هندوانه ابوجهل گرد آورنده : سعیده طوسی زاده
هندوانه ابوجهل
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
نام علمی:Citrullus colocyntus
نام انگلیسی: Bitter cucumber
نام فارسی: هندوانه ابوجهل
نام محلی: گل گلا نجوک
مقدمه:
هندوانه ابوجهل بوته ای شبیه هندوانه معمولی از تیره کدوست . این گونه گیاه داروییی و تلخ مزه که نام فارسی آن هندوانه تلخ است . بوته ای گسترده یا خوابیده در روی سطح زمین است. و بوسیله ی بذر زیاد می شود . این گیاه همه جا دیده می شود اما در زمین های بیابانی بیشتر به چشم می خورد این گیاه در برابر دمای بیشتر از 40 درجه سانتیگراد و حتی دمای زیر صفر مقاوم است بوتۀ به هم پیچیده و هرز روئیده شدۀ هندوانۀ ابوجهل دارای برگهای تقریباٌ خاکستری است این برگها دارای حاشیه شکاف دار هستند و بخش ها یا لبه های شکاف خورده به گردی متمایل است گلهای کوچک زرد مایل به سبز این گیاه زنگوله ای شکل است میوۀ هنوانه ابوجهل شبیه هندوانه ، گرد و کوچک به قطر 3 تا 8 سانتیمتر به رنگ زرد مایل به سبز و صاف و سمی است . هندوانه ابوجهل در برابر خشکی مقاوم و به بارش اندکی نیاز دارد . این گونه می تواند درتثبیت ماسه های روان زمینهای بیابانی کشور مفید واقع شود گونۀ دیگر این جنس هندوانه معمولی است میوۀ هندوانه تلخ محتوی تعدادی دانه قهوه ای رنگ است که مسهل هستند و مصرف زیاد آن مسمومیت ایجاد می کند در بعضی نواحی کشور از میوۀ آن ترشی تهیه می شود .
خصوصیات بوتانیکی:
گیاهی علفی ، چند ساله دارای ساقه ای خوابیده یا بالا رونده و پوشیده از تاراست و در مناطق مختلف کویری و بایر پراکندگی دارد. برگهای آن متناوب منقسمبه لوله های دانه دار، پوشیده از تار و دارای ظاهری به رنگ مایل به سفید در سطح تحتانی پهنک است از کناره های برگهای آن پیچک هایی خارج می شود که موجب اتصال گیاه به تکیه گاه می شود .گلهای آن دارای وضع منفرد و بر دو نوع نر و ماده بر روی یک پایه است . گل نر دارای جامی به رنگ زرد نارنجی و متصل از راه قاعده به کاسه گل است . پنج پرچم دارد و آرایش آن بدین نحو است که میله 4 پرچم آن دو به دو به یکدیگر چسبیده اند و فقط یک میله پرچم آزاد دارد. گلهای ماده آن شباهت کامل به گلهای نر دارد و فقط به جای پرچم ، مادگی با تخمکهای متعدد در آن دیده می شود میوه اش کروی به رنگ زرد به بزرگی یک نانج کوچک ، پوشیده از یک پوست نسبتاً نازک ولی سخت و دارای میان بر سفید رنگ و اسفنجی است .
پراکنش جغرافیایی:
در لرستان ، خوزستان، فارس، کرمان، نصرت آباد ، لار، بندر عباس ، بلوچستان، چابهار، خراسان ، یزد، کویر لوت گسترش می یابد.
نیازهای اکولوژیکی:
در مناطق کویری ، خاکهای قلیایی وشور به خوبی رشد کرده و مقاومت زیادی به تنش آب و شوری دارد.زمین آفتابگیر و دارای کود زیاد نیاز دارد . آبیاری مرتب زمین زراعی الزامی است.
ترکیبات شیمیایی:
مهمترین ترکیب شیمیایی این گیاه اصطلاحاً کاپا ری روتین نامیده می شود در ضمن در ریشه و جوانه ی مولد گل گیاه پکتین ، ساپونینو نوعی اسانس و یک مادۀ رزینی وجود دارد.
مصارف دارویی:
میوه گیاه دارای خاصیت مسحل قوی است در موارد ضعف اعمال روده ، فلجی ناحیه امعاء و احشاء ، در درمان یبوست ، بیماریهای روماتیسمی ، عفونتهای پوستی ، گلو درد، آب آوردن انساج و بیماریهای کبدی بکار می رود . در درمان دیابت ، کنترل صرع و تقویت سیستم ایمنی نقش دارد . موجب افزایش فشار و قند خون و بروز سکته نیز می شود.
اثر تحریکی عصاره دانه هندوانه ابجهل بر سیستم ایمنی بدن بیشتر از عصاره بخش گوشتی (پالپ) آن بوده و لیکن درجه سمی بودن عصارۀ دانه بیشتر است. در طب سنتی ایران نیز این گیاه در درمان ادم ، عفونتهای باکتریال ، سرطان دیابت ، و سقط جنین بکار برده شده است.
همچنین روغنش برای کرم خوردگی دندان مفید است و همراه با سرکه برای درد دهان و خونی که از دندان می آید وقرمزی دهان مفید است.
· در درمان قاعدگی :از جوشاندۀ پوست ریشه ی گیاه برای باز شدن خونریزی قاعدگی در دختران که قاعدگی در آنان متوقف شده است استفاده می شود.
· در درمان نقرس : جوشانده ی پوست ریشه ی گیاه در درمان کم خونی و رنگ پریدگی مخصوصاً در دختران جوان مصرف می شود.
· به عنوان مدر : از جوشاندۀ پوست ریشه ها بعنوان ادرار آور استفاده می کنند.
تکنیکهای زراعی(کاشت ، تکثیر):
کاشت:قسمت مورد استفادۀ گیاه میوه ی آن است که میوۀ رسیده ی گیاه را در فاصله ماههای تیر و مرداد می چینند و پس از خشک کردن به کمک کاردهای نوک تیز پوست آنرا جدا می سازند و یا آنکه قبل از خشک کردن میوه این عمل را انجام می دهند درون میوه ها دانه های بسیاری به تعداد 200 تا 300 به طول 4 تا 8 میلیمتر و به عرض 4 تا 5 میلیمتر جای دارد. میوه خشک شده فاقد بو ولی طعم بسیار تلخ و لعابی است.
تکثیر :بوسیله دانه انجام می شود.
آفات:
v کفشدوزک خربزه یا کفشدوزک 12 نقطه ای:
اولین بار افشار وسپس زاهدی گزارش کرده اند. انتشار جهانی دارد و در کشور های مدیترانه تا ساحل دریای سیاه در کشورهای شمال افریقا و جنوب شوروی سابق یافت می شود در ایران در کرمانشاه ، خراسان ، استان مرکزی ، فارس و ایلام گزارش شده.
خسارت:این آفت از تخمدان گل و پوست نازک میوه تغذیه می نماید و آنها را تخریب می نماید در مواردی نیز به برگها خسارت وارد نموده و آنها را به شکل توری در می آورد.
روش های کنترل:
الف)زراعی:
1. جمع آوری برگهای آلوده به تخم آفت و انهدام آنها.
2. ازبین بردن میزبان های وحشی.
ب)شیمیایی:با ظهور حشرات بالغ زمستان گذران ویا حتی المقدور مصدف با باز شدن تخمها و ظهور لارو سن یک ، مبارزه شیمیایی علیه آفت انجام می گیرد که سمومی مثل فن پروپاترین(دانیتول) به میزان 2 لیتر در هکتار و مالایتون 57% به میزان 5/1 لیتر در هکتار بهره گیری نمود.
v آفت سر خوطي جاليز:
انتشار:در اصفهان ، اهواز ، كرمان ، شيراز ، مصر ، اردن گزارش شده است.
در مرحله تخم ريزي 100% ميوه هاي آلوده فاسد شده و-ازبين مي رود وحتي قسمتي از بوته يا شاخه ي فرعي نيز از بوته ي اصلي جدا شده و مي خشكد . در تخم ريزي پراكنده ميوه از بوته جدا نمي شود و رشد طبيعي
خود را دارد ولي تعداد لارو داخل آن كم است در نتيجه تغذيه لارو قسمتي از ميوه پس از بزرگ شدن فاسد مي شود ولي بقيه قابل استفاده است.
روش هاي كنترل:
الف)زراعي:
1. دادن يخ آب زمستانه
2. جمعاوري بقاياي جليز در مزرعه
3. معلق نگه داشتن ميوه هاي كوچك
4. ازبين بردن علف هاي هرز
10)كشت روي پشته ها در كاهش جمعيت آفت مؤثر است.
ب)شيميايي: دوبار سمپاشي با سم لاروين DFSO و ديپركس 80% به ميزان يك كيلوگرم درهكتار عليه اين آفت توصيه مي شود .
نوبت اول موقعي كه ميوه به به اندازه فندق است ، و نوبت دوم موقعي كه قطر ميوه 5 تا 8 سانتي متر مي باشد .
فهرست و منابع www.ake.blogfa.com
مطالب مشابه :
پروژه Function Generator
Function Generator Notes: Built دانلود کتاب برق+جزوه برق+مقاله برق+پروژهای برق کتاب الکترونیک صنعتی
انتخاب سایز باسبار برای تابلوهای برق
(با حرف یونانی کاپا) دانلود هندبوک مهندسی برق دانلود کتاب شبکه های صنعتی کتاب
منابع تاسیسات الکتریکی و روشنایی مفید در نظام مهندسی و نظارت و طراحی برقی
اینم لینک دانلود برق صنعتی پیشرفته کاپا هندبوک تاسیسات برق جلد2 زیمنس. 55. کتاب
تئوری صفحات و پوسته ها
(کاپا) همان طراحی کاربردی در دانشگاه صنعتی اصفهان . دانلود کتاب نگارش؛ یادگیری نوشتن
آبخوری های مجزا شاهکاری از الیوت ارویت
در سال۱۹۵۰ با رابرت کاپا از وی تعدادی کتاب منتشر شده که از آن میان مركز دانلود
هندوانه ابوجهل گرد آورنده : سعیده طوسی زاده
بزرگترین وبلاگ مقاله کشاورزی ایران دانلود آهنگ
الگوریتم بهینه سازی رقابت استعماری ( Imperialist Competitive Algorithm)
زمینه های متنوعی از مهندسی برق، کامپیوتر دانلود رایگان کتاب علمی و صنعتی
برچسب :
دانلود کتاب برق صنعتی کاپا