زندگی در خوابگاه دانشجویی
- جدایی از خانواده
جدایی از زندگی، استرس سختی است. انتقال از زندگی در خانواده به زندگی در محیط خوابگاه و دور شدن از محیط عاطفی خانواده، ارتباط با والدین، خواهران و برادران باعث ایجاد غم غربت میشود. در روزهای اولیه زندگی خوابگاهی طبیعی است که فرد به یاد خانواده بیافتد. به هر حال در روزهای ابتدایی، این احساس غم و اندوه ناشی از جدایی بسیار زیاد است. ولی چنانچه از روشهای مقابله سالم استفاده کنیم، بتدریج این احساس رو به کاهش میگذارد. با این حال اگر این احساس غربت و دلتنگی به طول انجامد، میتواند منجر به افسردگی شود که در صورت عدم درمان به موقع میتواند آسیب جدی به فرد وارد کند. به همین دلیل بسیار مهم است که:
*ارتباطات اجتماعی خود را در محیط دانشگاه به سرعت افزایش دهیم.
*ارتباطات اجتماعی خود را با خانواده را کاهش ندهیم
- جدایی از دوستان و شبکه ارتباطات اجتماعی
یکی دیگر از مشکلات، جدایی از دوستان و آشنایان است. معمولاً افرادی که در یک شهر یا منطقه زندگی میکنند دارای علایق و مشترکات بسیاری هستند که جدایی از آنها بر میزان دلتنگیها و احساس غربت میافزاید. بنابراین ضروری است که از مقابلههای سازگارانه استفاده کنیم تا بهتر بتوانیم دوستیهای جدیدی برقرار کنیم. نکته مهم دیگر اینکه ورود به دانشگاه به معنای ترک دوستان و آشنایان قدیمی نیست؛ بلکه بهتر است ارتباط خود را با آنان قطع نکنیم و از ارتباطهای غیر حضوری همچون تماس تلفنی، ایمیل و استفاده از اینترنت بهرهمند شویم. علاوه بر این میتوانیم در تعطیلات همدیگر را ملاقات کنیم.
مهارتهای لازم برای زندگی مستقل دانشجویی
هنگامی که در کنار خانواده زندگی میکنیم، بسیاری از کارهای شخصی ما را فرد دیگری انجام میدهد. در بسیاری از مواقع این کارها با چنان نظمی انجام میشوند که ممکن است تا زمانی که در داخل خانوادهایم، به آنها توجهی نکرده باشیم. فعالیتهایی همچون خرید، آشپزی، شستشوی وسایل و لباس، نظافت و مرتبکردن محل زندگی و مواردی مانند آن. چنانچه قبلاً در خانواده هیچ وظیفه و مسئولیتی بر عهده نگرفته باشیم، این زندگی مستقل برایمان دشوارتر خواهد بود. علاوه بر موارد فوق، موضوعات دیگری نیز وجود دارند که باید به تنهایی در مورد آنها تصمیمگیری کنیم؛ مانند برنامهریزی اوقات فراغت، نحوه ارتباط با دیگران، مطرح کردن یا نکردن برخی مسائل با دیگران و مواردی مانندآن.
1- رفت و آمد از دانشگاه به خانه و بلعکس
تنظیم زمان برای دیدار خانواده، یکی از موضوعات مهمی است که ذهن دانشجویان را به خود مشغول میکند. آنان از ابتدای ترم چشم به راه روزهای تعطیل هستند. به خصوص روزهایی که چند تعطیلی کنار هم باشد تا براحتی و با خیال آسوده دیدار تازه کنند و به خانه و خانواده خود برگردند. برای چنین کاری آنان رنج زیادی را متحمل میشوند: چانه زدن با استادان برای غیبت یا تعطیل کردن کلاسها، پیدا کردن بلیط رفت و برگشت، مشکلات مربوط به راهها و جادهها، سپری کردن وقت زیادی در وسایل نقلیه، جابجا کردن بار و وسیله زندگی و کتابها و مانند آن، از جمله مواردی است که یک دانشجوی بومی هیچگاه به آنها نمیاندیشد. با این حال اگرچه این دوران سختیهایی را در پی دارد، مهارتهای زندگی مستقل دانشجویی رشد و ارتقا مییابد.
3- تامین هزینههای زندگی و مدیریت مالی
هنگامی که در داخل خانواده زندگی میکنیم متوجه چگونگی تامین هزینههای زندگی نمیشویم و ممکن است حتی به آن فکر نکنیم. اما هنگام دوری از خانواده این هزینهها خود را نشان میدهند. تامین مخارج زندگی روزانه شامل خورد و خوراک، شست و شو و نظافت، مدیریت مالی و اولویتبندی کردن بین هزینه زندگی روزانه، هزینه کلاسها، برنامهها و فعالیتهای مختلف، هزینه رفت و آمد و ... از جمله چنین مواردی است.
این موضوع زمانی اهمیت مییابد که خانواده با مشکلات و محدودیتهای مالی مواجه باشد و یا از اینکه مخارجی را بر خانواده تحمیل کنیم، احساس گناه و عذاب وجدان داشته باشیم و به همین دلیل مایل نباشیم از خانواده کمک بیشتری طلب کرده یا مخارج بیشتری بر خانواده تحمیل کنیم. یکی از مهارتهایی که میتواند ما را در این زمینه کمک کند، مهارت مدیریت مالی است.
4- زندگی در شهر جدید
زمانی که در شهر دیگری مشغول تحصیل هستیم، اولین چیزی که توجهمان را جلب میکند، تفاوتهایی است که بین شهر خود و شهر جدید مشاهده میکنیم. ممکن است از شهر بزرگتری وارد شهر کوچکتری شویم که در مقایسه با محل زندگیمان امکانات کمتری دارد و یا برخوردهای مردم متفاوت با مردم شهر ماست. بنابراین تغییر زیادی احساس میکنیم و نیاز داریم که خود را با زندگی در این شهر و مردم آن سازگار کنیم. نکته مهم این است که تفاوتها را به معنی خوب یا بد نگیریم بلکه آن را فقط یک تفاوت بدانیم و بتوانیم خود را با آن سازگار کنیم.
در چنین شرایطی بهتر است فعالیت های زیر را انجام دهیم:
*تفاوت ها را ببینیم و به آن جنبه ی ارزشی ندهیم. اسامی مانند "عقب مانده"، "قدیمی"، "سنتی" و مواردی مانند آن.
*خود را از جامعه کنار نکشیم.
*نکات مثبتی که در آن شهر وجود دارد استفاده کنیم. ممکن است بعضی از امکانات شهری که در آن تحصیل میکنیم محدود باشد مانند رستوران یا فروشگاه و مواردی از این قبیل. ولی در عوض آثار باستانی مهمی در این منطقه وجود داشته باشد یا دارای بازارهای مهمی باشد یا دارای مناطق طبیعی زیبایی باشد.
*به جامعهای که در آن تحصیل میکنیم احترام بگذاریم. سعی کنیم برخوردهای مان به گونهای باشد که موجب بیاحترامی به ارزشها، قواعد و سنتهای آنها نشود. مثلاً اگر آنها نحو لباس پوشیدن خاصی را زشت میدانند، لباس پوشیدنمان به گونهای باشد که احساس نکنند به فرهنگ و ارزشهای آنان بی احترامی میکنیم. به یاد داشته باشیم یکی از ویژگیهای سلامت روان و رشد و کمال یک انسان این است که سازگار و انعطافپذیر است و قادر است که با جامعهای که در آن زندگی میکند سازگار شود.
*با دانشجویانی که از شهر و منطقه خودمان هستند ارتباط برقرار کرده و دوستی های خود را عمیق تر سازیم. ولی به یاد داشته باشیم که این ارتباط به صورتی نباشد که دانشجویان دیگر را طرد کنیم
*به یاد داشته باشید که هر انسانی نیاز دارد مدیریت مالی صحیحی داشته باشد چون منابع درآمد نسبت به هزینهها محدودیت دارند.
*واقع بین باشید. معمولا درآمد انسان برای همه خواستههای او کافی نیستند. بنابراین خواستهها و نیازها را از هم جدا کنید و تمرکز خود را بر نیازها بگذارید.
*مخارج خود را برای یک ماه ثبت کنید. فهرستی از مخارج خود تهیه کنید تا مشخص شود هزینههای زندگی شما چقدر است.
*مخارج روزانه زندگی خود و مخارجی را که موردی و فصلی هستند، جدا کنید. مثلاً در شروع ترم هزینههای رفت و آمد و هزینههای خرید کتاب بیشتر از طول ترم است.
*نقشه و طرحی برای درآمدها و مخارج خود تهیه کنید. بر اساس آنچه در مورد هزینههای خود میدانید، منابع مالی خود را توزیع کنید. در چه زمانی چه خرجهایی وجود دارد؟ چه منابع مالی برای آنها دارید؟
*همیشه مبلغی پول برای موارد اضطراری و اورژانس در نظر بگیرید.
*برای کاهش مخارج زندگی روزانه بهتر است با هم اتاقیها و دوستان خود مشترکاً عمل کنید. معمولاً بدین منظور یک "مادر خرج" تعیین میشود که خرجها را یکجا انجام داده و بعد مخارج به اعضا تقسیم میشود.
*متعادل عمل کنید. یعنی تا آنجا که می توانید برای فعالیتهای مختلف خود، منابع مالی کنار بگذارید. مثلاً قسمتی را برای هزینههای جاری و روزانه، هزینههای فصلی، هزینههای غیر منتظره، هزینههای پوشاک و ...
*قسمتی از منابع مالی خود را برای برنامههای تفریحی و ذوقی کنار بگذارید. به یاد داشته باشید که بسیاری از تفریحها در کشور ما ارزان هستند. از سوی دیگر دانشگاه برنامههای تفریحی زیادی با هزینههای اندک در اختیارتان میگذارد.
*آینده نگر باشید. هنگامی که هزینههای فصلی خود را بدانید، میتوانید بر طبق آن برنامهریزی کنید. از قبل به فکر هزینههای فصلی مانند رفت و آمد، مهمانی یا عروسی، خرید کتاب و ... باشید و از قبل شروع به پسانداز یا کار کنید تا دچار سردرگمی نشوید.
*در صورتی که مشکل مالی پیدا کردید، فوراً کمک بگیرید. در این شرایط نزدیکان خود را در جریان بگذارید. علاوه بر خانواده، از خدمات امور دانشجویی، اداره رفاه، مددکاری و ... کمک بگیرید. چون اگر دیر اقدام کنید، ممکن است مشکلات دیگری نیز پیدا کنید.
*اداره رفاه و خدمات امور دانشجویی معمولا وامهایی را در اختیار دانشجویان میگذارند. اطلاعاتی در خصوص این واحدها و شرایط وام آنها بدست آورید تا در مواقع لزوم بتوانید از آنها کمک بگیرید.
*در جستجوی کار باشید. بعضی از دانشجویان همزمان با تحصیل کار میکنند. بعضی از قسمتهای دانشگاه، کارهای دانشجویی در اختیار دانشجویان میگذارد. در این زمینه اطلاعات جمعآوری کنید تا در مواقع لزوم از آنها استفاده کنید. برخی از اساتید در پروژه ها و کارهای خود نیاز به همکاری دارند. از آنان راهنمایی و اطلاعات بگیرید. این کار نه تنها منابع مالی شما را تقویت میکند، بلکه شما اطلاعات زیادی را در مورد کارهای عملی و پروژههای علمی میآموزید.
*در بیرون دانشگاه بدنبال کارهای نیمه وقت باشید. تدریس خصوصی یکی از کارهای بسیار رایج دانشجویان هست که با شرایط آنان از نظر وقت کاملا هماهنگی دارد. علاوه بر آن مقالهنویسی، ترجمه و ... بسیاری از کارهای نیمه وقت هستند که با شرایط دانشجویی شما هماهنگی دارند. در این زمینه فعال باشید، جوینده یابنده است. منفیبافی را کنار بگذارید.
*صرفهجو باشید. در فرهنگ ما صرفهجویی بسیار پسندیده است. صرفهجویی با خسیس بودن تفاوت دارد. بسیاری از هزینهها را میتوان با صرفهجویی کاهش داد.
5- ارتباط اجتماعی در خوابگاه
زندگی در خوابگاه خصوصیات خاصی دارد که پارهای از آنها میتواند بسیار جذاب، سرگرم کننده، تفریحی و لذتبخش باشد. مانند زمانهایی که دانشجویان مدتهای زیادی دور هم نشسته و به بگو و بخند و صحبت در مورد موضوعی مشغولند؛ از سوی دیگر زندگی در خوابگاه میتواند مشکلاتی هم ایجاد کند مانند زندگی با یک هم اتاقی که اهل همکاری نیست، قواعد و قوانین را زیر پا میگذارد و یا احساس خجالت و ناتوانی از بیان عقیده، نظر و درخواست از بقیهی هم اتاقیها و موارد مشابه آن.
در هر حال، زندگی خوابگاهی جنبههای متعدد و مختلفی دارد مانند: برقراری ارتباط سالم با سایر دانشجویان و به خصوص هم اتاقیها، مشارکت در فعالیتهای زندگی خوابگاهی، تقسیم وظایف و مسئولیت ها و مقابله با مشکلاتی که در زندگی خوابگاهی پیش میآید.
اگر خوش شانس باشید و هم اتاقیهایتان افرادی سازگار، همراه، دارای روحیه همکاری باشند، زندگی خوابگاهی شما بخوبی سپری خواهد شد. مشکل از آنجایی شروع میشود که هم اتاقیها در مورد مسائل مختلف با یکدیگر مشکل پیدا میکنند.
اختلاف و تفاوت در مورد موضوعهای مختلف امری ساده و بدیهی است. انسان ها با یکدیگر متفاوتند. علت آن هم روشن است: تفاوت در خانواده ها، فرهنگ ها، والدین، جوامع مختلف و ... مهم این است که انسانها راه برطرف کردن اختلاف ها را فرا بگیرند.
یکی از مهم ترین مکان هایی که اختلافات و تفاوتهای بین انسان ها خود را نشان میدهد محیط دانشگاه و زندگی در خوابگاه است. هر یک از دانشجویان در خانواده و شهری متفاوت و با فرهنگی متفاوت بزرگ شده اند و بنابراین بسیار طبیعی است که با یکدیگر تفاوت داشته باشند. مهم نیست که تفاوت نداشته باشیم بلکه مهم است که یاد بگیریم چگونه اختلاف هایی که بر اثر این اتفاقات به وجود می آیند را برطرف کنیم. به همین دلیل مهارت حل اختلاف در این زمینه بسیار کمک کننده و مفید است.
راه حلهایی برای بهبود ارتباط با هم اتاقیها
بهتر است از همان ابتدا با عدهای که قرار است هم اتاق شوید، نشسته و راجع به آنچه باید رعایت شود، گفتگو کنید. موضوعاتی که باید در این نشستها در مورد آنها صحبت کنید عبارتند از:
1- موضوعات کلی و عام:
نظافت اتاق: تعیین نوع کارهایی که برای نظافت محل زندگی لازم است و تنظیم برنامه نظافت و اختصاص آن به هر یک از هم اتاقی ها و موارد مشابه.
تهیه و آماده کردن غذا: مشخص کردن برنامه غذایی، تعییین کارها و فعالیت های مرتبط با آن و اختصاص آن به هر یک از هم اتاقی ها و موارد مشابه.
شستشوی ظروف: تعیین نوبت های ظرفشویی یا موارد دیگری مرتبط با شستشو و تعیین هر یک از نوبت ها به یکی از هم اتاقی ها.
خرید مایحتاج و وسایل: تعیین خریدهای اساسی و کارهای مرتبط با خرید و تقسیم آن به هر یک از هم اتاقیها، تعیین مادر خرج(کسی که مسئول خریدها است)، تعیین مقدار هزینهای که ماهانه یا هفتگی باید پرداخت شود . توافق در این مورد که بر اساس مذاکره و بحث با هم اتاقی ها حاصل میشود
2- تنظیم ساعت و زمان:
استراحت: تعیین اوقات استراحت و خواب، مشخص کردن میزان روشنایی و فعالیت هایی که در ساعت خواب و استراحت می توان انجام داد.
مهمانی: مشخص کردن ساعاتی که می توان مهمانی را به اتاق راه داد و مدت اقامت وی و دفعات آن و موارد مشابه.
مطالعه: مشخص کردن ساعات و زمان مطالعه ای که هر یک از هم اتاقی ها نیاز دارد و عادات مطالعه وی و عواملی که در مطالعه هم اتاقی ها مشکل یا مزاحمت ایجاد می کند و راه های برطرف کردن آن.
تفریح، گفتگو و بحث: تعیین ساعاتی که برای تفریح، گفتگو و بحث و یا برگزاری جلسات لازم است و فاصله بین آنها.
3- رعایت اصول ایمنی:
تعیین نکات مهمی که از نظر ایمنی لازم است مانند: قفل کردن در اتاق، کشوها، چمدانها و یا اینکه شبها در اتاق قفل باشد یا نه.
4- تعیین موارد خصوصی و عمومی:
یکی دیگر از موضوعات مهم در میان هم اتاقیها، مشخصکردن محدودههای شخصی و عمومی است. لازم است این موارد از ابتدا مشخص شود:
استفاده از وسایل یکدیگر: در این رابطه لازم است هر یک از هم اتاقیها مشخص کنند دیگران تا چه حد مجازند از وسایل آنان در حضور یا غیبت آنان استفاده کنند.
تعیین حریم و فضای خصوصی: برخی از افراد حساسیتهای خاصی در مورد حریم و فضاهای خصوصی خود دارند و برخی کمتر حساسند. مثلاً ممکن است یکی از هم اتاقیها از اینکه دیگری روی تخت او بنشیند و یا اینکه از لیوان یا بشقاب او استفاده شود، ناراحت شود در حالیکه ممکن است دیگری چنین حساسیتی نداشته باشد.
اطلاعات و موضوعات شخصی: ممکن است برخی از هم اتاقی ها براحتی در مورد کار، درس یا زندگی خود صحبت کند و از اینکه دیگران اطلاعاتی در مورد آنها داشته باشند ناراحت نشوند در حالیکه فرد دیگری مایل نباشد که کسی "سر از کار او در آورد."
اطلاع دادن به یکدیگر هنگام بیرون رفتن: برخی ممکن است مایل نباشند که دیگران بدانند آنان کجا هستند، به کجا میروند و چه فعالیتهایی انجام میدهند.
نیاز به خلوت و تنهایی: برخی ممکن است مایل باشند که به تنهایی کاری را انجام دهند و نیاز دارند در مواقعی از روز یا هفته یا ... به قول معروف "ساعاتی را با خود خلوت کنند". به همین دلیل مناسب است که اطلاعاتی به سایر هم اتاقی ها بدهند تا نه او مزاحم آنها شده و نه سایرین برداشت اشتباهی از آنها داشته باشند.
مطالب مشابه :
استخدام نیمه وقت "پاره وقت "
به صورت پاره وقت (با سه روز در e2 جویای کار در اصفهان مرتبط جویای کار پاره وقت
استخدام مهندس مکانیک
از اصفهان پاره وقت "نیمه وقت "و انواع استخدام و درج رزومه کارفرما و جویای کار در
معرفی دانشگاه خمینی شهر اصفهان ( 2 )
ـ کارشناسی ـ پاره وقت 54 ـ آماده شدن برای انجام کار در زمینه بسیج دانشجویی در این
استخدام در دبی
استخدام در دبی - بازار کار پایگاه متولد اصفهان لیسانس مهندسی وقت پاره
زندگی در خوابگاه دانشجویی
سپری کردن وقت زیادی در وسایل دانشجویی در در مورد کار، درس یا
معرفی دانشگاه آزاد خمینی شهر اصفهان ( 1 )
بر این اساس شش انجمن علمی دانشجویی در رشته پاره وقت را در دستور کار خود
سفری به مناطق محروم شهر اصفهان - حصه
اصلی فعال در اصفهان توی اصفهان بعضی وقت ها جلسه در حد بضاعتش این کار رو
استخدام در شرکت برق،شرکت نفت،بانک،شهرداریها،استخدام در معدن گل گهر و سرچشمه
· استخدام همه مقاطع در اصفهان 90/12/06 کار پاره وقت انجمن علمی دانشجویی.
آزمون حقوق کار
کارگران در حین کار گردیده ای اصفهان می توجه به پارهوقت بودن
برچسب :
کار پاره وقت دانشجویی در اصفهان