تاریخچه دانشگاه ارومیه
گزارش از جواد زاهدی : قديمي ترين و مهم ترين دانشگاه و مرکز آموزش عالي موجود در استان آذربايجان غربي را بايد دانشگاه اروميه نام برد که تاريخ تاسيس آن به سال 1344 برمي گردد.
اين دانشگاه به عنوان يک مرکز آموزش عالي ابتدا در قالب آموزشکده در اروميه تاسيس شد و در اولين گام، اقدام به پذيرش دانشجو در رشته کشاورزي و با درجه کارداني کرد.
تاريخ تاسيس دانشگاه اروميه به 130 سال قبل يعني پيش تر از تاسيس دانشگاه تهران در سال 1313 برمي گردد که با ايجاد آن، اولين دانشکده پزشکي ايران در اين شهرستان راه اندازي شد.
اين آموزشکده پزشکي در محل کنوني دانشگاه اروميه توسط ميسيونرهاي مذهبي امريکايي احداث شده بود.
سرپرستي اين دانشکده که قديمي ترين مرکز آموزش عالي به سبک جديد در ايران به شمار ميرود با دکتر ژوزف کاکران که خود متولد اروميه بوده و تحصيلات پزشکي را در نيويورک گذرانده بود، بودهاست. دانشکده پزشکي اروميه در طي پنج دوره پنج ساله و به مدت 27 سال فعاليت خود جمعا 26 پزشک ايراني را فارغ التحصيل کرد و به جامعه آن روز تحويل داد.
در حال حاضر يک ساختمان قديمي معروف به ساختمان چوبي، اثر باقيمانده از اولين دانشگاه اروميه به شمار ميرود.
تاسيس آموزشکده کشاورزي اروميه در سال 1344 دقيقا 60 سال بعد از تعطيلي دانشکده پزشکي اروميه که به علت فوت دکتر کاکران پيش آمد، اتفاق افتاده است.
به دنبال تاسيس دانشکده کشاورزي و دامپروري اروميه، دانشکدههاي دامپزشکي و علوم در راستاي توسعه کمي و کيفي دانشگاه به ترتيب در سال هاي 1356 و 1358 افتتاح شدند که منجر به تاسيس دانشگاه اروميه شد.
پس از آن فعاليت گستردهاي براي توسعه دانشگاه اروميه در پرديس نازلو به عمل آمد و به تدريج و به نوبت هر سه دانشکده مذکور به اين پرديس انتقال يافت.
در سال 1359 دانشکده پزشکي نيز در دانشگاه اروميه تاسيس شده و تا سال 1364 به فعاليت خود ادامه داد و سپس در نتيجه تغييراتي که در سطح وزارت علوم پيش آمد از دانشگاه اروميه جدا شد.
دانشگاه اروميه پس از آن با افتتاح دانشکده ادبيات و علوم انساني در سال 1367 و دانشکده فني در سال 1368 توسعه بيشتري يافت و درحال حاضر با داشتن هفت دانشکده، يک آموزشکده فني در شهر خوي، چهار مرکز تحقيقاتي، مرکز ICT، کتابخانه مرکزي، يک موزه و يک مرکز تحقيقات سازه، به فعاليت آموزشي و تحقيقاتي خود ادامه ميدهد.
دانشکده هاي موجود در دانشگاه اروميه
دانشکده کشاورزي اروميه که در پرديس نازلو مستقر مي باشد به شکل آموزشکده تاسيس شد و در سال 1347 با عنوان مستقل دانشکده کشاورزي و دامپروري به تصويب رسيد.
ايجاد اين دانشکده در واقع، هسته اوليه تکوين و تشکيل ساير دانشکده ها را در دانشگاه اروميه گذاشت.
طرح توسعه دانشکده کشاورزي اروميه براي پنج گروه آموزشي با مساحت 7400 مترمربع در کنار بناهاي قديمي اين دانشکده اجرا شد.
اين دانشکده داراي گروه هاي مهندسي آب، زراعت و نباتات، علوم دامي، ماشين هاي کشاورزي، باغباني، علوم خاک، گياه پزشکي و گروه علوم و صنايع غذايي است که در سه مقطع کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکترا به تربيت دانشجو مي پردازد.
دانشکده دامپزشکي دانشگاه اروميه پس از دانشکده کشاورزي دومين دانشکده تاسيس شده اين دانشگاه است که در سال 1354 پايه ريزي شده است.
اين دانشکده در حال حاضر اقدام به تربيت دانشجو در رشته هاي دکتراي دامپزشکي، کارشناسي علوم آزمايشگاهي دامپزشکي، دوره هاي دکتراي تخصصي دامپزشکي و دوره هاي phD مي کند.
دانشکده دامپزشکي اروميه از آزمايشگاه هاي مهجز آموزشي و تخصصي و مراکز آموزشي - خدماتي همچنين بيمارستان و درمانگاه تخصصي دامپزشکي بهره مي برد.
دانشکده علوم دانشگاه اروميه نيز از ديگر دانشکده هاي اين دانشگاه است که در سال 1356با پذيرش دانشجو در دو رشته علوم گياهي و دبيري فيزيک فعاليت خود را آغاز کرده است.
اين دانشکده که در سايت نازلوي اروميه مستقر است در رشته هاي کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکتراي تخصصي مبادرت به جذب دانشجو در رشته هاي رياضي، زمين شناسي، زيست شناسي، علوم جانوري، بافت شناسي، شيمي، فيزيک مي کند.
دانشکده فني مهندسي دانشگاه اروميه نيز به عنوان چهارمين دانشکده در سال 1362با دو رشته کارداني الکترونيک و عمران در قالب آموزشکده فني کار خود را آغاز کرد و با جذب استاد اقدام به پذيرش دانشجو در مقطع کارشناسي عمران و الکترونيک در سال 1367 نمود.
اين آموزشکده در سال 1370با راه اندازي و تاسيس دوره کارشناسي مکانيک به دانشکده فني ارتقا يافت.
اين دانشکده در حال حاضر در مقاطع کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکترا در رشته هاي الکترونيک، مخابرات، قدرت، مکانيک، مهندسي سازه، معدن و کامپيوتر به جذب دانشجو مي پردازد.
دانشکده فني اروميه در سال گذشته به محل جديد خود در پرديس نازلوي دانشگاه اروميه با وسعت 15هزار مترمربع انتقال يافته است.
اين دانشکده داراي 32 آزمايشگاه تخصصي جهت پشتيباني علمي محققان و دانشجويان در رشته هاي مختلف است.
دانشکده ادبيات نيز با هدف تامين نيروي انساني متخصص و ماهر مورد نياز منطقه با تشکيل گروه زبان و ادبيات فارسي در سال 1367تاسيس شد.
اولين گروه دانشجويان پذيرفته شده اين دانشکده شامل کارشناسي دبيري ادبيات فارسي و دبيري تربيت بدني بود که بعدا تعداد گروه هاي آموزشي و رشته هاي تحصيلي به تناسب نياز و زمان گسترش يافت.
در حال حاضر هشت گروه آموزشي در دانشکده ادبيات فعال بوده و دانشجويان در اين دانشگاه در سه مقطع کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکترا مشغول تحصيل هستند.
اين دانشکده از سال 1376 جذب دانشجوي کارشناسي ارشد را در رشته ادبيات فارسي و بعدا در رشته هاي تربيت بدني، زبان انگليسي، تاريخ، فقه و حقوق و مديريت آموزشي شروع کرد و در سال 87 در دو رشته ادبيات فارسي و مديريت آموزشي اقدام به جذب دانشجو در مقطع دکترا کرده است.
دانشکده منابع طبيعي و هنر از ديگر دانشکده هاي دانشگاه اروميه هستند که به ترتيب در سال هاي 1380 و 1381 راه اندازي شده اند.
دانشکده منابع طبيعي در رشته هاي کارشناسي جنگلداري و کارشناسي ارشد شيلات و دانشکده هنر نيز در رشته کارشناسي شهرسازي، کارشناسي معماري و کارداني نقاشي به جذب دانشجو اقدام کرده است.
تمامي دانشکده هاي دانشگاه اروميه داراي کتابخانه، آزمايشگاه هاي مربوطه و امکانات لازم آموزشي براي تعليم دانشجويان شاغل به تحصيل در اين دانشکده ها هستند.
همچنين دانشگاه اروميه به منظور ارائه خدمات آثار مکتوب به دانشجويان از کتابخانه مرکزي نيز بهره مي برد.
دانشگاه اروميه همچنين داراي يک آموزشکده فني نيز در شهرستان خوي است که در سال 1375 با پذيرش 31 دانشجو در رشته کارداني عمران فعاليت خود را آغاز کرده است.
دانشگاه اروميه در راستاي گسترش و توسعه دامنه فعاليت آموزش عالي و حضور فعال در عرصه رقابت هاي بين المللي و در پاسخگويي به نيازهاي اجتماعي اقدام به تاسيس مراکز آموزش هاي نيمه حضوري در خوي، مياندوآب و مهاباد کرده که در رشته هاي مديريت بازرگاني، مديريت آموزشي، مهندسي کامپيوتر، زبان، حسابداري، علوم تربيتي، تاريخ و اقتصاد بازرگاني فعاليت مي کنند.
پژوهشکده آرتميا و جانوران آبزي، پژوهشکده ميکرو الکترونيک، پژوهشکده علوم و فناوري زيستي، مرکز ميکروسکوپ الکتروني و دفتر ارتباط با صنعت از مراکز وابسته به دانشگاه اروميه هستند که فعاليت هاي علمي، پژوهشي و آموزشي در آنها برگزار مي شود.
دانشگاه اروميه داراي موزه تاريخ طبيعي نيز است که با هدف توسعه فعاليت هاي آموزشي و پژوهشي در سطوح مختلف و آشنايي عموم با ذخاير معدني و طبيعي استان و کشور، تحقيق و تفحص در باره چرخه زندگي موجودات زنده داير شده است.
اين موزه داراي سه بخش جانوري، گياهي و زمين شناسي است و با يک هزار نمونه جمع آوري شده پاسخگوي نيازهاي مطالعاتي مراجعين است.
دانشگاه پيام نور آذربايجان غربي
دانشگاه هاي پيام نور آذربايجان غربي که در سال هاي گذشته در سطح شهرهاي مخنلف استان فعاليت هاي آموزشي خود را گسترش داده در حال حاضر با 55 هزار دانشجو در رشته هاي مختلف فعال است.
10 هزار دانشجوي جديد در سال جاري در دانشگاه پيان نور پذيرفته شده اند.
با پذيرش اين تعداد دانشجو در سال تحصيلي جاري تعداد دانشجويان دانشگاه پيام نور استان 22 درصد افزايش يافته است.
واحدها و مراکز دانشگاه پيام نور آذربايجان غربي به 18 واحد و مرکز افزايش يافته که در اين واحدها و مراکز 58 رشته تحصيلي وجود دارد.
بر اساس اعلام مسوولان دانشگاه پيان نور آذربايجان غربي از سال تحصيلي آينده نيز هشت رشته تحصيلي جديد بر مجموع اين رشته ها افزوده مي شود.
شش طرح عمراني دانشگاه پيام نور در آذربايجان غربي تا پايان سال جاري به بهره برداري مي رسد
که شامل ساختمان هاي آموزشي پيرانشهر، چايپاره، اشنويه و ماکو، سوله ورزشي و مجتمع فرهنگي دانشگاه پيام نور مرکز اروميه است.
هم اکنون اين طرح ها از 70 درصد پيشرفت فيزيکي برخوردارند و 46 ميليارد ريال اعتبار نيز براي آنها هزينه شده است.
دانشگاه صنعتي اروميه
دانشگاه صنعتي اروميه نيز از دانشگاههاي جديد تاسيس آذربايجان غربي است که در سال 1385 با چهار رشته مهندسي صنايع - توليد صنعتي، مهندسي مکانيک - جامدات، مهندسي فن آوري اطلاعات و کارداني ساخت و توليد آغاز به کار کرده است.
اين دانشگاه در سال 1388 در رشته هاي مهندسي صنايع - توليد صنعتي، مهندسي مکانيک - جامدات، مهندسي مکانيک - سيالات، مهندسي ساخت و توليد - قالب سازي، مهندسي ساخت و توليد، مهندسي آي تي، مهندسي کامپيوتر - نرم افزار، مهندسي برق، مهندسي شيمي- صنايع پتروشيمي، مهندسي عمران زير در مقطع کارشناسي اقدام به پذيرش دانشجو کرده است.
همچنين در اين دانشگاه امسال در مقطع کارشناسي ارشد رشته هاي مهندسي صنايع - صنايع، مهندسي مکانيک - تبديل انرژي دانشجو پذيرش شده است.
دانشگاه صنعتي اروميه به منظور توسعه فعاليتهاي آموزشي خود در حال حاضر در مرحله تجهيز ساختمان و امکانات آموزشي و پژوهشي است.
دانشگاه جامع علمي کاربردي آذربايجان غربي
دانشگاه جامع علمي - کاربردي آذربايجان غربي فعاليت آموزشي خود را در اين استان از سال 1375 با پذيرش دانشجو در مرکز علمي کاربردي جهاد کشاورزي اروميه آغاز کرده است.
رشد مراکز دانشگاه جامع علمي - کاربردي آذربايجان غربي آذربايجان غربي از سال 1379 به بعد صورت گرفته است.
در حال حاضر اين دانشگاه داراي 16مرکز آموزش عالي در شش شهرستان آذربايجان غربي شامل شهرستانهاي اروميه، مهاباد، مياندوآب، بوکان، تکاب و خوي است.
دانشجويان اين دانشگاه در 102 کد رشته محل و در قالب پودماني کارداني و ترمي کارداني و کارشناسي مشغول فعاليت آموزشي هستند.
همچنين دانشگاه جامع علمي کاربردي آذربايجان غربي در رشته مديريت خانواده نيز به صورت غيرحضوري اقدام به پذيرش دانشجو کرده است.
اين دانشگاه در حال حاضر بيش از شش هزار دانشجو را تحت پوشش برنامه هاي آموزشي قرار داده است.
تربيت اين ميزان دانشجو در اين دانشگاه را 450 نفر کارشناس ارشد و دکترا که با دانشگاه جامع علمي و کاربردي آذربايجان غربي همکاري مي کنند بر عهده دارند.
پذيرش دانشجو براي اين دانشگاه به صورت رسمي از طريق سازمان سنجش کشور انجام مي گيرد.
تاریخچه
به عنوان یک مرکز آموزش عالی در استان آذربایجان غربی ابتدا در قالب آموزشکده در یک باغ ۱۵ هکتاری در مسیر جاده بند به ریاست آقای مهندس شیبانی در سال ۱۳۴۴ تاسیس گردید. در آن زمان تعداد اعضای هیات علمی بسیار معدود بوده و در هر دوره تعداد ۲۰ الی ۳۰ نفر دانشجو برای آموزش در علوم کشاورزی پذیرفته و با درجه کاردانی فارغ التحصیل میشدند. دانشجویانی که مایل بودند میتوانستند تا درجه کارشناسی در دانشکده کشاورزی کرج وابسته به دانشگاه تهران به تحصیلات خود ادامه دهند.
در سال ۱۳۴۸ موافقت نامهای بین بنیاد خاور نزدیک و وزارت فرهنگ وقت جهت افزایش دوره دانشکده از دوسال به برنامه چهار ساله به امضا رسید و آقای دکتر جعفر راثی ریاست دانشکده را به عهده گرفتند. نمایندگان بنیاد خاور نزدیک تهیه کتب آموزشی به زبان انگلیسی و تجهیزات آزمایشگاهی برای دوره چهارساله دانشکده کشاورزی و دامپروری را به عهده گرفتند. گرایشهای آموزشی شامل رشتههای کشاورزی، دامپروری و اقتصاد خانه بود که باپایه گذاری پنج گروه آموزشی شامل علوم پایه، علوم گیاهی، علوم دامی، مهندسی کشاورزی و آموزش روستایی حمایت میشد. کتابخانه مرکزی دانشکده به سرعت با کتابهای منتخب تجهیز و تعداد دانشجویان جدید الورود به ۱۵۰ نفر در سال رسید. در آغاز همکاری بنیاد خاورنزدیک با دانشکده کشاورزی و دامپروری، مزرعه وسیعی در نازلو واقع در حومه شهر ارومیه خریداری شد. پردیس نازلو در ۱۱ کیلومتری مسیر جاده مرز سرو با ترکیه و با فاصله ۱۹ کیلومتری از پردیس شهر قرار داشت. در ابتدا ساختمانهای دامپروری جهت نگهداری گاو و گوسفند و ماکیان به منظور آموزش عملی دانشجویان و با سرپرستی متخصصین بنیاد خاورنزدیک احداث شد.
نقش آمریکاییان
آمریکاییان در قرن نوزدهم در ارومیه اقدام به تاسیس یک دانشگاه علوم پزشکی نمودند که این موسسه بعدهها به دانشگاه ارومیه و سپس به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه تعلق گرفت.
به دنبال تاسیس دانشکده کشاورزی و دامپروری رضائیه، دانشکدههای دامپزشکی و علوم در راستای توسعه کمی و کیفی دانشگاه به ترتیب در سالهای ۱۳۵۶ و ۱۳۵۸ افتتاح شدند که منجربه تاسیس دانشگاه رضائیه گردید. پس از آن فعالیت گستردهای برای توسعه پردیس نازلو به عمل آمد و به تدریج و به نوبت هر سه دانشکده فوق الذکر به پردیس نازلو انتقال یافتند. پس از انقلاب اسلامی نام دانشگاه رضانیه به دانشگاه ارومیه تغییر یافت.
لازم به توضیح است که در سال ۱۳۵۹ دانشکده پزشکی نیز در دانشگاه ارومیه تاسیس شده و تا سال ۱۳۶۴ به فعالیت خود ادامه داد و سپس در نتیجه تغییراتی که در سطح وزارت پیش آمد از دانشگاه ارومیه جدا گردید.
دانشگاه ارومیه پس از آن با افتتاح دانشکده ادبیات و علوم انسانی در سال ۱۳۶۷ و دانشکده فنی در سال ۱۳۶۸ توسعه بیشتری یافت و درحال حاضر با داشتن پنج دانشکده، یک آموزشکده فنی در شهر خوی، چهار مرکز تحقیقاتی، مرکز ICT، کتابخانه مرکزی، یک موزه و یک مرکز تحقیقات سازه در حال تاسیس، به فعالیت آموزشی و تحقیقاتی خود ادامه میدهد.این مطالب از سایت دانشگاه ارومیه برداشته شدهاست.
مطالب مشابه :
تاریخچه دانشگاه ارومیه
پس از آن فعاليت گستردهاي براي توسعه دانشگاه اروميه در پرديس نازلو به پردیس نازلو در
آدرس سایت دانشگاه ها...
http://www.urmia.ac.irاروميه- کيلومتر 11 بلوار دانشگاه (جاده سرو ) پرديس نازلو پرديس دانشگاه
آدر س اینترنتی و پستی دانشگاه های سراسری
ارومیه- كيلومتر 11 بلوار دانشگاه (جاده سرو ) پرديس نازلو - صندوق پستي: 51818-57561. دانشگاه
آدر س اینترنتی و پستی دانشگاه های سراسری
پرديس نازلو - صندوق پستي: پرديس باغ ملي دانشگاه هنر دانشگاه ولی عصر (عج)
معرفی مجلات: دوماهنامه دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه
آذربايجان غربی ، اروميه ، کيلومتر11 جاده سرو ، پرديس نازلو، طبقه اول دانشکده
لیست کامل دانشگاه های دولتی شماره تلفن نشانی سایت اینترنتی کتاب منابع درسی نمونه سوال امتحانی
ارومیه- كيلومتر 11 بلوار دانشگاه (جاده سرو) پرديس نازلو – ساختمان مركزي – ص پ: 51818-57561.
اطلاعيه سازمان سنجش آموزش كشور
حوزه خواهران و برادران : اروميه- كيلومتر 11 جاده سرو- پرديس نازلو- دانشگاه اروميه
اطلاعيه سازمان سنجش درباره آزمون دکتري (Ph.D ) سال 1391
اروميه – كيلومتر 11 جاده سرو ـ پرديس نازلو ـ دانشگاه اروميه ـ حوزه معاونت آموزشي.
اطلاعيه سازمان سنجش آموزش کشور در باره تاريخ، محل رفع نقص کارت و برگزاري آزمون ورودي تحصيل
كيلومتر 11 جاده سرو- پرديس نازلو- دانشگاه كيلومتر 3 جاده سمنان- دامغان- پرديس شماره 2
اطلاعیه سازمان سنجش در باره زمان دریافت کارت ورود به جلسه و سایر شرایط کنکور دوره های فراگیر کلیه مق
اروميه – كيلومتر 11 جاده سرو ـ پرديس نازلو ـ دانشگاه اروميه ـ حوزه معاونت آموزشي.
برچسب :
پرديس نازلو