قاتل دوره گرد(سرب و روي زنجان)
متأسفانه تاكنون هيچگونه اقدام عملي از سوي مسئولان شركت سرب و روي در خصوص اجراي تعهدات مزبور يعني تقويت و بهبود وضعيت فيلتراسيون كارخانه موصوف به منظور كاهش آلودگيهاي آب و خاك و هوا صورت نپذيرفته و از سوي محيطزيست و سازمان صنايع و معادن نظارتي بر اجراي مفاد صورتجلسه مزبور صورت نگرفته است.
• بررسی مکاتبات مردم با مسئولان
گروه گزارش - بخش اول این گزارش را با عنوان سرب، نعمتی که مصیبت شد به بررسی آلودگی زیستمحیطی سرب و روی زنجان در مطبوعات اختصاص دادیم که در آن از تلخ نمودن کام مردم تا تهدید آلودگی آب شرب زنجان و از تلاشهای ناموفق برای جلوگیری توسعه این شرکت تا مصاحبه جنجالی مدیر شرکت آب زنجان و نیز هشدارهای محققان از رابطه سرب و آبمروارید اشاره شد و در نهایت بخش بررسی سرب و روی از نگاه مطبوعات را با مطلب رپرتاژهای رنگی و وزش بادهای سربی در جراید به پایان برده و قضاوت را برعهده شهروندان گماردیم. اما در این شماره قصد آن است تا مکاتباتی را که مردم و به خصوص اهالی و اعضای شورای اسلامی دیزجآباد طی سالهای گذشته با مسئولان داشتهاند به بررسی بنشینیم.
• گام اول مردم، مکاتبه با مدیرکل محیطزیست استان زنجان
اهالی و اعضای شورای اسلامی دیزجآباد نامه اول خود را به تاریخ 19/10/79 خطاب به مدیرکل حفاظت محیطزیست استان زنجان نوشتهاند، که در بخشی از آن آمده است:«فاضلابها و مواد شیمیایی خطرناک شرکت ملی سرب و روی به زمینهای حاصلخیز و مزروعی که در مجاورت شرکت مزبور واقع شدهاند خسارتهای جدی و جبرانناپذیری وارد آورده به طوری که آنها را از حیز انتفاع خارج نموده و زمینهای مزبور دیگر قابل کشت و برداشت محصول نمیباشند». امضاکنندگان این نامه که تعداد آنها به 50 نفر میرسد از مدیرکل حفاظت محیطزیست درخواست کردهاند که کارشناسان نمونهبرداری واحد آزمایشگاه را به منظور نمونهبرداری و آزمایش خاک زمینهای موصوف در جهت اقدامات قانونی آتی خود به منطقه اعزام نماید.
خاطرنشان میسازد رونوشت نامه فوق به بازرسی کل کشور جهت اطلاع و ارجاع، به کارشناسی جهت روشن شدن حقیقت و همچنین معاون رئیسجمهور و رئیس وقت سازمان حفاظت محیطزیست ارسال گشته که در تاریخ 20/10/79 به شماره 10181 در دبیرخانه محیطزیست زنجان ثبت و بایگانی شده است.
• گام دوم معترضان، مکاتبه با بازرسی استانداری
نویسندگان نامه اول، مکاتبه دوم خود را در قالب شکوائیه به تاریخ 1/2/80 خطاب به مشاور استاندار و رئیس اداره بازرسی و پاسخگویی به شکایات مردمی استانداری زنجان تنظیم مینمایند که در آن با اشاره به آلودگی محیطزیست و خسارات وارده به کشاورزان و دامداران که ناشی از فعالیت شرکت ملی سرب و روی بوده شکوه نموده و جهت پیگیری رئیس این اداره به تاریخ و شمارههای مکاتبات و مدارک مستدل حاصله در این مورد اشاره کردهاند، از جمله گزارش 28/12/79 به شماره 11890 -2/19 معاونت بهداشتی دانشگاه علومپزشکی و رئیس مرکز بهداشت، نامه 8/11/79 به شماره 10607 و 8/1/80 به شماره 12270 اداره کل حفاظت محیطزیست استان و نامه 3/12/79 به شماره 7995 دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران از استنادات این شکوائیه بوده و افزودهاند: دفتر ارتباطات مردمی دفتر مقام معظم رهبری نیز از استانداری زنجان خواستار پیگیری و اعلام نتیجه شده است.
امضاکنندگان این شکوائیه در ادامه با اشاره به این مطلب که معضل مذکور عوارض و اثرات جانبی و خطرناکی به دنبال دارد تأکید کردهاند: فعالیت شرکت سرب و روی نه تنها مرتبط با اهالی دیزجآباد بوده بلکه هدایت هوای آلوده و سمی آن به بیرون از کارخانه با در نظر گرفتن جهت بادها موجب آلودگی هوای روستاهای اطراف و شهر زنجان گشته و نیز با توجه به گسیل پسماندها و فاضلابهای سمی شرکت موصوف به زمینهای کشاورزی و رودخانه زنجانرود از طریق کانالهای خروجی موجبات آلودگی باغها و مزارع زنجان را فراهم نموده است. در ادامه این مطلب آمده است نظر به اینکه آب شرب شهر زنجان از 18 حلقه چاه عمیق که توسط شرکت آب در اراضی روستای دیزجآباد و در مجاورت شرکت سرب و روی حفر و به شرکت آب و فاضلاب واگذار شده تأمین میگردد آلودگی این چاهها شهر زنجان را در معرض مخاطره جدی قرار میدهد. معترضان مسئله از اداره بازرسی استانداری میخواهند با توجه به حساسیت موضوع، گزارشی از نتایج اقدامات و تصاویری از مکاتبات مزبور را در جهت حل معضل به مقامات قضایی و مسئولان عالی رتبه کشوری چون مقام رهبری، رئیس جمهور و قوهقضاییه، سازمان بازرسی کل کشور و وزارت کشور منعکس نماید که رئیس اداره وقت بازرسی در تاریخ 2/2/79 از کارشناس مربوطه میخواهد تصویری از مکاتبات و گزارشها را تهیه و جهت بررسی به مشاور وزیر و مدیرکل بازرسی وزارت متبوع ارسال کند.
• شکوائیه دوم، طومار به رئیس جمهور
اهالی و اعضای شورای اسلامی دیزجآباد لحظهای از خواسته خود مبنی بر آلودگی محیطزیست سرب و روی عقبنشینی نکرده و حتی اهالی روستاهای همجوار را نیز با خود همراه نموده و در تاریخ 30/8/83 با نوشتن شکوائیه دوم در قالب طوماری دو متری مراتب اعتراض را به رئیس جمهور وقت، سیدمحمد خاتمی میرسانند.
در بخشي از اين طومار آمده است: با توجه به گسيل پسماندها و فاضلابهاي سمي شركت سرب و روي به زمينهاي كشاورزي و رودخانه زنجانرود از طريق كانالهاي خروجي و نيز هدايت هواي آلوده و سمي سرطانزاي آن به بيرون از كارخانه خصوصاً به هنگام شب و بامدادان كه فيلترهاي كارخانه نيز از مدار خارج ميگردد و اين امر با در نظر گرفتن بادهاي غالب موجب آلودگي هواي منطقه و روستاهاي اطراف و نيز شهر زنجان ميشود، خواستار رسيدگي جدي هستيم. در ادامه طومار، امضاكنندگان به عدم توجه مديران شركت سرب و روي بر تعهدات جلسه 17/2/80 اشاره كرده و ميگويند: متأسفانه تاكنون هيچگونه اقدام عملي از سوي مسئولان شركت سرب و روي در خصوص اجراي تعهدات مزبور يعني تقويت و بهبود وضعيت فيلتراسيون كارخانه موصوف به منظور كاهش آلودگيهاي آب و خاك و هوا صورت نپذيرفته و از سوي محيطزيست و سازمان صنايع و معادن نظارتي بر اجراي مفاد صورتجلسه مزبور صورت نگرفته است. معترضان از رئيسجمهوري لزوم اجراي قانوني موضوع را وفق اصل 50 قانون اساسي و ماده 688 قانون مجازات اسلامي و تبصرههاي ذيل آن و قوانين و مقررات ديگر از جمله آييننامه اجرايي مواد 134 و 104 قانون برنامه سوم توسعه را خواستار ميشوند و بر اين مسئله تأكيد ميكنند كه در موارد مشابه كارگاههاي كوچك (به عنوان مثال كارگاههاي مس) كه چندان تهديد جدي عليه محيطزيست نبودهاند از سوي اداره كل محيطزيست استان ضمن طرح شكايت در دادگستري زنجان، تعطيل گرديدهاند ولي به علت قوي بودن مديران و سهامداران سرب و روي در مقابله با آلودگيهاي وسيع محيطزيست كه توسط اين كارخانه انجام ميگيرد از سوي مسئولان اقدامي صورت نگرفته است.
• پافشاري خواستهها در دولت نهم
معترضان به آلودگي كارخانه سرب و روي زنجان با اطلاع به شعارهاي دولت نهم كه عدالت محوري و مهرورزي را سرلوحه كار خود اعلام كرد اين بار چشم اميد به پشت ميزنشينهايي دوختند كه شايد با توجه به شعارهاي كاري، خواسته چندين و چند ساله آنها را اجابت نمايد. اهالي و شوراي اسلامي ديزجآباد در نامهاي به تاريخ خرداد سال 87 با تأكيد بر آلودگي زيستمحيطي سرب و روي و هشدار به عوارض جانبي و همچنين ارائه رونوشتهاي مكاتبات سالهاي گذشته خطاب به سيروس ميانجي، رئيس سازمان صنايع و معادن استان زنجان نوشتند: اقتصاد و ثروت براي مديران كارخانه سرب و روي زنجان و سرمايهگذاران شركت موصوف مهمتر از جان انسانهاست، اما چه كسي در مورد فوت اين افراد بايد جوابگو باشد؟! و بدون شك كساني كه دانسته باعث شدهاند چنين كارخانه خطرناكي در چنين جايي مستقر شود خيانت بزرگي كردهاند و سزاي اين كار خود را در آخرت خواهند ديد.
نويسندگان نامه با تأكيد بر تلفات دامي روستاييان منطقه در سالهاي گذشته تصريح كردهاند: بدون شك انتقال كارخانه سرب و روي از زنجان به مكان مناسب ديگر، خدمات بزرگي به مردم شهر زنجان و روستاهاي اطراف و نسل آينده خواهد نمود.
• نامهنگاري ادامه دارد
اين بار نوبت عباسي، مديركل برنامهريزي و هماهنگي امور اقتصادي استانداري بود كه در تاريخ 1/4/87 نامهاي شكايتآميز از معترضان آلودگي زيستمحيطي سرب و روي دريافت نمايد، اما عباسي نامه مزبور را چنين پاراف ميكند: جناب آقاي آبيپور با سلام، لطفاً با مراجع ذيربط مكاتبه نموده تا موضوع در كارگروههاي صنعت و معدن، آب، كشاورزي و منابع طبيعي و آمايش و محيط زيست و حتي بهداشت و درمان مطرح و تصميمات مقتضي اتخاذ گردد. (4/4/87)
• ساير نامهها
داستان بوروكراسي و نامهبازي همچنان ادامه دارد و مكاتبات قبلي نتوانسته است معترضان را به جايي برساند، براي همين اهالي و شوراي اسلامي ديزجآباد تصميم ميگيرند در تاريخ 1/4/87 نامههايي را به رئيس جهاد كشاورزي استان، محيطزيست استان و فرماندار زنجان بنويسند و پيگير خواستههاي قانوني و طبيعي خود باشند، اما باز اين امر هم چارهساز نيست تا آنكه در تاريخ 2/4/87 استاندار زنجان پاسخ استمدادخواهان را داده و به معاونت برنامهريزي خود مينويسد: موضوع در كارگروه آب و كشاورزي، بهداشت و محيط زيست و آمايش بررسي شود.
• تير آخر
كمكم اميدهاي اهالي و شوراي اسلامي ديزجآباد از پيگيري موضوع در استان رنگ باخته و چرخهاي احقاق حق به سمت بيت رهبري و نهاد رياست جمهوري به حركت درميآيد. در اين شكوائيهها معترضان ضمن مرور سريال آلودگي زيستمحيطي سرب و روي و هشدار به مسئولان استاني، خواهان نجات جان مردم منطقه و شهر زنجان ميشوند.
امضاكنندگان اين مسئله را نيز خاطرنشان ميسازند كه سازمان جهاد كشاورزي استان زنجان اخيراً در مورد دادن زمين مناسب به شركت سرب و روي به منظور انتقال اين شركت اعلام آمادگي كرده است.
صرفنظر از اينكه شركت سرب و روي زنجان به راحتي ميتواند با فروش زمين فعلي و هزينه كردن قسمتي از مبالغ حاصله براي خريد زمين در محل مناسب ديگر مقدمات انتقال كارخانه را فراهم نمايد. همانگونه كه ملاحظه نموديد نه گزارشهاي متعدد نشريات محلي و نه مكاتبات پيگيرانه مردم منتج به نتيجهاي نگرديد در شماره آتي مباحث ديگري از اين مسئله را پي ميگيريم.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
روزنامه مردم نو تاریخ ارسال: 17:17 - 12/04/1387
مطالب مشابه :
قاتل دوره گرد(سرب و روي زنجان)
zandjanem - قاتل دوره گرد(سرب و روي زنجان) - فرهنگی -اقتصادی -اجتماعی- سیاسی- علمی
جريانهاي اقيانوسي
سازمان آموزش و پرورش استان زنجان. جهت آنها با جهت بادهای غربی و بادهای شرقی مطابقت میکند.
آشنایی با روستای سعید آباد زنجان ( بخش چهارم)
روستای سعید آباد زنجان بادهای محلی: وضعیت بادهای محلی در این منطقه عمدتاً از جهت غرب به
مطالعات جغرافیایی
بادهای که از جهت شمال شرق، شمال و جنوب شرق می آذربایجان کردستان ، زنجان ، همدان ، اراک
زنجان
مهم ترین بادهای استان اما شهر زنجان با آثار فلزی و بویژه به پاشنه گذاری جهت
سیستم های جوی ، وزش ها و دما جزيره كيش
جهت وزش بادهای روی جزیره تقریباً مشخص و شناخته شده است. بادهای غالب و چیره جزیره ی کیش
انواع روش های جهت یابی
انواع روش های جهت مثلا فاصله زنجان با سمنان با دانستن جهت بادهای غالب می
آب و هوای قزوین
در استان زنجان میزان متوسط ناشی از بادهای باران آوری است به جهت داشتن
روبان بزرگ در لبه ی منظومه شمسی: آیا معما حل شده است؟
انجمن نجوم آیتان زنجان که ذرات بادهای خورشیدی که در مورد جهت میدان مغناطیسی
برچسب :
جهت بادهای زنجان