اشکورات

...رحیم آباد (رحیم‌آباد شهری است در بخش رحیم‌آباد شهرستان رودسر استان گیلان ایران.این شهر در پای کوه سماموس و نزدیک به رودخانه پولورود، از دیر باز زمستانگاه خوانین اشکور بوده است. در گذشته باغهای نارنج آن معروف بود و امروزه مرکبات و چای آن. بقولی بالاترین سطح سواد در استان گیلان را دارا می‌‌باشد.هم اکنون اکثر ساکنان اولیه آن به دیگر نقاط ایران مهاجرت کرده اند. از مشاهیر این شهر می توان به آیت ا... طلوعی گیلانی و آیت ا... معصومی نام برد. ساکنان شهر به سه طایفه جور حیاطی (بالا حیاطی )، من حیاطی (میان حیاطی) و جیر حیاطی (پائین حیاطی ) تقسیم می شوند که مربوط به حیاطهای موجود در تابستانگذران اهالی، شوئیل، که معتبرترین آبادی اشکور به شمار می رفت، می‌شود. من حیاطی ها را از طایفه هزار اسب می دانند(کتاب گیلان،بخش تاریخ اشکور تالیف موسی مسعود) که خود تاریخی دیرینه داشته و در گذشته‌های دور سرزمینهای اشکور و حتی لرستان، خوارزم و ابرکوه ردپای آنان را می توان یافت. قدیمی‌ترین گنبد ایران (گنبد عالی ابر کوه) به دست یکی از افراد طایفه هزاراسب (عمید الدین شمس الدوله دیلمی )به در قرن ۴ ه ق ساخته شده است. بافت شهر هم اکنون با آنچه که ۳۰ سال قبل داشت، تفاوت کرده و غالب ساکنین آنرا مهاجرین روستاهای همجوار تشکیل داده‌اند در حالیکه که اهالی بومی به شهرهای دیگر حتی کشورهای دیگر کوچیده اند. زبان اهالی گیلکی است به گویش رحیم آبادی که بسیار به گویش اشکوری نزدیک می باشد. قدیمی ترین اسمی که از این شهر در کتب تاریخی آمده است دژ ماشین می باشد که شاید صورت معرب ماچن -ماچیان در نقشه های رسمی- باشد.)   

 اشکورات رودسر به سه دهستان تقسیم شده است .

۱-  اشکور سفلی  ۲-  اشکور علیا و سیارستاق ییلاقی ۳-  اشکور شوئیل لازم به ذکر است که اشکور شوئیل از سال 1373 از اشکور سفلی جدا گردیده است.

آب وهوا

 اشکوربه دلیل شرایط و طبیعت کوهستانی منطقه، دارای زمستانهای سردوپربرف وتایستانهای خنک و ملائم می باشدواین امرباعث گردیده که درفصول پاییز وزمستان جمعیت  به حداقل ودربهاروتابستان به حداکثرممکن برسد.

 بعلت دارا بودن چشمه سارها،دریاچه های طبیعی،چشمه های آب معدنی رو دخانه های زلال و غارهای فراوان و پاکی هوا توجه مردم را به خود جلب کرده و متاسفانه به علت نبودن راه مناسب منطقه را از آبادی محروم و مردمان نیز از نعمت طبیعت زیبا و هوای پاک در وصف بوده و از وصل مانده اند.   

تاریخی

مناطقی از کو هستانهای اشکورات بر اثر کا وشهای انجام گرفته به آثار و شواهد گوناگونی مخصوصا قبور مر بوط به دوران نبوع تا دوران ساسانی و بعضا نیز از دوران اسلامی نیز بدست آمده واین خود نشان قدمت منطقه را دارد و مزید بر آن منطقه اشکور بر سر راه شرق گیلان به قزوین واقع شده و این امر ضمن ار تبا طات وسیعی که در آینده می تواند داشته باشد  در قدیم نیز چاروداران منطقه ازبازار قزوین استفاده می کردند و وجود منابعی زیر زمینی و کشاورزی که در منطقه مطرح است می تواند تحولی در منطقه ایجاد نماید 

محصو لات کشاورز و دارویی

منطقه اشکور علاوه بر داشتن آب وهوای ییلاقی ،منایع زیر زمینی ،باغات فندق و گردو، زمینهای مزروعی گندم وجو٬عدس ولوبیا،سیب زمینی،سیر وپیازوگیاهان دارویی از قبیل گل گاوزبان،بنفشه،کنگر،گل پر،گزنه،گون،همیشه بهار،قارچ های خوراکی،با با آدم( کو لا کولا ) و... را می توان نام برد . که هر کدام می تواند منشاءاثر بوده و منبع درآمد برای روستائیان٬ولی به علل بی توجهی به مناطق اشکورات این دسته گیاهان ومحصولات نیز امروزه توجه خاصی نشده است

مختصری ازفندق

فندق یکی از محصو لات باغی- خشکباری بوده که علاوه بر ارزش غذایی بالا ومصرف آن یک منبع غذایی دارای مزیّت بالای صادراتی و ارز آ وری می باشد. به همین دلیل توجه به توسعه و بهبود روندتولید وفرآوری آن ازاهمیت خاصی برخوردار می باشد

تاریخچه

فندق از قدیم الایام در ایران کشت می شده است و باتولید 11386تن در سال 78 بیش ۷۵۰۰تن  آن مربوط به اشکوربوده که مقام اول کشوررا داشته  است.فندق گیاهی است خزان دار ،یک پایه و تک جنس ودارای گلهای نر وماده جدا ازهم هستند.

نکات باغبانی

فندق طا لب آب و هوای معتدل سرد با زمستان های ملایم و تابستانهای طو لانی و خنک بوده و  تکثیرآن به روش پا جوش و خوابانیدن است و

بهترین موقع کاشت درخت فندق اواسط تا اواخر پاییز می باشد در غیر این صورت با یستی در اواخر زمستان و اوایل بهار قبل از باز شدن

جوانه هااقدام به کاشت نمود. فاصله کاشت بستگی به نوع خاک و تک تنه یا چند تنه بودن درختان از 5×4 تا 7×4 متغیر بوده وبهترین آنها 5×6 می باشد.

آبیاری و هرس

دفعات آبیاری و مقدار آب مورد نیازبستگی به آب و هواو نوع خاک وفراوانی بارندگی دارد وهمچنین نقش عناصر غذایی مانند ازت و پتاس نقش اساسی در افزایش محصول ودر کمتر پوک  شدن فندق دارد. هرس یکی از عوامل مهم در افزایش محصول می باشد که بایستی  به نو به خود مورد توجه قرار گیرد.

آفات و بیماریها

آفات مهم فندق مانند کرم سفید ریشه- کنه ها شته ها و چوبخوا رها بوده و بیماری مهم آن قارچ عسلی- سفید کها می باشد

ارزش غذایی و نوع مصرف

فندق دارای 36% روغن و 5/17 % قند و 13% پروتئین و 35% فسفر بو ده و دارای ویتامینهای B1 ، B2، E، وعناصرکلسیم و فسفر می باشد. مصرف خوراکی این محصول به صورت خشک (  رومیزی  ) صنعتی ( دراژه- کارامل- شکلات- شیرینی و بیسکوئیت ) و روغن آن به صورت داروئی اشتها آور مقوی و برای تسکین  سرفه بکار می رود و مصرف غیر خوراکی آن در صنایع آرایشی می باشد.

لازم است  گفته شودشرکت تعاونی فرآوری فندق وحدت اشکور با همت فارغ التحصیلان منطقه در زمینی به مساحت2000 متر در گیلاچا کان

جهت راه اندازی کار گاه فرآوری فندق از دو پوست کردن ٬سورت کردن شکستن٬ خشک کردن ٬مغزکردن٬ رو غن گرفتن و بسته بندی قدمهایی

برداشته وعلاوه بر آن در زمینه های زیر تلاش دارد تا حرکتی ایجاد شود که در این زمینه نیاز به همکاری کارشناسان ٬سر مایه گذاران منطقه و مسئوولین را دارد .

1) احداث باغات فندق و اصلاح نژاد آنها

2) اصلاح سیستم آبیاری جهت جلو گیری از هدر رفتن آبها

3) راهکارهایی جهت به ثمر نشاندن فندق پرمحصول درمنطقه وبهینه کردن اندازه و مغز آن

4) راهکارهایی جهت پیدا کردن آفات فندق و مبارزه با آنها

5)  توسعه ی صنایع فرآوری و غذایی فندق و... از قبیل اسانس پوست سبز در رنگ آمیزی و خوراک دامها و پوست سفت در خوراک دام و در صنعت  چوب تا کار گاه های شکلات سازی٬ شیرینی پزی و....

6) پیگیری در خصوص بیمه فندق که امروزه جزء ضرورت این محصول در منطقه است.

آب

ارتفاعات اشکور که بر اثر سر مای طو لانی منطقه وپوشش پرف حد اقل نیمی از سال باعث جریان رودخانه های شده که در مجموع به پلرود ختم شده ولی درفصل تابستان کشاورزان منطقه تشنه آب و شاید بیشترین درگیری منطقه را تشکیل می دهد.

                    شخصیت ها 

۱-سید ابو القلسم اشکوری فرزند سید معصوم حسینی گیلانی از فقها و مجتهدین اشکوری

۲- سید حسن اشکوری از فقها و علما و شعرای قرن چهاردهم

 ۳- سید اسد الله اشکوری از فقها ی شیعه ایران

 ۴)  سید حسین اشکوری از علمای شیعه در نجف

۵)  سید عبد الغنی حسینی اشکوری رود بارکی

۶)  سید موسی موسوی اشکوری فرزند سید محمود موسوی اشکوری رسد.(از روستای کیاسه)

۷)  سید محمد تقی معصومی اشکوری از کیارمش

۸)  صد رایی اشکوری از کیاسه

۹)  آیت اله حسن لاهوتی اشکوری

۱۰)  شیخ عیسی طالبی معروف به واعظ ولنی

 مشکلات و محدودیت ها

۱) نداشتن جاده که امروزمهمترین عامل ارتباطی بین منطقه وشهرمی باشد

۲) نداشتن برق که برخی از روستاها از نعمت برق محروم هستند.

۳) نداشتن آب شرب و بهداشتی که محور سلامت جامعه است.

۴) نداشتن دکل های مخا براتی و تلو یز یونی

۵) نداشتن امکانات آموزشی و فر هنگی

۶) نداشتن مراکز درمانی و بهداشتی

۷) نداشتن نمایندگی و دفاتر برخی از ادارات مورد نیاز از قبیل:

دفاتر جهاد کشاورزی- برق و مخابرات- کمیته امداد- بنیاد مسکن- شعب بانکی- نمایندگی آموزشی و پرورشی و...

عجايب هفتگانه اشکورات گيلان

در قسمت شرق گيلان سرزمين کوهستاني و جنگلي با طبيعتي بکر، نامکشوف و رام نشدني که اسرار فراوان در دل سنگي و کالبد سبز خود دارد ديده هر بيننده اي را به خود محصور مي سازد.

اگر شهر کلاچاي را پشت سر بگذاريد و به سمت رحيم آباد عزيمت کنيد و از آنجا به قصد ديدن اين سرزمين کهن و تاريخي عبور کنيد از مسير جنگلهاي بکر و دست نخورده اي گذر خواهي کرد و در پيچاپيچ راهي که تو را فرا مي کشد  بعد از طي کردن مناظر ديدني و زيباي مسير جاده آدمي را به اوج مي رساند و چشم هر رهگذري را به خود خيره مي سازد.

اين منطقه که در امتداد سلسله کوه هاي البرز قرار دارد از جنوبي ترين نقطه شهرستان رودسر آغاز شده تا جنوبي ترين نقطه شهرستان رامسر ادامه مي يابد.

اشکور از جنوب به قزوين، از مغرب به املش و رودبار الموت، از مشرق به بخش کوهستاني رامسر و تنکابن و از شمال به دامنه هاي کوهستاني رحيم آباد محدود مي شود.

"اشکور" جزء بخش رحيم آباد شهرستان رودسر و در جنوب شهر کلاچاي به سمت رحيم آباد قرار گرفته و عجائب هفتگانه اي را در دل خود جاي داده که قدمتي به درازاي تاريخ دارد.

"مسجد ناصرالحق يا ناصرالکبير(ع)" معروف به آستانه هفت امام در روستاي رودبارک از دهستان اشکور سفلي قرار دارد که در قرن سوم هجري قمري ساخته شده و يکي ازعجائب هفتگانه اشکور به شمار مي آيد.

روستاي رودبارک با روستاهاي نرکي و توسه چال همسايه است و در 35 کيلومتري بخش رحيم آباد و 50 کيلومتري جنوب شرقي شهرستان رودسر واقع شده است.

در قرن سوم هجري قمري به دستور ناصرالحق (ناصرالکبير) ابومحمد حسن معروف به حسن اطروش نوه حسن بن زيد در روستاي رودبارک مسجدي ساخته شد که بعدها اين مسجد بنام آستانه هفت امام معروف شده است.

در داخل آستانه يک ميله آهني قرار دارد که مزار هفت امامزاده را از قسمت ديگر آستانه جدا مي کند، چشمه اي نيز در پائين آستانه قرار دارد که آب آن شور و براي دفع امراض از آن استفاده مي شود.

از خصوصيات ظاهري ديگر آستانه هفت امام مي توان، سه درب چوبي دو لنگه در سه جهت غرب و شرق و شمال، چهار طرف ايوان، تعداد 22 ستون که با آجر البرز ساخته شده  نام برد.

در دورادور آستانه، يک درب دولنگه فلزي در ورودي ايوان، يک ستون چوبي در وسط آستانه و سراسر بام پوشيده از سفال است. تخته چوبهايي نيز در آستانه قرار دارد که بر روي آنها عبارات زير حک شده است: "ابر آمد و زار زار بر سبزه گريست بي باده گلرنگ نمي بايد زيست ، اين سبزه که امروز تماشاگه ماست تا سبزه خاک ما تماشاگه کيست؟"

درب چوبي که به "بي بي هيبت " معروف است در قسمت غربي ديوار آستانه نصب شده است و اعتبار زيادي به آستانه هفت امام بخشيده است، تاکنون اين درب دوبار توسط کساني به سرقت رفته ولي به لطف خدا دوباره به جاي خودش برگشته است.

"کوه عروس و داماد" از ديگر عجائب اشکورات است که درروستاي زياز واقع شده است اين روستا با روستاهاي آغربن کندسر، گرمابدشت، ديورود و سجيران همسايه بوده و در 26 کيلومتري بخش رحيم آباد و 41 کيلومتري جنوب غربي شهرستان رودسر واقع شده است.

در شمال منطقه سي پل، کوه سنگي با شيب بسيار تند واقع شده است که در بالاترين نقطه آن دو مجسمه سنگي به شکل عروس و داماد قرار دارد.

نقل است که در گذشته هاي دور پسر و دختري بدون اذن والدين خويش زندگي زناشويي خود را آغاز مي کنند تا اينکه در اثر اين بي حرمتي مورد عاق والدين واقع شده  و در نقطه اي که در حال حاضر به "عروس و داماد " معروف است به شکل دو انسان تبديل به سنگ مي شوند.

کوه عروس و داماد به واسطه اينکه در بين کوه هاي ديگر اشکور از زيبايي و شکوه خاصي برخوردار است و نظر هر بيننده اي را در حال گذر از اين منطقه به خود جلب نموده و ناخودآگاه متوجه عظمت خالق هستي که باعث اين همه زيبايي است، مي کند.

" درياچه صمد آباد" يکي ديگر از عجائب منطقه اشکورات گيلان است که در روستايي صمدآباد قرار دارد اين روستا با روستاهاي اکبرآباد، برمکوه، تلابنک، وگلخاني، دشتک و زراکي همسايه است و در 54 کيلومتري بخش رحيم آباد و 69 کيلومتري شهرستان رودسر واقع شده است.

ساکنان اين روستا معتقدند که نام اصلي اين روستا در گذشته چيز ديگري بوده است، نقل است که در گذشته دو سيد در تاريکي شب وارد اين روستا شده اما کسي حاضر نشد که آنان را در منزل خود پناه دهد تا اينکه سرانجام در منزل پيرزني که تنها زندگي مي کرد وارد مي شوند در اين هنگام آن دو به پيرزن از آب گرفتن تمام روستا خبر مي دهند.

سپس وقت موعود فرارسيد و تمام روستا را آب مي گيرد، بعدها فردي به نام صمد تصميم به آباداني اين روستا مي گيرد که  از آن زمان تاکنون اين روستا به صمدآباد معروف شده است.

درياچه اي نيز در اثر آبگرفتگي از آن زمان تاکنون برجاست که يکي از بزرگترين درياچه ها و از جمله عجايب هفتگانه اشکور به شمار مي آيد.

" غار وادار" روستاي دليجان از ديگر عجائب اشکورات است اين روستا با روستاهاي تواسانکش و ياسور همسايه بوده و در 47 کيلومتري بخش رحيم آباد و 62 کيلومتري شهرستان رودسر واقع شده است.

غاروادار، آثار آبادي و آجرهاي قديمي در کجيل سرا، آسياب قديمي بومي تله از نقاط معروف و قديمي اين روستا به شمار مي رود.

غار وادار که در مشرق روستا واقع شده از منطقه ونکش شروع و تا غار وادار امتداد دارد در فاصله اين دو نقطه که بصورت تونلي زيرزميني است دهانه آن در منطقه وادار گشاد و پهن مي شود.

در حال حاضر در اين نقطه به صورت يک غار آشکار است، اين غار در امتداد سرچشمه رودخانه آسمانرود واقع شده و از حيث قدمت داراي تاريخ بسيار دور و درازي است و از ديگر عجايب هفتگانه اشکور به حساب مي آيد.

" دارگردان رجه" در روستاي گيري واقع شده است و اين روستا با روستاهاي کياشکول، ميانرود و محمودلات همسايه بوده و در 68 کيلومتري بخش رحيم آباد و 83 کيلومتري جنوب شرقي شهرستان رودسر واقع شده است.

اين روستا در منتهي اليه اشکور بالا و در پاي قله معروف بزاکو قرار گرفته است در ميان منطقه زورو و قله بزاکو، "دارگردان رجه" واقع شده است که استان گيلان و استان مازندران را از همديگر جدا مي کند.

در اين نقطه تصوير چند انسان که در حال حمل درخت بوده به صورت سنگ سياه درآمده و چشمان تمامي آنها به طرف کوه بلور (شاه سفيد کوه) است.

سرچشمه رودخانه آسمانرود واقع در روستاي گيري، آسياب قديمي که در جنوب روستاي مذکور واقع شده است در حال حاضر متعلق به آقاي کشتگر است.

اين آسياب شايد يکي از معدود آسيابهاي اشکور است که هنوز هم از مناطق دور و نزديک براي آسياب کردن گندم مورد استفاده قرار مي گيرد، علت اصلي برقراري اين آسياب آب فراواني است که از دهانه يک سنگ بزرگ بيرون مي آيد که اين محل سرچشمه رودخانه آسمانرود است.

اين چشمه که معروف به آسمانرود بوده به علت صافي و زلالي آب به اين نام معروف شده است و به عنوان يکي ديگر از عجايب هفتگانه اشکور معرفي شده است.

"تونل طولاني يازن" از عجائب هفتگانه اشکورات گيلان است که  در روستاي يازن قرار دارد، يازن با روستاهاي تمل، نارنه و سپارده همسايه است  و  در 118 کيلومتري جنوب شرقي شهرستان رامسر واقع شده است.

در اين روستا در انبارکاه شخصي به نام صدرالله يازني يک تونل بسيار طولاني وجود دارد که به عقيده اهالي راه به جايي دارد.

صاحب کتاب از "آستارا تا آستارآباد"  نيز از وجود اين تونل بسيار طولاني در روستاي يازن ياد مي کند، اين تونل يکي ديگر از عجايب هفتگانه اشکور به حساب مي آيد.

به هرحال عجائب هفتگانه اشکور و ساير نقاط ديدني و جذاب مناطق اشکورات که داراي قدمت ديرينه پس از اسلام هستند بستر مناسبي براي جذب گردشگران داخلي و خارجي است و بايد اين آثار تاريخي و طبيعي به طور کامل به گردشگران و علاقمندان معرفي شود.

 زيبايي‌هاي‌ اشكورات‌ در روستاي‌ تاريخي‌ درگاه‌ (لوسن‌)

‌ روستاي درگاه در 59كيلومتري‌ بخش‌ رحيم‌آباد و 74 كيلومتري‌ جنوب‌ شرقي‌ شهرستان‌ رودسر واقع‌ گرديده‌ و در گذشته‌ "لوسن‌" نام‌ داشته‌ و اميران‌ كيايي‌ اين‌ روستا را به‌ عنوان‌ قصر ييلاقي‌ و پايتخت‌ اشكورات‌ در نظر گرفته‌ بودند.

اين‌ قصر بارگاه‌ تابستاني‌ سادات‌ كيايي‌ در آخرين‌ نقطه‌ شرقي‌ ديلمان‌ قديم‌ بوده‌ است‌ و در حال‌ حاضر نيز در فصل‌ تابستان‌ شكوه‌ و عظمت‌ خاص‌ به‌ خود را دارا مي‌باشد. سيدظهيرالدين‌ از اين‌ محل‌ چندين‌ بار نام‌ برده‌ است‌ و چنين‌ نوشته‌ است‌: سيدمحمد كيا در اشكور در ناحيه‌ »جيركشايه‌«به‌ قريه‌ لوسن‌ هم‌ عمارتي‌ چند را دستور به‌ ساختن‌ داد و اما با مراجعه‌ به‌ دل‌ تاريخ‌ مدون‌ مشخا مي‌شود كه‌ اشكور محل‌ تاخت‌ و تاز اشكانيان‌ بوده‌ و پايتخت‌ اشكانيان‌ نيز درگاه‌ بوده‌ است‌ و در حال‌ حاضر نيز قلعه‌ معروف‌ »پس‌باغ‌« در بالاسر درگاه‌ واقع‌ شده‌ و اين‌ قلعه‌ در چشم‌انداز طبيعي‌ قلعه‌ "بالاكوتي‌" قرار دارد.
دهكده‌ لوسن‌ راهي‌ به‌ الموت‌ هم‌ دارد. پيتر ويلي‌ درباره‌ لوسن‌ مي‌نويسد: نشانه‌هايي‌ وجود دارد كه‌ در گذشته‌ لوسن‌ شهري‌ بزرگ‌ و وسيع‌ بوده‌ است‌ در گوشه‌ و كنار بازمانده‌هاي‌ برج‌ها و ديوارهاي‌ سنگي‌ ديده‌ مي‌شود كه‌ داراي‌ نقش‌ و نگار مي‌باشد و از چاهي‌ قديمي‌ كه‌ در دهكده‌ وجود دارد انواع‌ كوزه‌هاي‌ سفالي‌ منقش‌ و دشنه‌هاي‌ برنزي‌ و جام‌هاي‌ زرين‌ پيدا شده‌ است‌ و با توجه‌ به‌ حفاري‌هاي‌ غيرمجاز افراد سودجو امروزه‌ اكثر مردم‌ از شهرهاي‌ بزرگ‌ براي‌ مشايعت‌ و خريد غيرمجاز عتيقه‌جات‌ و زيورآلات‌ قديمي‌ به‌ اين‌ روستا مي‌آيند كه‌ در اين‌ رابطه‌ مي‌بايستي‌ سازمان‌ ميراث‌ فرهنگي‌ كشور دستور به‌ كاوش‌هاي‌ مجاز به‌ افراد مجاز بدهد تا آثار گذشتگان‌ بدين‌ طريق‌ آشكارا به‌ يغما نرود زيرا هر قومي‌ با آثار تاريخي‌ بجا مانده‌ شناسنامه‌دار مي‌شود. در اين‌ روستا بقعه‌يي‌ متبركه‌ نيز قرار دارد كه‌ به‌ "سيده‌ سليمه‌" معروف‌ مي‌باشد كه‌ از سادات‌ كيايي‌ مي‌باشد و داراي‌ صندوقچه‌ چوبي‌، در ورودي‌ بقعه‌ دولنگه‌ ساده‌ چوبي‌، بناي‌ بقعه‌ از سنگ‌ و خشت‌ مي‌ باشد. در حياط‌ بقعه‌ آرامگاه‌ مرد خدا و مومن‌ منطقه‌ كه‌ ساليان‌ درازي‌ به‌ مردم‌ خدمت‌ نموده‌ وجود دارد به‌ نام‌ مرحوم‌ مغفور حسن‌ علي‌ پور فرزند علي‌ و اين‌ تنها قبري‌ است‌ كه‌ در آرامگاه‌ معروف‌ منطقه‌ وجود دارد و اين‌ بقعه‌ از منزلت‌ خاصي‌ در ميان‌ مردم‌ منطقه‌ برخودار مي‌باشد.
لوسن‌ جز قصر سلطنتي‌ و خانه‌هايي‌ به‌ امر سلطان‌ محمد ساخته‌ شده‌ بود و داراي‌ كشاورزي‌ بسيار زياد و كشاورزي‌ در منطقه‌ قوون‌ به‌ صرفه‌ بوده‌ و محصولات‌ آن‌ عبارتند از: فندق‌، گردو، گل‌ گاوزبان‌، لوبيا،عدس‌ و داراي‌ دام‌ و طيور زيادي‌ نيز مي‌باشد. بعد از اصلاحات‌ ارضي‌ در زمان‌هاي‌ گذشته‌ به‌ حمايت‌ مرحوم‌ سيدمرتضي‌ عسكري‌ و مرحوم‌ حسن‌ علي‌ پور از بزرگان‌ خدوم‌ منطقه‌ نهر آب‌ كشاورزي‌ از روستاي‌ "سيزورد" با حمايت‌ كشاورزان‌ وارد روستاي‌ درگاه‌ گرديد كه‌ امروزه‌ از اين‌ آب‌ نهر كشاورزان‌ استفاده‌يي‌ بهينه‌ در بهره‌برداري‌ زمين‌هاي‌ كشاورزي‌شان‌ مي‌نمايند. روستاي‌ درگاه‌ در حال‌ حاضر جاده‌ آسفالته‌ بسيار وسيعي‌ دارد كه‌ تا روستاي‌ "لشكان‌" امتداد آسفالت‌ مي‌باشد و لشكان‌ پايان‌ حوزه‌ استحفاظي‌ راه‌ گيلان‌ مي‌باشد و در تداوم‌ و امتداد اين‌ راه‌ جاده‌ تا استان‌ قزوين‌ ادامه‌ دارد و از روستاي‌ درگاه‌ به‌ دليل‌ مستقيم‌ بودن‌ راه‌ جاده‌ كوتاه‌ شده‌ و تا قزوين‌ 130 كيلومتر فاصله‌ دارد كه‌ جزو حوزه‌ استحفاظي‌ راه‌ استان‌ مازندران‌ مي‌باشد و اين‌ نزديكي‌ راه‌ كشاورزان‌ را مجاب‌ نموده‌ كه‌ براي‌ فروش‌ محصولات‌ كشاورزي‌ خود و خريد مايحتاج‌ زندگي‌ به‌ قزوين‌ مي‌روند و بازار قزوين‌ نيز از لحاظ‌ ارزاني‌ به‌ دليل‌ بذل‌ توجه‌ استان‌هاي‌ ديگر
و كشاورزي‌ بودن‌ منطقه‌ نمونه‌ در سطح‌ كشور مي‌باشد.

روستاي‌ درگاه‌ با مردماني‌ خون‌گرم‌ و خوب‌ و مهمان‌نواز كه‌ هنوز به‌ سنت‌هاي‌ گذشتگان‌ احترام‌ مي‌گذارند و مهمان‌ را نعمت‌ خانه‌ خود و بركت‌ خدا مي‌دانند هميشه‌ آماده‌ پذيرايي‌ از اهالي‌ خوب‌ شهرهاي‌ بزرگ‌ كشور مي‌باشند و از لحاظ‌ برق‌، آب‌، جاده‌هاي‌ آسفالته‌ و همچنين‌ دكل‌هاي‌ مخابراتي‌ و ارتباطات‌ هيچ‌ مشكلي‌ ندارند و از كرامات‌ دولت‌ كريمه‌ جمهوري‌ اسلامي‌ بهره‌مند شده‌اند و مسوولان‌ نيز توجه‌ خاصي‌ به‌ مردم‌ غيور منطقه‌ دارند و آنچه‌ اين‌ روستا را از روستاهاي‌ ديگر اشكورات‌ متمايز ساخته‌ روح‌ طبيعت‌ زيبا و فصول‌ خشك‌ و خشك‌ بهاري‌ و تابستاني‌ پاييزي‌ و حتي‌ زمستاني‌ كه‌ در تمام‌ فصول‌ سخت‌ خدا شامل‌ حال‌ مردمان‌ منطقه‌ مي‌شود و جا دارد كه‌ مسوولان‌ ثبت‌ ميراث‌ فرهنگي‌ كشور سري‌ به‌ بهشت‌ گمشده‌ اشكورات‌ ، روستاي‌ تاريخي‌ درگاه‌ (لوسن‌) بزنند و بعد از اين‌ در ثبت‌ آثار به‌ جا مانده‌اش‌ كوشا و بذل‌ توجه‌ خاصي‌ بنمايند.

معدن زغال سنگ( طلاي سياه) روستاي لسبو "

 «لسبو یکی از روستاهای تاریخی و محروم  اشكورات از توابع  دهستان شوئیل بخش رحیم آباد شهرستان رودسر می باشد.»

در روستاي مذكور معدن زغال سنگ (طلاي سياه )شناسايي گرديده كه بعلت صعب العبور منطقه ؛ نداشتن جاده مناسب  ، دور دسترس قرار گرفتن از مركز شهرستان ، استان و... تاكنون  مورد بهره برداري قرار نگرفته است .

براساس گزارش سال 1380، شركت مهندسين مشاور جبال كاوش  جمع ذخيره زمين شناسي لايه هاي زغال در معدن زغال سنگ لسبو حدود  حدود 75000 تن مي باشد.

 شايان ذكر است ،معادن زيادي  مانند معدن سيمان ،سنگ و... درمناطق اشكورات قرار دارد ، چنانچه مسئولين محترم براي  جلوگيري از مهاجرت روستائيان و توسعه اشتغال جوانان مناطق مذكور برنامه اي  داشته باشند ،مي توانند با رفع محدويتها از جمله احداث جاده آسفالت و بهره برداري از معادن يادشده از جمله  معدن زغال سنگ لسبو كمك شاياني در اقتصاد  منطقه اشكور بنمايند.

در ادامه خلاصه پروژه بررسي و تحقيق معدن زغال سنگ لسبو كه مجري آن  سازمان صنايع و معادن استان گيلان بوده و توسط شرکت مهندسين مشاور جبال کاوش در سال 1380 تهيه گرديده است ؛ توجه شما را جلب مي نمايم :
   
   خلاصه گزارش:
   منطقه زغال دار لسبو در حدود 70 کيلومتري جنوب شهر رحيم آباد شهرستان رودسر مي باشد که بخشي از البرز غربي است و در سرچشمه رودخانه پل رود مي باشد.

محدوده بشکل چهار ضلعي است که بين طولهاي جغرافيائي “18 و ‘13 و 50 تا “40 و ‘15 و 50 و عرضهاي جغرافيايي “50 و ‘40 و 36 تا “12و ‘44و 36 واقع شده است.محدوده مورد مطالعه از نظر ساختماني شامل يک آنتي کلينال کوچک، در بخش شمالي و يک سينکلينال در مرکز و جنوب محدوده مي باشد.

رسوبات زغالداري که در آنتي کلينال واقع شده اند به علت نزديکي به گسل بزرگ شمال لسبو و تحت اثر حرکات تکتونيکي و غير تکتونيکي با وجود گسلهاي متعدد و واريزه ها، به هم ريخته شده است و زغال در محل گسلها ضخامت کاذب پيدا کرده است. در مجموع به دلايل ذکر شده، تعقيب لايه ها در اين بخش غير ممکن مي باشد.

رسوبات زغالدار بخش مرکزي و جنوبي محدوده، تا اندازه اي تکتونيزه مي باشد. در اين بخش     لايه هاي زغالدار سياه تله قرار دارد که با مطالعات زمين شناسي و حفر ترانشه يک بلوک تا 250 متر مشخص گرديد. در سياه تله چهار لايه زغال مشاهده گرديد که به ضخامت بيش از 25/0 متر بوده و ميزان ذخيره آن بيش از 17500 تن مي باشد.

رسوبات زغالدار بخش جنوبي از نظر تکتونيک از آرامش بيشتري برخوردار است. هر چند که لايه هاي زغال گندم کوير که در ضلع شرقي اين بخش واقع شده است براساس مطالعات زمين شناسي ضخامت قابل ملاحظه اي ندارد.

 در بررسي هاي انجام شده مشخص شد در اين محدوده و نقاط همجوار آن ضخامت لايه هاي زغال و تعداد آنها از شرق به غرب افزايش پيدا مي کند. به طوريکه در منطقه جوراماتو واقع در غرب منطقه گندم کوير لايه هاي زغالي با ضخامت متوسط 25/0 متر در گستره اي به طول 1200 متر دنبال شد، که جمع ذخيره زمين شناسي آن حدود 75000 تن مي باشد .

 

 

 

 

 


مطالب مشابه :


مدیریت یا ریاست

مدیریت پژوهشی دانشكده سما واحد چالوس دانشگاه پيام مرکز آزمون دانشگاه آزاد




اشکورات

مدیریت پژوهشی دانشكده سما واحد چالوس - اشکورات مرکز آزمون دانشگاه آزاد




تحليلي بر انتخاب رنگ مناسب دكوراسيون منزل

مدیریت پژوهشی دانشكده سما واحد چالوس دانشگاه آزاد چالوس. خبر




قالب و فرم كلی یك مقاله پژوهشی

مدیریت پژوهشی دانشكده سما واحد چالوس - قالب و فرم كلی یك مقاله مرکز آزمون دانشگاه آزاد




سفرنامه مالزی

مدیریت پژوهشی دانشكده سما واحد چالوس - سفرنامه مالزی مرکز آزمون دانشگاه آزاد




معماری و محیط

مدیریت پژوهشی دانشكده سما واحد چالوس دکتر سيدحميد آتش پور* عضو هيات علمي دانشگاه آزاد




برگزاری هفته پژوهش و فناوری غرب استان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

در دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزاد اسلامی واحد چالوس سما واحد چالوس




امتحان

دانشگاه آزاد البته شما هم باید درس بخونید تا استاد از سما خوشش بیاد دانشگاه آزاد واحد




یک روز با شکوه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری

یک روز با شکوه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نوشهر و چالوس در مجلس در واحد سما نيز




دومین جلسه شورای رؤسای واحد ها و مراکز آموزشی منطقه 3 سال 92 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس برگزا

92 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سما حدود آزاد اسلامی واحد چالوس 5




برچسب :