سامانه های راداری مورد استفاده در ایران

۱.رادار الوند
الوند نام سامانه راداری است که بنابر اعلام مسئولان مربوطه در سه رده برد شامل برد کوتاه، متوسط و بلند ساخته شده است. حداقل دو نوع از آنها با تکميل تمامي آزمايش ها وارد يگان هاي قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء شده اند. این رادار به سامانه های ضدجمینگ جدید مجهز بوده که مطابق با نیازهای روز طراحی شده است.

۲.رادار پروژه عصر
پروژه عصر، رادار هوايي دیجیتالی است که در باند S عمل کرده و نياز عمده يگان‌هاي شناور کشور در رده ناو و بالاتر را در زمینه هشدار اوليه هوايي برطرف می کند. باند S برای کار در محیط های دریایی و شرایط مختلف آب و هوایی بسیار مناسب بوده و طول موج آن بین 8 تا 15 سانتیمتر است. در این رادار از آنتن مسطح استفاده شده است که از نظر مشخصات عملکردی بهتر بوده و امروز بیشتر رادارهای پیشرفته از چنین آنتهایی استفاده می کنند.


۳.رادار طارق
این رادار با هدف ایجاد یک رادار زمینی برد کوتاه قابل حمل توسط نفر طراحی و ساخته شد. پس از دو نمونه اولیه با تلاش متخصصان دانشگاهی نمونه سوم این رادار برای تولید آماده گردید. برد آشکارسازی این رادار جمع و جور برای انسان 4.5 کیلومتر، برای خودرو 8 کیلومتر و برای بالگردها 6 تا 8 کیلومتر است.
بیشینه خطای طارق در برد 50 متر و در زاویه سمت، 4 درجه است. آنتن آن از نوع میکرواستریپ آرایه ای بوده و بیشترین مقدار توان برای فرستنده تنها به 10 وات می رسد. این رادار در باند ایکس کار کرده و بازه سرعت شیء قابل ردگیری توسط آن بین 3 تا 200 کیلومتر بر ساعت معدل 83 سانتیمتر بر ثانیه(نزدیک به سرعت راه رفتن انسان) تا 55.6 متر بر ثانیه است.طارق نیز می تواند به شبکه راداری کشور متصل شده و می تواند از راه دور کنترل شود. همچنین می توان از طارق در سامانه های کنترل آتش استفاده کرد.
جرم کل مجموعه این رادار شامل آنتن، سه پایه و سامانه پردازشگر کمتر از 30 کیلوگرم است که حمل آن را توسط یک تا دو نفر ممکن می سازد.

۴.رادار GSR-110
این رادار 25 کیلوگرمی نیز از جمله رادارهای کوتاه برد با مأموریت اصلی مراقبت زمینی است. برد آشکارسازی آن برای خودروهای سبک و کوچک تا 5 و برای خودروهای سنگین تا 6.4 کیلومتر است. آنتن این رادار توانایی گردش 360 درجه در راستای افقی را داشته و سرعت هدف قابل تشخیص برای آن بین 3 تا 100 کیلومتر بر ساعت است. جرم کلی رادار با تجهیزات جانبی 30 کیلوگرم است.


010-GSR-110s-2.news.jpg


از دیگر ویژگی های آن توانایی بالا در مقابله با جنگ الکترونیک، احتمال ردگیری شدن کم، فیلتر پردازش پالس داپلر، قابلیت تحرک بالا، آماده سازی سریع، فرستنده حالت جامد، آنتن آرایه ای میکرواستریپ، تشخیص و ردگیری اهداف به صورت دستی و خودکار، قابلیت شکل دهی دیجیتالی به موج و فشردگی پالسها، قابلیت کنترل از راه دور کامل، قابلیت نظارت بخش بخش  با محور و پهنای قابل انتخاب است.

 

۵.رادار ثامن

نام ثامن بر روی دو نوع رادار ایرانی گذاشته شده است. یک رادار هواشناسی ثامن و دیگری یک رادار نظامی در باند وی-اچ-اف. این رادار نظامی قرار بوده رونمایی و معرفی شود. همانطور که اشاره کرده بودیم باند وی-اچ-اف از باندهای طول موج بلند است که برای کشف اهداف با سطح مقطع راداری پائین که رادارگریز تلقی می شوند توانمند است.
البته در زمینه رادارهای هوایی غیر نظامی چند نمونه دیگر غیر از ثامن نیز مطرح شده اند که شامل رادارهای هواشناسی و تقرب فرودگاهی هستند. ۶.رادار هواشناسی آسمان
رادار آسمان نخستين رادار هواشناسي کشور است که با نظارت و مشارکت مرکز باروري ابرها در کشور با صرف چهار ميليارد و 200 ميليون ريال اعتبار توسعه داده شده است. از این رادار برای نظارت بر تغییرات شرایط ابرها، حرکت، تراکم و برخی ویژگی های دیگر آنها در محدوده ای با وسعت قابل توجه استفاده می شود.
۷.رادار تقرب فرودگاهی
هواپیماهای نزدیک شونده به یک فرودگاه پس از وارد شدن به حریم آن تحت کنترل مرکز مربوطه در آمده و برای فرود ایمن راهنمایی می شود. بار اصلی در سنجیدن وضعیت هواپیماها در این فرایند بر عهده رادار تقرب فرودگاهی است که یکی از اصلی‌ترین سامانه‌های فرودگاهی به شمار می‌رود. رادار ساخته شده برای این منظور قادر است از فاصله 30 کیلومتری فرودگاه هواپیما را تحت کنترل و هدایت خود گرفته و تا لحظه نشستن و پارک هواپیما آن را هدایت کند.


8 - رادار افق

خانواده رادارهای افق به منظور پایش دریایی به عنوان رادار ساحلی توسعه یافتند. این رادار توانایی شبکه شدن با سامانه های راداری و پدافندی و اتصال به سامانه های کمک ناوبری از جمله Speed Log و GPS را داشته و توانایی ردگیری 100 هدف دریایی از جمله ویژگی های بارز افق برای راداری در این رده است.

5877_181043.gif

یکی از نمونه های رادار افق در باند ایکس کار می کند که برخی از مشخصات عملکردی آن شامل توان ارسالی 25 کیلووات، سرعت چرخش آنتن 24 و 42 دور در دقیقه به صورت 360 درجه و برد اسمی 96 مایل دریایی معادل 177.6 کیلومتر است.
نمونه هایی از این رادارهای دریایی قابلیت نصب روی شناورها را دارند و با توانایی بالای خود در کشف و تعداد بالایی هدف، قابلیت های شناورهای رزمی کشورمان را در اطلاع از موقعیت اطراف بسیار افزایش داده اند.


9 - رادار سه بعدی سامانه مصباح سامانه پدافند هوایی توپخانه ای مصباح برای هدفیابی و کنترل آتش از یک سامانه رادار سه بعدی برد کوتاه استفاده می کند. این رادار که آنتنی متشکل از 9 المان خطی دارد وظیفه جستجو و کشف اهداف را داشته و ضمن تشخیص دوست از دشمن داده های مربوط به زاویه در سمت، ارتفاع و فاصله تا هدف ار برای بخش آتش تأمین می کند.
این سامانه که به صورت بومی و توسط متخصصان داخلی طراحی و تولید شده است از حجم و وزن پائینی و سرعت پردازش بالایی برخوردار بوده و دقت آتش را برای این سامانه به میزان بسیار زیادی افزایش داده است. همچنین ضمن گردش 360 درجه ای آنتن، قابلیت ردگیری اهداف در ارتفاع کم نیز از جمله توانمندی های این رادار است.

radar_m_2.jpg


10 - سامانه های بومی هدی و موقعیت یاب محلی (LPS) 

در کشورمان برای کاهش خطای سامانه جی-پی-اس، سامانه ملی «هدی» و برای داشتن یک سامانه موقعیت یابی بومی LPS در حال توسعه است.

سامانه ملی هدی در سه حوزه زمینی، دریایی و هوایی فعالیت می کند. در سال ۱۳۸۹ اولین مرحله از آن تحت عنوان  سامانه ملی هدی در خشکی به بهره برداری رسید. هدف از اجرای این مرحله تولید تصحیحات آنی برای کاربران GPS در سطح خشکی بوده بطوری که قادر به موقعیت یابی دقیق  لحظه ای با دقت تضمین شده باشند.

از مهمترین فعالیت های صورت گرفته در این مرحله توسعه ایستگاه های دائمی به منظور جمع آوری و پایش اطلاعات ماهواره هایGPS ، توسعه نرم افزار مدلسازی خطاهای GPS و تولید اطلاعات لازم به منظور بهبود دقت و اعلام هشدار به کاربران و توسعه نرم افزار مدیریت، کنترل و ارسال تصحیحات GPS به کاربران بوده است. در واقع هدی برای کاهش خطای حدوداً 30 متری سامانه جی پی اس در ایران به حدود یک متر و به صورت بی درنگ(Realtime) آماده شده است.

در نتیجه ساخت سامانه هدی ضمن خدمات دهی به تعداد بسیار زیادی کاربر، دقت مکانیابی به صورت آنی تا شعاع 30 کیلومتری ایستگاه بالغ بر چند سانتیمتر و تا شعاع 150 کیلومتری آن در حد یک متر است. این میزان بسیار بالای دقت، هم برای فعالیت های نظامی، امنیتی، پلیسی و هم برای امور غیرنظامی مانند توسعه خطوط لوله، راه سازی، سد سازی، ایجاد نقشه های جغرافیایی دقیق کاملاً کافی بوده و برای افزایش میزان پوشش در کشور نیز افزایش تعداد ایستگاه ها در دستور کار است.

در حوزه دریایی نیز سامانه مشابهی با نام خلیج فارس در حال توسعه است که از تعدادی ایستگاه های دائمی و احتمالاً تعدادی ایستگاه موقتی بهره خواهد برد. این سامانه نیز برای کمک به پیشرفت سریعتر و بهتر در فعالیت های دریایی کشور از پروژه های نفت و گاز در دریا گرفته تا کمک به پهلو گرفتن دقیق کشتی ها در اسکله و البته کمک به مسیر یابی شناورها و سلاح های دریایی کمک شایانی خواهد نمود.

برنامه آتی سامانه ملی هدی ارائه خدمات ناوبری دقیق در آسمان ایران با توجه به استانداردهای بین المللی است که مورد استفاده تمامی هواپیماهای کشور در تمامی مراحل پروازی اعم از برخاستن، پرواز و فرود خواهد بود که در شب و به خصوص در شرایط بد آب و هوایی بسیار مفید است. به عبارت دیگر با اجرایی شدن این مرحله از طرح، امکان ناوبری ایمن برای پروازها فراهم می شود.

علاوه بر ناوبری هواپیماهای سرنشین دار انواع پهپادها نیز از خدمات این سامانه بهره مند خواهند شد و با استفاده از آن امکان تعیین مدار و تعیین موقعیت دقیق ماهواره های بومی که به فضا پرتاپ می شوند نیز میسر خواهد شد. به کمک این سامانه مباحث مدنظر پدافند غیرعامل برای مقابله با خطاهای عمدی در سامانه جی-پی-اس نیز مرتفع خواهد شد.

اما در کنار این سامانه وجود توانایی موقعیت یابی بر پایه تجهیزات مستقل و بومی نیز برای شرایطی که هیچ یک از سامانه های موقعیت یابی جهانی قابل استفاده نباشد لازم است. با توجه به محدودیت های مالی و فنی موجود در زمینه قرار دادن ماهواره های لازم برای ایجاد یک جی-پی-اس بومی، متخصصان کشور در حال ایجاد یک سامانه موقعیت یابی محلی(LPS) هستند.

 این سامانه ضمن رفع نیاز کشور در داخل و خارج از مرزها در فواصل نزدیک، برخی مشکلات جی-پی-اس نظیر عدم پوشش مناسب در فضاهای بسته را نیز نخواهد داشت. همچنین از نظر بالا بودن دقت و نداشتن تأخیر زمانی محسوس نیز مطابق نیازهای کشور خواهد بود. سامانه ال-پی-اس از فناوری های نزدیک به سامانه هدی برخوردار است و بر پایه استفاده از آنتن های زمینی عمل می کند. با استفاده از آن مکانیابی اشیاء ثابت و متحرک مرتبط با سامانه با دقت بسیار بالا و به صورت آنی ممکن است.

ال-پی-اس به عنوان یک سامانه ناوبری اطلاعات موقعیتی را در هر شرایط آب و هوایی و در تمام نقاط محدوده تحت پوشش خود که در فضای تحت دید سه یا تعداد بیشتری ایستگاه باشد فراهم می کند. نوع خاص این سامانه به صورت بی درنگ(Realtime) اطلاعات موقعیتی اشیاء یا افراد را ردگیری می نماید. در این سامانه بر خلاف جی-پی-اس اتکایی به ماهواره ها وجود نداشته و ایستگاه های زمینی که دارای سامانه های لازم از جمله برای جهت یابی، محاسبه موقعیت و ارتباط امنِ بیسیم هستند نقش اصلی را بر عهده دارند. امروزه در کشورهای مختلفی از این سامانه به عنوان مکمل جی-پی-اس یا جایگزین در نقاطی که پوشش مناسبی از سوی آن وجود ندارد استفاده می شود.

ال-پی-اس می تواند همانند جی-پی-اس در هواپیما، بالگرد، کشتی و قایق، زیردریایی و خودروها به خصوص در انواع بدون سرنشین آن و همچنین در موشک های دورایستای کشور به کار آید.

هر چند ال-پی-اس محدودیت های خاص خود را دارد اما برای رفع نیاز فوری کشور به سامانه های دقیق مکانیابی در داخل و اطراف کشور بسیار لازم به نظر می رسد به خصوص در دریا که شاید بهترین محیط برای عملکرد چنین سامانه باشد. با بهره گیری از آن در صورت قطع امکان استفاده از جی-پی-اس و یا لزوم اختلال آن در منطقه ای از سوی کشورمان این سامانه به حفظ قابلیت عملکرد تجهیزات مختلف کشور کمک می کند.

118930_324.jpg



11 - رادار علیم 

این رادار یکی از نمونه های رادار پسیو ساخته شده در کشور است. رادارهای پسیو بدون انتشار امواج و با دریافت بازتاب های راداری ناشی از فرستنده های دیگر کار کشف اهداف را به انجام می رسانند. این فرستنده ها شامل طیف وسیعی است از جمله امواج فرستنده های رادیو و تلویزیون.
این نوع رادارها مزایای قابل توجهی دارند از جمله توانمندی ویژه در کشف اهداف با سطح مقطع راداری پائین و اهداف پروازی در ارتفاع و سرعت کم. همانطور که بیشتر نیز راجع به عملکرد رادارهای بایاستاتیم و مولتی استاتیک گفته شد دریافت امواجی که توسط هواگردهای پنهانکار به سمتی غیر از فرستند منحرف شده اند یکی از روش های کشف این گونه هواگردها است. رادارهای پسیو هم در واقع نوع خاصی از رادارهای مولتی استاتیک بوده و در نتیجه در کشف این اهداف موفق هستند.

همچنین مواد به کار رفته در هواگردهای پنهانکار نسبت به امواج با طول موج بلند کارایی نداشته و مانند یک هدف معمولی دیده می شوند. به همین دلیل امواج رادیویی، تلویزیونی و تلفن های همراه برای کشف این وسائل مفید هستند. رادارهای پسیو با دریافت بازتابهای ناشی از این فرستنده ها کار کشف و ردگیری اهداف را به انجام می رسانند.

از دیگر مزیت های رادارهای پسیو هزینه تولید کمتر و هزینه عملیاتی پائین به دلیل نبود فرستنده و اجزای مکانیکی متحرک است. البته این نوع رادارها نیاز به توان پردازشی بالایی به دلیل ماهیت متنوع امواج دریافتی داشته و حداقل 6 مرحله کار پردازش داده های دریافتی باید انجام شود تا کار ردگیری هدف به انجام برسد. بنابراین ساخت رادار علیم در وهله اول نشان دهنده توانمندی بالای متخصصان کشور در زمینه های رایانه و پردازش است.

همچنین رادارهای پسیو به دلیل اینکه انتشار امواج ندارند توسط سامانه های دشمن کشف نشده و در نتیجه از حمله دشمن در راستای سرکوب پدافند هوایی مصون باقی می مانند. کمتر بودن اجزای مورد نیاز برای راه اندازی سامانه نیز به حفاظت و احتفای بهتر این نوع رادارها کمک می کند. بدین ترتیب این رادارها در نواحی نزدیک به دشمن نیز قابل استقرار هستند.

رادار علیم ساخت ایران بردی بین 250 تا 300 کیلومتر دارد که برای کشف و کمک به شکار سریع اهداف ارزشمندی چون جنگنده ها و هواپیماهای ضربتی رادارگریز و همچنین موشک های کروز که به طور معمول در ارتفاع کمتر از 20 متری سطح زمین پرواز می کنند ابزار ارزشمندی در دستان رزمندگان اسلام است.


5665_181033.gif


12 - سامانه ارتباطات دوربرد تروپسفری ایران

در رژه روز ارتش جمهوری اسلامی ایران در 29 فروردین ماه سال جاری یک نمونه بهسازی شده از سامانه ارتباط تروپسفری که قبلاً در کشور وجود داشته به نمایش درآمد. با توجه به شباهت های ظاهری این سامانه به نمونه های غربی احتمالاً این وسیله از پیش از انقلاب در کشورمان موجود بوده و امروزه با توجه به پیشرفت های خیره کننده متخصصان کشورمان در زمینه مخابرات و فناوری های مربوطه، نمونه بهسازی شده از این سامانه های ارزشمند رونمایی شده است.


در مورد سامانه:

وجود ارتباطات پایدار و امن بین اجزای یک نیروی نظامی از بالاترین درجه اولویت برخوردار است زیرا اساساً کسب اطلاع سریع از محیط نبرد و انتقال دستورات به نیروهای عمل کننده جز از این راه ممکن نیست. برای این منظور سامانه های متنوع و متفاوتی به وجود آمده اند. یکی از انواع قدیمی اما مفید و قابل اعتماد از این وسائل و روش ها، ارتباط از طریق لایه «تروپسفر» جو زمین در فاصله 14 تا 18 هزار متری از سطح آن است.

سامانه های ارتباطی تروپوسفری در دهه 1950 و در سال های آغازین رقابت فشرده بین پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) و پیمان ورشو(شوروی سابق و متحدانش) به کار گرفته شدند. این سامانه ها در غیاب ماهواره های ارتباطی و مزایای آنها جای خود را در کشورهای متحد این دو جبهه نیز برای پوشش مناطق پراکنده و مدنظر و برای پشتیبانی از کانال های C3 باز کردند.

این سامانه ها بر مبنای پخش امواج رادیویی با بهره گیری از بی نظمی ها و ناپیوستگی های فیزیکی لایه تروپسفر کار می کنند. این روش نوعی ارتباط ماورای افق با استفاده از فرکانس هایی بین 350 تا 8400 مگاهرتز است. گیرنده های ثابت این سامانه آنتن های بزرگی با قطر بیش از 10 متر دارند که یکی از محدودیت ها برای آن به شمار می رفت.

در یک سامانه ارتباطی تروپسفری، پرتو به لایه تروپسفر فرستاده می شود که یک ارتباط خارج از دید مستقیم را فراهم می کند. یک سامانه کوچک از این نوع می تواند برد 100 تا 150 کیلومتری را بین دو ایستگاه تأمین کند.

سامانه های بزرگتر با آنتی به قطر بیش از 10 متر و فرستنده ای با توان ارسال در رده کیلووات می توانند به بردهای تا 400 کیلومتر برسند. این میزان کارایی مبنایی برای توجه به این سامانه شده است زیرا برای بکارگیری در نواحی که یک سامانه میکروویو عادی از نظر بکارگیری و نگهداری مقرون به صرفه نیست کانال های ارتباطی مناسبی را فراهم می کند.

در زمینه مسائل نظامی یک سامانه تروپسفری که توسط نیرویی با تحرک بالا به کار گرفته می شود امکان حفظ زنجیره ارتباطی تا مراکز فرماندهی را هم از نوع صدا و هم داده های دیگر بدون اتکا به هواگردها یا ماهواره های رله کننده ارتباطات ممکن می سازد.

البته باید گفت ظرفیت کانال های قابل دسترس و نرخ انتقال داده ها در چنین سامانه ای در قیاس با سامانه های میکروویو دید مستقیم که در همان باند کار می کنند بسیار کمتر است همانطور که لینک های ارتباط هواگردها با ایستگاه های زمینی کم است. یکی از دلایل عمده آن، کاهش سطح توان ارسالی این سامانه با نسبت توان چهارم فاصله است در حالی که این کاهش برای سامانه دید مستقیم با توجه به مسافت کمتر بین دو ایستگاه(فرستنده و گیرنده) کمتر اثر می گذارد.


13 - رادار اسکوارپیر(رادار اصلی سامانه ی موشکی اس ۲۰۰)

این سامانه «اسکوارپیر(Square Pair)» است (رادار اصلی سامانه ی موشکی اس ۲۰۰) که برای هر دو منظور کشف و ردگیری اهداف به کار می رود. بخشی که با شماره یک در تصویر مشخص شده فرستنده امواج کشف هدف با طول موج پیوسته 4.5 سانتیمتر، بخش 2، گیرنده این امواج(امواج بازتاب یافته و رسیده از اهداف)، بخش 3، گیرنده امواج ارتباطی موشک با سامانه و بخش 4 آنتن سامانه شناسایی دوست از دشمن(IFF)  است. برد این رادار در برابر اهداف کوچک بین 260 تا 300 و بیشینه برد آن 500 کیلومتر است.



14 - رادار مطلع الفجر2

رادار برد بلند مراقبت هوایی باند VHFبانام مطلع الفجر 2، رادار متحرک نیمه هادی است که قادر است به طور مستقل و یا به عنوان بخشی از یک سامانه پدافندی عملیات راداری را اجرا کند.


رادار مطلع الفجر2 ، رادار مدرن با پردازش پیشرفته است که قادر است اهداف هوایی را تا برد 480 کیلومتر و همچنین اهداف با سطح مقطع پایین را آشکار سازی و ردگیری کند.
متحرک بودن این رادار هوایی به دلیل نصب بر روی یک خودروی سنگین و همچنین استفاده از منبع تغذیه شهری ویا دیزل ژنراتورها ونیز آماده به کارکردن این رادار درکمتر از 2 ساعت از دیگرویژگیهای این راداراست.
این رادار با 2 کانال مستقل به صورت همزمان وبا استفاده از همه ظرفیّت ،قابلیت ردیابی و آشکارسازی فرکانس ها را فراهم کرده اند که با این امکان، با جایگزینی یک کانال در صورت ایجاد اشکال درفرستنده،گیرنده ویا مسیر آنتن کانال دیگر، افزونگی و قابلیت اعتماد بالایی در جهت شناسایی وردگیری اهداف هوایی فراهم شده است.
برخورداری از برد مناسب، اندازه گیری زاویه، جهت، سرعت وارتفاع اهداف پروازی به روش مقایسه سیگنال بین 2کانال مستقل موجود در رادار از دیگرویژگی های رادار مطلع الفجر 2 است.

15 - رادار آرايه فازي نجم

رادار آرايه فازي نجم 802 ساخت ایران  يك رادار آرايه فازي با قابليت جست ‌وجو و ردگيري چندگانه اهداف هوايي است كه براي استفاده در سامانه‌هاي پدافند هوايي برد متوسط طراحي و ساخته شده. اين رادار در حالت جستجو می تواند اهداف را در برد متوسط آشكارسازي و آنها را با بهره گیری از قابلیتTWS  ردگيري نمايد.

با بهره گیری از توانایی TWS در حالی که رادار مشغول ردگیری یک یا چند هدف شناسایی شده است، بخشی از توان خود را نیز برای جستجوی مجدد اختصاص داده و در واقع هوشیاری مجموعه پدافند نسبت به فضای تحت پوشش بیشتر می شود زیرا با وجود این قابلیت در صورت حضور اهداف جدید در پهنه آسمان، سامانه از وجود آنها مطلع خواهد شد.

در حالت ردگيري با مديريت منابع رادار و استفاده از روش شكل ‌دهي پرتو ديجيتال، رادار نجم قادر است اهداف را به صورت همزمان از فاصله متوسط ردگيري كند. با روش شکل دهی پرتو می توان امواج را در جهات مورد نظر تقویت یا تضعیف کرده، بهترین مسیر را برای سیگنال های ارسالی و مشخصات مقدار و فاز آنها را مطابق شرایط تنظیم نمود.

این رادار یکی از انواع رادارهایی است که با فناوری بومی و دانش متخصصان جوان داخلی ساخته شده  و در کنار سایر رادارهای بومی کار حفاظت هوشیارانه از آسمان ایران اسلامی را بر عهده خواهد داشت.


16 - عملياتي شدن رادار 1100كيلومتري غدیر سپاه با توان رصد ماهواره‌ها

فرمانده نيروي هوافضاي سپاه: سامانه رادار غدير با برد 1100 كيلومتر و ارتفاع 300 كيلومتر با توان رصد ماهواره‌ها در مدار پايين (لئو) براي اولين بار مورد استفاده عملياتي قرار گرفت. سردار اميرعلي حاجي‌زاده با اشاره به ويژگي‌ها و تفاوت‌هاي رزمايش موشكي پيامبر اعظم (ص) 6 با رزمايش‌هاي گذشته اظهار داشت: علاوه بر رونمايي از سيلوهاي پرتاب موشك، سامانه رادار غدير با برد 1100 كيلومتر و ارتفاع 300 كيلومتر براي اولين بار مورد استفاده عملياتي قرار گرفت. وي افزود: رادار غدير براي كشف اهداف هوايي، هواپيماهاي رادارگريز، موشك‌هاي كروز و موشك‌هاي بالستيك و نيز ماهواره‌هاي در مدار پايين (لئو) طراحي و ساخته شده است. فرمانده نيروي هوافضاي سپاه در پايان خاطرنشان كرد: اين سامانه پس از آنكه در ماه‌هاي گذشته مورد آزمايش‌هاي هوايي قرار گرفته بود در مرحله دوم رزمايش پيامبر اعظم (ص) 6 نيز براي رهگيري موشك‌هاي شليك شده از آن بهره‌برداري شد.

radar-RL-2000-03.jpg



17 - افزايش برد رادارهاي پدافندي به 3000 كيلومتر

فرمانده قرارگاه پدافند هوايي خاتم‌الانبيا گفت: چند سال قبل ساخت رادار ملي زمينه‌اي براي توانمندي‌هاي آينده شد به طوري كه ما امروز هر راداري را با هر برد و يا فركانس در حالت‌هاي اكتيو يا پسيو در داخل مي‌سازيم و اگر در گذشته حداكثر برد رادارهاي ما 400 كيلومتر بود امروز اين مژده را مي‌دهيم كه ما ساخت سامانه راداري با شعاع 3000 كيلومتر را در دست داريم كه به اين ترتيب تمام پرنده‌هاي اطراف كشور را با سطح راداري پايين شناسايي خواهيم كرد.

asohrabi20101212013405123.jpg


18 - رادار کاستا کاستا براي اولين بار در رژه روز ارتش در نوزدهم فروردين سال 1388 به نمايش درآمدند، رادار کاستا از جمله جديدترين سيستم‌هاي راداري ساخت روسيه است که مي‌تواند در بيش از 150 کيلومتري 55 هدف پنهان‌کار را شناسايي نمايد، اين رادار مشهور و پيشرفته در باند UHF به رهگيري اهداف مي‌پردازد، طول موج بلند اين باند هر چند باعث خطاي قابل توجه رادار در تخمين موقعيت دقيق اهداف مي‌گردد اما اثرات مواد جاذب امواج راداري (RAM) و سطوح منحرف‌کننده و به دام‌اندازنده امواج راداري را به حداقل مي‌رساند، عامل شهرت کاستا در واقع توانايي بالاي اين رادار براي شناسايي اهداف پنهان‌کار در محيط‌هاي آلوده به جنگ الکترونيک است، رادار کاستا نيز به عنوان يک رادار ارتفاع پايين با برخورداري از نشانگرهاي ديجيتالي اهداف متحرک مي‌تواند اهداف در حال پرواز در ارتفاع بسيار پايين و يا اهداف قرار گرفته در پس زمينه‌هاي محيطي را شناسايي نمايد، در رژه فروردين ماه سال 1388 دو نوع از رادار کاستا به نمايش درآمد، نمونه‌هاي 2KE, 2KE2، رادار کاستا در نمونه 2KE2 از يک بشقاب مرتفع با ارتفاع 14.5 متر از سطح زمين استفاده مي‌نمايد که اين رادار را براي عمليات در مناطق ناهموار و حتي مناطق شهري به گزينه‌اي ايده‌آل بدل مي‌سازد، اما نمونه 2KE از يک بشقاب پروانه‌اي شکل بهره ‌مي‌برد که بيشتر براي عمليات در نقاط هموار و کويري مناسب است.

40806542994074359.jpg



19 - کاشف 2
کاشف به عنوان نخستين رادار نسل جديد به نمايش درآمده در سيستم نيروهاي مسلح ايران شناخته مي‌شود. کاشف يک نمونه از رادار پيشرفته چيني YLC- 6 است که با تغييرات چشم‌گيري در داخل کشور ساخته مي‌شود، هر چند مشخصات بسيار کمي تاکنون در مورد اين رادار افشا گرديده است ليکن با توجه به اندک اطلاعات موجود مي‌توان تخمين‌هاي قابل قبولي را از مشخصات اين سامانه بدست آورد، رادار ارتفاع پايين پيشرفته دو بعدي YLC- 6 به عنوان يک رادار شناسايي‌کننده اهداف پنهان‌کار شهرت دارد اين رادار نسل جديد چيني قادر به شناسايي اهدافي با سطح مقطع 1متر مربع در فواصل 40 تا 60 کيلومتري مي‌باشد. برد نهايي اين رادار باند اس براي اهدافي با سطح مقطع 3 تا 5 متر مربع احتمالاً بين 100 تا 150 کيلومتر است، تغيير مهم ايجاد شده در رادار کاشف در نمونه‌هاي ساخت داخل، طراحي و ساخت گيرنده‌هاي جدا از فرستنده است که به اين سامانه توانايي بالايي در شناسايي اهداف پنهان‌کار و مقابله با تدابير متقابل الکترونيکي مي‌‌بخشد. گيرنده‌هاي دوقلو جداگانه کاشف باعث مي‌شود تا تاکتيک منحرف ساختن امواج راداري که بيش از 70 درصد توانايي پنهان‌کاري هواگردهاي پنهان‌کار را تشکيل مي‌دهد عملاً در برابر اين رادار ناکارآمد باشد، علاوه بر اين، اين گيرنده‌ها مي‌توانند به عنوان حسگرهاي تشخيص فرکانس‌هاي مشابه با رادار مادر عمل نمايند و بدين طريق هرگونه سيگنال با فرکانس شبيه به فرکانس رادار مادر با نيت اختلال در رادار کاشف خود به عاملي براي کشف هواگرد دشمن بدل خواهد گرديد. شواهد حاکي از وجود دو نوع رادار YLC- 6 در کشور مي‌باشد که با نام‌هاي کاشف 1 و 2 شناخته مي‌شوند. IMG_0937.JPG

20 - رادار رازیت رادارهای رازیت نوعی از رادارهای مراقبت زمینی هستند که دارای برد 40 کیلومتر و توانایی کشف اهداف متحرک را در انواع شرایط اب و هوایی دارند . علاوه بر اهداف زمینی توانایی کشف هلیکوپتر را تا ارتفاع 300 متری دارا می باشند . این گونه رادارها در محیط باز و صحرایی حتی جنبنده ای مثل سگ راهم پیدا می کنند .عراق در جنگ تحمیلی از این نوع رادارها استفاده می کرد و بنابه گفته ی یکی از دلاوران سپاه در جنگ نزدیک شدن به پستهایی که با این گونه رادارها محافظت می شد بدون شناسایی ممکن نبود . ولی رزمنده گان اسلام با استفاده از شرایط جوی نظیر باران و مه به این رادارها یورش می بردند . این رادارها را فرانسه در اختیار ارتش عراق قرار داده بود . تعدادی از رازیت های عراقی توسط نیروهای ایرانی در طول جنگ به غنیمت گرفته شد . normal_207613571_0bcab88204_o.jpgnormal_photo197large8kq.jpg




خرید رادار کلچوگا بگزارش سایت جینز دیفنس ایران از اوکراین رادار پیشرفته کلچوگا میخرد.

         

            این رادار از رادارهای موجود فاصله بیشتری را اسکن میکند.

            رادار کلچوگا سرعت هواپیما ، جهت ، نوع سلاح را نیز مشخص میکند.

            هواپیماهای استیلث نیز از چشم این رادار قدرتمند پنهان نمیمانند.

            ابعاد اسکن : 600 در 200 در 1000 کیلومتر
            

            قیمت : 25 میلیون دلار

kolchuga2.jpg



منبع : http://odna110.blogfa.com


www.aerospace1.ir


مطالب مشابه :


سامانه پدافند هوایی رعد

جنگ پنهان - سامانه پدافند هوایی رعد - شناخت بهتر شرایط امروز ایران و آمریکا




سامانه نظام اداری کارکنان کشور (سامانه کارمند ایران) www.karmandiran.ir

كارمندان و كارگران -employees & workers - سامانه نظام اداری کارکنان کشور (سامانه کارمند ایران) www




سامانه ی دفاعی تور ام یک

سامانه دفاع هوایی «تور – ام یک» Tor-M1 . ویژگی ها و مشخصات فنی سامانه تور –ام یک




مشخصات خودروی دنا

مشخصات فنی خودرو و قیمت خودرو در ایران o مجهز به سامانه ترمز ضدقفل (ABS) و




نحوه تکمیل مشخصات دانشجویان در سامانه جامع آموزشی دانشگاه

دانشجویان مديريت جهانگردی - نحوه تکمیل مشخصات دانشجویان در سامانه جامع آموزشی دانشگاه - وب




سامانه های راداری مورد استفاده در ایران

هوافضا - سامانه های راداری مورد استفاده در ایران - نگاهی دیگر به علم هوافضا در قالب یک سایت




سامانه اعلام حساب خانوار به آدرس www.refahi.irوتصیح مشخصات www.ncr.irوسوالها وجوابهای در خصوص یارانه

دفتر پیشخوان خدمات دولت تختی1067 - سامانه اعلام حساب خانوار به آدرس www.refahi.irوتصیح مشخصات www.ncr




اداره كل امور اداري و تشكيلات

در راستاي توسعه سامانه هاي اداري به اطلاع مي 8- آدرس سامانه اصلاح مشخصات بر روي




تکمیل مشخصات با ورود به سامانه سجاد

قابل توجه کلیه دانشجویان ورودی بهمن 92. ثبت تمامی این دانشجویان در سامانه سجاد انجام شده است.




برچسب :