زیبایی شناسی معماری مدرن

بدین سوی،فرهنگ نو،شرایط نو،و مصالح نو،سبب شکلگیری خواستههای نو از معماری گشت و معماری مدرن بنا به شرایط زمانه تن به این خواستهها و نیازها داد.معماری آن چه است که مردم دوست دارند و در آن دوران مسائلی چون < نو > بودن و < صنعتی > بودن مطلوب اجتماع بود.

اگر معماری مدرن تزئینات را از معماری خود حذف نمود،بدین دلیل بود که فرهنگ جدید اروپای غرب در آن زمانه چنین چیزی را طلب می کرد.صنعت و ماشین،اصول زیباییشناسی را متحول کرده بود و نحوه تفکر نوین اجتماعی،ماشینی شدن طرحهای معماری را خواستار بود.اینگونه بود که طرحهای معماری مدرن،ظاهری ماشینی را ارائه می نمود؛ظاهری بدون تزئینات.

این مسأله به فرهنگ آن دوره اروپای غرب بر می گردد و نه به اصول معماری مدرن؛زیرا در شرایط زمانی مشابه،در آمریکا که در آن نیز تحت تأثیر صنعت قرار گرفته بود،معماری مدرن با پیروی از معماری سنتی این کشور از تزئینات استفاده می نمود.آثار لویی سالیوان و فرانک لوید رایت را بطور نمونه میتوان مثال زد.حتی در اروپای غرب نیز و در یکی از خاستگاههای معماری مدرن،یعنی بلژیک،مکتب <آرت نوو>،معماری مدرن را با تلفیق طرح واره ها و تزئینات اقتباس شده از طبیعت بکار می برد.

در ژاپن نیز،با توجه به فرهنگ طبیعتگرای این کشور و معماری خلاصهگوی آن،معماری مدرن اروپای غرب مورد توجه قرار گرفت و با توجه به هم سویی اوصول معماری مدرن و تفکر ژاپنی،تلفیق این دو معماری موفقی را به وجود آورد.در ژاپن معماری همواره برای احترام به طبیعت،در تضاد با آن ساخته می شود؛یعنی از فرم هایی استفاده می شود که در تضاد با طبیعت باشند و با آن یکی نشوند.مصالح مدرن نیز به تقویت چنین ایده کمک میکرد و اینگونه معماری مدرن در ژاپن رواج یافت.

معماری مدرن در ممالک بسیاری استفاده شده است و هرگاه که در هر اجتماعی با فرهنگ و سنت آن اجتماع همگام شده،موفق بوده است.معماری مدرن از فرهنگ و سنت تأثیرپذیر بوده است.تفاوتهای معماری مدرن در فرهنگهای مختلف،این مسأله را تأئید میکند.اصول و معیارهای معماری مدرن ثابت نیستند و بر اساس شرایط زمانی و مکانی مورد استفاده تغییر می یابند و تصحیح می شوند.

در ایران،معماری مدرن،تنها به صورت ظاهری بکار گرفته شده و به مبانی نظری آن توجهی نگردید.لذا تفاوتهای موجود بین فرهنگ و سنت ایرانی با فرهنگ و سنت اروپای غرب مدرن باعث شد تا معماری مدرن در ایران به موفقیت نرسد.حال آن که اگر در این مورد،از تجارب کشورهایی چون ژاپن و نحوه نگرش آنها به معماری مدرن،استفاده میشد،چنین مسأله هایی رخ نمی داد.

بحران های معماری مدرن و مشکلات آن،به دلیل عدم هم سویی آن با فرهنگها شکل گرفت؛هنگامی که تب و تاب عصر صنعت فروکش کرد،انسان متفکر آزادی که مبنای پیدایش معماری مدرن بود،خواستار نیازهای جدید و دیگری شد.نیازهایی که معماری مدرن آن را برطرف نمی کردند.توجه به مسائل روان شناختی فضا،توجه به مسائل زیست محیطی،تنوع در طراحیها،استفاده از علوم جدید(جدیدتر)در معماری و بسیاری موارد دیگر،سبب شد که معماری مدرن به بحران کشیده شده و سرانجام منسوخ شود.

مشکل معماری مدرن،عدم توجه به فرهنگ و سنت نبود؛بلکه تغییر و تحولات سریع فرهنگها،باورها،مدها و سلیقه ها در عصر امروزین،که نتیجه پیشرفت سریع تکنولوژی و علوم،و نیز آزادی افکار انسان است باعث برچیده شدن معماری مدرن گردید.

این تغییر و تحولات سریع،نه تنها مشکل معماری مدرن، بلکه  بطور کلی مشکل معماری امروز است.امروزه ما شاهد آنیم که سبک های معماری بسیاری،با ایده های متنوع به وجود میآیند و هیچ یک فراگیری عام پیدا نمی کنند.این مسأله ناشی از نحوه تفکر امروز است؛ تفکر آزاد و این شعار که <به تعداد افراد روی زمین،نحوه تفکر و سلیقه متفاوت وجود دارد.> در دوران قبل از مدرن به دلیل محدودیت در ابراز عقاید،تنوعی در سبک های معماری وجود نداشت و اوصولا نیازی به این تنوع نبود،حال آنکه امروزه،هر سبک معماری دارای حامیان و منتقدانی، چه بین صاحب نظران و منتقدان و چه بین عموم مردم،می باشد.عصر حاضر مانند دوران گذشته نیست که یک سبک خاص معماری بتواند جوابگوی نیازهای عموم باشد. عصر معاصر، دوره چیرگی <تفکر کثرت طلب> است و این مسأله در مورد معماری نیز صادق می باشد.

سبک های موفق معماری در عصر حاضر، آنهایی هستند که مطابق با پیشرفت های تکنولوژی، علوم و فلسفه، خود را به روز می کند. بطور کلی معماریای در عصر حاضر موفق است که مطابق مد و سلیقه روز باشد؛ مسأله های که معماری مدرن از آن غافل شد و در نتیجه با شکست مواجه گردید.

پایان


مطالب مشابه :


زندگی نامه معماران ایران و جهان

زندگی نامه + نقد و بررسی آثار+ فیلم نقشه و تصاویری از آثار وی: لویی سالیوان: زند نامه +




زیبایی شناسی معماری مدرن

مدرن با پیروی از معماری سنتی این کشور از تزئینات استفاده می نمود.آثار لویی سالیوان و




سبک معماری

n لویی کان. n فرانک لویدرایت. n لویی سالیوان. n لوکوربوزیه. n تونی




معمار ،نام سبک

لویی هانری سالیوان آثار بزرگ معماري تزهای انگلیسی




زندگی نامه معماران ایران و جهان

لویی کان: تصاویری از آثار: نقشه و تصاویری از آثار وی: لویی سالیوان: زند نامه +




برچسب :