درمان پا (زانو) پرانتزی
خمیدگی پا پرانتزی بودن پاها درکودکان رایج است کودکانی که دچار پاهای پرانتزی هستند هنگام ایستادن زمانیکه پاهای خود را جفت میکنند فاصله زیادی بین زانو و ساق پا ایجاد می شود پرانتزی بودن میتواند در هر دو زانو ایجاد شود. به گفته والدین و پزشکان اطفال ساق پای کودکان در سال های اولیه زندگی به طرف بیرون خمیده میشود. شناخت علائم و نشانه های زانوی پرانتزی باعث می شود که بهتر و سریع تر نسبت به درمان آن با جدیدترین راه های موجود اقدام نمایید.
پای پرانتزی مادرزادی چیست؟
پای پرانتزی بیماری ایی است که در آن به نظر می رسد پاها به بیرون قوس دارند یعنی زانوها حتی هنگامی که فرد مچ پاها را به هم می چسباند و می ایستد با فاصله زیاد از هم قرار می گیرند. پای پرانتزی در نوزادان نسبتا شایع است و این به علت نحوه قرار گیری آن ها در فضای تنگ رحم است.
به طور معمول، هیچ گونه درمانی برای زانوی پرانتزی در نوزادان لازم نیست. پاهای کودک معمولا بین 12 تا 18 ماهگی یعنی هنگامی که او شروع به راه رفتن می کند به تدریج صاف می شوند و در بیشتر موارد دیگر هیچ گونه عوارض جانبی پایدار ناشی از قوس پاها در پای پرانتزی وجود نخواهد داشت.
با این وجود، گاهی زانو پرانتزی می تواند نشانه یک بیماری زمینه ای مانند بیماری بلانت یا نرمی استخوان باشد. در صورتی که کودک شما بعد از سن دو سالگی همچنان دچار قوس پا باشد باید با یک پزشک تماس بگیرید. زانو پرانتزی می تواند در بلند مدت منجر به آرتروز زانو و لگن شود. گزینه های درمان پای پرانتزی هم عبارتند از بریس، گچ گرفتن یا عمل جراحی برای اصلاح هر گونه ناهنجاری استخوانی.
علائم ونشانه های زانوی پرانتزی
علائم زانوی پرانتزی هنگام راه رفتن و ایستادن کاملا مشهود است یکی ازنشانه های رایج این عارضه راه رفتن به صورت غیرطبیعی است یکی دیگر ازعلائمی که در کودکان رخ میدهد پیچ خوردن یکی از پاها است کودکانی که دارای زانوی پرانتزی هستند درراه افتادنشان هیچ تاخیری ایجاد نمی شود وبه موقع راه می افتند اما پرانتزی بودن زانوهایشان می تواند یک هشدار باشد و باید به آن توجه شود زانوی پرانتزی هیچ دردی درپی نخواهد داشت. اما پایداری این عارضه دربزرگسالی میتواند باعث درد و ناراحتی در ناحیه لگن، زانو، مچ پا و افزایش فشار در این مفاصل شود. کودکان با زانوی پرانتزی اغلب ممکن است دچارعدم توازن وتعادل مفصل شوند وهنگام راه رفتن با مشکل مواجه شوند.
علت و دلائل پرانتزی شدن پا ( زانوی) کودکان
در اکثر نوزادانی که درحین تولد دچارعارضه پای پرانتزی هستند نگرانی وجود ندارد زیرا این عارضه یک عارضه فیزیولوژیکی است که در بیشتر موارد خود به خود بهبود میابد و بر روی تحرک کودک تاثیر نمی گذارد و باعث ایجاد مشکلات در دراز مدت برای کودکان نمیشود. کودکانی که زانوهایشان پرانتزی است و یا به صورت خاصی دچارخمیدگی زانو به طرف بیرون هستند ممکن است دچار بیماری بلانت Blount باشند بیماری که باعث بدشکلی ناحیه صفحه رشد کودک وناحیه بالای قلم پا میشود درکودکان زیر دو سال تشخیص عارضه پرانتزی بودن وخمیدگی زانوی کودکان توسط پزشک کمی مشکل است اما زمانیکه کودک به سن 3 سالگی رسید و پرانتزی بودن زانوی او بهبود نیافت پزشک انجام اشعه ایکس برای تشخیص بیماری بلانت را در کودک ضرروی میداند.
نرمی استخوان یکی دیگرازعوامل پرانتزی شدن زانو در کودکان است این بیماری استخوانی باعث بدشکلی های استخوانی دیگر در مفصل می شود بیماری نرمی استخوان درکشورهای پیشرفته به ندرت اتفاق می افتد زیرا کودکان دراین کشورها ازویتامین دی وکلسیم و فسفرکاهی برخوردارهستند. بسیاری ازغذاها در کشورهای پیشرفته حاوی همه این ویتامین ها و مواد معدنی است وافراد در این کشورها دچار کمبود ویتامین دربدن خود نیستند ومطمئن هستند که بدنشان ازویتامین کافی برخورداراست.
همانطور که گفته شد بسیاری از نوزادان به خاطر نحوه قرارگیریشان در رحم با قوس پا به بیرون به دنیا می آیند. معمولا چنین چیزی اصلا جای نگرانی ندارد و هنگامی که کودک نوپا می شود پاهای او شروع به صاف شدن خواهند کرد.
برخی علل دیگر پای پرانتزی عبارتند از:
بیماری بلانت (Tibia Vara)
در بیماری بلانت استخوان های ساق پای کودک به صورت غیر طبیعی و با انحنایی در زیر زانوها رشد می کنند و با شروع به راه رفتن کودک، قوس پاها بدتر می شوند. ممکن است بیماری پای پرانتزی خیلی زود مشخص شود ولی در برخی موارد علائم پای پرانتزی تا هنگامی که کودک به نوجوانی برسد قابل ملاحظه نیست. قوس پا می تواند در طول زمان منجر به مشکلات مفصلی در زانوها شود.
بیماری بلانت در زنان و در میان امریکایی های افریقایی تبار بیشتر شایع است. کودکانی که چاق اند به مانند کودکانی که زود شروع به راه رفتن می کنند خیلی بیشتر در معرض خطر پای پرانتزی هستند. بنابر دیدگاه پزشکان بیمارستان کودکان بوستون (BCH) یک کودک باید به طور عادی بین 11 و 14 ماهگی به تنهایی شروع به راه رفتن کند. (BCH)
زانوی پرانتزی "tibia vara" هم نامیده می شود.
نرمی استخوان
نرمی استخوان بیماری ایی است که از کمبود طولانی مدت ویتامین D ناشی می شود. در این بیماری استخوان ها نرم و ضعیف شده باعث قوس پاها و در بعضی مواقع پای پرانتزی می شوند.
بیماری پاژه
این بیماری متابولیک بر شیوه تخریب و بازسازی استخوان ها اثر منفی می گذارد. در نتیجه، استخوان ها با استحکامی که باید بازسازی نمی شوند. چنین چیزی می تواند در طول زمان منجر به پای پرانتزی و دیگر بیماری های مفصلی شود. بیماری پاژه در افراد پیرتر بیشتر شایع است و با تشخیص و درمان زودهنگام می توان آن را با موفقیت کنترل کرد.
کوتاهی قد
شایع ترین شکل از کوتاهی قد بر اثر بیماری ایی معروف به آکندروپلازی بوجود می آید. کوتاهی قد از اختلالات رشد استخوان است که می تواند در طول زمان به پا یا زانوی پرانتزی منجر شود.
علل دیگر
زانوی پرانتزی همچنین می تواند ناشی از موارد ذیل باشد:
- شکستگی های استخوان که به درستی بهبود نیافته اند.
- استخوان هایی که به صورت غیرعادی رشد کرده اند یا دیسپلازی استخوان
- مسمومیت با سرب
- مسمومیت با فلوراید
پیشگیری
هیچ روش پیشگیری شناخته شده ای برای پای پرانتزی وجود ندارد. در برخی موارد، ممکن است فرد قادر به پیشگیری از بیماری های خاصی باشد که باعث بروز پای پرانتزی می شوند. به عنوان مثال، می توان با اطمینان حاصل کردن از اینکه کودک هم از طریق رژیم غذایی و هم از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید به اندازه کافی ویتامین D دریافت می کند از نرمی استخوان و زانوی ضربدری پیشگیری کرد.
تشخیص
پای پرانتزی به راحتی قابل تشخیص است. اگر فردی دچار قوس پا باشد، هنگامی که می ایستد و پاها و مچ پاها را به هم می چسباند زانوها با هم برخورد ندارند. قوس پاها در زانوی پرانتزی متقارن است بدین معنی که در هر دو پا به یک اندازه ظاهر می شود.
در بیشتر موارد، هنگامی که کودک به 12 تا 18 ماهگی می رسد قوس پاها رو به بهبود می گذارد. در صورتی که پاهای کودک بعد از سن دو سالگی همچنان دارای قوس باشند یا در صورتی که بیماری بدتر شود، باید با پزشک متخصص اطفال برای درمان پای پرانتزی صحبت کرد.
پی بردن به قوس پاها و بیماری پای پرانتزی آسان است ولی یک پزشک می تواند به فرد بگوید که این بیماری چقدر شدید است یا آیا بر اثر یک بیماری زمینه ای بوجود آمده است یا نه.
در طول زمان مراجعه به پزشک، احتمالا پزشک اندازه پاهای کودک را خواهد گرفت و راه رفتن او را مشاهده خواهد نمود. همچنین ممکن است پزشک برای تایید تشخیص پای پرانتزی، تصویربرداری اشعه ایکس از زانوها و آزمایش خون تجویز کند. آزمایش های تصویربرداری می توانند به پزشک کمک کنند تا هرگونه ناهنجاری استخوان های پاها و زانوها را مشاهده کند در حالی که با آزمایش خون می توان تشخیص داد که قوس پا بر اثر یک بیماری زمینه ای مانند نرمی استخوان یا بیماری پاژه بوجود آمده است.
درمان های مربوط به پرانتزی بودن زانو
درمان های متفاوتی برای درمان پرانتزی بودن زانوها وجود دارد که شامل درمان ها همراه با عمل جراحی ودرمان های بدون جراحی است.
کودکانی که دچار زانوی پرانتزی هستند نیازی به انجام درمان فوری ندارد اما باید تا زمان بهبودی این عارضه تحت نظرپزشک باشد در موارد نادری، این عارضه به صورت کامل بهبود نخواهد یافت وباعث نگرانی والدین میشود دراین موارد اگر زانوی پرانتزی با رشد کودک اصلاح نشد کودک نیاز به انجام جراحی دارد و کودکانی که دچاربیماری بلانت هستند به درمان های خاص برای بهبودی نیازدارند. اگر این شرایط در دوران کودکی بروز کند می توان آن را بوسیله قراردارن بریس درمان کرد اما درصورتی که کودک به سن 4 سالگی رسیده باشد وعارضه بهبود نیافته باشد انجام عمل جراحی برای اصلاح زانوی او ضروری است.
معمولا برای نوزادان و کودکان نوپا درمان پای پرانتزی توصیه نمی شود مگر اینکه یک بیماری زمینه ای تشخیص داده شده باشد. ممکن است درصورتی درمان زانوی پرانتزی به فرد توصیه شود که قوس پای آن فرد بیش از اندازه یا در حال بدتر شدن باشد و یا تشخیص داده شود که قوس پا توام با یک بیماری است. گزینه های درمان زانوی پرانتزی عبارتند از:
- کفش های مخصوص
- بریس
- گچ گرفتن
- جراحی پای پرانتزی برای اصلاح تغییر شکل استخوان ها
- درمان بیماری های بوجود آورنده قوس پا
قوس بلند مدت پاها می تواند به آرتروز زانو و لگن منجر شود.
درمان بدون عمل جراحی
اگر شما دچار زانوی پرانتزی ویا زانوی کج هستید حتما به پزشک مراجعه کنید او به شما استفاده از یک پشتیبان برای استحکام زانودرهنگام انجام فعالیتهای فیزیکی راتوصیه می کند پزشک براساس گفته های مدرسه پزشکی هاروارد که راهکارهایی برای سلامت خانواده ها ارائه می کند به شما توصیه می کند که درهنگام دویدن یا پیاده روی ازکفش های محکم مخصوص دویدن استفاده کنید تا از پیچ خوردن ناگهانی مفصل شما درهنگام انجام این فعالیتها جلوگیری شود. اوهم چنین استفاده ازبریس یا محافظ های کشی برای استحکام بیشترمفصل زانوواستفاده ازوسایل درمانی طراحی شده برای پا مانند کفی های طبی برای کفش را پیشنهاد می کند.
زانوی پرانتزی باعث تلوتلو خوردن پا، ازدست رفتن استحکام و در نهایت عدم تنظیم بدن می شود و اگر درمان نشود می تواند باعث ضعف شدید مفصل زانو شود افرادی که دچارزانوی پرانتزی هستند معولا دچار رگ به رگ شدن زانو و ضعف لیگامنت های زانو می شوند استفاده ازکفش هایی که برای پای پرانتزی طراحی شده است باعث تنظیم پاها وجلوگیری ازتلوتلوخوردن آنها وآسیب میشود. طراحی کفش ها به صورت پهن است و کف آن بسیار گشاد و پاشنه کفش برای تثبیت پاها تا میانه های کفش طراحی شده است که این کفش باعث کاهش دردهای شدید وبهبود تعادل پاها میشود.
کودکان دچار بیماری بلانت برای بهبود قابل ملاحظه قوس پا به درمان پای پرانتزی نیاز دارند. اگر این بیماری در حالی مشخص شود که کودک هنوز کوچک است، ممکن است از بریس هایی به اندازه او استفاده شود تا بیماری اصلاح گردد. اگر پیشرفت قوس پا در زانو پرانتزی ادامه یابد یا با استفاده از بریس برطرف نشود، ممکن است تا زمانی که کودک به سن 4 سالگی برسد به عمل جراحی نیاز باشد. کودکان بزرگ تر برای اصلاح بیماری و جلوگیری از وارد آمدن صدمه دائمی به صفحات رشد به عمل جراحی پای پرانتزی نیاز دارند.
کودکان دچار نرمی استخوان غالبا برای درمان زانوی پرانتزی به نزد متخصصی فرستاده خواهند شد که به اصلاح کمبودها/ اختلالات متابولیک کودک خواهد پرداخت. البته توصیه می شود که با یک جراح ارتوپد هم مشورت شود. قوس پای بوجود آمده بر اثر نرمی استخوان را غالبا می توان با استفاده از دارو برطرف کرد. اگر بعد از استفاده مناسب از دارو هم تغییر شکل استخوان ها وجود داشته باشد، آنگاه ممکن است کودک داوطلب عمل جراحی پای پرانتزی شود.
درمان جراحی
چند گزینه مختلف درمان پای پرانتزی از جمله گزینه های درمان جراحی و غیرجراحی برای کودکان دچار قوس پا موجود هستند.
کودکان نوپای دچار پای پرانتزی فیزیولوژیک به درمان مشخصی نیاز ندارند؛ ولی تا زمانی که این بیماری برطرف شود پزشک متخصص اطفال باید مکررا کودک را ببیند. در موارد بسیار نادر ممکن است قوس پا به طور کامل برطرف نشود و والدین نگرانی هایی درمورد جنبه های زیبایی آن داشته باشند. در این موارد ممکن است برای اصلاح قوس پایی که به خودی خود برطرف نشده است از عمل جراحی استفاده شود.
بهترین درمان برای زانوی پرانتزی
بهترین درمان برای زانوی پرانتزی عمل کردن به توصیه های پزشک واستفاده ازکفش های طراحی شده برای این عارضه است. این کفش ها طوری طراحی شده است که انگشتان وانگشت شست پا بتوانددرعمق قراربگیرند ودارای فضای کافی برای استفاده ازاین کفش ها باشد وبتواند به راحتی زانوها را درمان کند بهترین مورد این است که شما مجبورنخواهید بود بین راحتی وزیبایی کفش یکی راانتخاب کنید واین کفش ها به صورتی طراحی شده اند که علاوه بر ویژگی درمانی که دارد درانواع طرح ها و شکل ها وجود دارد و به صورت کاملا مدرن طراحی شده است.
کفش های مستحکم که کناره های آن بسیار گشاد است می تواند مفید باشد همچنین استفاده از کفش های صاف قبلی هم برای استقامت پاها موثرهستند دراین کفش ها از پاشنه های جانبی تثبیت کننده و پاشنه های تثبیت کننده میانی برای پاشنه ها استفاده شده است تا بتوانند باعث راست شدن پاشنه با هر بار قدم برداشتن شود استفاده محافظ کمان کف پا هم دربعضی ازموارد نیاز است. کف پای زانوی پرانتزی نسبت به زانوی ضربدری بیشتر به سمت داخل است واختلال استخوانی درزانوی پرانتزی درناحیه میانی است و در زانوی ضربدری درناحیه کناری به همین دلیل کف پای زانوی پرانتزی به سمت داخل است. درمواردشدید، پاشنه از کناره ها گسترش داده میشود و طوری طراحی می شود که طول آن کل کفش را احاطه کند و این موضوعی است که باعث تعادل در مفصل می شود.
مصرف کنندگان مجبور نیستند بین کفشی که برای درمان عارضه زانوی پرانتزی طراحی شده وانتخاب کفشی که ظاهر زیبایی داشته باشد یکی راانتخاب کنند زیرا آنها می توانند کفشی را که برای هر دو کارایی طراحی شده را انتخاب کنند افراد می توانند این کفش ها درمدل های مختلف صندل وکفش با طراحی های جذاب انتخاب کنند این کفش ها دارای ویژگی هایی مانند راحتی، محافظت و استحکام از مفصل زانو است.
یک خبر خوب: نیازی نیست که شما کفش را فقط به دلیل گزینه درمانی آن انتخاب کنید بلکه این کفش برای هر دو مورد طراحی شده است و شما با خرید یک کفش می توانید هم زیبایی وهم راحتی را به همراه داشته باشید بوسیله این کفش ها می توانید درد ناشی از زانوی پرانتزی را کاهش دهید و ظاهر زیبایی برای مفصل خود ایجاد کنید.
نتیجه گیری
جدیدترین و بهترین درمان های ممکن برای پای پرانتزی همانطور که گفته شد عمل به توصیه های پزشک و همچنین استفاده از کفش مناسب است. این کفش ها نحوه و طرز قرار گیری پا را تصحیح کرده و باعث درمان پای پرانتزی می شود.
مطالب مشابه :
دكتر تقي بغدادي
دکتر ارتوپد کاشت مو جراح دندانپزشک فوق تخصص گوارش متخصص زانو کفش طبی کودکان
پروتز کودکان
ارتوپدی فنی دانشگاه تهران91 - پروتز کودکان - بچه های ارتوپدی فنی 91 دانشگاه ایران ارتوپد.
ارتوپد
آموزش پزشکی - ارتوپد - آموزش پزشکی جراحی ارتوپدی کودکان; حراجی تومورهای سیستم
"صافی کف پا" علت درد عضلانی در کودکان
مرجع دانلود همه چي - "صافی کف پا" علت درد عضلانی در کودکان این متخصص ارتوپد گفت:
پاهای پرانتزی در کودکان --- نرمی استخوان یا راشی تیسم
پاهای پرانتزی در کودکان. دكتر محمد جواد زهتاب، ارتوپد و جراح زانو در این باره میگوید:
لیست پزشکان فوق تخصص کرمانشاه
ردیف: پزشک: تلفن: آدرس: ۱: دکتر سید ابوالحسن سیدزاده. فوق تخصص کودکان. ۷۲۷۴۸۰۹: پارکینگ-خیابان
پزشكان فوق تخصص كودكان و نوزادان
فوق تخصص عمومی کودکان (بیماران پیچیده): دکتر جلالی - دکتر زهره فوق تخصص كودكان و ارتوپد:
درمان پا (زانو) پرانتزی
به گفته والدین و پزشکان اطفال ساق پای کودکان در سال های اولیه تحت نظر مهندس ارتوپد
برچسب :
ارتوپد کودکان