تعاریف انواع برنامه های آموزش کارآفرینی

مقدمه:

 گزارش اشتغال جهاني ILO در سال 99-1998 اشاره كرد كه برنامه‌هاي آموزش در كشورهاي
در حال توسعه اغلب با شكست مواجه گرديد بخاطر اصطلاحات (واژگان فني) استفاده شده و نگرش‌هاي بوروكراتيك پذيرفته شده (نوع رفتار با شركت كنندگان به عنوان زيردست) و از همه مهم‌تر، به علت اينكه آموزش به عنوان رويكردي يك جانبه (معلم محور) كه نياز به هيچ ورودي مكملي نيست در نظر گرفته مي‌شود. فقدان حمايت نهادي و اعتبار، اغلب، مهارت‌هاي جديد به دست آمده از طريق آموزش را بي‌ثمر مي‌سازد. بنابراين بسيار مهم است كه آموزش جداي از ديگر ورودي‌هاي ضروري طراحي نشود. اگر آموزش با اعتبار در نرخ‌هاي پايين سود از طريق سامانه غير متمركز دريافت و پرداخت وام تكميل شود، گزارش نتيجه‌گيري مي‌كند كه " امكان تحقق اختلاف حقيقي درآمدها در بخش غيررسمي وجود دارد."

 " كارآموزي" آموزش در انتقال و توسعه‌ي مهارت‌ها مهم است و تأثير مستقيمي بر بهره‌وري به همين نحو بردرآمد دارد. كارآفرينان در بخش غيررسمي ارزش زيادي براي آموزش كارآموزي قائل هستند. چرا كه كارآموزان اغلب به عنوان كارگر ماهر در كارگاه‌هاي‌شان به كار ادامه مي‌دهند. ديگر كارآموزان، كسب‌و‌كارهاي كوچك خودشان را راه‌اندازي مي‌كنند. در كشور كنيا، با وجود سامانه آموزشي رسمي نسبتاً پيشرفته، كارآموزان بيشتري در بخش غيررسمي به صورت ثبت نامي نسبت به فراگيران در بخش رسمي وجود دارد، در حا‌لي‌كه در مصر بيش از 80 درصد صنعت‌گران در بخش ساخت، مهارت‌هاي‌شان را از طريق كارآموزي سنتي به دست مي‌آورند.

در كنار كارآموزي غيررسمي، برنامه‌هاي دولتي و برنامه‌هاي آموزش NGO محور هم وجود دارند. اين برنامه‌ها كه معمولاً براي مالكان يا مالكان آينده‌ي كسب‌و‌كارهاي كوچك جهت‌گيري شده‌اند به شكل تمديد خدمات، آموزش حرفه‌اي يا برنامه‌هاي مديريت كسب‌و‌كار مي‌باشند. NGOها به طور خاص  پيشقدم در ابتكارات آموزشي در بخش غيررسمي بوده‌اند.

   اين گزارش بحث مي‌كند كه سياست آموزشي در صورتي كه نيازهاي آن دسته از افرادي كه فعلاً در توليد غيررسمي مستقر هستند و كساني كه نياز به بالا بردن مهارت‌هاي خاص از طريق مثلاً معرفي به فنّاوري‌هاي جديد و محصولات جديد دارند را برآورده كند سودمندتر خواهد بود.

 به علاوه، سامانه‌هاي كارآموزي موجود در بخش كسب‌و‌كار كوچك نياز به ارتقاء دارد. گرچه كارآموزي غيررسمي ممكن است موفقيتش را در انتقال مهارت‌ها از نسلي به نسل ديگر ثابت كرده باشد، گزارش ILO نقل مي‌كند كه: « اين كارآموزي از مسائل جدي در رنج است و محدوده‌ي كافي براي بهبود وجود دارد.» گزارش ILO در ادامه به شناسايي راهبردهايي براي بهبود كيفيت آموزش تدارك ديده شده مي‌پردازد.

بعضي از روش­‌هاي نظير (GTZ) CEFE و (ILO) KAB و (UNCTAD) EMPRETEC آمادگي براي ادغام عمليات موفق در موسسات آموزش فني ‌و‌حرفه‌اي را دارند زيرا آنها نمايندگي بسته‌هاي حمايت تكميلي را به عهده دارند.

* برنامه آموزش  کارآفرینی بر اساس مدل  :NFTE

(National Foundation for Teaching Entrepreneurship)

 تعریف: برنامه‌ آموزشی NFTE با استفاده از برنامه آموزشي عملي به جوانان آموزش می­دهد.
اين برنامه آموزشي متناسب با سطوح و وره­هاي مختلف تحصيلي طراحي شده و محتواي آن بر اساس گروه­هاي سني مختلف تنظيم گرديده است. برنامه آموزشي NFTE را مي‌توان به صورت دوره كوتاه مدت در يك نيم سال تحصيلي، يك ترم يا يك دوره يك ساله كارآفريني آموزش داد.
 به علاوه مي‌توان اين برنامه را به عنوان بخشي از برنامه درسي مدارس و دانشگاه­ها تدريس كرد.
در برنامه NFTE فراگيران مفاهيم كسب و كار را آموخته و مهارتهاي لازم نظير مذاكره
و قيمت‌گذاري را تمرين مي‌كنند و طي دوره NFTE سعي مي‌كنند تا يك طرح شغلي را براي كسب و كار فردي خود تهيه كنند. بسياري از معلمان، مربيان و دست‌اندركاران، سفرهاي علمي را به بازارهاي عمده‌فروشي تدارك مي‌بينند تا فراگيران بتوانند كالاهاي مورد نياز خود را خريداري
و سپس در نمايشگاه تجاري محل تحصيل خود به فروش برسانند.

ـ اهداف دوره

هدف از برگزاري دوره "راه‌اندازي و اداره كسب و كار كوچك" بر اساس اين مدل عبارت است از:

1ـ آشنايي فراگيران با ويژگي‌هاي كارآفرينان و مقايسه ويژگي‌هاي خود با آنها به منظور شناخت قابليتهاي فردي و اقدام جهت برطرف كردن نقاط ضعف.

2ـ آشنايي فراگيران با انواع كسب و كار و راهبردهاي توسعه آن، قوانين و مقررات كسب و كار و مهارتهاي لازم براي مديريت و اداره آن.

3ـ آموزش روشهاي تأمين سرمايه كسب و كار.

4ـ آشنايي فراگيران با اصول اوليه حسابداري و امور مالي كسب و كارها.

5ـ آموزش فنون و نكات كليدي بازاريابي، تبليغات، مذاكره و ارتباطات تجاري به فراگيران.

6ـ يادگيري نحوه تهيه يك طرح شغلي جامع و كامل به صورت عملي.

- استانداردهاي علمي كه اين مجموعه آموزشي بر اساس آنها تهيه شده است، عبارتند از:

ـ SCANS: كميسيون تحقق مهارت‌هاي ضروري وزارت كار

ـ NCTM: شوراي ملي آموزش رياضيات

ـ NCSS: شوراي ملي استانداردهاي برنامه درسي براي مطالعات اجتماعي

ـ سازمان ملي استانداردهاي برنامه درسي و ارزيابي

مهارت‌هاي قابل اكتساب از طريق اين مجموعه آموزشي

* برنامه آموزشی کب: Know About Business (KAB)

تعریف : برنامه‌ILO موسوم به KAB مخصوصاً براي مراكز آموزش حرفه‌اي طراحي‌شده و هم اكنون در چندين كشور، آفريقا، آمريكاي لاتين و آسياي مركزي آزمايش ميداني مي‌شود.

كمك‌كردن به سوي ايجاد يك فرهنگ بنگاه‌داري در يك كشور و يا جامعه توسط ترويج آگاهي و وقوف جوانان از موقعيت‌هاي‌شان و دغدغه‌هاي كارآفريني و خود استخدامي و نقش آنها
در شفاف سازي آينده‌ خودشان و اقتصاد كشورشان و توسعه‌ اجتماعي است.

بسته آموزشي KAB شامل يك سري از مواد آموزشي براي آموزش كارآفريني مي‌باشد. اين بسته توسعه‌ مهارت‌هاي كارآفريني و سپس آماده ساختن شركت كنندگان نه فقط به منظور تأسيس كسب ‌و‌كارشان به نحوي در آينده بلكه همچنين كاركردن به نحوه‌اي بهره‌ورانه در كسب ‌و‌كار‌هاي كوچك و متوسط مي‌باشد. به اين نحو، در يك سطح وسيع تر، هدف كلي  KAB كمك به ايجاد يك فرهنگ كسب‌ و‌كار مي‌باشد.

سامانه آموزشي KAB

 سامانه آموزشي" كب "براي تامين مواد درسي ضروري معلمين و مربيان در يك دوره 120 ساعتي طراحي شده‌است. اين بسته آموزشي شامل يك كتابچه راهنماي مربي و هشت عنوان درسي‌است.. هر عنوان يك بخش اصلي از كارآفريني را معرفي مي‌نمايد و به چندين موضوع تقسيم مي‌شود. هر عنوان درسي كه به عنوان يك بسته‌ مستقل طرح‌ريزي شده‌است و پيش نياز عناوين ديگر نمي‌باشد.  

*اهداف ويژه‌ بسته آموزشي KAB عبارتند از :

- ايجاد آگاهي از بنگاه‌ها و خوداشتغالي به عنوان يك انتخاب شغل براي جوانان در دبيرستان و آموزش‌هاي فني‌وحرفه‌اي

- توسعه‌ي رويكردهاي مثبت (نگرش­هاي مثبت) به بنگاه‌ها و خوداشتغالي

- تهيه‌ي محتواي علمي و تمريني از اوصاف خوشايند براي مسابقه در راه اندازي و اداره‌ي يك بنگاه موفق.

- تسهيل گذر از كارورزي دوره تحصيلي به مثابه يك نتيجه از درك بهتر از عملكردها و تسهيل عمليات مربوط به بنگاه‌ها

گروه هدف :

 بسته‌ آموزشي KAB معلمين و تعليم دهندگان موسسات آموزش شغلي و تكنيكي را هدف قرار داده‌است. همچنين KAB مي‌تواند براي تحصيلات متوسطه‌ي عمومي و تحصيلات تكنيكي عالي مورد‌بهره‌برداري قرار گيرد.  این بسته براي مربيان و آموزگاران مؤسسات آموزش فني ‌و‌ حرفه‌اي طراحي شده است. مواد آموزشي قابل تطبيق براي استفاده در هر دوي كشورهاي صنعتي و
در حال توسعه و در موسسات آموزش عالي غير فني ‌و‌ حرفه‌اي مي‌باشد. پذيرفته شده است كه مربيان يا معلماني كه از مواد آموزشي استفاده مي‌كنند نوعاً از ديپلم يا تحصيلات عالي برخوردار بوده، مقداري مهارت فني داشته ‌باشند اما تجربه‌ي كسب ‌و ‌كار قبلي چندان نياز نيست.

 

*برنامه­های آموزش SIYB:

توسط سازمان بین­المللی کار ارائه شده و در بیش از 60 کشور در حال توسعه اجرا گردیده است.

برنامه مذکور یک برنامه آموزشی و مشاوره­ای است که به­منظور تربیت و پرورش کارآفرینان
در واحدهای کوچک ( اعم از صنعتی، خدماتی و تجاری) تنظیم شده است. این برنامه در برگیرنده بسته­های متنوع آموزشی است. بسته­های SYBوIYB  مهمترین بسته­های این برنامه آموزشی
می باشد. این برنامه يك برنامه‌ آموزش مديريت با تمركز به شروع و بهبود كسب‌ و‌كار‌هاي كوچك
به عنوان يك راهبرد براي ايجاد اشتغال بيشتر و بهتر در كشورهاي در حال توسعه و اقتصادهاي
 در ‌حال‌گذار مي‌باشد.

 اهداف:

 اهداف توسعه‌ي بلند مدت SIYB اختصاص به رشد اقتصادي به طور عام و ايجاد شغل‌هاي بيشتر و بهتر در كسب ‌و‌كارهاي خرد و كوچك به طور خاص دارد.

اهداف  توسعه‌ي كوتاه مدت اختصاص به تقويت تدارك كنندگان  BDS ( خدمات توسعه‌
كسب‌ و‌كار ) جهت اجراي آموزش مديريت كسب ‌و‌كار كه شروع و بهبود كسب‌ و‌كار را براي كارآفرينان كسب‌ و‌كار خرد و كوچك ممكن مي‌سازد، دارد كه در نتيجه ايجاد شغل­هاي پايدار براي خود كارآفرينان و ديگران امكان پذير مي‌شود.

 برنامه IYB:

این برنامه به اصول و مفاهیم مدیریتی و روش­های اداره بنگاه به صاحبان و مدیران واحدهای کوچک تولیدی و خدماتی که درصدد رشد و توسعه بنگاه خویش هستند می­پردازد.

IYB   به عنوان يك برنامه‌ آموزشي موسوم به «از كسب ‌و‌كارت مراقبت كن» كه به وسيله‌ فدراسيون كارفرمايان سوئد توسعه ‌يافت در اوايل دهه‌ 70 شروع شد. در سال 1977 SIDA
(اقتدار توسعه بين‌المللي سوئد) پروژه‌اي را در چارچوب ILO كه برنامه ابتكار اصلي سوئد (OSI) را با نيازهاي كارآفرينان كسب‌و‌كارهاي كوچك در اقتصادهاي در حال توسعه مطابقت داد، تأمين مالي نمود.

برنامه  :SYB

  این برنامه، برنامه­ای است آموزشی برای کسانی که ایده­های برای راه­اندازی کسب و کار عملی دارند.

SYB   در سال 1991 توسعه يافت. از آنجايي كه IYB تمركز بر كسب‌و‌كارهاي موجود داشت، SYB جهت برآورده‌ساختن نيازهاي كارآفرينان بالقوه كسب‌و‌كارهاي خرد و كوچك كه مي‌خواستند كسب وكاري را شروع‌كنند اما مهارت نداشتند، توسعه‌يافت.

*اجراي راهبرد:

 اين برنامه يك راهبرد نهادسازي را به همراه سازمان‌هاي موجود محلي و ملي تعقيب مي‌كند كارمندان پروژه SIYB مربياني از سازمان‌هاي شريك را كه به نوبه خود كارآفرينان كسب‌و‌كارهاي خرد و كوچك را آموزش مي‌دهند، تربيت مي‌كند. هزينه آموزش مربيان به وسيله‌ي SIYB پوشش داده ‌مي‌شود، اما جبران هزينه آموزش كارآفرينان به عهده سازمان شريك (PO) مي‌باشد. اغلب اين مطلب باعث سردرگمي شركت‌كنندگان در تشخيص شهريه و يارانه تدارك ديده‌شده به وسيله‌ي سازمان مي‌گردد.

جهت اطمينان از پايداري، پروژه‌هاي SIYB در جستجوي ايجاد يك فرهنگ بازار مي‌باشند كه در آن سازمان‌هاي شريك (POs) هزينه‌ كامل براي تدارك آموزش را تقبل كرده و فرهنگي كه كارآفرينان تمايل به سرمايه‌گذاري اوليه و پرداخت خدمات تدارك ديده‌شده را داشته ‌باشند.

 

اين راهبرد براي SIYB دسترسي به تعداد وسيعي از كارآفرينان را ممكن مي‌سازد. زماني كه كمك‌هاي مالي متوقف شود و پروژه‌هاي آزمايشي به پايان برسند، نهادهاي محلي و ملي به اجراي آموزش كارآفرينان ادامه مي‌دهند. مربيان ارشد ملي كه فارغ‌التحصيل شده ‌باشند به سازمان‌هاي شريك (هميار) كمك مي‌كنند. موفقيت بلند مدت (LW) و حمايتي كه از كسب‌و‌كارها، مجامع و دولت دريافت نمود، انگيزه‌اي براي توسعه‌ي چهارچوب برنامه‌اي براي استفاده در كشورهاي جهان گرديد.

*برنامه YBI (بين‌الملل كسب‌و‌كار جوانان)

YBI   واحدي از PWIBLF مي‌باشد كه به افراد جوان محروم كمك مي‌كند تا آرزوهايشان براي كارآفرين شدن را برآورده ‌نمايند.

YBI افراد در بخش صنفي، جامعه مدني و دولت كه مهارت‌ها، تخصص و امكانات خودشان را به خاطر افراد جوان در اختيار مي‌گذارند گرد هم جمع كرده تا دسترسي سرمايه، مشاوره كسب ‌و‌كار
 و حمايت به كارآفرينان جوانان در حين شروع و ابتداي توسعه كسب‌و‌كارشان فراهم‌گردد.

  YBIهيئت هماهنگ كننده يك شركت جهاني از سازمان‌هايي است كه برنامه‌ حمايتی­اش به افراد جوان و كسي‌ كه در اصول رايج و اقدامات عملي سهيم است، را اجرا مي‌كند.

  برنامه YBI طيف وسيعي از منافع از توانمند‌سازي اشتغال‌ افراد جوان گرفته تا ايجاد يك فرهنگ كارآفريني و پويايي در اقتصاد محلي را به همراه دارد.

  - به وسيله‌ بيست برنامه‌ي YBI در سراسر جهان، بيش از 50000 نفر از جوانان مشغول كسب‌و‌كار شده‌اند

 - بيش از %60 اين افراد جوان هنوز به طور موفقيت‌آميز در سال سوم كسب‌و‌كارشان مي‌باشند.

*روش توسعه‌ مهارت‌ها براي خود اتكايي (SDSR ): این روش به عنوان بخشي از پروژ KYTEC در كنيا استفاده مي‌شود، همچنين به اندازه‌ كافي انعطاف‌پذير براي اينكه با موفقيت در شرايط خاص كشور پروژه تطبيق داده شود مي‌باشد. از آنجائي‌كه اين يك پروژه كمك محور است به طور مشخص هدفش نهادينه شدن در ساختارهاي محلي مي‌باشد. اين پروژه به وسيله‌ كارمندان محلي صورت گرفته و در وزارت‌خانه‌ي مربوطه قرار دارد. اين پروژه با خط مشي بيان شده‌ دولت كه مربوط به توسعه‌ روستايي مي‌باشد سازگار بوده و از ساختارها و كارمندان موجود در انجام نياز‌سنجي‌ها، آموزش و غيره استفاده مي‌نمايد. اين پروژه در هر جاي ممكن با سازمان‌ها
و كارمندان موجود كار مي‌كند.

 

 اين كار در كاهش هزينه‌هاي ثابت تأثير داشته و همزمان باعث آشنايي عوامل اصلي و نهادها در سطح محلي و ملي با اين پروژه مي‌شود.

* رويكرد SERVOL:  كه در ترينيداد و توباگو مورد استفاده قرار مي‌گيرد در تعدادي از كشورها در سراسر منطقه و از نظر بين‌المللي در ايرلند و آفريقاي جنوبي جواب داده‌است. SERVOL در همياري با دولت ملي، يك NGO‌ي ملي در ايجاذ بيش از 40 مركز زندگي سالمندان كه افراد جوان را در حوزه‌هايي نظير جوشكاري، لوله‌كشي، كار با چوب، تهيه سورسات، پرستاران سالمندان و نگهداري كودك آموزش مي‌دهد مساعدت داشته است. SERVOL مسئوليت تجهيز اين مراكز را كه به وسيله‌ي جامعه ايجاد شد به عهده‌ داشت.


مطالب مشابه :


لیست پروژه های کارآفرینی و طرح توجیهی

لیست پروژه های کارآفرینی و طرح تولید انواع کارتن بیست راهکار برای داشتن شغل




اطلاعات مشاغل خانگي-پخت انواع نان

مشاغل خانگی و کارآفرینی 2- تعريف شغل : پخت انواع نان نوشته های




معرفی چندین شغل با سرمایه کم و سود آوری بالا در ایران

به دنبال استخدام نباشید خودتان آزاده کارآفرینی معرفی انواع شغل با های شغل های




اطلاعات مشاغل خانگي-فرآوري و بسته بندي انواع جوانه هاي گندم ، ماش ، عدس و ....

مشاغل خانگی و کارآفرینی و بسته بندي انواع جوانه هاي شغل : بسته بندي انواع




مقاله نقش فناوری اطلاعات در کارآفرینی و ایجاد فرصت­های شغلی

کار و شغل انواع کارآفرینی در انواع فعالیت­های پردازشی و محاسباتی دقت رایانه




اطلاعات مشاغل خانگي-فرآوري و بسته بندي زرشك و انواع ميوه هاي خشك ، برگه ، انواع غلات و حبوبات ، خشكب

مشاغل خانگی و کارآفرینی و بسته بندي زرشك و انواع ميوه هاي خشك ، برگه شغل نياز به




انواع طرح های تجاری

مجموعه مقالات کارآفرینی، مدیریت، فروش انواع طرح های بیست راهکار برای داشتن شغل




تعاریف انواع برنامه های آموزش کارآفرینی

تعاریف انواع برنامه های آموزش کارآفرینی. با انواع كسب و كار و ايجاد شغل‌هاي




خلاقیت‌شناسی شغلی، نوآوری و کارآفرینی

جای جویای شغلهای موجود ی انواع محصولات کارآفرینیهای بزرگ




مقاله کارآفرینی واشتغال

دراین مقاله ضمن تعریف کارآفرینی وویژگی های کارآفرینان ،انواع مشاغل وزمینه های شغل جديد




برچسب :