حاشيه شهر مشهدو مناطق مرزي استان مثل خواف بيشترين سوء تغذيه را دارند

NewsImage.aspx?id=1038678&filename=6vr10

7 درصد ازکودکان استان با اختلالات رشد و سوء تغذيه مواجه اند که بيشتراين افراد در مناطق مرزي و حاشيه شهر مشهد زندگي مي کنند و شهري مانند خواف بيشترين ميزان شيوع را دارد.به گزارش خراسان دکتر رحيم وکيلي فوق تخصص غدد و متابوليسم کودکان و مديرگروه اطفال دانشگاه علوم پزشکي مشهد در نشست خبري که در آستانه برگزاري ششمين کنگره بين المللي بيماري هاي غدد و متابوليسم در دانشگاه علوم پزشکي برگزار شد، با بيان اين مطلب افزود: خراسان رضوي به لحاظ شيوع سوء تغذيه و کوتاهي قد و کمبود وزن در رده هاي پايين است و به نسبت ديگر استان هاي کشور وضعيت مناسب تري دارد.وي رتبه خراسان رضوي را هفتم و هشتم کشوراعلام کرد وگفت: به طور قطع افزايش مراقبت هاي اوليه و اجراي طرح هاي مکمل ياري شيوع اختلالات رشد کوتاهي قد و کمبود وزن را کاهش داده است.


وکيلي هم چنين در پاسخ به سوالي درباره وضعيت قد در استان طي چند دهه اخير گفت: آماري از وضعيت قد و وزن افراد جامعه نداريم که آن را با 50 يا 100 سال قبل مقايسه کنيم البته با بهبود تغذيه ،کاهش مشکلات و تنش هاي اجتماعي وشاخص هاي رشد اين مورد بهبود يافته است.


وي افزود: خراسان رضوي در مقياس کشوري جزو استان هاي مطلوب محسوب مي شود.


دلايل کوتاهي قد

وکيلي ياد آور شد: تاکنون تصور مي شد که رشد قد مسئله اي کاملا ژنتيکي است اما امروزه يافته هاي علمي به اين نتيجه رسيده است که 67 درصد رشد قد مرتبط با مسائل ژنتيک است و 33 درصد مربوط به تاثيرات اجتماعي است و تاثير عوامل اجتماعي اثبات شده است و جامعه قد بلند افراد قد بلند و جامعه قد کوتاه جامعه اي قد کوتاه تحويل مي دهد.


وي اقناع روحي و رواني، وارد نکردن استرس و گسترش مصرف لبنيات را از عوامل شناخته شده در بلند شدن قد ذکر کرد و گفت: در کشورهايي مانند هلند که لبنيات بيشتري مصرف مي کنند قد بلند تري دارند و به نظر مي رسد مصرف لبنيات باعث بلند تر شدن قد مي شود.


وکيلي افزود: مصرف روزانه 2 ليوان شير، 2پياله ماست و چند گرم پنيرمي تواندکلسيم مورد نياز براي رشد بدن را تامين کند و اگر کودکي يک نوع شير يا ماست را نمي خورد والدين انواع ديگر آن را آزمايش کنند.


وکيلي افزود: افرادي که کوتاهي قد دارند ممکن است دچار سرخوردگي اجتماعي شوند و در پيدا کردن شغل، همسر و آينده شغلي مناسب دچار مشکلات روحي و رواني شوند.


وي يکي از مجريان برنامه کودک را يکي از نمونه هايي معرفي کرد که دچار اختلال در رشد است و نياز به درمان دارد و درباره برخي شايعات مبني بر تاثير ورزش ژيمناستيک بر کوتاه ماندن قد گفت: ژيمناستيک يکي از ورزش هاي پايه است که انجام 5-6 ساعت اين ورزش در هفته تاثير سوء بر بلند شدن قد ندارد البته افرادي که به صورت خيلي حرفه اي ورزش مي کنند اندام هاي آن ها کوتاه مي شود.


وکيلي هم چنين درباره برخي تبليغات ماهواره اي گفت: مصرف قرص هاي کلسيم، منيزيم يا کفش هايي که تبليغ مي شود نمي تواند قد افرادي را که صفحات رشد آن ها بسته شده افزايش دهد.


دليل بلندي قدبرخي خانم ها

وکيلي هم چنين درباره بلندبودن قد برخي خانم ها گفت: شايع ترين دليل بلندي قد برخي خانم ها عامل خانوادگي است و با توجه به اين که متوسط قد در جامعه ما پايين است توصيه مي شود از اين نعمت خدادادي خود را محروم نکنند و اگر منجر به اختلال روحي در افراد شود مي توانيم با بستن صفحات رشد از بلند شدن قد جلوگيري کنيم.


وي ياد آور شد: عامل 90 درصد بلند قدي خانوادگي است و فقط 10 درصد بر اثر بيماري است.


وکيلي افزود: علل کوتاهي قد نيز 90 درصد رشد سرشتي(خانوادگي) و بين 5تا 10 درصد بيماري است.


رشد و سن بلوغ

وي هم چنين درباره کاهش سن بلوغ گفت: در کشورهايي که آمار وجود دارد از130 سال قبل تاکنون سن بلوغ و قاعدگي از 18 سال به 8/12 سال کاهش يافته البته از 20 سال قبل تاکنون اين سن تغيير آن چناني نداشته است.


وکيلي با اشاره به 2 مسئله سير طبيعي بلوغ و بلوغ زودرس اظهار داشت: برخي خانواده ها به اشتباه سن بلوغ در زمان مناسب را بلوغ زودرس تلقي مي کنند؛ بلوغ زودرس در پزشکي به زماني اطلاق مي شود که پسر در کمتر از 9 سالگي و دختر کمتر از 8 سالگي به بلوغ برسد.


وي به درخواست هاي والدين براي به تاخير انداختن سن بلوغ دختران اشاره کرد و گفت: شايع ترين دارويي که در دختران استفاده مي شود داروي به تاخير انداختن بلوغ است.وکيلي درباره متوسط قد گفت: قد نهايي مطلوب خانم ها بين 153 تا 174سانتي متر است و در آقايان نيز قد مطلوب نهايي بين 164 تا 184 سانتي متر است و فردي که در اين محدوده باشد قد او طبيعي تلقي مي شود.


راه اندازي دبيرخانه اخلاق پزشکي در مشهد

وکيلي هم چنين با اشاره به برگزاري اين کنگره بين المللي در مشهد ياد آور شد: در حاشيه اين همايش نيز 3 کارگاه آموزشي با موضوعات اخلاق پزشکي ، مراقبت از کودکان عقب مانده ذهني و بلوغ در آن ها و ابهام جنسيتي( 2 جنسه ها) برگزار خواهد شد.وي تاکيد کرد: اختلاف ديدگاه هاي پزشکي، فقهي و حقوقي در زمينه بلوغ مورد بررسي قرار گرفته و اين يکي از مسائلي است که مي تواند همکاري حوزه و دانشگاه در آن محقق شود.وکيلي هم چنين از راه اندازي دبيرخانه اي براي اخلاق پزشکي در مشهد خبر داد و افزود: دفتر منطقه اي اخلاق پزشکي در خاورميانه دردانشگاه شهيد بهشتي زير نظر آيت ا... محقق داماد فعاليت مي کند.


افزايش سرعت رشد در سن بلوغ

هم چنين در ادامه اين نشست دکتر نصرت قائمي فوق تخصص غدد و متابوليسم کودکان ودانشيار دانشکده پزشکي دانشگاه علوم پزشکي مشهدگفت: با شروع بلوغ رشد فرد سرعت مي گيرد و در اين دوران بين 20 تا 25 سانتي متر قد افزايش مي يابد؛دختر بعد از کامل شدن بلوغ که البته اين دوره بين 2 تا 6 سال مي تواند به طول بينجامد 5 تا 7 سانتي متر افزايش قد دارد.


وي افزود: بيشتر خانواده ها درخواست دارند که بلوغ فرزندانشان به تاخير بيفتد يا صفحات رشد آن ها باز بماند اما اين روش ها فقط بايد براي افرادي استفاده مي شود که رشد آن ها کمتر از حد طبيعي است.


قائمي ياد آور شد: فردي که قد پدرش 170 وقد مادرش 160 سانتي متر است قدي متناسب با آن ها دارد.


غربال گري در استان

وي از غربال گري تيروئيد کم کار در استان خبر دادو گفت: اين غربال گري از سال 83 در تهران، اصفهان وشيراز انجام شده و از سال 85 نيز در مشهد و اکنون در سراسر استان انجام مي شود.قائمي شيوع کم کاري تيروئيد در استان را يک در 900 نفر تا يک درهزارنفر اعلام کرد و افزود: با جبران کمبود يد در مادران مي توان روند شيوع را کاهش داد و در جوامعي که کمبود يد شايع است 10 تا 25 درصد نوزادان دچار کم کاري تيروئيد هستندو در خراسان رضوي کم کاري هاي تيروئيد در نوزادان به دليل کمبود يد نيست بلکه به دليل نقص در ساختمان غده تيروئيد است.


مهم ترين دلايل افت رشد کودکان

هم چنين دکتر پيمان اشراقي فوق تخصص غدد و متابوليسم کودکان و دبير علمي اين کنگره بين المللي نيز درباره افت رشد گفت: در جوامع در حال رشد سوء تغذيه ، عفونت ها و آلودگي انگلي از مهم ترين دلايل افت رشد کودکان است.


وي با اشاره به عوامل ايجاد کننده کوتاهي قد اشاره کرد وافزود: هورمون هاي رشد براي 3-4 مورد مصرف مي شود که براي استفاده کودکان داراي تاخير رشد داخل رحم تجويز مي شود.


اشراقي يادآور شد: براي افرادي که به طور ژنتيکي کوتاهي قد دارند اين امکان وجود دارد که متوسط قد آن ها با تغذيه و بهبود مراقبت هاي بهداشتي افزايش يابد.


وي به عوارض مصرف هورمون اشاره کرد و سردرد و افزايش قندخون را از جمله عوارض هورمون هاي رشد اعلام کرد.


مطالب مشابه :


حاشيه شهر مشهدو مناطق مرزي استان مثل خواف بيشترين سوء تغذيه را دارند

فوق تخصص غدد و متابوليسم کودکان و مديرگروه اطفال دانشگاه علوم پزشکي مشهد در نشست خبري که




لیست پزشکان متخصص مشهد

فوقتخصصاطفال فوقتخصص‌اعصاب‌کودکان‌ ۸۴۱۶۱۳۳ غدد ۸۵۹۱۱۳۳




معرفی بیمارستان فوق تخصصی نوزادان و کودکان شهید مطهری ارومیه

وی رشته های فوق تخصص غدد کودکان و اهل شهر مشهد مقدس است و اطفال) در بیمارستان




پزشکان فوق تخصص خون وسرطان

مراکز درمانی واستخدام کادر درمان در فوق تخصص غدد درون جراحی اطفال فوق تخصص جراحی




سرطان خون ALL در اطفال و بزرگسالان

لوسمی شایع ترین سرطان اطفال در فوق ممکن است عوارضی در بیمار از غدد لنفاوی




دانشگاه علوم پزشكی تهران پرستار عضو هیئت علمی پیمانی استخدام می کند

جراحی قلب، جراحی عمومی، فوق تخصص اطفال (فوق تخصصغدد دوزاژ داروها در اطفال




100 راز از 100 پزشک :توصیه هایی جالب و مفید از پزشکان برتر کشور در حوزه های مختلف سلامت.-1

دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بین روش‌های موجود فوق تخصص غدد اطفال و استاد




مرکز تحقیقات نوزادان دانشگاه علوم پزشکی مشهد

مرکز تحقیقات نوزادان دانشگاه علوم پزشکی مشهد فوق تخصص امید داریم ما را در این مسیر




تست های متابولیک اطفال اجباری است - دکتر فاطمه مافی [ علوم آزمایشگاهی ]

اداره غدد مركز مديريت از اطفال در مجتمع فوق تخصص بيماري‌هاي




پركاري تيروئيد و بارداري

يك متخصص داخلي يا فوقتخصص غدد درمان شود، زيرا در داروها در اطفال مامایی مشهد




برچسب :