درس نگارش سال سوم
1- زبان هنری چیست ؟ هرگاه بخواهیم منظور خود زیباتر و دا نشین تر بیان کنیم؛ از ادبیّات بهره می گیریم. به همین دلیل ادبیّات را زبان هنری یا زبان برتر می نامند. در زبان هنری از تشبیه ، تشخیص ، کنایه ، تلمیح ، مراعات نظیر ، امثال و حکم ، تضمین و ... استفاده می کنیم.
توجّه : از زبان هنری دو نوع سوال می آید. الف- تشخیص آرایه های ادبی در یک متن یا در یک عبارت ب- کاربرد آرایه ها در یک نوشته ی ادبی یا توصیفات ادبی
2- در نگارش انشا به چه مواردی باید توجّه کرد ؟ 1- استفاده از آرایه های ادبی ( تشبیه ، تشخیص ، تکرار حروف ( واج آرایی یا نغمه ی حروف )تلمیح ، جناس ، سجع و ... 2- دقّت در انتخاب نام و عنوانی زیبا و کوتاه و مناسب.
3- « مونولوگ » چیست ؟ با خود سخن گفتن یا به گفت و گوی های درونی مونولوگ گویند. اغلب نمایش ها، مناجات ها و مرثیه ها از این نوع هستند.
« دیالوگ » چیست ؟ گفت و گو با دیگران را دیا لوگ گویند. از مونولوگ و دیالوگ به ویژه در داستان ها ، نمایش نامه ها و فیلم نامه ها استفاده می کنند. در یک متن می توان از گفت و گو درونی ( منولوگ ) و گفت و گو با دیگری ( دیالوگ ) بهره برد.
توجّه : امکان دارد در نگارش فارسی طرّاح سوال دو تصویر به ما بدهند و از ما بخواهند بین آن دو گفت و گو ایجاد کنیم و احسا سات آنان را بیان کنیم.
4- بازگردانی چیست ؟ هرگاه بخواهیم یک بیت شعر یا یک نثر کهن را به زبان امروزی بنویسیم ، به آن باز گردانی گویند. باز گردانی ؛ یعنی امروزی کردن کلام گذشتگان. در باز گردانی نه چیزی از متن کم می کنیم نه چیزی اضافی به آن می افزاییم. در باز گردانی می توان بعضی از واژه های دشواز و دور از ذهن را معنی کرد.
توجّه : طراح سوال حتماً بیتی یا جمله ای از گذشته می دهد که آن را به زبان امروزی بنویسیم.
5- پس از نوشتن انشا برای اصلاح متن لازم است آن را یک بار با صدای بلند و یک بار به آرامی امّا دقیق بخوانیم.
6-مناسب ترین مسیر درست و علمی برای یافتن پاسخ پرسش ها چیست ؟ بهره گیری از پژوهش و تحقیق
7- نخستین گام در پژوهش چیست ؟ آن است که سوال یا مسئله ی خود را درست و روشن مطرح کنیم؛ یعنی بدانیم چه چیزی هستیم و سپس با دانستن و شناخت مسئله به جست و جو منایع مفید بپر دازیم.
8- منابع اطّلاعاتی برای پژوهش را به چند دسته تقسیم می کنند ؟
به دو دسته تقسم می کنند : 1- منایع مکتوب مانند منابع کتابخانه ای و منایع رایانه ای 2- منا بع غیر کتابخانه ای مانند پرسیدن از دیگران ، مشاهده ی فیلم های مستند و سینمایی و عکس
توجّه : برخی نیز منایع را به سه دسته ی شنیداری ، دیداری و رایانه ای تقسیم می کنند.
9- برای استفاده از هریک منابع پژوهشی چه باید کرد ؟ باید روش استفاده از آن را یاد گرفت. مثلاً برای استفاده از کتاب و کتاب خانه باید نحوه ی تقسیم بندی کتاب ها و شیوه ی استفاده از آنان را یاد بگیریم.
10-انشا را می توان به شیوه ی داستان نوشت. پس از اصلاح متن انشا ، مناسب است یک بار دیگر آن را باز نویسی کنیم، در این کار ممکن است چیزی را کم و زیاد کنیم.
11-مراحل مختلف پژوهش و تحقیق را نام ببرید ؟
1- طرح ریزی اوّلیّه 2 - نکات مهم در نوشتن 3- تنظیم و پاک نویس نوشته
12- طرح چیست ؟ به سئوال های پیشنهادی برای یک موضوع را طرح گویند. مثلاً اگر بخواهیم در باره ی هر یک شخصیّت های مذهبی ، علمی و ... مطلبی بنویسیم اوّل باید بپرسیم به کدام بخش از زندگی این بزرگان می خواهیم اشاره کنیم. چه خصوصیّات و ویژگی هایی را می خواهیم توصیف کنیم و ...
13- در طرح از چه منابع ای می توان بهره گرفت ؟1- منابع مکتوب ( منابع کتابخانه ای ، منابع رایانه ای ) 2- مصاحبه
14- در مرحله ی دوم تحقیق و پژوهش ( نوشتن ) به چه نکاتی باید توجّه کرد ؟ 1- یاد داشت برداری از منابع 2- شیوه ی نگارش 3- رعایت قواعد نشانه گذاری
15-بهره گیری از شبکه ی معنایی متناسب با موضوع انشا، بر زیبایی متن می افزاید. متن انشا می تواند گزارشی از شنیده ها ، دیده ها ، مطالعات یا حاصل گردش علمی و دقّت در طبیعت باشد.
16-نقد چیست ؟ بررسی میزان درستی یا نادرستی چیزی را نقد گویند.
17- منظور از جمله ی « نقد باید سنجیده و درست باشد» چیست ؟ یعنی اگررفتار کسی را نقد می کنیم، برای آن، دلیل قانع کننده داشته باشیم. اگر متن یا اثری را نقد می کنیم ، برای زیبایی یا نارسایی آن دلایل منطقی داشته باشیم.
18- آیا در نقد فقط عیب ها و کاستی ها مورد توجّه قرار می گیرد ؟ خیر ، کار نقد، یافتن قوّت ها و زیبایی ها هم هست.
19- هدف از نقد چیست ؟ بهبود و اصلاح رفتار ، گفتار و نوشتار است.
20- نقد ادبی چیست ؟ اگر یک اثر ادبی را بررسی ، نقد و تحلیل کنیم، به این عمل « نقد ادبی » گویند.
21- انسجام متن چیست ؟ به پیوستگی و یک پارچگی در یک متن « انسجام متن " گویند. نوشته ها و آثار بزرگ ، همیشه از این ویژگی ( وحدت و هماهنگی ) بر خور دارند. نکته ی مهمّ دیگر در متن های برجسته ، آغاز و پایان دل انگیز و زیباست.
22- یک متن جذّاب دارای چه ویژگی هایی است ؟ 1- آغاز نیکو 2- پیوستگی و انسجام محتوا 3- پایان بندی مناسب
23- برگه یا فیش چیست ؟ پژوهشگران برای مطالعه ی دقیق و نوشتن مقاله و کتاب ، حتماً نکته های مهمّ منابع را در برگه هایی یاد داشت می کنند. به این یاد داشت ها برگه یا فیش گویند.
23- برای یاد داشت برداری بر روی برگه ها به چه نکاتی باید توجّه کرد ؟
1- نام منبع را ذکر کنیم. اگر کتاب یا مجلّه یا مقاله است حتماً عنوان آن را بنویسیم. اگر کتاب چند جلد است، شماره ی جلد آن را بنویسیم.
2- نام نویسنده را ذکر کنیم.
3- شماره ی صفحات را یاد داشت کنیم.
4- خوب است به تاریخی که آن برگه را می نویسیم نیز اشاره کنیم.
نکته : پژوهشگران پس از نوشتن بر گه ها آن ها را تنظیم و دسته بندی می کنند و با استفاده از آن ها ، مقاله یا کتاب می نویسند.
24- متن انشا می تواند نقد رفتار، گفتار، نوشتار و آثار خود یا دیگران باشد.
25- انشای زیبا، آغاز و پایانی دارد و میان بخش های آن هماهنگی و انسجام دیده می شود.
یاد آوری : پایان نکات نگارشی ترم اوّل کتاب سال سوم منتظر نکات نگارشی ترم دوم هم باشید.
سر سبز و سر بلند باشید – راسخ نورد
مطالب مشابه :
مقدمه ای بر دیالوگ نویسی / بیژن کیا
دیالوگ چیست؟ ديالوگ در حقيقت مکالمه دونفره اي است و ساختار آن را کلام تشکيل مي دهد.
درس نگارش سال سوم
1- زبان هنری چیست ؟ « دیالوگ » چیست ؟ گفت و گو با دیگران را دیا لوگ گویند.
اصطلاحات زبان انگلیسی با ترجمه فارسی
آموزش زبان انگلیسی دیالوگ این سوال پیش آمده باشد که بهترین روش آموزش زبان انگلیسی چیست ؟
بخش اول مفاهیم دیالوگ نویسی...
دیالوگ نویسی چیست ؟ ۱.دیالوگ با مکالمه تفاوت دارد . ۲.دیالوگ واقعیت ندارد اما واقع نماست.
درس سوم دروازه ای به آسمان
با شخص یا اشخاص دیگری سخن می گوید که به آن "گفت و گو با دیگران" یا"دیالوگ دیالوگ چیست
روش تحقیق (جلسه ی اول)
دیالوگ - روش تحقیق (جلسه ی اول) - سید محمد باقر برقعی (زبان چیست و چگونه کار می کند؟)
برچسب :
دیالوگ چیست