شعار روز جهانی بهداشت ( فشار خون را جدی بگیریم )
شعار روز جهانی بهداشت ( فشار خون را جدی بگیریم )
از سال ۱۹۴۸ ، سال تأسیس سازمان بهداشت جهانی ، ۷ آوریل برابر با ۱۸ فروردین روز جهانی بهداشت نام گذاری شده است. هر سال براساس نگرانیهای بهداشت عمومی جهان و با توجه به مشکل اساسی که سلامت انسان های مختلف را تهدید می کند، یک شعار ویژه برای این روز انتخاب و در جای جای دنیا، مراسم های مختلفی برای هشدار و آگاهی دادن نسبت به آن موضوع با هدف رسیدن به سطح معقولی از بهبود وضعیت عمومی مردم جهان در آن موضوع برگزار می شود.
در کشور ما نیز ۱۸ فروردین تا ۲۴ فروردین هفته سلامت نام گذاری شده است.امسال نیز سازمان بهداشت جهانی شعار روز جهانی بهداشت را به فشار خون بالا اختصاص داده است.( فشار خون بالا را جدی بگیریم.)
فشار خون بین مردم جهان بسیار شایع است، بین مردم ما نیز تا جای که اعلام شده است از هر ۵ نفر ایرانی بالای ۳۰ سال یک نفر فشار خون دارد. از این رو با توجه به اهمیت آن، به این موضوع پرداخته ایم.
فشار خون چیست؟
نیروی که خون به دیواره رگ ها وارد می کند را فشار خون می نامند. هنگامی فشارخون طبیعی است که ماکزیمم فشار وارد شده به رگ ها ۱۲۰ و کمترین فشار ۸۰ میلیمتر جیوه باشد.
فشار خون بالا (Prehypertension) خطر ابتلا به حملات قلبی، سکته مغزی، نارسای کلیه و دیابت را افزایش می دهد. همچنین درصورت عدم کنترل، فشارخون نامتعادل و بالا، می تواند منجر به کوری، نامنظمی ضربان قلب و یا نارسای قلبی گردد.
تأثیر فشار خون بر قلب
به گفته دکتر طاهره سماوات ، متخصص قلب و عروق و رییس اداره پیشگیری از بیماری های قلب و عروق وزارت بهداشت: فشار خون بالا هیچ علامتی ندارد.این بیماری آرام آرام بر بدن تأثیر می گذارد و به اعضای حیاتی بدن آسیب می رساند.۵۰ درصد افرادی که فشار خون بالا دارند به بیماری عروق کرونر یعنی عروقی که عضله قلب را تغذیه می کنند، مبتلا می شوند که مهم ترین عارضه آن سکته قلبی است.گرچه در ۹۰ تا ۹۵ درصد موارد هیچ علامتی برای فشار خون بالا یافت نمی شود، اما عواملی مانند چاقی، مصرف نمک زیاد، غذاهای پر کالری و کم فیبر ( مصرف کم میوه و سبزی )، کم تحرکی ، مصرف دخانیات ، مصرف الکل و سابقه خانوادگی ابتلا به فشار خون زمینه ابتلا به این بیماری را مساعد می کنند.
تأثیر فشار خون بر مغز
دکتر سعید قزوینیان ، متخصص مغز و اعصاب در این رابطه می گوید:کسانی که مبتلا به فشار خون بالا هستند، ۳ تا ۵ برابر بیشتر از دیگران دچار سکته مغزی می شوند.فشار خون بالا دو اثر روی رگ ها دارد ، رگ ها را تنگ می کند و باعث ایجاد تصلب شرایین و گرفتگی آن ها می شود و تنگی رگ ها و رسوب مواد چربی ، نازک شدن رگ ها و ایجاد حباب در آن را در پی دارد که به آن آنوریسم می گویند.آنوریسم ها می توانند پاره شوند. سن پارگی آنوریسم های فشار خونی معمولا” بین ۴۰ تا ۶۰ سالگی است .بنابراین اگر فشار خون افرادی که بین ۴۰ تا ۶۰ سال سن دارند خیلی افزایش پیدا کند، مستعد پاره شدن رگ های مغزی هستند.
تأثیر فشار خون بر چشم
دکتر محمود بابایی جراح و مختصص چشم پزشکی در این خصوص می گوید : فشار خون مشکلی است که روی چشم هم اثر می گذارد. به همین دلیل چشم پزشکان از مراجعه کنندگان بالای ۴۰-۵۰ سال حتما” در مورد اینکه فشار خونشان تنظیم است یا نه ، سابقه فشار خون بالا در خانواده شان دارند یا نه ، می پرسند.زیرا فشار خون بالا روی عروق بدن که وظیفه تغذیه و سلامت چشم را بر عهده دارند تاثیر زیادی دارد.اگر این عروق به دلیل افزایش فشار خون آسیب ببیند ، کار تغذیه و خون رسانی به سلول های چشم مختل می شود و به دید چشم آسیب می رساند.
از طرفی فشار خون بالا ، مستقیم روی کره چشم تأثیر می گذارد که مهم ترین و خطرناک ترین علامت آن خون ریزی ناگهانی چشم است. گاهی این خون ریزی ها سطحی هستند مثلا” از خواب صبح بلند شده اید و یک لخته خون کنار سفیدی چشم دیده می شود. این حالت یکی از آسیب های اولیه و کم خطر فشار خون بالا است.
متأسفانه خون ریزی های که به خصوص در مرکز شبکیه و در رگ های اصلی چشم رخ می دهند، می توانند فرد را به شدت کم بینا کنند.البته گاهی هم به دلیل خستگی چشم و کار کشیدن زیاد از آن و یا آلوگی هوا رگه های از خون در چشم مشاهده می شود و برای افتراق این حالت از عارضه ناشی از افزایش فشار خون ابتدا فشار خون اندازه گیری شود.
تأثیر فشار خون بر کلیه
به گفته دکتر آریا جنایی، فوق تخصص بیماری های کلیه ، یکی از ارگان هایی که نقش مهمی در افزایش فشار خون دارد ، کلیه است که نقش آن از دو جنبه اهمیت دارد. علت افزایش فشار خون می تواند بیماری کلیوی باشد چون کلیه ها به دلیل هورمون های که ترشح می کنند و وظیفه شان در دفع سموم و نمک اضافی بدن است ، در تنظیم فشار خون نقش مهمی دارند و اگر دچار اختلال شوند ، نمی توانند نمک اضافی بدن را دفع کنند یا ترشح هورمون های آن ها مختل شده و در نهایت باعث افزایش فشار خون می شود، بنابراین در بیمار مبتلا به فشار خون ، بررسی وضعیت کلیه ها بسیار مهم است.از طرفی وقتی فشار خون بالا می رود ، کلیه ها نیزمانند قلب و مغز در معرض آسیب جدی قرار می گیرند و اگر زمان طلایی درمان بیماری از دست برود ، کلیه دچار آسیب های بیشتر و جدی تری خواهند شد.نکته دیگر اینکه فشار خون بالا باعث افزایش تدریجی دفع پروتئین از کلیه ها می شود که با آزمایش ادرار و اندازه گیری میزان پروتئین آن می توان به این آسیب پی برد.
تأثیر ورزش بر فشار خون
توجه به رژیم غذایی مناسب و تغییرات در شیوه ی زندگی می تواند باعث کنترل فشار خون و کاهش خطرات مربوط به سلامتی شود. هرچند درمان دارویی ممکن است لازم باشد اما در مورد بیمارانی که شیوه ی زندگی نامناسب خود را تغییر ندهند ناکافی و غیر موثر خواهد بود.
تحقیقات نشان داده اند مردمی که کم تحرک هستند و آمادگی بدنی اندکی دارند ۳۰ تا۵۰ درصد بیشتر نشانه های فشار خون بالا ر ا نسبت به همسالان خود نشان می دهند.
تمرین ورزشی دارای اثرات مثبتی در کاهش کوتاه مدت و بلند مدت فشار خون افراد دارای فشار خون بالا می باشد.
تمرین هوازی ملایم از قبیل پیاده روی ، دوچرخه سواری ، جاگینگ و شنا و اساسا” هر برنامه ی ورزشی که برای کاهش فشارخون بالا تجویز شود، می تواند به طور اطمینان بخشی باعث کاهش فشار خون سیستولی و دیاستولی شود.
فشارخون تقریبا” سه هفته پس ازتمرینات ورزشی شروع به کاهش می کند ولی معمول”ا حداقل ۶ هفته برای تأثیرتمرینات ورزشی زمان لازم است .
تمرین مداوم یا منظم ورزشی ، باعث کاهش کلسترول و توده چربی بدن می شود این موارد به نوبه ی خود باعث اثراتی بر کاهش فشار خون بالا می شوند. علاوه برآن تمرین ورزشی موجب اثرات ضد استرس است که این اثرات از طریق واکنش های سمپاتیک عاملی برای افزایش فشار خون هستند.
اطلاعات تحقیقی به طور قوی ، تاثیر ورزش بر کاهش فشار خون را در افرادی که دارای فشار خون بالای خفیف یا متوسط هستند را تأیید کرده است. مقاومت انسولینی می تواند یکی از عوامل خطرزا برای بیماری فشار خون بالا محسوب شود. ورزش منظم می تواند مقاومت انسولینی را کاهش داده و از این طریق نیز در پیشگیری از ابتلا به فشار خون موثر باشد .
( مقاومت انسولین : انسولین در واکنش مستقیم به افزایش میزان گلوکز در خون و از غده پانکراس ترشح میشود. اگر میزان طبیعی انسولین نتواند سطح گلوکز خون را کاهش دهد و آن را در بافتها ذخیره کند تا بعدها به صورت انرژی در بدن آزاد شود، غده پانکراس انسولین بیشتری ترشح میکند. اگر چه در برخی از افراد این ترفند کارآیی دارد اما در برخی دیگر این میزان اضافی انسولین باز هم قادر نیست گلوکز را به بافتها وارد کرده و برای تبدیل شدن به شکل انرژی در آنها ذخیره کند. به این ترتیب این افراد همزمان هم گلوکز و هم انسولین بالایی در خونشان دارند. هنگامی که برای ذخیره گلوکز خون در بافتها مقادیر بالایی از انسولین لازم است، حالتی به نام «مقاومت به انسولین» ایجاد میشود)
سطح تمرینی شما باید از یک شدت کم به سمت یک شدت متوسط باشد بدین ترتیب این امر تنها باعث بالا رفتن جزئی در فشار سیستولی شما در طول جلسه ی تمرینی خواهد شد ضمن اینکه فشار دیاستولی شما یکسان باقی مانده یا به طور جزئی کاهش می یابد. اگر به طور واقعی از فشار خون بالا در رنج هستید از تمرین هوازی شدید پرهیز کنید چون می تواند به طور خطرناکی سطوح فشار خون را افزایش دهد. برای رسیدن به بهترین نتایج ، تمرینات ورزشی را سه تا پنج بار در هفته برای ۱۵ تا ۶۰ دقیقه اجرا کنید.
مطالب مشابه :
شعار ورزشی
ورزش و سلامتی - شعار ورزشی - ورزش و با ورزش از تنش های عصبی دور
شعارهای ورزشی
ورزش برای تندرستی_محمد براتی - شعارهای ورزشی - مومنی که قوی و نیرومند باشد بهتر است از مومنی
شعارهای ورزشی
تندرستـــــــی - ورزشــــــــــی - شعارهای ورزشی - نمی روم قدمی راه بی اشاره دل که خضر راه
شعار ورزشی
شادی با ورزش - شعار ورزشی - تندرستی با با ورزش از تنش های عصبی دور
انواع شعار
2-شعار های غیر ورزشی: به هر گونه شعاری که موضوعی غیر از ورزش را مطرح کند گفته می شود و بسته
شعار اتوبوس های 32 تیم حاضر در جام جهانی
پایگاه خبری ورزشی پیمان - شعار اتوبوس های 32 تیم حاضر در جام جهانی - متعلق به شهرستان شوش و
پیام فروزنده و شعار ورزشی یا «حسین مظلوم »
پیام فروزنده و شعار ورزشی «یا حسین مظلوم » کسانی هستند که در عرصه های مختلف علمی ، هنری
شعار روز جهانی بهداشت ( فشار خون را جدی بگیریم )
شعار روز جهانی هر سال براساس نگرانیهای بهداشت عمومی جهان تمرین ورزشی دارای اثرات
برچسب :
شعار های ورزشی