شهرستان درگز

شهرستان درگز در شمال خاوري استان خراسان رضوي واقع شده است. آب و هوای آن در نقاط كوهستانی سرد و در نواحی پست، گرم و پوشيده از مرتع و چمن زار است. هوای درگز گرم و نيمه مرطوب است. جمعيت اين شهرستان در سرشماري سراسري 78614 نفر برآورد شده است كه 31162 نفر در مركز اين شهرستان زندگي مي‌كردند. قدمت ناحيه درگز به پيش از اسلام مي‌رسد. در تاريخ اين ناحيه، ساخت شهري يادماني جهت يكي از پادشاهي اشكاني كه به نبردي عليه سلوكيان كشته مي‌شود ذكر شده است. موقعيت اين شهر، در دامنه كوه‌هاي درگز تخمين‌زده مي‌شود. درگز علاوه بر دلايل تاريخي مذكور به واسطه قرار گرفتن آن در درون كوهستان هزار مسجد و پوشيده بودن از مراتع ، چمن‌زار، در ادوار مختلف مورد توجه بوده است. هم‌چنين قرارگرفتن آن در مرز ايران و جمهوري تركمنستان به شهر اهميت سياسي، نظامي و سوق‌الجيشي ويژه‌اي داده است.
افشارهاي خراسان كه در انتهاي كوه‌هاي هزار مسجد بين دره گز و كلات نادري زندگي مي كنند؛ امروزه در منطقه شهرستان درگز ساكن هستند. تهيه سفره يكي از مهم‌ترين صنايع دستي اين شهرستان و قوم افشار است. سفره در اين منطقه بر دو نوع است: يكي سفره آردي و ديگر سفره غذاخوري است. سفره آردي كه به آن سفره نان هم مي گويند سفره‌اي است نسبتا كوچك و چهارگوش به ابعاد تقريبي يك متر در يك متر، اين سفره را هنگام درست كردن خميرنان زير سيني خمير پهن مي كنند تا از ريخت و پاش آرد و خمير بر روي زمين جلوگيري شود. سفره آردي مصرف ديگري هم دارد و آن نگه‌داري نان است به اين ترتيب وقتي نان پخته شدآن را دسته كرده و در وسط سفره مي گذارند و چهارگونه سفره را هم‌چون بقچه به گرد نان مي كشند تا از خنك شدن نان و ريخت و پاش آن بروي زمين جلوگيري شود به همين علت هم هست كه به سفره آردي سفره نان هم مي گويند. سفره غذاخوري كه به آن دستار خوان هم مي گويند به مثابه ميز غذاخوري است كه در غرب به كار مي رود همان طور كه ميز غذاخوري اندازه هاي مختلفي دارد و سفره غذاخوري نيز ابعاد متفاوتي دارد.
هر دو نوع سفره در شهرستان درگز و در ميان عشاير افشار رواج دارد يك مدل از سفره از كارهاي بسيار ظريف افشارهاي اطراف كلات نادري است و با فتارش تركيبي است از پنج باف شطرنجي و پود جايگزين روي زمينه گليم بافت يك دست. قطر و اندازه اين سفره بي شباهت به برخي از سفره هاي بلوچي نيست همسايگي بلوچ‌ها و كردها و افشارهاي شمال خراسان در اين تاثيرگذاري موثر بوده است. يك مدل ديگر سفره كار افشارهاي دره گز است. اين منطقه محل سكناي كردها است از اين رو بسياري از حالات سفره هاي كردي را در اين سفره ميتوان ديد. از طرفي حاشيه هاي متعدد و باريك دو سر آن و رنگ آميزي اش بيش‌تر يادآور بافت‌هاي بلوچي است.

مکان های دیدنی و تاریخی


چشم انداز جنگلي و مرتعي شهرستان درگز و ييلاقات با صفاي آن مهم ترين مكان ديدني اين شهرستان را تشكيل مي‌دهند.  

 

صنايع و معادن


در مورد صنايع و معادن شهرستان درگز اطلاعات مستندي در دست نيست.  


کشاورزی و دام داری


درگز و پيرامون آن، دارای كشاورزی و دام‌پروری خوبی است. فرآورده های كشاورزی آن گندم، جو، پنبه، كنجد، ميوه های گوناگون، و حبوبات است. درگزچون در درون كوهستان هزار مسجد قرار گرفته و پوشيده از مرتع و چمن زار است، يكی از مراكز مهم دام‌داری و دام‌پروری خراسان رضوي به شمار می رود. پرورش دام، شامل گوسفند، بز، گاو، گاوميش، شتر، اسب و الاغ و هم چنين پرورش و نگاه‌داری طيور به روش سنتی و صنعتی در اين منطقه رايج است.  


مشخصات جغرافيايي


شهرستان درگز، با پهنه ای حدود 3.924 كيلومتر مربع در شمال استان خراسان رضوي، در كنار مرز ايران و تركمنستان،‌ از نظر جغرافيايی در 37 درجه و 26 دقيقه پهنای شمالی و 59 درجه و 7 دقيقه درازای خاوری و بلندی 450 متر از سطح دريا قرار دارد. اين شهرستان از سوی شمال و خاور به جمهوری تركمنستان، از باختر به شهرستان قوچان، از جنوب به شهرستان های چناران، قوچان و مشهد محدود است. آب و هوای آن در نقاط كوهستانی سرد و در نواحی پست، گرم و پوشيده از مرتع و چمن زار است. هوای درگز گرم و نيمه مرطوب است. بيش ترين درجه حرارت در تابستان ها 38 درجه بالای صفر و كم ترين آن در زمستان ها، 2 درجه زير صفر است. ميانگين باران ساليانه درگز، 350 ميلي‌متر گزارش شده است. 


وجه تسميه و پيشينه تاريخي


ناحيه درگز از دوران پيش از اسلام تا كنون «دارا گرد»، «دارا گرذ»، «نيسايا»، «آپاوارتاكن»، «باورود»، «ابيورد»، «اتك»، «نسايا»، «نسا»، «درون»، «خاوران»، «دريجز»، ناميده می شده است. درباره نام‌گذاری اين شهر و شهرستان، تاكنون داوری های گوناگونی داده شده است. شماری گفته اند چون در اين ناحيه بيشه و درخت گز زيادی وجود داشته، به «دره گز» سرشناس شده است، كه اين نامگذاری درست نيست. داوری درست تر، از سده 3 پ.م، يعنی زمان اشكانيان است. پس از آن كه اشكانيان عليه سلوكيان برخاستند، اشك اول (ارشاك) در ضمن نبرد كشته شد، ولی برادرش تيرداد به پيروزی رسيد و شهری به نام «داراگر» در پارتيای اصلی بنياد گذارد. سبب اين نام گذاری کشته شدن «دارا» - آخرين پادشاه هخامنشی - در اين ناحيه است. اين شهر پايتخت حکومت پارت بوده و محل دقيق تر آن در دامنه كوه های درگز می باشد. درگز محل تولد نادرشاه افشار است و در روزگار وی بسيار آباد بوده است. پس از او تكه و تركمان، به انتقام مبارزات كوبنده نادری، آن را با خاك يكسان می كنند. از روزگاران قاجاريان درگز جايگزين «نسا» و «ابيورد»، شده و تا اوايل حكومت پهلوی اول، «محمد آباد» و «درجز» به كار برده می شد، ولی اندك اندك واژه پارسی آن، يعنی درگز رايج گرديد.
درگز به دليل همسايه گی با مرز ايران و جمهوری تركمنستان، از اهميت سياسی، نظامی و استراتژيك ويژه ای برخوردار است. از آن جا كه شهر و ناحيه درگز در گذشته بخشی از شهرستان قوچان بوده، می توان گفت، كه اين شهر از لحاظ تاريخی، سياسی و تا اندازه ای اجتماعی و اقتصادی بستگی زيادی با شهر قوچان دارد. ابوسعيد ابوالخير، عارف سرشناس ايرانی در مهنه يا ميهنه، در نزديكی درگز به دنيا آمده است.
 


مطالب مشابه :


فوت و فن هاي خريد ميز ناهار خوري

اندازه ميز و صندلي‌هاي غذاخوري از 2نفره شروع شده و تا مدل‌هاي شيشه‌اي بسيار زيبا و درعين




دکوراسیون منزل و نحوه چیدمان و تزئینات خانه

دکوراسیون و انواع ايده ، مدل ، راهنماي دکوراسیون و ميز قهوه و چاي ، ميز غذاخوري




5مدل اصلي براي طراحي آشپزخانه

اگر اين طرح در فضاهاي بزرگ‌تر انجام شود شما هم مي‌توانيد ميز غذاخوري اين مدل به فضاي




5مدل اصلي براي طراحي آشپزخانه

اگر اين طرح در فضاهاي بزرگ‌تر انجام شود شما هم مي‌توانيد ميز غذاخوري اين مدل به




شهرستان درگز

سفره غذاخوري كه به آن دستار خوان هم مي گويند به مثابه ميز غذاخوري است كه يك مدل از




5مدل اصلي براي طراحي آشپزخانه

اگر اين طرح در فضاهاي بزرگ‌تر انجام شود شما هم مي‌توانيد ميز غذاخوري اين مدل به فضاي




یک اتاق کار منحصر به فرد

يك صندلي راحتي كه مي‌تواند يكي از صندلي‌هاي ميز غذاخوري باشد. 3. مدل دکوراسیون اتاق خواب,




برچسب :