مجموعه آزمونهاي اصلاح شده براي دانشجویان داراي محدوديت حركتی

مجموعه آزمونهاي اصلاح شده براي دانشجویان  داراي محدوديت حركتي

 مقدمه :ضرورت و اهميت درس تربيت بدني براي دانش آموزان خصوصاً دانش آموزاني كه داراي محدوديت حركتي هستند بركسي پوشيده نيست . به منظور توسعه سطح دانش و آگاهي همكاران در اين رابطه و براي كمك به اين دانش آموزان پيشنهاد مي شود كه ضمن آموزشهاي لازم در طول سال تحصيلي و اجراي راهكارهاي آموزشي و ورزشي در جهت اصلاح و رفع ناهنجاري و بهبود بيماري از آزمونهاي آمادگي جسماني پيشنهادي و جايگزين استفاده گردد تا اينكه همكاران با استفاده از اين آزمونها و آزمونهاي معلم ساخته ، در دانش آموزان انگيزه و علاقه كافي را بوجود آورده و آنان را به اجراي حركات پيشنهادي ترغيب نمايند . و از ارزشيابي به اشكال مختلف كه منجر به فقر حركتي در دانش آموزان مي گردد جلوگيري شود . 

 فاكتورهاي آمادگي جسماني مرتبط با سلامتي و تندرستي با توجه به نوع و شدت عارضه مي تواند قابل تغيير باشد . مهم ترين عوامل آمادگي جسماني عبارتند از : 1-استقامت قلبي – عروقي 2- انعطاف پذيري
3- استقامت و قدرت عضلاني  4- تركيب بدني

 الف) آزمونهاي استقامت قلبي – عروقي را ميتوان همان آزمونهاي استقامتي استاندارد انتخاب نمود و يكي از عوامل مسافت يازمان اجراي آزمون را اصلاح كرد و در سطح توانايي دانش آموز قرار داد ، البته در رابطه با اجراي آزمون اصلاح شده حتماً با يك پزشك متخصص مشاوره گردد و با هماهنگي ايشان برنامه تمريني و آزمون متناسب انتخاب شود .

بعنوان مثال به جاي آزمون 1600 متر ( يك مايل ) مي توان آزمون 800 متر را برگزار كرد .زمان و ركورد آنرا ميتوان تعديل نمود تا آزمودني در طي مسير 800 متر فشار زيادي را متحمل نگردد .

ب) آزمونهاي انعطاف پذيري : انعطاف پذيري به دو نوع ايستا و پويا قابل تقسيم است .

انعطاف پذيري ايستا : دامنه ي حركتي يا تغييرات حركتي حول محور ( مفصل) به عنوان انعطاف پذيري ايستا تعريف شده كه تعريفي علمي از انعطاف پذيري است . كليه ي آزمون هاي موجود در تربيت بدني ، انعطاف پذيري ايستا را اندازه گيري مي كنند. زيرا اندازه گيري انعطاف پذيري پويا عملاً غير ممكن است . تاكنون تعريف جامعي از انعطاف پذيري پويا ارائه نشده است . يكي از معروف ترين آزمون هاي انعطاف پذيري آزمون انعطاف پذيري تنه ( لگن خاصره) و يا آزمون نشستن و رساندن دست است .

آزمون انعطاف پذيري لگن : براي اجراي اين آزمون ، آزمودني بر روي زمين مي نشيند و كف پاهاي جفت شده ي خود را به جعبه ي انعطاف پذيري ، نيمكت يا جعبه اي كه روي زمين قرار دارد ، مي چسباند . نفر ديگر از خم شدن زانوهاي آزمودني جلوگيري مي كند. آزمودني با كف دست هاي كشيده ي خود به جلو خم مي شود و دست ها را روي جعبه قرار مي دهد و به جلو مي راند . دست ها بايد روي يكديگر يا در امتداد يكديگر قرار داشته باشند و ملاك انگست مياني است . فاصله ي بين لبه ي جعبه با نوك انگستان مياني به سانتي متر ، ركورد فرد محسوب مي شود . جعبه ي استانداردي براي اجراي اين آزمون طراحي شده است كه داراي ابعادي مطابق شكل است . اين جعبه مي تواند انعطاف پذيري كساني را كه حتي قادر به رساندن دست ها به نوك انگستان نيستند نيز اندازه گيري كند .

خطاهاي آزمون :

۱- در هنگام اجرا نبايد زانوها خم باشد . 2- در هنگام اجرا نبايد بدن و بالاتنه را تاب داد بلكه بايد به آرامي دست ها را جلو برد و در يك لحظه كه دست ها به حالت بي حركت درآمد ، داور بايد ركورد را ثبت كند . قبل از اجراي آزمون بايد نرمش هاي كششي ( مطابق شكل 1) انجام شود .

 آزمون انعطاف پذيري شانه :

اين آزمون به دو شكل انجام مي شود . در شكل اول ، اندازه ي بين دو دست از قسمت پشت اندازه گيري مي شود . براي انجام اين آزمون فرد بر روي باسن روي زمين مي نشيند و پاها را به حالت كشيده به جلو دراز مي كند. سپس دست ها را از دو طرف تا ارتفاع شانه بلند مي كند و بدون چرخاندن كتف يا خم كردن دست ها به پايين ، دست ها را تا جايي كه امكان دارد به سمت عقب مي برد. در حال كه دست ها به سمت عقب برده مي شود ، نبايد به سمت پايين حركت كند بلكه بايد در ارتفاع شانه نگه داشته شود و آرنج ها مستقيم بوده و خم نباشد . آزمايش كننده با اندازه گيري فاصله ي بين دو نوك انگشتان كوچك دو دست به سانتي متر ركورد او را معين مي كند .

در نوع ديگر آزمون انعطاف پذيري شانه ، فرد متري پارچه اي را با دو دست مي گيرد و سعي مي كند كه دو دست خود را از جلو به بالاي سر و سپس به پشت ببرد . اندازه ي فاصله ي دو دست ، ركورد انعطاف پذيري شانه ي فرد محسوب مي شود . در اين آزمون آزمودني با آزمايش و خطا و كم كردن فاصله ي بين دو دست سعي مي كند ركورد خود را بهتر كند. آزمودني هنگام اجرا بايد با دست هاي كشيده دو دست را توام به بالاي سرببرد و در حالي كه سربين دو دست قرار دارد دو دست خود را به پشت سر رد كند . ( شكل 2)

 آزمون انعطاف پذيري مچ پا : در اين آزمون ، انعطاف پذيري مچ پا در دو وضعيت خم شده به پايين و خم شده به بالا اندازه گيري مي شود. براي اجراي آزمون ، فرد با پاهاي كشيده در مقابل ديوار ، با باسن روي زمين مي نشيند . در اين حالت پاي او به اندازه يك يكف دست با ديوار فاصله دارد . سپس او سعي مي كند تا مچ پاي خود را بدون خم كردن زانو به سمت جلو خم كند و از چرخاندن مچ پا به داخل خودداري نمايد . آزمايش كننده ، نزديك ترين فاصله را ( از زير انگشت شست پا تا زمين ) در حالت باز شدن مفصل مچ پا به سانتي متر اندازه گيري مي كند .

در وضعيت دوم فرد در همان حالت قبلي قرار مي گيرد با اين تفاوت كه كف پاهاي خود را محكم به ديوار مي چسباند . در حالي كه پاشنه ي پاي او به ديوار چسبيده است ، سعي مي كند پنجه ي پاهاي خود را از ديوار جدا كند و به طرف خود خم نمايد . به طوري كه كف پا به غير از پاشنه از ديوار جدا شود. فاصله ي زير شست پا تا ديوار به سانتي متر انعطاف پذيري مچ پا را در وضعيت تا شدن مفصل مچ پا اندازه گيري مي كند.

ج ) آزمونهاي استقامت و قدرت عضلاني مربوط به عضلات كمربند شانه اي و عضلات شكم

 1 ) آزمونهاي دراز و نشست    2) آزمونهاي كشش بارفيكس   3 ) آزمون شناي روي زمين

ج- 1):  آزمون دراز و نشست ( دست ها روي سينه ) : اين آزمون كه به آزمون « دراز و نشست اصلاح شده » نيز معروف است مانند آزمون قبلي است . بااين تفاوت كه دست ها به جاي قلاب شدن در پشت گردن ، بر روي سينه قرار مي گيرند. طرز قرارگرفتن دست ها روي سينه اينگونه است كه كف دست ها به صورت ضربدري روي سينه ي راست و چپ قرار مي گيرد . كف دست چپ روي سينه ي راست و كف دست راست روي سينه ي چپ . خطاهاي آزمون عبارتست از اينكه  دست ها نبايد از شانه ها جدا شوند و آرنج هادرمرحله « نشست » زانوها با ران ها را لمس مي كنند. در صورت جدا شدن دست از شانه ، آن تكرار شمارش نمي شو د.  

ج-1):- آزمون دراز و نشست اصلاح شده : اين آزمون نيز مانند آزمون هاي قبلي است ، با اين تفاوت كه دست ها در كنار بدن قرا مي گيرند و در كنار هر دست علامتي زده مي شود و سپس فاصله اي به ميزان 10 سانتي متر از نوك انگشتان به طرف پاها معين مي شود .و آزمودني در موقع بالاآمدن ، تنه را تاحدي بالا مي آورد كه نوك انگشتانش از علامت 10 سانتي متري عبور كند. بعد از عبور ، دوباره به حالت خوابيده در مي آيد و آزمون را تكرار مي كند . محل علامت زدن ، مقابل نوك انگشتان است و دست ها بايد كاملاً كشيده باشند . علامت دوم 10 سانتي متر پايين تر زده مي شود و در موقع حركت به سمت بالا ، دست ها بايد به اندازه ي 10 سانتي متر حركت كنند . اين آزمون به مدت 1 دقيقه و براي افراد ضعيف تر به مدت 30 ثانيه اجرا مي شود و تعداد دراز و نشست صحيح به حساب ركورد فرد گذاشته مي شود .توجه شود كه دستها در هنگام آزمون از روي تشك جدا نشده و مماس با تشك به سمت جلو حركت مي كند درغيراينصورت خطا محسوب مي گردد.

ج-1):- آزمون خم شدن به بالا : در اين آزمون زاويه ي زانوها حدود 150 درجه است و فرد كمك كننده در بالاي سرآزمودني مي نشيند و كف دست هاي خود را زير سر او قرار مي دهد. آزمودني با انقباض عضلات شكم و بالاآمدن تنه ، كف دست هاي خود را به زانوها مي رساند و سپس به حالت اول بر مي گرددو دراز و نشست ديگري را شروع مي كند .

 در این  حالت: الف) زماني كه دانش آموز درد يا ناراحتي خاصي داشته باشد. ب ) ريتم صحيح حركت را حفظ نكند .

ج ) هنگام بالا آوردن باسن ، دست ها را به سمت زانوها پرتاب كند و يا قبل از رساندن سر به زمين دوباره آزمون را تكرار كند و .. با ملاحظه ي خطاهايي از اين دست ، آزمون را متوقف كنيد . دانش آموزي كه از عهده انجام 40 دراز و نشست برآيد ، نمره ي كامل مي گيرد .

شروع ، دست ها كاملاً صاف روي شكم قرار دادر و هنگام بالا آمدن بدن به سمت زانوها حركت مي كند و انگشتان دست بايد زانوها را لمس كند . اين آزمون ويژه ي افراد ضعيف است و بايد به دانش آموز اجازه داد تا 40 دراز و نشست را انجام دهد و در موارد زير آزمون را متوقف كنيد. 

ج – 2 ): آزمون هاي كشش از بارفيكس اصلاح شده

اين آزمون ها براي افرادي كه قادر به كشش از بارفيكس حتي براي يك بار هم نيستند، ابداع شده است . در اين آزمونها بخشي از وزن بدن آزمودني بر روي زمين يا سطح زمين منتقل مي شود و او مي تواند چندين كشش از بارفيكس را انجام دهد . اين آزمون ها متنوع اند و در اين جا تنها يكي از آن ها ارائه مي شود .

آزمون كشش از بارفيكس اصلاح شده

اين آزمون براي دانش آموزاني كه ضعف عضلات كمربند شانه اي دارند و براي كساني كه حتي يك بار هم نمي توانند خود را از بارفيكس معمولي بالا بكشند ، ابداع شده است . اين آزمون بصورت خوابيده به پشت اجرا مي شود . در اين حالت بخشي از وزن بدن به پاشنه ي پا منتقل مي شود . در اين صورت كشش از بارفيكس راحت تر قابل اجراست . براي اجراي اين آزمون آزمودني به پشت زير بارفيكس دراز مي كشد ، بطوري كه شانه هاي او زير ميله ي بارفيكس قرار گيرد . او سپس دست هاي خود را با كف دست هاي باز به سمت بالا مي آورد . ميله ي بارفيكس در سوراخ بالايي قرار مي گيرد . براي مثال اگر نوك انگشتان دانش آموز به سوراخ چهارمي يا كمي بالاتر از سوراخ چهارمي رسيد . ميله ي بارفيكس در سوراخ پنجمي قرار مي گيرد . سپس آزمودني ميله ي بارفيكس را مي گيرد و تنه و پاهاي خود را از زمين جدا مي كند. در اين حالت فقط
پاشنه هاي او با زمين تماس دارد و بدن در ناحيه ي زانوها و لگن نبايد خم شود بلكه به صورت مستقيم و موازي زمين قرار گيرد . او سپس كشش از بارفيكس را انجام مي دهد . موقع كشش ،  چانه بايد به بالاي يك طناب يا كش كه سه سوراخ پايين تر از ميله بسته شده است برسد . در اين حالت ، يك كشش از بارفيكس انجام شده است . آزمودني تا آن جا كه در توان دارد ، اين آزمون را تكرار مي كند و تعداد تكرارها به حساب ركورد او گذاشته مي شود.

 خطاها و مقررات :

1- آزمودني نبايد زانوها يا تنه ي خود را خم كند .

2- بدن بايد كاملاً كشيده باشد و فقط پاشنه ي پا با زمين تماس دارد . موقع حركت به سمت پايين ، باسن نبايد زمين را لمس كند .

3-موقع پايين آمدن ، آرنج ها بايد به حالت كشيده در آيد و سپس كشش بعدي آغاز شود .

وسيله ي مورد نياز :

يك بارفيكس به ارتفاع 125 سانتي متر و عرض 93 سانتي متر ، كه از بالا داراي سوراخ هايي به قطر 5/4 سانتي متر است و با يكديگر 6 سانتي متر فاصله دارند ، مورد نياز است . اين وسيله را مي توان از آهن يا چوب تهيه كرد . به طور كلي آزمون هاي كشش از بارفيكس استقامت عضلاني ، عضلات كمربند شانه اي و دست ها را ارزيابي مي كند .

ج- 3 ) آزمون شناي روي زمين

براي اجراي اين آزمون ، آزمودني روي دست ها و پنجه ي پاهايش قرار مي گيرد و با خم كردن آرنج به سمت زمين حركت مي كند و زماني كه سينه نزديك زمين رسيد دوباره با راست كردن آرنج ها به حالت اول برمي گردد .

آنچه قدرت بالاتنه ي افراد كم باشد ، به ويژه خانم ها ، مي توانند اين آزمون را روي زانوها اجرا كنند. بدين صورت كه به جاي پنچه ها ، زانوها روي زمين قرار مي گيرد . هنگام اجراي آزمون شنا در هر دو وضعيت ، تنه نبايد از مفصل لگن خم شود بلكه پاها و تنه بايد در يك خط به سمت پايين و بالا حركت كند. اين آزمون نيز استقلامت عضلاني عضلات كمربند شانه اي را اندازه گيري مي كند. ( شكل 8 )

جدول نرم آزمون شناي روي زمين ( روي پنجه هاي پا و دست ها ) *

 

ميزان آمادگي و استقامت عضلاني كمربند شانه اي

سن

بسيار عالي

عالي

بسيار خوب

خوب

متوسط

ضعيف

خيلي ضعيف

29-15

+ 48

48-46

35-34

33-17

16-10

9-6

5-0

39-30

+ 38

38-33

33-25

24-12

11-8

7-4

3-0

49-40

+ 33

33-29

28-20

19-8

7-6

5-3

2-0

59-50

+ 26

25-21

21-15

14-6

5-4

3-2

1-0

69-60

+ 20

19-15

15-5

4-3

3-2

2-1

0

 گروه آموزشی تربیت بدنی دانشگاه ثامن الحجج (ع)

مشهد


مطالب مشابه :


مجموعه آزمونهاي اصلاح شده براي دانشجویان داراي محدوديت حركتی

دانشکده ثامن الحجج(ع) - تربیت بدنی ثامن الحجج مشهد و آزمونهاي معلم ساخته ، در




همایش دانشجویی با عنوان هنر باغی پیش روی من با سخنرانی دکتر علیرضا باوندیان برگزار شد

دانشجویان هنر مراکز تربیت معلم شهر مشهد ضابطی پور رئیس مرکز تربیت معلم ثامن الحجج




چگونه میتوان دانش آموز بیش فعال پایه دوم راهنمایی در درس آموزش حرفه وفن را شناسایی کرد و به او در در

بسمه تعالی. دانشگاه عالی فرهنگیان. مرکز تربیت معلم ثامن الحجج. اقدام پژوهی. چگونه میتوان




چگونه مي توان رعايت بهداشت مدرسه را در دانش آموزان تقويت كرد؟

و فن در دانشگاه تربیت معلم ثامن الحجج مشهد می در تربیت معلم شهید بهشتی مشهد قبول




منایع ارشد

شهید هاشمی نژاد ،کامیاب،بهشتی،ثامن الحجج دانشگاه فرهنگیان مشهد. تربیت معلم




نقش معلم در سلامت روان دانش آموز

ثامن الحجج مشهد. نقش معلم در تربیت دانش آموز بر هیچ کس پوشیده نیست ، تماس نزدیک بین معلم و




چگونه بازیهای کامپیوتری رامدیریت وکنترل کنم تا موجب پیشرفت تحصیلی دانش آموزان شود.

وبلاگ گروهی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان مشهد تربیت معلم ثامن الحجج. معلم محوری




اسامی برگزیدگان

ثامنالحجج مشهد. 8. دکترمحمد پایگاه اطلاع رسانی تربیت معلم; انجمن معلمان




برچسب :