آموزش کاشت ،داشت وبرداشت 1-درخت گردو
گردو
گردو درختی است زیبا و سایه افکن که به عنوان درخت زینتی نیز به کار میرود. این درخت در مناطق معتدل دنیا رشد و پرورش مییابد.
گلهای نر و ماده روی یک پایه قرار دارند. سنبلهی گلهای نر به صورت آویخته است ولی گلهای مادهی آن به صورت قایم روی شاخه قرار دارند.
میوهی گردو، گرد و در درون آن مغز گردو در فواصل پردههای نازکی قرار گرفته است. قشری که روی مغز گردو است، سبز رنگ و کمی گوشتی میباشد.
درخت گردو و هنگامی که بیست ساله میشود شروع به میوه دادن میکند و بیشترین باروری خود را در سنین پنجاه سالگی دارد.
از تمام قسمتهای درخت گردو استفادهی طبی به عمل میآید.
در بین میوه های خشک باغی گردو ارزش بالایی دارد.زیرا نگه داری و صادرات آن نیاز به سرد خانه و دیگر وسایل پر هزینه ندارد.ودر ضمن به علت خشک بودن هسته آنها صدمه نمی بیند.گردو در ایران در نقاط غربی و شرقی مثل قوچان بینالود کرمان کوهای لاله زار بردسیر شمال ساردوئیه جیرفت و بافت گوغر رابر بلورد و سیرجان به فراوانی یافت میشود.گردویکرمان مرغوبیت بالایی دارد وحتی قدمت آن به 5000سال می رسد.درختان تنومند خمیده وکهن سال این محصول نشانگر قدمت این درخت است.میزان محصول هر هکتار گردو با بکارگیری روشهای مکانیزه بطور متوسط 5/3تن در هکتار است.انواع رقم های گردو خود به شش نوع می رسد...
چگونگی پرورش گردو:
گردو درختی بزرگ وگسترده است.وبیشتر از هر درخت دیگر به نور نیاز دارد.گردو در سن بلوغ میوه میدهد.ودر قسمتهایی از درخت که نور بیشتری می تابد از باردهی بهتری برخوردار است.ودر قسمتهای داخلی که نور به آن نمی تابد گردوها ریز وکوچک میشوند.درختان گردو باید طوری کاشته شوند که فاصله بین آنها کمتر از 10متر نباشد.چون این درخت تاج بزرگی دارد بعد از چند سال که از رشد آن گذشت شاخه ها مزاحم همدیگر میشوند وشاخ وبرگشان در هم می پیچد که باعث ریزش برگهای درخت میشود.مواردی مثل نوع نهال کیفیت خاک وهمین طور اقلیم آب و هوایی محیط کشت برای این درخت اهمیت زیادی دارد.اصولا گردو در مناطق سرد و معتدل رشد خوبی دارد.کاشت درخت گردو وتکثر آن از طریق بذر گردو صورت میگیرد.وباید در دو سالگی به وسیله پیوند وصله ای پیوند زده شوند.تا حاصل باغ گردو یکدست شود.بعد از آنکه گردو کاشته شدوشروع به رشد کرد.(به اندازه ای رسید که بتوان آن را جابجا کرد )نهال گردورا با ریشه از خاک در آورده ودرچاله های عمیق حفر شده در زمینی که خاکش از نظر کود دهی آماده شده است کاشته میشود.وبا خاک اطرافش را می پوشانند.تا برای آبیاری درخت مشکلی پیش نیاید.بهترین فصل کاشت درخت گردو اوایل بهار است .در کاشت درخت گردو باید دقت کرد که درخت 20-30 سانتیمتر بالاتر از کف جوی کاشته شود.تا در آینده به بیماری آب سیاه مبتلا نشود.در احداث باغهای جدید باید سعی کرد حتما از نهال پیوندی استفاده شود.
خاک مناسب کاشت نهال گردو:
در چاله هایی که نهال گردو در آنها کاشته میشود بایستی بعداز حفر چاله خاک آن را از انواع کودهای حیوانی و شیمیایی غنی کرد.هر چه عمق وقطر چاله ها بیشتر باشدبهتر است.اما معمولا باید چاله هایی به عمق وقطر 1-2متر حفر کرد.وخاک مناسب وغنی شده داخل آن ریخت.بهتر است این کار چند ماه یا سال قبل ازکاشت نهال گردو در آن صورت گیرد.بعد از کاشت نهال گردو در چاله ها میتوانیم در فصل بهار وتابستان سطح خاک اطراف نهال درخت گردورا با برگهای پوسیده یا باقی مانده گیاهان مانند کاه وکلش گندم بپوشانیم. تا از تبخیر و هدر رفتن آب جلوگیری کنیم وخاک پای طوقه اصلاح شود.
در طول دوره رشد درخت گردو مراحل مختلفی را می گذراند.که دراین مدت غفلت در آبیاری درخت گردو
هم محصول سال وهم محصول سالهای آینده را کاهش میدهد.تعیین دقیق میزان آب مورد نیاز یک هکتار باغ گردو از کاشت تا برداشت گردوکار آسانی نیست.زیرا عوامل متعددی مثل سن وقدرت رشد وعملکرد وتراکم درخت نیز در این امر دخالت دارد.ومیزان آب به شرایط محل کاشت بستگی دارد.آبیاری درخت گردو اهمیت زیادی دارد.آبیاری درخت گردو به به چند روش مثل آبیاری غرقابی-نواری-قطره ای-بارانی وبابلر انجام میشود.که میتواند آب چاه –رودخانهویا قنات باشد.در بین سیستمهای تحت فشار بهترین روش بابلر است.که در کنار هر درخت یک یا دو شیر نصب می گردد.وباید دقت نمود درختان گردو از اواخر مهر ماه دیگر آبیاری نشوند.چون آبیاری درخت گردو در فصل پاییز وزمستان موجب سرما زدگی درختان میشود.
کود دهی درخت گردو:
قبل از کاشت نهال گردو باید نیرو بنیه یخاک از لحاظ عناصر خاک مانند:ازت-پتاسیم-فسفر-آهن-روی-مس-منگنزوکلسیم و...که توسط کارشناسان تعیین میشودغنی شود.این عناصر بایستی همراه خاک مخلوط ودر چاله های حفر شده ریخته شود.نوع کود ومیزان آن بستگی به نوع خاک دارد.تقویت خاک قبل از کشت بسیار مفید ودر رشد درخت مؤثر است.وچون درخت گردو در سالهای اولیه رشد وریشه بندی زیادی دارد کودهای آلی (کود حیوانی)بایستی همراه کودهای شیمیایی در زمستان بصورت چال کوددر سایه انداز درخت داده شود.چال کود گودالی به عمق یک متر وعرض 40سانتیمتر وبطول یک متر است.که در سایه انداز درخت حفر می گردد.برای یک درخت 15 ساله گردو یک کیلو گرم سولفات پتاسیم 500گرم سولفاتروی 500گرم سولفات آهن روی کودهای آلی(حیوانی)ریخته وباقیمانده ی چاله را با برگهای خشک پر میکنند وروی آنها خاک مرغوب میریزند.کودهای ازته شامل نیترات واوره می باشد.که در دو نوبت به درخت گردو داده میشوند.چنانچه از نظر کمبود آب محدودیت نباشد.در نوبت اول در اسفند ماه مقدار 300گرم نیترات آمونیم ودر اوایل خرداد ماه هم 300گرم نیترات آمونیاک به درختان داده میشود.
برای جلوگیری از شیوع بیماری باید به روش آبیاری درخت گردو توجه داشت.ونباید بگذاریم آب به تنه درخت برسد.چون که آب موجب انتقال بیماری میشود.ودرختان دیگر را نیز آلوده مبکند.علاوه بر این آفت های بسیاری وجود دارند که فقط با سم پاشی به موقع میتوان جلوی رشد آنها را گرفت.بیماری مهمی که باعث مرگ درختان گردو میشود.بیماری آب سیاه (فیتوفترا)میباشد.که برای جلوگیری از آن اولا باید از نهال سالم وقوی استفاده کرد.ثانیا باید دور تا دور درخت را مانند تشتک احداث کرد تا آب با تنه درخت تماس نداشته باشد.درختانی که به بیماری آب سیاه (فیتوفترا)مبتلا میشوند.باید محل آلودگی تنه درخت را با کارد تراشیدتا جایی که به به بافت سالم درخت برسد.وسپس بافتهای آلوده را سوزاند .آنگاه محل تراشیده شده را با سم اکسی کلرورمسی یا آب اهک ضد عفونی کرد.به این نکته مهم باید توجه کرد که درخت گردو را نباید هیچ رمانی سم پاشی کرد مگر قسمت آفت دیده آنهم بایستی به موقع سم پاشی شود.
هرس کردن درخت گردو:
هرس کردن شامل دو مرحله میباشد.1-هرس فرم درخت گردو2- هرس باردهی درخت گردو
1-هرس فرم : در سالهای اولیه ی رشد نهال صورت میگیرد بدین صورت است که از فاصله 5/1متری نهال سر برداری میشود و محل بریدگی با چسب باغبانی پوشانده میشود.که این امر باعث رشد شاخه های جانبی درخت گردو میشود.در سالهای بعد نیز تعداد شاخه ها کمتر شده وبقیه شاخه ها از روی تنه حذف میشوند.با این روش هرس کردن که تدریجی ودر سالهای اولیه رشد درخت صورت میگیرد فرم اصلی درخخت شکل میگیرد.
2-هرس باردهی : این نوع هرس معمولا در اواخر زمستان وگاهی در تابستان هم انجام میشود.که شامل :حذف شاخه های مزاحم خشک وناجور میباشد.وباید سعی نمود که حتما محل بریدگی با چسب باغبانی پوشانده شودمنظور از هرس حذف کامل شاخه ها ی زیادی ونرکها یا آن قسمتهایی است که مانع تابش نور خورشید به داخل تاج درخت میشود.با دقت در انجام هرس میتوان سلامت درختان را به نحو مطلوب تامین کرد واز نامرغوب شدن گردوها جلوگیری کرد.این هرس را میتوان هر سال یکبار انجام داد.نمونه دیگر از هرس هرس کردن درختان کهن سال گردو که بیشتر از 30سال سن دارند میباشد.که به منظور جوان کردن درخت شاخه های پیر ودرهم را هرس کرده وبا این کار شاخه های جوان میوه دهی زیادتری خواهند داشت.
فصل برداشت گردو بستگی به شرایط محیطی دارد.مثلا در مناطق سرد در اواخر مهر ماه است.اما آنچه مسلم است هنگام برداشت گردو پوست آن باید به رنگ قهوه ای مایل به خاکی در آمده باشد وپوست آن به راحتی از گردو جدا شود.برداشت محصول گردو باید در اولین فرصت که گردو ها پوست می دهند انجام شود.و بعد از چیدن گردوها باید آنها را پوست کنده ومحصول را در سایه ودر جای خشک پهن کرد تا خشک شوند.محل خشک کردن باید طوری باشد که هوا در آن جریان داشته باشد.تنا محصول به طور کامل خشک شود.در مناطقی که آفتاب ملایم باشد میتوان محصول را بعد از پوست گیری در آفتاب ملایم خشک کرد.اگر آفتاب شدید باشدموجب سیاه شدن مغز گردو وعدم بازار پسندی آن میشود.روش سنتی برداشت محصول گردوبه این صورت است که با چوب بلند به شاخه های درخت ضربه میزنند.که باعث تکیده شدن گردوها میشود این روش علاوه بر زحمت زیاد ووقت گیر بودن آن باعث صدمه به درخت گردو میشود وثمر سالهای آینده گردو را نیز از بین میبرد.از آنجایی که ارتفاع درخت گردو زیاد است برای برداشت مکانیزه واصولی از بالابر استفاده میشود که میتوان آنرا به تراکتور متصل نمود .امیدوارم مطالب ارائه شده مفید واقع افتد ومارا از افزایش میزان محصول خود بی نصیب نگردانید
ترکیبات شیمیایی
مغز گردو دارای چند اسید آلی، مقدار کمی اسانس، اگزالات آهنک و ویتامینهای A ، B ، C و E میباشد. همچنین مغز گردو مقدار کمی (در حدود دوازده درصد) ارسنیک نیز دارد.
برگ درخت گردو دارای سه درصد اینوژیت، اسید الاژیک، اسید گالیک و اسانسی با بوی مخصوص و مقداری پارافین، مواد چرب و املاح معدنی مانند کلسیم، پتاسیم، منیزیوم، باریوم و همچنین کاروتن است.
پوسته گوشتدار میوهی سبز گردو دارای امولسیون، قند و اسیدهای آلی مانند اسید سیتریک، اسید مالیک، فسفاتها و اگزالات کلسیم است.
عصارهی برگ درخت گردو خاصیت میکروب کشی و باکتری کشی دارد.
خواص درمانی گردو
گردو از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. روغن گردو که از قدیم برای پختن غذاها مورد استفاده بوده، روغنی است به رنگ زرد روشن که دارای طعم مطبوع و ملایم است و به آسانی اکسیده میشود. از روغن گردو به غیر از پخت و پز برای نقاشی و تهیهی صابون استفاده میشود.
o گردو خون ساز و تصفیه کنندهی خون است.
o گزدو درمان کنندهی بیماریهای ریوی است.
o گردو مسکن دل پیچه است.
o اگر از گردو و عسکل مربا درست کنید، برای اشخاص لاغر و همچنین تقویت و تحریک نیروی جنسی مفید است.
o مربای گردو ملین است و آپاندیس را تقویت میکند.
o اگر گردو را با بادام شیرین و جین سینگ مخلوط و میل کنید، سرفهٔٔ مزمن، اسهال خونی و سوزش معده را درمان میکند و یبوست را از بین میبرد.
o خوردن گردو از تشکیل سنگ کلیه و سنگ کیسهی صفرا جلوگیری میکند.
o پوست درخت گردو و پوست سبز گردو قابض است.
o از روغن گردو به عنوان پماد برای بیماریهای پوستی استفاده کنید.
o برای درمان درد معده، درد عضلات و استخوانها از پوست میوهٔٔ گردو چای درست کنید و سه فنجان در روز بنوشید.
o از جوشاندهی برگ درخت گردو برای شست و شوی ورم و آبسه استفاده کنید.
o خوردن گردو برای تقویت نیروی جنسی مفید است.
o خوردن گردو مانع ترش کردن میشود.
o گردو را با انجیر و موز بخورید، برای تقویت مغز و حواس مفید است.
o عصارهی پوست سبز گردو که با آب انار پخته شده باشد، برای درمان ورم گلو مفید است.
o اگر پوست سبز تازهی گردو را به دندان و لثه بمالید، لثه و دندان را تقویت میکند.
o اگر گوش چرک کند، میتوانید آب برگ درخت گردو را بگیرید، آن را کمی گرم کنید و در گوش بچکانید، به زودی چرک را برطرف میکند.
o برای کاهش قند خون در بیماران مبتلا به بیماری قند، مقدار بیست گرم برگ درخت گردو را در یک لیتر آب جوش بریزید و به مدت پنج دقیقه گرم کنید و از این دم کردهی روزی سه تا چهار فنجان به بیمار بدهید، قند خون را کاهش میدهد.
o دم کردهی برگ درخت گردو برای درمان ورم مفاصل مفید است.
o پنجاه گرم برگ گردو را در یک لیتر آب جوش بریزید و به مدت چند دقیقه بجوشانید. این جوشانده برای شست و شوی زخم و التیام آن بسیار مفید است.
o دم کردهی برگ درخت گردو برای درمان ترشحات زنانه و بیماری سل مفید است.
o دم کردهی برگ درخت گردو و قسمت گوشتدار میوهی سبز آن بوای معالجهی سل استخوانی، سل مفاصل، چرک مجرای بینی و حلق، ورم غدد لنفاوی ناحیه گردن و ورم لوزه به کار میرود.
o جوشاندهی برگ درخت گردو، درمان کنندهی سردرد، سرمازدگی و بیماریهای پوستی است.
o گلهای درخت گردو قابض است و جوشانده و یا تنتور آن برای معالجهی دیسانتری و خونریزیهای رحم مفید است.
o اگر شیرهی قسمت سبز میوهی گردو را چند بار روی زگیل بمالید، آن را از بین میبرد.
o اگر قسمت سبز و تازهی میوهی گردو را با آب بجوشانید و موهای خود را با آن رنگ کنید، رنگ قهوهای به مو میدهد.
o برگ تازهی درخت گردو و حشرات موذی مانند بید و ساس را از بین میبرد.
o 28اگر زن حامله روزی یک عدد گردو بخورد، پس از زایمان پوست شکمش زیبایی خود را حفظ خواهد کرد.
o چون گردو دارای مس است، بنابراین به جذب آهن در بدن کمک میکند.
مضرات گردو
گردو با داشتن مواد مغذی زیاد غذای بسیار خوبی است، ولی نباید در خوردن آن زیاده روی کرد، زیرا زیاده روی در خوردن آن باعث ورم لوزه و زخم در دهان میشود، مخصوصاً گردو برای گرم مزاجها خوب نیست و معمولاً بهتر است این گونه افراد بعد از خوردن گردو دهان خود را بشویند و یا انار ترش، کمی سکنجبین یا سرکه بخورند. مغز گردو و لطیف است و بر اثر ماندن کهنه میشود، رنگ آن زرد یا قهوهای و طعمش تند و باعث مسمومیت میشود و نباید از آن استفاده کرد.
گردوی تازه به رنگ سفید یا پوست زرد روشن است. مغز گردو را در ظرف دربستهای در فریزر نگهداری کنید تا کهنه نشود
مطالب مشابه :
(نحوه كاشت درختان سردسیری (سيب ، مو ، گردو ، گلابى ، زردآلو ، بادام ، هلو
وبلاگ تخصصی علوم تجربی خدابنده - (نحوه كاشت درختان سردسیری (سيب ، مو ، گردو ، گلابى ، زردآلو
نحوه پرورش گردو
کاشت گردو نقشه کاشت : در زمین مسطح سیستم کاشت به صورت مربع مستطیل با آرایش پنج تائی بوده ولی
آموزش کاشت ،داشت وبرداشت 1-درخت گردو
به وبلاگ هور(حور) خوش آمدید - آموزش کاشت ،داشت وبرداشت 1-درخت گردو - نظر یادتان نره - به وبلاگ
فیلم آموزشی پیوند درخت گردو
جهاد كشاورزي بخش لشت نشاء - فیلم آموزشی پیوند درخت گردو - کشاورزی که با دانش زمین کاشت
روشهاي تکثير درخت گردو - 6
تارنماي انجمن اعضاي هيأت علمي - روشهاي تکثير درخت گردو - 6 - مؤسسه تحقيقات جنگلها و مراتع
نحوه كاشت درختان سردسیری (سيب ، مو ، گردو ، گلابى ، زردآلو ، بادام ، هلو )
آموزشگاه کشاورزی سبز ایران - نحوه كاشت درختان سردسیری (سيب ، مو ، گردو ، گلابى ، زردآلو
برچسب :
اموزش کاشت گردو