تحلیل ساختاری عوامل تبیین کننده ریسک خودکشی در دانشجویان ایران

ریسک خودکشی بر شمرده شده است

. از سوی دیگر مراقبت درمانی موثر اختلالات روانی، بدنی و اعتیاد، حمایت خانوادگی و اجتماعی و اعتقادات مذهبی و فرهنگی منع کننده از خودکشی از عوامل محافظت .(DHHS کننده فرد در مقابل خودکشی آورده شده است( 1999 در یک تعریف اولیه، خودکشی به عمل مختارانه و نیت مندانه یک فرد در سلب زندگی از خود گفته هر نوع مرگی که نتیجه مستقیم یا » دورکیم در یک تعریف پوزیتویستی .(Britannica می شود( 1999 خودکشی می « غیر مستقیم یک عمل مثبت یا منفی است و توسط فرد قربانی انج ام شده باشد3). او بر اساس تعریف خود، اقدام فرد در جنگ را که آگاهانه منجر به مرگ او : نامد(دورکیم، 1378 می شود، نیز از اقسام خودکشی می گنجاند (دورکیم، 1378 ). برخی از تعاریف درون گرایانه، نیت فرد در بر اساس این تعریف، ؛(Wikipedia سلب زندگی از خود را از شرایط خودکشی دانسته اند ( 2006 خودکشی آن دسته از اقداماتی است که فرد آگاهانه انجام می دهد و می داند که با این اقدام کشته می شود و به منظور کشته شدن خود انجام می دهد . در این نوع تعریف، اقدام جنگاوران که آگاهانه منجر به مرگ آنان می شود ولی برای نجات همرزمان یا ملت خود است، در تعریف خودکشی قرار نمی گیرد. جوامع، فرهنگ ها و ادیان مختلف در برابر اقدام به خودکشی مواضع متفاوتی ابراز نموده اند . در حالیکه در ادیان سامی که عموما در حوزه خاورمیانه پدید آمده اند (اسلام، مسیحیت، یهودیت )، چنین عملی به شدت تقبیح شده است ، لیکن در فرهنگ و ادیان جوامع شرق دور و هند، خودکشی در مواردی خودکشی بیوه زن در .(Britannica مجاز و بلکه مستحسن و بلکه واجب شمرده شده است ( 1999 هنگام مرگ شوهرش در دین هندو و نیز خودکشی سامورایی ها در هنگام شکست ها و فضاحت ها امری توصیه شده بود که هنجارهای ا جتماعی بر اقدام به خودکشی تاکید می کرد (همان). با این حال چنین خودکشی هایی در تقسیم بندی دورکیم، به عنوان خودکشی های دگر خواهانه ناشی از انسجام و هنجارهای اجتماعی شدید جامعه در نظر گرفته می شود که دارای میزان مشخص و در موارد خاص و آن هم به توصیه هنجارهای اج تماعی است . این نوع خودکشی عموما در جوامع سنتی یافت می شوند که مشخصه آنان هنجارهای اجتماعی قدرتمند و الزام آور بر فرد است و با خودکشی مشهود در جوامع مدرن بنا بر نظر دورکیم متفاوت است . خودکشی در جوامع مدرن عمدتا در تلاشی خودخواهانه برای پایان دادن به مصائب و مشکلات فردی صورت می گیرد . در بعضی موارد نیز افراد دلیلی برای ادامه دادن به زندگیی که آن را ب ی معنی می دانند، نمی بینند . در اینجا نیز دورکیم این خودکشی ها را به دو دسته خودخواهانه و ناهنجارانه (آنومیک) تقسیم بندی می کند (دورکیم 1378 ). این چنین خودکشی به وضوح از جنبه ها و مشخصات جامعه مدرن به شمار می رود.

خودکشی در جوامع مدرن و ایران

امروزه، به ویژه در کشورهای پیشرفته اقتصادی و مدرن، خودکشی به آماری نگران کننده تبدیل شده است

. بر اساس برآورد سازمان بهداشت جهانی در سالهای 2001 تا 2005 ، خودکشی یکی از سه به طور معمول .(WHO علت مرگ و میر در سنین 15 تا 34 سال در کشورهای جهان است ( 1999 خودکشی در جوامع غربی در بالاترین میزان و در کشورهای شرقی و میانه، کمترین نرخ را 30،575 نفر در آمریکا به زندگی خود خاتمه دادند که به طور ، در سال 1998 .(CDC داراست( 1997متوسط در هر روز 84 خودکشی رخ داده است . این میزان تقریبا دو برابر 17893 قتلی است که در آن با این حال میزان خودکشی های گزارش شده، مربوط به تعداد .(CDC سال اتفاق افتاده است( 2002اندکی از اقدام به خودکشی هایی است که به ثمر رسیده است . در سال 1998 ، حدود 671000 مراجعه به مرکز فور یت های پزشکی ایالات متحده، ناشی از خودزنی بوده است (همان). آمار سال 2001 این کشور Caruso ) حاکی از آن است که از هر 25 نفری که اقدام به خودکشی نموده اند، یک نفر فوت کرده است.(2001 خودکشی در میان گروه های سنی نیز نرخ های متفاوتی دارد . در ایالات متحده، خودکشی پس از تصادفات و قتل های رخ داده، سومین علت مرگ جوانان 15 تا 24 ساله است. در سال 1998 ، نوجوانان و جوانان بیشتر از خودکشی جان خود را از دست داده اند تا از سرطان، بیماری قلبی، ایدز، بیماریهای ارثی و با این حال، بیشترین نرخ خودکشی در میان گروه های سنی، به افراد 65 سال و ؛(CDC آنفولانزا( 2002 بالاتر تعلق دارد . به لحاظ جنسیتی نیز هر چند میزان اقدام به خودکشی زنان سه برابر مردان گزارش مردان حداقل 4 برابر بیش از زنان از خودکشی جان خود را از دست می ،(Krug et al. می شود( 2002 این میزان برای 15 تا 19 ساله ها به پنج برابر و در میان جوانان 20 تا 24 ساله، به .(CDC دهند( 2004 .(CDC 7 برابر می رسد( 2002 در حالیکه در کشورهای غربی، آمار منتشر شده و رسمی در رابطه با خودکشی وجود دارد، در کشور ایران، خودکشی هنوز امری پنهانی تلقی می شود و مسوولین و نهادهای ذیربط از ارائه آمارهای رسم ی در مورد آن خودداری می کنند؛ از این رو، تنها می توان از گفته های برخی افراد مسوول و گزارش های غیررسمی، نرخ هایی را استنباط کرد . برخی گزارش ها حاکی از آن است که در طول سال های 1989 تا 1993 ، میزان خودکشی در ایران دو برابر گردیده در حالیکه رشد جمعیت به این م یزان نبوده است و این امر حکایت از آن دارد که رشد خودکشی با آهنگی سریع تر از رشد جمعیت درحال فزونی است (امانی 60 تا 80 درصد از خودکشی ها در ، 2006 ). بر اساس گزارش ماهنامه فرهنگ توس در فوریه 1998  ترکمن شهر، ایلام و لرستان، مربوط به زنان جوان بوده، در حالیکه در گیلان و زنجان، مردان بیشترین آمار خودکشی را دارند (همان). در گزارشی از خبرگزاری ایسنا، به نقل از مدیر کل پیشگیری آسیب های اجتماعی سازمان بهزیستی ، میزان خودکشی در سال 2000 میلادی 5 در صد هزار اعلام شده است . این .( مقام مسوول، میزان خودکشی در برخی نقاط کشور را تا 25 در صد هزار معرفی کرده است(ایسنا 1379 برخی گزارش ها نشان از افزایش خودکشی در برخی استان های کشور به ویژه ایلام دارند . یک گزارش غیر رسمی بیانگر آن است که در خلال سال های 1989 تا 1991 ، تعداد خودکشی ها در این منطقه 16 برابر گردیده است(امانی 2006 ). فرمانده انتظامی ایلام از افزایش 111 درصدی در این استان درسال 1385 خبر می دهد (ایسنا 1385 ). آمار سازمان بهداشت جهانی در سال 1991 نرخ خودکشی درکه البته (WHO ایران را برای زنان 0,1 و برای مردان 0,3 نفر در هر صد هزار نفر نشان می دهد( 2006 این میزان در سالهای پس از آن بیشتر شده است.

به دلیل عدم وجود آمارهای مستند و رسمی در مورد خودکشی، میزان خودکشی در ایران در هاله ای حدس و گمانه زنی قرار دارد

. به طوریکه نرخ های خودکشی از 0,1 تا 51 نفر در صد هزار نفر نیز گزارش می شود. شاید در یک برآورد واقع گرایانه تر، میزان کلی خود کشی را بین 5 تا 7 نفر در هر صد هزار نفر برآورد نمود که به هر حال نشانگر افزایش قابل توجهی نسبت به آمار سال 1991 سازمان بهداشت جهانی است . از این رو مطالعه ای مستمر و جدی در مورد علل و عوامل افزایش دهنده ریسک خودکشی و نیز عوامل محافظت کننده فرد در برابر خودکشی، ضروری می نماید.

پیشینه تحقیق

در مورد خودکشی تبیین های مختلفی در حوزه های مختلف علمی صورت گرفته است

. برخی درحوزه زیست شناسی به علل و عوامل ارثی و ژنتیکی روی آورده اند؛ در حوزه روانشناسی تلاش شده تا با

بررسی عوامل شخصیتی علل خودکشی در افراد شناسایی شود

. بعضی با گرایش های روانشناسی اجتماعی بر تاثیر تقلید بر خودکشی تاکید نمود ه اند و در حوزه جامعه شناختی نیز علل و عوامل اجتماعی مؤثر بر خودکشی بررسی می شود.

امیل دورکیم

( 1378 ) از افرادی است که می کوشد تبیینی جامعه شناختی در مورد خودکشی ارائه

دهد

. او با رد دلا یل خودکشی در سطح فردی و زیستی، خودکشی را در سطح یک پدیده اجتماعی مورد

بررسی قرار می دهد

. پرسش او این است که چه عواملی نرخ خودکشی در جوامع را تعیین می کنند؟ و

چون پرسش در سطح اجتماعی طرح شده است، معتقد است پاسخ های روانشناختی و زیستی نمی توانند تبیین قانع ک ننده ای برای این مساله ارائه دهند

. او نرخ خودکشی در جوامع مختلف را ناشی از دو پدیده  میزان انسجام اجتماعی و نظم اجتماعی می دانست . بر اساس این دو عامل وی چهار گونه خودکشی را در چهار گونه جامعه تشخیص می دهد . در جوامع با انسجام اجتماعی پایین ، به دلیل خود محوری بالای افراد  جامعه خودکشی خودخواهانه رخ می دهد . در جوامع با انسجام اجتماعی بالا، خودکشی های دگرخواهانه ناشی از فشار هنجارهای اجتماعی اتفاق می افتد . از سوی دیگر، در جوامع با نظم اجتماعی پایین، خودکشی های ناهنجارانه (آنومیک) افزایش می یابد، که به خاطر رهایی ف رد از قید هنجارهای جهت  دهنده به مسیر زندگی به وجود می آید و در نهایت در جوامع با نظم اجتماعی بالا، خودکشی های قضا و قدری به دلیل فشار نظم اجتماعی موجود بر افراد و تحمل ناپذیری آن از سوی برخی اشخاص پدید می آید.

در حوزه روانشناسی، از آنجا که خودکشی یک تصمیم فردی از سوی شخص تلقی می شود ، تلاش

بر این است تا علل و انگیزه هایی را که راهبر فرد به سوی سلب جان خویش می شود، شناسایی گردد

. به طور سنتی برای فهم علل و انگیزه های خودکشی، محققان یا با بازماندگان خودکشی های ناسرانجام مصاحبه می کنند و یا اینکه می کوشند با مصا حبه با خانواده و دوستان قربانیان خودکشی و مبتنی بر گزارش های آنان، پی به این علل و عوامل ببرند . در مطالعه ای در سالهای 1992 تا 1995 میلادی در هریس کانتر تگزاس، محققان با افراد 13 تا 34 ساله ای که از یک اقدام به خودکشی جان به در برده بودند، مصاحبه کردند . د انشمندان مرکز جراحات، نتایج مصاحبه ها را بررسی کردند . آنها دریافتند که علاوه بر عوامل سلامت روانی، نظیر افسردگی، بسیاری از عوامل سلامت غیر روانی نیز می تواند رفتار خودکشانه را تحت تاثیر قرار دهد . این عوامل عبارتند از : مصرف الکل، تحرک جغرافیایی، در معرض رفتا ر در یک .(CDC خودکشانه بودن، ناامیدی، رفتار کمک جویانه، رفتار بی باکانه و بیماری جسمی ( 2002 بررسی دیگر در میان زنان آفریقایی - آمریکایی سنین 18 تا 44 ساله که اقدام به خودکشی کرده اند، همبستگی قویی میان خشونت شریک جنسی و اقدام به خودکشی یافته شد (همان). همچنین مطالعات در سیاتل، حاکی از افزایش ریسک خودکشی بر اثر وجود یک اسلحه گرم در منزل است(همان).

ژانگ و جین

( 1996 ) برای تبیین تخیل خودکشی 1 یک بررسی مقایسه ای میان دانشجویان چینی و

و

(N= و آمریک ایی( 452 (N= آمریکایی انجام داده اند . آنها با استفاده از پرسشنامه از دو نمونه چینی ( 320 بررسی نتایج با استفاده از یک مدل لیزل دریافتند که در هر دو نمونه، تخیل خودکشی در میان زنان بیش از مردان است . یافته های تحقیق در نمونه آمریکایی این نکته را که پیوستگی خانوادگی و مذهبی بودن با تخیل خودکشی رابطه معکوس دارد، تایید می کند؛ ولی نمون ه ماخوذ از دانشجویان چینی، همبستگی مثبتی میان مذهبی بودن با تخیل خودکشی نشان می دهد . نتایج این تحقیق مشخص کرد که مذهب لزوما عامل بازدارنده از خودکشی نیست، بلکه مبتنی بر نوع آموزه های دینی، تعلق خاطر به مذهب می تواند بازدارنده یا مشوق به خودکشی باشد.

برخی تحقیقات روانشناختی، به ویژه بر نقش افسردگی

2 بر اقدام به خودکشی تاکید می کنند . بر

2006 )

در آمریکا، 10,4 درصد ( 1,7 میلیون نفر ) از نوجوانان 18 ساله و مسن )SAMHA اساس گزارش

حادثه افسردگی شدید

) داشته اند، تلاش برای خودکشی کرده اند، 14,5 درصد( 2,4 )MDE تر که تجربه 3

میلیون نفر

) طرح یک خودکشی را ریخت ه اند، 40,3 درصد ( 9,6 میلیون نفر ) درباره خودکشی فکر کرده اند و 56,3 درصد( 9,2 میلیون نفر ) به این اندیشیده اند که بهتر بود اگر آنها مرده بودند . این ریسک خودکشی با افزوده شدن اعتیاد به الکل و مواد مخدر و مصرف آنها، شدت می یابد، ب ه طوریکه نسبت تلاش برای خودکشی در معتادین به الکل به نزدیک 14 درصد و در معتادین به مواد مخدر به نزدیک 20 درصد افزایش می یابد . در یک بررسی دیگر، ریسک خودکشی به عنوان متغیر وابسته مورد تحقیق قرار گرفته است . در این تحقیق، چندین پرسشنامه به نمونه ای از 94 سرباز که 61 نفر از آنان آشکارا برخی شواهد خودکشانه 1 داشتند، ارائه شده است . با استفاده از تحلیل لیزرل، داده ها نشان می دهند که بهترین مدل، ریسک خودکشی را مستقیما متاثر از افسردگی و به طور غیر مستقیم از اعمال نااندیشانه 2 آپتر 3 و همکاران( 1993 ) در تحقیقی 60 بیمار روانی را به دو .(Kaslowsky M. et al می داند( 1992

گروه خودکشی کننده و غیر خودکشی کننده تقسیم کردند

. نمرات ریسک خودکشی، ریسک خشونت،

اضطراب، عصبانیت، رفتار نااندیشانه و وضع روانی میان این گروه ها مقایسه شد

. در یک تحلیل ثانویه،

نمرات ریسک خودکشی و ریسک خشونت با تمامی دیگر متغیرها در ارتباط قرار داده شد

. اضطراب و رفتار

ناگهانی رابطه قویی با ریسک خودکشی داشتند

. عصبانیت و بی میلی 4 با ریسک خشونت رابطه داشتند و ویژگی اضطراب با ریسک خشونت رابطه منفی نشان می داد.از نظریات معروف در مورد خودکشی، نظریه گریز از خود باومیست ر( 1990 ) است . بر اساس این نظریه، خودکشی بر اساس انگیزه های گریز از خودآگاهی آزار دهنده تحلیل شده است . زنجیره علی با رخدادهایی آغاز می شود که به طور جدی از معیارها و انتظارات فرد پایین تر هستند . این شکست ها که به صورت درونی مورد شرح و تفصیل قرار می گیرند، بر ای خود آگاه فرد دردآور هستند . آگاهی از عدم کفایت خود، ایجاد اثرات منفیی می کند و از این رو فرد مایل است از خودآگاهی و اثرات مرتبط با آن فرار کند. فرد می کوشد به حالتی از تجربه شناختی (کاهش تمرکزهای دنیایی، تفکر ملموس، اهداف سریع یا نزدیک، صلابت شناختی و طرد معن ا) برسد که به او کمک می کند تا خودآگاهی معنادار و احساسات را نفی کند . در این وضعیت خودکشی می تواند به عنوان گام نهایی در تلاش برای گریز از خود و جهان به شمار آید . جوزف و رینج( 1999 ) نظریه گریز از خود باومیستر را در یک جمعیت بیماران کلینیکی سرپایی آزمودند. برای این منظور، 132 بیمار سرپایی کلینیکی در دو منطقه متفاوت، سنجه های رخدادهای زندگی، کمال گرایی چند بعدی، افسردگی، ناامیدی، دلایل زندگی و تخیل خودکشی را تکمیل کردند . یک معادله ساختاری، مسیرهای معناداری از کمال گرایی اجتماعا تعیین شده به افسردگی، از افس ردگی به ناامیدی، از ناامیدی به دلایل زندگی و تخیل خودکشی و از دلایل زندگی به تخیل خودکشی ارائه داد . تحلیل مسیر نشان داد که مدل پیشنهادی نیکویی برازش کلی قویی دارد.

تبیین نظری

ریسک خودکشی سازه ای است که از سه مفهوم آرزو و تمایل مردن یا زنده نبودن، تخیل یا اندیشیدن به خودکشی و اقدام و تلاش برای خودکشی ساخته شده است

. در تبیین ریسک خودکشی در میان دانشجویان کشور از دو نظریه کلی استفاده شده است و بدی ن ترتیب دو زنجیره علی به سوی ریسک

خودکشی ترسیم می شود

. یکم، وضعیت روانی افسردگی است . افسردگی روانی موجب خستگی و دلزدگی از وضعیت حال زندگی، بی ارزش پنداشتن خود، عدم خرسندی و لذت از زندگی و احساس عدم توانایی در فائق آمدن بر مشکلات می شود . این وضعیت روانی منج ر به ناامیدی در حل مشکلات و به تبع آن ناامیدی از زندگی می شود . مشکلات و ناگواریهای سخت در زندگی نظیر شکست های عاطفی یا از دست دادن کسانی که بسیار به آنها وابسته ایم، نیز می توانند به نوبه خود ایجاد احساس ناامیدی در فرد کنند . این ناامیدی می تواند موجب پدید آمدن تمایل به خودکشی در فرد شود . این مسیر علی از نظریه جوزف و رینج( 1999 ) و نیز کاسلوفسکی( 1992 ) پشتیبانی می کند.

دوم، وضعیت روانی عصبانیت و پرخاشگری است

. افرادی که به لحاظ روانی پرخاشگر و عصبانی هستند به احتمال بیشتری اقدام به رفتارهای نااندیشانه می کنند و این اقدامات نااندیشانه می تواند منجر

به صدمه زدن به خود یا خودکشی شود

. از سوی دیگر، تندمزاجی و احساسات تند می تواند تخیل به

خودکشی را نیز در افراد پدید آورد

. این مسیر علی نیز از بخشی از نظریه کاسلوفسکی ( 1992 ) حمایت

می کند این دو مسیر علی، هر یک از جهتی منج ر به ریسک خودکشی در میان افراد جامعه می شود،

افسردگی از طریق احساس ناامیدی و دلسردی از زندگی و آرزوی مرگ، و پرخاشگری از طریق رفتارهای

احساسی و نااندیشانه در جهت صدمه زدن به خود

.

فرضیه های تحقیق

بر اساس تبیین نظری ارائه شده، فرضیه های زیر به صورت آگزیوماتی زه شده قابل استخراج و آزمون

خواهند بود

:

-

هر چه افسردگی بیشتر باشد، احساس ناامیدی در فرد بیشتر خواهد بود.

-

هر چه فرد ناگواریهای بیشتری در زندگی داشته باشد، احساس ناامیدی در فرد بیشتر خواهد

بود

.

-

هر چه احساس ناامیدی در فرد بیشتر باشد، ریسک خودکشی در او بیشتر خواهد بود.

-

هر چه فرد خصلت پرخاشگری بیشتری داشته باشد، احتمال بروز رفتارهای نااندیشانه در او بیشتر خواهد بود.

-

هر چه بروز رفتارهای نااندیشانه در فرد بیشتر باشد، ریسک خودکشی در او بیشتر خواهد بود.

روش تحقیق

داده های تحقیق حاضر از یک پیمایش ملی در میان دانشجویان سراسر کشور که پروفایل روانی آنان را می سنجد، اخذ شده است

. این تحقیق در واقع یک تحلیل ثانویه بر روی این داده هاست که می کوشد عوامل موثر بر ریسک خودکشی را در میان دانشجویان کشور بیابد.

توصیف داده ها

پرسشنامه این پیمایش ملی شامل

102 پرسش است که در مورد وضعیت روانی دانشجویان کشور

پرسش هایی را مطرح کرده است

. موضوعاتی چون مشخصات عمومی دانشجویان (نام دانشگاه، استان محل

سکونت، سن، وضعیت تاه ل، رشته دبیرستانی، رشته تحصیلی و

...)، احساس حمایت مندی و داشتن

پشتیبان، نحوه مواجه با مشکلات

(مواجه عقلانی و برنامه ریزی، انصراف از مشکل و مشغول شدن به امری

دیگر، و در خود فرو رفتن و غمگینی

)، داشتن بیماریهای روانی و جسمی در خود یا خانواده، مشکلات و

ناگواریهای حاد در زندگی، میزان سازگاری با محیط، پرخاشگری، احساس نسبت به اطرا فیان، وضعیت

اقتصادی، مشخصات دوستان، مشخصات شخصیتی

(داشتن اعتماد به نفس و ...)، مصرف مواد مخدر و الکل

یا رابطه با مصرف کنندگان، وضعیت روانی

- احساسی (احساس افسردگی، تحت فشار بودن و ...)، رابطه

افراد خانواده با یکدیگر، ریسک خودکشی

(تفکر به خودکشی، آرزوی مرگ، آسی ب زدن به خود ) و ... می باشد.

تعداد کل دانشجویان مورد پرسش قرار گرفته

(نمونه پیمایش )، 22212 نفر است که از این میان،41 درصد آنان مرد و 58 درصد زن بوده اند . میانگین سنی دانشجویان 19,1 سال بوده که 86,7 درصد آنان بین 18 تا 20 سال داشته اند . با این وصف، چنانچه میا نگین سن ورود به دانشگاه را 18 سال در نظر بگیریم، عمده دانشجویان مورد مصاحبه بین سال اول تا سوم دانشگاه خود را می گذرانده اند . همچنین 98 درصد دانشجویان نمونه مجرد و تنها 2,0 درصد متاهل بوده اند.

عملیاتی سازی متغیرها و شاخص سازی

تمامی متغیرها در سطح رتبه ای ا ندازه گیری شده اند و بیشتر آنها متغیرهای دوگزینه ای هستند

.

برای سنجش میزان افسردگی از چهار پرسش دو گزینه ای در مورد حالت روانی افسردگی استفاده شد

.

متغیر ناامیدی از یک پرسش در این رابطه اخذ گردید، ناگواریهای سخت زندگی از دو پرسش در مورد

شکست های عاطفی و از دست داده عزیزان برگرفته شد، شاخص های متغیر پرخاشگری از سه پرسش در این رابطه ساخته شد و رفتار نااندیشانه نیز از دو پرسش در رابطه با صدمه زدن به خود یا اطرافیان و

شکست اشی اء در هنگام عصبانیت ایجاد گردید

. متغیر ریسک خودکشی نیز از سه پرسش دو گزینه ای درمورد اندیشیدن در مورد صدمه زدن به خود، آرزوی زنده نبودن و آسیب رساندن آگاهانه به خود ساخته

شده است

.

نمونه گیری و حجم نمونه

بر اساس شاخص ها و متغیرهای فوق،

15 متغیر از میان متغیرهای پیمایش پروفایل روانی دانشجویان انتخاب شد و از میان حجم جامعه آماری 22212 نفر ، 4000 نفر به صورت نمونه گیری انتخاب شد و از این نمونه برای توصیف متغیرها در میان SPSS تصادفی با استفاده از نرم افزار دانشجویان آزمون مدل علی استفاده شده است.

تکنیک تحقیق

این تحقیق از دو بخش تشکیل شده است

: بخش اول آن مربوط به پیمایش ملی از دانشجویان کشور

با موضوع پروفایل روانی آنان است که با استفاده از ابزار پرسشنامه و تکنیک پیمایش انجام شده است

.

بخش دوم آن با استفاده از روش تحلیل ثانویه صورت گرفته است که در آن مدل علی و نمودار مسیرهای

منتهی به ریسک خودکشی با استفاده از مدل تحلیل ساختاری

مطالب مشابه :

قابل توجه داوطلبان كنكور كارشناسي ارشد رشته الكترونيك

قابل توجه داوطلبان كنكور كارشناسي ارشد حل تشريحي سوالات الكترونيك سال ٩٢. قابل توجه




كلاس هاي كنكور كارداني به كارشناسي رشته مهندسي برق

به كارشناسي رشته مهندسي برق حل تشريحي سوالات الكترونيك آزمون هاي آزمايشي سال ٩٢.




جدول کلاسهای آمادگی برای کنکور کارشناسی ارشد - جهاد دانشگاهی زنجان 

آمادگی برای کنکور کارشناسی ارشد حل تشريحي سوالات الكترونيك آزمون هاي آزمايشي سال ٩٢.




زمان برگزاري كارگاه هاي آموزشي پردازش تصوير و پنهان سازي اطلاعات

تاريخ پيج شنبه ٩٢/٤/٢٧ فرصت دارند حل تشريحي سوالات ارشد و دكتراي برق.




برگزاري دوره آموزشي پردازش تصاوير با نرم افزار متلب در جهاد دانشگاهي مركز قزوين

مهندس پريسا اصفهاني داراي مدرك كارشناسي ارشد مهندسي برق سوالات و حتي سال ٩٢. قابل توجه




آخرین کتاب فروشی

فروش بسته جدید و کامل مدرسان شریف ارشد سال 92 با نمونه سوالات وتست های سال نشر ٩٢




مقايسه مهارتهاي اجتماعي دانش آموزان مبتلا به نارساييهاي ويژه يادگيري و دانش آموزان عادي 8 تا 12 ساله

سنجش 3 سوالات ارشد. الگوهاي حل شهر تهران در سال تحصيلي ١٣٨١ كه جمع كل




تحلیل ساختاری عوامل تبیین کننده ریسک خودکشی در دانشجویان ایران

استاد زانیس نمونه سوالات پیام




برچسب :