کروکودیل جدیدترین ماده مخدر
کروکودیل
کروکودیل جدیدترین ماده مخدری است که ۲۰ برابر قوی تر از ماده مخدر مرفین و پنج برابر قوی تر از ماده مخدر هرویین بوده و معتادان به این ماده ی مخدر بیش از یک سال زنده نمی مانند.
این ماده جدید در روسیه ساخته می شود و اکنون در اروپا نیز گزارش هایی مبنی بر فروش و استفاده از این ماده مخدر وجود دارد. این ماده بسیار خطرناک در درون بدن افراد معتاد به صورت عمقی نفوذ کرده و باعث به وجود آمدن زخم هایی شبیه به قانقاریا در بدن فرد می شود که پیش از این نیز کراک همین بلا را بر سر معتادان کشورمان آورده بود.
بنا بر گزارشات پلیس روسیه، تمامی افرادی که از این ماده مخدر استفاده می کنند در ظرف یک سال جان خود را از دست می دهد چراکه ترکیب این ماده مخدر بر اساس مواد ضد درد، تینر، اسید و فسفر و در بعضی از موارد بنزین نیز به این ماده مخدر اضافه می شود.
این ماده نهایی دسومرفین شناخته شده است و از مشتقات مرفین بوده و بسیار اعتیاد آور است. بر اساس آمارها، فقط در سال 2010 در کشور روسیه بیش از 1 میلیون نفر اقدام به تزریق ماده مخدر کروکودیل کرده اند.
با توجه به اینکه طریقه مصرف و شکل این ماده و عوارض آن بسیار مشابه ماده کراک است ، به نظر می رسد باید منتظر بود و دید برخی سوداگران مرگ با استفاده از ارتباطات خود اقدام به ورود این ماده خطرناک به داخل کشور کنند که از این نظر، نقش دستگاههای همیشه فعال مبارزه با موادمخدر بسیار مهم است.
ایسنا: «کروکودیل» عنوان مخدر جدیدی است که بنابر گزارشهای غیررسمی وارد بازار مصرف کشور شده است هرچند مقامات رسمی نیز این موضوع را شنیدهاند اما آنرا هنوز به طور قطعی تایید و یا رد نمیکنند.
مخدر «کروکودیل» که مصرف آن به عنوان ماده اعتیاد آور جدیدی در جهان بخصوص «روسیه» گسترش یافته، در قاره اروپا کشف شده است.
ماده مخدر کروکودیل از ترکیب “قرص کدئین” با “بنزین”، “تینر”، “ید”، “اسید کلریدریک” یا همان “جوهر نمک” و “فسفر قرمز” تولید میشود.
این ماده مخدر کشنده به عنوان جایگزینی برای «هروئین» تبدیل شده و قیمت آن به مراتب پایینتر از این ماده مخدر (هروئین) است، اما به دلیل مواد خطرناکی که در آن وجود دارد، از هروئین کشندهتر است.
ماده مخدر کروکودیل که از سال ۲۰۰۲ میلادی در دو منطقه سیبری و خاور دور شناخته شده، در سالهای اخیر افزایش چمشگیری در این کشور داشته است، به طوری که تا سال ۲۰۱۱ میلادی حدود ۱۰۰ هزار نفر در روسیه به این ماده مخدر اعتیاد یافتهاند.
بررسی افراد معتاد به این ماده مخدر نشان داده است که مخدر کروکودیل باعث میشود تا “پوست بدن” به رنگ سبز درآید و پس از مدتی گوشت بدن به طور کامل پوسیده شده و از بین برود.
تولیدکنندگان این ماده مخدر، از بنزین به عنوان ماده حلال و از سایر مواد ترکیبی به عنوان واکنش دهنده استفاده میکنند تا قرص دارویی کدوئین به این ماده مخدر تبدیل شود.
مهمترین دلیل گسترش تولید و توزیع این ماده مخدر در روسیه، دسترسی آسان افرد به قرص کدوئین بدون نیاز به نسخه پزشک، گزارش شده است.
مرکز کنترل مواد مخدر روسیه اعلام کرده است که در سه ماه نخست سال ۲۰۱۱ میلادی حدود ۶۵ میلیون دوز از این ماده مخدر در این کشور کشف و توقیف شده است.
ستاد مبارزه با مواد مخدر ورود مخدر «کروکودیل» به بازار را شنیده، اما نه تایید میکند و نه رد
علی علیاکبریان ـ مدیرکل مقابله با عرضه ستاد مبارزه با مواد مخدر ـ در گفتوگو با ایسنا، درباره ورود و مصرف مخدر جدید «کروکودیل» به کشور این گونه اظهار نظر کرد که “ورود این مخدر به کشور را نه تائید میکنیم و نه رد”.
وی تاکید کرد: شنیدهایم چنین مخدری وارد بازار شده، اما وجود آن را نه تائید میکنیم و نه رد و این موضوع در دست بررسی و تحقیق است.
علیاکبریان افزود: شنیدهایم این مخدر جدید از دسته آمفتامینهاست، اما اینکه از کجا وارد کشور شده و آیا صحت دارد یا خیر؟ در دست بررسی است و بزودی جزئیات آن را اطلاعرسانی خواهیم کرد.
گزارشهای غیر رسمی از مصرف ماده مخدر جدید کروکودیل را دریافت کردهایم
همچنین فرید براتیسده ـ مدیرکل پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور ـ با اعلام دریافت گزارشهای غیررسمی از مصرف ماده مخدر جدید کروکودیل، گفت: هنوز از مراکز درمانی اعتیاد سازمان بهزیستی گزارش رسمی در این زمینه دریافت نکردهایم.
وی با بیان اینکه مواد جدید مخدر، همان مشتقات ترکیبی از مواد مخدر صنعتی و دیگر ترکیبات هستند، عنوان کرد: سیستم مافیای مواد مخدر به سمت ایجاد ترکیبات جدید مخدر سوق یافتهاند.
براتی سده در مورد مشتقات و مواد ترکیبی موجود در مخدر کروکودیل گفت: کروکودیل ترکیبی از مواد مخدر با مواد فرار است و جزو روانگردانها محسوب میشود که این روانگردان کارکردی خطرناکتر و تخریبیتر از دیگر مخدرها دارد؛ مشکلات بیشتری ایجاد میکند، لذا درمان آن به مراتب دشوارتر است.
مدیرکل پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در ادامه با تاکید بر لزوم آگاهی بخشی جدی در بحث پیشگیری از اعتیاد عنوان کرد: مافیای مواد مخدر با این عنوان شروع به توزیع این مواد میکنند که این مواد مشکلی ایجاد نمیکنند و اعتیادآور نیستند و بدین ترتیب به جذب افراد برای مصرف اقدام میکنند.
براتی در پایان خاطرنشان کرد: لازم است، رسانهها به ویژه صدا و سیما در این زمینه فعالتر ظاهر شوند و روند آگاهیرسانی به جوانان و خانوادههایشان پررنگتر باشد.
علیرغم اینکه مسوولان مربوطه نیز ورود این ماده مخدر جدید به بازار مصرف ایران را شنیدهاند، اما به نظر میرسد مسوولان ذیربط، اطلاعرسانی دقیق در این باره را منوط به مراجعه مصرفکنندگان بیمار ناشی از مصرف مخدر کروکودیل به مراکز درمانی ترک اعتیاد میدانند تا در مورد عواقب آن به صورت شفاف صحبت کنند.
این ماده مخدر بسیار خطرناک در درون سلول های بدن افراد معتاد به صورت عمقی نفوذ می کند و باعث به وجود آمدن زخم در بدن فرد می شود.
همه افرادی که از این ماده مخدر استفاده می کنند در کمتر از یک سال جان خود را از دست می دهند، زیرا این ماده مخدر از ترکیب ضد درد، تینر، اسید، فسفر و در برخی از موارد بنزین تولید می شود.
کروکودیل از مشتقات مورفین و بسیار اعتیاد آور است و روش مصرف و شکل این ماده و عوارض آن بسیار مشابه ماده مخدر کراک است.
این ماده مخدر به سادگی از تینر و قرص کدئین تهیه شده و در محل تزریق در داخل رگ پوست پس از مدتی به رنگ سبز در می آید و مصرف کننده کروکودیل پوستش شروع به پوسیدن و زخم شدن می کند.
عوارض مصرف ماده مخدر كروكوديل شباهت زيادي به آثار كراك دارد و تركيبات به كار رفته در آن بسيار اعتيادآور بوده و در خوشبينانه ترين حالت حداكثر طول عمر معتاد پس از مصرف سه سال است.
اين ماده مخدر حاوي مواد ضد درد(كدئين)، تينر نقاشي، اسيد، فسفر و برخي مواد بنزين است كه با عنوان ' دسومرفين' شهرت دارد.
نئشگي سريع و سهولت استفاده را ويژگي بارز اين ماده مخدر تزريقي است كه پوست معتاد پس از تزريق اين ماده سبز رنگ شده و به همين دليل به نام تجاري كروكوديل شهرت دارد.
اين ماده مخدر مشابه كراك مصرف تدخيني نيز دارد و مصرف تزريقي آن منجر به آسيب بافتهاي بدن و سياه شدن اندام مي شود و پس از يك سال مصرف كننده را از پا در مي آورد.
با توجه به اينكه هيچ گريزي از عوارض اين ماده مخدر خطرناك پس از مصرف نيست آگاهي رساني به جامعه و تقويت اقدامات پيشگيرانه در اين حوزه بسيار مهم است.
سرطان ریه یکی از شناختهشدهترین و خطرناکترین سرطانهاست که سالانه تعداد زیادی از مردم به آن مبتلا میشوند. از طرفی، این سرطان با مصرف دخانیات ارتباط تنگاتنگی دارد؛ به طوری که تقریبا 80 درصد از موارد سرطان ریه به استعمال قلیان، پیپ و سیگار مربوط است.
اما ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که کدام یک از محصولات دخانی خطرناکترند و احتمال ابتلا به این سرطان را بیشتر میکنند؟
برای پاسخ به این سوال، گفتوگوی ما را با دکتر محمدرضا معدنی، معاون اجرایی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، بخوانید.
آقای دکتر! تاریخچه استعمال دخانیات به چه زمانی برمیگردد؟
مصرف مواد دخانی در دنیا بالغ بر دو هزار سال قدمت دارد و در طول این مدت هم دستخوش تحولات زیادی شده است. نخستینبار بومیان قاره آمریکا در دوران باستان به خواص گیاه تنباکو پی بردند. کریستف کلمب و همراهانش در سال 1492 میلادی به جزیرهای بین آمریکای شمالی و جنوبی رسیدند و متوجه شدند که افراد بومی این منطقه، گیاهی عجیب را روی آتش ریخته و دود آن را داخل ریههای خود فرو میبرند.
کریستف کلمب به تصور اینکه این گیاه، مادهای جادویی دارد، هنگام بازگشت مقداری از برگها و دانههای آن گیاه را با خود به اسپانیا برد و به این ترتیب توتون به اروپا راه یافت و مردم اروپا این گیاه را توباکو (tobacco) نامیدند که در ایران به تنباکو معروف است.
توتون که در سال 1605 میلادی در عثمانی، مصر و هند شناخته شده بود، توسط پرتغالیها وارد ایران شد. اگر چه برخی بر این باورند که توتون نخستین بار در سال 1590 میلادی وارد ایران شده است، اما بررسی اسناد تاریخی نشان میدهد مصرف دخانیات در زمان شاهعباس در ایران رواج پیدا کرد.
ظاهرا سیگار پرمصرفترین محصول دخانی در سراسر دنیاست. همینطور است؟
بله؛ سیگار جزو یکی از مهلکترین محصولات اعتیادآور ساخته دست بشر است و از برگ کاغذ، فیلتر، توتون و اسانس و مواد نگهدارنده ساخته میشود. در این بین باید گفت که خطر اصلی را دود ناشی از استعمال این ترکیب ایجاد میکند.
منظورتان از خطر اصلی چیست؟
ببینید؛ دود سیگار دارای دو جریان اصلی و کناری است. جریان اصلی هنگام پک زدن وارد دهان و ریه میشود و جریان کناری در فاصله پک زدنها از انتهای سیگار و هنگام بازدم وارد محیط و سپس ریه میشود که این دود از چهارهزار ماده مختلف با آثار آنتیژنی، جهشزایی، سرطانزایی، دارویی و... تشکیل شده است.
در عین حال، دود سیگار شامل دو بخش ذرهای و گازی است.
بخش گازی 85 درصد دود سیگار را تشکیل میدهد و اکسیژن، نیتروژن و مونواکسیدکربن اجزای اصلی آن هستند. مونواکسیدکربن میل زیادی باری ترکیب با هموگلوبین خون دارد و در رقابت با اکسیژن برای ترکیب با هموگلوبین پیروز میشود. در نتیجه، انتقال اکسیژن به بافتهای بدن کاهش مییابد.
بخش ذرهای نیز 15 درصد دود سیگار را تشکیل میدهد و نیکوتین و قطران مهمترین مواد تشکیلدهنده بخش ذرهای هستند. در عین حال، نیکوتین ماده اصلی و موثر دود سیگار است که اعتیادآور بوده و با عوارض قلبی-عروقی و ایجاد اختلال در سیستم عصبی همراه است.
آیا سیگارهای لایت، همانطوری که کارخانجات سیگارسازی ادعا میکنند، واقعا کمخطرترند؟
نه! بهرغم قرنها نوآوری تبلیغاتی، ادعاهای اغراقگونه، ایجاد ذهنیت بیخطر بودن یا کم جلوه دادن خطر برای سلامت، هیچ شواهد و مدارک مستندی وجود ندارد که نشان دهد سیگارهای Light (سبک) یا Mild (ملایم)، کمضررتر از سیگارهای معمولی هستند و به طور کلی، وجود 40 نوع ماده سرطانزا در دود انواع سیگار به اثبات رسیده است.
اگر سیگار را با قلیان مقایسه کنیم، به چه نتیجهای میرسیم؟ قلیان مضرتر است یا سیگار؟
با وجود اینکه قلیان کمتر مصرف میشود، اما حجم دودی که از آن وارد بدن میشود، 10 تا 20 برابر دود ناشی از مصرف سیگار است. یک نخ سیگار معمولا 500 سیسی تا یک لیتر دود تولید میکند، اما کشیدن یک قلیان کامل، 10 تا 20 لیتر دود تولید خواهد کرد.
از طرف دیگر سیگار معمولا انفرادی مصرف میشود، اما از یک قلیان صدها نفر استفاه میکنند.
البته این روزها هنگام سرو قلیان در مراکز تفریحی، سر یکبار مصرف قلیان در اختیار مشتریان قرار میگیرد تا به اصطلاح از انتقال بیماریها جلوگیری شود، اما باید گفت این لوله قلیان است که حاوی انواع باکتری و ویروس است و ناقل بیماریهایی مانند سل و هپاتیت است.
نمیتوان میزان مصرف افراد را نیز نادیده گرفت؛ مثلا شخصی که روزی یک بار قلیان میکشد، در مقایسه با فردی که روزی یک پاکت سیگار مصرف میکند، احتمالا زودتر به سرطان ریه مبتلا خواهد شد.
کدام ضلع مثلث دخانیات، سلامت مصرفکنندگان را بیشتر تهدید میکند: سیگار، پیپ یا قلیان؟
همهشان به نوعی سلامت را به خطر میاندازند و نمیتوان گفت یکی از آنها از دیگری بهتر یا بدتر است، اما برای بیان خطرهای پیپ باید از سیگار برگ شروع کنیم. سیگار برگ در واقع تنباکوی پیچیده شده در برگ تنباکو است و عموما مقدار تنباکوی این سیگارها چند برابر سیگارهای معمولی است و گاهی مقدار تنباکوی موجود در سیگاربرگ به اندازه 20 سیگار معمولی است.
البته در مورد مصرف پیپ در مقایسه با سایر محصولهای دخانی مطالعههای کمتری انجام شده است. با این وجود، بیشتر حقایقی که در مورد سیگار برگ وجود دارد در مورد پیپ هم مصداق پیدا میکند. به طور مثال، دود ناشی از پیپ در مقایسه با سیگار قلیاییتر است و بنابراین برای ایجاد اعتیاد بالا به نیکوتین، نیاز به ورود مستقیم آن به ریه وجود ندارد.
در عین حال، به واسطه میزان بالای تنباکوی استفادهشده در پیپ، مصرفکنندگان و اطرافیان با دودی معادل سوختن چند نخ سیگار مواجه میشوند. از طرفی، مصرفکنندگان پیپ شانس بالاتری برای ابتلا به بیماری هایی از جمله بیماری انسدادی مزمن ریوی و سرطان های دهان، سر، گردن، حنجره، مری و ریه دارند.
یعنی نمیتوان با قطعیت گفت که کدام یک از اینها خطرناکترند؟
همینطور است، اما باز هم بستگی به میزان مصرف دارد. فرض کنید بخواهیم سه نفر را با شرایط یکسان از نظر سن، جنسیت، موقعیت زندگی و... با هم مقایسه کنیم که اولی روزانه یک پاکت سیگار مصرف میکند، دومی مصرف مداوم پیپ دارد و فرد سوم روزی یک ساعت قلیان میکشد.
مسلما آنهایی که پیپ و قلیان میکشند، زودتر از فرد سیگاری با مشکل مواجه میشوند. اما نکته بسیار مهم این است که در نهایت هر سه این افراد، جان خود را به واسطه مصرف دخانیات از دست میدهند یا حداقل کمتر از افراد دیگر عمر میکنند و سالیان سال باید با انواع بیماریها و سرطانها دستوپنجه نرم کنند.
نیکوتین موجود در قلیان 10 برابر بیشتر از هروئین اعتیادآور بوده، که بر اساس آن میتوان گفت که قلیان و مواد دخانی دروازه ورود به اعتیاد هستند.
در جهان بیشترین مصرف قلیان در آفریقا، کشورهای شرقی دریای مدیترانه و برخی از کشورهای آسیایی میباشد، که متاسفانه در بسیاری از این کشورها مصرف قلیان برای بچهها به همراه والدینشان مرسوم است.
درحالی که در برخی از کشورها مصرف سیگار بین مردان رواج بیشتری نسبت به زنان دارد، شواهد حاکی از آن بوده، مصرف قلیان بین زنان و مردان به طور مساوی دیده میشود.
صنایع دخانی اغلب به صورت مستقیم و غیرمستقیم سالم و بیضرر بودن مصرف قلیان را نسبت به سیگار تبلیغ میکنند و سعی در گسترش مصرف قلیان و افزایش میزان وابستگی به نیکوتین در سطح جهان دارند.
مصرف قلیان بین نوجوانان و جوانان به طور چشم گیری افزایش یافته، به طوری که طبق مطالعات انجام شده در ایران مصرف قلیان بین نوجوانان 13 تا 15 سال از سال 1382 تا 1386 دو برابر افزایش یافته است.
طی یکبار مصرف قلیان، مقادیر زیادی منواکسید کربن، فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی سرطان زای حاصل از احتراق ذغال و مواد ایجاد کننده حرارت و توتون استنشاق می شود.
این ترکیبات در مقایسه با سیگار به مراتب بیشتر و اثرات سوء آن نیز برای مصرف کننده و همچنین افراد در معرض دود تحمیلی شدیدتر است.
هر شش ثانیه در جهان یک نفر در اثر ابتلا به بیماریهای مرتبط با دخانیات از جمله قلیان و سایر مواد دخانی جان خود را از دست می دهند.
مصرف کنندگان قلیان و اطرافیان آنها که در معرض دود تحمیلی قرار دارند، همچون مصرف کنندگان سیگار مبتلا به انواع بیماریهای قلبی، عروقی و تنفسی و سرطانها خواهند شد.
*** 66درصد برونشیت و سرطان ریه ناشی از مصرف دخانیات است
کارشناس دخانیات و آلودگی محیط دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان گفت: 66 درصد برونشیت و سرطان ریه، 12 درصد بیماریهای قلبی وعروقی و 38 درصد بیماریهای حاد تنفسی در جهان ناشی از مصرف دخانیات است.
لیلا ابراهیم زاده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کردستان، اظهار داشت: زنانی که در طول دوران بارداری خود، مصرف کننده قلیان بوده یا در معرض دود قلیان اطرافیان قرار گرفتهاند، وزن نوزادانشان در هنگام تولد کمتر از حد طبیعی بوده و خطر ابتلا به بیماریهای ریوی در این نوزادان بیشتر است.
وی افزود: دود حاصل از مصر ف قلیان ترکیبی از مواد دخانی و مواد سوختی میباشد، که خطر جدی برای اطرافیان دارد.
اين کارشناس تاکید کرد: زیان استنشاق دود ناشی از قلیان برای افرادی که به طور غیرمستقیم در معرض آن قرار دارند، به مراتب بیش از دود سیگار بوده، چرا که سيگار داراي 4000 ماده سمي و 40 نوع ماده سرطان زاست در حالي كه قليان داراي 4000 هزار ماده سمي و 70 ماده سرطان زاست.
وی بیان کرد: استفاده مشترک از قسمت دهانی قلیان، عاملی در انتقال بیماریهای واگیردار همچون سل و هپاتیت در بین مصرفکنندگان میباشد.
این کارشناس ارشد بهداشت محیط اضافه کرد: متاسفانه بوی مطبوع و طعم شیرین توتونهای قلیان باعث شده، برخی مردم به ویژه جوانان و نوجوانان بدون توجه به اثرات سوء آن، اشتباهی به مصرف قلیان روی آورند.
وی تاکید کرد: برخلاف تصور برخی از افراد دود حاصل از قلیان به هیچ وجه کم خطر نیست، بلکه حاوی مواد سرطانزا و سمی بیشماری بوده که باعث سرطان ریه، لب و حفره دهانی، بیماریهای قلبی عروقی و دیگر بیماریها و سرطانها میشود.
ابراهیمزاده اعلام کرد: خطر ابتلا به سرطان در افرادی که قلیان و سایر مواد دخانی را مصرف میکنند، پنج برابر افرادی است، که مصرف کننده این مواد نیستند.
وی چروکیدگی پوست، پیری زودرس، تیرگی زیر چشم و لبها، زردی و فساد دندانها را از دیگر آثار مصرف قلیان دانست.
***مصرف هربار قلیان برابر با مصرف 80 تا 100 نخ سیگار است
این کارشناس با اشاره به اینکه هر فرد سیگاری که به طور متوسط روزانه 8 تا 12 نخ سیگار مصرف میکند، به طور متوسط با 40 الی 75 پک در روز حدود 0.5 تا 0.6 لیتر دود استنشاق میکند، ابراز داشت: هر فرد مصرف کننده قلیان در هر وعده مصرف معادل 80 تا 100 نخ سیگار دود دریافت میکند.
وی با اشاره به این نکته که، 45 دقیقه پس از مصرف قلیان، مونو اکسید کربن موجود در خون دو برابر و نیکوتین آن سه برابر زمانی میشود، که فرد سیگار میکشد، تاکید کرد: تنباکو و توتون مورد استفاده در قلیان معمولا از بیکیفیت ترین و نامرغوبترین انو اع موجود و در واقع خطرناکترین آنها میباشد و اسانسها و مواد معطر استفاده شده در تنباکوهای معسل یا میوهای حاوی هزاران ماده سمی و کشنده است.
ابراهیمزاده در ادامه بیان کرد: متاسفانه در کشور ما سالیانه بیش از 60 هزار نفر به علت مصرف سیگار و قلیان و بیماریهای وابسته به آن جان خود را از دست میدهند.
وی با اشاره به وجود هزاران نوع ماده سمی و انواع ترکیبات سرطانزا در دود سیگار و قلیان گفت: این مواد سمی سبب ایجاد بیماریهای تنفسی، قلبی عروقی، ضایعات شنوایی و سرطان پوست و از بین رفتن قدرت جسمی و فعالیت بدنی افراد مصرف کننده میشود.
کارشناس دخانیات و آلودگی محیط دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان، نیکوتین را مهمترین ماده موجود در دود قلیان و سیگار خواند و تصریح کرد: این ماده اعتیادآور کمتر از چند ثانیه به مغز رسیده و سپس در تمام بدن پخش میشود.
ابراهیم زاده با بيان اين كه بیش از 40 درصد افراد و تعداد 700 میلیون یا به عبارتی نیمی از کودکان دنیا در معرض استنشاق تحمیلی دود قلیان و سیگار قرار دارند، افزود: هر ساله بیش از 75 هزار نفر در کشور به علت مصرف قلیان و سیگار و بیماریهای وابسته به آن از بین میروند.
***ظاهرشدن علایم ناشی از مصرف قلیان و مواد دخانی 10 الی 15 سال طول میکشد
وی عنوان کرد: به دلیل اینکه زمان شروع اکثر عوارض و علایم ناشی از مصرف قلیان و سایر دخانیات 10 الی 15 سال بعد از مصرف ظاهر میشود، متاسفانه نوجوانان به خطراتی که آنان را تهدید میکند آگاه نبوده و بدون توجه به عاقبت امر به دلیل احساس نکردن علائم بیماری به مصرف قلیان و سیگار ادامه میدهند.
ابراهیمزاده عنوان کرد: روزانه شش هزار کودک و نوجوان کمتر از 18 سال برای اولین بار استعمال سیگار و مواد دخانی را شروع میکنند و محققان به این نتیجه رسیدهاند که نوجوانان و جوانان زیر 21 سال بسیار سریعتر، نسبت به افراد بزرگسال به قلیان و سیگار معتاد میشوند، زیرا بدن آنها در برابر نیکوتین مقاومت کمتری نشان میدهد.
وی اظهار داشت: صاحبان کارخانجات تولید و فروش تنباکو که بدترین و نامرغوب ترین تنباکوهای غیرمصرفی را با اضافه کردن اسانسهای مختلف برای استفاده در قلیان به بازار میفرستند، در واقع بدون توجه به سلامت مصرف کنندگان به منافع خود میاندیشند.
***نوجوانان آگاه باشند؛ دوران طلایی زندگی خود را با دود تباه نکنند
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه تحقیقات اخیر نشان داده، چنانچه افراد تا سن 20 سالگی اقدام به مصرف قلیان و سیگار نکنند، احتمال سیگاری شدن آنها پس از 20 سالگی بیش از 80 درصد کاهش مییابد، مطرح کرد: نوجوانان باید آگاه باشند که دوران طلایی زندگی خود را با دود قلیان و سیگار تباه نکنند.
این کارشناس بهداشت محیط گفت: غيرسيگاريهايي كه در معرض دود سيگاريها قرار مي گيرند و از دود غير مستيقم يا دود محيطي دخانيات استنشاق ميكنند، در معرض افزايش خطر سرطان هستند، به طوری که يك فرد غيرسيگاري كه با يك سيگاري ازدواج كند، نسبت به فردي كه داراي همسر غيرسيگاري است 30 تا 20 درصد بيشتر خطر ابتلا به سرطان ريه دارد.
وی بیان کرد: متصديان قهوه خانهها و كاركناني هم كه در محل كار با دود قليان و سيگار تماس دارند با احتمال بيشتري به سرطان ريه و ساير سرطانها مبتلا ميشوند.
این کارشناس مسئول دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه حدود 90 درصد از نیکوتین تنباکوی دود شده به دیوار، سطوح، وسایل نرم درون خانه و لباس، مو و پوست افراد میچسبد، گفت: همه افراد در معرض خطرات این سموم قرار دارند، اما افراد خاص مانند خانمهای باردار، اشخاص مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی، سالمندان و نیز کودکان و نوزادان تحت تاثیر بیشتری قرار دارند و زودتر دچار عارضه میشوند.
وی از این پدیده به عنوان دود دست سوم نام برد و اضافه کرد: دود دست سوم در واقع همان بقایای باقی مانده از دود مواد دخانی بر روی وسایل شخصی، وسایل اطراف و یا بر بدن و لباس مصرف کننده است.
ابراهیمزاده اعلام کرد: سموم ناشی از سوخت انواع دخانیات که به صورت دود در هوا رویت نمیشود، بیش از آنچه انتظار میرود خطرناک و آسیبرسان است.
وی ابراز داشت: دود دست سوم ذرات ریز سمیاند، که در اثر مصرف دخانیات در محیط پخش میشود و برای مدتها باقی مانده و عوارض خود را به جای میگذارد، که این ذرات سمی در گرد و خاک خانگی، فرش و موکت، سقف، دیوار و وسایل تزئینی خانه، پرده، مبلمان و غیره یافت میشود و اثرات آن تا ماهها قابل پایداری و تاثیرگذاری است.
***منشا بسیاری از ناهنجاریها و انحرافات را میتوان در خانه و مدرسه جستجو کرد
این کارشناس، خانواده و مدرسه را به عنوان مهمترین و موثرترین نهادها در ساخت شخصیت کودک مطرح و بیان کرد: منشأ بسیاری از ناهنجاریها و انحرافات را میتوان در خانه و مدرسه جستجو کرد.
وی با بیان اینکه افراد عمدتاً مصرف قلیان و سیگار را قبل از سن 20 سالگی شروع ميكنند، بیان کرد: در بسیاری از موارد فاصله بین اولین تجربه مصرف قلیان و سیگار کشیدن تا وابستگی شدید به آن طی یکسال یا کمتر صورت میپذیرد.
ابراهیمزاده ادامه داد: با توجه به اینکه کنجکاوی، تلاش برای دوستیابی، همرنگی اجتماعی، الگوهای نامناسب اجتماعی، احساس اعتماد به نفس کاذب و فشار گروههای هم سال از ویژگیهای گروه سنی نوجوانان محسوب میشود، مصرف قلیان و مواد دخانی در نوجوانان رواج دارد.
وی اذعان داشت: علاوه بر این دوستان سیگاری، الگوبرداری از رسانههای تصویری و شخصیتهای مورد علاقه نوجوانان بسیار مخرب بوده و احتمال گرایش به مصرف دخانیات را افزایش میدهد.
ابرهیم زاده دعوا، مشاجره طولانی و خشن، طلاق و معتاد بودن والدین را عوامل تسریع کننده گرایش به مصرف دخانیات در کودکان و نوجوانان عنوان کرد.
وی اعلام کرد: متاسفانه امکان سیگاری شدن کودکانی که والدین سیگاری دارند سه برابر بیشتر از کسانی است که والدین غیرسیگاری دارند و 17 درصد از افراد غیرسیگاری که از سرطان پیشرفته ریه رنج میبرند در کودکی در معرض دود سیگار و قلیان قرار داشتهاند.
این کارشناس دانشگاه علوم پزشکی کردستان تشریح کرد: بسیاری از کودکان و نوجوانان، به دلیل شرایط رشدی و تربیتی شخصیت سلطه پذیری دارند و در برابر بسیاری از تعارفهای نامناسب پاسخ مثبت میدهند.
صحبت صادقانه والدین با فرزندان و ارتباط مناسب با آنها و تقویت قدرت نه گفتن به تعارفات نامناسب دوستان توسط والدین از جمله پیشنهادات وی در راستای کاهش و پیشگیری از گرایش به مصرف قلیان و مواد دخانی در نوجوانان بود.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه ارتباط فرزندان با دوستان سیگار یا احتمال سیگاری شدن آنها را 50 درصد افزایش میدهد، لذا باید بر رفت و آمدهای آنها نظارت بیشتری وجود داشته باشد.
**فرزندان افراد مصرف کننده مواد دخانی در مهارتهای خواندن عقب میمانند
ابراهیم زاده گفت: فرزندان افراد مصرف کننده قلیان و سیگار در مهارتهایی مانند خواندن مطالب و ریاضیات سه تا پنج ماه عقبتر از همسالان خود هستند.
وی ابراز داشت: زمانی که کودک هوای آلوده به دود سیگار يا قليان را استنشاق میکند به همان اندازه که اطرافیانش سیگار يا قليان مصرف ميكنند در معرض خطرات ناشی از مصرف آنها قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه خطر ابتلا به بیماریهای ریوی در کودکانی که در معرض دود سیگار قرار دارند بیشتر است، خاطرنشان کرد: این امر در مورد لوزهها نیز صدق میکند و باعث تورم لوزهها و التهاب حلق میشود.
**معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان: 60 درصد از مرگ و میرهای سالیانه کشور ناشی از مصرف دخانیات است
معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان گفت: 60 درصد از مرگ و میرهای کشور در سال ناشی از مصرف دخانیات میباشد.
فرزین بیدارپور در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کردستان، اظهار داشت: در حال حاضر گرایش به قلیان بین مردم افزایش چشم گیری داشته و این در حالیست که برخلاف تصور مصرف کنندگان، مضرات آن بیش از سیگار است.
وی با اشاره به اینکه مصرف قلیان حالت قبح و شرم و حیا از اطرافیان را ندارد، افزود: قلیان در اکثر خانوادهها قابل استفاده میباشد و ممکن است، کودکان نیز به راحتی از آن استفاده کنند.
معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان اعلام کرد: متاسفانه مردم باورهای غلطی داشته و میپندارند که نیکوتین موجود در قلیان در جریان گذار از آب حل میشود، در حالی که نیکوتین موجود در قلیان بسیار مضرتر است.
وی قلیان را زمینهساز بسیاری از بیماریها شامل آب مروارید، زخم معده، و قلبی عروقی دانست و افزود: با توجه به اینکه عروق به کلیه اندامها خون رسانی میکند، آسیب دیدگی آن موجب عدم اکسیژن رسانی مناسب و از کار افتادگی و نهایتاً قطع اندام میشود.
بیدارپور با اشاره به اینکه اطلاعات و آمار موجود در کشور حکایت از مصرف بالای قلیان دارد، تصریح کرد: در برخی از کشورها مبارزه خوبی با مصرف و گسترش دخانیات از جمله قلیان صورت گرفته است.
وی فرهنگ سازی و آگاهی بخشی به مردم را در جلوگیری و کنترل مصرف قلیان بسیار موثر دانست و اذعان داشت: علاوه بر قوانین جمع آوری دخانیات فرهنگسازی مناسب نیز ضروری است.
معاون دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان اعلام کرد: در حالی که در سال 86 حدود 96 درصد از قهوه خانههای استان از قلیان پاک شد، مصرف آن به صحرا و پارکها انتقال یافت.
وی برگزاری کلاسهای آموزشی برای قهوه خانهداران و برگزاری مسابقات نمایشگاهی را از جمله فعالیتهای دانشگاه علوم پزشکی در راستای کاهش مصرف قلیان دانست و گفت: این فعالیتها کافی نبوده و تحقق این مهم نیازمند اطلاع رسانی به مردم است.
فرزین بیدارپور دلیل شروع و گرایش به مصرف قلیان و دخانیات در کودکان و نوجوانان زیر بیست سال را واکنش روانی به جامعه ذکر کرد.
وی خاطرنشان کرد: در هر شهرستان یک پزشک در راستای کمک به افرادی که تمایل به ترک دخانیات دارند، آموزش داده شده است.
بیدارپور با اشاره به اینکه از قلیان بیش از هر چیزی به عنوان سرگرمی استفاده میشود، یادآور شد: اثرات و ضریب نفوذ قلیان برای افرادی که در اطراف مصرف کننده آن قرار دارند، بیش از سیگار است.
تزريق شيشه احتمال ابتلابه بيماري هاي عفوني ، ايدز وسکته را بيشتر مي کند
خبر تلخ و ناگوار است. موج جديد تزريق شيشه به جاي استعمال آن آغاز شده است. اين روزها دغدغه همه کارشناسان مسائل مواد مخدر در کشور، افزايش مصرف شيشه توسط جوانان است. با اين که برنامه هاي کاهش آسيب اجتماعي سال هاست آغاز شده اما اعتياد همواره يک قدم پيش است و اين جاست که اولويت در اين برنامه، آگاهي سازي و اطلاع رساني به موقع درباره مخدرهاي جديد است.
توجه جدي به برنامه هاي پيشگيري از اعتياد در خانواده، محيط هاي کار و افتتاح خط ملي اعتياد ازجمله راهکارهايي است که مدير کل پيشگيري و درمان اعتياد سازمان بهزيستي کشور پس از اعلام خبر ياد شده، عنوان کرد: به نوشته ايسنا فريد براتي سده با تاکيد بر اين که افزايش سوءمصرف شيشه به صورت تزريقي، خطر شيوع بيماري هاي عفوني و افزايش رفتارهاي پرخطر را به دنبال خواهد داشت تصريح مي کند: اين امر ضرورت توجه به برنامه هاي کاهش آسيب را دو چندان مي کند.
علل گرايش به تزريق شيشه
مشاهدات باليني نشان مي دهد، گرايش به تزريق شيشه به جاي استعمال آن افزايش يافته است . دکتر حميد صالح پور نايب رئيس انجمن علمي روان پزشکي خراسان رضوي با بيان اين مطلب به خراسان مي گويد: واقعيت اين است که آمار دقيقي درباره افزايش گرايش به تزريق شيشه وجود ندارد اما مشاهدات باليني و تعداد مراجعات به کلينيک ها اين امر را ثابت مي کند. يکي از دلايل گرايش به تزريق شيشه تسريع اثر آن در بدن و احساس نشئگي بيشتر است که مصرف کننده کسب مي کند. بنابراين مصرف کننده اي که قصد دارد زودتر و بيشتر نشئه شود، استعمال را با تزريق جايگزين مي کند. طبيعي است که تزريق يک روش تهاجمي سوء مصرف مواد است و خطرات بسيار بيشتري نسبت به استعمال عادي دارد. تزريق ممکن است باعث انتقال عفونت به خون شود يا عفونت هاي موضعي و يا آبسه ايجاد کند. تزريق هاي مکرر باعث گرفتگي رگ ها مي شود به نحوي که رگ بيمار براي تزريق قابل استفاده نخواهد بود. از سوي ديگر ايجاد لخته و آمبولي در اندام هاي بدن در اثر تزريق ماده مخدر شايع است و مصرف کننده ممکن است دچار سکته مغزي و قلبي شود. هم چنين عفونت هاي منتقله از طريق خون ممکن است در نقاط مختلف بدن بيماري ايجاد کند و عفونت دريچه قلب و عفونت مفصلي در مصرف کنندگان شيشه بروز يابد.
دکتر صالح پور با اشاره به اين که استفاده از سرنگ مشترک به هنگام تزريق احتمال انتقال بيماري هاي عفوني را از يک فرد به فرد ديگر افزايش مي دهد، تصريح مي کند: ابتلا به انواع بيماري هپاتيت، ايدز و ديگر بيماري هاي عفوني در بسياري از مصرف کنندگان تزريقي موادمخدر مشاهده مي شود.بايد دانست عوارض تزريق در مورد همه موادمخدر يکسان است اما تزريق شيشه آثار بسيار سوئي روي مغز و سيستم عصبي فرد مي گذارد و معتاد را به سمت اختلالات رواني سوق مي دهد.گاهي علائم سوء مصرف شيشه به صورت علايم جنون در فرد نمايان مي شود که در اين شرايط تاثير درازمدت دارد و اختلال سايکوتيک پايدار در فرد ايجاد مي شود که حتي با قطع مصرف اين اختلال بهبود پيدا نمي کند.اما سوال هميشگي همچنان بي پاسخ مانده است چگونه مي توان از شيوع سوء مصرف شيشه جلوگيري کرد.
اصول پيشگيري
يکي از اصول پيشگيري اطلاع رساني و آگاهي درباره سوء مصرف موادمخدر از جمله شيشه است. اما اين پيشگيري بايد چند ويژگي هم داشته باشد. سيد حسن موسوي چلک رئيس انجمن مددکاري اجتماعي ايران با اشاره به اين مطلب به خراسان مي گويد: در اين مدل از پيشگيري بايد اطلاعات درست، به موقع، مستمر و قابل فهم ارائه شود و تفاوت هاي فرهنگي، فردي و ويژگي هاي شخصيتي افراد در آن لحاظ شود. اطلاع رساني بايد همه جانبه باشد. نوجوانان، والدين، اولياي مدرسه و معلمان در معرض آن قرار گيرند و از تمام ظرفيت ها در سازمان ها و نهادهاي مختلف براي اطلاع رساني استفاده شود.
دست اندرکاران امور فرهنگي، اصحاب رسانه، پژوهشگران حوزه اجتماعي و سردبيران بايد در معرض اطلاعات درست، به موقع و شفاف در اين حوزه قرار بگيرند و به صورت مستقيم و غيرمستقيم آموزش ببينند.
همچنين آموزش هاي مهارت هاي زندگي بايد به تناسب در اختيار اقشار مختلف مردم به ويژه افرادي که در معرض سوء مصرف مواد هستند، قرار بگيرد. کسب مهارت هايي مثل نه گفتن، جرات مندي، حل مسئله در مقاومت فرد در گرايش به سوء مصرف مواد تاثير گذار است. از سوي ديگر واضح است افرادي که به سراغ موادمخدر، مشروبات الکلي و روابط جنسي محافظت نشده گرايش پيدا مي کنند، به دنبال کسب لذت هستند، چنانچه پويايي و نشاط اجتماعي در جامعه افزايش يابد، گرايش به کسب لذت هاي خطرناک کمتر خواهد شد.
موسوي چلک با اشاره به اين که در مبارزه با شيشه خط مقدم ما همه جا و همه افراد جامعه است، تصريح مي کند: درهر جايي که بتوان اطلاع رساني کرد، بايد از ظرفيت ها براي افزايش اطلاعات و آگاهي مردم وگروه هاي در معرض خطر استفاده کرد. نکته اين جاست که نهاد آموزشي به دليل در اختيار داشتن خيل عظيم دانش آموزان و وابستگي ۱۲ساله آن ها به اين سيستم وظيفه خطيري به عهده دارد.
اولياي مدرسه، منزل و دانش آموزان در محيط مدرسه گردهم هستند و بهترين زمينه براي آموزش در حيطه موادمخدر در اختيار اين نهاد است. همچنين رسانه ها هم در اين امر بسيار دخيل اند. سياستگذاران و دست اندرکاران حوزه اعتياد بايد بدانند برنامه پيشگيري از اعتياد بايد فراگير و مستمر باشد تا بتوان اميدوار بود در آينده شاهد کاهش گرايش افراد به مواد مخدر باشيم.
پيشگيري اصلي است که بايد آن را باور کرد و دانست که در مبارزه با سوء مصرف مواد بهترين راهکار است.
اندر مضرات قلیان، این اعتیاد خاموش!!
تنباكوي قليان 400 ماده سمي دارد!
قلیان یک لوله آبی است که برای کشیدن تنباکو از طریق آب سرد استفاده میشود. تنباکو در کاسهای که در بالای آن قرار میگیرد و از طریق زغالهایی که روی کاسه تنباکو قرار داده میشود، داغ شده و دود از طریق آب که در پایین آن قرار دارد، فیلتر میشود. تنباکوی مورد استفاده برای قلیان، تنباکویی مرطوب و چسبناک است که در عسل و شیره خیسانده میشود و بطور معمول با طعم های مختلفی از قبیل سیب، هلو، نارگیل، انبه، نعناع و توتفرنگی به فروش می رسد.
از جنبه های نگران کننده قلیان این است که سابقاً در کشورهایی مثل پاکستان و هند توسط افراد سالخوردهای که در روستاها زندگی میکردند استفاده میشد اما اخیراً بیشتر در مناطق شهری ایران بشکل همه گیر مورد استفاده قرار میگیرد. مهمتر اینکه رستورانهای شهری زیادی آن را برای مشتریان خود سرو میکنند.
نامهای محلی قلیان bhan ، ,hookah narghile و shisha, می باشد . قلیان با طراحی های مختلف ساخته می شود و دودآن قبل از استنشاق ازآب رد می شودو تنباکو در کاسه کوچکی گذاشته می شود که در انتها دارای حفراتی می باشد و ازطریق این حفرات لوله هایی به آن متصل است و اجازه می دهد که دود از انتهای محفظه آبی عبور کند, قلیان بطورشایع در میان خانواده ها ، کودکان و زنان درمناطقی که شکل رایج مصرف تنباکو در زنان میزان بسیار پائینی دارد, مصرف می شود علاوه بر این با عرضه تنباکو طعم دارد معطر ، مصرف قلیان بطور چشمگیری در میان جوانان ونوجوانان پسرودختران رو به افزایش است.
طي سالهاي گذشته، مصرف قليان بطور قابل توجهي در كشورمان افزايش يافته است و بر اساس مطالعات صورتگرفته، قليان فرآوردهاي است كه نيمي از مردان ايراني و 37درصد زنان، آن را تجربه كردهاند. در مطالعاتي كه از سوي مركز تحقيقات پيشگيري و كنترل دخانيات انجام شده، 23 درصد سيگاريها حداقل يكبار در هفته قليان مصرف ميكنند. اين رقم در غيرسيگاريها 25 درصد است و اين بدين معناست كه غيرسيگاريها حتي بيشتر از سيگاريها در حال مصرف قليان هستند و به سمت اعتياد به آن پيش ميروند.
یک سری باورهای نادرست و واقعیت درباره کشیدن قلیان وجود دارد که آنها را برای شما دوستان بیان می کنیم:
بــاور غلط اول : از آنجا که تنباکوی قلیان از طریق آب فیلتر میشود، کلیه مواد مضر آن تصفیه میشود.
واقعیت اول : کشیدن تنباکو از طریق آب، مواد سرطانزای آن را تصفیه نمیکند. این دود میتواند به اندازه دود سیگار اثر مخرب بر روی ریه و قلب داشته باشد.
بــاور غلط دوم : استنشاق دود قلیان ریهها را نمیسوزاند، به همین دلیل مضر نیست.
واقعیت دوم : دود قلیان وقتی استنشاق میشود، ریهها را نمیسوزاند، زیرا از طریق آبی که در پایین آن قرار دارد خنک میشود. با اینکه دود خنک میشود، اما هنوز هم حاوی مواد سرطانزایی است که برای بدن مضر است.
بــاور غلط سوم : کشیدن قلیان سالمتر از کشیدن سیگار است.
واقعیت سوم : دود قلیان به همان اندازه دود سیگار مضر است. قلیان به طریقی متفاوت دود تولید میکند: دود سیگار از سوختن تنباکو ایجاد میشود، در حالی که دود قلیان از طریق گرم شدن تنباکویی که در کاسهی بالای آن قرار دارد از طریق زغال تولید میشود. محصول نهایی آن یعنی دود یکسان است که حاوی مواد سرطانزا است.
بــاور غلط چهارم : کشیدن قلیان به اندازه کشیدن سیگار اعتیادآور نیست، زیرا نیکوتین در خود ندارد.
واقعیت چهارم : تنباکوی قلیان هم مثل تنباکوهای معمولی حاوی نیکوتین است. در واقع، در یک جلسه 60 دقیقهای قلیان، فرد در معرض حجم دودی 100 تا 200 مرتبه بیشتر از یک سیگار قرار میگیرد.
بــاور غلط پنجم : تنباکوی گیاهی قلیان سالمتر از تنباکوی معمولی است.
واقعیت پنجم : این هم مثل کشیدن سیگار گیاهی یا "طبیعی"، فرد را در معرض مواد سرطانزا قرار میدهد.
در همين حال سازمان بهداشت جهاني بعد از اعلام همهگيري در حال رشد مصرف سيگار كه در دهه گذشته بارها و بارها تكرار كرده بود، در چند سال گذشته اذعان كرده است كه با همهگيري ديگري از دخانيات به نام "قليان" روبهرو هستيم.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهاني، دود قليان حداقل حاوي همان مقدار ماده سمي است كه دود سيگار دارد و مصرف آن براي سلامتي فرد و ديگران مضر است.
اين درحاليست كه تهيهكنندگان توتون قليان بخوبي از ترفندهاي گوناگون براي فروش هر چه بيشتر محصولات خود استفاده ميكنند؛ به اين ترتيب با مصرف قليان در اماكن عمومي فقط قليان آماده تحويل ميشود و هرگز بستههاي آلوده و فاسد شده توتون قليان در معرض ديد نيست. از آن گذشته سازمان بهداشت جهاني با بررسي 18 نوع تنباكوي قليان كه در كشورهاي مختلف دنيا به مصرفكنندگان عرضه ميشود، به اين نتيجه رسيد كه در هيچكدام از آنها براي افزايش آگاهي مصرفكنندگان، هشدار بهداشتي و يا مشخصات محتويات آن اعلام نشده بود.
● اهداف
هدف ازاین مطالعه بررسی باورهای غلط درموردمصرف قلیان که در جامعه وبخصوص جوانان ونوجوانان رواج داشته وباعث افزایش شیوع مصرف قلیان درجامعه بخصوص در بین دختران وزنان گردیده است
ازقرن ۱۶ به بعد تصور نادرست طریقه سالم و ایمن مصرف تنباکوبه صورت استفاده ازقلیان مطرح گردید زمانی که حکیمی بنام ابوالفتح پیشنهادکردکه دودباید اول از یک محفظۀ آبی بگذرد تا به شکل بی ضرردرآید این عقیده اولیه به منظور پوشاندن عوارض تنباکو انگیزه ای و هدفی خوب را دنبال می کرد ولی بدون هیچ گونه شواهد مبنی بر کاهش بیماری باعث تصور نادرست ایمن بودن مصرف تنباکو به شکل قلیان شد.
کشیدن یک یا دو بار قلیان در روز، فرد استفاده کننده را دچار اعتیاد می کند، در حالی که تصور غلط جامعه این است که دود حاصل از قلیان از آب رد می شود و مواد سمی آن از بین می رود امروزه ترکیبات مخصوص تنباکو که فروخته می شوند اغلب با میوه ، عسل ، شهد و بعضی گیاهان با غلظت زیادی طعم دار شده اند که جذابیت کاذب درمصرف کننده ایجاد می کند.
هر وعده قلیان برابرمصرف یک پاکت سیگاربوده و قلیان، در هر بار مصرف، دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار ایجاد می کند بصورتی که مصرف یک نخ سیگار بین ۵۰۰ سیسی تا یک لیتر دود تولید می کند، اما استفاده ی یک بار از قلیان ۱۰ تا ۲۰ لیتر دود تولید خواهد, دود استنشاق شده از قلیان، نه تنها همه ی مواد سرطان زای دود سیگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد و در فرهنگ جامعه ی ما به این حقیقت علمی توجهی نمی شود.
افراد سیگاری که به طور متداول ۸ تا ۱۲ نخ سیگار در روز مصرف می کنند، به طور متوسط با ۴۰ تا ۷۵ پُک که به مدت ۵ تا ۷ دقیقه به طول می انجامد، حدود ۵ تا ۶ لیتر دود استنشاق می کنند و این در حالی است که مصرف کننده ی قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول ۲۰ تا ۸۰ دقیقه طول می کشد، حدود ۵۰ تا ۲۰۰ پُک می زند که هر پک به طور متوسط حاوی ۱۵/۰ تا یک لیتر دود است. میزان و عمق دَم در حرکت دادن آب قلیان بسیار مهم است و قلیان با وجود اینکه کمتر مصرف می شود، اما حجم دودی که از طریق آن وارد بدن می شود، ۱۰ تا ۲۰ برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.
تنباكوي قليان 400 ماده سمي دارد
تنباكوي مصرفي در قليان 400 نوع ماده سمي و سرطانزا دارد. تنباكوهاي ميوهاي علاوه بر اين 400 نوع سم، مضرتر نيز هستند.
قليانهاي ميوهاي كه از پوست ميوه تخمير شده با مواد افزودني تهيه ميشوند، علاوه بر داشتن اين 400 نوع سم به دليل وجود مواد افزودني موجب آلرژي، آسم و حساسيت نيز ميشوند.
هيچ فرقي بين قليانهاي با تنباكوي سنتي و ميوهاي وجود ندارد، اما قليان با تنباكوي ميوهاي به دليل وجود مواد افزودني ضرر بيشتري نيز دارند.
نيكوتين مادهاي اعتيادآور است كه در تنباكو وجود دارد، اين مطلب كه چون دود قليان از روي آب گرفته ميشود، ضرر ندارد، باور غلطي است كه در اذهان وجود دارد و آب قل
مطالب مشابه :
کروکودیل جدیدترین ماده مخدر
پوست بدن” به رنگ سبز درآید و با اکسیژن برای ترکیب با و لباس، مو و
عوارض دخانیات
در رقابت با اکسیژن برای ترکیب با یک ماده بی رنگ و 3- حذف بوي سيگار از لباس، مو، و
آشنایی با خواص گیاهان دارویی در ایران
میوة خشخاش پس از تیغ زدن مایع زرد رنگی که در مجاورت هوا تیره و به رنگ مو جلوگیری ترکیب
راهنماي تغذيه و فعاليت بدني در پيشگيري سرطان
(شامل سیگار معمولی و تنباکوی ترکیب الکل و سیگار باشد که برای حفظ رنگ و جلوگیری از
برچسب :
ترکیب رنگ مو برای رنگ تنباکوی