسی مفهوم نظام مدیریت دانش (KMS) و ارائه یک مدل پیشنهادی. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی غلام رضا فدایی، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1389.
در این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیل محتوا انجام شد، ضمن مروری مفصل بر مفهوم مدیریت دانش، مفهوم نظام مدیریت دانش در 290 مقاله پایگاه اسکوپوس مورد بررسی قرار گرفت و تعاریف، رویکردها، عناصر و نیز عوامل موفقیت نظام مدیریت دانش شناسایی و دسته بندی شد، در نهایت پنج موضوع شاخص شناسایی شد که به ترتیب اولویت عبارتند از: عوامل موفقیت نظام مدیریت دانش، مزایای استفاده و به کارگیری آن، اجزاء و عناصر نظام مدیریت دانش، ابزارها و فنآوری های نظام مدیریت دانش و رویکردها به نظام مدیریت دانش. همچنین مشخص شد که میان مفهوم مدیریت دانش و نظام مدیریت دانش هم پوشانی بسیاری وجود دارد.
پاشائی زاد، حسین. مطالعه تاثیر استنادی مقالات مجله های علمی پژوهشی فارسی و بررسی نقش دسترسی آزاد در افزایش تاثیر آنها. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی غلام رضا فدایی، تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی. سال 1389.
پژوهش حاضر تاثیر استنادی مقالات مجله های علمی پژوهشی فارسی و نقش دسترسی آزاد در افزایش تاثیر استنادی آنها را بررسی قرار داد. برای این منظور ابتدا وضعیت کلیه مجلات علمی پژوهشی و علمی ترویجی ایران از لحاظ حوزه موضوعی، وابستگی سازمانی، زبان انتشار، دارا بودن وب سایت و انتشار مقالات بر روی آن بهصورت آزاد و نیز فرمت مقالات مجلات دسترسی آزاد بررسی نمود. در مرحله بعد ابتدا مقالات کلیه مجله های علمی پژوهشی نمایه شده در پایگاه استنادی SID بررسی شدند و مشخص شد که از حدود 70/000 مقاله علمی پژوهشی نمایه شده در این پایگاه (از سال 1380 تا 1387) تنها حدود 18/5 درصد از آنها 896، 12 مقاله) دارای استناد بوده و حدود 81/5درصد بقیه هیچ استنادی دریافت نکردهاند. از کل مقالات دارای استناد نیز 74 درصد تنها یک استناد دریافت کرده بودند و تنها 26 درصد مقالات دارای 2 استناد و بیشتر بودند. بیشتر مقالات بیش از 1 استناد نیز تنها 2 یا 3 استناد دریافت کرده بودند. با توجه به تعداد اندک مقالات دارای استناد در 3 حوزه موضوعی علوم پایه، فنی و مهندسی و هنر و معماری، از مقالات این سه حوزه صرف نظر شد و تنها مقالات 3 حوزه علوم پزشکی، علوم کشاورزی و علوم انسانی بررسی و تحلیل شدند. نتایج بررسی تاثیر استنادی مقالات این سه حوزه موضوعی نشان داد که میانگین استنادی سه حوزه 3/08 استناد است. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) نشان داد که بین سه حوزه موضوعی از لحاظ تاثیر استنادی تفاوت معنيداری وجود ندارد. همچنین از نظر خود استنادی (نویسنده و مجله) تفاوت معني داری بین سه حوزه موضوعی وجود نداشت. با این حال، پس از خارج کردن خود استنادی های نویسنده. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که تفاوت در بین حوزه های موضوعی از لحاظ تاثیر استنادی معنيدار است. میانگین نسبت نویسنده بر مقاله در حوزه پزشکی 3/38، حوزه کشاورزی2/79و حوزه علوم انسانی 1/93 نفر بود و از این لحاظ بین سه حوزه موضوعی تفاوت معنيداری مشاهده گردید. از لحاظ نسبت استناد بر نویسنده نیز تفاوت معني داری بین سه حوزه موضوعی وجود داشت به طوری که این نسبت در پزشکی 5/046 در کشاورزی 1/147 و در علوم انسانی 1/225 بود. از نظر وجود تفاوت بین تاثیر استنادی مفالات دسترسی آزاد و غیره آزاد و غیر آزاد، نتایج آزمون t نشان داد که بین دو گروه مقالات تفاوت معنيداری وجود دارد ولی پس از خارج کردن استنادهای قبل از سال 85 و مقایسه دو گروه مقالات بر اساس استنادهای 3 سال آخر (85-87) آنها، تفاوت معني داری بین دو گروه مشاهده نگردید. نتایج آزمون همبستگی نیز نشان داد بین میانگین نویسندگان مقالات و میانگین استنادهای دریافتی آنها همبستگی وجود ندارد. بین میانگین عمر مقالات و تعداد استنادهای آنها نیز همبستگی ضعیفی به میزان 0/137 وجود داشت. بهطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که تفاوت بین تاثیر استنادی مقالات 3 حوزه موضوعی و نیز مقالات دسترسی آزاد و غیرآزاد بسیار ناچیز است. همچنین با توجه به پایین بودن نرخ استنادی، نمی توان از تعداد استنادهای مقالات را به تنهایی برای ارزیابی تاثیر علمی پژوهشگران مورد استفاده قرار داد.
فری زاده، زینب. تحلیل بسامد خود استنادی هم زمانی نویسندگان مقالات مجلات با ضریب تاثیر بالا در چهار رشته از علوم، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی کیوان کوشا، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1389.
هدف پژوهش حاضر تحلیل بسامد خود استنادی و مقایسه آن با بسامد استناد به دیگران و ارائه دیدگاه جدیدی نسبت به بحث خود استنادی است. جامعه این پژوهش مقالات مجلات با ضریب تاثیر بالا در چهار رشته ریاضیات، شیمی، تجزیه، کامپیوتر و سیستم های اطلاعاتی و زیست شناسی است. روش پژوهش تحلیل بسامد استنادی در سطح مدارک هدف است. یافته های پژوهش نشان داد که رشته ریاضیات با 26/5% بالاترین میزان بسامد خود استنادی را به خود اختصاص داده است و رشته های شیمی با 20% زیست شناسی با 19% و کامپیوتر و سیستم اطلاعاتی با 12/5% در رتبه های بعدی قرار دارند. نتایج آزمون همبستگی اسپرمن نشان داد که ارتباط مستقیم و معنی داری در سطح 10/01 بین خود استنادی و بسامد خود استنادی در رشته های مورد پژوهش وجود دارد. نسبت (بسامد خود استنادی به خود استنادی) به (بسامد استناد به دیگران به استناد به دیگران) در کلیهی رشته ها بزرگتر از یک است و این نشان میدهد که هر مورد خوداستنادی در متن بیشتر از هر مورد استناد به دیگران تکرار شده است. یعنی با توجه به تعداد خود استنادی و استناد به دیگران در ماخذ مقالات جامعه مورد پژوهش، بسامد خود استنادی از بسامد استناد به دیگران بیشتر است. پراکندگی بسامد استنادها در متن مقالات نشان می دهد که بیشتر بسامد خود استنادی ها در بدنه اصلی مقالات وجود دارد. از سویی بسامد استناد به دیگران نیز در کل رشته های مورد پژوهش بجز شیمی تجزیه در بدنه اصلی بیشتر از بخشهای مقدماتی مقاله است. تکرار بیشتر خود استنادی نسبت به استناد به دیگران در متن مقالات احتمالا نشان میدهد که خود استنادیها در مقایسه با سایر استنادها ربط بیشتری به مقاله استناد کننده دارند. نتایج این پژوهش میتواند سبب ایجاد دیدگاه جدیدی به امر خود استنادی باشد که تاکنون از آن با دید منفی یاد می شد.
قربانی، طیبه. ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه سازمان بورس و اوراق بهادار بر اساس مدل لیب کوآل و ارائه راهکارهای مناسب برای بهبود خدمات، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی فاطمه فهیم نیا، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1389.
هدف از این پژوهش ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار با استفاده از پرسشنامه لیب کوآل و ارائه راهکارهای مناسب برالی بهبود خدمات است. تحقیق حاضر کاربردی و روش آن توصیفی پیمایشی است. جامعه تحقیق را دو گروه کاربران سازمانی و غیرسازمانی تشکیل میدهند. تحقیق بر روی پرسشنامه 44 نفر از کاربران سازمانی و 66 نفر از کاربران غیرسازمانی صورت گرفته است. یافته های تحقیق نشان داد کیفیت خدمات ارائه شده در بعد تاثيرگذاري خدمات (ميانگين 6/5)، حداقل انتظار كاربران سازماني (ميانگين 5/92) و غيرسازماني (ميانگين 4) را برآورده ساخته است. در بعد كنترل اطلاعات كاربران سازماني (ميانگين 5/51) از مجموعه منابع و امكانات اطلاعاتي كتابخانه راضيتر از كاربران غيرسازماني (ميانگين 5/32) هستند. در بعد كتابخانه به عنوان يك مكان وضعيت كتابخانه (ميانگين 3/5) در سطحي پايين تر از حداقل انتظار كاربران سازماني (ميانگين 5/46) و غيرسازماني (ميانگين 3/62) قرار دارد و از لحاظ آماري بين نظر كاربران سازماني و غيرسازماني در مورد سطوح انتظار و سطح واقعي خدمات دريافتي تفاوت معنيداري وجود دارد. با توجه به نتايج تحقيق پيشنهاد ميشود مديران سازمان در برنامه ريزي هاي خود توجه ويژه اي به بهبود كيفيت خدمات كتابخانه داشته باشند.
صادقیانی، جمشید. تحلیل استنادی فهرست مواد خواندنی طرح دروس پیوسته تحصیلات تکمیلی گروه های کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه های آمریکا: به منظور ارئه روشی نوین برای سنجش اثرگذاری تحقیقات بر آموزش، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی کیوان کوشا، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1389.
هدف از انجام این پژوهش، پاسخگویی به این سوال است که آیا از فهرست مواد خواندنی موجود در طرح درس های پیوسته میتوان بهعنوان یک منبع ارزشمند برای سنجش اثرگذاری تحقیقات بر آموزش استفاده کرد. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل تعداد 8043 استناد از 350 طرح درس پیوسته گروه های کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه های آمریکا در سال 2000-2009 میباشد. نتایج حاصل از مطالعه همبستگی نشان داد که ارتباط معنیدار و مستقیمی میان استنادهای اسکوپوس، آی.اس.آی، پژوهشگر گوگل و گوگل بوک و استنادهای موجود در فهرست مواد خواندنی طرح درس ها در سطح مقالات، مجلات، و کتاب وجود دارد. بررسی اثرگذاری آموزشی از نظر ساختار مقاله نشان می دهد که اثرگذاری مقالات پژوهشی نسبت به مقالات مروری بیشتر است علیرغم اینکه مقالات مروری در مجموع نسبت به مقالات پژوهشی بیشتر استفاده شده است، یافته های پژوهش نشان داد که اثرگذاری آموزشی مقالات و مجلات بدون دسترسی آزاد از مقالات و مجلات بودن با دسترسی آزاد بیشتر است. نتایج حاصل از آمار توصیفی نشان داد که آموزش کتابداری در مجموع 37/3 درصد به سایر رشته های آموزشی وابسته است که بیشترین میزان وابستگی به رشته علوم کامپیوتر با 7/9 درصد و کمترین میزان وابستگی به رشته های فنی مهندسی با 3% درصد و هنر با 2% درصد میباشد. در 13 درصد (47 مورد) از طرح درس های بررسی شده نیز استنادی وجود دارد، همچنین عمده ترین شکل منابع مورد استفاده در طرح درس های مورد بررسی مقاله (4851) و کتاب (2590) است. میانگین میزان استناد در هر طرح درس 23 استناد است. همچنین نتایج حاکی از آن است که روش های به کارگرفته شده در تحقیق حاضر را میتوان به عنوان رویکرد نوین و کاربردی برای مطالعه اثرگذاری تحقیقات بر آموزش به شمار آورد که در گذشته از طریق روش ها و ابزارهای سنتی امکان بررسی کمی و کیفی آنها وجود نداشت.
کربلا آقایی کامران، معصومه. مدلسازی رفتار اطلاعیابی اعضای هیت علمی رشته های هنرهای تجسمی: رویکرد آمیخته کمی و کیفی، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی فاطمه فهیم نیا، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1389.
پژوهش حاضر به منظور مدلسازی فرآیند اطلاع یابی اعضای هیت علمی رشته های هنرهای تجسمی انجام شده است. روش پژوهش حاضر روش آمیخته کمی (پیمایش توصیفی) و کیفی (نظریه برخاسته از داده ها) است. جامعه پژوهش کلیه اعضای هیت علمی رشته های هنرهای تجسمی دانشگاه های دولتی شهر تهران (الزهراء (س)، تربیت مدرس، تهران، شاهد و دانشگاه هنر) (100 نفر)، که در بخش کیفی از میان جامعه پژوهش با استفاده از نمونه گیری هدفمند 30 نفر برای مصاحبه انتخاب شدهاند. داده ها در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و در بخش کیفی با مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شده است. تحلیل داده ها در بخش کمی با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون های ناپارامتریک خی دو و اسپیرمن) و در بخش کیفی با استفاده از کدگذاری سه مرحله ای (کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی) انجام شده است. یافته های پژوهش نشان داد اعضای هیئت علمی رشته های هنرهای تجسمی هدف از جستجوی اطلاعات را روز آمدسازی اطلاعات، اعلام کرده اند (76/2%). روش کسب اطلاعات آنها بیشتر مراجعه به منابع شخصی (81%) است. آنها هنگام جستجو در اینترنت به سایت هایی مراجعه می کنند که قبلا استفاده کرده اند (66/7%) و مهارت خود را در استفاده از اینترنت زیاد عنوان کرده اند (46/4%). جامعه پژوهش به میزان زیادی از تصاویر الکترونیکی (71/4%) استفاده می کنند و از طریق خرید شخصی (58/4%) به منابع دسترسی پیدا می کنند. آنها به میزان زیادی (61/9%) از راه بازدید از کتابفروشی ها اطلاعات خود را روزآمد می کنند. همچنين یافته ها نشان داد میان سن، جنسیت، و محل تحصیل و میزان استفاده از اینترنت اعضای هیئت علمی رشته های هنرهای تجسمی تفاوت معني داری وجود ندارد اما میان رتبه علمی، مدرک تحصیلی، مهارت استفاده از اینترنت و تسلط به زبان خارجی و میزان استفاده از خدمات اینترنت ارتباط معني داری وجود دارد. یافته های بخش کیفی نشان داد فرایند رفتار اطلاع یابی اعضای هیئت علمی رشته های هنرهای تجسمی دارای 8 مرحله است: بررسی مقدماتی، جستجو، پیگیری ارجاع ها، دسترسی، انتخاب (تشخیص ربط و اعتباریابی)، مدیریت اطلاعات (ذخیره سازی، پالایش و سازماندهی مدارک بازیابی شده)، روزآمد سازی و پایان.
منصوری نژاد، عبدالحکیم. بررسی ویژگی های کارآفرینی در دانشجویان رشته علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران، پایان نامه کارشناسی ارشد رشته کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی نادر نقشینه. دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1389.
این پژوهش به بررسی ویژگیهای شخصیتی کارآفرینی در دانشجویان رشته علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران پرداخت. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، دانشجویان رشته علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران است. این پژوهش به روش تحقیق توصیفی انجام شد و از پرسشنامه بومی و استاندارد استفاده گردید. همچنین به دلیل کم بودن حجم جامعه از هیچگونه نمونه گیری خاصی استفاده نگردید. پس از توزیع پرسشنامه در میان 151 عضو جامعه، در نهایت 133 پرسشنامه تکمیلی با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی برای محاسبه فراوانی، درصد فراوانی و درصد فراوانی و درصد فراوانی تجمعی، و از آمار استنباطی همچون آزمون های تی تک نمونه ای، من – ویتنی وکروسکال – والیس استفاده شد. یافته ها نشان داد که دانشجویان رشته علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران در اکثر ویژگی ها فاصله زیادی با وضعیت مطلوب داشتند، در ویژگی کانون کنترل به وضعیت مطلوب نزدیک شده بودند و تنها در ویژگی تحمل ابهام بود که وضعیت بسیار خوبی داشتند. از سوی دیگر، مشخص شد که متغیرهای سال تحصیلی، تعداد واحد کارورزی و سابقه کار تفاوت معني داری در ویژگی های شخصیتی کارآفرینی ایجاد میکنند، در حالی که متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل، مقطع تحصیلی، رضایت از کارورزی و شرکت در دوره کارآفرینی تفاوت معني داری در ویژگیهای شخصیتی کارآفرینی ایجاد نمیکنند.
ناخدا، مریم. طراحی مدل مدیریت تغییر در کتابخانه های دانشگاهی ایران، مطالعه کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران. پایان نامه دکتری رشته کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی غلام رضا فدایی، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1389.
این مطالعه با هدف طراحی و اعتباریابی مدل مدیریت تغییر در کتابخانه های دانشگاهی ایران، برای کمک به غلبه نسبی بر چالش های ناشی از تغییر و بهبود مدیریت تغییر در این کتابخانه هاست. در مرحله گزینش مدل پایه پژوهش، تعداد 29 مدل تغییر با جستجو در ادبیات علوم کتابداری و اطلاع رسانی و مدیریت استخراج شدند. پس از بررسی مدل ها و ویژگی های آنها، سه مدل تغییر مناسب برای کاربر در کتابخانه ها شناسایی شد. سپس از روش وفاق و تکنیک های تحلیل مربوط به " مدلهای تصمیم گیری چند شاخه" برای دستیابی به مدل پایه از بین سه مدل مذکور استفاده گردید که " مدل تغییر پنفلند" برگزیده شد. به منظور تعیین مجموعه اقداماتی که لازم است برای مدیریت تغییر در کتابخانه های دانشگاهی انجام شود، مدلهای تغییر مناسب برای کاربرد در کتابخانه ها مجددا مورد بررسی قرار گرفتند. آنگاه برای تخصیص این اقدامات متشکل از 54 اقدام به مراحل مدل پایه برگزیده (شامل پنج مرحله) و ساخت، تکمیل، و تایید مدل مفهومی اولیه از تکنیک دلفی استفاده شد. مدل مفهومی اولیه (حاصل از کاربرد تکنیک دلفی) شامل پنج مرحله اصلی و 58 اقدام بود. مراحل اصلی عبارت بودند از: 1. مرور وضعیت کنونی و ترسیم چشم انداز وضعیت مطلوب بهطور کلی 2. تحلیل و آماده سازی مخاطبان اعم از کارکنان و / یا کاربران کتابخانه برای تغییر 3. برنامه ریزی 4. اجرای تغییر و اعمال دقت بر تبعات آن، و 5. ارزیابی، حفظ، و پایش دستاوردهای تغییر. در نهایت این مدل در نمونه مورد مطالعه (کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران) و با روش آگاهان کلیدی، جرح و تعدیل و تصحیح شد. مدل پیشنهادی پژوهش که با نظر آگاهان کلیدی از تغییر به دست آمد شامل 53 اقدام و مشتمل بر تغییراتی در عنوان های پنج مرحله مدل مفهومی اولیه بود.
باقری، امیرحسین. ارائه مدلی برای به کارگیری مدیریت دانش در وزرات امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، پايان نامه كارشناسي ارشد رشته علوم سیاسی، به راهنمايي کیومرث اشتریان، دانشگاه تهران، سال 89.
بهره گیری از سرمایه دانش سازمان در جهت انجام مأموریت سازمانی امروزه مدیریت دانش را در اولویت برنامه کاری سازمان های دولتی قرار داده است. در وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نظر به وسعت حوزه کاری و مأموریت سازمانی دامنه دانش مورد نیاز گسترده است. بخش عمده این دانش به دلیل ماهیت کار در حوزه سیاست خارجی از نوع دانش تجربی است که در طول سالیان متمادی کار و تجربه اندوزی به دست می آید. این دانش در بین افراد گوناگون در سازمان و حتی در خارج از سازمان پراکنده است در اینجا است که مدیریت دانش می تواند زمینه ای فراهم کند تا این دانش پراکنده به شکل یک دانش سازمانی در آمده و در راستای مأموریت سازمانی مورد استفاده قرار گیرد. پژوهش حاضر ضمن بررسی ادبیات مدیریت دانش و کارهای صورت پذیرفته در این حوزه به این نتیجه رسید که عملیاتی کردن مدیریت دانش در سازمان باید در سه بعد افراد، فناوری و ساختار سازمان صورت پذیرد. این پژوهش در نهایت با توجه به ساختار سازمانی و مأموریت سازمانی وزارت امورخارجه و با توجه به ابعاد مدیریت دانش اقدام به ارائه مدلی برای مدیریت دانش در وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران می نماید.
مستقیمی، حسین. تبیین نقش و جایگاه رسانه ها در جامعه دانائی و ارائه الگوی مدیریتی مناسب آن، پايان نامه كارشناسي ارشد رشته مدیریت رسانه، به راهنمايي محمدصادق ضیائی، دانشگاه تهران، سال 89.
رسانه ها و مدیریت حاکم بر آنها، در حال حاضر از الگوهای سازمانی تبعیت می کنند. این سازمان های رسانه ای، فاقد راهبردی جامع در خصوص نقش و جایگاه خود در تراز یک جامعه آرمانی هستند.این وضعیت به بحران هویت رسانه هاو نابسامانی رفتاری آنها در حوزه ارتباطات اجتماعی می انجامد. برای نقش آفرینی موثر و متناسب، لازم است تا الگویی هنجاری برای مدیریت رسانه ها ترسیم شود تا کارکردهای کلان فرهنگی و اجتماعی ، در سطح ملی و فراملی مد نظر قرار گیرد. ما با تحلیل گفتمان حوزه رسانه و ترسیم مولفه های درگیر در نظام ارتباطی در قالب یک مدل مفهومی، الگوی یک فرهنگ ارتباطات رسانه ای را به عنوان یک راهبرد گذار به جامعه دانایی معرفی می کنیم. این فرهنگ از عناصری شکل گرفته است که در کنار فرصت فناوری و قابلیت های جامعه دانایی، نقش های رسانه ای را در جامعه دانایی در سه مقوله کلی یعنی آفرینش و استمرار فرهنگی، رایانش اجتماعی و پایش و پالایش زبانی رقم می زنند.رویکرد جامعه شناسی تحقیق با تاکید بر تعامل حوزه رسانه با شاخه های اجتماعی به نهادهای وبری و نقش آنها به عنوان حوزه اصلی تصمیم سازیهای اجتماعی اشاره دارد و رسانه ها را کارگزار این نهادها می شناسد و مدیریت رسانه را در این گستره به عنوان یک مدیریت کلان فرهنگی _اجتماعی در رسیدن به چیدمان جدول تناوبی رسانه بازتعریف می کند. شکل گیری و استمرار این فرهنگ ارتباطی بستر ساز نقش آفرینی رسانه های جامعه دانایی در سه حوزه کلان اجتماعی، فرهنگی و زبانی است. به منظور این استمرار، یک الگوی مدیریت کلان را پیشنهاد می کنیم تا با استقرار نظمی سیاره ای، اقلام رسانه ای در مدارهای معین و مکمل اجتماعی در یک منظومه ارتباطی، نقش آفرینی کنند. جدول تناوبی عناصر، استعاره کارآمد دیگری در بیان این نظم غایی در حوزه رسانه می باشد.
علیپور، طیبه. نقش هوش هیجانی کتابداران در اتخاذ استراتژیهای مدیریت تعارض، پايان نامه كارشناسي ارشد رشته مدیریت استراتژیک، به راهنمايي منوچهر انصاری، دانشگاه تهران، سال 89.
هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش هوش هیجانی کتابداران در اتخاذ استراتژیهای مدیریت تعارض بوده است. به همین منظور دو سوال اساسی مورد بررسی قرار گرفت. آیا مولفه های هوش هیجانی بر روی اتخاذ استراتژی های مدیریت تعارض اثر معناداری دارد ؟ و آیا اتخاذ استراتژی های مدیریت تعارض در بین گروه های جمعیت شناختی مختلف تفاوت معناداری وجود دارد ؟ جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کتابداران مرد و زن شاغل کتابخانه های عمومی شهر تهران می باشد. که به روش نمونه -گیری تصادفی خوشه ای تعداد 100 نفر (64 زن و 36 مرد) به عنوان گروه نمونه در نظر گرفته شد. داده های مورد نیاز به کمک ابزار پرسشنامه گردآوری شده است. برای سنجش هوش هیجانی از «آزمون هوش هیجانی برادبری و گریوز» استفاده گردیده و همچنین از پرسشنامه ارائه شده توسط پوتنام و ویلسون برای بررسی «وضعیت سبک های استراتژی های مدیریت تعارض» استفاده گردید. ویژگی -های جمعیت شناختی نیز با استفاده از فرم اطلاعات فردی گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری علاوه بر شاخصهای آمار توصیفی و جداول و نمودارهای فراوانی، از آزمون معناداری ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل، آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) و رگرسیون چندگانه (گام به گام) استفاده شد. نتایج نشان داد که اتخاذ استراتژی راه حل گرایی در کارکنان دارای هوش هیجانی بالا به طور معناداری بیش از کارکنان دارای هوش هیجانی پایین می باشد (001/0>p). اما وجود این تفاوت در استراتژی های عدم مقابله و کنترل مشاهده نمی شود. ضمنا" رابطه معناداری بین تک تک مولفه های هوش هیجانی و استراتژیهای مدیریت تعارض ( راه حل گرایی، عدم -مقابله و کنترل ) مورد بررسی قرار گرفت. ضمنا" مشخص گردید که همه مولفه های هوش هیجانی به جز مولفه «مدیریت هیجان دیگران»، با استراتژی عدم مقابله رابطه مثبت دارند. و با استراتژی راه حل گرایی نیز رابطه مثبت بدست آمد.همچنین مشاهده شد که تفاوت معناداری میان مردان و زنان از نظر اتخاذ استراتژی های مدیریت تعارض(استراتژی عدم مقابله، استراتژی راه حل گرایی، استراتژی - کنترل) وجود ندارد. این موضوع در خصوص متغیرهای تحصیلات، سن و سابقه کار نیز مشاهده گردید.
احمدی، محمد. مطالعه سواد دیجیتالی دانشجویان کارشناسیدانشگاه تهران و ارایه چهارچوبی برای ارتقای سواد دیجیتالی، پايان نامه كارشناسي ارشد رشته علوم ارتباطات اجتماعی، به راهنمايي حمید عبداللهیان، دانشگاه تهران، سال 89.
در این پایان نامه پس از شرح و بسط ملاحظات نظری بحث سواد دیجیتالی چگونگی انجام پیمایش سواد دیجیتالی شرح داده شده است. پس از آن ضمن تحلیل داده های گردآوری شده تلاش شده است که چهارچوبی برای ارتقای سواد دیجیتالی در میان دانشجویان کارشناسی دانشگاه تهران ارایه شود. در واقع این مطالعه در دو مرحله صورت گرفت. در مرحله اول مهارت های مرتبط با سواد دیجیتالی دانشجویان دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی سنجش شدند. در مرحله دوم این مطالعه تلاش شد با در نظر گرفتن یافته های پیمایش و نیازهای دانشجویان چهارچوبی برای ارتقای سواد دیجیتالی در محیط های دانشگاهی ارایه و به نظام آموزش عالی در ایران پیشنهاد شود. پیمایش سواد دیجیتالی دانشجویان کارشناسی دانشگاه تهران به ما نشان داد که وضعیت کلی سواد دیجیتالی در میان دانشجویان چندان مطلوب نیست و در این میان آشنایی دانشجویان پسر با عناصر سواد دیجیتالی اندکی بیشتر از دختران بود. همچنین میزان استفاده روزانه و مدت زمان آشنایی با اینترنت تاثیر مثبت و مستقیمی بر افزایش آشنایی با عناصر مرتبط با سواد دیجیتالی داشتند. در آخر این مطالعه نشان داد که با استفاده از 9 شاخص جنس، سن، برخورداری از رایانه شخصی، تعداد مکان های دسترسی، زمان استفاده از اینترنت، سابقه استفاده از اینترنت، خود ،کارایی سواد دیجیتالی و مجموعه مهارت های سواد دیجیتالی (که سنجش شدند) می توان سواد دیجیتالی دانشجویان را پیش بینی کرد.
رجبزاده عصارها، امیرحسین. مطالعه میزان آشنایی دانشجویان و اساتید دانشگاه تهران با مفاهیم و مصادیق سوء رفتارهای پژوهشی و روشهای کاهش آن. پایاننامه کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی نادر نقشینه، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 90.
در این پژوهش، میزان شناخت دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران با مقوله سوء رفتارهای پژوهشی مورد بررسی قرار گرفته است. قابل ذکر است که سوء رفتارهای پژوهشی، به دستهای از رفتارهای نادرست پژوهشگران گفته میشود که قواعد اخلاقی، حقوقی و قانونی مربوط به پژوهش را نادیده میگیرند. پژوهشگران دانشگاه تهران، اگرچه بهصورت خود اظهاری عنوان کردهاند که با انواع و تعاریف سوء رفتارهای پژوهشی آشنایی دارند (متوسط رو به بالا)، اما بیش از 60 درصد آنها اظهار داشته اند که در محیط دانشگاهی خود به میزان قابل توجهی شاهد سوء رفتارهای پژوهشی بودهاند. با اینکه عامل جنسیت در مورد میزان شناخت از سوء رفتارهای پژوهشی تعیینکننده نبوده است، اما بنا به اظهار پژوهشگران دانشگاه تهران میزان ارتکاب سوء رفتارهای پژوهشی در میان دانشجویان و اساتید مرد بیش از زنان بوده است. همچنین اختلاف معنیداری بین پژوهشگران دانشکدههای مختلف دانشگاه تهران در میزان آشنایی با تعاریف و انواع سوء رفتارهای پژوهشی وجود ندارد. پژوهشگران دانشگاه تهران، برای پیشگیری از ارتکاب سوء رفتارهای پژوهشی در آثار خود، اعتماد زیادی به مشاوره با صاحبنظران (58 درصد) دارند. تنها 16درصد از پژوهشگران دانشگاه تهران، در مورد زیاد بودن احتمال ارتکاب سوء رفتارهای پژوهشی در بین پژوهشگران ایرانی نظر مخالف داشته اند و نسبت به احتمال ارتکاب سوء رفتار پژوهشی در آثار خود مخالفت بیشتری (35 درصد) نشان دادهاند. پژوهشگر همچنین اظهار میدارد که علیرغم اینکه خودِ پژوهشگران میزان آشناییشان را با تعاریف سوء رفتارهای پژوهشی و انواع آنها در سطح خوب عنوان کردهاند، در تعاریف موجود در متون از سوء رفتارهای پژوهشی یکدستی کمتر بهچشم میخورد. پژوهشگر با استناد به یافته های پژوهش، اظهار میدارد که فراهم ساختن تعاریف و دستهبندی دقیق، قانونگذاری و تدوین آییننامههای لازمالاجرا در زمینه نگارش پژوهشی، و آشنا ساختن پژوهشگران با انواع سوء رفتارهای پژوهشی و حساسسازی آنها نسبت به این موضوع باید در دستور کار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاهها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی قرار گیرد.
ابراهیمی، رحمان. بررسی نقش و جایگاه کتابخانههای عمومی در افزایش سرمایه اجتماعی شهروندان :مطالعه موردی شهر تهران. پایاننامه کارشناسی ارشد رشته کتابداری و اطلاع رسانی، به راهنمایی غلام رضا فدایی، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1390.
هدف این پژوهش، بررسی نقش و جایگاه کتابخانههای عمومی در افزایش سرمایه اجتماعی شهروندان و مؤلفه های لازم برای ایجاد و توسعهی سرمایه اجتماعی در آنهاست.این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی است و راهبرد به کار برده شده در این پژوهش، راهبرد نظریه زمینه ایست. در این پژوهش به روش نمونهگیری نظری، چهار کتابخانه از کتابخانه های عمومی شهر تهران، 41 عضو کتابخانه، 16 کتابدار و 53 شهروند از جامعه بالقوه استفاده کننده از کتابخانهها انتخاب شده اند. داده های مورد نیاز این پژوهش از طریق مشاهده و مصاحبه نیمه طراحی شده با اعضای نمونه ها گردآوری شده است و برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده و رسیدن به نظریه از روش رمزگذاری نظری استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان میدهد که در حال حاضر کتابخانه های عمومی نتوانسته اند نقشی اساسی در ایجاد و توسعه سرمایه اجتماعی شهروندان داشته باشند. همچنین نتایج پژوهش نشان میدهد که عواملی که باعث ایجاد اندک سرمایه اجتماعی در کتابخانه های عمومی بوده اند شامل کمیت و کیفیت پایین خدمات کتابخانه ای، تعاملات اجتماعی اندک در کتابخانه های عمومی، عدم دسترسی برابر افراد جامعه به اطلاعات، عدم اعتماد مردم به سازمان های اداره کننده کتابخانههای عمومی و عدم سرمایه گذاری کلان در گسترش کتابخانه هاست.
آذرگون، مريم. بررسي ميزان انطباق سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با ابعاد سازمان يادگيرنده از ديدگاه كتابداران و ارتباط آن با فرسودگي شغلي آنان. پاياننامه كارشناسي ارشد رشته كتابداري و اطلاع رساني، به راهنمايي فاطمه فهيم نيا، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1390.
هدف اصلي اين پژوهش بررسي ميزان انطباق سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري ايران با ابعاد سازمان يادگيرنده از ديدگاه كتابداران و ارتباط آن با فرسودگي شغلي آنان است. جامعه آماري پژوهش 225 نفر از كتابداران شاغل در سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران است. ابزار گردآوري داده ها، پرسشنامه است. نتايج حاصل از پژوهش نشان می دهد که از ديدگاه كتابداران سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، ميزان انطباق اين سازمان با ابعاد سازمان يادگيرنده با ميانگين 2/75 در سطح متوسط است. بيشترين ميانگين به بعد "ايجاد سامانه هايي براي كسب و اشتراك دانش" (با ميانگين 3/003) و كمترين ميانگين مربوط به بعد "برقراري ارتباط سازمان با محيط" (با ميانگين 2/54) بوده است. در پژوهش حاضر فرسودگي شغلي كتابداران در بعد خستگي عاطفي (فراواني= 3/05 و شدت= 3/28)، مسخ شخصيت (فراواني= 1/41 و شدت= 1/62) و عملكرد فردي (فراواني= 4/96 و شدت= 5/15) بوده است. در مورد تفاوت معني دار بين ويژگي هاي جمعيت شناختي با ابعاد سازمان يادگيرنده بين جنسيت و وضعيت تأهل برحسب ابعاد سازمان يادگيرنده تفاوت معني داري وجود نداشت. اما اختلاف بين ويژگي هاي جمعيت شناختي ميزان تحصيلات، سن، سابقه خدمت و نوع استخدامي برحسب ابعاد سازمان يادگيرنده معنيدار بود. اختلاف بين ميانگين هاي ويژگي هاي جنسيت، وضعيت تأهل، سن و نوع استخدامي برحسب فرسودگي شغلي معنيدار بوده است، اما بين ميزان تحصيلات و سابقه كار اختلاف معنيدار بين آنها وجود نداشته است. در مورد ارتباط بين ابعاد سازمان يادگيرنده و فرسودگي شغلي، نتايج حاصل از پژوهش نشانگر آن است که بين ابعاد سازمان يادگيرنده با خستگي عاطفي و عملكرد فردي ارتباط معني داري وجود دارد، اما بين ابعاد سازمان يادگيرنده با شخصيت زدايي ارتباطي وجود نداشت.
شفقتي، صغري. بررسي عوامل فردي موثر بر كاربرد فن آوري اطلاعات توسط كتابداران كتابخانه هاي عمومي شهر تهران وابسته به نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور. پاياننامه كارشناسي ارشد رشته كتابداري و اطلاع رساني، به راهنمايي غلامرضا فدايي، دانشگاه تهران، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، سال 1390.
اين پژوهش با هدف بررسي عوامل فردي مؤثر بر كاربرد فن آوري اطلاعات توسط كتابداران كتابخانه هاي عمومي شهر تهران وابسته به نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور انجام شده است. در اين پژوهش از روش سرشماري استفاده شده است. جامعه آماري اين پژوهش 110 نفر كتابدار هستند كه در كتابخانه هاي عمومي وابسته به نهاد كتابخانه هاي عمومي در شهر تهران فعاليت مي كنند. روش پژوهش پيمايشي و از ابزار پرسشنامه محقق ساخته در اين مطالعه استفاده شده است. همچنین براي پاسخ به پرسش هاي پژوهش از آزمون ضريب همبستگي پيرسون، آزمون t، و آزمون تحليل واريانس استفاده شده است. نتايج پژوهش نشان می دهد که بين متغييرهاي مستقل سن، سابقه كار و اضطراب رايانه با متغير وابسته كاربرد فن آوري اطلاعات همبستگي معكوس و معنی داري وجود دارد. همچنين بين متغير خودكارآمدي رايانه، ميزان آشنايي با زبان انگليسي، دسترسي به فن آوري اطلاعات، نگرش نسبت به فن آوري اطلاعات، آموزش در زمينه فن آوري اطلاعات، تجربه در زمينه فن آوري اطلاعات و متغير كاربرد فنآوري اطلاعات همبستگي مثبت و معنیداري وجود دارد. در خصوص كاربرد فن آوري اطلاعات بر اساس متغير سطح تحصيلات نتايج آزمون آماري حاكي از وجود تفاوت معنی دار بين كتابداران است. نتايج پژوهش همچنین نشان میدهد که بين زنان و مردان در زمينه كاربرد فن آوري اطلاعات در جامعه موردنظر تفاوت معنی داري وجود ندارد.
مطالب مشابه :
عناوین پایاننامه های کارشناسی ارشد مرتبط با شهرسازی
عنوان پایان نامه. دانشگاه دانشگاه تهران. کارشناسی ارشد کارشناسی ارشد معماری و
مراحل انتخاب موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد
مراحل انتخاب موضوع پایان نامه پایان نامه کارشناسی; حسابرسی دانشگاه تهران نماید
لیست پایان نامه های کارشناسی و کارشناسی ارشد شهرسازی
لیست پایان نامه های کارشناسی و کمک به انتخاب موضوع طرح نهایی دانشگاه تهران
دانلود رایگان جزوه بتن 2 - دانشگاه تهران(دكتر محمودزاده)
پایان نامه معماری دانشگاه تهران آزمونهای تکمیلی کاردانی به کارشناسی.
وزارت علوم - دانشگاه تهران
پایان نامه کارشناسی ارشد نهایت پنج موضوع شاخص کارشناسیدانشگاه تهران و
راهنمای پایان نامه ی کارشناسی معماری
راهنمای پایان نامه ی کارشناسی معماری موضوع پایان نامه و دانشگاه علم و صنعت تهران
پایان نامه کارشناسی با موضوع ساختن در فضای ساخته شده:
موضوع پایان نامه: طرح 2 دانشجویان کارشناسی ارشد معماری میلان و دانشگاه تهران
برچسب :
موضوع پایان نامه کارشناسی معماری دانشگاه تهران