شیوه ارائة سمینارهای دانشجویی در قالب یک سخنرانی منسجم

 

شیوة ارائة سمینارهای دانشجویی در قالب یک سخنرانی منسجم

 

طرح دیدگاهها و ارائة نتایج پژوهش های محققان و بحث و نقد و نظر دربارة آنها در محافل علمی و کلاسها، یکی از  مراحل و گامهای ضروری «تولید علم» مفید در کشور عزیزمان می باشد. سخنرانی، یکی از انواع شیوه ه های بیان مطالب است. امروزه یکی از ابزارهای سخنرانی، بهره گیری از نرم افزارهایی چون (Power Point) است. در ادامه، نکاتی دربارة نحوة ارائة یک سخنرانی با این نرم افزار ارائه می گردد.  یک سخنرانی همچون یک نوشتار علمی از سه وجه «ساختار، محتوا و شکل» قابل بررسی است. در اینجا به ساختار و شکل سخنرانی اشاره شده و محتوای تحقیق دانشجویان بصورت حضوری و متناسب با هر پژوهشی، طی مشورت و راهنمایی استادان بحث خواهد شد.

الف- ساختار کلی سمینار

ساختار کلی سمینار سه بخش اصلی: «مقدمه و طرح موضوع، مطالب بدنة تحقیق، نتایج کار» و شامل اسلایدهای زیر است:

1.     اسلاید اول: عنوان پژوهش، نام درس، استادان و گروه دانشجویان پژوهشگر، تاریخ تنظیم.

2.     اسلاید دوم: فهرست مطالب (سرفصلهای اصلی) به همراه ارائه نمودار نشان دهندة ساختار تحقیق که بیانگر نحوة ارائة سخنرانی به مخاطبان و رابطة منطقی و منسجم میان سرفصلها تا نتیجه گیری است. بعبارتی، با هدف آشنایی مخاطبان و همراه کردن آنها با گوینده، آنچه که قرار است در نیم ساعت آتی گفته شود، با آنها درمیان گذاشته می شود تا یک دید کلی درباره موضوع در ذهن مخاطب نقش بندد.

3.     اسلاید سوم؛ چکیده: خلاصه ای از هدف و پرسش اصلی (و شاید پرسشهای فرعی تر) تحقیق، به همراه واژگان کلیدی (حداکثر 5 کلمه). مناسب است این پرسش بصورت یک جملة راهبردی شفاف و مشخص بیان گردد. اینکه پژوهشگر در جستجوی چیست و در نهایت به چیزی می خواهد برسد و این پژوهش چه فایده و کاربردی خواهد داشت؟ یادآور می گردد که قاعدتا اگر مسیر تحقیق درست هدایت شود، اسلاید آخر، باید پاسخ به همین پرسش باشد.

4.     اسلاید چهارم؛ مقدمه: شامل تبیین موضوع و طرح مسأله، در دو محور: اول چیستی موضوع و تعریف مشروح تر مسألة تحقیق، بررسی موضوع از زوایای گوناگون (ادبیات موضوع و پیشینه تحقیق). دوم چرایی انجام تحقیق (ضرورت و اهمیت انجام این پژوهش): هدف از تحقیق در راستای هدف کلی کلاس؛ مثلاً اگر هدف درس، ... است، موضوع این تحقیق، چه نقشی در برآوردن این هدف ایفا می کندو چه جزئی از کلیت داستان درس است؛ و بطور خاص، پرسش تحقیق چیست.

5.     اسلاید پنجم؛ روش تحقیق؛ چگونگی انجام تحقیق: اینکه اطلاعات از چه منابعی (مکتوب/میدانی/اینترنتی ...) با چه معیارهایی، با چه روشی بدست آمده و چگونه در راستای پاسخ دادن به پرسش تحقیق سازماندهی شده است. از بین روشهای تحقیق استاندارد کدام انتخاب شده، یا کدامها ترکیب شده و هر روش در کجای مسیر تحقیق استفاده شده، یا احیانا چه روش ابداعی برای سیر از سؤال به جواب اتخاذ شده است.

6.     اسلاید ششم؛ ادبیات موضوع و پیشینة تحقیقات انجام شده؛ اینکه چه کسانی از چه وجوه و ابعادی دربارة این موضوع پژوهش نموده اند و به چه نتایجی رسیده اند. اینکه از چه جنبه هایی می توان به موضوع نگریست و این پژوهش با چه رویکردی انجام شده است. (توسعة دانش و تعیین دامنه و محدودة تحقیق)

7.     اسلاید هفتم به بعد؛ ورود به بحث: مطالب محتوای تحقیق و تولید داده ها؛ شامل سرفصلهای مورد نظر و نتیجه گیری هر بخش.

8.     اسلاید آخر؛ جمعبندی و نتیجه گیری[1] و پاسخ پرسش تحقیق در قالب پیشنهادها یا توصیه ها و ...؛ که می تواند از جنس بینش و رویکرد (بنیادی) یا روش و راهکار (کاربردی) باشد. یادآوری می گردد که این اسلاید باید پاسخ همان پرسش اول تحقیق و برآورده کنندة هدف راهبردی آن (اسلاید 3) باشد.

9.     در نهایت، فهرست منابع و مأخذهای تحقیق ارائه می گردد. به ترتیب، منابع فارسی، لاتین، اینترنتی و ... .

10.  پیوندها: درصورتیکه مطالبی برای درک بهتر موضوع ضروری است، اما حجم آن زیاد است (بیش از 30 اسلاید)، می تواند در قسمت پیوندها ارائه شود تا در تحقیقات تکمیلی آتی مورد بررسی قرار گیرد. همچنین ممکن است مواردی دقیقتر دربارة موضوع تحقیق باشد که حین پرسش و پاسخ مخاطبان قابل طرح باشد؛ این مطالب نیز در همین قسمت (پیوندها) قرار می گیرد. درواقع در اینجا دانشجویان با نامگذاری یک اسلاید (قرمز رنگ و قابل تفکیک بصری) به نام «پیوندها» تعداد اسلایدهای اضافی را در ادامة آن قرار می دهند.

 

v      در پایان، می توان با تقدیر و تشکر از افراد مؤثر بر این پژوهش و نیز سپاس از حاضران و عرض «خسته نباشد»، مطالب را پایان داد.

 

ب- شکل اسلایدهای (Power Point) و نکات قابل توجه در طراحی آنها

§         روح کار با (Power Point) ارائة سرفصلها و کلیدواژه های اصلی در قالب یک «مسیر خطی» است. مطالب ریزتر و حاشیه ها به متن مقاله (نوشتار تحقیق) یا به بخش «پیوندها» ارجاع داده می شود. بنابراین توصیه می شود از نوشتن متن های طولانی در اسلایدها پرهیز شده و بجای آن از کلیدواژه ها، نمودارها، دیاگرامها و تصاویر گویا و متناسب با متن (و اهداف تحقیق) بهره گیری شود.

§         تعداد اسلایدها حداکثر 40 عدد تنظیم گردد تا در زمان مورد نظر (30 دقیقه) بتوان آنرا ارائه داد (امکان مدیریت زمان).

§         در هریک از اسلایدها کلیة تصاویر، جدولها و ... دارای عنوان و مأخذ باشند.

§         کلیة اسلایدها دارای شمارة صفحه باشند.[2]

§         مناسب است در تک تک اسلایدها، به نحوی ساختار تحقیق ارائه شود تا شیرازة سخنرانی در ذهن مخاطب مشخص باشد. بعبارتی، نخ تسبیح و فهرست اصلی مطالب ارائه شده و جای هر اسلاید در این فهرست مشخص گردد.

§         شکل اسلایدها (رنگ، فونت، صفحه بندی و افکتهای آنها) در عین جذابیت، بسیار ساده و متین طراحی شود. بگونه ای که هم برای مخاطبان خسته کننده نبوده و از جذابیت لازم برخوردار باشد، هم شأن آن متناسب با یک سخنرانی علمی باشد. یادمان باشد که هدف اصلی از طراحی اسلایدها، «بیان مناسب» نتایج یک پژوهش علمی است؛ جنبة ترویجی یا تبلیغاتی ندارد.

§         در انتخاب رنگ اسلاید (متن و پس زمینه) توجه به نور محیطی اتاق سخنرانی مهم است.

§         در انتخاب قلمها (فونت ها) بهتر است از فونتهای مرسوم و معمولی استفاده شود که در همة رایانه ها وجود دارد تا در روز سمینار، شکل کار به هم نخورد. توصیه می شود از یک نوع قلم (فونت) استفاده شود؛ مثلا برای عناوین از فونت (B Mitra) درشت و برجسته (Bold) و برای متن ها از فونت (B Mitra) ریز نقش تر استفاده گردد. همچنین باید توجه کرد که مطالب از فاصلة دورترین فرد، خوانا باشند.

سخنران علاوه بر توجه به طراحی (Power Point) باید در طرز بیان مطالب (فن بیان)، تن و لحن صدا و فراز و فرود آن، چهرة خود، سرو وضع و پوشش و ... توجهات لازم را بنماید تا مطالب مورد نظر به نحوی شایسته به مخاطب ارائه و منتقل شود و فارغ از هرگونه حواشی غیر مفید باشد؛ به عبارتی هدف را فراموش نکنیم.



[1] . در برخی پژوهشها ممکن است جمع بندی (Conclusion) از نتیجه گیری (Result) جدا باشد.

[2] . در نرم افزار (Power Point) در زیرمجموعة دستور (Insert) این کار بصورت اتوماتیک قابل انجام است.

 


مطالب مشابه :


شیوه ارائة سمینارهای دانشجویی در قالب یک سخنرانی منسجم

الف- ساختار کلی سمینار . ساختار کلی سمینار اسلاید آخر؛ جمعبندی و نتیجه




سمینار ارشد- فاضلی

آخر فروردین ماه ۱۳۹۱ می باشد. ۲) در آدرس زیر یک نمونه گزارش کتبی و یک نمونه اسلاید سمینار




سمینار کارشناسی ارشد نرم‌افزار میرداماد گرگان

وبلاگ اطّلاع‌رسانی مهندس تجری - سمینار کارشناسی ارشد نرم‌افزار میرداماد گرگان - - وبلاگ




نشجویان فرصت دارند حداکثر تا جلسه دوم درس سمینار موضوع خود را قطعی کنند.

سایکولوژی کلینیکال - نشجویان فرصت دارند حداکثر تا جلسه دوم درس سمینار موضوع خود را قطعی کنند.




سایت دانلود پاورپوینت آماده download powerpoint پاورپوینت انار

پاورپوینت زبان منظر _ 37 اسلاید (سمینار) _ 30 اسلاید های کشاورزی-60 اسلاید [آخر پیامک




فایل جلسه آخر دکتر فطانت

دانشجویان ارشد مهندسی نرم افزار - فایل جلسه آخر دکتر فطانت - دانشگاه علوم و تحقیقات - واحد




نکاتی در مورد امتحان پایان ترم دکتر صالحی

کنفرانس و سمینار. نهم از روش های بودجه بندی نوین تا آخر و فصل دهم کامل و اسلاید تم | Weblog




برچسب :