شيراز نقاط ديدني و تاريخي

 

     دروازه قرآن:
    در ورودي شهر شيراز در نزديكي تنگ الله اكبر بناي دروازه قرآن واقع شده است. وجه تسميه اين دروازه وجود قرآني بر بالاي طاقي مرتفع است. اين دروازه شامل يك طاق مرتفع از نوع طاق كجاوه اي در وسط و دو طاق با ارتفاع كم در طرفين است. اين طاق در زمان حكومت عضدالدوله ديلمي در شيراز ساخته و قرآني نيز در آن جاي داده شد تا مسافران به بركت عبور از زير آن سفر را به سلامت به پايان برند و در موقع سفر از زير قرآن عبور كنند. با گذر زمان اين طاق شكسته و تخريب شد و در نهايت در سال 1327 هجري شمسي يكي از بازرگانان شيراز به نام «حسين ايگار» معروف به اعتمادالتجار با هزينه شخصي خود طاق كنوني را بازسازي كرد و چند آيه از قرآن كريم را با خط ثلث و نسخ كه بر روي كاشي نوشته شده بر بدنه طاق نصب كرد.
    آرامگاه حافظ:
    آرامگاه شاعر بزرگ و غزلسراي نامي ايران خواجه شمس الدين محمد معروف به حافظ در چهارراه حافظيه شهر شيراز واقع شده و مساحت آن 19 هزار و 116 متر مربع مي باشد. 65 سال پس از وفات حافظ يعني در سال 856 هجري قمري «شمس الدين محمد يغمايي» وزير ميرزا ابوالقاسم بايرگوركاني، حاكم فارس، براي نخستين بار عمارتي گنبدي شكل را بر فراز قبر حافظ بنا كرد. اين بنا 350 سال پس از وفات حافظ به دستور نادرشاه افشار و يك بار نيز در اوايل قرن يازدهم هجري در زمان حكومت شاه عباس كبير مرمت شد. در سال 1187 هجري قمري كريم خان زند بر مقبره حافظ بارگاهي به سبك بناهاي خود ساخت و بر تربتش سنگي از مرمر نهاد كه امروز نيز همچنان باقي است. بر روي اين سنگ دو غزل از ديوان حافظ به شيوه نستعليق نگاشته شده است. پس از كريم خان در سال 1273 هجري قمري طهماسب ميرزا حكمران فارس آرامگاه حافظ را بار ديگر تعمير و مرمت كرد. در سال 1314 هجري شمسي با طراحي «آندره گدار» فرانسوي بازسازي بناي حافظيه انجام شد. سنگ قبر حافظ به ارتفاع يك متر از سطح زمين قرار گرفته و به وسيله پنج رديف پلكان مدور احاطه شده است. بر فراز بارگاهش گنبدي مسي به شكل كلاه درويشان بر روي هشت ستون بنا شده است.
    آرامگاه سعدي:
    آرامگاه شاعر نامي قرن هفتم، شيخ شرف الدين بن مصلح الدين سعدي شيرازي در چهار كيلومتري شمال شرقي شيراز در انتهاي خيابان بوستان و در مجاورت باغ دلگشا واقع شده است. اين مكان در ابتدا خانقاه سعدي بوده كه وي اواخر عمر خود را در آنجا مي گذرانده و پس از فوت درهمان مكان مدفون شده است. براي نخستين بار در قرن هفتم توسط «خواجه شمس الدين محمد صاحبديواني» مقبره اي بر فراز قبر سعدي ساخته شد. در سال 998 به حكم يعقوب ذوالقدر، حكمران فارس، خانقاه شيخ ويران شد و اثري از آن باقي نماند. در سال 1187 هجري قمري به دستور كريم خان زند عمارتي از گچ و آجر بر فراز قبر سعدي بنا شد. اين بنا در دوره قاجاريه توسط «فتح علي خان صاحبديوان» مرمت شد. در سال 1329 هجري شمسي بقعه كنوني به جاي ساختمان قديمي ساخته شد. ورودي مجموعه در راستاي ورودي آرامگاه است كه معمار آن «آندره گدار» فرانسوي است. ساختمان به سبك ايراني است با هشت ستون از سنگ هاي قهوه اي رنگ كه در جلوي مقبره قرار دارند و اصل بنا با سنگ سفيد و كاشي كاري مزين است. بناي آرامگاه از بيرون به شكل مكعبي است اما در داخل هشت ضلعي است با ديوارهايي از جنس مرمر و گنبدي لاجوردي. اين ساختمان محوطه اي در حدود 10 هزار و 395 متر مربع دارد كه درحدود 257 متر مربع آن زيربناي اصلي آرامگاه است.
    ارگ كريمخاني:
    ارگ كريمخاني قصر سلطنتي و اندروني كريم خان زند حاكم شيراز بوده است كه در سال 1180 هجري قمري به دستور وي ساخته شد و در حال حاضر در حوالي ميدان شهدا واقع شده است. كريم خان زند براي ساختن قصر خود ماهرترين سنگ تراشان، معماران و هنرمندان آن زمان را به شيراز دعوت كرد و بهترين نوع مصالح را از شهرها و كشورهاي مختلف خريداري كرد و در اختيار كارگران قرار داد و در مدت زمان كوتاهي بناي ارگ ساخته شد. در ساختن ارگ معماري نظامي و معماري مسكوني هر دو با هم به كار رفته است. چرا كه ارگ خانه پادشاه بود و بايد از ضريب امنيتي بالايي برخوردار مي بود. بنابراين ديواره هاي بيروني كه همانند ديوارهاي يك قلعه نظامي است بسيار مرتفع است. در زمان سلطنت رضاخان پهلوي و پس از آن ساختمان ارگ به عنوان زندان بزرگ شهر در اختيار شهرباني قرار گرفت و در طول اين مدت تمام آثار هنري اتاق ها را با گچ پوشاندند. در سال 1350 ساختمان ارگ در اخيتار سازمان ميراث فرهنگي قرار گرفت و مرمت و بازسازي شد.
    حرم مطهر حضرت شاهچراغ«ع»:
    آرامگاه سيد ميراحمد بن موسي الكاظم«ع» برادر حضرت امام رضا«ع» معروف به شاهچراغ در مركز شيراز و در كنار ميداني به نام ميدان احمدي قرار دارد.
    گنبد نيلوفري حرم شاهچراغ«ع» به سبك بسيار زيبايي كاشي كاري شده و از دور پيداست. اين آرامگاه در بين شيرازي ها داراي شكوه و قداست خاصي است. درون حرم با به كاربردن آينه هاي ريز رنگين به سبكي هنرمندانه آينه كاري شده و انواع خط هاي زيباي فارسي و عربي تزيين كننده نماي اطراف آينه ها و كاشي هاست.
    بناي حرم مشتمل بر ايواني در جلو و حرمي گسترده در پشت ايوان است كه در چهار جانب حرم، چهار شاه نشين قرار گرفته و ضريح مطهر در شاه نشين زيرگنبد قرار دارد و از نقره ساخته شده است. حضرت شاهچراغ در نزد پدر بزرگوارش امام موسي كاظم(ع) از جايگاه و احترام خاصي برخوردار بوده است. اعتبار و جايگاه ايشان در بين فرزندان امام موسي كاظم(ع) به حدي بود كه پس از شهادت امام كاظم(ع) گروهي ا زمردم به حمايت از امامت ايشان برخاستند و فرقه اي به نام اماميه را پديد آوردند. تاريخ نويسان زمان پيدايش قبر حضرت احمد(ع) را يكسان ننوشته اند. گروهي آن را در زمان عضدالدوله ديلمي و گروهي در زمان مقرب الدين مسعودبن بدر نوشته اند.
    باغ ارم:
    باغ ارم در شمال غربي شيراز و درانتهاي خيابان ارم قرار گرفته است. اين باغ به مناسبت عمارت و باغ بزرگي كه در گذشته توسط «شدادبن عاد» پادشاه عربستان به رقابت با بهشت ساخته شده و ارم ناميده شد، به باغ ارم مشهور گرديده است. تاريخ ساخت اين باغ را به دوره سلجوقيان نسبت داده اند. چرا كه در آن زمان باغ تخت و چند باغ ديگر توسط «اتابك قراجه» حكمران فارس احداث شد و احتمال ايجاد اين باغ به درخواست وي و در آن دوران زياد است. در اواخر سلسله زنديه بيش از 75 سال اين باغ در تصاحب سران ايل قشقايي بود. بناي اوليه عمارت باغ ارم توسط «جاني خان قشقايي» اولين ايلخان قشقايي و پسرش «محمدقلي خان» و درزمان فتحعلي شاه قاجار احداث شده است. درزمان ناصرالدين شاه قاجار، ميرزا حسن علي خان نصيرالملك اين باغ را از خاندان قشقايي خريد و ساختمان كنوني را به جاي عمارت قبلي ساخت. عمارت اصلي باغ ارم طبق معماري دوره صفويه تا قاجاريه بنا شده است. اين باغ در حال حاضر به عنوان باغ گياهشناسي مورد استفاده قرار مي گيرد. باغ ارم در سال 1353 به ثبت تاريخي رسيده است.
    ديگر نقاط ديدني:
    باغ عفيف آباد، باغ نارنجستان قوام، مسجد نصيرالملك، مسجد جامع عتيق، مسجد وكيل، حمام وكيل، بازار وكيل، آرامگاه خواجوي كرماني، حرم حضرت سيدعلاءالدين حسين(ع)، آرامگاه شيخ روزبهان، آرامگاه ابن خفيف، سراي مشير، كليساي ارامنه و... از ديگر مناطق ديدني در شيراز محسوب مي شود.
    معاون امور گردشگري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان فارس گفت: به ميهمانان نوروزي امسال استان فارس خدماتي بهتر و متمايز نسبت به سال هاي قبل ارائه مي شود و شرايط براي راهنمايي مسافران و ارائه خدمات اسكان و گردشگري بهتر آماده شده است.
    «عليرضا دژبد» اظهار داشت: استان فارس با داشتن 42 هتل و هتل آپارتمان و 150 ميهمانپذير با ظرفيت بيش از 12 هزار تخت آماده پذيرش مسافران نوروزي است.
    وي افزود: هشت هزار كلاس درس نيز در مدارس استان به اسكان مسافران نوروزي اختصاص داده شده است.
    وي گفت: در ايام نوروز فضاي مناسب براي ايجاد كمپ با استفاده از امكانات شهرداري، هلال احمر و بخش خصوصي در نظر گرفته شده است كه در اختيار مسافران قرار خواهد گرفت.
    وي اظهار داشت: ايجاد 40 دفتر دائم و موقت اطلاع رساني در مبادي ورودي استان فارس و محورهاي گردشگري، توزيع نقشه هاي سياحتي، بروشور اماكن تاريخي و كارت پستال در بين ميهمانان نوروزي به صورت رايگان از ديگر برنامه ها در ايام نوروز خواهد بود


مطالب مشابه :


راز دو نماد پرکاربرد جوامع مخفی

پيدايش آرم ها يکي از نتايج مطالعات گسترده اي است که با سرمايه گذاري “مدرسه ي شيکاگو




مختصری درباره آرم

آرم كلمه اي فرانسوي است تصاوير موجود در غارها، زمينه هاي پيدايش خط، نمادهاي رياضي در




راز دو نماد پرکاربرد جوامع مخفی

پيدايش آرم ها يکي از نتايج مطالعات گسترده اي است که با سرمايه گذاري “مدرسه ي شيکاگو




فلسفه آرم

kung fu to . a - فلسفه آرم - كونگ فو توآ يعني طريقت دانايي دعوت انسان به سوي تكامل - kung fu to . a




تاریخچه هلال احمر و صلیب سرخ

اي كتاب ندايي بود براي پيدايش نهضت بين المللي جمعيت هاي كشورهاي اسلامي نيز أرم مزبور را




شيراز نقاط ديدني و تاريخي

تاريخ نويسان زمان پيدايش قبر حضرت باغ ارم در شمال غربي شيراز و درانتهاي خيابان ارم




تاريخچه خط فارسي

تاريخچه پيدايش خط و الفبا هفده هزار سال طول كشيد تا هنر خط و نوشتار طراحی آرم (نماد ها 2




برچسب :