کیست های پیشرفته داخل مغزی

مقدمه

این عنوان شامل چند نوع کیست های داخل مغزی است که بطور وسیع به دو گروه تقسیم می شود : 1- کیست هایی که از اتصال بافت های خارج پوستی سرچشمه می گیرند ، این گروه از سلولها به بافتهای عمقی تر مهاجرت می کنند . 2- کیست های عنکبوتیه با منشاء متنژی

شایع ترین محل هر نوع کیست در حفره ی خلفی و میانی است . ماهیت این کیستها بوسیله ی محتویات آنها تعیین می شو د. این محتویات محصول ترشحات لایه ی اپی تلیال است .

یک کیست درموئید ممکن است ترشحات محاسبه ای داشته باشد که محتویات آن چربی زیاد است .

کیست عنکبوتیه اساساً حاوی آب است و زمانی که میزان آب زیاد باشد به معنای توده است .

کیست کولوئید بطن سوم : پاتولوژی این نوع کیست نادر است ولی شکل تیپیک دارد . در نوجوانان کثیرالوقوع است  ،اما شیوع آن کمتر از 1000/1 تومورهای داخل مغزی است . وجه افتراق کیست لوکوئید از نوع پاتولوژیکی در منظم بودن ، ثابت بودن غلظت آن و جایگاه آن ( در داخل بطن ) است . چنانچه غلظت کیست افزایش یابد ، اندازه کیست تغییر می کند . کیست کولوئید بطور تیپیک از لب خلفی سوراخ مونرو ناشی می شود : یعنی محلی که علایم انسدادی کیست را ایجاد می کند و در این موقع است که کیست کولوئید فرم پاتولوژیکی پیدا می کند . کیست کولوئید با اپی تلیوم ستونی پر می شود و حاوی مواد موکوسی است .

کیست های بطنی ؛ کیست های بطنی ممکن است بطور آزاد (معمولاً به تنهایی) درون بطنهای مغز یا کانال ارتباط دهنده بطن سوم و چهارم مغزی شناور باشند یا اینکه به دیواره ی بطن بچسبند این کیست ها معمولاً بدون علامت هستند ولی می توانند باعث افزایش فشار داخل جمجمه به دلیل انسداد کامل یا متناوب شوند .

روش جراحی غده صنوبری ، حداقل عمل تهاجمی :

جراحان با استفاده از اندوسکوپ متصل به دوربین که از راه بینی به سینوس های بیمار وارد می شوند ، بدون انجام برش های خارجی به تومور دسترسی پیدا می کنند . آنها با راهنمایی اندوسکوپ متصل شده به کامپیوتر ، حفره های کوچک را در پایه جمجمه و غشای پوشاننده مغز باز می کنند تا تومور را بردارند . با مشاهد و دسترسی بهتر به این بافتهای تخریب شده ، برش تومور بدون ایجاد صدمه به مغز میسر می شود و خط عوارض پس از جراحی کاهش می یابد . این امر منجر به انجام عمل جراحی با بستری کوتاه مدت در بیمارستان و بهبود سریع تر با نتایج بهتر خواهد شد .

در بیماران مبتلا به انواع تومورهای قاعده ی جمجمه مثل تومورهای غده صنوبری ، کراینوفارنژیوم ها ، تورودوم ها ، کوندومارکوم ها مننژیوم ، بدخیمی های سینونازال ( مربوط به بینی و سینوس ) ، آنژیو فیبروم های جوان بینی ، نشت مایع CSF ، مننکوسل ها 6 انسفالو سل ها ، کیست های لوکوئید و نیز سایر توده های داخل جمجمه و داخل بطنی می توان از این روش استفاده کرد . در صورت نیاز می توان برای بیماران ، تیمی درمانی و دمران با اشعه را قبل از انجام عمل جراحی مرسوم ، شروع کرد .

درما ن نورواندوسکوپیک[1] کیست های کولوئید[2] بطن سوم مغز با یک دهه تجربه

برش میکرولرجیکال و گذاشتن شنت بطنی صفاقی ، به مدت زمانی است که تنها راه درمان بیماران مبتلا به کیست های لوکوئید می باشد . در چند سال اخیر ، روش های اندوسکوپی اهمیت زیاد کسب کرده و بسیار گسترده شده است . در حال حاضر نتایج بلند مدت برای اولین بار در دسترس است که ارزیابی این روش و بررسی ارتباط آن با آینده را برای ما مسیر می سازد .

 در طول 10 سال گذشته ، 20 بیمار مبتلا به کیستهای کولوئید علامتدار در واحد جراحی ، اعصاب دانشگاه فیلیپس هاربورگ آلمان به روش اندوکلوتیپ درمان شده اند . تجزیه و تحلیل ناظر به گذشته و پی گیری نتایج بالینی و رادیو لوژیکی بیماران ، انجام گرفت .

نتایج ؛ در اوایل دوره پس از جراحی ، 18 بیمار نتایج عالی همراه بهبودی سریع علایم بالینی داشتند . یک بیمار متحمل خونریزی داخل عمل و بدنبال آن موقتاً دچار سایکوز پس از عمل و فلج عصب سوم جمجمه شد . بیمار دیگر بخاطر مننژیت غیرعفونی پس از روش اندوسکوپیک وابسته به ثنت باقی می ماند . طی پی گیری طولانی مدت ، یک بیمار مجبور شد مجدداً بررسی تحت عمل جراحی جهت درمان کیست عود کرده قرار گیرد . مدت زمان عمل جراحی بستگی به نوع کیست و نیز تجربه ی جراح در زمینه روش های اندوسکوپیک دار دکه بین 60 الی 300 دقیقه بود ( مدت زمان متوسط عمل جراحی 200 دقیقه ) . مدت زمان متوسط بستری در بیمارستان 9 روز بود . پی گیری بلند مدت 1 الی 10 سال طول کشید که در 3 نفر کمبود حافظه به مدت کوتاه ، قبل از و پس از عمل جراحی و در یک نفر که شکایت از سر درد داشت ، علایم بتدریج در طول چند ماه اول پس از جراحی برطرف شد . بیمار مبتلا به خونریزی داخل عمل ، از کمبود حافظه کوتاه مدت و خفیف دایمی شکایت داشت . تجزیه و تحلیل عکس های مربوط به MRI , CT scan پس ار عمل ، در اکثر بیماران دیواره ی باقیمانده ی کیست و کاهش بی تناسب در اندازه بطن را آشکار کرد . مطالعات عکس های MRI پس ار عمل ، طبیعی شدن جریان مغزی نخاعی را در 17 بیمار نشان داد .

نتیجه گیری ؛ پیشرفت پیوسته روش ها و ابزارهای اندوسکوپیک همراه با نتایج خوب بلند مدت در بیمارانی که به روش اندوسکوپیک درمان شده اند . این شیوه جراحی را بعنوان یک روش انتخابی در برابر روش های میکرو سرجیکال مطرح کرد . و حتی ممکن است آن را استاندارد جدید برای درمان قرار دهند .

Souree : Neuro Surgery journal Mour/2005

Hellwigd D/Barer BL/Schulte M/Gat scher S/Rigel T , Bert alar ffy H

تحقیق : واحد جراحی اعصاب دانشگاه فیلیپس ماربورگ آلمان

[1] - Nevroendospic

[2] - Colloid cysts


مطالب مشابه :


غده پرده های مغزی

مننژیوم کلمه ای که هاروی کاشینگ به کار برد به مننژیوم های نخاعی ممکن است منجر به سندروم




تومور(مصطفی نجفی)

_ تومور مننژیوم _ تومور اعصاب محیطی ممکن است در هر نقطه ای از بدن از جمله ریشه های نخاعی و




کیست های پیشرفته داخل مغزی

غده صنوبری ، کراینوفارنژیوم ها ، تورودوم ها ، کوندومارکوم ها – مننژیوم – نخاعی را




نوروافتالمولوژی، جهت استفاده ی دانشجویان

تایید با رویت اختلالات mri (در cns و pns) و مایع مغزی نخاعی توده های مغزی من جمله مننژیوم بال




تومور مغزی

· مننژیوم 5- نمونه‌برداری از مایع مغزی نخاعی: پزشک از مایع مغزی نخاعی




رادیولوژی در شنوایی شناسی

به طور روتین،کم شنوایی نتیجه ی تاثیر مننژیوم در زاویه پلی مایع مغزی-نخاعی و




برچسب :