نکاتی در خصوص اسهال و راههای درمان آن
افزايش غير طبيعي دفعات اجابت مزاج كه معمولاً با تغيير در قوام و حجم مدفوع همراه است، اسهال ناميده ميشود كه ميتواند به دو صورت حاد يا مزمن بروز كند.
اسهال ميتواند در اثر ابتلاء به عفونتهاي ميكروبي و يا ويروسي، بيماريها (نظير التهابهاي رودهاي و ايدز)، ناسازگاريهاي غذايي، حساسيت به الكل يا مسموميتها، بروز نمايد.
اصولاً اسهال خفيفي كه با ساير علائم (تب، دفع خون و ...) همراه نباشد، خودبخود بهبود مييابد، اما در صورتيكه جنبه آزاردهندهاي به خود بگيرد، ميتوان از فرآوردههاي ضد اسهال بهره گرفت. اين فرآوردهها نيز تنها در درمان شرايط موقت و گذرا توصيه ميشوند.
**هشدار: در صورتيكه اسهال بيش از دو روز بطول بيانجامد يا با تب بالا، از دست دادن %5 كل آب بدن يا دفع خون همراه شود، هرگز خوددرماني نكنيد و فوراً باپزشك تماس بگيريد.
ممكن است اسهال به از دست دادن مقدار زيادي از آب و املاح بدن منجر شود. در اين شرايط، دهان خشك شده و چشمها گود ميافتند. ضعف، كاهش ميزان دفع ادرار و سرگيجه نيز از علائم ديگر اين عارضه هستند. بنابراين جايگزيني آب از دست رفته براي افراد مبتلا به اسهال و خصوصاً در اطفال، از اهميت ويژهاي برخوردار است. در اينگونه موارد ميتوان با نوشيدن انواع مايعات و يا استفاده از محلولهاي خوراكي نظير ا-آر-اس (رجوع به تكنگار اين دارو)، آب و املاح از دست رفته را باز گرداند.
در صورت عدم دسترسي به پودر بسته بندي شده ا-آر-اس، ميتوانيد از فرمول زير براي تهيه آن استفاده نمائيد:
2 قاشق مرباخوري شكر
1 قاشق چايخوري نمك
1/2 قاشق چايخوري جوش شيرين
+ 4 ليوان آب جوشيده سرد شده و يا آب ميوه
*توجه: استفاده از محلولهاي تزريقي وريدي (انواع سرم) در اين موارد، تنها در صورتي ضرورت مييابد كه بيش از %10 كل آب بدن از دست رفته باشد و تشخيص آن نيز بر عهده پزشك است.
از جمله روشهاي غير داروئيديگري كه ميتوانند به رفع علائم اسهال كمك كنند عبارتند از استراحت، رژيم غذايي مناسب (مصرف مايعا- غذاهاي كم حجم ولي مقوي و پرهيز از مصرف سبزيجات و ميوهجات خام) و خودداري از مصرف فرآوردههاي ملين.
ضمناً در مورد شيرخواراني كه از شير مادر تغذيه ميكنند بهيچ عنوان نبايد شير مادر را قطع نمود اما براي كودكاني كه با شير خشك تغذيه ميشوند، طبق تجويز پزشك نوع مناسبتري از شيرخشك توصيه ميشود.
فرآوردههاي ضد اسهال، علائم آزاردهنده اسهال را بهبود ميبخشند. مانند ساير داروها، در صورتيكه مصرف كننده ساير داروهاي OTC (بدون نسخه) و يا نسخهاي ميباشيد، در مصرف اين فرآوردهها احتياط نمائيد. فرآوردههاي ضد اسهال تنها براي درمان شرايط موقت و گذرا توصيه ميشوند، بنابراين اگر اسهال براي مدت دو روز ادامه يابد و يا با تب بالا، كاهش بيش از %5 كل آب بدن و يا دفع خون همراه شود، حتماً بايد با پزشك تماس بگيريد. اين فرآورده ها عبارتند از:
1- زغال فعال (Charcoal Activated)
دسته داروئي: ضد اسهال- ضد نفخ
*توجه: استفاده از زغال فعال بعنوان پادزهر تنها تحت نظارت مستقيم پزشك مجاز ميباشد.
اسامي تجارتي:
CARBONET
CHARBON
اشكال داروئي OTC: فله (پودر جهت تهيه سوسپانسيون)
مقدار مصرف: بزرگسالان و كودكان بالاتر از 3 سال- 0/5 گرم هر نيم تا يكساعت (حداكثر 4 گرم در روز)
كودكان زير 3 سال- طبق تجويز پزشك
بعنوان ضد نفخ: بزرگسالان و كودكان بالاتر از 12 سال- 1 تا 4 گرم، بلافاصله پس از هر وعده غذا
نحوه مصرف: مقدار تعيين شده از پودر را در مقدار متناسبي آب يا آب ميوه پراكنده كرده، ميل نمائيد
موارد منع مصرف: مسموميت با مواد خورنده و سوزاننده- عدم هوشياري كامل بيمار
عوارض جانبي: استفراغ (معمولاً در صورت مصرف مقادير زياد)- يبوست- مدفوع سياهرنگ
مصرف در بارداري و شيردهي: منعي ندارد
نكات قابل توجه قبل از مصرف دارو:
- اگر اسهال بيش از دو روز و تب يا نفخ بيش از يكهفته پس از مصرف دارو باقي بماند، به پزشك اطلاع دهيد.
- ميان مصرف اين دارو و ساير داروها فاصله زماني 2 ساعت را مراعات نمائيد.
- اين دارو را همراه با لبنيات مصرف نكنيد زيرا از اثر آن كاسته ميشود.
- اين دارو رنگ مدفوع را سياه ميكند كه جاي نگراني نيست.
- دارو را در ظروف دربسته شيشهاي يا فلزي نگهداري كنيد.
2- او-آر-اس (O.R.S)
دسته داروئي: جايگزين كننده آب و املاح از دست رفته
اسامي تجارتي: REHYDRALYTE
NORMOLIT
تركيبات: 3/5 گرم سديم كلرايد+ 1/5 گرم پتاسيم كلرايد+ 2/9 گرم تري سديم سيترات + 20 گرم دكستروز در هر بسته پودر
اشكال داروئي OTC: پودر بسته بندي شده در بستههاي گرمي
مقدار مصرف: بزرگسالان و كودكان بالاتر از 3 سال- برحسب نياز
كودكان پائين تر از12 سال- تا روزي 3 ليتر از محلول آماده شده
شيرخواران- تا روزي يكليتر ازمحلول آماده شده
نحوه مصرف: هر بسته از پودررا در يك ليتر (چهار ليوان) آب جوشيده سرد شده حل نموده، براي طعم بهتر، در يخچال نگهداري كنيد و بلافاصله پس از تهيه مصرف نمايئد.
عوارض مصرف بيش از حد دارو: ممكن است در شيرخواران تشنج بدهد كه بايد از تشنج ناشي از كم آبي بدن تميز داده شود.
مصرف در بارداري و شيردهي: منعي ندارد
نكات قابل توجه قبل از مصرف دارو:
- در صورت عدم بهبودي پس از مصرف دارو، به پزشك مراجعه كنيد.
- در صورت بروز استفراغ در شيرخوار، پس از 10 دقيقه دوباره مصرف دارو را با مقدار كمتر ودر دفعات بيشتر ادامه دهيد.
- بعد از تأمين آب و املاح بدن، براي كودك از ساير غذاها نيز استفاده نمائيد.
3- يدوكينول:
دسته داروئي: ضد اسهال
اشكال داروئي: قرص 210 ميلي گرمي
مقدار مصرف: بزرگسالان : روزي 3 عدد تا 20 روز
موارد احتياط: حساسيت به دارو ،ابتلا به بيماري هاي تيروئيد
عوارض جانبي: دردهاي عصبي ( نوروپاتي) ، سزگيجه، خارش ، كهير ، كاهش بينايي ، تهوع و استفراغ ، درد
شكم و بزرگ شدن تيروئيد
مصرف در بارداري و شيردهي: بهتر است اجتناب شود.
نكات قابل توجه قبل از مصرف دارو:
- اگر اسهال بيش از دو روز و تب يا نفخ بيش از يكهفته پس از مصرف دارو باقي بماند، به پزشك اطلاع دهيد.
- طي 3 روز اول درمان ممكن است اسهال تشديد شود در صورت ادامه اين حالت بيش از 3 روز دارو را قطع و با پزشك خود مشورت كنيد.
- براي جلوگيري از عود مجدد عفونت بهداشت را كامل رعايت كنيد.
قبل و بعد از دفع مدفوع و صرف غذا دستها را با آب گرم و صابون بشوييد و از خوردن غذاهاي خام خودداري كنيد.
4- ديفنوكسيلات:
دسته داروئي: ضد اسهال
نام تجاري:
LOMOTIL
اشكال داروئي: حاوي 5/2 ميلي گرم ديفنوكسيلات و 025/0 ميلي گرم آتروپين
مقدار مصرف: بزرگسالان : روزي 3 تا 4عدد و سپس كاهش دز مصرفي به 2 تا 3 عدد
موارد احتياط: حساسيت به دارو
عوارض جانبي: سرگيجه ، سر درد، خشكي دهان ، افزايش فشارخون ( بدليل احتباس ادراري) ، بي اشتهايي و تپش قلب
مصرف در بارداري و شيردهي: اجتناب شود.
نكات قابل توجه قبل از مصرف دارو:
-از مصرف دارو بدون تجويز پزشك خودداري كنيد.
- مصرف طولاني مدت دارو باعث ايجاد وابستگي به دارو مي شود.
5- لوپرامايد هيدروكلرايد:
دسته داروئي: ضد اسهال
اشكال داروئي: قرص و كپسول 2 ميلي گرمي
مقدار مصرف: بزرگسالان : 4 ميلي گرم دز شروع كننده ، سپس 2 ميلي گرم دز ادامه دهنده تا 5 روز
عوارض جانبي: كرامپ شكمي ، سر گيجه ، بثورات جلدي
مصرف در بارداري و شيردهي: بهتر است اجتناب شود.
---------------------------------------------------------------------------------------
|
---------------------------------------------------------------------------------------
در صورتي که کودک هر کدام از اين علايم زير را داشت، ... حتماً بايد او را نزد پزشک ببريد. ممکن است نياز به محلول ORS يا ساير مايعات داشته باشد. در صورتي که کودک يک يا دو بار استفراغ و چند بار مدفوع آبکي دفع کرد، علامت خوبي نيست و ممکن است علامت بیماری کلرا (وبا) باشد که يک بيماري خطرناک است. بيماري کلرا به سرعت در ميان افراد منتقل مي شود و مي تواند آبو مواد غذايي را آلوده کند.
براي پيشگيري از گسترش بيماري کلرا اين اقدامات را سريعاً انجام دهيد: الف) مواد آلوده به مدفوع کودک را به سرعت در دستشويي بريزيد و يا پوشک او رادرون نايلوني پيچيده و دور بيندازيد. ب) دست هاي خود را چند بار بعد از تماس با مدفوع کودک با صابون بشوييد. پاهاي کودک خود را نيز با آب ولرم و صابون کاملاً تميز کنيد. ج) مطمئن شويد که غذا و آب خوردني به هيچ عنوان به مدفوع يا دستان آلوده ي شما،آلوده نشده اند و کاملاً تميز هستند.
تغذيه ي کودک مبتلا به اسهال بايد چگونه باشد؟ کودکي که اسهال گرفته، بايد به خوبي و به طور منظم تغذيه شود. وقتي کودک در حال خوب شدن است، بايد حداقل تا دو هفته کمي بيشتر از معمول غذا بخورد. کودکي که دچار اسهال شده است، وزن از دست مي دهد و لاغر مي شود، بنابراين يک کودک اسهالي نياز دارد تا همه گروه هاي مواد غذايي و مايعات را دريافت کند. اين غذاهاموجب مي شود تا اسهال او برطرف شود و به بهبودي سريع تر او کمک مي کند. البته طبيعي است که کودک اسهالي تمايلي به خوردن نداشته باشد يا به علت تهوع و استفراغ، به خوردن غذا بي ميل باشد. در اين صورت تغذيه ي او کمي مشکل است. در صورتي که کودک شش ماهه يا بزرگ تر است، بايد او را تشويق کنيد هر چه قدر مي خواهد بخورد. بهتر است غذاهايي را برايش درست کنيد که دوست دارد. غذاهاي کودک بايد کم نمک باشد. غذاهاي نرم يا آبکي راحت تر خورده مي شوند، پس بهتر است اين غذاها بيشتر به کودک داده شود.
غذاهايي که از حبوبات و غلات درست مي شود، ماهي، گوشتي که خوب پخته ونرم شده، ماست و ميوه براي کودک خوب است. بهتر است تنها يک تا دو قاشق چاي خوري روغن به حبوبات و سبزي غذاي کودک اضافه کنيد. سعي کنيد در روز پنج تا شش بار در وعده هاي کوچک به او غذا دهيد. زماني که اسهال کودک بند آمد، بايد غذاهاي بيشتري به کودک بدهيد، چون در اينزمان يعني زمان بهبودي، کودک بيشتر از روزهاي عادي به غذا احتياج دارد. کودک بايد انرژي از دست رفته را دوباره باز يابد. در صورتي که وزن او به اندازه قبل از بيماري نرسيد، هنوز به مراقبت و غذاهاي سالم نياز دارد. ویتامین آ در بهبودي کودک بسيارموثر است. شير مادر، جگر، ماهي، لبنیات، پرتقال و ميوه هاي زردرنگ و سبزي هاي برگ سبز سرشار از ویتامین آ هستند.
درمان دارويي در صورتي که کودک مبتلا به اسهال شديد و طولاني مدت شد، حتماً بايد از سوي تيم مراقبت بهداشتي، تحت دارو و مايع درماني قرار گيرد. والدين نبايد سر خود به کودک دارو بدهند، چون نه تنها برايش موثر نيست، بلکه خطرناک هم هست. اسهال معمولاً خود به خود بهبود مي يابد. امام در صورتي که اسهال شديد و مداوم باشد، موجب از دست رفتن آب و مواد غذايي از بدن مي شود. به کودکي که دچار اسهال شده، نبايد هرگز و سرخود دارو بدهيد. قرص ها، آنتي بيوتيک ها يا ساير داروها براي کودک مضر است، مگر اينکه از سوي پزشک براي کودک تجويز شده باشد. بهترين راه درمان اسهال، خوراندن مقدار فراواني مايع و محلول نمکي ORS است. در صورتي که پودر ORS در دسترس بود، مي توانيد اين محلول را براي کودک درستکنيد: چهار قاشق غذاخوري شکر را با نصف قاشق چايخوري نمک در يک ليتر آب کاملاً تميز وپاک مخلوط کنيد. توجه داشته باشيد که اين مواد به همين نسبت صحيح با هم مخلوط شوند. در صورتي که شکر آن بيشتر شود، اسهال بدتر مي شود.همچنين نمک زياد مي تواند براي سلامت کودک ضرر داشته باشد. سرخک ممکن است سبب اسهال شديد در کودک شود. اما واکسيناسيون کودکان از اين بيماري جلوگيري مي کند.
براي تغذيه کودک اسهالي از اين مواد استفاده کنيد * شير مادر (مادر بايد بيش از مواقع عادي به کودک خود شير بدهد) * سوپ * برنج کته شده * چای رقيق با کمي شکر * آب نارگيل * آب کاملاً پاک و تميز و بهداشتي * محلول ORS که مي توان با نظر پزشک از داروخانه خريد يا در منزل تهيه کرد.
دادن شير و مايعات بيشتر به کودک اسهالي براي جلوگيري از دست رفتن مايعات بدن کودک، مادر مي تواند دفعات بيشتري به فرزندخود شير بدهد يا ميزان بيشتري مايع به او بدهد: * براي کودکان زير دو سال، يک چهارم يا نصف فنجان بزرگ * براي کودکان دو سال و بزرگ تر، يک و نيم فنجان بزرگ شيشه و فنجاني که با آن به کودک شير و مايعات مي دهيم، بايد کاملاً تميز باشد،چون شير دادن به کودک از فنجان و شيشه ي شير آلوده مي تواند اسهال را تشديد کند. در صورتي که کودکي استفراغ و تهوع هم داشت، 10 دقيقه صبر کنيد و بعد آهسته آهسته و به مقدار کم به او مايعات بدهيد. اسهال معمولاً بعد از سه تا چهار روز متوقف مي شود. اما در صورتي که اسهال شديد بود، حتماً بايد تحت نظر پزشک درمان شود. |
----------------------------------------------------------------------------
شایعترین علت ایجاد اسهال در کودکان عفونتهای ویروسی میباشد. سایر علل عبارتند از: بیماریهای عفونی دستگاه گوارش، از قبیل تب روده، وبا، عفونتهای انگلی که شایعترین علت عفونت با انگل ژیاردیا میباشد، عفونتهای خارج دستگاه گوارش از قبیل عفوت گوش میانی و عفونت دستگاه تنفسی.
|
مطالب مشابه :
خون در مدفوع
وجود چيزي به رنگ خون در مدفوع ، به جز در چند مورد حتماً اين بيمار ياغلب با درد همراه است .
خون در مدفوع
سایت زنان و مامایی بابل - خون در مدفوع - بزرگترین مرجع آموزش و اطلاعات مامایی
مدفوع خونی؛ علل و درمان
همچنین وجود خون در مدفوع ممکن است نشانهٔ وجو مىشود يا آن كه اين خون همراه با مدفوع
خون درمدفوع نشانه چیست؟
خون در مدفوع نشانه نیز ممکن است مدفوع را خونی کند. این بیماری اغلب با درد همراه است.
مدفوع خونی در کودکان
مشاهده خون در مدفوع غالبا خطر به حساب آمده و والدین در این شقاق مقعد به همراه کاهش تون
مدفوع خوني نشانه چيست ؟
وجود چيزي به رنگ خون در مدفوع ، به جز در چند مورد حتماً اين بيمار ياغلب با درد همراه است .
مدفوع خونی در کودکان
مدفوع خونی در کودکان. blood stools مشاهده خون در مدفوع غالبا خطر به حساب آمده و والدین در این حالت
آزمایش مدفوع به چه درد می خورد؟
در رژیم گوشتی گاهی با اینکه فرد سالم است اما نتیجه آزمایش خون در مدفوع مثبت است.این به دلیل
مروری بر علل تغییر رنگ مدفوع
وجود چیزی به رنگ خون در مدفوع، بهجز در چند مورد، حتماً این بیماری اغلب با درد همراه است.
نکاتی در خصوص اسهال و راههای درمان آن
افزايش غير طبيعي دفعات اجابت مزاج كه معمولاً با تغيير در قوام و حجم مدفوع همراه است، اسهال
برچسب :
مدفوع همراه خون