چگونه توانستم خودباوری را در دانش آموزانم تقویت کنم و در پیشرفت روند تحصیلی آنها تاثیر گذار باشم

چگونه توانستم خودباوری را در دانش آموزانم تقویت کنم و در پیشرفت روند تحصیلی آنها تاثیر گذار باشم

خودباوري يعني راهي كه باعث مي شود خود را بشناسيم و بدانيم چه كسي هستيم ،چه استعدادي داريم و آرزوهايمان چيست . شبيه چه كسي هستيم ، ديگران درباره ي ما چه فكري دارند و ...

مورد مطالعه

خودباوري در دانش آموزان باعث درك بهتر آنها به استعدادهاي خود واستفاده بهتر از توانایی و استعدادهای خواهد شد . متاسفانه بعضی از افراد توانایی های خود را نادیده میگیرند و حسرت داشتن توانایی های  دیگری را می خورند این افراد به جای این که در صدد کشف استعداد ها و توانایی هایشان باشند سعی می کنند کارهای دیگران را تقلید کرده و مانند آنها عمل می کنند و وقتی هم نتوانستند خیلی زود ناامید شده و به خدا بد گمان می شوند.

بدون شک همه ی ما زمینه ی لازم برای رشد و تکامل را داریم اما نمی دانیم چگونه در این راه قدم برداریم و به اصطلاحی دیگر استعداد های خود را کشف کنیم

. پس بیایید ما هم از امروز به دنبال کشف استعداد هایمان باشیم و با استفاده از معلمان دو مشاوران دلسوزمان تمرین برای رسیدن به هدف را شروع کنیم و باجدیت آنچه را که می توانیم  انجام دهیم دنبال کنیم.یادمان باشد که خواستن توانستن است البته به شرط اینکه داشتن توانایی و هست اراده ی بلند همیشه خدا را در نظر داشته باشیم که او یاور همه کسانی خواهد بود که با توکل بر او پیش میروند و جز او استعانت نمی جویند.

شكايت ها

در سالهاي قبل باصحبت كردن با برخی دانش آموزان ونوجوانان با این مشکل آنها مواجه شدم ، دانش آموزان و نوجوانان به علت عدم خودباوري با مشكلات زيادي روبرو بودند.آنها نمي توانستند درك كنند كه مي توانند مسائل سخت خود را به راحتي پشت سر بگذارند از اين رو خواستم در مورد عدم وجود خود باوري در دانش آموزان بررسی کرده و علل و عوامل آن راریشه یابی کنم و این مشکل را از سر راه آنها بر دارم .

تصميم گرفتم درابتداي سال جديد (91-90) اين زمينه سازي را در روزهاي ابتدايي ماه مهربوجود آورم. در ساعات اول با دانش آموزان آشنا شدم و در یک مورد دانش آموزان موفق ویک كلاس موفق صحبت كردم و نظر آنها را در مورد خواسته ها و انتظاراتشان از یک معلم را جویا شدم،

سپس در مورد خواسته های یک معلم ازدانش آموزانش صحبت کردم  نظرات دانش آموزان متفاوت بود.  بعد از جويا شدن نظرات درباره خودباوري و تعاریفی از آن صحبت کردم (خودباوري يعني راهي كه باعث مي شود خود را بشناسيم و بدانيم چه كسي هستيم ،چه استعدادي داريم و آرزوهايمان چيست . شبيه چه كسي هستيم ، ديگران درباره ي ما چه فكري دارند و ...) سپس از چند مثال برای جا انداختن موضوع در ذهن دانش آموزان استفاده کردم.

 اولین شخصیت ،جهان پهلوان حسین رضا زاده بود .موضوع را این گونه شروع کردم  بچه ها چرا حسين رضازاده پهلوان و قهرمان ايران توانست چندين بار ركورد جهان را بشكند ؟چرا در مسابقات متفاوت توانست مقام اول را به دست آورد؟

محمد گفت : حتما خانواده ای ورزشکار دارد.

حمید گفت:شاید غذا زیاد می خورد.

آرتین گفت:یک مشوق خوب داشته و به او گفته که می تواند موفق باشد و.....

بعد از جویا شدن نظرات هر یک در مورد خودباوری رضازاده صحبت کردم. او از كودكي اين قهرماني ها را تجسم ميكرد . او از استعدادهاي خود با خبر بود و می دانست اگر بخواهد می تواند بیشترین وزنه ها را بردارد او  تصميم خود را گرفته بود که در رشته وزنه برداري فعاليت كند .بله به خاطرخودشناسي رضازاده از خودش بود که توانست به بالاترین مقام قهرمانی جهان برسد . مثال بعدی در مورد انقلاب اسلامی ایران در سال1357 به رهبری امام خمینی (ره)بود.

بچه ها چرا ایران توانست در سال1357 انقلاب کند؟ آرمین اعتقاد داشت وحدت مردم باعث این انقلاب بود.سید فرهاد وجود رهبری شجاع را دخیل می دانست.علی در مورد مشکلات زندگی مردم و خوش گذرانی های شاه صحبت کرد .دانش آموزان جوابهای خوبی را ارائه کردند.من هم در مورد خودباوری امام و مردم مطالب را این گونه برای دانش آموزان روشن کردم .

امام خمینی با خودشناسی و خودباوری کامل از خود توانست اهداف خود را به مردم بدهد .امام خمینی حس خودباوری را در مردم به جریان انداخت .مردم هم با خودباوری توانستند طاغوت را شکست دهند که کمتر کسی این فکر را می کردند. امام راحل که با بصیرت و ذکاوت بی‌نظیر خویش، اهمیت مقوله استقلال فرهنگی را درک کرده‌اند، مکرراً ملت ایران و مسلمانان جهان را به درک شخصیت اسلامی خویش و تکیه بر توان و سرمایه‌های خود و اعتماد به خداوند توصیه کرده و از وابستگی و تقلید جاهلانه از غرب و شرق که جز ذلت و از بین رفتن شرافت ثمره‌ای در پی ندارد بازداشته‌اند. اما سرمنشأ عقب‌ماندگی‌های جهان اسلام را عدم اتکای به نفس و از خود بیگانگی دانسته و خودباوری و خودشناسی را عنصر اصلی و ابتدایی اصلاح جامعه معرفی می‌نمایند.

هدف از طرح آموزش خودباوري

هدف اين است كه فراگير ويژگيهاي اصلي شخصيت ( افكار ، باورها، هيجان ، ارزش ، تمايلات ، آرمان ها و ...) نقاط قوت و ضعف مهارتهاي خويش را كشف كنند و در جهت مديريت و کنترل آنها كوشش كند .

توجيه اوليا نسبت به طرح خود باوري و حمايت بيشتر آنها نسبت به فرزندان

قرار شد جلسه اوليا و مربيان در هفته دوم برگزار شود با خود چند مطلب را آماده كردم تا به همراه روش كار و شيوه تدريس براي آنها بيان كنم .

بعد از بيان مطالب در مورد طرح با آنها صحبت كردم (( اين گونه شروع شد))

1-     اهميت دادن به فرزندان و اهميت دادن به اهداف آنها

2- ازفرزندان بپرسيد چه شغلي را دوست داريد

يادتان نرود به آنها چيزي ديكته نكنيد و با هدف او ،اورا بزرگ كنيد مثلا اگر دوست دارد دكتر شود چه ايرادي دارد كه از همان روز به بعد او را جناب دكتر خطاب كنيد .

چند اوليا به اين صحبتها نظر مثبت مي دادند و چند نفر آنها را به سخره گرفتند و می خندیدند اما يادمان باشد ما انسان ها دنياي خود را خودمان بسازيم .

2-     از فرزندانتان نپرسيد مشقهايتان را نوشته ايد يا نه بلكه شما بايد به او برنامه ريزي ، خودآموزي و خودباوري را ياد بدهيد تا خودش به راحتي كارهايش را انجام دهد اما اصراري نداشته باشيد همان زماني كه شما مي خواهيد تكاليف و مشق هايش را بنويسيد .

با گفتن اين مسئله توانستم نظر چند اوليا را به حرفهايم جلب كنم .

مثالي از دو خانواده متفاوت براي آنها زدم

1-     خانواده اول پدر از سر كار به منزل مي آيد با همان خستگي مادر به او خبر مي دهد كه تا الان فرزندشان درس نخوانده و بايد پدر او را مجبور كند تا درسهايش را بخواند.پدر با همان خستگي از فرزندش مي پرسد مشقهايت را ننوشته اي و با داد و فرياد او را مجبور مي كند تا درسهايش را بخواند و بعد خود به استراحت مي پردازد و بعد از استراحت دوباره سوالات را شروع مي كند تو در مدرسه چه مي كني وجرا درس نمی خوانی و ...

2-خانواده دوم : پدر بعد از حضور در خانه و كمي استراحت به فرزندش مي گويد موافقي با هم نگاهي به درسهايت كه امروز خوانده اي  بيندازيم . اين امر به او اين احساس را مي دهد كه داراي ارزش است و اين پيگيري آموزشي نتيجه اي بسيار خوب براي او دارد و همين طور براي شما لذت بخش است .

(اين امر باعث مي شود دانش آموز درك بهتري از خود داشته باشد .)

خودباوری

از معلم سال قبل اين دانش آموزان در مورد چند دانش آموز اطلاعاتي خواستم  مثلا در مورد سیپان احمدي دانش آموز ضعيف كلاس كه صداي خوبي در قرائت قرآن داشت ، در نتيجه در كلاسهاي قرآن از او بيشتر استفاده كردم تا به خود باوري برسد .

دانش آموز بعدي سید پوريا موسوي نژاديان بود . او دانش آموز پيش فعالي بود كه در درس املاء و رياضي توانايي بالايي داشت در كلاس املا و رياضي او را تشويق كردم . نتيجه خوبي در او ديدم ، او به خود باوري رسيد و مي خواست در درسهاي ديگر هم نمره 20 گيرد تا تشويق شود همينطور در مورد انضباط و....

عليرضا شالفروش دانش آموز زرنگ كلاس در درس تاريخ توانايي بالايي دارد اما او در زنگ هنر هيچ علاقه اي به كشيدن نقاشي نداشت .

از او خواستم در مورد يك تاریخ دان خود باور نقاشي بكشد او با همان افكار كودكانه سپاه حضرت امام حسين را در كربلا كشيد

عليرضا امام حسين را نماد خودباوري در ذهن خود تجسم مي كرد درست است كه نقاشي او زيبا نبود ولي راهي بود كه عليرضا باز هم شروع به نقاشي كشيدن كند و شخص تاريخي ديگري را نقاشي بكشد.

با مشورت گرفتن از مدير مدرسه در مورد اين طرح توانستم آرمانهاي چند دانش آموز را جويا شوم و از همان طريق با آنها صحبت كنم زيرا اگر دانش اموزي كه بفهمد براي معلمش مهم است سعي مي كند در درسها موفق باشد تا از نظر معلم دور نماند.

محمد خاتمي ، امير حسين شايسته پور، اميرحسن وثوقيان دانش آموزاني بود كه در مورد آنها با   مدير مدرسه صحبت هايي انجام دادم مدير مدرسه در مورد فعاليت سال گذشته اين عزيزان و برپايي صبحگاه توسط محمد خاتمي و قرائت قرآن توسط شايسته پور نظرات مثبتي داشت .

امير حسن وثوقيان از طريق خودباوري عضو شوراي انجمن شد.

تيم فوتبال كلاس با توجه به خودباوري توانست بر تيم هاي ديگر پيروز شود اما در فينال به علت ضعيف گرفتن تيم پايه سوم به آنها باخت و اين باخت پلي شد تا به پيروزيهاي ديگر برسند .زيرا مشكل كار را پيدا كرده بودند يعني به خود باوري رسيده بودند.

انشاءالله در سال هاي بعد از همين طرح در مدرسه و كلاس استفاده خواهم كرد ،زيرا نقاط مثبت و نقاط منفي دانش آموزان كم شده بود .

نظر اولياء نسبت به طرح خودباوري

جلسه ي بعدي اولياء و مربيان:

اولياء زيادي از اين طرح راضي بودند و بازگو مي كردند كه در سال هاي قبل اين مشكل را با دانش آموزان داشتند که تكاليف را از روي اجبار انجام مي دادند ولي با طرح خودباوري و انگيزه رسيدن به هدف باعث اشتياق در انجام دادن تكاليف در آنها شده بود .

 اولياء آرتين از تمايل نشان دادن ارتين نسبت به نقاشي صحبت كردند و خواهان ادامه اين طرح بودند. نظر سنجي از همكاران و و مدير مدرسه در مورد دانش اموزان و با همفكري كه با ديگر همكاران در اين زمينه انجام داده ام به راه كارهاي جالبي دست پيدا كردم كه باعث پيشرفت در كارم شد .

سجاد سرزعیم


مطالب مشابه :


دومین عامل موفقیت انسان "مهارت خودباوری و اعتماد به نفس"

راه زندگی - دومین عامل موفقیت انسان "مهارت خودباوری و اعتماد به نفس" -




برگزاری طرح هجرت بسیج سازندگی موجب تقویت روحیه خودباوری و همدلی بین جوانان می شود.

جهادگران سرزمین آفتاب - برگزاری طرح هجرت بسیج سازندگی موجب تقویت روحیه خودباوری و همدلی بین




دست ساخته ها

اهداف اجرای طرح : 1- ايجاد بسترمناسب براي بروز خلاقيت دانش آموزان وتقویت خودباوری و اعتماد




از خودکاوی تا خودباوری

این مقاله سعی دارد به اختصار مراحل خودکاوی تا خودباوری را با باروری موقعی طرح می شود




چگونه توانستم خودباوری را در دانش آموزانم تقویت کنم و در پیشرفت روند تحصیلی آنها تاثیر گذار باشم

آزمون ها و نمونه سوالات ابتدایی - چگونه توانستم خودباوری را در دانش آموزانم تقویت کنم و در




طرح مدام

هنرستان با قرالعلو م بند پی غربی - طرح مدام - هنرستان باقرالعلوم بندپی غربی




مفاهیم طراحی ، ضوابط و استانداردهای خانه فرهنگ

طرح یک معماری - مفاهیم طراحی ، ضوابط و استانداردهای خانه فرهنگ - طراحی معماری ؛ با هدف تمرين




امیر لـله گانی: خودباوری مددجویان کانون اصلاح و تربیت با آموزش اصول و اهداف هلال احمر

کانون دانشجوی هلال احمردانشگاه آزاد زابل - امیر لـله گانی: خودباوری مددجویان کانون اصلاح و




برچسب :