مقاله : نقش زنان مومن و فهیم در شکل گیری خانواده نمونه و با نشاط - علي اصغري آذر

فهرست موضوعات

مطالب

صفحه

چکیده

3

مقدمه

3

سوال اصلی

5

سوال فرعی

5

فرضیه تحقیق

5

فصل اوّل، زن در خانواده

6

نقش زن در خانواده

7

1 . مدیریت سنّتی

7

مدیریت سنّتی و باور های مذهبی

7

ترکیب مدیریت سنّتی

8

2 . مدیریت کارآمد

9

فصل دوّم، هدف مدیریت زن در درون منزل

12

هدف مدیریت زن در درون منزل

13

1 . ایجادآرامشدرون

13

2 . ایجادارتباطبراساسعشق

13

3 . ایجادهمیاریوهمکاریبراساسیگانگی

13

ارایهکاربردعملیبرایخانوادهومنزل

14

1 . ارایهسیستمنگرشاسلامبهادارهکارهایمنزل

14

2 . ارایهسیرهمعصومین(ع) درشیوهادارهمنزلتقسیموظایفمیاناعضاءخانوادهوکمکبههمسر

14

3 . روش نبی مکرّم اسلام(ص) در درون منزل

15

4 . روش مولای متقیان علی(ع) در منزل

15

فصل سوم، زن ، خانواده و مذهب

16

زن، خانواده و مذهب

17

1 . زن، حامی ولایت

17

میلاد فاطمه(س) روز تحول زن

17

بیعت زنان

18

2 . زن و پاسداری از حریم دین

18

کتاب نامه(منابع)

20

چکیده:

امروزتلقیاینکهزنموجودیانسانینیستمردودشناختهشدهاست،اماسؤالاینکهزنچگونهانسانیاست؟هنوزدراذهانباقیاست. ومتأسفانهآنچهکهدردنیابهعنوانتبعیضمیانزنومردمطرحمیشود،باتوجیهوتسریتفاوتهایخلقت،درتمامیامورزندگیخانوادگی- اجتماعیاست،کهقابلیّتهاراتحتالشعاعخودقراردادهوبطورمستقلبهصورتفلسفه،یاروشیمنطقیمطرحگشته،تحلیلهاراتحتتأثیرخودگرفته،وحتیدربرخیازنقاطجهان،درتدوینیااجرایبرخیازقوانین،مؤثرواقعشدهاست.

حقیقتایناستکهزنومرد،انسانهاییهستندکهضمنآنکهدربسیاریازصفاتبایکدیگرمشترکند،هریکدارایویژگیهایاختصاصینیزهستند،کهجنسیتآنهارارقممیزند.

تلقیتفکربشریازمجموعۀصفاتمشترک،ولحاظاینصفاتمشترکدرامورزندگیخانوادگی–اجتماعی،همیشهامریطبیعیومعقولبهنظررسیده،ودرطیتکاملفکریبشر،ایناشتراک (باوجوددوگانگیجنسیت)،درکشورهاییکهدارایرشدفرهنگیهستند،بهصورتتساویواردقوانینحقوقیشدهاست؛امااختلافهمیشگیافکار،برمواردغیرمشترک،یااختصاصاتایندوجنس(زن- مرد) بهیکدیگر،وازسوییبهسبببروززمینۀقدرتطلبیبراساسنفسپرستیدراینزمینه،مشکلاتبهصورتعمیقیجلوهنمودهاست

 

مقدمه:

توسعه به هر مفهومی که در نظر گرفته شود،باید به ایجاد حرکت ریشه ای برای پی ریزی ساختار مطلوب جامعه،با جهت گیری تعالی انسانها منجر شود؛ و اتخاذ تدابیری جهت آماده سازی آحاد ملّت برای تحقق این اهداف، از وظایف مهم حکومت است، که در رأس آن تربیت نیروی انسانی کار آمد، کاردان، مدیر و مدبر، در تمامی سطوح و برای تمامی اقشار(زن-مرد)باید باشد.

انقلاب اسلامی ایران، تجربه ای جدید در چارچوب مفاهیم تحلیلی توسعه فراهم آورد،وضمن اثبات بن بستهای فرهنگ مادی در عدم پاسخگویی به نیازهای بشری، شیوۀ جدید ارزشی را در میان نظامهای فکری جهان مطرح ساخت؛ و اثبات نمود که حاکم کردن ساختار فرهنگی استوار در جامعه و ایجاد جایگاهی منایب برای هماهنگی و تعادل تمامی اجزاء فرهنگ در توسعه، جز با همکاری زنان میسر نمی شود؛ زیرا یکی از بنیانهای اساسی توسعۀ فرهنگی که مسئول انتقال ارزشها و سنتهای جاری و مطلوب به انسانهاست، زن است که از طریق تربیت خانوادگی و اجتماعی، به وارد کردن مفاهیم توسعۀ ارزشی، به باورهای افراد می پردازد.

این نگرش، به مفهوم سازگار کردن ارزشهای معنوی با توسعه نیست، بلکه با اعتقاد به معنویت، توسعۀ فرهنگی را تنها در سایۀ ارزشها مطرح می نماید، تا به نظام سکولار جهان که امروزه در صدد تبلیغ مذهب دنیوی مناسب با توسعۀ مادی، برای مبارزه با اسلام راستین است، اثبات نماید که نه تنها نظام دینی با توسعۀ نا سازگار نیست، و در این راه زنان را طرد نمی نماید، بلکه تحرک و پویایی، رشد و تعالی را بر اساس اخلاق، معنویت و عدالت، به دست پرتوان زن میسر میداند؛ لذا تحلیل نقش زنان در توسعه از دیدگاه ارزشهای اسلامی، از دو منظر مورد اهمیت است:

1.پاسخگویی به نیاز و عطش زنان جهان که از تلاشهای مراکز بین المللی – تحت صدارت استکبار- به ستوه آمده، و به دنبال پناهی معقول، منطقی و معنوی می گردند.

2.ایجاد تحرک و پویایی در زنان مسلمان در درک حقایق و واقعیتها، تا این امر نه تنها به جبران عقب ماندگی تاریخی آنان منجر شود، بلکه تلاش زاید الوصفی را برای رسیدن به رشد، به همراه ضمانت بخشیدن سلامت رفتاری جامعه، از طریق حاکمیت عفاف در سایۀ الگوی مرجع ایجاد نماید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

سوال اصلی :

س . نقش زن در خانواده امروزی چگونه است؟

ج . امروزه تمامی کارها در جهان، بر اساس تربیت تخصصی نیروی انسانی و ارزیابی میزان بازدهی آنها انجام می گیرد. اگر این معنا به خانواده نیز تسری یابد، باید ملاکهای جدیدی را برای تعیین وظایف اعضاء خانواده، آموزش و نظارت آنها تدوین نمود . بنابراین زن برای ادارۀ امور خانواده، مخیّر به انتخاب یکی از دو نوع مدیریت «سنّتی» یا «کار آمد» است، که در بحث توسعه از اهمیّت بسیاری برخوردار است

سوال فرعی :

س . مدیریت سنتی زن در خانواده چگونه است؟

ج . ایفای وظایف خانوادگی در این شیوه، با بکارگیری قویترین جلوۀ عاطفه بشری، یعنی ایثار و فداکاری صورت گرفته، و زن را در تمامی نقشهای همسری، و مادری همراه می سازد.

س . ترکیب مدیریت سنتی چگونه می باشد؟

ج . مدیریت سنتی، ترکیبی است پیچیده از مدیریت آموزش، بهداشت، تربیت، خدمات نظافتی، خدمات آشپزی، خیاطی، و تولید کارهای تزیینی و ...، که به سبب محوریت نقش کارگری زن در منزل (به جای مدیریت صحیح) و ایثلر یک جانبۀ او، اعضاء خانواده را سریعاً به او وابسته می کند، به گونه ای که استقلال کلّی آنان را خدشه دار می سازد. گرچه این نوع مدیریت برای پرکردن تمامی زمان آزاد زن خانه دار، برنامه ریزی شده است؛ اما به سبب تبعات روانی که در عدم مسئولیت پذیری و رشد وجدان کار اعضاء خانواده دارد، به ارتقاء بهره وری منجر نمی شود.

فرضیه تحقیق :

حقیقت این است که زن و مرد، انسانهایی هستند که ضمن آنکه در بسیاری از صفات با یکدیگر مشترکند، هر یک دارای ویژگی های اختصاصی نیز هستند، که جنسیت آنها را رقم می زند.

 

 

 

 

فصل اول:

 

زن در خانواده

 

-         نقش زن درخانواده

-         بررسی وضعیت خانواده در جهان امروز

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نقش زن در خانواده

امروزه تمامی کارها در جهان، بر اساس تربیت تخصصی نیروی انسانی و ارزیابی میزان بازدهی آنها انجام می گیرد. اگر این معنا به خانواده نیز تسری یابد، باید ملاکهای جدیدی را برای تعیین وظایف اعضاء خانواده، آموزش و نظارت آنها تدوین نمود.

می گویند یکی از خصوصیات قرن بیست و یکم، تمرکز افکار بر روی مسایل زنان است؛ و بی شک یکی ز مقوله های اصلی پردازش این امر، مبحث زن در خانواده خواهد بود.

بنابراین زن برای ادارۀ امور خانواده، مخیّر به انتخاب یکی از دو نوع مدیریت «سنّتی» یا «کار آمد» است، که در بحث توسعه از اهمیّت بسیاری برخوردار است؛ لذا در این بخش، طرح این دو مدیریت، ضرورت می یابد:

 

1.مدیریت سنتی:

اینمدیریتباروشهایسنتی،بهرهوریخانوادهرابهنیرویعملیزندرخانهمتکیمیسازد.اینروشهاگرچهسینهبهسینه،ازطریقعرفوسنت،واردباورهایخانوادهشده؛امامسلماًخوددچارنوساناتوتغییراتمحسوسینیزگشتهاست.

ایفایوظایفخانوادگیدراینشیوه،بابکارگیریقویترینجلوۀعاطفهبشری،یعنیایثاروفداکاریصورتگرفته،وزنرادرتمامینقشهایهمسری،ومادریهمراهمیسازد.

مدیرت سنتی و باور های مذهبی

در ارزیابی این مدیریت باید گفت: گرچه باورهای مذهبی، نقش بزرگی در شکل گیری افکار داشته است، اما همواره فشار عرف و سنت بر مسایل فرهنگ، آنچنان قوی بوده، که سبب شده است فقط قسمتی از باورهای مذهبی که همخوان با عرف بوده، مطرح شود.

نمونۀ برجستۀ این گزینش عجیب را می توان در مسایل زنان، به صورت بارزتری مشاهده کرد. حقیقت این است که در ارزیابی مسایل زنان، ما با عرفی ثابت، بادوام و گسترده، که افراد جامعه زندگی خود را با آنتنظیم کرده اند، مواجه هستیم؛ و هر تغییر نابهنگامی در آن، نه به نفع جامعه خواهد بود، و نه به نفع زنان، بلکه برنامه ریزی فرهنگی بلند مدتی را می طلبد که بتوان به آهستگی آنرا اصلاح کرد.

در دنیای امروز تقسیم نیروی کار زنان با شیوۀ اعمال مدیریت سنتی، به اشتغال اجتماعی و کار در درون منزل، نیروی فوق بشر می خواهد؛ تا  بتواند در ایفای هر دو وظیفه، کاملاً موفق شود. در حالی که فشارهای جانبی سنت وفرهنگ، همواره انجام بهتر کار را در او تضعیف می کند؛ زیرا نه جامعه و نه خانواده ، لرزش واقعی را برای این مسئولیتهای سنگین قائل نیستند، و زن قدرت به مقصد رساندن این دو مسئولیت را یک تنه ندارد؛ و عدم درک و همیاری و همکاری خانواده با زن در بلندمدت عوارضی را برای او به همراه خواهد داشت، چنانکه در غرب، به تزلزل خانواده انجامیده است!

متأسفانه امروز آنچنان شعار نیروی کار- حتی در خانواده- اوج گرفته است، که با اعمال مدیریت سنتی، نقشهای طبیعی را که اصل بوده، و بر اساس زمینه های فطری بنا شده اند، تحت الشعاع قرار داده است.

زنان نیروی کار خستگی ناپذیر قرن هستند، پیش از همه از خواب بر می خیزند، و بعد از همۀ اعضاء خانواده بخواب می روند، و بالاترین درصد فعالیت را حتی در کارهای درون منزل به خود اختصاص داده اند.

ترکیب مدیریت سنتی

مدیریت سنتی، ترکیبی است پیچیده از مدیریت آموزش، بهداشت، تربیت، خدمات نظافتی، خدمات آشپزی، خیاطی، و تولید کارهای تزیینی و ...، که به سبب محوریت نقش کارگری زن در منزل (به جای مدیریت صحیح) و ایثلر یک جانبۀ او، اعضاء خانواده را سریعاً به او وابسته می کند، به گونه ای که استقلال کلّی آنان را خدشه دار می سازد. گرچه این نوع مدیریت برای پرکردن تمامی زمان آزاد زن خانه دار، برنامه ریزی شده است؛ اما به سبب تبعات روانی که در عدم مسئولیت پذیری و رشد وجدان کار اعضاء خانواده دارد، به ارتقاء بهره وری منجر نمی شود.

توضیح اینکه احساس عدم استقلال و وابسته بودن به خدمات زن، تا انتهای عمر او در نقش همسری و مادری حفظ می شود، و این ارتباط آنچنان استمرار می یابد که مادر، از دست دادن این قدرت را، با ازدواج فرزندان- بی هویتی و طرد خود تلقی می کند، و با دخالت در زندگی جدید فرزندان به خصوص در زندگی پسر خانواده – سعی می کند توجّه و قدرت گذشته را بدست آورد؛ به این ترتیب یا فرزندان، تنشهای ایجاد شده را میان مادر و همسر خود با ناراحتی تحمل می کنند، یا به تغییر تابعیت خود از مادر، به همسر تن می دهند و دچار بی مهری، یا نفرین مادر می شوند!

گرچه زنان در طول تاریخ، همواره با درک احساس تعلق و وابستگی اعضاء خانواده به خدمات خود احساس رضامندی و قدرت کرده اند، اما این مدیریت سنتی، مدیریت کارآمد و مطلوب نبوده است؛ زیرا به محض خالی شدن جایگاه زن با عواملی چون مریضی، مسافرت، طلاق، یا مرگ، کارهای خانواده فلج می شود، و ضربات مهلکی بر روح و روان فرزندان و همسر خانواده وارد می آید. به گونه ای که اظهار عجز اعضاء خانواده، با وجود قدرت های نهفته در آنان، ترحم وابستگان را بر می انگیزد.

ایثار زن در ارائه چهرۀ فعال درون منزل، گرچه رضایت الهی را در بر دارد ، اما عکس العملهای حساب نشدۀ اعضاء خانواده در عدم قدردانی اخلاقی، یا عدم درک جایگاه فرهنگی ، اقتصادی فعالیت زن، این کارگزار الهی را به یأس و دلسردی می کشانند، و ممکن است او را در نهایت به اعتراض درگاه الهی، نسبت به جنسیت خود بکشاند!

گرچه این یأس در نقش مادری به سبب فطرت عاطفه، مانع از هم گسیختگی روحی خانواده می گردد؛ اما در نقش همسری قابل تحمل نیست، و منجر به سرد مزاجی، بی تفاوتی، و چه بسا وداع با نقش همسری می گردد!

مدیریت سنتی، از زن، نیروی خسته و ناتوان می سازد؛ که نارضایتی خانواده های سببیِ فرزندان را متوجه شیوۀ مدیریت خود می نماید، و عدم همخوانی این نوع مدیریت با نیاز های جدید، سدّی را در راه ایفای رسالت انسانی زن ایجاد می کند.

 

2.مدیریت کارآمد

این نوع مدیریت، به مفهوم برنامه ریزی، سازماندهی و مشارکت عمومی تمام اعضاء خانواده است. در این نوع مدیریت، ادارۀ تمامی کارهای درون منزل ، لزوماً به وسیلۀ زنان صورت نمی گیرد؛ بلکه از زن، مدیر و مسئولی متعهد می سازد، که برای اشاعۀ سیستم بهره وری و کارآیی وظایف خانواده، مسئولیتها را میان تک تک اعضاء خانواده تقسیم می کند، و زمینه های استقلال فرهنگی و وجدان کار را میان آنان فراهم می آورد.

امروز احساس نیاز زن به ایفای رسالت انسانی و استقلال اقتصادی خود، وی را به فعالیتهای برای رشد واداشته است؛ اما مدیریت سنتی زن، تنها برای ایفای نقش کارگری او طراحی شده است (با پر کردن تمامی زمان آزاد زن خانه دار، با تشریفات و تجملات و...)، و تناسب چندانی با اشتغال، یا فعالیت نیمی از زمان فعال عمر او ندارد. لذا فشار بار این دو مسئولیت، و عدم همخوانی فرهنگ با مدیریت کار آمد، زن و خانواده را در محاصرۀ فکری قرار می دهد، که دیر یا زود برنامه ریزی توسعه، باید را حل مناسبی برای آن بیابد.

آنچه که اسلام به عنوان وظیفۀ درون منزل برای زن مطرح می کند، مدیریت منزل در سطح برنامه ریزی و مشارکت است؛ نه تنها نیروی کار درون منزل – این سطح مدیریت فرهنگی که اسلام مطرح می نماید – به مفهوم انجام کلیۀ فعالیّت های خانواده به دست زن نیست، زیرا خدای متعال کار درون منزل را وظیفه زن نمی دامد؛ اما با تعبیۀ سرمایۀ عظیمی از احساس و عاطفه در وجودش، وی را به صورت مدیری مسئول و همراه در آورده است، که خود عملاً به اجرای فعالیّتهای درون منزل می پردازد.

مدیریت کارآمد، برای افزایش کارآیی خانواده و خودکفایی آن، براساس وظایف تک تک اعضاء خانواده، باید در پی طراحی(طرحی معقول در ادارۀ امور منزل) باشد؛ تا هم ظلمی به زن وارد نیاید، هم جامعه از نیروی از نیروی فکری او برخوردار شود، و رکودی هم برای خدمات منزل پیش نیاید.

 

آنچه که جامعۀ ما را وامی دارد تا در خصوص(طرح معقول نظام خانه داری) بیندیشد، این است که مدیریت سنتی در ادارۀ منزل، با نیازها و اهداف الهی جامعۀ اسلامی، همخوانی چندانی ندارد.لذا به نظر می رسد در طراحی (طرح معقول نظام خانه داری)، باید سه اصل زیر لحاظ شود: عدالت، افزایش بهره وری، مشارکت.

1.عدالت:

برنامه ریزی خانواده باید جامع و همه سونگر و هدفدار باشد؛ به گونه ای که بدون وارد شدن ستمی به هر یک از اعضاء خانواده، همه به رشدی معقول دست یابند.

2.افزایش بهره وری:

افزایش کارآیی و اثر بخشی فعالیتهای خانواده، در دو زمینۀ مادی- معنوی، به طور مستقیم بر بهره وری عمومی اثر می کند، آموزش فرهنگ کار در مفهوم انضباط اجتماعی و وجدان کاری، در این نهاد کوچک، زمینۀ حرکتهای وسیعی را در رشد ایجاد می کند.

 

 

3.مشارکت:

سهیم شدن افراد خانواده در فعالیتهای درون منزل، نه تنها پیوند عاطفی خانواده را مستحکمتر می نماید، بلکه احساس مسئولیت پذیری و وجدان کار را در آنان افزایش می دهد.

 

رمز پیوند خانواده

استحکام خانواده در سه هدف مدیریتی زن: ایجاد آرامش درونی، ایجاد ارتباط براساس عشق، ایجاد همیاری و همکاری و اساس یگانگی، و سه نتیجه عملکرد مدیریتی : خانه کانون مشاوره، خانه کانون آرامش و خانه کانون محبت استمرارمی یابد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فصل دوم:

 

هدف مدیریت زن در درون منزل

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

هدف مدیریت زن در درون منزل

1.ایجاد آرامش درون

زن، مظهر رحمت خداست. او لطف و مهر را وارد سیستم مدیریتی خود می کند، و با بکارگیری آن خود را موظف به ایجاد و استمرار تعادل درونی افراد خانواده می داند؛ لذا هر عاملی که این تعادل را بر هم زند، وظیفۀ مدیریتی زن وارد میدان می شود، و از طریق جبران عاطفی، تعادل را مجدداً برقرار می سازد.

به طور کلی سیستم تعادل روانی خانواده، بر اساس مهر مادری، اکثر ضربه ها و آسیبهای وارده به اعضاء خود را خنثی، یا کاهش می دهد.

 

2.ایجاد ارتباط براساس عشق

پیوند اعضاء در درون خانواده، زمینۀ کاری این مدیریت را تسهیل می بخشد. زن با تغییر انگیزه از مادی به معنوی، تا مرز ایثار خانواده را، پیش می برد، و هر آنچه را که موجب تفرقه و کم کاری اعضاء خانواده در خانه و اجتماع شود، تحت نظر قرار می دهد، و این ایثار را تا حد فدا کردن خود پیش می برد.

 

3.ایجاد همیاری و همکاری براساس یگانگی

این سیستم، تنها در زمینۀ ایجاد انگیزه و آرامش روانی، کار نمی کند؛ بلکه خانه را محلی برای تلاشهای دسته جمعی افراد قرار می دهد. تلاش یک تنه و بی وقفۀ زن حتی در روزهای تعطیل، همه را به فعالیت و حفظ این نظام وا می دارد.

ارایۀ سیستم صحیح مدیریت در تقسیم وظایف، کنترلو نظارت در حسن اجرای امور، نه تنها خانواده را به سمت بهره وری بهتر می کشاند، بلکه نیاز به یکدیگر را دو صد چندان می کند، و آنان را در جهت ایجاد عدالت محیطی سوق می دهد.

در سیستم تفکری اسلام، تحقق این اهداف به وسیله زن، با اهداء تعبیر(کارگزار الهی) به او سهولت یافته است.تمامی تعبیرات نیکوی الهی در خصوص معرفی زن، اشاره به شیوۀ کار مولدی او نیست، بلکه اشاره به مدیریت صحیح و ایجاد رحمت و لطف و قناعت در خانواده، و سوق دادن آن به سوی معنویت نیز می باشد.

در روایت است که مردی نزد رسول خدا(ص) آمد و گفت: برای من همسری است که وقتی به خانه می روم، به استقبالم می آید، زمانی که خارج می شوم، مرا مشایعت می کند، وقتی مرا غمگین می بیند، می گوید: چه چیز تو را غمگین کرده است؟ اگر ناراحتی تو برای روزی است، خداوند این همّ تو را زیاد گرداند. پیامبر فرمود:اِنَّ الله عُمّالاً و هذه من عُمال له و لها نصف اجرشهید؛(خداوند کارگزارانی دارد، و او یکی از کارگزاران الهی است که نصف اجر شهید را دارد).

بنابراین برای اصلاح نگرش نسبت به کار زن، و افزایش کارآرایی  و بهره وری خانواده، ضروری است به امور ذیل توجّهی ویژه گردد:

1.متانسب نمودن وظایف شغلی و فعالیت اجتماعی، با وظایف اصولی زن در درون منزل؛

2.تلاش برای ارایۀ جایگاه مدیریت کارآمد زن در منزل؛

3.توسعۀ آموزش به زن، برای بهبود شرایط مدیریت کارآمد در منزل؛

4.تفهیم مفهوم تقسیم کار به اعضاء خانواده، به عنوان زمینه ای برای توسعۀ درک ارزشهای فرهنگی.

 

ارایه کاربرد عملی برای مدیریت خانواده و منزل

 

1.ارایه سیستم نگرش اسلام به ادارۀ کار های منزل

لا یخدم العیال الاصدیق او شهید او رجل یریدالله بهخیرالدنیا و الاخره

خدمت به همسر نمی نماید، مگر مرد صدیق، یا شهید، یا مردی که خداوند خیر دنیا و آخرت را برای او می خواهد.(بحار النوار ج104 ص132)

 

قال رسول الله (ص): خدمتک زوجتک صدقه

پیامبر اکرم (ص) فرمود: خدمتی که به زن خود می کنی صدقه محسوب می شود.(نهج الفصاحه، ص 301)

 

2.ارایه سیرۀ معصومین در شیوۀ ادارۀ منزل، تقسیم وظایف میان اعضاء خانواده، و کمک به همسر.

تقسیم کار درون منزل براساس سیره، امری معقول و مورد توصیه بوده، و فعالیت اجتماعی بر اساس نیاز جامعه، و ایفای رسالت انسانی در نظام ولایت، باحفظ کرامت برای زن نیز، مطرح بوده است؛ چنانکه حضرت زهرا(ع) نه تنها در مورد امور فرهنگی، سیاسی، و عام المنفعۀ جامعه شرکت می فرمود، بلکه ادارۀ مزرعۀ بزرگ فدک را با مدیریت صحیح، خود بر عهده داشت!

 

3.روش نبی مکرم اسلام(ص) در درون منزل:

قال ابوعبدالله (ع): کان رسول الله یحلب عنراهله

(امام صادق (ع) فرمود: رسول خدا(ص) برای خانواده اش، از بز شیر می دوشید.)

همچنین یکی از همسران نبی مکرم می گوید: حضرت لباسش را می دوخت، کفشش را وصله می زد ، و کارهایی از این قبیل را در منزل انجام می داد.

 

4. روش مولای متقیان علی (ع) در منزل:

امیر مومنان علی (ع) کارهای منزل را میان خود و فاطمه زهرا(ع) تقسیم می نمود.

 

 

 

 

 

 

 

 

فصل سوم:

 

زن، خانواده و مذهب

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

زن، خانواده و مذهب

زن در کشورهای اسلامی، به علّت همین اعتقادات مذهبی، از تعادل روحی و نقش متعالی برخوردار است؛ به گونه ای که می تواند با محو تبلیغات دشمن، حرکت مهمی در تعیین جایگاه زن در هستی انجام دهد.

استحکام خانواده در توسهۀ نیروی انسانی، با اشاعۀ فحشا مغایرتی تام دارد؛ لذا کنترل مسایل اخلاقی در سطح جامعه و اشاعۀ اعتقادات مذهبی، از رسالت های مهم و انسانی زن است، که خدای متعال در(پوشش اسلامی زن) آنرا عیان نموده است.

حال آنچه که زن مسلمان را برای ایفای رسالت خود، برای تحقق ارزشهای الهی مدد می نماید، دو محور اصلی زیر است:

 

1.زن، حامی ولایت

خدای متعال در قرآن، الگو ها و قهرمانهای خود را مختص جنسی خاص نکرده است؛ همیشه در کنار پیامبران الهی، نقش زنی را به عنوان حامی ولایت مطرح نموده است. حوا در کنار آدم، هاجر در کنار ابراهیم، مریم در عیسی، آسیه در کنار موسی، خدیجه در کنار رسول مکرم اسلام، حضرت زهرا در کنار علی امیرالمؤمنین و زینب کبری در کنار حسین بن علی، است!

میلاد فاطمه(س) روز تحول زن:

نقش این الگوهای مذهبی در ارایۀ راه، اهمیّت به سزایی دارد. روز میلاد فاطمۀ زهرا (الگوی زنان جهان)، روز زن است، یا بهتر بگوییم روز بیعت مجدد، با آرمانهای فاطمه است. بزرگداشت این روز، تنها متعلق به زنان نیست؛ بلکه مردان نیز باید به فاطمه پاسخ دهند که برای تعالی و تکامل زن – که مطابق روایات امانتی در دست مردان است- چه کرده اند؟

شیوۀ رفتار با زن را، پیامبر اکرم(ص) در مقابل فاطمۀ زهرا(س) مشخص فرمود؛ حضرت در مقابل جمع مردان، زمانی که حضرت زهرا(س) می آمد، می ایستادند و دست فاطمه را می بوسیدند، و او را در جای خود می نشاندند! احترام زاید الوصف رسول مکرم به حضرت زهرا(س)، زمینه ای شد که جاهلیّت آن روز، نقش و مقام تعالی زن را درک کند، و دیدگاهها و نگرشها نسبت به زن، با رهبریت مجموعۀ رفتار نبی اکرم(ص)، آموزش فرهنگ اسلامی است، مردان مسلمان در روز میلاد فاطمه(ع)، با فاطمه بیعتی مجدد می کنند که حرمت و کرامت زنان را در سطح خانواده و اجتماع، پاس دارند، و آنان را در تحکیم ارزشهای اسلامی مدد کنند.

 

بیعت زنان

 

اما بیعت زنان بیعتی مضاعف است؛ بیعت یک شیعه است، با رهبر و ولی خود، ارایۀ عملکرد سالی است که گذشت، و حضرت زهرا(س) ناظر آن بود، و بیعتی است مجدد که چگونه باید شیعۀ زهرا شود.

مگر نبی مکرم نفرمود که (فاطمه منی و انا من فاطمه)؟ مگر اعتقاد به فاطمه جزو رسالت نبود، که معصومی چون نبی، نه از روی عاطفه، بلکه به امر الهی چنین فرمود؟ مگر نه این است که زن از ابتدای تاریخ، دیده بود که خدا او را رها نکرده است، و بشارتهای عهدین، خلقت فاطمه را بشارت داده بود، و زن، این خستۀ مستضعف خشونت بشری، به دنبال مأمن و راه نجاتی می گشت؟ پس چگونه او فاطمه را نشناسد، در حالی که تمامی دشمنان اسلام می کوشند تا این الگوی متعالی را از زن بگیرند!

مگر زن، اتصال فاطمه را به نبی، از آیۀ مباهله درک نکرده بود، که تاریخ گواهی داد زن منتسب به نبی، فاطمۀ زهرا بود و خدا صحه نهاد زنی که حرکات، گفتار و تفکرش، همچو نبی است، فاطمۀ زهرا می باشد. پس چگونه زن مسلمان، شیوۀ زندگی خود را در دفاع از حق،همسرداری،بچه داری، فعّالیت اجتماعی، فعّالیّت علمی از فاطمه(س) نگیرد!

فاطمه، نشان عینی عدالت الهی برای زنان است؛ نشانی است که خدای متعال اثبات نمود زن را رزها نکرده است و نمی کند، و تعالی و قرب را از زن انتظار دارد.

 

2.زن و پاسداری از حریم دین

زن ذخیرۀ سپاه الهی است، که خدای متعال از زمان بلوغ، لباس الهی (پوشش اسلام) را بر او می پوشاند، و او را به عنوان کارگزار خود به جهان معرفی می نماید.

ترس سردمداران استکبار از پوشش اسلامی زن مسلمان، نشان از اصالت حقیقی این شعار اسلامی دارد. پوشش اسلامی تنها لباس نیست، بلکه فرهنگ اسلامی است. جهان، یک زن مسلمان را در پوشش اسلامی می بیند، و هشدار و تذکری قوی در خصوص حاکمیت ارزشهای اسلامی می یابد.

چرا دشمنان از لباس یک زن مسلمان بیش از تلاشهای مردان مسلمان می ترسند.؟ زیرا پوشش زن مسلمان در آرامشی بی نظیر، پیام فرهنگی دین مبین اسلام را اشاعه می دهد، و زن از سن بلوغ، لباس شیعۀ زهرا بودن را به خود می پوشد، و پیام اصلی فاطمۀ زهرا رادر حفظ این رسالت عظیم خود، درک می کند.

چهارده قرن است که زن مسلمان بدون سلاح، این رسالت را بر دوش داشته و وظیفۀ پاسداری از حریم دین را به اثبات رسانده است.زن بر اساس فطرتش، پیمانی با معنویت بسته است؛ و اگر زنان جهان بدانند که اسلام، منبع اصلی نجات زن از دسیسه های سردمداران کفر است، به فطرت خود باز می گردند و پاسخ پیام معنویت را خواهند داد.

این است رسالت زن مسلمان، که در روز میلاد درۀ نادرۀ خلقت، فاطمه زهرا(ع)، هر سال پیمان می بندد و وفادارتر به آرمانهای اسلامی، در راه ولایتش استقامت می ورزد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کتاب نامه

کتاب زن در توسعه مفاهیم اسلامی – مولف : سیمین دخت بهزاد پور (فضه)

حقوق زن در اسلام – مولف : شهید مطهری(ره)

زن در جامعه اسلامی – مولف : رضا ابراهیمی


مطالب مشابه :


حوزه علمیه حضرت آیت الله جلالی خمینی

معاونت پژوهش. سایت رسمی اطلاع رسانی معاونت پژوهش حوزه علمیه حضرت آیت الله جلالی خمینی(دامت




سامانه اطلاع رساني معاونت آموزش حوزه علميه قم راه اندازي شد

حجت الاسلام عليرضا سبحاني نسب، مسؤول بخش رايانه اي معاونت آموزش حوزه علميه قم، در گفت و




لباس روحانیت، لباس پیغمبر نیست!

حوزه علمیه جلالی خمینی ::معاونت پژوهش:: - لباس روحانیت، لباس پیغمبر نیست! - معاونت پژوهش حوزه




مقاله : عصمت انبیاء - محمد بیشه

معاونت پ‍ژوهش حوزه علمیه گلپایگان - مقاله : عصمت انبیاء - محمد بیشه - حوزه علميه حضرت آيت




مقاله : شيوه مطالعه - امیر حسین احمدی

معاونت پ‍ژوهش حوزه علمیه گلپایگان - مقاله : شيوه مطالعه - امیر حسین احمدی - حوزه علميه حضرت




آخر الزّمان و نشانه‌هاي قيامت - محسن صانعی (کتاب)

معاونت پ‍ژوهش حوزه علمیه گلپایگان - آخر الزّمان و نشانه‌هاي قيامت - محسن صانعی (کتاب) - حوزه




همه چیز درباره لباس روحانیت+عکس

حوزه علمیه جلالی خمینی ::معاونت پژوهش:: - همه چیز درباره لباس روحانیت+عکس - معاونت پژوهش حوزه




مقاله : نقش زنان مومن و فهیم در شکل گیری خانواده نمونه و با نشاط - علي اصغري آذر

معاونت پ‍ژوهش حوزه علمیه گلپایگان - مقاله : نقش زنان مومن و فهیم در شکل گیری خانواده نمونه و




برچسب :