چگونگی مصرف دارو در دوران بارداری

برای آن كه جنین رشد خوب و سالمی داشته باشد،مادران باردار باید در نحوه استفاده از قرص و داروهای دقت داشته باشند.

پزشكان تحت شرایط و بنا بر وضعیت جسمی داروهایی را به زنان باردارتجویز می‌كنند كه در این راستا،با در نظر گرفتن پزشك،پرهیز از مصرف هر نوع دارو را باید كنار گذاشت و فقط به توصیه های پزشک متخصص عمل کرد.


دكتر شهلا چایچیان،متخصص زنان و زایمان و عضو هیات علمی دانشگاه دراین‌باره گفت:مصرف دارو در بین زنان باردار باید تحت شرایط خاصی باشد،ولی نباید مصرف تمامی داروها را نفی كنیم و بگوییم هیچ دارویی در این زمان نباید مصرف شود.به گفته وی،گاهی هم مصرف دسته‌ای از داروها قبل از بارداری باعث بروز ناهنجاری‌هایی در جنین می‌شود مثلا مصرف اسید فولیك ، 4 ماه قبل از بارداری،نه تنها لازم است بلكه باعث می‌شود مادر با فقر آهن و عوارض آن مواجه نشود و از احتمال بیماری‌های «نقص لوله عصبی» كه جزو ناهنجاری‌های جنینی است، جلوگیری به عمل آید.این عضو هیات علمی دانشگاه درخصوص مصرف ویتامین در این دوران می‌افزاید:مصرف ویتامین‌ها و املاح در ماه‌های بارداری متفاوت است و پزشك متخصص تصمیم به تجویز و نحوه مصرف می‌گیرد.این متخصص زنان و زایمان اظهار می‌كند:گاهی اوقات براساس نوع بیماری،پزشك داروهای مختلفی را برای زن باردار تجویز می‌كند كه متاسفانه عده‌ای از آنها با نظرخواهی اطرافیان خود،خودسرانه داروی خود را قطع می‌كنند،در صورتی كه امروزه ثابت شده برخی از داروها به كاهش و حتی عدم سقط جنین،كمك شایانی می‌كند.


دسته دیگری از داروها كه در این ایام مصرف می‌شوند «آنتی‌بیوتیك‌ها» هستند،دكتر چایچیان در این باره می‌گوید:این كه انواع مختلفی از آنتی‌بیوتیك‌ها می‌توانند طی زمان‌های مختلف بارداری،جنین را دچار عوارض خفیف و یا شدید كند،امری اجتناب‌ناپذیر است ولی در بسیاری از موارد،برای درمان عفونت‌ها،چاره‌ای جز تجویز آنتی‌بیوتیك به زن باردار نیست.وی در ادامه یادآور می‌شود: تحقیقات نشان می‌دهد عفونت‌های لثه و دندان در زنان باردار،باعث بروز زایمان زودرس،پارگی زودرس كیسه آب و عوارض خطیر دیگری برای جنین و نوزاد می‌شود در صورتی كه می‌توان عفونت لثه را با دوره كوتاهی از آنتی‌بیوتیك درمان كرد.بنابر این،اصرار عدم مصرف دارو در این ایام، امری بیهوده تلقی می‌شود.«گاهی به دلیل تهوع‌های شدید بارداری، پزشك مجبور به تجویز دارو جهت جلوگیری از برخی مشكلات در خون می‌شود» این متخصص زنان و مامایی با اظهار این مطلب خاطرنشان می‌كند:مادران باید در نظر داشته باشند كه به هنگام بروز بیماری در این ایام،پزشك معالج خود را از «هفته بارداری» مطلع سازند تا مشكلی برای وی و جنین به وجود نیاید.وی خفیف‌ترین عوارض مصرف آنتی‌بیوتیك در زن باردار را ایجاد آلرژی به این دارو در آینده كودك عنوان می‌كند و یادآور می‌شود،برخی از آنتی‌بیوتیك‌ها همانند «تتراسایكلین» نیز می‌تواند جوانه‌های دندان جنین را تیره كند پس بهتر است تا آن‌جاكه ممكن است از تجویز این دارو خودداری شود و یا مادرانی كه دارای بیماری‌های خونی هستند،نباید از آنتی‌بیوتیك‌های «سولفامید» ‌استفاده كنند، كه مطمئنا پزشك معالج این جوانب را مدنظر خواهد داشت.

 

شیمی‌ درمانی و بارداری
برخی از اوقات،زن باردار مجبور به استفاده از داروهای شیمی‌درمانی است چرا كه با عدم مصرف این دارو،مادر از دست خواهد رفت.دكتر چایچیان با اشاره به این مطلب می‌گوید:از آنجایی كه سلامت جنین،نهفته در سلامت مادر است،بهتر است در این شرایط به توصیه‌های پزشك اهمیت بیشتری داد.

 

مسكن‌ها
شایع‌ترین مصرف مسكن در دوران بارداری،استامینوفن است كه طبق تحقیقات صورت گرفته،تاكنون عارضه‌ای از آن در انسان،گزارش نشده است.این عضو هیات علمی دانشگاه خاطر نشان می‌كند:گاهی دردهای شدید،عوارض بیشتری نسبت به مصرف مسكن‌ها در پی خواهد داشت.وی در ادامه ابراز می‌كند:در برخی موارد حاد،اگر زنی دچار «میوم رحمی» (غده خوش‌خیم)‌ باشد،طبق نظر پزشك،بیمار می‌تواند از استامینوفن‌های كدئین نیز مصرف كند.دكتر چایچیان یادآور می‌شود:گاهی شاهد آن هستیم كه مصرف بی‌رویه برخی از ویتامین‌ها در دوران بارداری،دارای اثرات سوء است، بنابراین مادران باید توجه داشته باشند كه با مصرف بی‌رویه ویتامین، خود و جنین خود را به دردسر نیندازند.به گفته وی،پزشك می‌تواند با تجویز قرص فولیك اسید،آهن و دادن یك رژیم غذایی مناسب،بیمار خود را تحت كنترل داشته باشد.در غیر این صورت و مشاهده كمبود برخی از ویتامین‌ها و املاح،پزشك معالج اقدام به تجویز «ویتامین‌های مخصوص حاملگی» می‌كند.

 مادران فست فودی


آمارها نشان می‌دهند كه این روزها به دلیل اشتغال مادران،اغلب آنها از تغذیه صحیحی استفاده نمی‌كنند و جای میوه و سبزی در وعده‌های غذایی آنها خالی است كه پزشكان با علم به این حقیقت، اقدام به تجویز برخی از داروهای مكمل برای آنان می‌كنند،ولی باید توجه داشت كه مصرف غذاهای حاضری (فست‌فود)‌ به جز چاقی مادر و جنین،هیچ ثمری را به همراه نخواهد داشت وسكته‌های زودرس و بیماری دیابت را می‌توان از عوارض مادر و جنین چاق محسوب كرد و حتی گزارش شده است،دخترانی كه در دوران حاملگی مادر خود،دچار چاقی بوده‌اند،بعدها در آینده بیشتر از سایرین دچار سرطان پستان شده‌اند. دكتر چایچیان در پایان خاطرنشان می‌كند:بیماران تیروئیدی باید آگاه باشند كه مصرف دارو طی دوران بارداری،یكی از ملزومات آنهاست،چراكه ممكن است قطع دارو در این مرحله به قلب و چشم مادر صدمه وارد كند و یا احتمال زایمان زودرس را در آنها بیشتر كند.

راهنمای استفاده از داروها در حاملگی

به دلیل محدود بودن اطلاعات درمورد اثرات داروها برروی نین بدنبال مصرف آنها در دوران بارداری به عنوان یک اصل کلی باید از مصرف داروها دردوران بارداری اجتناب شود .

 

مصرف اغلب داروها دردوران بارداری می تواند عوارض کوتاه مدت ویا دراز مدت برروی جنین ایجاد نماید وبااین وجود نوع و شدت این عوارض به نوع دارو و شکل دارویی آن ویا طول مدت مصرف دارو و عمر جنین و مراحل رشد آن بستگی دارد .با توجه به میزان احتمال بروز عوارض ناشی از مصرف داروها برروی جنین داروها به 5گروه تقسیم می شوند .

داروهای گروه A و B داروهایی هستند که مصرف آنها دردوران بارداری –با توجه به اطلاعات موجود – مجاز اعلام شده است .داروهای گروه Cبااحتیاط فراوان وفقط درصورت ضرورت می توانند مصرف شوند .مصرف داروهای گروه D دردوران بارداری ،مگر درشرایط ویژه وآن هم با حداقل مقدار مصرف وحداقل دوره مصرف غیر مجاز است . داروهای گروه X به هیچ عنوان نباید دردوران بارداری مصرف شوند .

 با توجه به اطلاعات موجود درمنابع علمی داروهای موجود دربازار دارویی ایران دراین گروهها تقسیم شده ودراین ضمیمه آورده شده اند .برای دسته بندی این داروها از نرم افزار اطلاعاتی MICROMEDEX استفاده شده است . هنگام استفاده از این ضمیمه باید به این نکات توجه شود

1.       اغلب داروهای NSAID درسه ماهه اول و دوم بارداری درگروه B ودرسه ماهه سوم درگروه D قرار دارند .  

2.       سولفونامیدها درسه ماهه اول ودوم بارداری درگروه B ودرسه ماهه سوم در گروه D هستند .  

3.       ویتامینها درصورت مصرف بامقادیر مجاز درگروه B هستند ولی درصورت مصرف با مقادیر زیاد درگروه D قرار می گیرند . 

4.       کاپتوپریل درسه ماهه اول بارداری درگروه C ودرسه ماهه دوم و سوم درگروه D است .  

5.       پتیدین با مقادیر مصرف زیاد و طولانی درگروه D قرار دارد .  

6.       داروهای حاوی اسید استیل سالیسیلیک با مصرف مقادیر زیاد و طولانی درگروه D قرار دارند ولی با مصرف مقادیر کم وکوتاه مدت درگروه c هستند .  

7.       به طور کلی با مصرف اشکال موضعی وکوتاه  مدت داروها دردوران بارداری احتمال بروز عوارض ناخواسته کمتری برروی جنین وجود دارد . 

گروه :A
مطالعات کافی در زنان حامله, خطری را برای جنین برای سه ماهه اول حاملگی نشان نداده است.شواهدی از خطر در مورد مصرف دارو در بقیه دوران حاملگی وجود ندارد

گروه: B
مطالعات در حیوانات خطری را برای جنین نشان نداده است.. ولی مطالعات کافی در زنان حامله وجود ندارد.. یا اینکه مطالعات در حیوانات بیانگر ایجاد عارضه جانبی در جنین بوده است.ولی مطالعات کافی در زنان حامله خطری را برای جنین در سه ماهه اول حاملگی نشان نداده است. وشواهدی از خطر در مورد مصرف دارو در بقیه دوران حاملگی وجود ندارد

گروه: C
مطالعات در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد.. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد


گروه:D
شواهدی مبنی بر وجود خطر برای جنین انسان وجود دارد ولی در بعضی از موارد منافع دارو ممکن است استفاده از آن را اجتناب ناپذیر نماید... و در مقابل منافع دارو خطرات احتمالی دارو را باید پذیرفت

گروه :X
مطالعات در حیوانات یا انسان بیانگر ایجاد ناهنجاریهای حنینی بوده است.. یا عوارض جانبی گزارش شده موید ایجاد خطرات در جنین است. به دلیل این خطرات به طور واضح , مصرف این داروها در دوران حاملگی ممنوع است

 

داروهای گروه A

 

 با توجه به اطلاعات موجود مصرف آنها در بارداری مجاز است . ...

 داروهای گروه A

طبقه بندي مصرف داروها در دروان حاملگي A

Bromhexine

Calamine – D

Calcium Pantothonate

Charocal Activted

Folic Acid

Levothyroxine Sodium

Magnesium Hydroxide

Nicotinic Acid

Nitrous Oxide

Potassium Chloride

Thyroid

Vitamin B1(Thiamine Hcl)

Vitamin B6 (Pyridoxine Hcl)

Vitamin D3(Cholecalciferol)

Vitamin E

Zinc Oxide

 

 

 

داروهای گروه B

 

Co-Amoxiclav

Acetaminophen

Co-Amoxiclav

Acetylcysteine

Colistin Sulfate

Amiloride - H

‍Cromolyn sodium

Amoxicillin

‍Cyproheptadine Hcl

Amphotericin B

Desmopressin

Ampicillin

Dexchlorpheniramin Maleate

Aprotinin

Dextromethrophan

Arginine Hcl

Diclofenac Sodium

Benzyl Benzoate

Dicyclomin

Bisacodyl

Dimenhydrinate

Bromocriptine

Dobutamine

 Carbenicillin

Doxapram

‍Cefazolin Sodium

Enflurane

‍Cefotaxime

Erythromycin

‍ Ceftazidime

Ethacrynic Acid

‍Ceftriaxone

Ethambutol

‍Cephalexin

Famotidine

Cephalothin Sodium

Glucagone

Chlorpheniramine

Glycopyrolate

Chlorthalidone

Gonadorelin

Cimetidine

Hydrochlorothiazide

Clindamycin

lbuprofen

 Clotrimazole

lndomethacin

Cloxocillin

lnsulin

Clozapine

lohexol

 

 

 

 

 

Penicillin G

Lpratropium Bromide

Penicillin V Potassium

Lactulose

Pethidine Hcl

Lidocain Hcl

Phenaszopyridine Hcl

Lindane

Pipracillin

Maprotiline Hcl

Piperazine

Mesalazin

Piroxicam

Mesna

Polymyxin B Sulfate

Metformin

Praziquantel

Methadone Hcl

Prednisolone

Methyldopa

Prednisolone - S

Metoclopramide

Prednisone

Metrizamide

Propofol

Metronidazole

Ranitidine

Multivitamin

Ritodrine

Multivitamin plus lron

Silver sulfadiazine

Multivitamin plus Mineral

Spectinomycin Hcl

Mupirocin

Sucralfate

Nafcillin sodium

Sulfadiazine

Naloxone Hcl

Sulfasalazine

Naproxen

Terbutaline Sulfate

Niclosamide

Tranexamic Acid

Nitrofurantoin

Triamterene- H

Nystatin

Urokinase

Octreotide

Vitamin A

Oxybutynin Chloride

Vitamin A + D

Oxytetracycline

 

 

 

 

 

 

داروهای گروه C

داروهاییکه مصرف آنها در بارداری غیر مجاز است مگر در صورت ضرورت و با احتیاط فراوان .....

Betaxolol

A.C.A

Bethanechol Chloride

Acetazolamide

Biperiden

Acetylcholoine chloride

Bismuth Subcitrate

Aciclovir

Bretylium Tosylate

Albendazole

Bupivacaine

Albumin (Human)

Buprenorphine

Alfentanil

Calcitonin

Allopurinol

Calcitriol

Alprazolam

‍Calcium Dobesilate

Amantadine Hcl

‍Capreomycin

Aminoacid

‍Captopril

Aminophylline

‍Carbachol

Ammonium chloride

Chloramphenicol

Amyl Nitrite

Chloroquine

Antihemorrhoid

Chlorpromazine Hcl

Apomorphine Hcl

Chlorpropamide

ASA

Cholestyramine

Asparaginase

Ciclosporine

Atracurium Besylate

‍Cinnarizine

Atropine Sulfate

Ciprofloxacin

Bacitracin

‍Cisapride

Baclofen

Clobetasol Propionate

Beclomethasone Dipropiona

Clonutinol Hcl

Benzttropine Mesylate

Clofazimine

Betacaroten

‍Clofibrate

Betamethasone

 

 

 

 

Diphenoxylate

Clomipramine Hcl

Dipyridamol

Clonazepam

Disopyramide

Clonidine Hcl

Dopamine Hcl

‍Co – Trimoxazole

Dorzolamide Hcl

‍Codeine Phosphate

Doxepin

Corticotrophin

Droperidol

Crotamiton

Echothiophate lodide

Cyclopentolate Hcl

Edetate disodium

‍Cycloserine

Enalapril Maleate

Cyproterone Acetate

Ephendrine

Dantrolene Sodium

Epinephrine

Dapsone

Erythropointin ( Epoetin)

Deferoxamine

Ethiodized oil

Desipramine Hcl

Ethosuximide

Dextromethasone

Etomidate

Dextromethrophan - P

Expectorant

Dextrose

Expectorant - D

Diazoxide

Factor IX Complex

Digestive

Fentanyl

Digoxin

Ferrous Sulfate

Dihydrotachysterol

Fluconazole

Diltazem Hcl

Flucytosine

Dimercaprol

Fludrocortisone

Dimethicone

Flumazenil

Diphenhydramine

Fluocinolone Acetonide

Diphenhydramine Compound

 

 

 

 

{ mospagebreak}

Hydroxyzine

Fluorescein Sodium

Hyoscine – N- Butyl Bromide

Fluoxetine

ldoxuridine

Flupentixol Decanoate

Interferone ( Alpha)

Fluphenazine

Lodoquinol

Flurandrenolide ( Fluran)

Ipecac

Furazolidone

Iron Dextran Complex

Furosomide

Isoflurane

Fusidic Acid

Isoniazid

Gabapentin

Isoproterenol Hcl

Gemfibrozil

Isosorbide Dinitrate

Gentamicin

Isoxsuprin Hcl

Glibenclamide

Ketamine

Glycerin

Ketoconazol

Gold    Sodium Thiomalate

Ketotifen

Griseofulvin

Lamotrigine

Guaiafenesin

Leucovorin

Guanethidine

Levamisole

Haloperidol

Levodopa

Halothane

Levodopa - C

Hematinic

Mannitol

Heparin

Mebendazole

Homatropine HBr

Mefenamic Acid

Hydralazine

Methanol Salicylate

Hydrocortisone

Metaproterenol Sulfate

Hydroquinone

Methenamine Mandelate

Hydroxychloroquine Sulfate

 

 

 

 

 

 

 

{ mospagebreak}

 

Pancreatin

Methocarbamol

Pancuronium Bromide

Methoxalen

Parathormon

Methyl Salicylate

Paromomycin

Methylergonovine

Pentagastrin

Methylprednisolone

Pentazocine

Metyrapone

Phenoxybenzamine Hcl

Miconazol Nitrate

Phentolamine Mesylate

Mineral Oil

Phenylephrine (ophthalmic)

Minoxidil ( Systemic)

Phosphate Potassium

Minoxidil ( Topical)

Pilocarpin

Mitotane

Povidone lodine

Morphine Sulfate

Prazosin

Nalidixic Acid

Primaquine

Naphazoline

Procainamide

Naphazoline   Antazoline

Promethazine

Neostigmine Methylsulfate

Promethazine Hcl

Niacinamide

Propafenon

Nifedipine

Propantheline Bromide

Nitrates

Propranolol Hcl

Nitrazepam

Protamine

Nitrofurazone

Pseudoephedrine Hcl

Nitroglucerin

Pyrantel

Nitroprusside Sodium

Pyrazinamide

Norepinephrine Bitartrate

Pyridostigmine

Ofloxacin

Pyrilamine Maleate

Omeprazole

 

 

 

 

 

 

 

{ mospagebreak}

 

 

Theophylline    G

Pyrimethamine

Thiabendazole

Pyrithione Zinc

Thiopental sodium

Pyrvinium

Thioridazine

Quinacrine

Thiothixene

Quinidine Sulfate

Timolol

Reserpine

Tolmetin

Rifampin ( Rifampicin)

Tolnaftate

Saccharin Sodium

Tranylcypromine

Salbutamol

Trazodone   Hcl

Salicylic Acid

Tretinoin

Selegiline

Triamcinolone Acetonide

Selenium Sulfide

Triamcinolone NN

Sodium Aminosalicylate

Trifluoperazine

Sodium   Bicarbonate

Trifluridien

Sodium chloride

Trihexyphenidyl

Sodium Polystyrene sulfonate

Trimipramine

Sodium Thiosulfate

Triple Sulfa

Spiramycin

Tropicamide

Stibogluconate Sodium

Vancomycin

Streptozocin

Vasopressin

Strontium Chloride

Verapamin Hcl

Sufentanil

Vitamin B 12 (Cyanocobalamin)

Sulfacetamide Sodium

Vitamin C ( Ascorbic Acid)

Tacrine

Vitamin K ( Phytonadione)

Terfenadine

Zidovudine

Tetracaine Hcl

Theophylline


مطالب مشابه :


قرص كلوميفن و بارداري

است پزشکتان ،متفورمین را به عنوان شکل قرص در یک دوره پنج بارداری دو




پرسش و پاسخ >>>>> ناباروری

فواره من این ماه از روز اول نصف قرص بارداری به مشکل متفورمین و




مروری بر کیست تخمدان

درشت، رویش مو بر روی صورت و بدن ( متفورمین) قرص های ضد بارداری خوراکی تا حدودی




چگونگی مصرف دارو در دوران بارداری

چگونگی مصرف دارو در دوران بارداری بر وضعیت جسمی با تجویز قرص فولیك اسید




سندرم تخمدان پلی کیستیک

حداکثر تاثیر بر قرص متفورمین اگر فیناسترید همراه با قرص های خوراکی جلوگیری از بارداری




کم کاری تیروئید و اقدام به بارداری

کم کاری تیروئید و اقدام به بارداری بر رشد و نمو جنین تأثیر و قرص متفورمین و




تنبلی تخمدان و نامنظمی پریود

ناگهانی وزن هم تاثیر متفورمین دارویی فوق مخصوص بارداری یعنی




نحوه مصرف قرص های HD و LD

به این معنی که هرچه فاصله زمانی بین وضعیت مشکوک به بارداری و شروع مصرف قرص تاثیر آن بر




برچسب :