معرفی روستاهای میزبان برای اقوام مهاجر از یانچشمه

1-غرغن 

 از روستا های شهرستان فریدن بخش مرکزی ،دهستان ورزق جنوبی، با جمعیت۷۱۰نفر و۱۲۰خانوار درفاصله۱۲کیلومتری مرکز فریدن (داران)واز روستای نسبتا کم جمعیت فریدن محسوب می شود محل آن دامنه ٔ کوه و هوای آن سردسیر است آب آن از رودخانه ٔ محلی و قنات تأمین میشود .

 تاریخچه

همانطور که گفته شد با تاسیس سد زاینده رود بسیازی از مردمان یانچشمه بعلت نبود چراگاه مناسب برای دام هادر اطراف یانچشمه (جدید )به مناطق دیگر با چراگاه ومرتع های مناسب تر مهاجرت نمودندیکی از این مناطق روستایی با نام ارمنی" غرغن" (به معنای پوست ) است.تاپیش از مهاجرت به این روستا  مردمان این روستارا ارامنه با13۴۸تنسکنه تشکیل میداده ٔو محصولات انها غلات ، حبوبات، سیب زمینی و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی قالی ، گلیم و جاجیم بافی بوده است .  اما صحبت در مورد این مردمان هم سر درازی داردمردمانیکه با شجاعت وسخت کوشی زمستان های سرد وطولانی را تحمل مینمودندنهایتا پس از مهاجرت اقوام جدیداکثریت انها خانه وزمین های کشاورزییشان رابه انها فروخته واکثرا به اصفهان وبعضا به ارمنستان کوچ کردند.اما کلیسای انها هنوز هم فعالیت داردوهمچنان به این روستا رفت وامد دارند.

شغل ومحصولات

امااین روستا همانند سه روستای دیگر، سرشار از مشکلات فراوانی است ووجود همین مشکلات باعث شده روز به روزازجمعیت ان کاسته شود.خشکسالیهای پی در پی وکمبوداب ،بیکاری های فصلی ،مشکلات تک محصولی ،ازبین رفتن پوشش های گیاهی عدم سرمایه گذاری ها٬نداشتن امکانات ورزشی تفریحی  و هزاران مشکل دیگر.

در درجه اول بی تفاوت بودن مسولان مربوطه در کشور  وودر درجه دوم عدم اتحادویک دلی بین مردمانش به نظرنمی رسد روزی این مشکلات بر طرف شود . مشکل تک محصولی(محصولی به نام سیب زمینی) سالهای سال است که خسارت های جبران ناپذیری بر مردمان این روستا وارد کرده است.

 نرخ افت وخیز (البته اکثر مواقع افت)این محصول در طول سال وقیمت پایین این محصول وزمان نامناسب برداشت محصول این مشکلات هستند.

تقریبانودوپنج درصد محصولات کشت شده مربوط به کشت های زراعی می باشد وبه دلیل مشکلاتی از قبیل نامناسب بودن خاک وعدم برنامه ریزی برروی قسمت هایی که امکان درخت کاری وجود دارد تولید میوه ان بسیار ناچیز بوده .

امامساله ای که ذهن روستاییان را به خودمشغول کرده مساله ای به نام اب می باشدباوجود تحمل زمستا ن های سرد وخشن این منطقه سهم مردم این ناحیه از اب که تنها نعمت خدادادی این منطقه است بسیار ناچیز است متاسفانه تمام حم وغم مسیولین بجای برنامه ریزی برای رفع مشکلات این منطقه به مرکز استان (اصفهان )است که چگونه اب این منطقه بدون اینکه حتی دامی از ان استفاده کند به اصفهان یایزد ورفسنجان برسانند. اگرچه امروز باندهای مافیای بزرگ قدرت در کشور باثروت بی کران خود اینروزها هر کدام مسیر زاینده رود را به سمتی منحرف می کنند.انها از این منطقه بعنوان شیروانی برای رسیدن به مقاصد منفعت طلبانه وناعادلانه خود استفاده می کنند .طی یکسال گذشته برخی از روستاییان با شنیدن خبر تبدیل ابیاری سنتی به ابیاری بارانی بعد از سالیان سال بادید مثبت به ان نگاه می کردند اما چندان بعید نیست که هدف رساندن اب بیشتر به اصفهان باشدنه خدمت به روستاییان! متاسفانه این موارد را در حالی مشاهده میکنیم که یکی از برنامه های اصلی دولت خدمت رسانی به ابادی برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر هاست اما در عمل شاهد معکوس ان هستیم . روز به روز خانواد ه های زیادی از این روستا به شهر ها مهاجرت می کنند تا انجا که دیگر دانش اموزی در مدارس این روستا باقی نمانده ومشکلاتی که در شهر باان روبرو می شوند حکایت دیگری ایست.

روزی دلخوشی مردمانش طبیعت زیبای ان بود. زدن چاه های زیاد و قطع بی رویه درختان ،خشک شدن(خشکاندن) رودخانه ،انقراض حیوانات وحشی ان ونبودبرنامه های درخت کاری دیگر از ان طبیعت بکر خبری نیست.

امااین پایان راه نیست تنها باکمی همت ومسولیت پذیری،وهمدل شدن روستاییان وتلاش بزای کشت محصولات متنوع ترو اصرار بروی حقوق خودبراحتی میتوانند بسیاری از این مشکلات را حل کنند.

خوشبختانه این روستا مستعد به وجودداشتن معادن نیز هست.

کلیسای سنت نشان

 مربوط به اواخر دوره قاجار است روزگاری تنهاعبادتگاه روستا بود.امابامهاجرت ارامنه نقش ان در روستا کمتر شد.اماهمچنان میزبان بزرگی برای ارامنه فریدن است. به لطف وهمت ارامنه روستا این اثر در تاریخ ۲۲ آبان ۱۳۸۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.که میتواند خبر خوبی برای اهالی

باشد.

 

2-خویگان

 

 

نسبتا پرجمعیت (در فصل های زراعی) واز نظر جغرافیایی در فاصله 160کیلومتری غرب اصفهان ودر حاشیه 3کیلومتری جنوب جاده اصلی اصفهان به خوزستان.روستایی اباد وزیبا وحاصلخیز ودر دامنه سلسله کوههای زاگرس ودر دشتی وسیعویکی از زیر شاخه های زاینده رود نیز برزیبایی های این روستا افزوده .

اادر سالهای اخیر منطقه دچار خشکسالی شدید بوده .

ازنظر ترکیب جمعیتی از اقوام ترک (مهاجرین یانچشمه) ارمنی ها گرجی ولر که همواره زندگی مسالمت امیزی باهمدیگر داشته اند.

شغل اصلی اهالی کشاورزی ودامپروری است.یک مسله منحصربفرد روستا وجود سه کلیسای فعال که یک کلیسا با نام مریم مقدس در اثار ملی ثبت گردیده است .

واز لحاظ فرهنگی مانند سایر روستا های منطقه فریدن (سواران ،غرغن و..)یا حتی یانچشمه می باشند.

3-سواران

ازنظر جغرافیای از روستاهای استان اصفهان شهرستان فریدن بخش مرکزی دهستان ورزق جنوبی  با جمعیت کم ومتغییر (میانگین 400نفر در سال )

ازنظر فرهنگی دین وترکیب جمعیتی بسیار شبیه به روستای همجوار خود(غرغن )بوده .درواقع ترکیبی از مردمان ترک زبان وارمنی .

 

4-سنگباران

با اب وهوای خوب ودل نشین .در رشته کوههای زاگرس و در کنار شهر برف انبار واقع شده دارای مزارع باغهازیادی میباشد که به  خمسلو نیزمعروف است هم اکنون جزیی از برف انبار محصوب میشود.

سنگباران دیار  ترک زبان مهمان نواز است .تا قبل از سال 1350 محل سكونت ارامنه بوده و ساكنان بعد از آن را  تر ك زبان خمسلويي ويانچشمه اي تشكيل مي دهند .

در سالهاي اخير به علت خشكسالي متعدد ،اهالي روستا از نظر درآمد هاي كشاوررزي و دامي در مضيغه قرار گرفته اند و عمده اراضي حاصلخيز آنان كه داراي قدمتي بيش از چهار صد سال سابقه كشت داشته كه توسط آبهاي جاري رودخانه سيراب ميشد الان بطور عمده غیرقابل کشت شده در سال 1389 طرح قطره اي و باراني بخشي از مشكلات اهالي را مرتفع نموده لكن عمده مشكلات همچنان باقي است در اين راستا مي طلبد كه مسئولين امر تدابيري انديشده ودر جهت احياي اراضي حاصلخيز و با تجميع اراضي وتامين آب مورد نياز در توليد محصول سيب زميني كه سابقه كشت ديرينه دارد.

 


مطالب مشابه :


معرفی روستای خویگان علیا

خویگان علیا - معرفی روستای خویگان علیا - همزیستی مسالمت آمیزاقوام دریک سرزمین پنج قوم




سرنوشت روستایی که کاروان اهل بیت را سنگباران کرد.

سرنوشت روستایی که کاروان اهل بیت را سنگباران کرد بعد چمران با دستش یک روستای دیگری را




روستای لعین

Masonic-Photo :: عکس های فراماسونری - روستای لعین - عکس های فراماسونری صهیونیستی و آشنایی با ایسم




شهرستان فريدن

قلعه گريگور، دارا بورد، آريگان، روستای موكل ميلاكرد، شوريشكان، سنگباران و




خاطره ای شنیدنی از شهید چمران

صحب الشهداء بسیج روستای آبندانسر - خاطره ای شنیدنی از شهید چمران - شهدا- دفاع مقدس -بسیج




قبر حضرت لوط پیامبر(ع)

و عموره، محل زندگی قوم لوط، به امر خداوند به وسیله سنگ‌های سجیل، سنگباران و روستای




معرفی روستاهای میزبان برای اقوام مهاجر از یانچشمه

امااین روستا همانند سه روستای دیگر، سرشار از مشکلات فراوانی است ووجود همین 4-سنگباران.




برچسب :